Kohti lääkistä osa 1

tiistai 17. tammikuuta 2017


Moni blogia pidempään seurannut tietää haaveestani opiskella lääkäriksi. Vuosien saatossa olen pallotellut eläinlääkiksen ja yleisen välillä, mutta viime aikoina olen kallistunut yleisen puolella ja sinne hyvin todennäköisesti tulen hakemaan. Olette paljon toivoneet snapchatin puolella juttua mun pääsykokeisiin lukemisesta ja ylipäätänsä opiskeluhaaveista, kun siellä niitä olen muutenkin sivunnut. Joten tässäpä tulisi nyt vähän aiheeseen liittyviä fiiliksiä. Ja jatkossa tulette varmasti kuulemaan näitä myös lisää, sillä elämäni tällä hetkellä pyörii melko pitkälti tämän ympärillä.

Mä olen tosiaan oikeastaan aina halunnut lääkäriksi. Aikoinaan eläinlääkäriksi, mutta nyt alkanut kallistua tosiaan sinne yleisen puolelle. Harmi kun molempiin ei pysty hakemaan samaa aikaa, silloin ei tarvitsisi pähkäillä kun järjestys missä ne hakupaperiin laittaa... Se, että suunnitelmani ovat olleet selvät jo oikeastaan ylä-asteelta lähtien on helpottanut mua paljon. Osasin valita lukiossa oikeat kurssit ja vaikka niistä onkin vaihtelevalla menestyksellä selvitty on mulla kuitenkin ehdottomasti nollaa paremmat lähtökohdat. Lääkiksen pääsykokeet kun perustuu puhtaasti lukion bilsa, kemian ja fysiikan oppimäärään. 

Opeteltavana siis tosiaan 18 kirjaa. Biologian kirjoituksiin luin aikoinaan paljon ja ne jutut onkin tosi hyvin hanskassa jokaisesta kirjasta. Sen sijaan fysiikka ja kemia on jäänyt vähän vähemmälle panostukselle, vaikka fysiikan jopa nyt syksyllä kirjoitinkin saaden siitä tosi vähällä lukemisella C:n. Fysiikan perusjutut on kuitenkin kirjoituksiin kertailun takia melko hyvin muistissa, vaikka esimerkiksi vikaa kurssia en ole ikinä opiskellut kunnolla. Kemiastakaan en ole viimeistä kurssia koskaan edes käynyt, joten näiden kahden kanssa mulla on isompi urakka edessä.

Jälkiviisaana pakkoa myöntää, että olisi vaan ihan oikeasti pitänyt opiskella kunnolla muitakin aineita kun sitä bilsaa. Miten helppoa voisikaan nyt olla, jos joskus olisi opetellut asiat ihan kunnolla eikä päntännyt viimeisenä iltana vaan kokeeseen. Mulla tuo viimeisten iltojen taktiikka toimi hyvin, sillä osasin poimia pääasiat ja olin nopea lukemaan. Sain siis kokeista huonollakin valmistautumisella ihan hyviä numeroita näissä lukuaineissa. 


Mullahan on se ongelma, että en ole koskaan koulun eteen tehnyt paljoa mitään, joten nyt kun pitäisi lukea se 6 tuntia päivässä meinaa kuolema kirjaimellisesti iskeä. Lääkikseen kun ei ihan ehkä päästä samalla tavalla kun lukion kursseista tai jopa ylppäreistä selvisin. Ei voi jättää kappaleita tai kokonaisia kirjoja lukematta. Itse nimittäin jätin yo-kokeen kaikissa reaaleissa vaikeimman ja/tai tylsimmän kirjan opiskelematta... Nyt pitäisi osata kaikki kirjat, kaikki kappaleet ja kaikki asiat. 

Olen vaihtelevasti lukenut koko syksyn, mutta nyt joulun jälkeen aloitin lukemisen ihan kunnolla ja olenkin pyrkinyt päivittäin lukemaan sen kuusi tuntia. Ihan joka päivä ei töiden ja muiden menojen takia ole siihen päästy, mutta lähelle kuitenkin. Nyt tällä viikolla mulla alkaa myös valmennuskurssi, josta toivon olevan paljon apua ainakin motivoinnin suhteen.

Mulla ei oikeastaan ole varasunnitelmaa mietittynä, jos en tuonne lääkikseen nyt pääsisikään. Biologia voisi olla yksi mikä kiinnostaa, mutta se tän hetken fiiliksen mukaan ainakin on vasta ihan varasuunnitelma. Joten tänä vuonna en varmaan ainakaan tosissani minnekkään muualle aio hakea. Olisikin kiva kuulla, mitä te opiskelette tai olette opiskelleet. Monesti kun tulee vastaan mielenkiintoisia aloja, joihin ei ole koskaan edes tutustunut kunnolla.

