Hieronta ja huolia

perjantai 26. joulukuuta 2014


Moikka! En oikein tiedä mikä Voittoa vaivaa, se on viime aikoina ollut kummallinen. Tällä hetkellä tilanne alkaa olemaan jo melkein normaali, mutta heinää jää edelleen syömättä. Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun viime lauantaina hevoset saivat matolääkkeen. Voitto alkoi jättää heiniään karsinaan ja arkoi kylkiään yhtenä päivänä niin paljon, että potkaisi mua kun koskin kylkeen vähän napakammin. Ei yhtään Voiton tapaista. Tässä vaiheessa ajattelin paineluarkuuden johtuvan lihasjumeista. Voittohan on viime aikoina ollut normaalia jäykempi aina ratsastuksen alussa, joka johtuu siitä, ettei kotona pystynyt ratsastamaan ennen luemien tuloa kunnolla. Nyt lunta onneksi on tarpeeksi!

Pyydettiin sitten Minna hieromaan Voitto ja hän pääsikin tosi nopeasti tulemaan. Mitään pahempia jumeja kuulemma tuntunut, mutta Voiton käytös oli tosi hermostunutta ja ärsyyntynyttä. Epäiltiin yhdessä, että jossain syvemmällä olisi ehkä kuitenkin joku lihas jumissa, kun reagoi niin voimakkaasti.

Perjantaina mä sitten erehdyin googlaamaan vähän hevosten mahaongelmista, luettuani aikaisemmin päivällä jostain, että moni kilpahevonen saa mahan hyvinvointia edistävää lääkettä/ainetta heti, jos jättää heinää karsinaan. Yleensä sairauksien oireiden googlaaminen ei kannata, sillä niitä oireita löytää tietysti heti itsestään - tai tässä tapauksessa hevosestaan. Muutama oire täsmäsi, mutta lopullisesti huolestuin luettuani, että matolääkkeet eivät tee hyvää hevosen jo valmiiksi "sairaalle" mahalle. Sivustolla verrattiin matolääkettä myrkyksi mahaongelmaiselle.  Googlaamalla diagnoosi on siis selvästi mahahaava tai jotain vastaava. Onneksi kuitenkin tajusin, että nyt pitää ehkä rauhoittua ja miettiä kunnolla, eikä uskoa itse tekemään diagnoosiin.


Perjantai iltana ei tietenkään voinut enää soittaa klinikalle, joten odoteltiin viikonlopun yli maanantaihin. Voitto ei enää reagoinut kosketukseen ärsyyntyneesti, mutta jätti edelleen heiniä öisin. Tampereen hevosklinikalla kuitenkin sanottiin, että ei mitään syytä huoleen. Klinikalle pitää olla yhteydessä jos tilanne pahenee tai ei helpota. Kysyttiin sitten kuitenkin neuvoja, miten voitaisi Voiton oloa parantaa. Saatiin parin lääkkeen/lisäravinteen nimeä ja ohje lisätä vähän päivittäistä pellavaa.

Ollaan myös aina ennen tietoisesti annettu hevosten aamuruuat vähän huonosti, koska ei olla keksitty helpompaa ja toimivaa tapaa antaa aamuheiniä ennen aamukauroja. Hevoset saavat kyllä isot yöheinät, nythän Voitolla on niitä jopa jäänyt karsinan pohjalle aamuuksi, mutta silti niiden pitäisi saada syödä heinää ennen aamurehuja. Muutettiin meidän ruokintasysteemiä nyt siten, että Voitto saa aamulla pellavamössön ja ihan pari desiä kauraa. Klo 12 sitten annetaan päivän toinen ruoka, jolloin Voitto saa litran kauraa.Aikaisemmin se on saanut aamulla litran kauraa + heinää ja klo 12 pelkkää heinää.

Huomenna lähdetään pitkästä aikaa taas treenaamaan kunnolla, joten pitää jutella asiasta vielä Terhin kanssa. Olen kuitenkin melko luottavaisin mielin, kun klinikalta sanottiin noin. Muutenkin tilanne on rauhoittunut, mutta Voitto jättelee heiniään edelleen välillä. Varsinkin parina pakkaspäivänä heinää jäi paljon ulos, mutta tänään taas melkein kaikki heinät maistuivat. 


Onko teidän hevoset alkaneet nirsoilla yhtäkkiä? 
Kuinka usein hevosenne pääsevät hierontaan vai pääsevätkö ollenkaan? 
Miten ruokitte omilla pikkutalleillane hevoset?

ps. Pikkusiskoni Sini teki oman blogin meidän koiralle. Käykää kurkkaamassa täältä.

111 kommenttia

  1. teetkö enää bannereita? :)

    VastaaPoista
  2. Meidän hevosella tuo heinien jättäminen johtui hampaista. Hampaissa oli piikkejä ja muutenkin kuluneita vaikka ikää oli vasta 13vuotta ja hevonen jouduttiin sitten lopettamaan sen takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin mietittiin hampaita, mutta Voitto kuitenkin raspattiin juuri eikä siellä mitään oikein ollut :/

      Poista
    2. Meillä on yks hevonen jolla kans oli just hampaat hoidettu, ja vaikka mitään ei löytynyt, niin hampaista se vika silti lopulta löytyi. Erilainen tapaus tosin, mutta tahdon vaan varottaa muita, että aina ei ongelmaa huomata vaikka olisikin tarkistettu just.

      Poista
  3. toivottavasti kaikki on kunnossa :) Coda käy hieronnassa n. kerran kuussa.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Toivotaan nyt ettei voiton tila pahene! käympäs tsekkaamassa tuon sinin tekemän blogin :)

    VastaaPoista
  6. Toivottavasti ei ole mitään vakavaa! Onneksi ei luultavasti ole (niinkun sanoit postauksessa) :)
    Näitä kysymyksiä tulee varmasti tosi usein, mutta voisitko tehdä Pinjan tai Sinin tai molempien kanssa jonkun haasteen? Esim. sister tag.

