Luukku 13: Infopaketti klippauksesta

perjantai 13. joulukuuta 2013

Hevospalvelut Salolahden Minna, joka on myös hieronut meidän hevosia kävi klippaamassa Voiton keskiviikkona.  Hevospalvelut Salolahti on kuopiolainen mm. hevosten hierontaa, klippausta ja lomituspalveluita tarjoava yritys jonka toiminta-alueena on koko Pohjois-Savo. Minna lupautui toimimaan vierailevana kirjoittajana myös täällä meiän blogissa, joten nyt tulisi juttu klippauksesta:

 Minä luulin mustan karvan alta paljastuvan jotain harmahtavaa, mutta sieltä tulikin jännän ruskeaa!

Hevosen klippaamisella tarkoitetaan koneella tehtävää karvojen lyhentämistä. Kilparatsuja on klipattu Suomessa maneesitalleilla jo vuosikymmenien ajan ja klippaaminen yleistyy jatkuvasti nykyään myös harrastehevosilla ja ravureilla.

Mitä hyötyä?
Aktiivisessa käytössä oleva hevonen hikoilee ja väsyy helposti paksussa talvikarvassa treenatessa. Klippaamalla tämä ongelma poistuu: hevonen hikoilee vähemmän ja kuivuu nopeammin. Tästä on selkeää terveydellistäkin etua esim. talvisissa kuljetuksissa, vilustumisriski pienenee. Lisäksi klipattu hevonen on siistin näköinen, helppo harjata ja pitää puhtaana. Joillakin poneilla ja kylmäverisillä sekä iäkkäillä hevosilla voi myös kesäkarva olla niin paksua, että klippaaminen helteillä voi olla hyvinkin armelias teko hevosen hyvinvointia ajatellen.


Miinuspuolet?
Klipattu hevonen tarvitsee talvella jatkuvan loimituksen, niin tallissa kuin tarhassakin. Asiallisesti tehty loimitus vähentää vilustumisriskiä. Loimitus on mietittävä sään ja tallin lämpötilan mukaan ja saattaa välillä tuottaa pientä päänvaivaa. Tosin loimittaminen on yleensä muutenkin tuttua aktiivisessa käytössä olevien hevosten kanssa toimiessa. Klipattu hevonen tarvitsee kuitenkin isomman varaston eripaksuisia loimia säiden vaihteluja varten.
Klippausta suunnitellessa kannattaa muistaa, että monet hevoset pelkäävät konetta. Ääritapauksissa voi olla tarpeen jopa rauhoittaa hevonen.



Ajankohta
Hevosen voi klipata periaatteessa milloin vain, poislukien kovimmat pakkasjaksot. Leudolla säällä klipattu hevonen ehtii tottua lyhyeen karvaan ennen kylmiä kelejä. Suurin ja pitkäkestoisin hyöty klippauksesta saadaan, jos se tehdään karvan vaihtumisen jälkeen. Jos haluaa hevosen pysyvän lyhyessä karvassa koko talven ajan, on järkevintä klipata hevonen loka-marraskuussa. Toki karvan kasvu on hyvin yksilöllistä ja toisinaan voi joutua uusimaan klippauksen alkuvuodesta. Keväällä karvanvaihdon jälkeen klipattu hevonen usein näyttää klipatulle koko kesän.

Minäkin koitin!

Loimitus
 Alkusyksystä klipattu hevonen pärjää yleensä ilman talliloimea, ulos riittää kaulakappaleellinen sadeloimi. Säiden viilentymisen mukaan lisätään pukeutumiseen ohut talliloimi, joka jää ulkoloimen alle. Kovilla pakkasilla käytetään tallitoppaloimea jonka päälle lisätään kaulakappaleellinen ulkotoppaloimi. Hyvin lämpimässä tallissa saattaa fleecevuorinen talliloimi riittää eikä hevonen tarvitse välttämättä tallitoppaloimea. Loimittamisen tarve riippuu siis sekä ulko- että sisälämpötiloista että myös klippausmallista ja kyseisen hevosen herkkyydestä. Onkin syytä tarkkailla klipattua ja loimitettua hevosta: hikoileeko tai paleleeko se?