Voisin jakaa muutaman tähän asti todetun hyvän vinkin, jotka ainakin mulla toimivat hyvin! Moni teistä kuitenkin on koulussa ja opiskeluvinkkejä kaipaa, voihan näitä soveltaa muuhunkin kun pääsykokeisiin! Olisi myös kiva kuulla teidän opiskeluvinkkejä sekä tarinoita lääkikseen hakemisesta ja mahdollisesti siitä miten sinne pääsittekin sitten! 


Mun tämän hetkiset vinkit:

Ajastin. Eli mä kellotan tarkat lukuajat tabletin ajastimella. Monesti tulee istuttua kirjojen ääressä kellon mukaan jopa 12h, mutta todellinen lukuaika onkin sitten ihan toinen... Välillä tulee räplättyä puhelinta, haettua ruokaa, tehtyä nopeasti joku juttu jne. Eli laitan ajastimen AINA pois kun otan esim. puhelimen käteen tai keskeytän lukemisen jollain muulla tapaa.

Kalenteri. Mulla ei varsinaisesti ole tarkkaa lukusuunitelmaa, vaan luen toistaiseksi vähän fiiliksen mukaan, sillä opeteltavia juttuja on paljon. Merkkaan kuitenkin lukupäivät ja -ajat tarkasti kalenteriin ylös. Tavoitteet ja sitten ajastimella mitatut toteutuneet ajat. Jos jonain päivänä jää lukemiset vähemmälle, siirrän niitä vapaapäivälle tai jollekin toiselle päivälle.

Vaihtelu. Kun tekisi mieli sulkea kirja, mutta vielä pitäisi opsikella, teen jotain vaihtoehtoista. Vaihdan ainetta, vaihdan opiskelupaikkaa, vaihdan kirjojen äärestä videomateriaalin pariin jnejne.

Muistilaput ympäri taloa. Mun puhelimen taustakuvana on tällä hetkellä etuliitetaulukko ja lukupöytää vastapäätä oleva seinä alkaa täyttyä lapuista. Uskonnon kirjoituksiin lukiessa laitoin esimerkiksi vessan peiliin kymmenen käskyä, jotta aina hampaita pestessä tuli lueskeltua niitä. 

Millaisia tulevaisuuden haaveita teillä on? Mitkä on teidän parhaat opiskeluvinkit?

65 kommenttia

  1. Kannattaa kokeilla pomodoro taktiikkaa. Aiihen löytyy esimerkiks appstoresta hyviä sovelluksia. Itse suosin yliopiston tenteissä tätä. Eli 20min töitä, 5min taukoa x 6 tai x12.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä joku päivä kokeilla tommosta appia!

      Poista
  2. Minullakin on haaveissa lääkis erityisesti eläinlääkis ja erikoistua haluaisin hevossairauksiin sillä viime aikoina olen huomannut kuinka paljon eläinlääkäreitä tarvitaan ja mikä niiden merkitys on. Jouduin oman hevoseni lopettamaan 28.12 todella vakavien sairauksien johdosta mm. Peritoniitin, endoksimian, sirs:n ja kroonistuneen ähkyn takia. Nopealla ja kalliilla hoidolla hevoseni selviämis prosentti ei 10 ylittänyt. Jos olisin huomannut suolistovian aiemmin hevoseni eläisi edelleen, mutta eläinlääkis on vielä kaulainen haave sillä lukio ei maistu yhtään tähän astisista pitkänmatikan tenteistä olen saanut pelkästää hylsyjä:( suorititko lukiossa pitkän vai lyhyenmatikan ? Miten saisi parannettua matematiikan ja fysiikan oppimista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä taas kallistuin yleisen puolelle kun eläinlääkäreitä ylikoulutetaan/koulutettiin niin paljon, että työllistyminen huonohkoa.

      Mä kävin pitkän ja kirjoitin pitkän. En oikein osaa sanoa muuta kun, että laske tosi paljon! Meillä oli sellainen systeemi, että kokeisiin sai lisäpisteitä aina kun laski 50 tehtävää, joten tehtäviä tuli laskettua ennen kokeita lisäpisteiden toivossa ihan sairaasti ja se sitten taas opetti. Lisäksi itselle sopivan opettajan löytäminen on tärkeää.

      Tsemppiä lukioon :)!

      Poista
    2. Eläinlääkäreistä on kyllä pulaa ainakin muualla kuin etelä-suomessa. Pieneläinlääkäreitä on isommissa kaupungeissa joka lähtöön, mutta muuten kyllä eläinlääkäreitä ei ole riittävästi.

