Mamin mussukka - asiaa kurittomuudesta

keskiviikko 26. helmikuuta 2014

 Ei se nyt haittaa vaikka se heppa vähän nappaa hihasta kiinni satuloidessa,
eikä sekään ole vaarallista jos se lähtee kävelemään kun olet nousemassa selkään,
siitäkään että laukka nousee vähän viiveellä eikä avut mene läpi vaikka monesti pyytää ei ole haittaa,
porkkanaa kerjätessä kuopiminen on suorastaan söpöä!

Kuulostaako tutulle vai olenko mä ainoa, jota ei haittaa vaikka se oma kullannuppu ei käyttäytyisikään ihan täydellisesti? Toivottavasti saan sanottua asiani nyt kuten mielessäni ajattelen, tälläisissä  asioissa kun tulee helposti väärin ymmärryksiä.
 

Olen kyllä tiennyt jo pitkään, että annan Voitolle vähän liikaa vapauksia enkä ole tarpeeksi vaativa sitä kohtaan. Olen pitkään meinannut kirjoittaa tästä postauksen tosin hieman neutraalimmin ja kertoen, että ei se nyt niin haittaa vaikka ei heppa olisikaan kurissa. Viime aikoina olen pohtinut bloginkin puolella jonkun verran syytä meidän ongelmille ja eilen Sannan valkussa selvisi sitten yksi suuri ongelma, joka on varmasti vaikuttanut vähän kaikkeen. Ongelmat alkavat jo ihan normaaleista arkisista jutuista, siitä miten varustan, talutan tai ratsastan Voittoa kotona. Pahin ongelma on nimenomaan lähtöisin siitä ettei Voitto ole kunnolla "kurissa". Tietenkään se ei ole ainot ongelma, mutta ennen kuin se on korjattu on hankala lähteä korjaamaan mitään muutakaan.

Sanna sanoi, että Voitto pitää saada läpi kunnolla sileällä. Sen pitää tehdä just silloin kun mä pyydän ne asiat mitä maa pyydän, eikä vasta sitten parin askeleen päästä kun sitä huvittaa. Jos Sanna sanoi myös, että tuollainen "tottelemattomuus" voi heijastua jo ihan tallista. Jos asiat ei toimi tallissa tai sileällä, miten niiden voisi olettaa toimivan esteillä? Ja voin itsekkin myöntää, että olen aivan liian lepsu Voitolle niin tallissa kun ratsastuksessakin. Olen tiennyt asian jo jonkun aikaa, mutta kun ei mua loppujen lopuksi haittaa vaikka Voitto lähtee kävelemään ennen kuin olen selässä tai kun se näykkii kun laitan sille loimea. Ei mulla mene hermo vaikkei se mene pohkeesta eteen kun käsken ekan kerran. Ei se kuitenkaan mikään mahdoton ole, joten tuollaiset pikkujutut eivät häiritse kuitenkaan pahasti.



"Minäkö pilalle lellitty? En varmasti!"
 "Me spoiled? Most certainly not!"


Tuollaiset oikeasti huonot ja tyhmät tavat karsitaan nyt siis pois, ratsastuksessa vaadin reaktion ihan heti tai tulee välittömästi huomautus vähän ankarammin. Tarkoitus ei ole missään nimessä alkaa millään tapaa rääkkäämään tai kurittamaan väkivalloin hevosta, mutta eiköhän meidän kaikkien ole kivempaa käsitellä Voittoa ja Voitonkin on varmasti kivempi olla, kun sillä on todella selkeät rajat siinä mitä se saa tehdä. Kun Voitto ei ole kunnolla sitä komennetaan ja kun se taas tekee asiat kuten pyydetään sitä kehutaan. Tärkeimpinä juttuina missä tietynlainen kuri nyt pitää saavuttaa ovat näykkiminen, paikallaan seisominen niin selkään noustessa kun vapaana varustaessa sekä ratsastaessa apujen läpi saaminen kunnolla!!. Kun käsitellessä säännöt ovat selvät ja hevonen kurissa, pitäisi samanlainen kuri sitten saada helposti myös sileällä ja sitten kun avut ja sävelet ovat selvät sileällä, toimivat samat jutut myös esteillä.

 Miksi me ollaan pikkuhiljaa päädytty tällaiseen tilanteeseen? Suuri syy on varmasti se, että kun meille hevoset ovat ennen kaikkea lemmikkejä ei niitä millään raaskisi komentaa. Ei minusta nytkään tunnu kivalle lähteä komentamaan Voittoa, mutta toivotaan, että se oppii nopeasti uudet rajansa. Voitto on kerran päättänyt näykkäistä, eikä sitä ole siitä komennettu, joten se on jatkanut käytöstä. Olisi päästy niin paljon helpommalla kun se komennus ja kielto olisi tullut silloin heti, jolloin ehkä yksi ainoa kerta olisi riittänyt. Nyt yksi kerta ei välttämättä riitäkään. Onneksi Voitto on herkkä hevonen ja sen komentamiseen on aivan hyvin riittänyt vain pieni äänenkorottaminen. 

Pitää nyt kuitenkin lukaista kaapista löytyvät Tuire Kaimion kirja ja vaikka lainata hänen muitaan kirjoja kirjastosta. Sieltä ollaan ennenkin löydetty hyviä tapoja ongelmatilanteissa ja ovat ainakin hevosen kannalta mukavia ja reiluja toimintatapoja.


Ja loppuun totean kaikki vaikuttaa kaikkeen, vaikkei sitä aina tulisi ajatelleeksi.

Hi! This time the text translated by one of my blog reader, thanks to her! We currently have some problems while jumping. At Sanna's coaching we found the root problem. I'm too sentimental. Voitto should react to my directions faster and more precisely. When I give him directions, the response should be immedeat. Things are linked to eachother like chains. "Bad behaviour" is reflected as a bad ability to get through. When this "bad behaviour" is minimalized to a zero, and I get an immedeat response, solving problems will be more effortless. 