    VastaaPoista
  7. Mun heppa hierotaan kerran kuussa tällä hetkellä (hieroja on vasta kouluttautumassa joten ottaa alle 20€) itseäni kiinnostaa hirmuisesti hevoshieronta ja toiveissa olisi joskus kouluttautua hevoshierojaksi (harrastus mielessä)

    VastaaPoista
  8. Viime keväänä oma heppa alkoi jättämään kauroja ja välillä myös heinää syömättä. Rupesin ihmettelemään koska on tosi ahne ja samoihin aikoihin harjatessa aina mahan kohdalla heilautti häntää merkiksi ettei tykkää. Ruvettiin sitten soittelemaan eläinlääkäreille ja ohjeeksi tuli syöttää psylliymia. Ollaan koko sen ajan kun heppa on meillä ollut niin syötetty pellavaa, koska saattaa hiekkatarhassa ollessaan syödä vähän hiekkaa. Nyt ei ole enään ollut mitään ongelmia ja jatkossa varmaan aina välillä syötetään psylliym kuuri. Hevoset asuu siis omassa pihassa ja saavat kahdesti päivässä kaurat ja neljästi ja joskus jopa viidesti päivässä heinät :) Oma heppa myös hierotaan säännöllisesti aina silloin kun hieroja suomessa pyörii (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voitto nyt ei onneksi ole mikään maailman ahnein, joten heinän jättely ei ole yhtä hälyttävä merkki mitä Lillillä vastaava käytös! Meille ei taidettu kyllä antaa ohjeeksi tuota psylliumia klinikalta syöttää, kun hän antoi parin aineen/lääkkeen nimen varmuuden vuoksi jo.

      Poista
    2. Psylliumia syötetäänkin hiekanpoistoon, eli jos Voiton ei uskota popsineen hiekkaa, ei psylliumille ole tarvettakaan

      Poista
  9. Kiva että Sini teki blogin! Harmillista taas toi Voiton juttu, toivottavasti nyt parantuisi entiselleen:)

    VastaaPoista
  10. Olen sama ihminen joka silloin teille huomautti näistä heisimadoista jotka eivät näy kakkassa, eli tiedän näistä eläinlääkinnällisistä jutuista jonkin verran. Mahahaavan hoidossa tärkeintä on heinän jatkuva saanti. Jatkuva ja jakuva, siis sellainen ettei olisi montaa tuntia heinää ilman. Tyhjä maha ärsyttää entisestään. Seuraava tärkeä on tuo pellava. Sitä saa syöttää reilusti. Pellavan lima on hyväksi mahassa.

    Oma hevoseni söi yhteen sairauteena monta purkkia kipulääkettä -> mahahaavan riski suurenee. Syötettiin paljon pellavaa ja heinää sai, tietysti myös lääkkeet jätettiin pois ja maha parani hyvin lääkkeistä.

    Kannattaa myös googlata ihmisen mahahaava. Ei se kovin vaarallinen ole, paitsi jos jättää hoitamatta!! Paranemisia sinne. Kyllä tuosta selviää!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kommentoit asiallisen tyyliin tälläisiä kommentteja. Näistö on silloin oikeasti hyötyä :) Mikä sinusta on hyvä määrä pellavaa tai siis paljon? Itse annan kaksi dl tällä hetkellä, onko se vähän vai paljon :D?

      Poista
    2. Tarkoitus ei olekkaan olla negatiivinen. Kamalaa se olisi jättää neuvomatta kun hevosten terveys kyseessä!

      Pellava turvotettuna saa sitä limaa aikaan ja aina parempi, kun turvottaa lämpimällä vedellä. Kiehuva vesi voi jotain vitamiineja sun muita haihduttaa ilmaan, mutta semmonen hanasta tulevan lämmin on paras. Pellavastahan ei varsinaisesti haittaa ole mitään. Se on luonnollinen, eikä anna oikeastaan ylimääräistä energiaakaan. Puol litraa turvotettua tavaraa on ihan ok määrä kerralla. Taisin laittaa itse desin ja turvottaa, mutta te taidatte antaa niin monta kertaa ruokaa päivässä, niin yhdelle annokselle on desi sopiva määrä.

      Vatsalle ei myöskään tee hyvää jos sinne menee paljon turvottamatonta pellavaa, joten turvota hyvin!! Siis 1-2 dl + turvotus lämpimällä vedellä kerrallaan on just sopiva määrä. Siitä turpoo iso annos maittavaa mössöä :)

      Poista
    3. Tosiaan turvotan sen 2dl ja jaan kolmelle ruualle siitä eli voisin varmaan lisäillä sitä vielä desin tai kaksi. Turvotan lämpimällä vedelle ja yön yli, joten ehtii kyllä turvota hyvin. Iltapellava on itseasiassa 24h turvonnut ennen ruokintaa näin talvisin :)

      Poista
    4. Kannattaa huomioida, että pellava sisältää paljon valkuaista. Omalle hevoselleni kun lisäsin mahan takia pellavaa, alkoi sille tulla selkään valkuaispatteja. Greenline on myös hyvää mahalle :)

      Poista
    5. heinäverkot hyviä, pitkäksi aikaa tasaista heinän syöntiä

      Poista
  11. Meillä 15 hevosen talli ja jotkut jättävät heinää toisinaan ihan heinän laadun takia. Varsinkin märkää heinää, kuivat heinät menevät yleensä aina. Hierontoja on ollut vain silloin tällöin, eikä säännölliselle hierojalle olekaan ollut tarvetta oman hevoseni suhteen. Toivottavasti Voitolla tämä heinien jättäminen on vain ohimenevää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinän laatua mietittiin myös, mutta kun tämä paali vaikuttaa paremmalle kuin aikaisempi.. Tiedä sitten, kohta vaihtuu paali niin näkee sitten vaikuttaako se! :)

      Poista
    2. Oletteko vaihtaneet heinän ns. kerralla edellisen loputtua? Meillä heinä vaihtui parempaan, mutta koska heinä vaihdettiin suoraan ilman totuttelua, tuli tallin viidestätoista hevosesta kahdelle mahavaivoja (ähkyn oireita). Suositushan on vaihtaa heinä hiljalleen, tarjoten aluksi sekä uutta että vanhaa heinää lisäten uuden heinän määrää aina vähän kerrallaan, tosin tällä kertaa meillä tää ei onnistunut sillä vanha heinä oli niin lopussa, että se kerkesi loppua jo ennen uutta paalia.

      Poista
  12. Toivottavasti ei ole mitään vakavaa, mahdolliset mahahaavatkin kun ovat niin ikäviä vaikka ovatkin hoidettavissa! Ready hierotaan 3-4 viikon välein, vähintään kerran kuussa siis nykyään. Aiemmin se hierottiin ehkä kerran puolessa vuodessa, mutta selkäongelmista viisastuneena haluan pelata vähän varman päälle nykyään :) Tsemppiä teille!

