Ratsastuskoulut testissä sarjamme on siirtynyt Youtubeen

lauantai 1. joulukuuta 2018


Aloitettiin vuonna 2016 Pinjan kanssa Ratsastuskoulut testissä -sarja ja nyt se on saanut vihdoin vähän aktiivisemmin jatkoa. Tällä hetkellä kuvaankin aina kuukauden ensimmäiseksi päiväksi hevosvideon, joka yleensä on juuri tämä Ratsastuskoulut testissä -video. Laitan tähän nyt kaksi uusinta jaksoa, joissa käydään upeassa Ratsastuskeskus Ainossa ja sen jälkeen Kuopiossa sijaitsevassa Peikkometsässä, jossa itseasiassa aikoinaan aloitettiin ratsastus.

Tämän sarjan kuvaaminen on kyllä aina yhtä hauskaa ja mielenkiintoista. On kiva päästä tutustumaan uudenlaisiin opettajiin ja erilaisiin talleihin. Ja samalla tietysti vähän hiomaan ratsastustaitoja, jotka on kyllä jo aika ruosteessa :D





Kaikki aikaisemmat jaksot löydät täältä.

19 kommenttia

  1. Huomaa että teillä on aika erilainen maku tallien suhteen mitä itsellä, sillä olette parhaiten arvostelleet kalliit isot uudet tallit. Eli olette kiinnittäneet eniten huomiota tallin puitteisiin (tai sellainen kuva ainakin on jäänyt), kuin itse hevosten hyvinvointiin, mikä taas itsellä jyrää todella vahvasti kaiken yli. Eli mitä lajilleen luonnollisemmalla tavalla(pihatto, lauma, usein ruokinta) hevonen saa elää sen parempi. Eli olisi mukava jos antaisitte ihmisille kuvan myös tällaisista talleista, että näitä asioita arvostavat ihmiset saisivat myös vinkkejä ratsastuspaikoista. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ehdottomasti isona asian on myös hevosten hyvinvointi. Ehkä yksi tärkeimmistä. Me tosin ollaan koettu tähän saakka, että hevosten hyvinvointi on kulkenut käsikädessä tallin kunnon kanssa. Yleensä se, että asioihin panostetaan näkyy myös tallin siisteydessä, ratsastusalueiden pohjissa jne. Ja kyllä ne vaikuttavat myös hevosten hyvinvointiin ihan suoraan esimerkiksi talli-ilman laadulla ja tilojen turvallisuutena.

      Tähän asti meidän kokemus on tosiaan ollut, että mitä paremmat puitteet niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä myös on varaa panostaa hevosten hyvinvointiin. Esimerkiksi Solbackassa ratsastuskouluhevosetkin pääsevät vuosittain eläinlääkärin tarkastettavaksi. Toki en ole sitä mieltä, että nämä asiat kulkisivat aina käsikädessä, mutta tähän asti kokemukseni on aika pitkälti se.

      Puitteiltaan upeissa talleissa (mm. Aino, Lupis, Solbacka) hevoset esimerkiksi pääsevät kunnolla laitumella (joko muualle tai omille jos on), mutta tuolla Peikkometsässä eivät. Näin karkeana esimerkkinä jos vertaillaan hienompaa ja ei-niin-hienoa tallia.

      Tarhaus ajat ovat myös olleet samoja oikeastaan kaikkialla tallin hienoudesta riippumatta. Lisäksi oikeastaan kaikkialla hepat on kyllä tainneet tarhata laumoissa, ainakin Peikkometsässä ja Ainossa, jossa nyt viimeksi käytiin.

      En ole törmännyt ratsastuskouluun, jossa hevoset saisivat olla pitkään ulkona, koska yleensä ne otetaan levähtämään ennen tuntien alkua talliin. Lisäksi miten toimisi ratsastuskoulu, jossa hevoset olisivat pihatossa? Jos sulla on ehdottaa sellaista kerro toki. Käydään tosi mielellään testaamassa! Siksi ollaan pidetty hevosten hyvinvoinnin kriteereinä näitä jaksoja tehdessä tarhausaikoja, ruokintaikoja, laumatarhausta, jalkojenhoitoa ja laitumelle pääsyä. On tosi vaikea yhden käynnin perusteella määrittää kuinka hyvin hevoset voivat, jos joku ontuu puututaanko siihen, ovatko hevoset tosiaan niin pitkään ulkona kun meille kysellessä kerrotaan. Onko karsinoissa aina näin paljon turvetta, saavatko ne aina hyvälaatuista heinää jne.

      Kysellään paljon videoiden ulkopuolella hevosten oloista kyllä. Eli juurikin kauanko tarhaavat, pääsevätkö laitumelle yms. Mutta ei olla sitä ehkä sitten tarpeeksi paljoa korostettu.

      Poista
    2. On näitäkin ratsastuskouluja, joissa kaikki hevoset asuvat pihatossa. Toimii vallan mainiosti ja hevoset oikeasti tyytyväisiä. Ihme ajattelua, että hevoset tarvitsevat lepoa ulkoilulta...

