Puomitreeniä

keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Uusi huppari saatu täältä.

Maanantaina pakattiin hepat pitkästä aikaa traikkuun ja ajettiin Korholaan. Puomeja maneesiin kantaessa mietin viime aikojen valmennuksissa tehtyjä kavaletti- ja puomitehtäviä, mutta lopulta taisin päätyä melkein kolme vuotta vanhaan aluevalmennukseen, jossa Sanna teetti vastaavaa tehtävää. Heitin tehtävään pari puomia lisää, jonka lisäksi rakensin pienen jumpan ihan erilliseksi jutuksi. Tehtävä on sen verran monimutkainen selittää, että päätin (yrittää) taiteilla teille jonkinlaisia kuvia videon lisäksi. Ympyrät ei ole ihan ympyröitä eikä suorat linjat suoria, mutta oikeastaan tarkemmin ajatellen, tuoltahan ne meidän reitit varmaan todellisuudessa näytti ;)


Voitto otti alkukäyntien aikana parit hepulit katolta tippuvista lumista, loppukäyntien aikana ei enää ilmekään värähtänyt, vaikka lumia tippui edelleen. Joten pistetään tuollainen hepulointi pöllöenergian piikkiin. Meillä oli tunti aikaa ennen maneesivarausta, enkä yhtään osannut arvioida kauan minulla menee noiden puomien ja jumpan parissa, joten tein normaalin estevalmennusta edeltävän verkan. Mennään sitten vääntämään sitä koulua erikseen kouluvalmennukseen. 

Sileän verkan jälkeen kuitenkin jatkoin ravissa työskentelyä ottaen puomit avuksi. Tein piirustukseni ensimmäistä versiota. Suoristin pituushalkaisijalle ja pyöräytin pienet kahdeksikot puomien ympärille, suoristin jatkoin suoralla puomin yli, tein jälleen kahdeksikon puomien ympärille jnejne. Pitkällä sivulla tein muutamia siirtymisiä sekä avoja. Voitto oli yllättävän miellyttävä ratsastaa, vaikka kotona en ole sitä kunnolla kaikissa askellajeissa päässytkään vähään aikaan treenaamaan. Se oli vähän jännittynyt ja rauhaton, mutta pääasiassa hyvä. Voltit tosin venähtivät useita kertoja liian isoiksi, kun ulkopohje ei mennyt kunnolla läpi. Tähän pitää kiinnittää nyt tosi paljon huomiota, sillä tämähän meillä on esteilläkin ollut ongelmana, käännän liikaa sisäohjasta kun pitäisi käyttää paljon enemmän ulkoapuja.

Laukassa tulin piirroksen kakkos tehtävää. Piirroksessa voltit eivät näytä pyöreille, mutta oikeasti tehtävä oli rakennettu niin, että sain tehtyä ihan uralta kunnolliset voltit puomille. Tämä onnistui oikeastaan ilman mitään ongelmia, Voitto laukkasi kivasti ja paikat osuivat hyvin puomeille.

Seuraavaksi tulin videollakin näkyvää tehtävää, piirroksen viimeistä. Tätä tehtiin ilman noita suoralla linjalla olevia puomeja silloin aikoinaan aluevalmennuksissa. Videolta katsottuna huomaan vaikka mitä virheitä, joita ei ratsastaessa tullut edes ajatelleeksi. Puomeja ennen ja niiden jälkeen pitäisi mennä hetki suoraan ja kääntyä vasta sitten, nyt kuitenkin käännyn heti jo viimeisen puomin päällä uuteen suuntaan. Tietysti tämä helpottaa laukan vaihtumista oikeaan. Laukat muuten vaihtuivatkin hyvin yhtä kertaa lukuun ottamatta tällaisilla puomeilla, en tiedä onko Voitonkin helpompi vaihtaa laukka kun puomit on ns. jumppana vai saanko itse ajoitettua vaihtoavut paremmin tällaisessa tehtävässä kun yksittäisellä puomilla.