101 kommenttia

  1. Oli tosi hyvä postaus ja ollaan täysin samanlaisia tässä asiassa :) Tsemppiä jatkoon! :)

    VastaaPoista
  2. Tosi kiva postaus :)

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Oho ei ollukkaa kännykkä lagas liikaa en kerenny

      Poista
    2. Voi mitä rumia pillunimijä anonyymejä. Taidatte olla vielä ala-asteella kaikki kullannuppuset! Mutta helppoa se on maailmasta tietämättömänä äidin rinnan lutkuttajana iloita, kun saa kirjoittaa ekan, tokan tai kolmannen kommentin suosittuun suomalaiseen blogiin. Ja tosiaan, vihaan lapsia, enkä tule niitä koskaan hankkimaankaan.

      Poista
    3. ymmärrän kyllä pointtisi toinen ano mutta ei se sunkaan henkinen taso kovin ala-astetta korkeammalla ole :D

      Poista
  4. Hyvä postaus! Oma ponini näykkii koko ajan taluttaessa, ei välttämättä tottele esim. maastakäsittely jutuissa.. onhan kuitenkin sellainen pieni russi söpö isolla mahalla varustettuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa komentaa jos puree muuten voi käydä huonosti jos hepo oppii :/ kokemuksella voin kertoo, mut onneks komensin hepoa ennen kun ois menny pilalle

      Poista
    2. Niin munkin mielestä kannattaa komentaa.

      Poista
    3. Enhän mä kommentissani maininnutkaan etten komenna poniani, tottakai mä sitä komennan jos se näykkii tms.! :)

      Poista
  5. Mulla on vähän sama ongelma, mutta kyllä pidän hyvin rajatkin esim. puremista en siedä yhtään :)

    VastaaPoista
  6. Hassua että ajattelet ettei lemmikkieläintä saa kurittaa... Kyllä vanhemmatkin antavat rajat lapsille, ei äitiä ja isää niin vain purra tai potkita. Hyvä että Sanna valaisi sinua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enmä nyt siis niin ajattele ettei saisi kurittaa, mutta kun se vaan tuntuu ikävälle, mieluummin olisi kurittamatta :D

      Poista
    2. NAURAN SULLE :DDDDDDDDDDDDD

      Poista
    3. Tiiahan tekee fiksusti kun alkaa pitämään selkeät rajat! Kannattaa ynähtää silleen tiukasti kun esim. Kuopii, tai "näykkii"! Omani käyttäytyy kiltisti ja kunnioittaa, mutta välillä porkkanaa tekisi mieli hamuta, ja sitten vaan ynähdys ja pieni läpsäsy turvalle, ja poni tajusi idean :) Jos voitto lähtee kävelemään ennen kun oot kyydissä, nouse korkealta penkiltä niin että saat pidettyä ohjat käsissä niinkuin ratsastaessa, ja mene kyytiin vasta kun ei ole hiipimässä. Ja jos lähtee kävelemään kun olet selässä, peruuta sama matka takaisin, toimi omallani ainakun! :) onnea Voiton "koulutukseen" :)

      Poista
  7. Vähänkö söpö toi eka kuva :DD lauraahtonen.blogspot..fi

    VastaaPoista
  8. Tosi kiva postaus! Se on hyvä että pidetään hevosella selvät rajat, muttei saa mennä rääkkäämiseen! Tsemppiä koulutukseen!! :)

    VastaaPoista
  9. Iitse komennan kans aika hyvin hoito poniani, nimittäin ponilla on aika huonot käytöstavat. (en oo ponia hoitanu ku ehkä 5kk) oon sille heti opettanu et ei saa näykkiä koska en siedä näykkimistä enkä varsinkaan puremista yhtään! :) myös karsinassa pyörimiselle oon laittanu heti stopin. Mutta mielestäni tuon lukemani perusteella voitto on sulla tosi hyvin mukana vaikka onkin vähän pikku vikoja :)

    VastaaPoista
  10. Ai että kun Voitto näyttää niin hyvältä tossa kuvassa! :D

    VastaaPoista
  11. Itse toimin tosi nöyrien hevosten kanssa monta vuotta, sitten mulle tulöu vuonis, 5-vuotias ja joudun nykyään kunnolla komentamaan! Jos kerran jätän komentamatta on varma että se yrittää tehdä sitä muille tallilaisille ja minulle seuraavana päivänä. Minun mielestä se on niin söpöä mutta en halua opettaa sitä nuorena huonoille tavoille! :D

    VastaaPoista
  12. Tosi hyvin kirjoitettu! :) tottahan se on että omaa hevosta tai ihan ridakoulun hevosta ei halua komentaa. Se tuntuu jotenkin väärälle vaikkakin se on se ainoa tapa pitää huonot tavat poissa.
    Tohon ekan kuva englanti teksteihin! Siihen vois laittaa sen Most certainly not! Tilalle: No way! Tai jotain :) itse laittaisin. Mutta siis todella kiva ku kirjoitt englanniksi, itsellä vähän sama tilanne sen kanssa, ei huvita lukea ja sitten ei kyllä osaakaan :)..

    VastaaPoista
  13. kiva postaus, mutta tässä heräsi kyllä paljon kysymyksiä siihen sannan valkkuun liittyen. olisi ollut kiva lukea postaus siitä ensin ja tämä vasta sen jälkeen :) toivottavasti kuitenkin julkaiset pian senkin postauksen :)

    VastaaPoista
  14. Kiva postaus! Meillä on aina pidetty rajat hevosilla, mitä saa tehdä ja mitä ei. Mutta jos ponski vanhingossa jotain tekee niin eihän siitä kuitenkaan komenneta. Meillä näykkimisiä ei enää ole, sillä ollaan melkein alusta asti tarkat rajat pidetty, eikä pahoja tapoja ei ole päässyt syntymään, ollaan kitketty ne pois mitä alussa oli. Saa itsekkin harjoitettua englantia, kun kirjoitat ns. tiivistelmän englanniksi. Kiva juttu:)!

