Ruokintalaskurilla kohti parempaa ruokintaa

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Viime postaukseen tuli aivan mieletön määrä kommentteja, kiitos siis jokaiselle kommentoijalle :)

Sitten päivän aiheeseen. Heti alkuun mainittakoon, että ruokinnasta on tuhansia oikeia vaihtoehtoja ja mielipiteitä, joten tämä meidän tapa ei toimi kaikilla hevosilla, mutta meillä se toimii. Jokainen voi testata tietämystään ostamalla ohjelman ja kokeilemalla hevosensa ruokintaa sinne. Yleensä ruokinnan voi kyllä maalaisjärjellä ajatella kuntoon, mutta ei se meilläkään mikään kovin hyvä ennen ollut, vaikkei radikaaleja virheitä paljastunutkaan.

Tilattiin siis kaverin vinkistä hevostietokeskuksen Hopti-ruokintalaskuri. Hintoihin ja tilaamiseen voit tututusta täällä. Kaverilta onneksi kyselin etukäteen miten helppo tuota on käyttää ja hän sitten vinkkasi, että vaikeaa on jossei ole apuna Anneli Lillkvistin Ruokinnalla tuloksiin 2 -kirjaa. Onneksi lainattiin kirja ennen kuin ostettiin tuo ohjelma viikoksi, sillä muuten ei oltaisi oikeasti ymmärretty yhtään mitään.


 Pari juttua, jotka kannattaa huomioda laskuria käyttäessä!
  •  Ruuat pitää ilmoittaa laskurille kilogrammoina, joten jouduttiin punnitsemaan paljonko esim. litra kauraa painaa. 
  • Laskemiseen menee aikaa! Kahden hevosen ruokintaa hienosäädettiin monta päivää.
  • Kannattaa kokeilla monia vaihtoehtoja, eikä tyytyä ensimmäiseen lisä-ainepurkkiin mistä sitä tiettyä vitamiiniä saa. Meilläkin oli aluksi kaksi uutta lisäainetta, mutta saatiin ne pois vaihtamalla kivennäistä.
  • Heinä on meilläkin suurin epävarmuus tekijä, sillä heinälaadut vaihtelevat paljon jo ihan pellosta riippuen. Kannattaa kysyä heinän valmistajala tarkasti minkälaista heinää teidän heppa syö, vaihtoehtoja on kymmeniä! Parhainta olisi tietysti teettä heinäanalyysi, jonka voi ilmeisesti tehdä Valiolla.

Voiton ruokintaan tuli muutoksia heinän määrässä, jonka lisäksi vaihdettiin kivennäismerkkiä. Laskettiin ruokinta sekä Racing Mineral murolla sekä Hevosten Mineral plussalla. Molemmissa oli omat hyvät ja omat huonot puolensa, joten päätettiin kokeilla molempia tai syöttää mahdollisesti vuoro säkein noita kahta. Alla oleva laskelma on nyt kuitenkin Hevosten mineral plussalla tehty.

Voiton nykyinen vs. entinen ruokinta
Kauraa 3litraa - ei muutoksia
Heinää 7kg - Ennen 8kg
Black Horse Pellavarouhetta 1dl - ei muutoksia
Racing Fiberline 2dl -ei muutoksia
200g Hevosen Mineral plussaa / 150g Racing Mineral muroa - ennen 1dl Black Horse Kivennäistä
Ripaus merisuolaa - uusi!


Eli yllä olevan koneen tekemän laskelman perusteella tiivistelmä:

Energia (ME)
Voitto saa melko sopivasti energiaa 3,8% alle suositusten, mutta vain yli 20% heittoja suosituksesta kannattaa lähteä korjaamaan. Eniten energiaa eli hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja Voitto saa heinästä ja kaurasta.
Hyvä!

Sulava raakavalkuainen (Srv) 
Tämä ylittyy koska heinästä ja kaurasta tulee sen verran paljon valkuaista. Onneksi ylityksestä ei ole mitään haittaa, jossei se ole järjettömän suuri. Sen sijaan alle normiarvon jääminen on vaarallisempaa.
 Ihan ok!

Kalsium ja Fosfori (Ca ja P) sekä Ca/P suhde
Tähän me tehtiin eniten muutoksia, sillä Ca/P suhde ei saisi koskaan mennä alle 1 ja meillä se oli 0,8 ennen muutoksia. Saatiin kivennäistä vaihtamalla se paremmaksi, mutta ei kuitenkaan kovin hyväksi. Kalsium ja fosfori yhdessä vaikuttavat mm. luuston kovuteen sekä lihasten supistumiseen ja näin ovat hevosen pääkivennäisiä. Puutosoireena on luuston ongelmat, joita ei tietenkään haluta! Eli oli melko tärkeää saada tämä edes paremmaksi mitä ennen. Kalsium on ihan kohdallaan, mutta fosfori ylittyy edelleen, sitä ei oikein millään muutoksilla saatu laskemaan.
 Ihan ok! 