    VastaaPoista
  13. Hiekka voi tosissaan aiheuttaa mahan arkomista

    VastaaPoista
  14. Meillä meni kanssa pikkuponin vatsan seutu araksi matolääkityksen jälkeen, mutta sillä on kyllä ollut nyt muutenkin paljon muutoksia elämässä, kun muuttivat uuteen kotiin ja muuta. Muuten se on tosi virkeä jne., mutta vatsa oli kosketusarka. Ei enää myöskään niin paha :)

    VastaaPoista
  15. hevosella saattaa olla hiekkaa mahassa, ilmenee usein kärtyisyytenä, jäykkyytenä ja haluttomuutena liikkua. Kannattaisi myös ennen kaurojen syöttämistä antaa hevoselle edes pikku tuppo heinää jotta mahahaavan riski saadaan minimoitua, ei kannata myöskään liikuttaa hevosta juuri ruokinnan aikaan tai ainakin pitäisi sitten ennen liikutusta antaa hevoselle heinää, tyhjällä mahalla liikuttaminen vaarantaa myös mahahaavalle.
    Uskoisin kuitenkin että voitolla saattaisi olla tuota hiekkaa mahassa, kannattaisi siis syöttää psyllium kuuri ja vaikkei olisikaan hiekkaa ei psyllium kuurista mitään haittaakaan ole :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, mutta jännää on se, että oireet tulivat nyt kun pitkään aikaan hiekkaa ei ole voinut syödä, joten siksi ei ehkä niin varteenotettava syyllinen. Mutta pitää kysellä valmentajalta vielä, klinikalla eivät kuitenkaan ohjeistaneet syömään.

      Annetaan aina heinää ennen kauroja, olen vain elänyt uskossa että se pikkutuppo ei auta vaan heinää pitäisi saada syödä pidemmän aikaa ennen kauroja. Voitto ei myöskään oikein malta syödä, kun tietää kaurojen olevan tulossa. Usein vaan seisoo heinäkasassa ja katselee meitä kun odotetaan, että se söisi tai puuhastellaan jotain muuta :D

      Poista
  16. Toivottavasti Voitto paranee tai niin kuin alkaa taas syömään :)

    VastaaPoista
  17. Potkasko Vote sua ihan kunnolla ja osuko:o jos osu nii mihin kohtaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siis osunut, jos tuosta sellaisen käsityksen sai :)

      Poista
  18. Mullaki kävi mielessä toi jospa voitolla voisi olla hiekkaa mahassa. Omalla hevosellani oli samanlaisia oireita ja syötettiin sille sitten psyllium kuuri ja heti hevonen oli parempi ja taas oma itsensä. :) Vaikka ei kuitenkan varmuutta sitä ollut, että oliko hiekkaa oikeasti mahassa vai ei.

    VastaaPoista
  19. Osaisitko auttaa että miten saisin ladattua google fontsista fontteja blogiin? Ku blogin omista fonteista mikään ei ole mieleinen tekstin otsikoksi ja en löytänyt mistään ohjeita tähän. Tai tiedätkö pystyykö jostain muualta lataaman ja jos ni miten? :D Kiitos jos vastaat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en valitettavasti enää muista, enkä tähän hätään sitä ohjetta löytänyt, joten en osaa auttaa :/

      Poista
  20. Hiekkaoireet alkavat yleisesti vasta kun lumet tulleet maahan.

    Omallani on kanssa erikoisia oireita, lanta vähän löysempää ja pientä arkuutta vähän siellä täällä, lihasjumeja kanssa. Kaviota tulee kanssa herkästi eikä yhtään sen tapaista. Oon kuullut paljon muiltakin tällaista olevan. Etenkin tammat olleet todella kärttyisiä, syyksi epäilty yleisesti ihan vaan kun vähemmän liikuteltu/pohjat kovat mennä. Omani on ruuna mutta aika herkkis sellainen... Käytin itse klinikallakin mutta ei mitään löytynyt. Vatsahaavaan perehtyneenä melkein joka hevosella on pieniä tai sitten suurempia haavaumia jossain vaiheessa elämää, joillakin sitten oireilee pahemmin ja toistuvasti.

    Meillä käynyt nyt 1-3vk välein hieroja kun ollut vähän kipuileva. Normaalisti n. kerran kuussa. Hepallani käytetään yleensä akupunktioneuloja hieronnan yhteydessä :) Hieronta on auttanut paljon ja muutamaan päivään sen jälkeen ei ole kipeä mistään!

    VastaaPoista
  21. Kannattaa syömättömät heinät pois.
    Vatsahaava tuli mullekin heti mieleen.
    Heppoja hierotutetaan parin kk:n välein, joa ei oo akuuttia tarvetta

    VastaaPoista
  22. Onko hevosilla saatavana näin talvisaikaan tarhaillessa vettä? Monet sen unohtaa ja ajattelee, että hevonen syö lunta, mikä ei todellakaan ole riittävä nesteytys pitkään tarhailevalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kai hevosilla tarvitsee olla saatavilla vettä vuoden ajasta huolimatta

      Poista
    2. ja lisätäkseni tuohon vielä, niin laittaa vähän lämmintä vettä niin vesi ei jäädy niin nopeasti

      Poista
    3. On saatavilla. Lilli ei juo ja Voitto juo jonkin verran :)

      Poista
    4. Lisää vettä olisin myös suositellu. Eli huokuttele juomaan vaikka omenamehua veteen lisäämällä tms. Haittaa siitä ei ole, ja voi auttaa. Pakkaset kun tulee ( ja lumet) niin monet hevoset vähentää juomista paljon. Haalea/lämmin vesi uppoaa hevosille yleensä paremmin, pakkasella ne ei mielellään kylmää juo tarpeeksi.

      Poista
  23. Toivottavasti tilanne paranee pian! Tsemppiä huomiseen!

    Ps. Miksi et ottanutkaa freejump jalustimia? Niissä se sivu osa lokaahtaa auki jos jää jalustimesta kiinni tai sillei. Sprengereissä ei tapahdy juri mitään vähän vain taittuvat, niihin voi jäädä jalustimesta roikkumaan! Kokemusta on.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä ei ainakaan "oteta" joululahjoja, vaikka olisin tietysti freejumpit mielummin halunnut tuntuu tyhmälle maksaa järjettömästi jalustimista, jotka ovat käyttökelvottomat sen jälkeen kun tipahdan kerran pahasti ja systeemi vapauttaa jalan.

      Poista
    2. Anonyymi: Sellaisia vähän halvempiakin turvajalustimia on keksitty...

      Poista
    3. Free jumpeissa se oikea puoli taipuu eikä katkea kun tippuu! :D varmasti joskus on ja voi käydä niin että se menee rikki mutta se taipuu ja sen kautta jalka pääsee pois jalustimesta. Free jumpit on oikeasti turvalliset ja hyvät jalustimet ja tunnen myös ainakin yhden ihmisen joka saa ratsastaa vain Free jumpeilla koska ne on pelastanut hänet monesti tilanteelta roikkua jalustimesta. :) itsekin tykkään sprengereistä mutta Free jumpit on silti paremmat ! :D

      Poista
  24. Jos sua kovasti huolestuttaa, niin käytä ihmeessä klinikalla ultrassa! ☺️

    Mun hevonen kans muuttui aika ärhäkäksi yht'äkkiä viimevuonna ja valmentaja epäili mahahaavaa.