      Poista
    3. Mutta missä? Haluttaisi ehdottomasti käydä testaamassa nimittäin.

      Ja tuo ulkoilemasta lepäämään ei ole mun mielipide, kuten varmaan hyvin tiedät kun meillä hepat ulkoili kellon ympäri... Näin ollaan vaan saatu kuulla kun ollaan kysytty monelta talleilla hepat otetaan sisälle ja vastaukseksi on saatu jotain 12-14 väliltä, joka on jonkun verran ennen tuntien alkua.

      Poista
    4. http://www.pikkumetsanratsutila.fi/ esim tuolla on pihatto myös, vaikka onkin sit sellanen pieni talli.

      Poista
    5. joo tuo pikkumetsän ratsutila ja sit esim täällä on pihatto https://www.okeroistentalli.fi/

      Poista
    6. Kiitos vinkeistä! Etenkin Okeroisen talli vaikutti mielenkiintoiselle ja tuonne suunnille varmasti jossain vaiheessa muutenkin menoa :)

      Poista
    7. Issikkatalleilla hevoset asuvat usein pihatossa (pihatossa asuminenkaan ei toki aina tarkoita sitä että talli on täydellinen, että paljon on vaihteluita issikkatallien välillä ja olen käynyt testaamassa niitä noin kymmenkunta). Toki ne usein tarjoavat vain retkiä, mutta on muutama talli jotka tarjoavat askelajitunteja. Teitä lähin olisi varmaan Kirjoniemen tila Hamulassa, josta löytyy kouluttautunut opettaja. :)

      Poista
    8. Olisi myös kiva jos esittelisitte tallien ohessa eri ratsastuslajeja. Eli jossain tallilla kävisitte koulutunnilla, toisessa estetunnilla, askelajitunnilla, vikellys ja länkkätunnilla. Näin joku saattaisi saada inspiraation kokeilla jotain uutta ja harvinaisempaa lajia ja näin harrastajakunta laajenisi. Vinnkinä: länkkäriä pääsee kokeilemaan Alapitkällä Maria Astikaisen pitämällä tallilla.

      Poista
    9. Mulla on ollut tämä vireillä jo vuoden päivät, mutta ei ole vielä yhdenkään eri lajin harrastajan kanssa aikataulut natsanneet. Oltaisi oltu menossa ekana vikeltämään! Mutta tää on kyllä menossa ehdottomasti toteutukseen :)

      Poista
    10. voisitteko te testata takkulan ratsastuskoulua?

      Poista
  2. Olisi kiva, jos ratsastuskoulut testissä -videoissa olisi enemmän videota itse ratsastustunnista kuin reilu minuutti...

    VastaaPoista
  3. Tää on huippukiva sarja! :D Mustakin on kiva että ette käy pelkästään luksustalleilla, kun suurin osa talleista on ihan muuta kuin luksusta. Pienet tallit on tietyllä tapaa sympaattisempia kuin isommat, mutta toisaalta niissä ei yleensä ole yhtä hienot puitteet. Itsekin käyn kivalla "pikkutallilla", mutta maneesin puuttuminen kyllä rassaa välillä näin talviaikaan...

    VastaaPoista
  4. Mun mielestä pari viimeisintä jaksoa on ollu vähän huolimattomia, lähinnä tuo että akku loppuu kesken on tosi alkeellinen virhe. Ootte kuitenkin tehneet monta vuotta videota joten luulis että mukana kulkee aina vara-akku ettei videot katkea kesken kaiken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kamerassa on ollut niin hyvä akunkesto (edellisissä siis), että ei meillä ole edes vara-akkua kun tuo on aina riittänyt useemmalle pitkälle kuvauspäivälle! Nyt täytyy kuitenkin ilmeisesti hankkia kun ei oikein tämä uusi kamera tunnu yhdellä akulla kestävän..:D

      Poista
  5. Samaa mieltä edellisen kanssa, esimerkiksi Peikkometsässä ei esitelty tiloja juuri ollenkaan, koska akku loppui. Itsellekin tullut vähän huolimattoman toteutuksen maku. Muuten kyllä erittäin kiva sarja ja arvostan että tätä teette. Olisi myös mielenkiintoista nähdä vähän millaisia varusteita hepoilla on, satulasta on mainittu, mutta yleisesti olisi kiva tietää onko käytössä perusnivelet, vai jotain muuta. Istuvat ja sopivan hellävaraiset varusteet on itselleni kuitenkin yksi kriteeri ratsastuspaikkaa valitessa, ja kertoo yleensä myös siitä, miten hevosia ratsastetaan. Ratsastuskouluehdotukseksi Kajaanin hevosharrastakeskus :)

    VastaaPoista
  6. Moi! Mulla ei oo instagramtiliä niin en voi siellä kysellä, toivon että kuitenkin täältä blogistakin huomaat viestin. :) huomasin että aiot kirjoittaa uudelleen bilsan? Saanko kysyä miksi? Miten edelliset kirjoitukset menivät? T.lääkikseen pyrkivä abi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsekkaa tää postaus: https://www.lillivoitto.fi/2018/11/miten-hakuprosessi-etenee-laakikseen.html

      Poista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.