 Pienellä ja hiljaisella klipperillä Voitto antoi klipata nätisti myös ihan korvan juuresta.

Klippausmallit
Hevonen voidaan klipata kokonaan korvista kavionrajoihin tai jättää osa karvasta ajelematta. Kokoklippausta keskitalvella tulisi mielestäni välttää tai ainakin klippaus on tehtävä jo hyvissä ajoin ennen pakkasta että hevonen ehtii tottua karvattomuuteen. Kansainvälisissä kisoissa kiertävät hevoset ovat yleensä klipattu kokonaan ja ovat näin ollen hyvin huolitellun näköisiä. Toki pitää muistaa että ne eivät myöskään seiso koko päivää pakkasessa tarhassa.

Luultavasti yleisin klippausmalli Suomessa on jättää pää ja jalat ajelematta, jolloin ajeltu vartalon alue voidaan peittää loimilla. Lisäksi usein tehdään erilaisia osaklippauksia, esim. ns. trace-, aisa- ja loimiklippaukset, jotka ovat käteviä vähän viileämmissä talleissa asuville ja ilman maneesia treenaaville hevosille. Tällöin yleensä ajellaan eniten hikoilevat alueet kaulasta ja kyljistä.

Klippausmalleja kehitellessä vain mielikuvitus ja hyvä maku ovat rajana. Esim. pieni sydänkuvio ponin pepussa voi olla hyvinkin söötti, mutta vaikkapa kansallisissa kilpailuissa starttaavalla kouluratsulla kannattaa suosia perinteisiä yksinkertaisia klippausmalleja. Hevosen luontaista kauneutta pitää mielestäni kunnioittaa ja siksipä kilpailuissa ja valmennuksissa (sekä kotona ratsastaessa) hevonen esitetään hyvin hoidettuna, huoliteltuna ja siistinä, tämä koskee myös klippausjälkeä. 


Käytännön niksit klippaukseen
Klippauspaikan tulee olla tilava, rauhallinen ja lattian kuiva. Varmista tallin omistajalta, saako pesupaikkaa käyttää klippaustyöhön (viemärin tukkeutumisvaara) ja mihin irtokarvat laitettaan klippauksen jälkeen. Mieti tarvitsetko avustajan. Lisäksi on syytä pohtia huulipuristimen, korvatulppien tai rauhoittavien aineiden tarve, sillä suurin osa hevosista pelkää klipperiä, jotkut enemmän, jotkut vähemmän. Klippaajan on työtä tehdessä oltava koko ajan valppaana hevosen äkkireaktioiden varalta.

Klippauskoneita on kahdenlaisia: akku- ja verkkovirtakäyttöisiä, joissa on myös koko- ja tehoeroja. Akkukone tulee ladata ennen käyttöä ja verkkovirtakoneen kanssa työskennellessä tarvitaan yleensä myös jatkojohto. Klipperin terien tulee olla riittävän terävät ja koneelle on pidettävä jäähdytys- ja rasvaustaukoja. Tutustu klipperin käyttöohjekirjaan!

Siistein lopputulos klippaukseen saadaan, kun hevonen on huolellisesti harjattu ennen karvan ajelua ja jos mahdollista, pesty edellisenä päivänä. Turkin tulee olla siis ehdottoman puhdas ja kuiva. Ajelu tehdään aina vastakarvaan kevyesti ihon pintaa vasten koneella painaen. Ajelurajat huolitellaan tasaiseksi ja vältetään viivasuoria linjoja esim. jalkojen yläosissa. Siisteimmät rajat saadaan muotoilemalla ne hevosen vartalon, lihasten ja luiden ääriviivojen mukaan. Ohuen, poimuisen nahkan (kainalot, nivuset, kurkku) alueella täytyy olla erittäin varovainen, ettei kone nipistä nahkaan haavaa. Esim. etujalkojen väliä ajaessa on helpointa käyttää avustajaa, joka nostaa toisen jalan ilmaan. Koneen huoltotaukojen yhteydessä kannattaa harjata hevonen aina läpi, jolloin saadaan irtokarvat pois tieltä, voidaan tarkastella työn jälkeä ja ajella uudelleen kohdat jotka kaipaavat siistimistä.