      Poista
  3. Moikka! Et ole koskaan Tarttoon ajatellut hakea? Mä opiskelen täällä nyt toista vuotta kansainvälisellä linjalla ja oon tykännyt tosi paljon! :-)

    http://2avlt5.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun heikohko englannin taito vähän mietityttää :/ Katsotaan, jossen Suomeen pääse :)

      Poista
  4. Kun luin pääsykokeeseen tai tentteihin, koin parhaaksi opiskelutavaksi tehdä tarkka lukusuunnitelma ja pitää riittävästi taukoja. Huomasin, että 4 tuntia tehokasta opiskelua päivässä auttoi oppimaan ja sisäistämään asiat huomattavasti helpommin kuin 8 tuntia ei niin tehokasta opiskelua. Yleensä luin 1-1,5 tuntia putkeen, jonka jälkeen pidin tunnin-parin tunnin tauon. Jos opiskelin sen 8 tuntia päivässä, huomasin, etten jaksa tehokkaasti keskittyä opiskeluun, vaan ajatukset harhailee jossain ihan muualla kun opiskelumateriaalissa. Tauottamalla lukemista saa oikeasti antaa aivojen levätä hetken, ja pystyy taas kunnolla skarppaamaan. Välillä kummasti myös herkuttelu motivoi lukemaan. Päätän esimerkiksi, että suklaata saan syödä vaan sillon kun opiskelen tehokkaasti, en silloin jos katson puhelinta opiskelemisen lomassa tai pidän taukoa. :D

    Tsemppiä pääsykoeurakkaan, vaikka raskaalta välillä tuntuu, niin tekemäsi työ kyllä tullaan vielä palkitsemaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekkin oon yrittäny pitää ton herkkujen syönnin vaan tehokkaassa opiskelussa ;) Motivoi kirjojen ääreen kun päättää, ettei herkkuja saa muulloin syödä!

      Poista
  5. Tosi mukava postaus, fiilaan tuon opiskelun kannalta vaikka olenkin vasta lukion kakkosella :D Itse jätin fysiikan kohdalta leikin sikseen kahden itsetuntoa laskevan kutosen vuoksi, matikankin vaihdoin ykkösen lopulla lyhyeeseen ja nyt painotan siihen, kemiaan ja biologiaan. Tavotteena olis päästä opiskelemaan jollekkin biologian ja/tai kemian alalle tai sitten kemian/biologian opettajaksi lukion jälkeen :)

    VastaaPoista
  6. Moikka! Meillä on ihan samat haaveet! Erona vaan se, että mä en ole oikeastaan eläimiä miettinyt vakavasti ja opiskelen tällä hetkellä IB-linjalla. Sitä kautta meinaan tähdätä ykkösenä ulkomaille lääkikseen tai vaihtoehtoisesti lukemaan biologiaa. Hyviä vinkkejä ja tsemppiä lukemiseen! Tulee olemaan sen arvoista, jos lunastat paikkasi lääkiksestä! :)

    VastaaPoista
  7. Valmistuin lastenohjaajaksi Portaanpäästä 2012.
    Päiväkoti ei oikeastaan kiinnostanut työpaikkana, joten 2015 valmistuin koulunkäynninohjaajaksi ja nyt olen töissä kolmannella luokalla, jossa on 25 kivaa oppilasta :) ja oon ite 25- vuotias
    Vaikeinta koulussa oli opinnäytetyö ja näyttösuunnitelmien kirjottaminen :s

    VastaaPoista
  8. Tosi kiva ja hyödyllinen postaus! Itse vielä pähkäilen minne hakisin keväällä, varmasti on auttanut paljon kun olet tiennyt jo pidempään mitä haluat. Olen myös selvinnyt lukiosta hyvin mutta tosi vähällä opiskelulla ja mahdolliset pääsykokeet kyllä vähän siitä syystä hirvittää :D

    Noista lukuvinkeistä muistilaput ja ajastin on kyllä tosi hyödyllisiä. Itse tosin mielummin jaan opiskelut aihealueittain ja päivän tavoitteena onkin yleensä joidenkin aiheiden oppiminen eikä niinkään tietyn aikaa lukeminen.