Magnesiumin (Mg)
 Magnesiumia Voitto saa lähes oikean määrän, eikä noin pienellä normimäärän alituksella ole väliä. Lillille annetaan magnesiumia vähän yli, koska lievä yliannostus rauhoittaa stressiherkkää hevosta.
Hyvä!


Kaliumin (K)
 Voitto saa lähes kaiken kaliumin heinästä, joten tälle yliannostukselle ei oikein voinut tehdä mitään, vaikka kaliumin yliannostus onkin huono kalkin(Ca ja P) imeytymiselle.
Huono, muttei mitään tehtävissä.

Suola/Natrium (Na)
Suolan puute heikentää mm. suorituskykyä ja aiheuttaa väsymystä. Voitto saa laskelman mukaan reilusti liian vähän natriumia, mutta todellisuudessa luku ei ole aivan tuollainen. Hevosilla on kuitenkin suolakivet karsinassa, joten ne nuolevat niistä jonkinverran suolaa. Päätettiin silti  lisätä ruokaan ripauksellinen suolaa, koska suola toimii myös mausteena ruuassa ja lisää ruuan maittavuutta.
Hyvä!

Rauta (Fe)
Voitollahan on ennen meille tuloa ollut todella alhaiset rautalukemat ja mekin sille syötettiin aluksi purkista rautaa. Selvän eron virkeydessä huomasi aina rautakuurin aikana. Nyt Voitto on ollut kuitenkin tasaisen virkeä emmekä ole syöttäneet rautaa ollenkaan purkista. Syy siihen näkyy laskelmassa. Voitto saa ruuasta niin paljon "liikaa" rautaa, että sen luonnostaan alhaiset rautaarvot ovat nyt kohdillaan.
Hyvä!

Kupari (Cu)
Tämä aiheuttaa myös anemiaa eli juuri niitä oireita mitä Voitolla on ollut ennen. Tämä jää Hopti-laskurin mukaan helposti alhaiseksi hevosen ruokinnassa, kuten meillekkn oli käynyt ennen kivennäisen vaihtamisa.
Hyvä!

Sinkki (Zn)
 Sinkistä syntyy lähes aina ilman lisäannostusta puutetta. Sinkki ja kupari ovat yhdet hevosen tärkeimmät hivenaineet, joten kivennäistä vaihtamalla saatin ne nyt tosi hyväksi, jos vertaa vanhaan reiluun aliannostukseen.
Hyvä!

Mangaanin (Mn)
Mangaania on normaalirehuissa sopivasti, joten tämän puutetta esiinyy Hopti-laskurin mukaan harvoin.
 Ihan ok!  


A-,D- ja E-vitamiinit
A-vitamiini on yksi hevosen tärkeimmistä vitamiineistä, jonka puutos voi ilmetä mm. vastustuskykyn heikkoutena. Meillähän A-viamiiniä tulee liikaa, mutta yliannostuksen vaaraa ei ole, koska vitamiinin lähteenä ovat kasvikunnantuotteet eli heinä eikä mikään purkkivalmiste.

D-vitamiinillä ei ole yhtä paljon tehtäviä kun A-vitamiinillä, mutta se vaikuttaa mm. luuston hyvinvointiin. Yliannostus on tässäkin tapauksessa vaarallinen, koska kuten A-vitamiinikin on tämäkin rasvaliukoinen. Meidän onneksi vaaraa ei ole, koska lähteenä on jälleen pääasiassa heinä.

E-vitamiini on tärkeä erityisesti kilpahevosille, koska sitä arvitaan lihaksistoon ja hemoglobiiniin. E-vitamiinistä ei synny helposti yliannostusoireita, mutta meillähän tuo on oikeastaan melko kohdallaan.
  Ihan ok!    

B1- ja B2 vitamiini
B1-vitamiiniä tarvitaan lähinnä hiilihydraattien energian hyväksikäyttöön. Puutosoireet ovat huono palautuminen ja lihasten kipeytyminen, tämä on siis tärkeä treenaaville hevosille!

B2 -vitamiinin tehtävä on solujen energiaaineenvaihdunnassa, jonka lisäksitarpeellinen iholle, karvapeitteelle, kavioille jne. Puutosoireina mm. huono peitinkarva ja lihasten toiminta häiriöt.
  Ihan ok!   