Hevosen klippaaminen ei ole rakettitiedettä, huolellisuudella pääsee jo pitkälle. Mutta jos työn itse tekeminen arveluttaa tai käytössä ei ole omaa/vuokrattua klipperiä, kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Kuopion alueella klippaukset tekee vuosien kokemuksella Hevospalvelut Salolahti.


94 kommenttia

  1. Tosi kiva postaus:)))))

    VastaaPoista
  2. Tosi hyödyllinen postaus auttaaa varmasti monia!:)

    VastaaPoista
  3. Kiva postaus!! Mulla on puolan ratsuponi joka pitää klipata kesällä ja talvella :)

    VastaaPoista
  4. Kiva saada tietää enemmän klippauksesta ! Oli mielenkiintoinen postaus jälleen kerran. :)

    VastaaPoista
  5. Ihan sika kiva postaus! Kivaa ku tulee näitä vierailevia postaajia, ja kiinnostava aihekin.

    VastaaPoista
  6. Tee jostain toisestaki hevosjutusta tällane :)

    VastaaPoista
  7. Oma irlantilainen esteponini klipataan kesällä kerran, syksyllä 1-2 kertaa talvella 2-3 kertaa ja keväällää 0-1 kertaa.

    VastaaPoista
  8. Oho voitostahan tuli ruskea :) Mutta kiva kun sai lukea tarkemmin klippauksesta :D

    VastaaPoista
  9. Postauksesta sai tosi paljon perus tietoa klippauksesta, minulle oli ainakin aika uutta kun ratsastuskouluissa harvemmin klipataan hevosia.. kiva postaus!:)

    VastaaPoista
  10. Tykkäsin! Vaikken heppaa omistakkaan!;)

    VastaaPoista
  11. Tosi kiva postaus, ja mielenkiintoinen aihe. Onko Voittoa siis koskaan ennen klipattu? Kuvista ainakin näytti että se oli kiltisti. Eikö se pelännyt yhtään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaksi en tiedä, mutta on kyllä ihan varmasti klipattu ulkomailla sekä edellisellä onistajalla täällä suomessakin:)

      Poista
  12. Vote on nyt kalju :D

    VastaaPoista
  13. Muuten kiva mutta olisin toivonut voitosta vielä ennen ja jälkeen kuvaa ;)

    VastaaPoista
  14. Sisällä ei saanut, joten pitäö ottaa vklp valosalla ulkona:)

    VastaaPoista
  15. Mielenkiintoinen postaus! Onkin tuo klippaus ollut aikamoinen mysteeri, nyt asia valkeni :)

    VastaaPoista
  16. Muutama lukija on aiemmin toivonut postausta kuvien kera, miten ratsastat Voiton peräänantoon. Milloin sellainen postaus on tulossa, odotan sitä suurella innolla. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siitä voi kirjoittaa postausta:D Tai jos voi ei mulla oo siitä tietoa tarpeeksi, sellaiset pitää oppia käytännössä:)

      Poista
  17. Postaus peräänannosta olisi hieno. Tee Tiia sellainen. Kiinnostaa varmasti monia ratsastavia lukijoita. Sellainen ja kuvien kera!

    VastaaPoista
  18. YES...peräänantoon ratsastamista koskeva postaus kuvien kanssa, nam nam. Ehditkö milloin tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaista ei näillä näkymin ole tulossa. Asia joka kannattaa opetella oman valmentajan kanss, ei blogista lukemalla:)

      Poista
  19. varo vaan Voitto kasvattaa nopeesti tuon turkin takaisin :D Vanni on klipattu jo 4 kertaa nyt syksyl ja kokoajan puskee karvaa, 2vk on ehdoton raja milloin pakko klipataan uudestaan. Muuten on kunnon karvapallo ツ:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja joku kasvattaa karvaa nopeemmin kuin muut hepat, riippuu myös miten karva hoidetaan ja miten se loimitetaan :D

