Kypärät vertailussa

keskiviikko 18. syyskuuta 2013

 Moni on kysellyt multa kokemuksia ratsastuskypäristä, hanskoista, saappaista, turvaliiveistä jnejne. Joten päätin tehdä tälläisen arvostelu/vertailu postauksen mun kypäristä ja mahdollisesti tulevaisuudessa muistakin tavaroista, joita omistan useampia kappaleita. Vaikka Samshield on blogin kautta saatu, ei se vaikuta arvosteluun, koska minun on lupa kertoa rehellinen mielipiteeni tuotteesta.

 Peruskypärä

HINTA: n. 50e
+ Hinta-laatu suhde kohdallaan
+ Yksinkertainen ja neutraali
+ Säätövaraa (sisälmyksiä voi lisäillä ja leukahihnaa säätää)
+ Sopii kaikkiin lajeihin ulkonäöltään
- Tylsän näköinen
- Massa
- Huono ilmastointi, hiostava

Tälläinen löytyy todella monelta ja itsekkin ratsastin tällä pitkään ratsikoulu aikoina. Mielestäni ainakin tämä omani on oikein hyvä peruskypärä ainoat miinukset ovat nuo yllä mainitsemani. Lisäksi vaikka tämä kypärä on halpa, on se käynyt läpi samat testit kun nuo kalliimmatkin, joten yhtä turvallinen kun muut. Kerran tai parikin kertaa viikossa ratsastaville tuuletus tai täydellinen mukavuus ole ehkä kaikkein tärkeintä vaan kohtuullinen hinta.

 GPA Pikeur

 HINTA: n.200-300e
+ Simppeli, muttei siltikään liian erikoinen
+ Sopii kaikkiin lajeihin
- Ei säätövaraa sisälmyksissä

Ostin tämän kypärän käytettynä, vaikka ei saisi, tiedän kyllä. Nykyään Pinja käyttää tätä ja on tykännyt kovasti. Kypärä on kumminkin mielestäni melko hintava jos vertaa Samshieldiin, joka on melkein saman hintainen mutta mun mielestä ainakin tuhat kertaa parempi päässä.

Casco Mistrall

HINTA: n. 100e
+ Hinta-laatu suhde kohdallaan
+ Ei ihan jokaisella vastaan tulijalla
+ ihanan viileä!
+ todella hyvät säätövarat 
- Kylmä talvella
- Jakaa mielipiteitä, onko kaunis vai ei?
- Ei sovi kouluradoille
- Antaako tarpeeksi hyvän suojan tippuessa? 

Tämä kypärä on hyvä kuumilla kesähelteillä, ihanan viileä! Mutta kerran tällä tippuessani pahasti takaraivolleen, kypärä valui vähän silmille ja takaraivoni kolahti ihan täyttä kentään. Kypärä oli tarpeeksi tiukalla ja muutenkin hyvin säädetty. En enään juuri uskalla käyttää tätä juurikin tuon vuoksi, oliko se sattumaa että se valahti pikusen eteen vai käykö noin aina kun tippuu? Eikä kypärä sovi juuri mun päähän, onko muila kokemuksia?

Samshield Shadowmat

HINTA: 300e
+ Ihanan viileä, muttei liian kylmäkään.
+ Hyvät säätövarat+talveksi paksumpaa täytettä jne.
+ Sopii kaikkiin lajeihin
+ Simppeli, muttei tylsä.
+ Tippuessa kypärän sisäosat voi vaihtaa, ei tarvitse siis ostaa kokonaan uutta kypärää.
- Pintaan jää helposti jälkiä, jotka kylläkin lähtevät märällä pyyhkeellä
- Kallis, jossei ole valmis panostamaan hyvään kypärään.

Erillisen postauksen tästä kypärästä voi lukea täältä. Nykyään käytän tätä kypärää oikeastaan aina, tätä ei voi edes verrata muihin kypäriin joita olen käyttänyt. Niin hyvältä tää tuntuu päässä, suosittelen kaikille joilla on mahdollisuus investoida vähän enemmän kypärään.