Lysiini (Lys)
Lysiini on (wikipedian mukaan) aminohappo. Meillä määrä on onneksi yli suosituksen, koska siitä ei ole haittaa. Kasvaville varsoille lysiini on paljon tärkeämpää kun aikuiselle hevoselle.
Hyvä!

Melko yksinkertaisesti saatiin ruokintaa muutettua huomattavasi paremmaksi mitä se ennen oli!

Kuinka moni on kokeillut tätä? 
Minkälaisia tuloksia te saitte?
Miltä meidän muutokset näyttävät?

93 kommenttia

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. toinen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!jeee!!!!!!!!!!!!!!kaikkia kinosti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kerran oot niin nopee, niin kommaa nyt sit jtn järkevää...

      Poista
  3. kiva postaus :). Oli kiva saada tietää enemmän Voiton ruokinnasta :)

    VastaaPoista
  4. Hyvä postaus ja sain paljon uutta tietoa hevosen ruokinnasta 😊

    VastaaPoista
  5. Ruokinnalla tuloksiin -kirjaa on itsekkin tullut paljon käytettyä. Olen laskenut ruokinnan käsin, eli en ole käytänyt laskureita. Ruokinnan laskeminen on kyllä hyvä juttu, vaikka varmaan ei kannatakkaan ihan liiaksi tuijottaa paperille tulleita tuloksia, vaan myös hevosta (:

    Itse tosin haluan syöttää hevosilleni vain himalajan kristallisuolaa - suositteen kaikille! Siitä voi lukea lisää mm. täältä: http://www.luontoaidinhevoset.com/8 Alla pari kappaletta kopioituna tähän, itselleni ainakin kolahti heti ja tajuan suolan käytöstä paljon enemmän! Himalajan vuorisuola sisältää siis kaikki mineraalit, mitä kehomme ja hevosen keho tarvitsee, kun taas tavallisessa suolassa mineraalit on käsittelyn seurauksena hävinneet.

    "Useimmat ihmiset ja eläimet kärsivät suolan puutteesta vaikka heidän kehossaan on liikaa natriumkloridia eli ruokasuolaa, sillä se ei ole luonnollista suolaa, joka sisältäisi kaikki samat alkuaineet kuin kehomme. Mineraaliköyhä ruokasuola ei tyydytä suolan tarvetta ja suolannälkä on loppumaton. Suolan käytön määrän vähentämistä olennaisempaa on siis suolan laatu."

    "Siksi usein kyselen varsinkin rasituksessa olevilta hevosten omistajilta mikä on suolan käyttö ravinnossa. Harva oikeasti tulee ajatelleeksi tällaista nestetasapaino asiaa, joka saattaa aiheuttaa hevosen uran lopettamista, vain koska ravinnosta tuleva liika suola saattaa aiheuttaa jalka-ongelma kierteen. Liika suola aiheuttaa myös haluttomuutta ja väsymystä."

    VastaaPoista
  6. Hei tää oli tosi kiva ja kiinnostava!!! En tiennykkää ennen tätä et tommonen ruokalaskuri on olemassa :)))
    Ainaki muhun puri hyvin tällänen teksti!!!

    VastaaPoista
  7. Hyvä postaus, sai taas uutta tietoa päänuppiinsa :D

    VastaaPoista
  8. Kiva postaus! Tuota voisi joskus itsekkin kokeilla!

    VastaaPoista
  9. Kiva postaus!. Meijänkin hevonen syö ripauksen merisuolaa:D

    VastaaPoista
  10. öööööööö..........

    VastaaPoista
  11. Oli tosi mielenkiintoinen postaus ja uutta tietoakin mulle tuli, minkä kokoinen teijän muistikortti on siinä 7D:ssä? Ja oisko sulla suositella mulle jotain kätevää objektia mun 600D:hen joka sopis maneesi kuvaukseen? Ja vielä millanen kameranjalusta teillä on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on 16gb ja 32gb muistikortit. Kanattaa käydä kameraliikkeessä kyselemässä, he osaavat neuvoa tosi hyvin kun kerrot mitä haluat:)

      Poista
  12. Kiva postaus, mielenkiintoiselta vempeleeltä vaikuttaa:D Onneksi itselläni on helppoa 2 vuonohevosruunan kanssa kun syövät vain heinää 3 kertaa päivässä semmoisen sylillisen per hevonen kerrallaan ja toiselle tulee 4 kertaa viikossa 1dl kivennäistä. (:
    Muutenkin tykkään tosi paljon lukea tätä blogia kun on kiinnostavat tekstit ja kuvat hyviä!