      Poista
  20. Tosi mielenkiintoinen aihe! Mä haluun vaan kertoo tän vaikka ketää ei varmaa kiinnosta. Täs on kaksi asiaa:
    1. Sinin kaveri Matleena on mun vanha tanssi-kaveri:D
    2. Katoin eilen illalla you tubesta sen viisi parasta kommenttia ja näin unta et sä olit sieni ja mä ratsastin Voitolla ja sä sanoit Voittoo jätti hepaks:DDDDDDD Ei sit millään pahalla:)))

    VastaaPoista
  21. Täällä kanssa vesikielellä venataan tuota peräänantoon ratsastus postausta kuvien kera. Milloin saamme sellaisen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaista ei näillä näkymin ole tulossa. Asia joka kannattaa opetella oman valmentajan kanss, ei blogista lukemalla:)

      Poista
  22. Peräänantoon ratsastamis postaus olisi kyllä kiva. Siitä saisi varmasti apua omaan ratsastamiseen. Milloin siis tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaista ei näillä näkymin ole tulossa. Asia joka kannattaa opetella oman valmentajan kanss, ei blogista lukemalla:)

      Poista
  23. Joo peräänantoonratsastus postausta. Sellaista postausta ei ole tainnut vielä Tiialla ollakaan. siitä tulee jymyluettu postaus!

    VastaaPoista
  24. Perääantoon ratsastamis postaus tosi hyvä idea. Kannatetaan ja odotetaan kympillä!

    VastaaPoista
  25. Juuuu peräänantopostaus!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama tyyppi kirjottanu nää kaikki peräänantokommentit xD ja sori mut vähän nauratti, että kuvien kera postaus miten hevonen ratsastetaan peräänantoon, ku ei siinä oo mitää tiettyy tapaa, riippuu hevosesta ja muutenki sit ku osaa ratsastaa, hevonen kulkee peräänannossa :D

      Poista
    2. Sama tyyppi näitä varmaan kirjoitellut. Kaikki hevoset ovat erilaisia ja ne ratsastetaan eri tavalla peräänantoon. Kun oma istunta ja ratsastus on kuosissa, hevonen alkaa liikkua oikein. Eli ratsunne alkaa liikkua peräänannossa kun alatte ymmärtää jotain kouluratsastuksesta ja opitte ratsastamaan. Jos Tiia neuvoisi teitä postauksessa toteuttaisitte sen kuitenkin väärin, hyvä ettei tee mitään peräänantopostausta.

      Poista
  26. Ihanan perusteellisesti kerrottu kaikesta! :) oon klipannu champin nyt syksyllä neljästi, saa nähdä millon taas... :D

    VastaaPoista
  27. Todella mukava postaus! Hienoa että pyysit asiantuntijaa kirjoittamaan tekstin, jolloin tieto tuntuu hyvin luotettavalta, ja toisaalta sun ei itse tartte katella "haukkuvia" ja pieniin asioihin tarttuvia kommentteja. Vaikka itsellä onkin paljon kokemusta klipattujen hevosten kanssa toimimisesta, omaani en koskaan klippauttaunut, joten sain tästä postauksesta paljon tietoa.

    T. ano, jota herättelit kommentoimaan silloin kun jotain sanottavaa on aikaisemmilla 'miksi et kommentoi' -postauksilla

    VastaaPoista
  28. Kiva postaus :) Tosin itse en tykkää klippauksesta tai klippaisi omia hevosiani! (:

    VastaaPoista
  29. Tosi hyvä ja hyödyllinen postaus! Kiitos Minna ja tietty Tiia! :)

    VastaaPoista
  30. No jokainen heppa ratsastetaan eri tavalla peräänantoon, joten postaus olis aika turha. Mut tää oli kiva postaus :) Joten jos Tiia kertoo moten Voitto ratsastetaan peräänantoon ei se välttämättä muilla hevosilla toimi.