Kertokaapa teidän kokemuksia näistä kypäristä, oletteko samoilla linjoilla? 

101 kommenttia

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Kiva postaus ja kivan erilainen !

    VastaaPoista
  3. Kiva postaus, oisi kiva jos teet muistakin varusteita tämän tapasia :) Ja myös mydayta ootellen ;)

    VastaaPoista
  4. Mulla onvaaan semmonen tavallinen tylsä, mutta mää aijon osta lähiaikoina ihan uuden ja paremman, joka sopii kouluradoille ja esteradoille. :) Ois muute kans kiva ku olis ton verra kypärii ;) mut missäs se Pinjan pinkki kypärä oli ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää oli tiian kypärät, ei pinjan.. Onhan pinjalla muitaki kypäröita jotka ei ollu tös koska nää oli TIIAN kypärät

      Poista
  5. Hyvä postaus ja olis kiva jos tekisit muistakin varusteista tämmösen! Itellä on tuon tapanen kypärä mitä ensimmäinen ja menee ihan hyvin mun käytössä kun pari kertaa viikossa ratsastan:)

    VastaaPoista
  6. Kypäräähän ei saisi käyttää jos sen kanssa on tippunut ja se on osunut maahan yms!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mähän oisin jo joutunut ostamaan ainaki yli 10kypärää..

      Poista
    2. Kypärää voi rutistella ja testata joustaako tai nariseeko liikaa :) kyllä nyt jokaisen kypärän pitää pikku kolahdukset kestää.

      Poista
    3. Ja monesti joku kypärä saattaa olla esimerkiksi siksi kalliimpi, koska se on tehty kestävämmästä materiaalista;) Kiva postaus ja erilainen kun tälläistä en ainakaan kovin monella muulla hevosbloggaajalla ole nähnyt.

      Poista
    4. No jos on tippunut, nii ei välttämättä aina osu ollenkaa siihen kypärää kun tippuu.. Nii en näe siinä tarvetta ostaa heti uutta kypärää. Olen yli 10 vuoden aikana ratsastanut, tippunut varmaankin noin 50 kertaa, silti omistanut vain 3 kypärää.

      Poista
  7. Kiva postaus! 20 ekan joukossa! :o

    VastaaPoista
  8. Mukava ja kiva tälläne postaus! Kivan näkösiä kypäriä :)

    VastaaPoista
  9. Mulla on kans casco ja on kyllä ollu tosi hyvä

    VastaaPoista
  10. Mitään noista en ottais, sillä mikään ei miellytä silmää. Perus Halorider on ihan hyvä

    VastaaPoista
  11. Kiva postaus:)) itellä perus Haloriderin kypärä ;p

    VastaaPoista
  12. Vika noista on paras!:) itselläni on käytössä haloriderin kypärä:)

    VastaaPoista
  13. mullaha toi casco halkes tosta eestä ku lensin jotenki pääeellä:D

    VastaaPoista
  14. Mulla on ihan perus Halorider, ja se on kyllä tosi ärsyttävä ku sen ilmastointi on niin huono :/ Mut en kyl vaihtais, se sopii ihan hyvin mulle ku ratsastan vaa pari kertaa viikos. Tää oli kiva! :)

    VastaaPoista
  15. Tää vertailu oli hyvä kun oon katellu vähän eri kypäriä (varsinkin samshieldejä) ;)

    VastaaPoista
  16. Minulla on Casco mistrall ja on ollut todella mukava ! Sopivasti talvellakin lämmin kun tilasin siihen ne korvaläpät!

    VastaaPoista
  17. Äääh oon kateellinen! Sul on noin upeita kalliita kypärii, ja saat olla onnellinen ku sait ihan ilmaseks toosi kalliin ja mahtavan kypärän ;o itelläni on vaan Eurohunterin Afs ratsatuskypärä, väri on tummanruskee, ja tuuletusaukko on musta. Kiva päässä ja suht. viilee, hinta ainaki kärkkäisel vaan 58e ja ostin käytettynä 30e.. Ei tietty parhain maailman kypäristä mut pakkohan siihe on tyytyy ku ei muuhunkaa oo varaa:D Mut mun suosikki oli noist vrm toi Samshield (: sopii sulle tosi hyvin! Ja oli kiva postaus, ja varmasti monille hyödyllinen jos on vaikka rahaa ostaa kalliimpiki kypärä niin täällähän on niille hyviä ehdotuksia (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kyllä superkiitollinen samahieldille kun sain tuon kypärän heiltä:)

      Poista
  18. Kiva postaus!

