15 vinkkiä ylioppilaskirjoituksiin

perjantai 5. tammikuuta 2018

Mun omista kirjoituksista on jo vierähtänyt aikaa, mutta ajattelin silti kirjoittaa abeille ja muillekkin nyt tai tulevaisuudessa kirjoittaville. Tosin täytyy sanoa, että jossain määrin homma on muuttunut minun kirjoitusajoistani sillä nyt ilmeisesti lähes kaikki aineet kirjoitetaan sähköisesti, joka varmasti vaikuttaa jossain määrin tehtävätyyppeihin. Se myös mielestäni vaikeuttaa joitain aineita (kuten matemaattiset aineet) ja helpoittaa joitain toisia. Esimerkiksi äidinkielessä olisi aivan mahtavaa kirjoittaa koneella, sillä tekstin hiominen on siinä 100x helpompaa! 

Mutta perusopiskelutekniikat ja nämä minun omat vinkit varmasti pätevät edelleen. Ja ensimmäisiin kirjoituksiin on nyt aikaa reilu 2 kuukautta, joten vielä ehtii saada ihmeitä aikaan ;) Jos kirjoituspäivät  on muuten vielä hakusessa, kannattaa ne tsekata täältä. Tosin meillä ainakin lukiossa käytiin tosi paljon läpi kirjoituksiin liittyviä käytäntöjä ja päivämääriä toitotettiin jatkuvasti, joten toivottavasti ainakin ne on jokaisella hallussa :D!

VALMISTAUTUMINEN

1. Laadi aikataulu ja lukusuunnitelma. Itse käytin paperista kalenteria ennen, mutta nyt minulla on käytössä Googlen oma kalenteri, josta hahmottaa helposti kokonaisuuden saa värikooditettua eri aineet ja joka toimii tosi hyvin myös puhelimella. 

Itse tykkään aikatauluttaa tunneittain (x tuntimäärä ainetta x ja y tuntimäärä ainetta y), mutta toiselle voi sopia paremmin jaotella lukumäärä aiheittain. Tai esimerkiksi merkata viikoittain tavoite aiheet ja kappaleet. Tässä kannattaa mennä kuten itselle on parasta!

2. Lue rauhallisessa paikassa. Kotona voi monesti olla liikaa ärsykkeitä jo ihan muista perheenjäsenistä kun tekemättömistä hommista. Mikä siinä onkaan kun tekee aina mieli siivota silloin kun pitäisi lukea..?:D Itse luin ylioppilaskirjoituksiin paljon Papan luona 2km päässä kotoa. Siellä oli aina hiljaista ja plussana Pappa osasi neuvoa melko hyvin matikan tehtävissä. Kaupungissa asuessa esimerkiksi kirjasto voi olla sopiva paikka. Jos en jaksanut kotoa lähteä mihinkään laitoin korvatulpat/kuulosuojaimet päähän, jolloin sai rauhan taustahälyltä.

3. Nuku, syö ja liiku! Liikkuminen tuo hyvää vastapainoa istumiselle ja unen aikana opitut asiat siirtyvät päähämme. Tätä ei voi tarpeeksi painottaa. Parhaiten oppii kun saa tarpeeksi unta ja elää muutenkin terveellisesti. Liikunta, säännöllinen ja terveellinen ruokavalio sekä riittävä uni auttavat myös selviytymään stressistä, jota varmasti kirjoitukset aiheuttavat.

Tiukan paikan tullen väsymystä voi korjata kahvilla, mutta pitkällä tähtäimellä se ei toimi vaan oppiminen alkaa kärsiä 

4. Hyödynnä valmennuskurssi myös yo-kirjoituksiin! Yhteistyökumppanini MAFY-valmennus järjestää valmennuskursseja niin läsnäolona (Helsingissä) kun etänä matematiikkaan, biologiaan, fysiikkaan ja kemiaan. Ja nämä kurssit ovat vieläpä todella edullisia lääkiksen kursseihin verrattuna etäkurssien hinnat ovat vain 20-30 euroa ja esim. bilsan yo-kurssi sisältää 890 tehtävää sisältäen 12 monivalintatehtävää + mallivastaukset, 3 kpl yo-harjoituskokeita, kaikista aihealueista on teoriat, joissa asiat on esitetty kootusti. Lisäksi saat käyttöoikeuden ajalle 9.5.-1.10.2018 mahdollista uusintaa varten. Materiaalipäivitykset koko ajalta kuuluvat hintaan.