    VastaaPoista
  31. Mielenkiintoinen postaus :) itsekkin olen parikertaa saanut klipata ja se oli mukavaa :)

    VastaaPoista
  32. Mielenkiintoinen postaus :) itsekkin olen parikertaa saanut klipata ja se oli mukavaa :)

    VastaaPoista
  33. joulukalenteriin voisit tehdä lahjatoive-postauksen tai jonkun oudoista tavoistasi ;)

    VastaaPoista
  34. nää vieraileva kirjoittaja -postaukset on tosi kivoja, mutta ainakin mä kaipaisin niihin myös sun omaa kädenjälkeä. tää on kuitenkin sun blogi, ja jo pari kalenteriluukkua on ollut muiden kirjoittamia. kaikista kivoin vaihtoehto olisi mun mielestä se, että kertoisit vaikka loppuun myös sun omaa mielipidettä aina kys. asiaa kohden. tähänkin loppuun olisit voinut vaikka kertoa miksi klippaatte, miksi kutsuitte juuri tämän henkilön klippaamaan, ootko sä ite joskus klipannut/kokeillut aiemmin tms. aika päivänselviä asi(: toivottavasti ei nyt tullu liian tylyä kommenttia :D

    VastaaPoista
  35. Tosi kiva postaus! Kirjotettu lyhyesti ja ytimekkäästi, että tällainen laiskempikin lukija jaksoi kokonaan lukea loppuun ;) :)

    VastaaPoista
  36. mun mielestä klipatut hevoset/ponit on rumia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No miks sitte luet hevosblogia? o_O

      Poista
    2. Mun mielestä Voitosta ainakin tuli heti paljon kivemman näkönen, ei näytä enään niin epäsiistille :)

      Poista
    3. No sitte sun mielestä varmaan myös kesäkarvaset hepat on rumia...

      Poista
  37. oi voitto tosi söpö varmaan klipattuna :3 <3!

    VastaaPoista
  38. Tosi kiva postaus!! : ) Jos olisi ollut paljon pidempi postaus niin en olis välttämättä jaksanu lukia kokonaan :D Just näin on hyvä :)))

    VastaaPoista
  39. Miksi Tiia ei voisi tehdä postausta Voiton peräänantoon ratsastamisesta? Eihän sellaisen postauksen tekeminen sitä tarkoita että kaikkien tämän blogin lukijoiden on ratsastettava sen jälkeen samalla tavalla hevonen peräänantoon, kuin Tiia ratsastaa Voiton. Postauksessahan Tiia näyttää miten hän ratsastaa hevosensa peräänantoon. Esitteleehän Tiia vaatteitakin postauksissa, eikä se tarkoita, että kaikilla tulisi olla sen jälkeen samanlaiset vaatteet, kuin Tiialla. Tee vain Tiia se peräänantoon ratsastus postaus. Luin nuo aiemmat kommentit ja tuollainen postaus näkyisi kiinnostavan lukijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisi olla yksi ja sama kirjoittaja. Kieltäydyn jo ylempänä, koska sitten kun on aika alkaa miettimään peräänantoa kyllä oma opettaja siihen opastaa. Ei myöskään ole mitään kikka vitosta miten Voitto yhtäkkiä meneekin peräänannossa, se on monien tekijöiden summa eikä siitä oikeasti ainakaan mun taidoilla voi kirjoittaa.)

      Poista
    2. Ihan varmasti kaikki pikkutytöt alkaisivat jäljitellä Tiian kertomusta peräänantoon ratsastamisesta, se on täysin varma. Ja siitä vasta riemu repeäisi jos hän vaikka käskisi ratsastaa pohkeella ohjaa kohti ja pikkutytöt hakkaa kannuksilla kylkeen ja repii suusta samaan aikaan ja sanoo opettajalle että "Tiia käski tehdä näin".. niinhän siinä kävisi.

      Poista
  40. Kiva ja opettava postaus :) Ja näistä " Peräantopostaus " anoille että se on ihan turha täällä kertoa sillä hevoset ovat ihan erillaisia. Kysykää valmentajalta tai opettajaltanne apua asiaan. :) En tarkkoittanut tätä negatiivisena.

    VastaaPoista
  41. Voitosta tuli tosi kivan näköinen!