    VastaaPoista
  13. Kiva postaus ja sai uutta tietoa!

    VastaaPoista
  14. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus! :)

    VastaaPoista
  15. Tää oli tosi kiva ja sun muutkin postaukset on tosi kivoja kun sulla on aina tosi hyviä kuvia :)

    VastaaPoista
  16. Viime postauksessa et vastannu mut kysyn uuestaan. maksaako jos rupee blogin kautta yhteiskumppaniks? ja kiva postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu ihan millaisen sopimuksen teet yhteistyökumppanin kanssa, mutta ei periaatteessa maksa:)

      Poista
  17. Sitten kun tuo rikosilmoitusasia on käsitelty loppuu, niin ilmoitatko siittä täällä? Saatiinko kiinni? Miten hän joutuin korvaamaan? Oikeesti kuvittele kui nolo tillanne sen äitille ja isälle on selvitellä asiaa, kun kumminki on alaikäinen XD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaiset yksityiset asiat ei valitettavasti kuulu julkiseen blogiin.

      Poista
  18. Eipä oo tullu mistää ruokintalaskurista ennen kuultuakka ees vahingossa, no nyt ainakin tiedän :D
    Mut jotenki jäin tota heinän määrää kattoon, et vaan 7kg meillä saa 15kg :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui miten paljon heinää! Me laskettiin tota heinää jo sen takia, että Voitolle on tullut heinämaha. Heinän määrä riippuu tietysti heinän laadusta ja miten se on valmistettu ja kuinka ravinteikasta se on :)

      Poista
    2. Meillä paljon heinä, koska vatsahaava alkaa muistaakseni kuudessa tunnissa kehittymään, niin jos yöksi antaa 4kg tms ja hevonen on sisällä 12h tms. niin vatsahaavan riski on jo suuri.

      Poista
    3. Totta, meilläkin hepat saa yöksi eniten heinää :)

      Poista
    4. Oukeei. Heinä on hevosen tärkein rehu ja kun heinä on hyvää, hevonen ei muuta periaatteessa tarvitsisikaan :) Meillä on aina syötetty hevoselle tuon verran ja en ole koskaan ollut sellaisella tallilla jossa alle 10kg heinää annettaisiin hevosille, kuitenkin monilla talleilla ollut ja nähnyt paljon. Mutta tietysti kaikki tavallaan! Ja tuo 15kg on suoraan jostain ruokinta kirjasta ja tuo 7kg on myös taas suoraan jostain ruokinta kirjasta, on monenlaisia analyysejä siitä kuinka paljon hevosen pitäisi heinää saada ja meillä se otetaan aina reilusti, eikä liian vähän :)
      - Ensimmäinen anonyymi jolle tuossa vastasit

      Poista
    5. Riittäisi ehkä Lillille tai jollekkin muulle ponille/kevyessä käytössä olevalle hevoselle, mutta en jaksa uskoa että treenissä oleva hevonen pärjäisi pelkällä heinällä. Kuten alussa sanoin on niin monia koulukuntia ruokinnan suhteen, että näistä on vaikea edes kiistellä :D

      Poista
    6. Jeps :) Meillä on hevonen liikutetaan melkein joka päivä viikossa (joskus 1-2 välipäivää), mutta silti heinän lisäksi riittää vain pari kourallista kauraa ja 2dl kivennäistä (:
      Mutta kaikissa hevosiin liittyvissä asioissa, ihmiset ovat aina erimieltä jostain niin kaikkien mielipiteille kunnia ja kaikki tekee kuten parhaaksi näkee :)

      Poista
    7. Jep ja jokainen hevonen toimii ja käyttää rehua eritavalla:)

      Poista
    8. Meillä annetaan 10kg päivässä heinää :D Mitem teillä niin vähän, koska Voitto on kuitenkin aika iso hevonen, ja meilläkin hevonen on aika lailla saman kokoinen, jos ei suurempikin? :) Montako kertaa ruokitte hevoset päivässä?

      Poista
    9. Neljä kertaa päivässä :)

      Poista
    10. Mä olen ymmärtänyt et heinämaha (heinän syönnin jälkeen näyttää tiineenä olevalta) ei tule liiasta heinästä, vaan hevosen huonoista vatsalihaksista. Ja jos kyseessä on lihavuuden takia kasvanut maha, niin vähentäisin väkirehuja ennemmin kuin heinää, hevosen mahan oikean toiminnan kannalta. En halua arvostella teidän ruokintaa/hevosen pitoa, mut jos heinämaha ei ruokintamuutoksen myötä katoa, niin voi olla kyse tästä. :) tai sit mä vaan ymmärrän heinämaha-termin erilailla mitä tarkotit

      Poista
  19. Huhhuh, toi viime postaus hyppäs heti luetuimmaksi kautta aikojen! Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus, vaikka en omistakaan hevosta jota täytyisi ruokkia:)

    VastaaPoista
  20. Mikä iPhone sulla on?