    Kiva jos teet lisää opiskeluun liittyviä postauksia, vinkkejä ei saa koskaan liikaa :)

    VastaaPoista
  9. Kävin itse valmennuskurssin farmasiaa varten, pääsykokeen aiheena myös biologia (erillinen kirja +lukion oppimäärä) ja kemia. Koin kurssin todella hyödyllisenä, olin aiemmin koittanut hakea vain itsekseni lukien. Kurssin jälkeen sain todella hyvät pisteet valintakokeesta :) Materiaalit ja opettajat olivat todella hyvät, voisin ainakin kyseisen alan kurssia suositella kaikille! Tokihan siihen meni rahaa, mutta koin sen kyllä sen arvoiseksi. Tsemppiä sinulle opiskeluun ja hakuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos vaan koulupaikan saa niin se summa kertauskurssista tuntuu pienelle :)

      Poista
  10. Hyviä vinkkejä, menee käyttöön ! :)

    VastaaPoista
  11. Millaisia numeroita sait läpi lukion koeviikon kokeista? Mä oon nyt ekalla ja oon saanu kahdella koeviikolla lasista neloseen.. Enkku siis tuli nelosena ja se täytyy uusia :( Mitkä oli sun vahvimmat viisi ainetta lukiossa ja mitkä heikoimmat? mikä oli ehdottomasti kivoin kurssi lukiossa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kielistä sain nelosia ja vitosia, kaikesta muusta oikeastaan 8-9 :) Vahvimpia olivat reaalit, opin niin nopeasti lukemalla ja olen taitava kirjottamaan esseitä vaikken osaisikaan aiheesta pahemmin mitään. Heikoimpia taas sitten nuo kielet, joissa olisi opiskelumetodin pitänyt olla jotenkin ihan erilainen :/ Tsemppiä sulle enkun suhteen. Mulle opettaja sanoi, etten pääse koko lukiota läpi kun ekasta enkun kurssista sain nelosen, mutta niinmä vaan pääsin ja enkusta vielä kirjotin vahvan B:n eli en edes sitä kaikkein huonointa ;)

      Poista
  12. Tätä postausta odotettiin! On mielenkiintoista seurata matkaasi lääkikseen, ja toivottavasti myös myöhemmin lääkiksessä. Mulla tavoitteena olisi olla jokin päivä eläinlääkäri, joten superinnoissani seuraan sun luku-urakkaa ja hakuprosessia :)

    VastaaPoista
  13. Hyödyllinen postaus! Itsehän olen hakemassa lukioon ja jos sinne pääsen niin sen jälkeen yritän hakea maanpuolustuskouluun tai (urheilu)hierojaksi ja urheilualalle :)

    VastaaPoista
  14. mää valmistuin viime keväänä rakennusmaalariks, mut se ei missään vaiheessa tuntunut mitenkään omalta alalta, enkä varmaan aio koskaan työskennellä raksalla (tietty koskaan ei saa sanoa "ei koskaan"). Nyt oon miettiny työskentelyä nuorten/lasten/eläinten parissa, mut nää on vielä ajatustason juttuja. Tällä hetkellä oon nuorisopajalla 4x/viikko kuntouttavana työvoimana ja työttömänä työnhakijana.

    VastaaPoista
  15. Ite oon kakkosella ja käyn lukion 3½ vuodessa. Tavoitteena ois hammaslääkis ja turku, mut ei kuopiokaan paha ois :D Mitä kirjotit ylppäreissä ? Itelläni vaihtelee numerot 7-9 (bi,fy,ke)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bilsasta, uskonnosta ja äikästä E. Matikasta ja fysiikasta C (huonolla lukemisella molemmat). Enkusta B.

      Poista
  16. Kiva postaus :) Hyvä vinkki tuo kellottaminen, voisi ottaa käyttöön omassakin opiskelussa kun aika paljon tulee sitä puhelinta näprättyä lukemisen ohessa.
    Itse opiskelen erityisopettajaksi kolmatta vuotta ja tähän ajatus lähti vasta oikeastaan lukion jälkeen. Opinnot on olleet mielenkiintoisia ja tähän asti ainakin on tuntunut, että pääsykokeet oli se haastavin osuus. Tällä alalla materiaali oli tosin julki vain kuusi viikkoa ennen pääsykoetta niin tuntui helpolta pyhittää noin lyhyt aika täysipäiväiselle lukemiselle. Sain myös verkkovalmennuskurssista paljon motia. toivottavasti valmennuksesta on sullekin apua :) Tsemppiä tulevaan!

    VastaaPoista
  17. Ite oon tällä hetkellä vasta kasilla peruskoulussa, mutta oon ihan pienestä tiennyt että lääkis on se mun paikka, nyt myöhemmin etenkin neurokirurgia, tai kardiologia on alkanut kiinnostaa. Peruskoulun jälkeen tekis mieli vähän hevostilanteesta riippuen hakea Tampereelle lukioon, Clasun luonnontiedelinjalle - sieltä olisi sitten hyvä ponnistaa lääkikseen! Asun Jämsän tienoilla, mutta molemmat vanhemmat käy töissä Tampereella päivittäin, eli Clasu olisi mahdollinen, mutta jos minulla on siinä kohtaa vielä hevonen, jää nähtäväksi mitä teen.