    VastaaPoista
  15. Ei se ikävä vaihe hetkeä pidempään kestä! :) Aikuinen ja nuorena hyvin laitettu hevonen palaa asiallisesti ruotuun nopeesti ja pysyyki aika kiltisti siellä. Mieluummin noin päin, Sotilas on ihan liianki totinen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aluks mäki olin tosi lepsu, mut Sitte mun ratsiope sano että mun pitää olla TOSI tiukka, sille mäki opin olee tiukka, mut en kuitenkaan liian tiukka, ja opin "rankasemaa" jos poni tekee jotain ryhmää ja "palkitsemaan" jos poni tekee jotain hienoa. Tsemppiä sulle!😊😏😥😄

      Poista
  16. Asiallisesti kirjoitettu ja hyvä että ongelma on tiedostettu, silloin sille voi tehdä jotakin! Ymmärrän eräällä tavalla sen, että ei tahtoisi omaa hevostaan komentaa, mutta toisaalta en, koska itse olen aina ensimmäisenä ärjymässä sikaileville hevosille - monet kerrat olen käynyt pikkutyttöjä auttamassa kun poni härvää jotakin ihmeellistä, ei siinä auta muu kuin napakasti osoittaa että nyt loppu :b Ilmeisesti Voitto ei kuitenkaan hyvin pahasti mitään sikaile, jos kirjoitit ettei se käytös ole pahemmin haitannut. Mutta kuten totesit, kaikki vaikuttaa kaikkeen, oli kyse hevosista, koirista kuin vaikka lapsistakin! Tsemppiä sinulle Voiton kanssa parantamaan käytöstä (:

    -privaattikamaa.blogspot.fi

    VastaaPoista
  17. Tosi hyvän aiheen otit esille :) Olette luultavasti tulossa hevosmessuille?

    VastaaPoista
  18. Varmasti Voitto oppii.:) Munkin ponille piti opettaa miten käyttäydytään ja että asiat tapahtuu nyt ja kohta. Vaikka se onkin mun paras kaveri ja maailman söpöin, niin pitää muistaa että sille on pakko tehdä rajat selväksi, koska se on niin iso eläin, että voi saada tuhoakin aikaa jos ei osaa käyttäytyä. :) Huh miten pitkä teksti. :D

    VastaaPoista
  19. "Hi! This time the text translated one of my blog reader, thanks to her!"

    Ymm... "Tällä kertaa teksti käänsi yhden minun blogin lukijan, kiitos hänelle!"

    Varmaan haluat sanoa, että yksi lukija käänsi tekstin? -> "This time the text was translated by reader of my blog", tämä tyylikkäin tapa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä itseasiassa "This time the text was translated by a reader of my blog.". Anolta puuttui artikkeli :)

      Poista
  20. Vooi eei! Haha, itse syyllistyn ihan samaan oman 7v ruunani kanssa. Kun ei millään raaskisi komentaa. Näykkäilyt ja liikkumiset ovat meilläkin ongelma mutta ehkä otan minäkin nyt itseäni niskasta kiinni.

    VastaaPoista
  21. Joskus kieltämättä tiukempi rajojen asettaminen tuntuu "raa'alta" vaihtoehdolta, mutta kyseessä kuitenkin on painava ja iso eläin, joten jo oman turvallisuudenkin kannalta hevosen tulisi olla hallinnassa ja kuulolla koko ajan. Nuorempana annoin itsekin hevosten "sikailla" enemmän laittaessa, tietysti puremista/potkimista/jne en silloinkaan hyväksynyt, mutta esim karsinassa pyöriminen harjatessa ja askelten ottaminen selkään noustessa olivat ihan ok. Nykyisin olen näidenkin suhteen tarkempi ja uskallan vaatia hevoselta kunnolla käyttäytymistä sekä maasta käsiteltäessä että ratsastaessa. Kyllä se siitä pikkuhiljaa :) Ja tosiaan ei Voitto ainakaan kertomasi mukaan vaikuta hirveältä sikailijalta.

    This time the text translated one of my blog reader -> text is translated by... / one of my readers translated ...
    We currently have -> itse sanoisin we are currently having, mutta en tiedä kumpi näistä on tässä tilanteessa "oikeampi" vaihtoehto
    eachother -> each other

    VastaaPoista
  22. Se vaan on niin että hevosen kanssa ei voi olla tasavertainen. Hevonen on kuitenkin iso eläin joka saa pahaa vahinkoa aikaan jos se ei kunnioita ihmistä ja on "niskanpäällä". Hevoslaumassa on arvojärjestys, hevonen haluaa aina johtajan,jos ihminen ei sellainen ole hevonen ottaa johtajan aseman. Suosittelen tuikun kirjaa :)

    VastaaPoista
  23. Hyvä postaus ja ns suunnanvaihto tuossa hevosen käsittelyssä :) ! itse hengailen hevosen kanssa, joka oppii kaikkea todella nopeasti, niin hyvät ja huonot tavat ja on täytynyt oppia näyttämään selkeästi rajat, että mitä saa tehdä ja mitä ei. Maltti on valttia :D

    VastaaPoista
  24. Kiva postaus näin instassa sen tippumis videon sattuiko? Pukitteliko Voitto tai kieltelikö yhtään enempää? Ihan huvikseen mietin. Yleensä kun tiput niin nouset vaan ylös ja videoilta näyttää että sinua ei sattuisi sattuuko sua oikeesti? Mulla on muuten ongelma joke ei todellakaan en Tiia oikeestikkaan tarjota pahalta, mutta olen oppinut sinulta monia tallijuttuja tuossa lepsuudessa. Talutan joskus yhden hepan ohjat kaulalla kentällä, en puhdista tavaroitani paitsi valmennukseen. Olen muutenkin tallihommissa kaksois olento susta! Kerran Yks kysyikin että luetko Tiiän blogia? Ja sanoin et Joo kuin Nii? Sit se vaan sano että vaikutat ihan siltä Voitto kotiin blogin Tiialta! :D Sit näin että eau tolla hepalla on tollanen vaaled ruskee bucasin loimi jota Tiia käyttää vähän kaikkeen tiiätsä Tiia Se ruskee jossa on punanen lämmin sisällys! :) Mutta musta oon itekki aika samanlainen kun Sä! Ei ihme koska oon lukenut tätä melkein alusta asti! :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerron siitä sitten enemmän valkkupostauksessa, mutta ei sattunut onneksi :) Hah hauskan kuulosta :D

      Poista
  25. mistä otat musiikit?