    (mistä ne yhtäkkiä on saanut päähänsä tuon peräänannon:O Eihän postauksessa (kai en lukenut ihan ajatuksella) mitään siitä puhuttu ja muakin on tultu suoraan sanottuna haukkumaan, kun en ratsastanut islanninhevosella tölttissä, yhdessä klipissä peräänannossa:D

    Hah, mä "klippaankin" mun koirani:D

    VastaaPoista
  42. herätkää nyt, minä en ainakaan mitenkään tietoisesti hevosta peräänantoon ratsasta. ratsastan vaan, ja hupsista keikkaa hevonen onkin avuilla ja peräänannossa. ei peräänantoon voi ratsastaa "ensin vedät vasmemasta ohjasta ja annat pohkeita, sitten sanot simsalabim ja teet puolipidätteen ja heppa onkin oikeinpäin<3"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, siksi sitä onkin vähän vaikea kertoa postauksen muodossa:)

      Poista
  43. Toivottavasti ei jäänyt jälki tuollaiseksi "raitaseksi" joistain kohtiin. Ja olisi myös ollut mukavaa saada kokonaiskuva tuloksesta, mutta minkäpäs asialle voi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joitakin raitoja jäi, mutta nuo kuvat on otettu ennen viimeistelyä:) Kokonaiskuvaa tulee kyllä, sille asialle voi vielä vaikka mitä kunhan vaan pääsee valosalla tallille.

      Poista
    2. Olisit ehkä voinut mainita tuosta tekstissäsi, mutta ei se mitään! Yllättävää kyllä mikä väri tuolta "alta" paljastui. :)

      Poista
  44. Kuvat "ennen" ja "jälkeen" klippauksen olisi kiva nähdä! :)

    VastaaPoista
  45. Tosi kiva ja hyödyllinen postaus! Olenkin aina halunnu tietää enemmän klippauksesta. :)

    VastaaPoista
  46. Tää postaus oli tosi kiva, ja varmasti hyödyllinenkin monille :)! Avaatko itsekkin poste restanten vielä, että sinulle voisi lähettää jotain joulutervehdyksiä? ^^

    VastaaPoista
  47. Todella kiva postaus! Kattavaa tietoa klippauksesta ja siihen liittyvästä loimituksesta. Hienoa, että sait ammattilaisen kirjoittamaan aiheesta. Ennen ja jälkeen -kuvia sitten vain odotellessa :)

    VastaaPoista
  48. Tosi kivaa luettavaa,ja tietoa! tallilla jossa ratsastan klipattiin jonki aikaa sitten yks suomenhevosruuna,joka ei kerennyt paljoakaan aluksi tottua siihen,tuli hieman alastonolo:D mutta siis sillä oli niin paksu talvikarva et se hikoili ihan liikaa,sitten klippauksen jälkeen just tuli tosi kylmät ilmat,ja ku se oli tunneilla,niin se riehu ihan kunnolla maneesilla. Kunnon hyppyilmapukkeja tuli ja muita ruehumisliikkeitä. Ratsastajat lenti alas melke nopeesti,ja joskus sitä piti ennen tuntia juoksuttaa semmoset 5-10min jonka koko ajan melkein riehu,mutta nykyään on ihan tottunut,välillä tietty vähä tulee jotain mutta ei enää paljoo (:

    t. hanne mut en jaksa kirjautuu XDDD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voittokin on ollut melko villi klippauksen jälkeen:D

      Poista
  49. mun mielestä hevoset ei oo yhtään tavallisen näkösiä ku ne klipataan!!! ihanat pörrö hevoset on ihania!!! muttta ihmiset on erillaisia ja jotku haluu klipata jotku ei!!

    VastaaPoista
  50. Vai mitä banneri! Jos lähetän kuvat niin voitko tehdä minullekin. ? http://iitafani.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  51. Miten muuten voisin koska rahaa en saa. Voinko tehdä jonkun videon sinusta ja hevosesta jos annat materiaalit tai ....