    Vähän hulttiomaiselta kuullostaa tuo sinun opiskelu! ;) Itelle koulu on aina ollut vähän pakkomielle ja oikeastaan ihan mielelläni opettelisin vähän hölläämään - ottaisin vaikka kammottavan kasin jostakin kokeesta! Tänä syksynä reaaliaineiden ka 9.8, mikä on kyllä tosi hyvä juttu tulevaisuutta ajatellen, stressitasot nousee vaan ihan liikaa koulun takia!

    Innolla odottelen muita lääkispostauksia, onnea pääsykokeisiin ja lukemiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvälle suunitelmalle :)!

      Ja tuosta kun sanoit, että kuulostaa hulttiomaiselle niin mulla se toimi. Joskus vähän rennompi asenne onkin etu tiukassa tilanteessa kuten ylppäreissä, jossa kirjotin moninpaikoin samoja ellen parempia arvosanoja mitä ne kymppejä hikuttaneet stressaajat ;) Mutta tuolla keskiarvolla on hyvä lähteä lukioon, stressitasot vaan pienemmiksi niin eiköhän sinustakin aikanaan lääkäri tule!

      Poista
  18. Itse en vielä yhtään tiedä, mutta ei ole sillein kiire kun olen vasta seiskalla :D

    VastaaPoista
  19. Mitkä kaikkia aineet siis kirjoitit lukiossa ja mitä arvosanoja sait?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bilsasta, uskonnosta ja äikästä E. Matikasta ja fysiikasta C (huonolla lukemisella molemmat). Enkusta B.

      Poista
  20. Ainakin sä oot alottanu aikasin lukemaan, jos toi lukumotivaatio pysyy niin etköhän sä pääse helposti sisään.

    Itse opiskelen kauppakorkeassa, ja voin kyllä samaistua noihin fiiliksiin siitä, miten vaikeaa on yhtäkkiä alkaa lukemaan monta tuntia päivässä jos aikaisemmin ei ole tarvinnut mihinkään kokeisiin lukea. Itse en lukenut edes ylppäreihin, mutta onneksi siitä huolimatta selvisin ensimmäisellä yrittämällä kauppikseen. :D Ja varmaan auttaa tosiaan että on tajunnut jo lukiossa mitä aineita kannattaa opiskella, itsellä ei ollut siinä vaiheessa aavistustakaan mitä haluaa tehdä.

    Valmennuskurssista oli mulle myös tosi paljon hyötyä, toivottavasti sullekin. (: ja ylipäätään lukurutiinin oppimisesta on hyötyä, ainakin kun yliopistossa tulee pian tenttejä vastaan.

    Tosi kiva postaus ja jää mielenkiinnolla seuraamaan sun matkaa lääkikseen! :) Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai aikaisin... Tiedän niin monia, jotka on lukenut jo kuukausia..:D

      Poista
  21. Aika harvinaista on varmaankin päästä heti ekalla kerralla sisään lääkikseen,ainakin pohjois-suomessa on älytön määrä hakijoita aloituspaikkoihin nähden. Ei silti kannata lannistua vaan hakea uudelleen :) Itse tein niin, että hain useampaan kouluun, vaikka vain se yksi oikeasti kiinnosti. En päässyt haavepaikkaan ekalla yrittämällä sisälle, niin opiskelin sitten vuoden toisaalla mutta vähän samansuuntaista juttua. Sitä kautta sai sitten sitä kertausta ja kurssit sai hyväksiluettua :) Kannattaa ehkä siis lääkiksen lisäksi hakea opiskelemaan vaikka ihan kemiaa tms., on ainakin yksi takaportti. Tsemppiä kovasti ja toivotaan että pääset heti sisään! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on harvinaista, keskiarvo taisi olla kolmannella sisään..

      Poista
  22. Lääkis on kova koulu. Mun mies opiskelee kuopiossa neljättä vuotta ja sivusta seuranneena nostan kyllä hattua kaikille lääkisläisille. Ei musta olis todellakaan siihen. Varoituksena muuten et noin puolet lääkiksen oppikirjoista on englanniksi. Varsinkin 1 ja 2 vuoden kirjat lähes kaikki.