    VastaaPoista
  26. Mun tallilla on yks poni joka näykkii aina karsinassa. Sitä komennetaan mutta ei se usko. Valmentaja sanoi että sitten kun siihen on tottunut että poni tekee väärin unohtaa helposti kiittää kun tekee oikein. Olenkin nyt aina komentanut kun tekee väärin ja heti kehunut kun tekee oikein. Tiedän että tuntuu hirveeltä komentaa sitä lempparia:)

    VastaaPoista
  27. Jep, jep tutulta kuulostaa..:D tosin tuo kun nousee selkään ja hevonen alkaa liikkumaa eteepäi on jo onneks jääny pois. Mua vaa alko ärsyttää tuo tapa niin paljon et pakko sille oli tehä jotai... Ihan vaan silleen että kun oot nousemassa selkään ja hevonen liikkuu muutaman askeleen eteenpäin, niin otatki ne muutamat askeleet taaksepäin siihen kohtaa missä hevosen pitikin seisoa, ja toki sitten jos hevonen vieläki jatkaa liikkumista, niin pyydät jotakin pitämään hevosta paikallaan ja selässä sitten kehut:-). Nuo kaks tapaa on tuottanu ainakin meillä tulosta:D

    VastaaPoista
  28. Hyvä että oot tiedostanut ongelman ja lähdet sitä nyt parantamaan! Kannattaa osallitua myös maastakäsinvalmennukseen, jos teidän seudulla sellaisia pyörii. Jos ei muuten meinaa löytyä, kannattaa kysellä lännenratsastajilta, he kun yleensä taitavat "narunpyörityksen" (ja ymmärtävät sen merkityksen) esteratsastajia ja koulutuuppareita paremmin! :)

    VastaaPoista
  29. Tosi mielenkiintoinen postaus, tsemppiä teille! :)

    VastaaPoista
  30. kuulostaa tutulta:D mun isosiskolla oli heppa wissy ja niina oli silloin 12 v. ja wissy puri ekan kerran niinaa mut niina puri takasi ja heppa ei oo enää koskaan yrittänyt tehdä mitään pahaaXDDXDD mul on poni pätkis ja se rakastaa banaania ja kun se on semmonen mamman mussukka pitää antaa vähä banaania:D

    VastaaPoista
  31. Tuo on kyllä hyvä juttu että olet oivaltanut että kaikki vaikuttaa kaikkeen! :) Jos hevonen ei ole kuulolla maastakäsin käsiteltäessä, ei se niin hyvin ole kuulolla selästä käsinkään! Itseäni ärsyttää kun siskoni antoi hevosen aina liikkua selkäännoustessa, itse huomasin siitä hevosesta että välillä oli hankala päästä selkään ilmansatulaa kun se oli jo kävelee ennenkuin itse olin selässä. Aina itse pidin kurin että liikkeelle lähdetään käskystä, oli paljon mukavampi. Kun siskoni ei käskenyt se heijastui myös maastossa ettei malttanut seisoa.
    Koirankin kanssa on vähän samoja juttuja, äitini ei kehtaa käskeä sitä ja juuri lellittelee sitä ja jos se haukkuu vieraille, äitini sanoo lempeästi äläs nyt ja silittää--> koira kokee sen sellaiseksi asiaksi mitä saa tehdä. Myös koiramme kanssa huomasi kun meillä on tapana että ei saa tulla keittiöön, pienempänä oli kova varastelemaan. Noh, äitini alkoi lipsua kun koira tuli keittiöön antoi sen jäädä, noh tilanne paheni kun koira sai raivattua itselleen aluetta ja kerran kävi taas muutaman vuoden jälkeen se, että koira koitti ottaa pöydältä, sen jälkeen äitini alkoi ymmärtää kun puhuin hänelle, että säännöt on oltava, nyt taas koira pois keittiöstä, joskus äiti kyllä antaa sen tulla mutta itse ajan sen sitten ulos :D koiran kanssa on myös hankalaa kun asian pitäisi olla joko joo tai ei, eikä että no joskus joo, joskus ei.

    kyllä itsellekkin tullut lipsahduksia, mutta koiran kanssa sen huomaa pienistäkin asioista, miten niistä kasvaa suuria lipsahduksien takia, mm. ruuan odottaminen nätisti ja saa syödä vasta kun annetaan lupa, tästä kun joskus lipsui, alkoi hösläys, myös lenkillä vetäminen voimistui kun muutaman kerran antoi sen välillä vetää, ovesta meneminen ihmisen jälkeen, jos lipsui, koira rynni pihalle niin että itse meinasi kaatua, lista on loputon ja voisin selittää vaikka miten pitkään mutta taidan nyt lopettaa :D Kuulostan hirmuiselta tiukkapipolta mutta meidän koira on oikeasti sellainen että jos perusasiat ei ole kunnossa niin tulee hankalia tilanteita ja koira alkaa pomottaa.