    .. mutta mun Haloriderin perus kypärä (joka on muuten kaikilla) on mun luottokypärä, halpa, mutta silti hyvä!

    VastaaPoista
  19. Tätä oli aika hauska lukea ku itellä on vaa semmonen musta kypärä ilman mitään ilmastointteja :D sen kans kyllä tulee hiki mutta en oo aikasemmin hoksannu että vois paremminki ostaa. Ehkä mää joskus mutta toistaseksi oon tolla pärjänny :)

    Tää sun blogi on muuten ihan hirveen kiva! Kielioppi on hanskassa (tosin yhdyssanavirheitä näkyy jonkun verran, ei kuitenkaan häiritsevän paljo), kuvat on kivoja ja jotenki tästä välittyy semmonen että sua oikeesti kiinnostaa panostaa tähän :) ja teksti on hirveen kypsää ja asiallista, ei uskois että oot -97! Ja sun kirjotustyyli on muutenki tosi kiva :) Lisäksi oot mun mielestä (ja muhun verrattuna) hyvä ratsastaa. Joten kaikkea hyvää teille, tsemppiä kouluun, pysykää terveinä ja älkää masentuko syksystä! Tää on yks mun lemppariblogeista ja täällä mää tätä seurailen vaikken usein kommentoikkaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos tää kyllä piristi mun aamua kummasti:)

      Poista
  20. Tykkäsin tästä postauksesta, on aina mielenkiintoista kuulla tuotearvosteluja! Mielellään lisääkin tällaisia! Itsellä on Charles Owenin Ayr8, ulkoisesti hienoin mitä on, tosin tuo sinun Samshieldkin on tyylikäs. Tuo Casco on kyllä melko järkky..! :D

    VastaaPoista
  21. Itse en henkilökohtaisesti pidä samshieldien ulkonäöstä :D siksi en sellaista hankkisikaan omaksi.

    Itselläni käytössä charles owenin wellington classic :D hirveen hyvä päässä mutta mielettömän kuuma :DD

    VastaaPoista
  22. Omaa charles oweniani en vaihtais mistään hinnasta pois<3

    VastaaPoista
  23. Miks et saa kättää tiia käytettyjä kypäriä ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis käytettyjä kypäriä ei sais ostaa, ku ei niistä voi tietää, et jos kypärällä ois tipputtu pahastikkii ja se ois menny halki. Ku ei halkeemaa voi välttämättä nähdä päälleppäin. ;)

      Poista
  24. tosi kiva postaus ! ite tykkään eniten charles owenista ja gpa:sta :) ite omistan sen co:n ja on kyllä ollu niin hyvä ostos vaikka kallis olikin :D

    VastaaPoista
  25. tiia mistä ostit ton gpa pikeurin käytettynä

    VastaaPoista
  26. Tosi hyvä postaus! Itella.Hallorider sellanen 2 värinen ruskee hiekanharmaa tuunasin sitä blingeil ni tuli tosi kiva! Ei oo kallis mut sopii mun päähä tosi hyvin! :) Seuraavana kypäränä smasheddii (en osaa kirjottaa). Sul on tosi hyvä blogi! :)

    VastaaPoista
  27. Itse ostin täältä Jenkeistä CO kypärän ja voin sanoa, että on muuten tuhat kertaa parempi kuin GPA, joka oli mulla monta vuotta. Mutta ite en ole ikinä oikeastaan rakastunut tohon kypärään mikä sulla on, kai se ei vaan istu mun päähän jotenkaan (paikka niitäkin on niin eri malleja).. Ja toi Casco on kyllä melko järkky, en omaan päähäni laittaisi tuota kypärää :D

