Harjotuskokeista #lääkikseen2019

keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

*Valmennuskurssi saatu ilmaiseksi yhteistyönä MAFY-valmennukselta


Kyselin teiltä Instagramissa kysymyksiä harjotuskokeisiin liittyen, joten nyt voisin vastailla vähän niihin, sillä kolme seitsemästä kokeesta on jo takana!

Vastaavatko Mafyn kokeet oikeita pääsykokeita haastavuudeltaan? 
Kyllä. Mafyn kokeet on rakennettu ihan oikeiden kokeiden tyyppisiksi. Olen esimerkiksi nähnyt muilla kursseilla harjoituskokeita, joissa koe on jaettu kolmeen nippuun aineiden mukaan. Näinhän ei suinkaan oikeassa pääsykokeessa ole vaan sielläkin tehtävät on ihan sekaisin ja yksi tehtävä voi sisältää sekä bilsaa, kemiaa että fysiikkaa, joten tykkään Mafyn tavasta rakentaa kokeet mahdollisimman aidoiksi.

Minusta kokeet ovat sopivan haastavia ja simuloivat hyvin pääsykoetta, joka sekin on joka vuosi hyvin erilainen! Tämän takia on vaan plussaa, että pääsee tekemään 7 ihan erilaista harjoituskoetta. Harjoituskokeiden tekeminen on kuitenkin ihan eri asia kun pelkkien tehtävien laskeminen, joten suosittelen lämmöllä jokaiselle.

Missä järjestyksessä teen tehtävät harjotuskokeessa?
Riippuu vähän kokeesta. Yleensä aloitan vaan alusta tai lopusta tekemään tehtäviä järjestyksessä, kuitenkin niin, että monivalintoja en tee ikinä ensimmäisenä. Jos en osaa jotain tehtävää heti, siirryn seuraavaan ja palaan yrittämään sitä uudelleen. Monivalinnat teen yleensä 1-2h ennen koeajan päättymistä. Oikeassa kokeessa sitten jäisi toivon mukaan vielä aikaa tarkistaa, mutta harjoituskokeita en ikinä ole (vielä) jaksanut tarkistaa koeajalla vaan lopetan sitten suoraan. Palaan tähän laiskurointiin seuraavissa kohdissa...

Missä teen harjotuskokeet?
Kotona, koska Kuopiossa ei ole Mafylla paikkaa missä kokeen voisi tehdä. Etäkurssiini kuitenkin kuuluisi läsnäolomahdollisuus koetilanteissa, jos sellainen vaan järjestettäisi Kuopiossa. Kauemmaksi en ole kokenut tarvetta lähteä, sillä en näe itse koetilannetta mulle ongelmallisena. Lähetän kuitenkin kokeen aina postissa Mafylle tarkastukseen, jolloin tulokseni eivät ole mun oma laskemia.

Pääsenkö koefiilikseen harjotuskokeita kotona tehdessäni?
En. Ja tämä onkin turhauttavaa, sillä en saa kaikkea kapasiteettiani käyttöön. En esimerkiksi ole jaksanut vielä yhtäkään koetta tarkistaa koeajalla, vaikka aikaa olisi jäänyt siihen (olen tehnyt kokeita 3.5-4.5h kun 5h olisi maksimi). Oikeassa kokeessa tietysti toimisin toisin, joten olen nyt koittanut kovasti tsempata, että seuraavissa kokeissa oikeasti istun sen 5h niitä tekemässä ja käytän kaiken ajan hyväksi. Olenkin vannonut, että nyt seuraavan kokeen teen oikeasti 110% kun oikean kokeenkin, enkä ota sitä liian lepsusti. Koska haluan nähdä oman tasoni sellaisena kun pääsykokeessakin pystyisin. En voi tietää paraneeko koetulokseni tarkistuskierroksella ja vielä vähän lisää yrittämällä 2pistettä vai 20pistettä.