    Mutta siis, samoilla linjoilla ollaan sinun kanssasi, ja olen kuullut näin sanottavan ja tämä pitää kyllä paikkaansa: Eläimille on helpompi opettaa huonoja kun hyviä tapoja. Eniten itseäni se ärsyttää näin perheessä että kaikki toimii eritavalla koiraa kohtaan, toinen antaa sen tehdä jonkun asian ja toinen ei, koira menee sekaisin. myös sen huomaa perheessämme että äitiä se kunnioittaa vähiten.. :l

    VastaaPoista
  32. Joo, pakko myöntää että lipsuin ennen paljon oman ponin kanssa. :D

    Mutta edellisen ponin kanssa oli näin, että heti kun opin käsittelemään sitä maasta oikein, se toimi paremmin myös ratsastaessa. Olin silloin niin pieni, että vahvarakenteinen ponihan pysty leikittelemään mulla miten vain, mutta heti kun sain siihen vähän kuria yleisessä käsittelyssä, niin se alkoi pikkuhiljaa uskomaan, että olin tosissani kun käskin lopettamaan pelleilyt.

    Nykyisellä ponillani on paljon virtaa ratsastaessa, enkä yleensä kiellä sitä olemasta reipas, eikä ilopukit laukassa haittaa. Heti kun poni kuumuu ja liikkuu eteenpäin (tai taakseppäin) kahella jalalla, pistän touhuille lopun. Sama tallissa. Poni saa rapsutella takaisin, mutta heti jos poni näykkäsee tai riuhtaisee etujalan alas puhdistaessa kavioita käsketään lopettamaan ja korjataan asia.

    Itse yritän aina pitää tietyistä säännöistä kiinni, jotta poni ymmärtäisi mikä on hyväksyttyä ja mikä ei. Ei poni ikinä kovin ilkikurinen ole ollut, mutta on kyllä yhteisten sääntöjen myötä se yhteisymmärrys kasvanut. :) Paljon Tsemppia sulle!

    VastaaPoista
  33. Tosi mahtava aihe! Ja tää on totta, myös muidenkin lemmikeiden (tai eläinten) kohdalla kuin hevosten.

    Ei mua haittaa, vaikka koira nyt pari kertaa mua purasee, Tai se varastaa jotain pientä. Eihän se kenkä mee siitä pilalle heti, eikä se edes kovaa puraissut! Mitä siitä vaikka se hyppii vasten? Se on niin pieni, että ei haittaa. Ja se on muutenkin tosi suloista!

    Teksti kuulosti tutulta koiran kohdalla, omaa hevosta kun ei ole... :D

    VastaaPoista
  34. Osaatko Tiia kertoa,että miksi Pinjan blogi ei enää ole julkisessa käytössä?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa joo!:DOsote oli väärä nii katoin että miks on vaa kutsutuille lukijoille!:D

      Poista
  35. Hevosella on aina syy käytökselle. Tässä tapauksessa Voitto todennäköisesti reagoi epäjohdonmkaiseen käsittelyyn. Kannattaa aina miettiä, mistä käytös voisi johtua. Jos hevonen on esim. vaikea satuloidessa, on hyvä miettiä, onko satula epäsopiva.

    Ei hevosta tarvitse kurittaa tai komentaa. Rankaiseminen/kieltäminen (miten asian haluaa ilmaista) ei kerro hevoselle, miten sen tulisi toimia, ettei sitä rankaistaisi. Sen sijaan ei-toivotun käytöksen huomiotta jättäminen ja oikeasta palkitseminen saa hevosen hyvin nopeasti ymmärtämään, millainen käytös on sille kannattavaa. :)

    Sun on varmaan nyt hyvä lähteä Voiton kanssa oman tilan hallinnasta. Jos hevonen tulee tilaasi ilman lupaa, pyydä se kaummaksi heiluttamalla kättä hevoseen päin. Kun hevonen menee kauemmaksi, voit sitten pyytää sen palkinnoksi tilaasi. Jos hevonen näykkii loimituksessa, älä välitä näykkimisestä vaan huusaa loimen kanssa niin kauan, kun hevonen on nätisti ja lopeta sitten loimeen koskeminen. Kannattaa aina miettiä, mikä on hevoselle palkinto tässä tilanteessa. Mitä hevonen haluaa? Ihmisen kehut eivät välttämättä ole hevoselle palkinto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietysti koitan palkita hyvästä käytöksestä, taputuksilla ja äänellä. Voitto osaa kyllä mielestäni yhdistää äänen ja taputukset oikein tehtyyn juttuun, tietysti jos varsaa jolla ei ole mitään havaintoa siitä että ääni ja taputus on palkinto ei tuollainen palkitseminen auttaisi.

      Esimerkiksi tossa loimitilanteessa sinun ohjeidesi mukaan antaisin hevosen vain purra kunnes se lopettaa? Voitto kokeilee aina aluksi saako purra, jos sitä ei komenna se puree aina vain uudestaan kunnes sitä komentaa äänellä. Tietysti aina kannattaa koittaa välttää tilanteet, joissa puremista tapahtuu, mutta aina sekään ei onnistu.

      Tiedän, että se yleensä kertoo jostain, mutta meidän tilanteessa ja omaa lepsuuttani kun ajattelen, johtuu se ihan siitä, että en ole vain asettanut selviä ja johdonmukaisia rajoja :)

      Poista
    2. Otan kantaa tähän Tiian vastaukseen ei mielestäni aina esim. loimen laitossa hevonen luimi sen takia , että joku olisi vialla vaan välillä hevoset ja ponit koittaa omia rajojaan ja tietty tammat on yleensä tammamaisia !

      Poista
    3. Onko hevosella joku syy siihen, ettei se pidä loimituksesta? Jos tilanne on noin paha, että hevonen tosiaan puree niin joku ongelmahan siellä on oltava. Hevoset ovat hyvin yhteistyöhaluisia eläimiä, joten eivät ne ihan muuten vain käyttäydy hankalasti. Ehkä hevosella on huonoja muistoja loimituksesta.