    VastaaPoista
  28. toi samhield maksaa 300-400 itse ostin samshieldin 400e ! ja kyllä ihan hintansa arvoinen :)

    VastaaPoista
  29. Mulla oli parisen vuotta Uvexin kypärä, joka jakoi mielipiteitä samalla tavalla kuin tuo Casco. Omaan mieleeni ihan nätti potta kuitenkin ja ennen kaikkea viileä kesällä! Muistan varmasti aina sen tunteen kun ekaa kertaa sillä ratsastin ja ilma virtasi päässä :DD
    Nyt kuitenkin niissähän oli se valmistusvirhe. Lopetin käytön ja lisäksi olin tippunut kypärällä jo kerran ihan pahastikin. Onneksi tehdas lupautui korvaamaan uuden kypärän! Ehdin kuitenkin jo laittaa Ranskasta tilaukseen ihanan Antareksen kypärän ;) Sitä odotellessa! Toinen vaihtoehtoni uuteen kypärään oli kyllä samshield, mutta sekin alkaa jo mielestäni olla vähän massatuotteen puoleinen vaikka niitä saakin tehtyä ihan omia malleja netissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep Samshield tosiaan alkaa olemaan vähän jokaisella, ainakin kisaavilla esteratsastajilla. Anteresta sen sijaan ei näe ainakaan vielä ihan niin paljoo:)

      Poista
    2. niimpä ennen oli vain gpagpagpa ja nykyäään todella harvalla esteratsastajalla on GPA (se speed air taise ) Samshield on kyllä paljon hienompi ja kivempi päässä! ja maksaakin vähemmän 300-400e

      Poista
  30. kaikki sun kypärät on jotain munan mallisia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. väitätkö että samshield on munan mallinen ?! jos väität taidat olla aika pahasti väärässä.

      Poista
    2. Neliöitäkö niitten pitäis olla?

      Poista
    3. Juuri samshield on kaikkein eniten "munan mallinen" :D

      t. eri ano

      Poista
    4. Antakaa ihmisten sanoa mielipiteensä :D jos ekan anon mielestä samshield on mun munan mallinen, niin sitten on :D

      Poista
  31. Oon niin rakastunut tuohon banneriin! <3 Voisitko tehdä semmoisen postauksen missä kerrot miten olet kehittynyt bloggaamisessa? :)

    VastaaPoista
  32. Tuo viimeinen kypärä♥

    VastaaPoista
  33. Korostaisin itse vielä, että kypärä kannattaa kuitenkin ensisijaisesti valita sen mukaan, mikä oman pään malliin sopii (pyöreä/soikea). :) Esim. todennäköisesti tuo Casco on sinulle väärän mallinen, koska se on valunut putoamistilanteessa. Jonkun toisen päähän se varmasti istuu paremmin.

    Minulla on niin kapea ja soikea pää, että mikään markettikypärä ei sovi, vaan ratsastustarvikeliikkeen mallistosta löytyi aikoinaan vain yksi merkki, joka ei oikean kokoisena puristanut otsalta. Aika moni "soikeapää" tulee kuitenkin tietämättömyyttään ostaneeksi pyöreäpäisille suunnitellun kypärän (koska yleensä nuo "halpiskypärät" ovat aika pyöreitä), joka sitten joko puristaa tai joutuu ottamaan liian ison koon, jolloin kypärän sivuille jää liikaa tilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän mä tossa tekstissä sanoin, että Casco ei varmaan sovi mun päähän kun valahti noin:)

      Poista
  34. Mun mielestä nuo kaikki on rumia, mutta se onkin vain minun mielipide:D Itsellä on tällähetkellä vaan se Halorider, mutta uusi kypärä on tilauksessa;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei vaan Katja Piirakka Piiroinen.......
      Ketään ei kiinnosta sinun mielipiteesi, koska dissaat aina kaikkia blogeja. Miksi luet Tiian blogia jos et pidä siitä. Mut hyvä Katja oot oppinu sen et sun mielipide ei oo minkään arvoinen.