    VastaaPoista
  21. Tää olikin mielenkiintoinen! Kerro ihmeessä, kun muutokset alkavat näkyä, jos alkaa. Eli miten muutoksella on ollut vaikutusta. :) Mielenkiinnolla jään odottamaan.

    VastaaPoista
  22. Mikä tuo blogin uutiskirje on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen info mitä on lähiaikoina tapahunut ja saattaa se jotain extraakin sisältää, tulee siis sähköpostiin :)

      Poista
  23. Mielenkiintoinen postaus! Ovatko tiedot, joita kerroit eri ravintoaineista peräisin laskurista vai mainitsemastasi kirjasta? E-vitamiinihan on nimittäin sekin rasvaliukoinen A- ja D-vitamiinin ohella, kertoiko käyttämäsi lähde miksi se ei kerry elimistöön? Opiskelen alaa, joten jonkin verran näistä asioista ymmärrän, joten tämä asia jäi kiinnostamaan! Lysiini itsessään tosiaan on aminohappo, Wikipedia oli oikeassa (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laskurista, kirja on niin vanha, että siinä voi olla paljonkin väärentynyttä tietoa niistä luvuista. Muu tieto pitää kuitenkin varmasti paikkaansa:) Kirjassa luki ettei yliannostusoireita ole pysytty tunnistamaan, tosin vanha kirja, uuta tietoa voi jo olla.

      Poista
  24. Ostatteko heinät joltain heinän myyjältä? Meinaa heinää ostaessa kuuluis saada tietää mutä heinä sisältää ja siten myös heinästä kuuluisi saada analyysi. Ainakin Lahden seudulla heinänmyyjät antaa analyysin lähes aina heinistä. Sen mukaan myös valitaan minkälaista heinää haluaa ostaa :) joten kannattaa kysellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostetaan ne tallilta missä käydään valkuissa yms. ja he eivät käsittääkseni oikein muille kun meille sitä myy, eli eivät joka vuosi analyysejä teetä:)

      Poista
  25. Hivenaineet, ei hivennäisaineet! :) toi HOPTI on kyl kätevä, meillä oli sen käytöstä kurssi Hinkulassa :)

    VastaaPoista
  26. mielenkiintoinen postaus,mutta minulla myös heinämäärä pisti silmään. Voitto kuitenkin aika iso hevonen.Yleensähän suositus määrä on väh. 9 kg, jossa on jo mahahaava riski. joten 7 kg--> suuri mahahaavan riski. meillä hepat saa n. 12-18 kg..riippuen päivästä, kovalla pakkasella tietysti enemmän.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa annettiin heinäminimiksi 6kg kilpahevoselle, joka Voitto ei kyllä aivan ole. Heinää laskettiin ny hetkeksi ihan senkin takia, että valmentaja huomautti pienestä heinämahasta.. :D

      Poista
    2. Meidän tallilla kaikki hevoset (pullapallot ja ponitkin) saavat yli 10kg heinää ja sen huomaa. Hirveitä läskejä kaikki. Moni on kuollut ähkyyn liian heinän ja vähäisen liikunnan vuoksi, mutta heinämäärää tallin omistaja ei suostu laskemaan :( Koska MAHAHAAVAN riski on niin suuri. Voi elämä..

      Poista
    3. tuota ei nyt usko kukaan

      Poista
  27. miten olet saanut nuo bannerin alapuolella olevat sivut tuolla lailla, tähän valkoiseen taustaan?? Ymmärrät kai?:D kiitos jos kerrot! Olen yrittänyt monta päivää etsiä vastausta kysymykseen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sieltä mallinmuokkatyökalusta vai tarkoitatko mien olen saanut ne tuohon kohti? Siirsin sen gadgetin vain tekstin yläpuolelle.

      Poista
    2. Tarkoitan, kun itselläni ne menevät tuossa picture windows mallissa oudosti harmaalla pohjalla?

      Poista
    3. Aa siinä mallissa ei helpolla saa niitä samalla tavalla kun mulla, vaihda malliksi vaikka simple:)

      Poista
    4. vaihdoin:) niin miten sen saa tuolla tavalla?;)

      Poista
    5. Ne on mulla ihan itsesään tuolla tavalla. Laitappa blogisi tähän niin katson mitä tarkoitat.