    VastaaPoista
  23. Itse olen nyt lukion ykkösellä ja yläkoulusta asti haaveena on ollut lääkis ja sinne aion myös tähdätä. Fysiikassa, kemiassa ja biologiassa en koskaan ole ollut kovin hyvä (paitsi 9.luokalla panostin ja sain hyviä numeroita), mutta mun mielestä ne on mielenkiintosia aineita joita jaksaisi jopa opiskellakin. Kova työmäärä on siis edessä. Tää oli kiva postaus ja taidan ottaa niin sanotusti neuvoistasi vaarin ja kokeilla näitä vinkkejä tulevan koeviikon häämöttäessä! :)
    Mitä aineita muuten kirjotit ylppäreissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjotin bilsan, fysiikan, uskonnon, pitkän matikan, äikän ja enkun :)

      Poista
  24. Itte vasta kasilla, suunnitelmissa oli lähteä TSYKkiin luonnontiedelinjan kautta eläinlääkikseen. Tän oon kyllä jo unohtanut kun ei mantsa, kemia ja fysiikka oikee suju... Joten nyt on vaihtoehdois ypäjän kaksois-tai kolmoistutkinto, kerttulin lukio (urheilu-tai yleislinja) ja klassillinen... Ei oo kyllä mitään hajua et mihin haen sit lukion jälkee, mietin jotai bilsan, mantsan tai enkun suuntasta.. Saapi nähä mihin päätyy.

    VastaaPoista
  25. Oletko harkinnut varavaihtoehtona kaupallista tutkintoa? Itse hain kauppikseen, enkä päässyt ekalla yrittämällä. Kesällä soitin paikalliseen amikseen, jossa oli jälkihaku käynnissä, että mahtuisiko yo-linjalle ja mahduin. Sinne ei pääsykokeita yo-pohjalta ole. Suoritin vuodessa merkonomin tutkinnon töiden ohessa. Todella yleissivistävä ja hyödyllinen tutkinto! Pääsin sitten seuraavana keväänä kauppikseen. Toki vaatii vähän työtä, mutta kaupallista tutkintoa kannattaa myös harkita. :) Itse en ollenkaan hakenut AMK:kiin koska halusin nimenomaan yliopistoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon mä vähän miettinyt, mutta se on jotenkin niin epämääräinen ja sekava ala, että pitäisi perehtyä paremmin :D Tai jotenkin mulle ei mistään selviä mitä ne sitten valmistuttuaan tekee.

      Poista
    2. Oli pakko tulla kommentoimaan, kun näin tän kysymyksen ja vastauksen :) Ite yläaste ja lukioaikaan olin vahvasti päättänyt hakea lääkikseen, mutta erityisesti fysiikka ei sujunut ja niinpä lääkis vaihtu kauppikseksi. Nyt opiskelen kolmatta vuotta ja ei voi kun lämpimästi suositella. Eri kaupungeissa on eri pääaineita, joista voit valita, mikä aihe sua kiinnostaisi. Voit opiskella esim markkinointia, johtamista, rahoitusta, kansantaloustieteitä jne. Vaihtoehtoja on paljon :) Työllistymismahdollisuudet on hyvät, koska ekonomin koulutus avaa ovet mihin tahansa. Monet ekonomit työskentelee yrityksissä esim. toimitusjohtajina, markkinointipäälliköinä, talousjohtajina, henkilöstöpäälliköinä jne. Jos yhtään kiinnostaa niin kannattaa käydä vaikka Suomalaisessa kirjakaupassa vilkasemassa kauppiksen pääsykoekirjoja. Toki ne on tosi teoreettisia, ja opiskelu on paljon mukavampaa kun pääsykoekirjat antaa ymmärtää, antaa ne jotakin suuntaa kylläkin :) Jos sulla on aikaa niin käy kattomassa yliopistojen nettisivuilta myös millasia kursseja voisit opiskella kauppiksessa, voit yllättyä miten kiinnostavia aiheita löytyykään. Sun bloggaamisesta ois varmasti hyötyä, jos kaupalliselle alalle päätät hakeutua. Tsemppiä lukemiseen! :)

      Poista
    3. Komppaan edellistä vastaukseesi kommentoinutta eli olen usein ajatellut blogiasi lukiessa, että sinun taidoillasi ja luovuudellasi olisi paljon käyttöä kaupallisella alalla.

      Itselläni tilanne kulki näin eli harrastin lukioaikana taideaineita ja opiskelin pitkää matikkaa ja pyrin hammaslääketieteelliseen (jäin pisteen päähän), kuvataiteisiin (jäin kolmanteen vaiheeseen) ja kauppakorkeaan pääsin sisään rahoitukseen. Rahoituksen puolella sekä luova-ajattelu että matematiikka ovat tarpeen, joten koen todellakin olevani omalla alalla ...

      Erittäin tavoitteellinen lapsuus / nuoruus omien hevosten kanssa on antaneet sinulle varmasti myös valmiuksia vaativaan lääkärin uraan, joten onnea lukuihisi. Ajanhallinnan kautta keskittyminen oleelliseen on varmasti oikea tie. Tsemppiä!

      Poista
    4. Joo mä oon ihan melko tosissani harkinnut kaupallista alaakin, mutta harmillisesti ei kyllä mitenkään onnistuisi molempiin tosissaan lukeminen, joten se ei siinä mielessä toimi varavaihtoehtona :/

      Mutta katsotaan nyt jos lääkiksen ovet ei aukea. Koen nimittäin kyllä ihan mielenkiintoiseksi koulun, mitä siihen olen päässyt tavallaan tutustumaan blogitöiden myötä!