      Poista
    2. anonyymi, et voi sanoo et ketään ei kiinnosta koska sä et TIEDÄ keitä kiinnostaa katjan mielipiteet! esimerkiks mua kiinnostaa, että pidä pääskii

      Poista
    3. ^^mut et varmaa kestä kattoo toisten mielipiteit:) et katja saa sanoo iha vittu mitä haluu, ei se sun persettä pitäs kutittaa ?

      Poista
    4. voi luoja eka ano:D enköhän mä saa esittää mielipiteeni ihan samallatavalla kuin muutkin! jos ei kiinnosta minun mielipide niin vittuako vastaat kommenttiini?

      Poista
    5. ja olenko sanonut, että en pidä Tiian blogista?

      Poista
    6. No katja yhessä vaiheessa haukut tiian blogia?

      Poista
  35. Voitteko joskus tehdä sellaisen postauksen, missä siivoatte koko tallin perusteellisesti ja putsaatte kaikki teidän nahkavarusteet jne. ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerran ollaankin tehty sellainen joulusiivous nimellä, mutta voidaan tehdä joskus kunhan siivotaan talli perusteellisesti:)

      Poista
  36. Kiva postaus ja hienoja kypäriä :)

    VastaaPoista
  37. pitääks se kypärä aina olla niin HIENO ? mulle kelpaa ihan tavallinen samettikypärä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä pitää, mutta eiköhän jokaisella ole omat mielipiteet;)

      Poista
  38. en muista tarkalleen, mut mulla oli joskus kauan sitten joku sellanen jännä kypärä, ja kun tipuin niin koko kypärä lensi päästäni :D mut onnneks tipuin vaan shettikseltä v:D

    VastaaPoista
  39. moi!
    kiva pstaus!:)
    Meillä on tähän asti ollut hevoset täyshoitotallilla, mutta nyt ollaan ajateltu, että voitaisiin oottaa hevoset omaan pihaan ja rakentaa oma talli. Mistä kannattais ostaa kaikki karsinatarvikkeet ja muut. Mikä olisi mielestäsi paras pohja kentälle ja tarhoihin? Entä mistä estekalusto?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan karsinaelementit hommattu illikseltä, tosi hyviä ovat 3vuoden käytön jälkeen olleet! Tarhat on rakennettu meillä samaan tyyliin kuin kenttä, eli pohjalla isoa sepeliä sitten suodatinkangas ja normaalia hiekkaa välissä. Kentän teko ohjeet löytyy tuolta erikoispostauksista, estekalusto on ostettu Hallahudalta/tehty itse.

      Poista
  40. Mun mielestä kypärään saa ja pitää laittaa vähän enemmän rahaa! Ratsastajan tärkein varustehan on kypärä;)

    VastaaPoista
  41. mä tykkään tosta ekasta ja vimpasta mutta mulla itellä on semmonen "vammais" kypärä joka on ollu tosi hyvä niitä saa chevalilta.

    VastaaPoista
  42. Voisitko kenties miettiä tekeväsi haskoistasi saman tapaista ? Itslläni seuraavana ajankohtaisena hankintana olisi hanskat, joten olisi kiva kuulla mitä suosittelet ja omaa kokemustasi eri merkeistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin tehdä, tosin kokemusta ei ole kun parista merkistä:)

      Poista
  43. Mun mielestä toi että kypärä on massa on aika ärsyttävä, ainaki semmoselle perus ratsikoulu oppilaalle. Ainaki täällä päin ei katota semmosia turva varusteita. Ratsastuskoululla tosi monella en semmoset samanlaiset kypärät, niiku mullaki :D
    En oo valinnu kypärää sen perusteella minkälainen muilla on enkä oikeestaan sen ulkonäölläkään, vaan mikä vaikuttaa parhaimmalta päässä.

    Sitte toi Samshieldin kypärä vaikuttaa tosi hyvältä, ku jos kerta tippumisen jälkeen voi vaihtaa ne sisäosat. Semmonen olis kyllä tarpeen :D Ite käytän kyllä samaa kypärää tippumisenki jälkeen vaikka olisinki lyöny pään, vaikka tiiän et se ei oo nii hyvä juttu.