    Kum käytettiin varmuudella klinikalla niin sillä oli sellaista ns. Alkavaa mahahaavaa😕 siitä lähtien mun polle aina ennen stressi tilanteita (kuten pitkiä kisamatkoja) syö castro card- nimisen kuurin 😕

    VastaaPoista
  25. Meidän tallilla annetaan aamuisin n. puoli kiloa heinää ennen väkirehuja. Tosin talli on isompikin kuin teillä, joten alkupää tallista ehtii heinät hyvin syömään ilman turhaa odottelua! :D
    -Suvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, isolla tallilla heinien anto ennen kauraa onkin tosi helppoa ja hevosetkin varmaan syö eivätkä ihmettele mitä se ihminen siinä seisoskelee ja odottelee :D

      Poista
  26. Ja mä sanon vielä et suolaa kans ku lisää veteen, ni ei jäädy! Ei tietenkää liikaa ettei janota niin paljon! ;)

    VastaaPoista
  27. Voih, toivottavasti Voiton vointi ei huonone! Meidän 16v aina terveenä ollut amerikanlv ruuna on ollut syksyn jälkeen lähes liikkumatta koska meillä ei oo koppia jolla pääsisi maneesille, ja lumet tuli niin myöhään. Mutta nyt ollaan ratsasteltu. En ymmärrä mikä sillä on, se on aina rakastanut hankitreeniä ja etenkin laukkaamista hangessa, mutta nyt se meni tosi kömpelösti ja yritti jopa vähän hyppiä pystyyn vaikkei se koskaan ole sellaista tehnyt. Saattaa olla, että alla oli vähän jäätä kun silloin ei vielä ollut ihan sellaset jäätävät hanget. Nyt on pidetty jonkin aikaa vapaata, nyt kun on tullut lunta lähes tuplasti lisää niin asia saattaa olla toisin. Kokeilen taas huomenna. Sitä on hierottu viimeksi joskus 6-8v sitten, eli eipä ole kyllä kummoisemmin hierottu :D Oon miettiny että ehkä käytös voi johtua siitäkin että lihakset ovat piitkän tauon aikana jumiutuneet, kun on kuulemma joskus ennenkin selän lihakset jumiutunu herkästi. Varmaan mahdollisimman pian koitetaan jostain tempaista hieroja vierailemaan.. Ja tämän lisäksi se ei ole kovin mielellään koskenut iltaruokaansa, vaan syönyt vain heiniä reagoimatta ruokaan, ja heiniäkin alkuun varovasti maistellen, jossain vaiheessa se sitten on alkanut maistelemaan ruokaansakin. Vaikka ennen on aina hyökännyt lähes väkisin ruokaämpärille. Että vähän on huolia täälläkin, etenkin ratsastuksen suhteen.. Kumpa ei olisi mitään pahemmin vialla :/

    VastaaPoista
  28. meillä heppa jätti kuukauden verran heiniä aina pikkasen, mikä ei ole sen tapaista ja jumiutui sekä arkoi vatsaa, niimpä syötin psylliumia koska aikaisemminkin ollut hiekkaa...noh ei ollutkaan niin yksinkertainen, vaan sai sitten ummetusähkyn, joka oli umpisuolessa, oli lopetus lähellä...joten käykää klinikalla tutkimassa ennen kuin on liian myöhäistä

    VastaaPoista
  29. ...mutta aina pitäisi mustaa, että 90% hevosista on jonkin asteinen mahahaava. Myös turhaan matolääkkeen antaminen on enemmän hirveää myrkkyä hevosen sisäelimille. Lieko tuo kipu mitä. En tiedä, mutta tsemppejä sinne! :)

    VastaaPoista
  30. Onko teillä heinäpaalien laadussa eroa? Jos heppa on vaan yksinkertaisesti kylläinen ja paali esim vähemmän sokerista, niin nirsompihan voi jättää heiniä ihan siitäkin syystä. Oma ponini jätti aiemmin aina heiniä öisin karsinaan, mutta kun vaihdetiin säilö kuivaheinään, alkoi kaikki heinät mennä. Nyt poni syö taas säilöä, mutta silti menee kaikki heinät. Uskoisin että tähän vaikuttaa myös ruokinnan yksinkertaistaminen, joka on parantanut suoliston hyvinvointia. Ponin vatsa on luultavasti puhdistunut tässä vuosien mittaan kaikista ihme lisäaineista, joita se söi minulle tullessaan ilman mitään varsinaista syytä. Tiedän myös yhden hevosen, jolla oli sellaisia kausia, ettei oikein mikään ruoka maistunut, ja vaikka heinä tmv ei muuttunut, yhtäkkiä heppa söi taas tosi hyvin. Joten Voitonkin tilanne voi normalisoitua ajan kanssa :)

    Mutta on hieno homma, että otat tällaiset muutokset hevosen käytöksessä tosissasi! Jos kyseessä olisi esim mahahaava, olisi tosi tärkeää saada hoito aloitettua nopeasti. Mutta tosiaan niin kuin itsekin sanoit, klinikan ohjeilla on varmasti järkevintä pelata :) Itse olen kuullut, että psyllium-kuurin voisi huoletta syöttää ns varmuuden vuoksi, joten sitähän voi kokeilla jos siltä tuntuu.

    Paranemisia Voitolle ja hyvää joulunaikaa teille kaikille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle tuli sama mieleen, että onko Voitolle annettavan ruuan laadussa ollut eroja?

      Poista
    2. Ei näytä, että laadussa olisi eroa, mutta voihan siinä sitten tietysti olla joku maku tms. ero mitä ihminen ei huomaa. Kohta vaihtuu paali niin sittenhän sen näkee :) Tuo on totta ja näinhän todennäköisesti onkin, Voitto ei mikään kamala ahmatti ole nimittäin.

      Kiitos ja samoin :)!

      Poista
  31. onko Sinilläkin siis blogi?