Olen nyt parissa viime kokeessa nimittäin esimerkiksi näppäillyt moolimassa laskimeeni väärin, jonka takia koko tehtävä on mennyt pieleen. Tai jotain muuta vastaavaa todella typerää täysin estettävissä olevaa on tullut mokailtua :D Toki tuollaisia voi sattua oikeassa kokeessakin, mutta huolellisuudella ne voisi kuitenkin olla estettävissä näissä harjoituskokeissa.

Paljonko pisteitä olen saanut harjotuskokeista viime vuonna ja entä tänä vuonna?
Pisteitä on turha verrata, koska nehän eivät kerro mitään. Pisteet riippuvat aina kokeen haastavuudesta. Eikä mulla ole niitä tallessakaan, mutta suhteelliset tulokset on! Eli Mafylla suhteellinen tulos lasketaan oma pisteraja/koekohtaisella sisäänpääsyrajalla.

Tarkoittaa siis sitä, että jos tulos on yli 100% olisi päässyt sisään ja jos se on alle 100% ei olisi päässyt. Viime vuonna sain kahdesta kokeesta yli 100% ja huonoimmillaan sain 40%. Tänä vuonna olen saanut yhdestä kokeesta yli 100% ja nyt kahdesta uusimmasta 95% ja 97%. Eli olen ollut tuttuun tapaan kuten viime vuonna oikeassakin pääsykokeessa parin pisteen päässä siitä sisäänpääsystä näissä harjotuskokeissakin... Heh :D Onneksi on vielä 4 koetta ennen varsinaista pääsykoetta aikaa päästä tuosta paria pistettä vaille kirouksesta eroon.

Miten Mafyn koekohtaisesti lasketut sisäänpääsyrajat minusta pitävät paikkaansa?
Mielestäni ne kuvaavat erinomaisesti tasoa. Esimerkkinä viime vuoden 8 harjoituskoetta, joista kahdessa ylitin lasketun pisterajan ja kuudessa en. Oikeassa pääsykokeessa keväällä jäin 2p päähän sisäänpääsystä, joten omasta mielestäni noin lähelle sisäänpääsyä jäämistä kuvaa hyvin se, että kahdessa kokeessa pääsin sisäänpääsyrajan ylitse ja kuudessa en. Huomioiden, että nämä kaksi koetta olivat 6. ja 7. koe kun viimeisen 8. kokeessa jäin hiukan pisterajan alle. 

Olenkin monesti kummastellut nettikirjoittelua, jossa Mafyn harjotuskokeiden rajoja ihmetellään ja ajatellaan, että ne on ihan liian alhaiseksi aina laitettu. Tämän takia kysyinkin Mafylta miten rajojen määritys tapahtuu ja alla vastaus!

Miten sitten Mafyn harjotuskokeiden sisäänpääsypisterajat määräytyvät?
Tähän sain vastauksen suoraan MAFY-valmennukselta"Tiedämme erittäin tarkasti, kuinka hyvin vanhoilta kursseiltamme on päästy sisään. Näemme tähän todella paljon vaivaa - pelkkä sähköpostigallup ei riitä, koska vain osa vastaa siihen, ja siksi meillä on kaksi työntekijää, jotka soittavat reilun kuukauden ajan asiakkaillemme todellisen sisäänpääsyprosentin selvittämiseksi. 

Menetelmän yksityiskohdat ovat liikesalaisuus, mutta lyhyesti voin sanoa sisäänpääsyrajoista tämän: Koska tiedämme vanhojen kurssilaistemme tason juuri ennen koetta ja lisäksi sen, ketkä pääsivät sisään ja ketkä eivät, niin tästä saamme määritettyä, millaista osaamistasoa se edellytti, että oikeassa pääsykokeessa saavutti sisäänpääsyrajan. Seuraavan vuoden harjoituskokeissa määritämme kustakin kokeesta tuota samaa osaamistasoa vastaavan rajan ja siitä tulee kyseisen kokeen sisäänpääsyraja. Teemme em. asiat erikseen vastaten Helsingin, muiden yleisten ja hampaan/eläinlääkiksen rajoja.