    Joo tuli aika pitkä kommentti, mut terkkuja hevosillekki! :) (ano koska ongelmia sisäänkirjautumisessa, need help :/. )

    VastaaPoista
  44. Tää ei liity mitenkään kyseiseen postaukseen, mutta ajattelimpa kysyä. Tuleeko sulle tälleen syksysin ja talvisin koulun jälkeen sellainen olo, että motivaatio koko heppailua kohtaan on ihan nollassa ja teks mieli jättää treenailut väliin ja mennä aikasin nukkumaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei vielä tässä vaiheessa, mutta sekin aika tulee tiedän sen! Alkuviikosta helsingin reissun jälkeen oli vähän väsyneet fiilikset tallillakin, mutta eilen oli ihanaa mennä talliin ja ratsastaa!:)

      Poista
  45. tuli mieleen, että sanotaanhan, että (että, että, että :DD) kypärä pitäisi vaihtaa jokaisen tippumisen jälkee, että (TAAS :DD) kuinka paljon tulisi maksamaan kuukaudessa yhtä torvelolle kuin minä, niin uudet kypärät :D

    milloin sinä katsot, että (huoh :DD)jokou kypärä on liian epäturvallinen ratsastuskäyttöön ja jäät käyttämättä/heität pois?

    (huom! 6 että-sanaa yhdessä kommentissa.melkein facepalmin arvoinen suoritus)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tipun pahasti päälleni niin silloin mietin onkohan rikki, en tosin ole koskaan tippunut (paisti silloin kun kypärä valahti silmille.....) :D

      Poista
  46. Ei nyt liity yhtään aiheeseen mutta paljon hihs liput maksaa päivältä?

    VastaaPoista
  47. Hei kun tehän käyttä Pinjan kanssa aina silloin tällöin Hööksissä, niin oletteko sattumoisin katsoneet, että löytyykö sieltä hyviä suht edullisia palaliivejä? Joitain hyviä sellaisia. Ja onko niitä enemmän kuin netissä näytetään? :)

    VastaaPoista
  48. voitko tehä teijjän koirista postauksen?:)

    VastaaPoista
  49. Mulla on kokemusta cascosta, mulla on champ malli ja oon huipputyytyväinen. Aluks tuntu tosi tönköltä mut kun parikuukautta käytti joka päivä se alko muotoutua mun päähän. Tosi viilee ja saa korvaläpät ♡ en oo ikinä tippunu päälleni kai :D mutta aina on suojannu hyvin päätä.

    VastaaPoista
  50. mulla on vaa yks kypärä, josta en tykkää yhtään:o se on aika hiostava koska se hinkkaa otsaa ja painaa otsaan mua, mut se on kyllin leveä mulle. Sitte se on kauheen kuuma. Mut mulla ei oo rahaa ostaa uutta kypärää ku käräl kaikki on kallista, ja kauheen vaikeeta ostaa hyvää kypärää. Sulla on onnee ku sul on noin hienoja kypäriä! Mulla menee rahaa mun hevoseenki niin paljo etten voi ostaa yhtään mitään turhaa. ja rakastan oikeesti sun blogia! se on niiiiin hieno ja ihana kirjoittajakin!;)

    VastaaPoista
  51. Koska tulee postaus valmennuksesta? :]

    VastaaPoista
  52. Onko kenties entinen keppihevosesi Suomen Keppihevos Rekisterissä? Nimittäin painoin ihan random hevosta, ja sen isän kohdalla luki "Voice of fortuna "Voitto"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mielestäni pitäisi olla, enmä nimeä mun kepparia oikeiden hevosten mukaan..:D

      Poista
  53. Mulla ei oo mitään noista, taitaapi olla Horzesta ostettu kahekhankymppiä maksava, merkki varmaankin jokin "Phoenix", niin ainakin kypärän alla luki :D

    VastaaPoista
  54. Mulla on sama kypärä, joka ostettiin vähän aikaa sitten. Casco Mistral! :)

    VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.