    VastaaPoista
  32. Mun hevonen on vähän nirso, niin laitan sille aina yöheinät verkkoon ettei sotkisi niin paljon. Sen maha on myös tosi herkkä, ja se saa kuureina sellasta yea-sacc valmistetta, joka on meillä ainakin toiminut hyvin. Heppa hierotaan n. kerran kuussa, sen lihaksisto on aina ollut hyvässä kunnossa mutta ihan vaan varmuuden vuoksi. Meillä on hepat kotona, ja teen niin että ensin annan hieman heinää karsinaan, ja sillä välin kun syövät ne touhuilen jotain tallissa, vien heinät ja vedet tarhoihin tms, jonka jälkeen annan väkirehut. Kun ne on syöty loimitan ja vien ulos. Hiukan enemmän aikaa menee tietty kun antaa ensin heinät, mutta mulle on opetettu aina että pitää eka ne heinät antaa, niin siitä on tullut ihan rutiini eikä se 10 minuuttia aikasemmin herääminen haittaa:)

    VastaaPoista
  33. Mun hevonen hierotaan noin 6-8vkn välein :) kyseessä on tosi herkkä vatsainen jännittäjätyyppi ruuna, joka ei koskaan aamuisin malta syödä heiniä sisällä kun odottaa ulos pääsyä :D onneksi tallimme ruunat saavat aamuheinät nykyään melkein aina ulos niin ei tarvitse murehtia.

    VastaaPoista
  34. Kannattaa kokeilla psyllium kuuria! Meillä oli alkavat oireet samanlaisia,meidän tarina loppui ikävästi kun todettiin suoliston vajaatoiminta johon ei ollut mitään tehtävissä.. Suosittelen käymään klinilalla jos kovasti huolestuttaa,saa mielenrauhan 😊

    VastaaPoista
  35. Omalla hevosella samat oireet ja klinikalla todettu mahahaava :( kannatttaa tähystää varmuuden vuoksi mahdollisimman pian ettei ala mahdollisesti pahentumaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille klinikalta sanotiinn ettei hätää eikä tarvitse tulla, luotan siihen kyllä melko hyvin, kun hehän saisivat meistä vaan rahaa eli olisivat voineet hyvin sanoa, että tulkaa ihmeessä tänne. Mutta pitää nyt tarkkailla tilannetta!

      Poista
    2. Mulla oli oma heppa kesällä Teivon klinikalla hoidettavana ja leikkattavan, siellä oli tosi asiantunteva ja kiva henkilökunta. Ihan oikein teet mun mielestä kun luotat siihen mitä he sanoo. :) Jäi klinikasta hyvät muistot juurikin henkilökunnan takia.

      Poista
    3. Aina ei kannata luottaa puhelimessa tapahtuvaan konsultoimiseen... Omallani oli paha ummetusähky ja sanoivat ettei tarvitse tulla eivät usko olevan kipeä. Kävivät katsomassa kotona kuitenkin kun "pakotin" ja eivät siltikään uskoneet että on kipeä. Löytyi polttopallon kokoinen massa kuitenkin, seuraavana päivänä halusin viedä klinikalle kun oli silti vähän apea vielä ja lantaa vain yksi läjä eikä ollut juonut, sanoivat että älkää tulko uskovat sen lauenneen... vein kuitenkin ja ei se minnekkään ollut poistunut. Jäi letkutettavaksi 2h välein vuorokaudeksi. Klinikalla oli 4 päivää.

      Samoin toinen hevoseni sai potkun jalkaan joka ei näyttänyt niin syvältä, soitin klinikalle ja kysyin mitä teen vastaus " ei tarvitse huolestua, ei he mitään sille voi tehdä". 2h päästä haava tirskusi vielä verta enkä enää voinut ahdistukselleni mitään joten heppa koppiin ja klinikalle... Alkuun ell ei ollut huolissaan sillä käveli hyvin yms. Sitten tutki ja 5cm syvä ontelohaava joka ylsi niveleen.... Jos en olisi vienyt sitä niin nopeasti ei heppa olisi selvinnyt enää.

      Meillä tuo ummetusmassa oli kerääntynyt pikkuhiljaa ja huomasin että heppa oli muutaman viikon todella outo, aina kuitenkin oloani helpotti se että huh se söi väkirehut tai lantasi. Olisi heti pitänyt herätä, onni onnettomuudessa että ei tullut komplikaatioita. Vasta kun oli todella todella kipeä ettei pystynyt lantaamaan lopetti syömisen eikä pysynyt enää pystyssä, tärisi aivan hulluna.

      Eli jos epäilet kannattaa tutkituttaa. Varsinkin onnettomuudet ja suolistoon liittyvät asiat mitä ei ulospäin pysty näkemään ovat asioita mihin reagoin nopeasti. Siinä vaiheessa kun heppa oikeasti näyttää sairaalta tulee jo kiire. Aina ei pakosti löydy mitään, niinkuin hepallani jolla 4v ollut ripuli. Tutkitutin päästä varpaisiin. Sain samalla kattavan tiedon kaikesta mitä hepassa tapahtui. Terve kun pukki.

      Poista
  36. Meillä poni ei nirsoile oikeen koskaan ruuasta (sen on näköinenkin), mutta käytös muuttuu muuten todella kiukkuiseksi ja levottomaksi kun jostain alkaa jumiutumaan, yleensä selästä tai kyljistä. Sillä on hieronta noin kerran kuussa, mutta siitä ei ole hirveästi vielä hyötyä ollut kun koko poni oli vuosi sitten meille tullessaan ihan vino ja lukossa, nyt enää pääasiassa kyljet ja selkä tarvitsevat hierontaa.

    VastaaPoista
  37. Pakko kyllä nyt kommentoida tähän. Olen nähnyt monia tapauksia, missä mahahaava on alkanut tuolla tavalla ja niitä on sitten hoideltu. Kannattaa pitää heinää paljon tarjolla, saatat säästää sillä itsesi pahimmilta klinikkakäynneiltä. Kuiva heinä on vielä parempaa kuin säilöheinä, koska säilöheinässä on säilöntäaineita, jotka ärsyttävät mahan jo muutenkin herkillään olevia limakalvoja. Vatsahaava on petollinen sairaus, koska se voi tulla todella helpostikin, riippuen siitä miten paljon hevonen stressaa. Tämän ei siis ollut tarkoitus olla mikään negatiivinen kommentti, halusin vain kertoa, mitä klinikalla on sanottu, ja mitä olen nähnyt monessa eri tapauksessa.

    VastaaPoista
  38. Ei 2 dl pellavaa ole paljon, minä heitän ämpäriin 1/2 litraa pellavarouhetta jonka turvotan kuumalla vedellä. Ja kerta-annoksena vieläpä annan :D Ikinä ei ole vatsa oireillut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pitääpä sitten lisätä määrää :)

      Poista
    2. Syötä mielummin aitoa pellavaa. Vanha ravimies sanoi että nuo säkkijutut on ihan humpuukkia, ei sitä aitoa limaa tule niin.
      Ohje: Aito pellavansiemen kaupasta. 2 dl keitetään n. 5-8 L vettä niin kauan kunnes tulee paljon limaa pinnalle - n.10min? lima on tärkein ei se itse pellava. Lima tekee sen kalvon sinne suolistoon.