Keväällä 2018 MAFY:n valmennuskurssilaisista (lähiopetus- ja etäkurssit) pääsi sisään 31,4 %. Viimeisessä harjoituskokeessa yleislääkiksen rajan ylitti 31,7 %, joten kauhean paljoa analyysi ei ollut optimistinen :) Näin tarkasti analyyysi ei aina ennusta, koska lääkiskokeessa on myös sellaisia tekijöitä, joita ei voi ennustaa - tiedämme vain millainen koe todennäköisimmin tulee olemaan. MAFY:n sisäänpääsyprosentti on vaihdellut edestakaisin ollen alimmillaan 23 % ja korkeimmillaan 37 %. Tämä johtuu osittain siitä, että välillä koe on sen tyyppinen, että pääsykoeaineiden osaaminen painottuu vähemmän ja tuuri tai lahjakkuus enemmän. Kokeen vaihtelusta johtuen välillä tulee positiivisia ja välillä negatiivisia yllätyksiä, mutta varsin lähellä ennusteet ovat olleet.

Huomaa, että voit itse seurata kurssilaisten kehittymistä tilastoista. 9.3. pidetyssä kolmannessa harjoituskokeessa yleisen sisäänpääsyraja oli 92,5 ja sen saavutti 20 % kurssilaisista. Luvut paranevat pitkin kevättä, kun ihmiset harjoittelevat ahkerasti Mafynetillä ja oppivat lisää. Kehitysvauhdin perusteella näyttää, että tänäkin keväänä lukemat tulevat olemaan kenraalikokeessa noin 30 prosentin tietämillä.

Tuo kurssilaistemme sisäänpääsyprosentti 31,4 % viime keväänä oli MAFY:lle tyypillinen suoritus ja se on aika kova juttu. Edelleen suurin osa lääkishakijoista ei käytä Mafynettiä ja viime keväänä heidän sisäänpääsyprosenttinsa oli enää 8,5 %. Kurssilaistemme sisäänpääsytodennäköisyys oli siis 3,7-kertainen ja pelkkää Mafynettiä käyttäneilläkin 2,8-kertainen."


Oletteko te tehneet harjotuskokeita?
 Miten on menneet ja millainen on teidän koetaktiikka?

ps. Muistakaa seurata @tiiastudies instassa. Siellä olen paljon aktiivisempi ja päivittelen jotain melkein joka päivä!

10 kommenttia

  1. Moikka! Opiskelin itse viime vuonna MAFYn itseopiskelupaketilla ja siinäkin tuli 8 harjoituskoetta, jotka tosin tarkistettiin itse. Mutta muutoin siis minulla oli sama tilanne, eli tein kokeita "kotona". Tein kuitenkin harjoituksen vuoksi ja koefiiliksen saamiseksi kaikki samat rutiinit, jotka aioin tehdä myös pääsykokeessa. Aloitin edellisenä iltana pakkaamalla eväät ja pääsykoevälineet reppuun. Aamulla lähdin kotoa siten, että olin hieman ennen klo 9 kirjastolla tai jossain muussa minulle vieraammassa paikassa, jossa olisi todennäköisesti hieman häiriötäkin. Tein näin, sillä pelkäsin, että alisuoriutuisin koetilanteessa. Minua auttoi paljon se, että tein kaikki harjoituskokeet eri paikoissa, vaikka se vaatikin hieman enemmän järjestelyä ja viitseliäisyyttä. Pääsin viime keväänä lääkikseen, joten olen luonnollisesti tosi tyytyväinen, että toimin noin. Eihän sitä tietenkään tiedä, olisiko tulos ollut sama ilman samanlaista koeharjoittelua.