    VastaaPoista
  52. Voitekko tehdä pinjankaa joulu lahja videon siis sellasen missä näytätte mitä saitte lahjaks? :) koska haluasin tietää! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voidaan me ehkä sitten kun ollaan ne lahjat saatu..:D

      Poista
  53. mitä hyötyä on jätttää satulan kohdalle tollanen alue talvi karvaa? :D t. tietämätön

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut haluaa jättää ja jotkut ei, me aateltiin että ehkä satula tuntuu mukavammalle kun siinä on karvaa:)

      Poista
  54. Kui pitkä matka teiltä on tallii? Välillä esim mydayssa sanotte et "oon jo tallin ohi" tai jotai, ja välillä hepat näkyy ikkunasta :d sori, oon uus lukija

    VastaaPoista
  55. Ootko kokeillu voitolla koskaa verkkoloimea?

    VastaaPoista
  56. Tosi kiva ja hyödylinen postaus, en ennen oo oiken tiätäny mittän klipauksesta ja nyt heti ekalla kerralla sain kaikken selväks;-)

    VastaaPoista
  57. "Hyvin lämpimässä tallissa saattaa fleecevuorinen talliloimi riittää eikä hevonen tarvitse välttämättä tallitoppaloimea"

    Ei oo todellista... Oli hevonen sitte mikä tahansa niin ei tarvitse klipattunakaan loimea talliin jonka sisällä on kuivaa eikä tuule. Etenkin jos talli on "hyvin lämmin". Siis oikeasti ajatelkaa niitä hevosia! Tallissa ilma on lähes poikkeuksetta plussan puolella, ei hevonen tarvitse loimea! Tulee kuuma vain. Luulette ajattelevan hevosen parasta mutta tuo ei kyllä ole parhaaksi hevoselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkemyksiä on monia, me ei loimiteta Voittoa talliin ainakaan nyt kun sitä kutisee niin kauheasti, että repii kaikki loimet päältään. Tietty sitten kun pakastuu niin piää loimi laittaa tai kun kutina helpottuu, onhan sillä vähän kylmä varmaan nyt:)

      Poista
  58. Kun tossa alimmaisessa kuvassa oli noita Voiton karvoja, katoib et siinä olis kakkaa. Tämä tuli ensimmäisenä mieleen kun en nähnyt koko kuvaa.

    VastaaPoista
  59. Blogisi on todella kiva! :) Kysyisin, kuinka nopeasti hevosella kasvaa alkukesästä klipattuna karva?

    VastaaPoista
  60. Onko oikeasti järkeä klipata hevonen enää tähän aikaan!? Itse ajettiin oma jo syyskuussa ja jo kolmatta kertaa n. kolme viikkoa sitten. Onko hauskaa se, että se kasvattaa ensin karvan ja sitten se ajetaan tähän aikaan vuodesta pois??

    VastaaPoista
  61. miten voit klipata voiton!?!?!?!?!?!?!??!?!?!!?!?!?!?!??!! voitto rukka kärsii klippauksestaan !!!!!!!!!!!!
    on vaa nii hirveetä kattoa kun hevonen kärsii (käytä huumorintajua)
    miteeennn oiii miiteeennnnn!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!!
    miksi sitä ei voi sitä satulankohtaa niinku klipata ja heppa ois muute ku karvatupsu?? (ja pieni pullea poni)
    mutta en vaan kestä hevonen on kuin keinutuoli joka on alasti!!!!!
    KUINKA VOIT AJELLA KEINUTUOLIN!?!?!?!?!?!?!!? (muistakaa lapsoset käyttää keinutuolia eiku siis huumoria ja kivasti rikkokaa sitte mummun keinutuoli klippaamalla se!!!! nyyh
    JA KIITOS JAUHAJAT!!!!!!

    VastaaPoista
  62. pIENI VOITTO ÄLÄ JÄÄDY HALUTAAN VIELÄ KUVIA SUSTA LÄMPIMÄNÄ EIKÄ JÄÄTYNEENÄ KALIKKANA....... MOIMOI

    VastaaPoista
  63. pIENI VOITTO ÄLÄ JÄÄDY HALUTAAN VIELÄ KUVIA SUSTA LÄMPIMÄNÄ EIKÄ JÄÄTYNEENÄ KALIKKANA....... MOIMOI

    VastaaPoista
  64. Tääl ei nähtävästi pyöri kauheen järkevää porukkaa..

    VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.