      Poista
  39. Onko tuo banneri aina maksullinen?Ja paljon sen tekeminen maksaa?

    VastaaPoista
  40. Onko ollut kylmempää viimeaikoina kuin ennen? Pelkästään sekin saa monen hevosen mahan oireilemaan, ja kun heitetään sekaan vielä matolääke niin syy voi olla siinä. Toki vaihtoehtoja on hevosten kanssa aina miljoona. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ollut, Voitolle mastuikin melkein kaikki heinät nyt kun pakkanen laski!

      Poista
  41. Meillä pellava syötettiin eläinlääkärin ohjeesta erikseen muista väkirehuista (kun kauran syö kuivana, niin sylkeä erittyy lisää, mikä sekin parantaa ruoansulatusta). Toki jos teillä on joku syy, miksi myös turvotatte kauraa sotkiessanne märän pellavan siihen, niin sitten niin. Mä turvotin pellavan todella reiluun vesimäärään (tais olla 0,5 dl pellavaa, 5 dl vettä jos en ihan väärin muista). Näin muodostui varsin täydellisesti kaikesta rouheesta tasainen "pellavalima", joka tekee hyvää ruoansulatukselle. Hevonen sai ensin latika pellavan kupista, sitten vasta kaurat. Ja mielellään osa heinästä jo ennen väkirehuja. Kun pellavan turvottaa omassa astiassaan (tai vaikka isossa litran tms. kauhassa), on helppo tutkia, mihin määrään vettä pellava turpoaa kokonaan, eli siis sormin haroa, jääkö pellavalimaan vielä paljon turpoamatonta rouhetta. Toki jos löysempi pellavalima saa hevosen ripulille, niin sitten pitää syöttää tuhdimpaa.

    Me myös juotimme oikeastaan ympäri vuoden hevoselle laimeaa, haalean lämmintä melassivettä (melassia vähän antamaan makua) jotta joi erityisesti talvella ja pahimmalla helteellä vähän enemmän kuin mitä heppa olisi itse juonut, vesiautomaatista kun on hankala sanoa, paljonko juo vai jättääkö joskus juomatta kokonaan. Pidettiin myös päivittäin tarkasti huolta siitä, että vesiautomaatti ei ollut kovin limainen, jotta vesi maistuisi raikkaalta ja ehkä houkuttelisi hevosta juomaan enemmän.

    Tärkeää on myös se, että ruokinta ei ole heti ennen liikuntaa tai suoraan sen jälkeen. Itse pidin tarkasti huolta, että edes heinää ei ollut tarjolla heti ennen liikuntaa tai suoraan sen jälkeen. Tässäpä ehkä oli tärkeimmät pointit meidän ruokailussa. Tärkeetä toki on myös tasaiset ruokintavälit (ei liina pitkät) sekä tasalaatuinen ruoka, johon muutokset tehdään vähitellen ja totuttaen. Jos heinäpaalien laatu vaihtelee, niin mielellään ainakin itse sekoittaisin uutta paalia vanhan paalin lopun sekaan, jotta muutokset eivät tulisi yllättäen.

    Vatsaongelmat voivat kyllä olla tosi moninaisia, ja niistä on melko mahdotonta näin netin välityksellä antaa mitään diagnoosia, joten yritin vain kertoa niitä kikkoja, jotka pitivät meillä hevosen vatsan kunnossa. Olin aivan ylitarkka hevoseni ruokinnan (ja muutenkin liikunnan & muun elämän) tasaisuuden suhteen, niin tarkka kuin vuokrakarsinassa elävän hevosen kanssa voi olla,ja yllättäen ähky tuli juuri silloin, kun hevonen oli ollut puolisen vuotta vuokralla. Ruokinta-asiat ovat kyllä niin isoja juttuja, että niiden kanssa kannattaa konsultoida ammattilaista, jos on yhtään epävarmuutta, ja liian varovainen ei varmaan voi olla. Tsemppiä teille, toivottavasti Voitto palaa pian omaksi itsekseen! Todellakin hevoseton on huoleton...

    VastaaPoista
  42. Kurja tuo Voiton juttu :( Toivottavasti paranee pian. Mun ponilla käy hieroja aina jos sillä näyttää olevan joku paikka jumissa kun se on esim. ontunut jotain jalkaa eikä ole päässyt ratsastamaan. Me annetaan hepoille tietenkin iltaheinät ja sit laitetaan aina illalla kans aamuheinät valmiiksi ulos niin ei sitten tertte aamulla alkaa niitä roudaamaan kun hepat on jo nälissään. Eli ne syö aamukaurat tallissa ja heinät sit ulkona :) Poikkeukset on kolme heppaa jotka asuu pihatossa ja on vapaalla heinällä.. Mukavan näköinen blogi Sinillä, ehkä liityn lukijaksi :) Kuinka vanha Sini on?

    VastaaPoista
  43. Meillä annettiin psyllium kuuri silloin kun hepan maha oli vähä n löysä. Eli kun kakkasi niin tuli ensin vettä ja sitten vasta itse lanta. Mutta kannattaa tutkia huolella! :) ja ootteko syöttänyt teidän hepoille silleen kuurona MSM jauhetta koskaan? Nivelille hyvä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olla annetty MSM:ää, mutta muita nivelvalmisteita kyllä!

      Poista
  44. Meidän tamma kanssa viime vuonna meni vähän kummalliseksi, juurikik ruoat jäi syömättä ja oli vähän ärtynyt. Liikutukseen tuli tauko oman ja hevosen loukkaantumisen takia, mutta äitin ammattitaitoinen kaveti auttoi sitten ruokinnan muutoksiin ja lisättiinkin siijen illaksi pellavapuuto johon oli lisätty vitamiineja. Hieroja kävi, auttoi vähäsen. Tilanne meni oli muutamassa viikossa kun päästiin liikuttelemaankin normaaliin tyyliin eikä pelkästään juoksuttelemaan. Eron huomasi parin ratsastuksen ja yhden ajolenkin jälkeen. Kyllä se teilläkin varmana helpottaa!