      Poista
  26. Tosi kiva että teit pääsykoelukemisesta postauksen, muutenkin olen tykännyt sun aiemmista (lukioaikaisista) opiskelu-postauksista! Mä olen lukion ekalla ja haluaisin lukion jälkeen yliopistoon opiskelemaan pääaineena sosiaalityötä. Sinnekin on kuitenkin aika vaikea päästä, mutta olen valmis panostamaan ja hakemaan vaikka useaan kertaan jos en ekalla kerralla pääse.

    Vähän kadehdin sua ja muita ihmisiä jotka ovat pärjänneet lukiossa lukemalla viimeisenä iltana kokeisiin, kun itsestä tuntuu että pitää lukea aika paljon että edes pääsee tietyistä kursseista läpi... ;) :,D

    Sä selvästi panostat kunnolla tuohon pääsykoelukemiseen, joten toivon että pääset sinne mihin haluat! Tsemppiä! Olisi kans mielenkiintoista myöhemmin kuulla kokemuksia tuosta valmennuskurssista.

    Muuten, tuo edellisen postauksen joululahjojen esittely -video oli myös kiva! :)

    VastaaPoista
  27. Hyvin pieni prosentti hakijoista pääsee ekalla lääkikseen. Taitaa olla, että sinne pääsee yleensä kolmannella kerralla. Kannattaa tehdä kyllä jo varasuunnitelma. Toki, kyllähän jotkut menevät ekalla läpi, ehkä sinä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri se onkin ja siis kyllä mä olen valmistautunut etten pääse, mutta en ole vaan mitään vara-alaa miettinyt :)

      Poista
    2. Ja jos oikeasti tietää että haluaa lääkikseen niin silloin ei edes muualle kannata ekoina hakuvuosina hakea, se ensihakijakiintiö on niin iso :/
      -Essi

      Poista
    3. Aivan, oma intohimo - alaa kohtaan - on painavin tekijä, kun suunnittelee tulevaisuuttaan. "Läpi harmaan kiven" ...

      Poista
  28. En tiedä olenko ainoa, mutta näistä opiskelu postauksista saa motivaatiota omaan opiskeluun, oli se sitten millainen postaus tahansa! :D

    VastaaPoista
  29. Minulla on haaveissa maatalous tai sitten joku hevosiin liittyvään. Tai no miks ei eläinlääkäri. Sain tästä kyllä jonkin laista kokeeseen lukuideaa ainakin ajastinta void käyttää varsinkin Enkussa

    VastaaPoista
  30. Ajattelin myös lukion jälkeen hakea lääkikseen tai eläinlääkikseen, mutta tajusin etten jaksa lukea kemiaa tai fysiikkaa niin paljoa. Toisena haaveammattina minulla kuitenkin on viittomakielentulkki ja siihen ammattiin aijon pyrkiä täysillä! Eli minun pitää lukea psygologiaa ja terveystietoa.

    Tämän tyyppisiä postauksia olisi kiva saada enemmän!

    VastaaPoista
  31. Tsemppiä urakkaan!!=)

    Itse opiskelen taloustiedettä, tilastotiedettä sekä matematiikkaa 8)

    VastaaPoista
  32. Joo todellakin saa kirjotella lisää tämmösiä postauksia! ..ihan kaiken saa kertoa tästä aiheesta. :)

    Ite oon vasta yheksännellä luokalla, mutta pitkään on ollu eläinlääkärin ammatti haaveena. Nyt lähiaikoina oon kuitenki alkanu miettimään, että oisko se normilääkis sitte kummiski se parempi vaihtoehto..

    Lukioon siis todellakin oon menossa, mutta tässä pohdin, että pitäskö sitä lukion 1. jälkeen lähtä vuodeksi vaihtoon, jenkkeihin. Tässä vaan mietityttää se, että onko se sitte ihan järkyttävä opiskelu-urakka sieltä palattaessa, ku on kaiken unohtanu ymsyms.. Lukuaineitten keskiarvo kylläkin tällähetkellä on 10, mutta eihän se välttämättä sano yhtään mittään.. Ossaako sää sanoa tähän mittään? Miten sulla, oliko siinä ihan tarpeeksi muutenki hommaa, vai miten? Oisko tommonen vuoden "loma" kesken lukion ollu ihan sula mahottomuus, vai mitäs meinaat?