    Tsemppiä tosi paljon loppukevääksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TIIA (en pystynyt kirjautumaan sisään)22. maaliskuuta 2019 klo 9.45

      Jostain syystä en pysty kommentoimaan sisäänkirjautuneena:

      Hei! Ja kiitos kommentista. Tuo taktiikka kuulostaa tosi hyvälle nyt tämän mun taustan huomioiden.

      Harmi kun joudun tekemään kokeet sunnuntaisin, jotta saan ne jo heti maanantaina aamulla postiin, jotta ne ehtivät Mafylle perille tarkastukseen oikeaan aikaan (kiitos hitaan kirjepostin)...

      Pitää nyt koittaa kuitenkin järjestellä, josko tekisinkin tulevan kokeen viikkoa aikaisemmin lauantaina kun kirjasto on silloin vielä auki ja pääsisin sinne tekemään!

      Poista
  2. Moi! Ei varsinaisesti suoraan liity mafyyn (tavallaan kuitenkin kun oot silläkin bilsaa opiskellut),mutta miten sulla meni bilsan kirjotukset? Miltä koe ylipäätään tuntui nyt kun vertaa sun ensimmäiseen bilsan yo-kokeeseen? Laskeskelitko paljon ois tulossa pisteitä/millanen arvosana viime syksyn pisterajoilla? Miltä tuntu tehdä yo-koe lääkiksen pääsykokeiden jälkeen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TIIA (en pystynyt kirjautumaan sisään)22. maaliskuuta 2019 klo 9.50

      Jostain syystä en pysty kommentoimaan sisäänkirjautuneena:

      Kirjoitukset meni hyvin. Koe oli tosi paljon helpomman tuntuinen kun aikoinaan E:n kirjoittaessani, joten todellakin toivon ja karkeasti arvioin, että sieltä L tulisi! Mutta pitää nyt odottaa alustavia tuloksia kun esseitä on niin vaikea arvioida, kun en ole siihen tottunut tässä viime vuosina :D

      Poista
  3. Saatko keneltäkään etukäteen arviota tulevasta arvosanasta samoin kun lukiolaiset vai joudutko kärvistelemään toukokuun loppuun tuloksia odotellen? :D

    VastaaPoista
  4. TIIA (en pystynyt kirjautumaan sisään)24. maaliskuuta 2019 klo 18.20

    Joo saan :)!

    VastaaPoista
  5. Kiva että kirjottelet välillä kuulumisia sun pääsykoeurakasta :D Oon itse hakemassa vuoden päästä keväällä bilsaa lukemaan niin kaikki pääsykoejutut ja muutenkin opiskeluasiat kiinnostavat kovasti! :)

    VastaaPoista
  6. Moi! Mistähän näkee, että millaisia kaavoja ja muita maolissa olevia asioita lääkiksen pääsykokeessa on käytössä, kun siellä ei maolia saa olla mukana? :) pelkään että hyödynnän liikaa maolia harjoitelledsani pääsykokeeseen :D Nyt siis eka hakukerta lähestyy enkä vielä ole aloittanut lukemista, vaan vasta ensi viikolla (ylppärit otti koville :'D). Koko lukioajan kuitenkin oon lukenut kunnolla ja ylppäreistä saanut hyviä arvosanoja, joten sinänsä hyvä pohja mistä lähteä lukemaan, mutta ei kyllä haittaa vaikka välivuosi tulisikin ja saisi vähän levähtää, lukea rauhassa pääsykokeeseen ja tehdä töitä ja siten kerryttää rahaa opiskelijavuosiin.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TIIA (en pystynyt kirjautumaan sisään)3. huhtikuuta 2019 klo 15.01

      Katso vanhasta kokeesta se kaavaliite. Itse lasken sen kanssa, se on melkeen joka vuosi ollut samanlainen niin tod. näk. ensi vuonnakin sellainen :)

      Poista
  7. Ok, kiitos! :) tsemppiä lukemiseen!

    VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.