    VastaaPoista
  45. Tässä muutamia mitä tuli mieleen ja osa varmasti osannut vinkatakkin asiasta...
    - vieläkö Voitto saa tekemiänne heppanameja? Niissä voi olla jotain mikä ei sovi Voten vatsalle.
    -juoko tarpeeksi? Talvella mielestäni hyvä tuputtaa melassivettä muutaman kerran päivässä.
    -heinänlaatu voi mielestäsi olla hyvää mutta hevoselle se ei välttämättä maistukkaan tai annos on ollut kyllin suuri eikä loput maistu (heinien punnaaminen vaa an kanssa hyvä)
    -hiekkaa vatsassa, teillä kuitenkin hiekka tarhat. Oma hevoseni on nirso ja tarkka mitä syö, en koskaan nähnyt syövän hiekkaa tai maata, mutta silti suolet pullollaan hiekkaa. Osta pieni purkki psylliumia (ala syöttää), laita lanta kokkare kumihanskaan yöksi veden kanssa niin että sormet jäävät alas päin. Mikäli suolistossa on hiekkaa, on sitä liuennut yön aikana 'sormiin' reilu kerros. Muutamasta hiekan jyvästä ei kannata pelästyä koska sitä löytyy lähes aina pienkä määriä suolistosta.
    -Paleleeko Voitto? Liikkuuko tarhassa vai nököttääkö, liian vähäinen liikunta ja palelu hidastaa suolen toimintaa ja aiheuttaa kipuja. Tiedän että liikutatte tunnollisesti hevosenne mutta ratsastus on niin pieni osa hevosen tarpeesta liikkua
    -onko väkirehut liian helppoa syötävää ns. Velliä jota ei tarvitse pureskella? Ilman kunnollista rehuen pureskelua ei synnu sylkeä joka saa vatsan toimimaan. Suositeltavaa antaa puurot ensin jonka jälkeen kaurat kostutettuna tai pienemmässä määrässä velliä

    Anteeksi tämä romaani, toivottavasti Voitto tulee kuntoon 'omalla painollaan'.

    VastaaPoista
  46. Täällä on jo hyvin monta kommenttia, mutta muistattehan te seurata myös Voiton lannan laatua, että onko sen uloste samanlaista, kun normaalisti vai onko se löysempää tai muuten vain erilaista. Sekin kertoo jo paljon :) tosiaan älä ota näistä kommenteista niin paljoa itseesi ja ettet ala tekemään päätöksiä äkkipikaisesti, vaan mieti rauhassa ja tee päätökset vasta sitten. Tsemppiä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan normaali on, siksi ei kamalan vakavaa varmasti olekkaan. Kiitos!

      Poista
  47. Meidän kaikilla tallin heppoilla on matolääkkeiden jälkeen jäänyt vähän heinää syömättä...

    VastaaPoista
  48. Meillä tehdään niin aamulla että annetaan hevosille reilun kokoinen tuppo heinää heti kun avataan tallin ovet sitten loimitetaan tai tehdään mitä pitää ja sitten kun hepat on syöneet heiniä annetaan kaurat ja kun ovat syöneet pihalle :) tämä systeemi meillä toimii :)

    VastaaPoista
  49. paranemisia voitolle<3

    VastaaPoista
  50. Tämä ei nyt liity postauksen asiaan mitenkään, mutta sullahan oli ne Back On Trackin ratsastushanskat? Kiinnostaisi kuulla käyttökokemuksia niistä nyt talvipakkasilla, en ainakaan muista että oisit maininnu vielä mitään? :)

    VastaaPoista
  51. Minä käyttäisin sinuna klinikalla, jos oireet eivät mene ohi, vaikka klinikalta sitä ei suositellakkaan. Mahavaivaisten oireilu voi olla todella pientä ja vaihtelevaa, vaikka olisikin kyse isostakin ongelmasta, hevoset eivät välttämättä näytä kipuaan juuri ollenkaan. Minunkin hevoseni oli todella kipeä, mutta oireet olivat olemattomat ja klinikalla ei suositeltu tulemaan vielä tutkittavaksi. Vein kuitenkin tutkittavaksi ja lopulta hevosella oli niin isot ongelmat mahassa, ettei mitään voitu tehdä.

    Tuli mieleen, että matolääkehän saattaa aiheuttaa myös tukoksia, kun kuolleet madot lähtevät liikkeelle isona massana ja tukkivat suolen. Oireet voivat viitata myös siihen. Pellava on hyvä, anna tosiaankin väh. 5dl päivässä. Jos oireet eivät häviä, niin tosiaankin kannattaa käydä varmistamassa tilanne klinikalla, ettei mitään vakavampaa ehdi tapahtua.

    Tsemppiä, mahaongelmat ovat välillä vaikeita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin samaa. Itsekkin käyttäisin klinikalla, jos oireet jatkuvat!

      Poista
  52. Jospa kaiken takana on niin yksinkertainen syy, kuin että Voitto liikkuu liian vähän. 20 min pvässä ei pidä ruoansulatuselimistöä aktiivisena, eikä noin vähään liikkumiseen tarvita paljon energiaa, joten ruokaa jää syömättä. Liikuntaa pari tuntia pvässä, niin lihakset pysyvät kunnossa ja ruoka maistuu. Tarhassa hevoset eivät paljon liiku, ellei teillä ole kävelytyskonetta tarhassa. Luonnossa aiemmin liikkuivat 16 h pvässä, eli 20 min ei vaan riitä liikunnaksi päivittäin.

    VastaaPoista
  53. Mun vanhalla herralla on uudelle tallille muuton jälkeen tullut samankaltaisia oireita, ulkona maistuu heinä paremmin, mutta sisällä jää syömättä... Luultavasti muuton tuottamaa stressiä, toivottavasti ei mitään vakavempaa. Paranemisia Voitolle :)

    VastaaPoista
  54. Moikka Tiia! Tarvitsisin pikaisesti apua! Aion tilata spooksin takin, ridahousut ja kisapaian hööksistä, niin minkäs kokoisia ne on? Kun sulla on se spooksin takki, nii otitko koon isomman vai? Normaali kokoni on s/m niin kannattaako ottaa isompaa vai normaalikokoa? Kiva jos vastaisit :)

    VastaaPoista
  55. Mulla pv-estehevonen alkoi kesällä käyttäytyä omituisesti. Se oli välillä äreä boksissa mitä ei ollut muute, se kielteli esteillä mikä myöskään ei sen tapaista, ja tallityöntekijän mukaan heiniä jäi syömättä joka aterialla. Saattoi syödä joinain kertoina kaikki heinät, mutta jätti myös yhtä todennäköisesti osan syömättä. Varattiin aika vermoon, mahan tähystykseen. Sieltä lyötyi muutama pieni haavauma, jotka hoidettiin lääkkeillä. Kallista oli mutta nyt hevonen muutaman kuukauden jälkeen taas oma itsensä. Hyppää hyvin ja on positiivisempi. Vähensimme väkirehuja ja aloimme syöttää lusernia.