    Ja hei paljon tsemppiä sulle! :)

    VastaaPoista
  33. Opiskelen eläintenkouluttajaksi ja en oo kyllä hetkeäkään katunut, aivan omalla alalla olen. Pian pitäs alkaa valmistelemaan näyttöjä, mutta kouluttajapuolella ne ovat niin haastavat, että saapa nähdä miten käy :D

    VastaaPoista
  34. Pakko kyllä "varoittaa" sua siitä että yliopistossa on tosi paljon englanninkielistä kirjallisuutta tenteissä yms. Itsekin välillä tuskailen niiden kanssa vaikka kirjotuksista napsahti englannista eximia ja kurssinumerot 9-10..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllä oleva "varoittelu" englanninkielestä on todella totta. Englantia kuitenkin oppii yllättävänkin nopeasti, kun lukee englanninkielistä tekstiä itselleen kiinnostavista aiheista eli juuri sinun kohdallasi Tiia - ratsastus/hevosten hoito - voisivat olla tällaisia aiheita.

      Eli ei kannata rakentaa itselleen turhia - oppimisen esteitä - ihan omalla ajattelullaan, jeeeeee.

      Poista
  35. Tosi kiva postaus, ja varmasti monelle hyödyllinen!! Oispa peruskoulussa hoksannut käyttää noita taktiikoita.... vaikka voin melkeem samaistua suhun että kokeisiin luettiin suunnilleen vikana iltana, tai mun tapauksessa jos luettiin ollenkaan ja tahdoin mennä vähän sieltä mistä aita on matalin. Opiskelen nyt maaseutuyrittäjäksi (peruskoulupohjalta), nyt on saanut kirjat ja lukemisen siirtää vähän taka alalle kun pääasiassa on käytännön työt pellolla, metsässä ja eläinten kanssa, siis tosi monipuolista! Tsemppii sulle luku urakkaan, toivotaa et pääset ykkösellä sisään lääkikseen!

    VastaaPoista
  36. Oi kiitos postauksesta !! Juuri oikeaan aikaan tuli, itelläkin ajankohtaista pääsykokeet sekä ylioppilaskirjoitukset. Mulla lukutekniikoita esimerkiksi ruotsiin on ollut kännykän asetusten vaihtaminen ruotsiksi. Toimii !
    Oliko sun mielestä vaikee päästä kirjotuksista läpi ? Pelkään itse vähän sitä mitä jos ei pääsekkään.

    VastaaPoista
  37. Itsekin haaveilin eläinlääkikseen hakemisesta, mutta se kariutui ihan yksinkertaisesti siihen, etten jaksanut opiskella pääsykokeisiin. Kävin käätymässä ell pääsykokeissa, ja voin vaan sanoa että 99% oli sellaista hepreaa, ettei mitään rajaa. Tällä hetkellä opiskelen agroligiksi ja lukion jälkeen pidin välivuoden ja tein töitä, mikä oli omalla kohdalla todella hyvä päätös. Sain kerättyä rahaa opiskeluja varten ja ennenkaikkea motivaatiota.

    VastaaPoista
  38. Ite oon vasta kasilla, joten periaatteessa ei mitään hätää vielä. En tiedä ollenkaan mitä tekisin, sillä opiskelu ei todellakaan oo mun juttu. Saan nyt kyllä 9-10, mutta en opiskele lähes ollenkaan. Haluaisin hevosalalle, mutta järki käskee mennä lukioon ja opiskelemaan jotta saisi varman pohjan ja pitää hevoset harrastuksena.

    VastaaPoista
  39. Mä mietin aikoinaan myös lääkistä, mutta päädyinkin loppumetreillä hakemaan farmasialle ja yllättäen se sopikin mulle paremmin :) Nyt mullakin luvut edessä että pääsen farmaseuttikurssilta proviisorikurssille. Tsemppiä lukuihin!

    VastaaPoista
  40. Mitä kursseja otit lukiossa ja mikä sun matikan numero oli peruskoulusta lähtiessä? Itse siirryn nyt keväällä lukioon ja alan opiskella lääkistä varten. Matikka on 8 ja opo suositteli pitkää matematiikkaa, josta en kyllä ihan oo täysin varma selviänkö

    VastaaPoista
  41. Moikka! Opiskelen tällä hetkellä lähihoitajaksi ja oon kyllä tykänny tosi paljon!😊 Itellä haaveena psykiatrisen sairaanhoitajan ammatti sit joskus tulevaisuudessa! Ja arvostan tosi paljon, että jaksat nähää vaivaa unelmiesi eteen! Tsemppiä😊

    VastaaPoista
  42. Pakko kysyä että kun sanoit että englannin kielen taitosi on huono, että tiesitkö että Suomessakin lääkiksessä (yliopistossa ylipäätään) on paljon tenttikirjoja ja muutakin materiaalia englanniksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän mutta aion niistä selvitä:D Enmä niin huono ole...

      Poista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.