      Poista
  28. Mielenkiintoinen postaus, varsinkin kun on itsellä hevonen.:) Syökö Voitto kaikkea ruokaa mitä olette sille antaneet? Esim. että ei tykkää jostain vitamiineist tms.?Entä syökö Lilli ponirehua? Mun heppa ei OSAA syyä porkkanoita tai leipää;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne joskus kakistelee uusein juttujen kanssa, mutta kun pienentää määrää sitten vähän ja alkaa pikkuhiljaa nostamaan kohti oikeaa annostusta niin tottuvat siihen. Ei syö, meillä molemma syö kauraa :)

      Poista
  29. En tajunnu mitään, koska en oo mikään hevosasiantuntija! :D

    VastaaPoista
  30. Näitä on kyllä aina tosi hyvä laskea, ja hienoa, että entistä enemmän ihmiset kiinnittävät hevosten ruokintaan huomiota, eikä vain puhu "yksinkertaisesta ruokinnasta", jolloin usein kaikkia puutostiloja ja yliannostuksia tulee huomaamatta.
    Tuohon raudan puutteeseen sanoisin, että rautaa hevoset saavat heinästä ja kaurasta, sekä muista perusrehuista meillä Suomessa ihan riittävästi, yleensä raudanpuutostilat johtuvat joistain muiden aineiden väärästä suhteesta, jolloin rauta estyy imeytymästä. Eli alhaisten rauta-arvojen taustalta löytyykin usein jokin muu syy, kuten jonkin muun hivenaineen sopimaton saanti. Liiallinen rautavalmisteiden syöttö aiheuttaa rautamyrkytyksen, joten sen syötön kanssa kannattaa olla varovainen ja lähteä puutostilaa etsimään muista syistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tuo raudasta sanomasi juttu. Yksi syy miksi Voitolla on voinut olla raudan puutetta ennen, on ollut se, ettei se ole syönyt kauraa vaan erilaisia myslejä ennen meille tuloa. Kaurassahan tuota rautaa on melko paljon kuitenkin. Tuossa ruokintakirjassa sanottiin, että yleensä kuparin(muistaakseni?) puutosta luullaan raudanpuutokseksi ja muutenkin kirjan luettuani tajusin, että hemoglobiiniin liittyy niin paljon muutakin kun pelkkä rauta. Ei ole yksinkertaista tää, muta onneksi ei ole enään meillä ongelmana:)

      Poista
  31. Tää oli eka blogi minkä oon sulta lukenu ja tykkäsin sun postauksii oon kattonu youtubest!! :)

    VastaaPoista
  32. Mulla ei oo riittänny itellä ymmärrys miten ratsupuolella hösötetään ja ollaan jopa ylitarkkoja ruokinnassa. Meillä kotona ainakin ei oo mitää tiettyä ruokinta vaan se voi vaihdella jopa parina viikkona tosesta toiseen.Jopa heiniäkään ei punnita. Tällä tavalla meillä on ravi radoilla kyllä hevoset pärjänny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho ompas teillä erikoinen tyyli, hyvä jos on toiminut :)

      Poista
  33. Itse kävin pari vuotta sitten HOPTI-kurssilla, jonka järjesti Pohjois-Karjalan hevosjalostusliitto. Oli mielenkiintoinen ja tallimme kaikkien hevosten ruokinnat on laskettu sen jälkeen hoptilla. Se on kyllä kätevä, vaikka vaatiikin aikaa ja perehtymistä!

    VastaaPoista
  34. Meillä ei kyllä heinää punnita vaan annetaan silämääräisesti heinät. Ihan turhaa hössötystä tuo punnitseminen. ;) ja syövät vaan heinän lisäksi kauraa n.3 litraa päivä, puoli desiä kivennäistä ja vähän merisuolaa. Eikä oo ollu mitään oireita hepoilla. Ykskään ei ole vielä sairastunut mihinkään tai ei ole tapahtunut mitään mikä voisi tulla tai johtua ruokinnasta vaikka hevosia meillä on ollut
    aina. Ainut vaan että hepat vähän pulleita mutta ei mitenkään hälyttävösti. :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minsta on kyllä tosi järkevä punnita heinät, jottei tule sitten annettua liikaa tai liian vähän. Meidän molemmilla hevosilla on ollut jalkaongelmia joita lieväkin ylipaino voi vaan pahentaa joten ollaan koitettu olla tosi tarkkoja sen kanssa, etteivät lihoa:)

      Poista
  35. Toosi kiva postaus! :) Minullakin on poni ja ollaan tarkkoja heinän suhteen.. Kun oli pientä taukoa ratsastuksesta on tarkkaa, ettei se liho liikaa ja vaikuta jalkoihin