    VastaaPoista
  56. Jos teillä on pellavaa 2dl päivässä 3 ruokaan, saat huoletta lisätä sitä. jos ajattelet että aamulla ja illalla olis 2dl ja sit päivällä 1dl? siinä tulisi päivässä 5dl mikä on hyvä määrä kun ajattelee. muista ettei kuiteskaan liikaa kerralla :) mut toivottavasti paranee!! ;)

    VastaaPoista
  57. Mulla itellä on 14vuotias pv ruuna jolla on todettu vatsahaava. Olen saanut sen aika hyvin kuriin lisäämällä ruokaa arbocellia, joka on eräällaista puu pellettiä joka rauhoittaa vatsasta löytyviä vatsahappoja. Annan myös ennen ratsastusta hevoselle 1l alfa-alfa heinä kuitua, joka tekee hevosen vatsaan kalvon niin että vatsahapot "nakertaisivat" sitä eivätkä hevosen mahaa. Tämä toimii ainakin mun ruunalla, mutta en tiedä miten toimii muilla. Toivottavasti saat Voiton kuntoon pian! :)

    VastaaPoista
  58. Voisitteko tehdä Pinjan kanssa pitkän tallipostauksen? (: niitö on niin kiva kattoo! :D

    VastaaPoista
  59. Meille iski pakkasten tultua sama ongelma. Ruuna syö, ei syö, syö, ei syö..

    VastaaPoista
  60. Samoilla linjoilla ton toisen anon kanssa. Lisää hepalle liikuntaa päivittäin. Pysyy hevonen kunnossa ja syö paremmin, kun liikkuu kunnolla. Hevosten pitää antaa olla hevosia. Ei niille riitä lyhyt liikunta, loimi päällä köpöttely varovasti. Tämä ei nyt tarkoita teidän hevosten hoitotapaa, mutta kyllä on moni piihalla näissä hevostaidoissa. Hepat seisoo pienissä tarhoissa monen loimen alla, sitten niitä liikutetaan hetki loimi selässä kentällä. Aina sama lenkki ja yhtä lyhyt lenkki. Tätä se on niin monella hepalla, tuskin Tiia teidän hepoilla, mutta monella muulla.

    VastaaPoista
  61. Tuli tässä vaan mieleen että miks käytät Tampereen klinikkaa, kun onhan Kuopiossakin klinikka? Ja Jyväskyläkin olis lähempänä? Onko Tampere sun mielestä ollu parempi, saako sieltä parempaa hoitoa?

    VastaaPoista
  62. Meidän hevonen on 8 hevosen tallissa ja saavat aina välillä aamuisin aamu ruuan päällä olevan pikkutukon heinää, jonka syönnissä ei mene kuin hetki. Heinäähän ei tarvitse olla paljon ennen rehuja ihan pikku tuppokin riittää. tämä systeemi toimisi varmasti teilläkin! :)
    meillä heppa syö aamulla tallissa pikku tupon heinää ja 1,5 litraa kauraa ja menee sitten ulos aamu heinille (3kg). seuraavan kerran heppa syö klo 12 3kg heinää ja 1 litran racingin speed poweria. klo 16 heppa syö toiset päivä heinät (2kg) ja illalla talliin tultua 4 kg heinää ja 3 dl pellavaa ja 0,5 litraa racingin green lineä turvotettuna + 1,5 litraa kauraa ja 2,5 dl kivennäistä. lisäksi suolakivi on koko ajan karsinassa :)
    toivottavasti Voitto paranee itsestään ja ilmottele tänne bloginkin puolella miltä Voiton tilanne näyttää jatkossa :)
    Rauhaisaa uutta vuotta sinulle ja preheellesi, Armille ja tietenkin Voitolleja Lillille! :)

    VastaaPoista
  63. Olen aina haaveillut omasta hevosesta, mutta siis oletteko itse rakentanut tallinne vai ostanut? Ja miten kauan on mennyt aikaa kentän tekoon yms? :)

    VastaaPoista
  64. Hepat on tietysti kovin yksilöllisiä, joten ei oikein uskalla kommentoida tilannetta, jos ei itse ole siinä mukana. Sen vinkin voi antaa, että tilanteen rauhoittaminen esim. tekemällä maastossa kävelylenkkejä (ei valkkuja tai muuta hillumista) auttaa moneen asiaan. Hevoselle tekee hyvää päästä maastoon kävelemään useamman kerran viikossa (ei vaikuta negatiivisesti kuntoon, jos siitä joku on huolissaan). Sikäli ei ole ollenkaan huono asia, jos teidän maastot ei oo kauheen "hyvät" ravailuun ja laukkailuun. Pakko vielä jakaa vinkki myös tuonne hierontaosastolle: kannattaa kokeilla osteopaattia; se on tietyissä tapauksissa paljon tehokkaampaa kuin hieronta, koska hieronta vaikuttaa vain pintalihaksistoon. Mutta nää nyt oli tällaisia omia, hyväksi koettuja juttuja. Älköön siis kukaan loukkaantuko. Hyvää jatkoa Tiialle ja Voitolle. Teet mainiota blogia.

    VastaaPoista
  65. Moikka! En lähtenyt lukeen kaikkia kommentteja mitä tähän on vastattu mutta tohon ruokintaan. Hevoseni sai ennen väkirehut 2kertaa päivässä ja heinät 4kertaa päivässä (kaikki muut heinät pihalle paitsi yö heinät) ja jätti tosi paljon syömättä ->laihtui hillittömästi. Vaihdettiin tallia, nyt hevoseni saa väkirehut 4kertaa päivässä (aamulla, päivällä ulos, sisään tullessa ja vielä puuro illalla) ja samaan aikaan heinät. Alkoi syömään paremmin ja lihoaa nyt silmissä :) elikkä meidän ongelma oli liikaa ruokaa kerralla. Tämä ei kyllä selitä teidän vatsa ongelmia, ja olittekin jo alkanut jakaa ruokaa useampaan osaan päivässä :) toivottavasti voiton ongelmat ratkeaa..

    VastaaPoista
  66. Moi! Mun poni laihtu tosi paljon ku annoin sille normaalit heinät. Lisättiin sitten heinää, ja sit alkoi lihota. Meijän ponit saa ruuat siten, että aamulla väkirehut oma poni enemmän kauraa pienempi poni vähemmänkauraa molemmat kivennäistä ja rasing ponia. Aamulla pökitään ulos ja tarhassa päivä heinät. Illal sama määrä ruokaa ku aamulla (väkirehut) ja heinää. (iltaheinät) jos omalla ponilla menee vähän maha sekasin (tms.) alan laittaa pellavamössöjä sille. Hieron itse poniami jos se hierontaa tarvii. Ponit ovat omassa tallissamme pihassa. Toivottavasti Voitto on hyvässä kunnossa jatkossa!:)

    VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.