Jos lääkis on yo-kirjoitusten jälkeen tavoitteena, sisältyy MAFY:n lääkisvalmennuksiin yo-kirjoitustehtäväpaketit eli mahdollista saada kaksi kärpästä yhdellä iskulla!  Olen selaillut omasta tabletistani noita yo-kursseja ja näyttävät oikein hyville. Olisi ollut iso apu itsellekkin, sillä tyydyin paljon vain lukemaan ja tehtäviä tekemällähän sitä parhaiten oppisi... Etävalmennukset löydät täältä ja Helsingin läsnäolokurssin löydät täältä.

5. Sovella oppimaasi tekemällä paljon tehtäviä!
Itse olen vasta nyt ymmärtänyt miten paljon tehokkaampaa oppiminen on kun ottaa kynän käteen ja oikeasti tekee niitä tehtäviä, eikä vain tyydy kirjojen lueskeluun ja esimerkkien katseluun. Aina tehtävään ei tarvitse vastata ihan täydellisesti, mutta esimerkiksi ranskalaisin viivoin vastauksen jäsentely on jo pelkkää ajattelua parempi. 

6. Ajatuskartat, muistilaput ja piirrokset
Muistan aina miten ylä-asteella en jaksanut lukea uskonnon kokeeseen kun edellisenä iltana. Päätin sitten kokeilla piirtää raamatun tarinat kuvina ja kokeesta tuloksena oli täysi kymppi. Sen jälkeen olen suosinut piirtämistä ja muita visuaalisia juttuja opiskelussani, ainakin minulle ne toimivat hyvin! 

Toinen tärkeä opiskelumenetelmä minulle on ajatuskartat, joita tein etenkin biologian kirjoituksiin lukiessa ihan jokaisesta aiheesta. Ja niistä tuli niin hyviä, että ne on mulla käytössä nyt vielä lääkikseen samoja asioita opetellessani. Ajatuskartat auttavat hahmottamaan asioita, niihin on helppo palata ja avainsanat jäävät mieleen. Lisäksi olen tehnyt muistilappuja tärkeistä ja vaikeista asioista vessan peiliin, sängyn päätyyn ja muihin paikkoihin, jossa ne osuvat usein silmään. 

7. Hyödynnä kivat opiskelutavat. Katso dokumentteja (esim. Ylellä on yleensä aiheeseen kun aiheeseen ainakin löyhästi liittyviä). Uutisten seuraaminen muutenkin auttaa, sillä usein tehtävät liittyvät ajankohtaisiin asioihin (tosin kokeet on ilmeisesti laadittu n. 1 vuosi sitten, että ihan tuoreimpia juttuja siellä tuskin on, mutta niistä voi silti olla hyötyä!). Selaile Ylen abitreeni podcasteja, videoita ja lyhyitä koosteita. Myös Spotifyn Tiedeykkösen podcast osiosta löytyy mielenkiintoisia aiheita esimerkiksi fysiikkaan ja terveystietoon liittyen. Opetus.tv:n videot ovat myös korvaamattomia


8. Katso vanhoja yo-kokeita. Vanhojen yo-kokeiden katsominen kannattaa kahdesta syystä. Tiedät mihin valmistaudut. Näet vähän millaisia tehtäviä voi olla, kuinka paljon, kuinka monta niistä pitää tehdä, miten tehtävät on pisteytetty, onko kokeissa jokin jatkuvasti toistuva tehtävätyyppi tai asioita joita ei olla kysytty pitkään aikaan.

Pari edellistä koetta kannattaa myös selata, sillä hyvin varmasti ei samanlaisia kysymyksiä tule tänä vuonna. Itse ihan reilusti jätin lukematta edellisenä vuotena kysytyt asiat. Toki asia voi tulla ilmi silti erilaisen tehtävän tai asiayhteyden muodossa eli tässä kannattaa käyttää omaa arviointikykyä.

Kannattaa myös kokeilla tehdä useampikin koe niin näet vähän ajankäyttöä ja sinulle parhaiten sopivaa taktiikkaa. Aloitatko helpoimmalla tehtävällä lämmittelyksi vai siirrytkö suoraan vaikeisiin ja jätät helpot viimeiseksi kun olet jo väsynyt.