    VastaaPoista
  36. Meillä on koululla kanssa käytetty tätä hoptia, ja ollaan harjoiteltu sillä ruokinnan suunnittelua. Meille silloin tästä sanottiin ettei ole ehkä paras vaihtoehto ja ei välttämättä anna parasta/oikeudenmukista tulosta, tosin voihan se olla että teille tämä sopii:)
    Meille sillojn painoitettiin ett katso hevosta ja päättele siitä onko sillä ruokinta kohillaan, äläkä luota johonkin netti ohjelmaan:)

    VastaaPoista
  37. Hienoa, että mietittte näitä asioita. Kyseisessä kirjassa on nimenomaan heinän määrän suositukset aivan liian alhaisia. Johtuuko siitä, että on jotain rehuvalmistajia sponsorina vai mistä, en tiedä. Kuivaa heinää annetaan tietysti vähemmän kuin säilöheinää ja toivonkin, että teillä annetaan kuivaa. Muussa tapauksessa tuo Voiton heinän määrä on ihan älyttömän pieni. Lisäksi ruokinnan laskennan perusteena pitää olla heinän analyysi. Muuten voi mennä metsään oikein huolella. Eri puolilla Suomea ja eri tuottajien heinät ovat hyvinkin erilaisia koostumukseltaan. Esimerkiksi kosteuspitoisuus vaikuttaa suoraan annettavan heinän määrään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äskeinen jatkaa vielä, että tuossahan luki ihan selvästi, että kuiva heinä :) Meillä on säilössä lähes puolet vettä, joten syöttömäärä on huomattavasti isompi. Heinäanalyysistä vielä, että se on helppo tehdä eikä maksa kamalan paljoa, vaikka tekisi laajankin analyysin. Kannattaa siis tehdä ja nimenomaan se laaja hevosrehun analyysi niin saa mahdollisimman paljon tietoa.

      Poista
    2. Jos ymmärsin oikein niin teillä ei ole heinä analyysia vaan heinätyypin keskiarvot?
      Itse sanon sanon myös että en melko turhaa laskea ja tai ainakaan luottaa parempaan ruokintaan laskelmalla jonka pohjana on heinän tyypin ja korjuuajan mukaiset keskiarvot. Jos siis oikeasti tahtoo ruokinnan olevan tip top. Heinä se on kuitenkin ruokinnan ja laskun pohjaperuste.
      Mutta hyvä että olette kuitenkin laskeneet ja jo näinkin avartaneet ymmärrystänne:)
      Usein heinäanalyysin saa suoraa viljelijältä :)

      Poista
    3. Se otettiin huomioon ja siksi ei radikaaleja muutoksia tehtykkään:)

      Poista
  38. Tää oli hyvä postaus! :)

    VastaaPoista
  39. Mikä malli blogissasi on?

    VastaaPoista
  40. Kiva ja kiinnostava postaus!! :)

    VastaaPoista
  41. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus, sulla on ihan paras blogi! :)

    VastaaPoista
  42. kuule tiia sä ja pinja ootte mailman parhaimpii bloggaajii ja kuvaajii ja ratsastajii ja teijjän hevoset on ihanii muuten jos et oo vielä käyny niin käy mun blogissa se on wwwminttujafay.blogspot.com huom ton www jälkeen ei tuu pistettä

    VastaaPoista
  43. Oot mun lempibloggaaja, teet nii ihania postauksia ja tää on niistä yks!:) Ihanaa kun Suomessakin on näin hyviä bloggaajia! Meidän koulussa vaan puhutaan sinun ja Pinjan blogeista. Ootte nii nättejä ja kaikkee!:) Oon nähny teiät yhen kerran matkuksen ikeassa ja rupesin melkein kiljumaa, ku ootte nii nättejä ja ihania! Ja se yks joka kommentoi sitä pahaa tähän blogiin, nii on vaa kateellinen ku oot noi hyvä ridaaja, bloggaaja ja noin nätti!:)

    VastaaPoista
  44. Tää ei liity nyt tähän postaukseen mut miksei Pinja ratsasta enää niin usein Lillillä ? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se ratsastaa ihan yhtä usein kun mäkin voitolla:)

      Poista
  45. Tästä postauksesta tuli mieleen, ettähevosen ruokinta on ihan oikeasti tosi monimutkaista/vaikeaa!