      Totta kai hevonen sinänsä voi ymmärtää kehumisen ja taputtamisen, mutta ei se ollenkaan niin suuri palkinto kuin esimerkiksi paineen poisto. Hevoset eivät ole samanlaisia kuin koirat. Hevoselle parempi palkinto on rauhaan jättäminen (jopa katseen kääntäminen pois) kuin taputtelu. Koiralle taas huomiotta jättäminen olisi melkein rangaistus.

      Tuo teidän loimitustilanne kulostaa juuri siltä, että hevosta ei ole palkittu oikeasta käytöksestä = jätetty hevonen rauhaan, kun se on nätisti. Kun hevosta vain kieltää puremasta, se ei edelleenkään tiedä, miten sen tulisi käyttäytyä. Voiton tulisi oppia, että, kun se on nätisti, sen loimea ei räplätä. Näin se oppii, että tilanteesta pääsee nopeinten pois olemalla nätisti. Totta kai voit myös äänellä kieltää hevosta näykkimästä, mutta heti, kun se lopettaa, lopeta loimen räplääminen. Hevonen ei opi, jos sitä vain kielletään ja, kun se lopettaa näykkimisen, sitä ei palkita (= loimen räplääminen jatkuu). Toivottavasti ymmärsit, mitä hain takaa. :)

      Poista
  36. Tosi mielenkiintoinen postaus!:) Mulla ja mun hevosella on just sama ongelma, että lähtee kävelemään ennenkuin olen selässä, mutta mää oon ruukannu tehdä niin että jos se liikahtaakin ennen kuin olen selässä, laskeudun penkiltä alas, ja talutan Huilun uudelleen penkin eteen, ja niin teen aina kun se yrittää lähtä, ja se pysyy nykyään tosi hyvin paikallaan. :)

    VastaaPoista
  37. Mulla on sama ongelma ponini kanssa että se yrittää näykkiä aina kun laitan satulaa, eikä aina vaan viitsi komentaa kun se on niin söpö!<3

    VastaaPoista
  38. Vähäks söpö Voitto!:D Minkälaisia kirjoja lainaatte kirjastosta?????;-)<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoin tuossa, että Tuire Kaimion kirjoja. Muistaakseni hänellä on kaksi kirjaa.

      Poista
  39. Tosi kiva postaus ja söpö kuva Voitosta<3

    VastaaPoista
  40. haluisin huomauttaa parista virheestä tossa englannin kielisessä versiossa! se kirjoitetaan immediate eikä immedeat ja toi eka lause kuuluisi mennä näin "This time the text was translated by one of my blog readers, thanks to her!". Sitten ois pari muutakin kohtaa; "When this "bad behaviour" is minimalized to zero jnejne", ja directions pitäisi vaihtaa sanaan orders, koska directions on suunnat ja orders on käskyt & "We have currently some problems jnejne" ← tämä olisi oikein, koska päälauseissa predikaatti tulee _aina_ toisena! halusin vaan huomauttaa kun huomasin nuo! :) ja lopuksi vielä että musta tää oli tosi kiva idea tehdä tällänen postaus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan tuo immediate oli väärin, mutta meillä kotona kun on puhuttu murteella niin se on opetettu minulle noin, ja tiedustan virheeni, teoriassa se on väärin. :) Directions ei ole väärin, koska jos mietit, niin annat hevoselle ohjeita (instructions) mutta samalla sitten ohjaat sitä oikeaan suuntaan, eikä mielestäni hevosta käsketä? :D Currently oli alunperin oikeassa kohdassa, mutta koska käänsin tekstin liikkuvassa junassa, niin se siirtyi (en tiedä mikä sen hiirinappulan nimi on). Mulla liikkui muutkin sanat, mutta korjasin suurimman osan ennenkuin lähetin Tiialle. En siis oikolukenut tekstiä, mutta tuo currently jäi häiritsemään minuakin, koska teksti historiaa selatessani näin sen ärsyttävän kohdan missä luki että maalattu ja siirretty. :D Ja en siis kirjoittanut sitä kohtaa missä lukee kuka on tekstin kirjoittanut. :)

      Poista
    2. hevoselle ei anneta ohjeita vaan sitä käsketään nostamaan laukka tai sitä käsketään pohkeella menemään pohkeenväistöä! :D directions olisi sopiva lauseeseen jossa yritettäisiin selittää miten pitää päästä paikasta a paikkaan b, orders olisi sopiva tähän tekstiin, koska hevosta käsketään tekemään jotain ja instructions olisi sopiva lauseeseen jossa annetaan ohjeita :) ja korjasin vaan mikä kuulosti mun korvaan oikealle ja oon kuitenkin koko ikäni puhunut englantia, sekä tottakai samalla hinkannut sitä kielioppia siinä ohella :)

      Poista
    3. siis anteeksi korjaan; instructions olisi sopiva lauseeseen jossa neuvotaan henkilöä jollakin tapaa! :D

      Poista
  41. Kiva, mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus! :D

    VastaaPoista
  42. Hyvä postaus, vaikka en ole ihan kaikesta samaa mieltä. :) Huomaan ainakin itse tätä ihan jatkuvasti, että hevosen on aina kuunneltava, nöyrryttävä ja kunnioitettava ihmistä, mutta hyvin usein ihmiset eivät kuuntele lainkaan hevosia. Tottakai rankaisemalla saa hevosen tottelemaan, mutta se on joissakin tapauksissa mielestäni hyvin väärin. Ongelmiin hevosen käytöksessa on aina joku syy, hevonen voi esim. näykkimällä purkaa pahaa oloaan. Käveleminen pois paikalta, kun ratsastaja nousee kyytiin, voi kertoa, että hevonen yrittää vältellä mahdollista epämukavaa tilannetta tai tunnetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai sitten se ei vain tiedä että se on väärin;)

      Poista
  43. Tässähän tuli ihan asia tekstiä ja kaikkien kannattaisi lukasta ajatuksella. Aihe on kyllä aina ajankohtainen ja todellakin kaikille (: Itsekin kyllä toisinaan lellin hevosia, mutta tietyt säännöt on, joista en luovu oli elukka kenen tahansa! (:

    VastaaPoista
  44. En haluaisi mitenkään alkaa neuvomaan, mutta tuo juttu kun hevonen lähtee kävelemään ilman lupaa selkään noustessa, meillä on suurena apuna toiminut herkku. Hevoseni on kyllä erityisen perso herkuille mutta aina kun olen noussut selkään, katson että hevonen seisoo kiltisti paikallaan ihan hetken (jos lähtee kävelemään pysäytän ja odotan hetken) ja annan selästä hevoselle herkun. Meillä on ainakin toiminut, ja hevonen seisoo kun tatti selkäänoustesa ja odottaa saavansa herkun. En tunne Voittoa yhtään enkä tiedä onko perso herkuille ym. mutta ajattelin kertoa jos haluat kokeilla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyrakon jossain lehdessä neuvoi näin tekemään, hyvät tapa mutta huolettaa vähän, jos se herkku joskua unohtuukin eikä olekkaan palkintoa..:/

      Poista
    2. Jos haluat käyttää herkkuja on myös opetettava luopuminen, ettei hevonen opi kerjäämään. Äänimerkin opettaminen on myös hyvä juttu, koska silloin voit palkita hevosta juuri oikeasta asiasta. Muista myös, että hevoselle ei aina tarvitse antaa namia. Alussa toki pitää antaa jokaisesta onnistumisesta nami, mutta myöhemmin tahtia pitäisi harventaa ja epäsäännöllistää. Silloin hevosen motivaatio pysyy, koska se ei voi koskaan tietää, milloin se saa namin. :)

      Poista
  45. Tämä teksti mitä kirjoitit on todella asianmukaista. Äitini on juuri minulle koittanut selittää kun omistan kuuman hevosen , ei se onnistu selästä jos sitä ei osaa käsitellä maastakäsin. Mielestäni hevosen on kunnioitettava ihmistä eikä toisin päin , tietty liiallisuuksiin ei saa mennä !

    VastaaPoista
  46. Aluksi tarvitsee komentaa, mutta kun hevonen oppii tietämään rajansa, niin sitten komentamisestakin pääsee - täytyy vain ylläpitää se opittu taso, eikä päästää lipsumaan, niin hyvä tulee. Vaikka mullekin mun hevonen oli ihan lemmikki ja tärkein asia koko maailmassa, niin mä pidin sille hyvin tiukat rajat. Se oli melko voimakasluonteinen tamma, ja jos sen olisi antanut tehdä mielensä mukaan, siitä olisi voinut kehkeytyä pieni monsteri. Mä treenasin sen kanssa aluksi paljon maasta käsin: taluttaessa kun mä pysähdyin, sen oli pysähdyttävä, oli seurattava sitä vauhtia kun mä menin pyytämällä, peruutettava kun napsautin sormia ryntäiden edessä, ja kun se oppi nämä asiat, ylläpidin taitoja aina välillä, mutta ei niitä tarvinnut kauaa harjoitella. Yleensä loppukäynnit vaan taluttelin, ja samalla treenattiin. Esimerkiksi musta on tosi inhottavaa, jos hevonen tahallaan nostelee jalkojaan suojia laittaessa. Tietysti jos tasapainoa pitää korjata, täytyy saada liikkua, mutta tahallisen jalkojen nostelun kielsin aina. Ja karsinassa ootettiin vaikka ovi auki sitä että hain ruoat, eikä sieltä saanut tulla kavion mittaakaan ulos - jos kaviot pysyi sisällä, sai kyllä kurkkia vähän käytävän puolelle :P

    Kun selkeistä rajoista tuli ihan arkipäiväisiä juttuja, ei tarvinnut komentaakaan. Ja musta tää loi meille ihan omanlaisensa siteen - mitä enemmän sen kanssa olin, sitä helpompi mun oli kouluttaa sitä ratsastaessakin eteenpäin, kun sain äänellä ohjeistettua apujen hellittämisen lisäksi silloin kun tehtiin oikein, ja myös silloin kun ei mennyt niin kuin piti. Se käyttäytyi mun kanssa hyvin kuuliaisesti aina paitsi oikeasti pelottavissa tilanteissa, ja meillä oli kivaa yhdessä. Mä olin ainoa, jolle se usein hörisi kun tulin talliin, myös sillon kun ei ollu ruoka-aika, eli en mä voinut olla sille inhokki-ihminen, vaikka sitä käsitteli monet muutkin, kun asuttiin "vieraalla" tallilla, eikä hepat ollu omassa pihassa. Oh, nyt tuli kamala ikävä mun pientä <3 Mutta tosiaan, mun viestin pointtina oli kannustaa tiukkoihin rajoihin, ne antaa musta niin paljon enemmän siihen keskinäiseen toimintaan, ja helpottaa ratsastamista ihan älyttömästi! Jos joskus vielä hankin hevosen, niin varmasti toimin samalla lailla, koska sain tosta niin paljon. Tosi kiva postaus muuten, herätti paljon ajatuksia! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "oli seurattava sitä vauhtia kun mä menin pyytämällä" tän pitäisi olla "erikseen pyytämättä", moka! Niin ja se piti vielä sanoa, että kyllä mä mielestäni lellin mun hevosta, mutta se lelliminen oli rapsuttelua ja silittelyä, hierontaa, hännän ja harjan ylimääräistä harjaamista silloin kun ei ollut edes tarvetta, kun se nautti siitä niin paljon, yhdessä rentoutumista, herkkuja... ja tietysti kaikkia kivoja ratsastusjuttuja sen lisäksi, että yleensä kun oltiin ratsastamassa oltiin "töissä", ja työt hoidettiin kunnolla :)

      Poista
  47. Sun blogia on tosi kiva lukea ja varsinkin kun sä kirjoitat tosi hyvin ja selkeästi :)
    Ja tämäkin postaus oli mielenkiintoinen ja sitä oli todella mukava lukea :)