LOPPURUTISTUS JA EDELTÄVÄ PÄIVÄ

9. Aloita kertaus ajoissa. Suunnittele lukuaikataulu niin, että sinulle jää hyvin aikaa kerrata Esimerkiksi viimeiselle viikolle ei kannata enää jättää uusein asioiden opettelua vaan siirtyä kertailemaan jo tuttuja juttuja.

10. Viimeinen päivä. Moni suosittelee olla lukematta viimeisenä päivänä ja se on varmasti joillekkin paras ratkaisu. Itse kuitenkin kävin kaikki biologian kirjojen otsikot, tiivistelmät ja kuvatekstit läpi viimeisenä päivänä ja voin vannoa, että mieleen jäi hyvin asioita! Matikassa sen sijaan kertasin vaikeimmat esimerkkitehtävät viimeisenä päivänä. Tässä pitää siis tuntea itsensä, lisääntyykä paniikki vai nouseeko itsevarmuus vikan päivän kertailujen takia ;) Illalla tai ennen koetta ei kuitenkaan kannata enää juurikaan edes kertailla.

11. Mene ajoissa nukkumaan. Jos uni tulee heti, se on vain plussaa, mutta kannattaa varata pari tuntia extraa nukkumisaikaan sängyssä pyörimiseen tai yöllä heräilyyn. Itsellä ainakin stressi heijastuu heti ensimmäisenä unen laatuun, joten nukuttava tee, rauhoittuminen ja ruutu-ajan vähentäminen auttavat nukahtamaan ajoissa.

ITSE KIRJOITUSTILANNE JA -PÄIVÄ

12. Syö kunnollinen aamupala. Aamupala on päivän tärkein ateria ja jos vain ruokaa aamulla kurkusta alas saa kannattaa siihen panostaa. Vaikka kirjoituksiin tuleekin otettua eväitä mukaan, ei niitä välttämättä ehdi kiireessä tai jännityksessä syödä.

13. Varaa hyvät eväät. Kirjoitukset kestävät pitkään, joten välissä on hyvä tankata ihan kunnon ruokaa. Itsellä oli mukana usein joko salaattia tai leipä, jossa oli kunnolla täytteitä. Smoothie on myös hyvä välipala ja nopea juoda tehtävien teon lomassa. Erilaiset rahkat ja proteiinivanukkaat ovat myös helppoja. Tämän lisäksi minulla oli aina mukana jotain makeaa naposteltavaa. Hedelmiä, karkkia tai pähkinöitä. Myös energiapitoinen juoma kuten kylmä kahvi, cokis tai redbull voi olla hyvä idea, jos väsymys alkaa painamaan.

14. Ole ajoissa paikalla. Kirjoituksiin ei pääse, jos myöhästyy. Lähde siis ajoissa, vaikka sillä aikaisemmalla bussilla tai hyvissä ajoin ennen normaalialähtöaikaa. Lisäksi kannattaa varmistaa, että jos et herää herätyskelloon kaverisi tai perheenjäsenesi huolehtivat, että olet hereillä. Me ainakin ystävien kanssa tarkistettiin ryhmächatissa, että kaikki ovat heränneet aamulla!

15. Jaloittele kesken kirjoitusten. Vaikka vessassa ei olisi tarvetta käydä, kannattaa lupa silti pyytää kävelyreissun takia. Kun pääsee hetkeksi pois paikaltaan liikkelle, saa aivot kummasti uusia ajatuksia ja istumalihaksetkin lepoa. Tosin, jos tarpeellisesta nesteytyksestä pitää huolta, niin kyllä siellä vessassa joutuu muutenkin varmasti käymään. Eli muistakaa juoda tarpeeksi syömisen lisäksi!

Tsempit just sulle ja muista, että heti syksyllä pääsee sitten uusimaan, jos tällä kertaa ei mennytkään ihan niinkuin olit toivonut!

ps. Lisää vinkkejä aikaisemmin kirjoittamassani yo-vinkkipostauksestaa täällä!

18 kommenttia

  1. Matikanopiskelussa parhaita on opetus tv:n lisäksi matikkamatskujen videot!

    VastaaPoista
  2. Taas tota mafya pitää tyrkyttää.. ymmärrän että on yhteistyö mutta tulee jo korvista ulos kun joka postauksessa on jotain mainintaa siitä👎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni ei ole tyrkytystä kun ihan aiheeseen liittyy :D! Nyt tosin sattui kahteen peräkkäin, mutta ei ole sitä ennen tainnut kuukauteen olla mitään :)

      Poista
  3. Kiitos vinkeistä! Luen näitä täällä kirjastossa, kun pidän taukoa opiskelusta... :D Vähän naurahdin nähdessäni postauksen otsikon, sillä sain juuri valmiiksi oman opiskeluvinkkipostaukseni, jonka julkaisen ylihuomenna ;)

    http://www.kuviakinkiinnostaa.fi/

    VastaaPoista
  4. TÄÄ KOMMENTTI EI LIITY TÄHÄ POSTAUKSEEN!