    VastaaPoista
  46. Itsestä tuntuu jotenkin todella pieneltä tuo heinämäärä, kun omani saa päivittäin yli kymmenen kiloa heinää. On siis ihan kevyellä käytöllä ja suurin piirtein Voiton kokoinen. Sen lisäksi heppa saa vielä vähän öljyä, kauraa ja kivennäistä. Tokihan hevoset ovat erilaisia rehunkäyttäjiä ja oma heppani on juuri sellainen, että saa koko ajan kytätä, ettei pääse laihtumaan. Nyt on pysynyt kunnossa, kun saa syödä niin paljon heinää kuin jaksaa. :)

    VastaaPoista
  47. Analyysin teko heinästä olisi kyllä melko välttämätön jotta hopti toimisi kunnolla. Se ei maksa paljoa ja näyttreet on helppo lähettää itse. Voin kyllä myöntää, että on oman hevosen heinien analysointi jäänyt pyytämättä tallinomistajalta. :D Heinän kivennäis ja hivenaineiden määrä vaihtelee lohkoittainkin todella paljon. Esimerkiksi tuo Ca:P suhde saattaa ruokinnassa olla melko erilainen kun heinän analyysitulokset katsoo. Muutoksia on melko paljon myös valkuais ja sokerimäärissä. Ca:P suhteen vääränlainen jakautuminen johtuu yleensä kaurasta, jossa on liikaa fosforia. Itse olen kokenut suhteen korjaamisen helpommaksi jollain puolitiivisteellä. Voihan kauran korvata myös kokonan täysrehulla, jossa Ca:P suhde on korjattu. :) Mutta ainahan se toki pitää muistaa että jos yhden asian muuttaa oikeanlaiseksi, voi muut asiat mennä pieleen. Onneksi on laskureita niin pystyy katsomaan ruokintaa kokonaisuutena helpommin!

    VastaaPoista
  48. Mäkin olen tehnyt videopostauksia maastossakin ja kentällä. Nuo teidän tekemät videopostaukset ovat huippuja. Tekisittekö niitä lisää.Kiitos!

    VastaaPoista
  49. Löysin tällaisen kirjoituksen jostain arkistojen syövereistä, sen verran haluan nyt näihin heinä- ja ruokajuttuihin viimeaikoina runsaasti perehtyneenä jotta heinäanalyysi on ihan must, vaikka analyysitulokset vaihtelevatkin hurjasti eri lohkojenkin välillä, mutta itse tykkään silti saada edes suuntaa-antavan tuloksen syöttämästäni heinästä. Valio ei analysoi enää yksityisille, mutta esimerkiksi Seilab tekee, ja analyysi ei paljoa maksa, sen voi helposti tehdä vaikka itsekin :)! Vaikka toki ehkä edustavampi näyte tulisi useammasta paalista jne. Hienoa, että olette perehtyneet näihin asioihin kunnolla. Näin vähän aikuisempana lukijanakin viihdyn blogissanne, sillä tunnutte olevan hyvinkin tervehenkistä sakkia :)

    VastaaPoista
  50. Mooipsun, kiva postaus! Tuosta merisuolasta, iha uus juttu mulle :D Käytätkö ihan karkiaa merisuolaa vai hienoa?

    VastaaPoista
  51. Moikka! Eksyin ruokintalaskuria etsiessä sinun sivuillesi. Kaunis on hevosesi. :)
    Opiskelen eläintenkäyttäytymistieteitä Iso-Britanniassa ja opiskelin Ypäjällä ennen tänne tuloa. Olen lukenut koko syksyn tutkimuksia hevosten ruokinnasta, vatsahaavoista ja suoliston fermentaatioprosessista. Tiesitkö, että melkein jokaisella tuntemallasi hevosella (60-80%:lla hevosista) on jonkinasteinen vatsahaava? 7 kiloa heinää on hälyttävän pieni määrä heinää hevoselle. Hevosen vatsalaukku erittää vatsahappoa söi hevonen tai ei. Tämä on toisin kuin meillä ihmisillä, joilla happoa erittyy vain itse ruokailun yhteydessä. Luonnossa hevonen pureskelee karkeaa korsirehua n. 20 tuntia päivässä! Hevonen on rakentunut pureskelemaan rehua miltei koko ajan ja pureskelun yhteydessä vatsalaukkuun kulkeutuu sylkeä ja rehumassaa, joka pitää vatsalaukun happamuuden kurissa.
    Jos hevonen ei pääse pureskelemaan suurta osaa päivästä, vatsalaukun happopitoisuus nousee liian korkeaksi ja happo syövyttää vatsalaukun pintaa.
    Monet käytösongelmat ja fyysiset ongelmat johtuvat tästä ja monesta muusta asiasta, jotka liittyvät alhaiseen korsirehun määrään.
    Ihanaa talvea teille. Sinulla on upea hevonen! :)

    VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.