    VastaaPoista
  48. Missä sä ratsastat nyt kun kaikki paikat ovat kovina? :o

    VastaaPoista
  49. Hei! En jaksanut lukea kaikkia postauksen kommentteja. Mulla on 8 vuotias vuonohevostamma, joka ei kunnioittanu mua eikä muitakaan mulle tullessaan; se kuopi, puri, ryösti taluttaessa, karkasi, hyöri paikoillaan yms yms... No otin sitten yhden maastakäsittely tunnin, sen aikana sain niin paljon vinkkejä ja neuvoja mitenkä jatkaa ja hakea hevoselta ne tärkeimmät, eli kunnoitus ja luottamus. Opin myös paljon uutta siitä, miten hevonen käyttäytyy ja miksi. Nyt ollaan siinä pisteessä että uskallan lähteä heppani kanssa maastolenkeille taluttaen, eikä sillä ole tarvi karata :). Suosittelen siis, että pyytöisit ehköpä jotain maastakäsitteliää ns. "hevoskuiskaajaa" tulemaan neuvomaan, miten toimia jatkossa ja sivuuttaa ongelmat.
    Oletko kokeillut Voiton kanssa jo tuota, että ymmärtääkö se kehun? Mun tamma tajuaa tehneensä oikein, kun huokaa syvään ja kääntää jopa selkänsä, eli antaa sen olla hetken rauhassa. :)
    Http://kvitafjord.blospot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Voitto mielestäni tajuaa tai ainakin vaikuttaa sille:)

      Poista
  50. maastakäsittely on hyvää johtajuuden ja kurin harjoittamista! tee video maastakäsittelystä/tämmönen samanlainen postaus sun mielipiteistä maastakäsin työskentelystäm

    VastaaPoista
  51. Tosi kiva postaus! :) Munki ponilla oli tapana näykkiä, eikä se pysähtynyt taluttaessa kun minä pysähdyin. Menin sitten maastakäsittelykurssille ja siellä opetettiin, että jos poni ei pysähdy, niin se pistetään töihin. Eli sitä piti peruuttaa muutama askel. Tämä on toiminut meillä, koska poni on niin laiska, että ei huvittaisi tehdä töitä. ;)
    Tsemppiä treeniin Voiton kanssa! :)

    VastaaPoista
  52. Hyödyllinen postaus:D

    VastaaPoista
  53. Mun poni on ihan toivoton! Tai no entinen poni............ Oli niin jukuri että jouduttiin lopettaa :( Nyyh

    VastaaPoista
  54. Tosi kivoja nää postaukset! =) Mut mistä sää otat musiikit esim sun myday videoihin siis ku tiiän et otat sielt totally free music ja sielt copyright free music mutta en tarkoita nuita..Otaksä jostain muualtakin? Sun blogi on niin ihana ja parass<33

    VastaaPoista
  55. mistä ostit sony vegas pro 11? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaverin kautta :) Tosin tässä uudessa koneessa ei ole sitä enää..

      Poista
    2. Millä nyt muokkaat videos?

      Poista
  56. Miten Gimpillä saa pyöristetyt reunat banneriin?

    VastaaPoista
  57. Tosi kiva postaus!
    Minunkin ponilla on tollaisia huonoja tapoja. Kannattaisi varmaan komentaa sitä enemmän, ja näyttää kuka määrää. (Siis tarkoitan minun ponia.) Sainkin innostusta sen "koulutukseen" tästä postauksesta. Kiitos sinun Tiia. :)

    VastaaPoista
  58. Itse olen aina huomauttanut ei-toivotusta käytöksestä. Hevoseni on aina ollut melkoinen louskuttelija, koska sillä on melko herkkä iho. Olen ajatellut, että saa se noin periaatteessa huomauttaa louskuttamalla, jos väärästä kohdasta otan tai se käy kipeää, mutta jos yhtään tulee lähemmäksi louskutellessaan saati ottaa minusta kiinni, niin sitten löytää kyllä itsensä karsinan toisesta nurkasta. Minua kun ei purra! Nurkasta sitten pyydän sen luokseni paijattavaksi. Ja kyllä se tulee.

    Tällä konstilla huono käytös on saatu kitkettyä pois. Mutta ei siis se, että hevoseni kutiaa. ;-) Sille se nyt ei vain voi mitään. Käytökselleen se kuitenkin voi. Vuosia sitten päätin, etten anna sille kädestä enää yhtää mitään, koska se oli ruvennut etsimään minusta ruokaa. Nykyisin se kyllä saa "polettinsa" kädestä ratsastuksen jälkeen.

    Minulla on hevoseni kanssa ladysopimus: me kumpikin kunnioitamme toistemme tilaa emmekä mene tarpeettomasti turhan iholle. :D

    VastaaPoista
  59. Sinulle on haaste blogissani : http://mybloggtime.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  60. Hei!
    hienoa että jokin muukin tälläiseen huonoon käytökseen osaa pyrkiä negatiivisesti! ;)
    hoitohevoseni on kesällä puraissut minua niin lujaa kuin sen leuoista vaan lähtee mutta nykyään tilanne on toinen, se sai rangaistuksen siitä ja hieman kunnioitusharjoituksia olen tehnyt sen kanssa. se ennen jopa ryntäsi karsinan oven ollessa auki ulos.. sekään tapa ei enää sillä ole kun tein peruutus ja stop haittelua reippaasti. :)

    Muistathan aina että jos kiljut hevoselle koko ajan ''ei saa ei saa'' siitä tulee kuuro ja mikään ei enää mene perille! Kerran kunnon käsky/karjaisu mutta jos ei tehoa niin kannattaa kopauttaa jollakin...
    Tunnen yhden hepan joka pyöri ja hyöri kun harjasin vaikka poni sivuilta kiinni, kopautin sitä kerran oikein kunnolla etusuojalla kylkeen ja niin siitä tuli nöyrä ! :D

    VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.