    Mua pisti silmään tossa sun instastory (MYDAY:SSÄ) Se yks tunneli joka on aika pitkä ja siellä näkyy graffitteja.😘😙💯

    Niin ajattelin vain, että tuollahan te saisitte hyvä kuvia itsestänne esim vaikka Pinjan kanssa...😁

    Graffitit on must niin siistejä niin ajattelin vain jos teitäkin innostaisi, niin toi olis aika jees paikka.

    Itse en tiedä tota koko paikkaa, koska Kuopiosta päin en ole! Mutta sie Tiia varmasti tiedät sen paikan missä noi graffitit oli.🤗

    Toivottavasti käytte tuolla ottaas kuvia jos käytte niin julkaise ihmees ig. Odotan innolla kuvaa graffittien kanssa.💗😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tunneli on vähän liian pimeä valitettavasti. Muuten kyllä hienoja graffitteja!

      Poista
    2. No jos sinulla on vaikka esim vapaa päivä töistä niin otahan Pinja mukaan ja käykäähän ottamassa kuvat niitten luonna kun on valosaa!👌🤗😮 Esim vaikkapa viikonloppuna.🙊😊👍

      Poista
  5. Mut kyllä toi sähkönen tekee just mafyke aineista vaikeampia, joka kyllä ärsyttää tosi paljon. Kielethän on ihan hyvä sähkösenä ja just esseerealit

    VastaaPoista
  6. Ihanaa että edes sun blogin kautta saan vähän tietoa näistä asioista kun ei tuolla koulussa ole näistä vielä puhuttu juuri mitään... :D kuinka monta ainetta kirjoitit ja miten jaoit kirjoituskerrat? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai olet kakkosella eikä ole kerrottu?:D Kirjoitathan ekan aineen kuitenkin jo ensi syksynä? Voisi olla hyvä jakaa jopa yksi nyt keväälle, mutta ilmoittautumiset taitaa olla ummessa.. Itse kirjoitin kolmena kertana nimittäin aineiden jakamiseksi!

      Poista
    2. Juu syksyllä kirjoitan ekat aineet ja tosiaan opinto-ohjaukset alkavat vasta seuraavassa jaksossa jossa ilmeisesti puhutaan kirjoituksista ja jatko-opinnoista. Nyt on muutamien aineiden opet maininneet jotain kirjoituksista mutta silti tuntuu että olen ihan pihalla. Kahdeksan ainetta olis tarkotus kirjottaa... Varmaan joudun karsimaan kirjoitettavista kun en tosiaan kolmena kertana enää voi kirjoittaa, kuulin siitäkin mahdollisuudesta liian myöhään, tosin en tiedä jaksaisinko normi koulun lisäksi ylppäreihin lukeakaan, sen verran yömyöhään venyy jo kaikki perusläksytkin.. :D monta ainetta luulisit että on järkevintä kirjoittaa kerralla? Lääkikseen mäkin olisin lukion jälkeen pyrkimässä, vielä en tosin tiedä minne :)

      Poista
  7. Niin ja edelliseen viestiin lisäten, olen siis lukion kakkosella! :)

    VastaaPoista
  8. Olipa hyvä ja kattava postaus! Kiitos vinkeistä, ne on mulle ajankohtaisia pian vaikka olen vasta lukion kakkosella, koska kirjoitan osan aineista jo ensi syksynä :) Muutenkin mua kiinnostaa paljon kaikki opiskeluun liittyvät postaukset.

    VastaaPoista
  9. ootko ajatellu hakea muuallekin kuin Kuopioon tän vuoden yhteisvalinnassa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kun se tänä vuonna on mahdollista, ennenhän sai hakea vain yhteen lääkikseen :)

      Poista
  10. Tosi kiva postaus, mietin tässä juuri miten ehdit silloin päivittelemään blogia ja instagramia, kaiken lukion ja muiden juttujen lisäksi. Sulla on muuten tosi ihana blogi jota on parasta seurata! =)

    VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.