Jumppasarjalla laukat eivät sitten vaihtuneetkaan varmaan kertaakaan, ihan sama kummasta suunnasta tultiin niin laukka oli väärä. En tiedä heilunko mä niin paljon siellä selässä vai johtuuko tämä eri laukassa laskeutuminen esim. vanhoista jalkavammoista vai ihan sitten vain tehtävästä. Voitto on aikaisemmin jännännyt jumppia melko paljon ja sen takia en yleensä teekään pitkää jumppaa, jossa on pelkkiä saman korkuisia esteitä. Puomit tai erikokoiset esteet ovat auttaneet ja nyt viime aikoina ei mitään ongelmaa ole ollutkaan. 

Voitto oli suhteellisen menevä varsinkin päästyään hyppäämään jumppaa, joten välillä unohdin pitää pohkeet kiinni ja kerran yrittäessäni koota laukkaa rikkoi Voitto raville. Hyvä muistutus siitä, että pohkeet pitää olla koko ajan kiinni vaikka hevonen olisikin itse menossa! Huomasin videolta, että kootessani Voiton laukkaa suoralla puomilinjalla se meni ihan todella vinossa. Selkään ei tunnu mitään, mutta videolta katsottuna mennään ihan banaanilla...

Videolla näkyy lopussa kaksi vähän pidempää "rataa". Ensimmäinen meni vähän säheltämiseksi varsinkin tuon kaartelun suhteen, joten otin vielä lyhyen uusinta kierroksen ja korjasin virheitäni.  Keskityin itse paremmin, ratsastin, tein paremmat tiet ja homma ei tuntunut läheskään niin hutiloinnille mitä aikaisempi kierros. Mulla on ehkä yksin ratsastaessa tapana mennä vähän miten sattuu, pitää oikeasti keskittyä ja ratsastaa, vaikka ei valmentaja olisikaan katsomassa. Ehkä ensi kerralla sitten jo ekasta tehtävästä alkaen? Tähän oli kuitenkin hyvä lopettaa ja ensi kerralla on sitten hyvä Terhin kanssa jatkaa, kun alla on vähän hyppyjä eikä kahden kuukauden taukoa.

62 kommenttia

 1. kiva postaus! :D Osaat kirjoittaa tosi selkeästi ja kiinnostavasti!

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus:)
  Kiva video:
  Huppari oli ihana:)

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus ja hauskat tehtävät! Osaatko sanoa,millä etäisyyksillä nuo puomit olivat toisistaan? Esim. montako metriä on noissa poikittaisissa puomeissa väliä? Entä miten kaukana toisistaan nuo pitkittäin (kuvassa) olevat puomit ovat toisistaan/poikittaisesta puomista? Hahaa, toivottavasti sait jotain selvää :D lähinnä siis KAIKKI nuo etäisyydet kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tossa ekassa kuvassa on kaikki tarvittavat etäisyydet! Eli 8-9 tipuaskelta nuo kaarevan puomit ja suora linja 17metriä, johon saa eteen viisi tai taakse kuusi laukkaa.

   Poista
 4. Sulta löytyy paljon hevostietoa tai siis että pystyt itsekses tehdä tollasia ratoja yms. :)

  VastaaPoista
 5. Tosi kiva ja mielenkintoinen tehtävä! Tosi hyvä että jaksat yksinkin (ilman valmentajaa) tehdä jotain tälläistä tehtävää. Itse ainakin mielelläni jään vain höntsöilemään kentälle jos en muuta keksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ekä Tiia tekeekin hyviä tehtäviä, kun ovat maneesille jaksaneet raahautua :)

   Poista
 6. Olipas teidän menoa kiva taas kattoo ! :)

  VastaaPoista
 7. Mikä voiton jaloissa on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä on ollut pitkään irtopala takasessa, joka tosin leikattiin meidän aikana pois kun alkoi vaivaamaan :)

   Poista
 8. Minkämerkkiset ja malliset nuo sinun saappaat on? Näyttää todella hyviltä ja itse tarvitsisin uudet saappaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on Mountain Horsen Richmondit, suosittelen vaikka ihan perussaappaat ovatkin:)!

   Poista
  2. Onko sulla minkä kokoiset ne? Onko aikuisten vai lasten koko? Haittaako se scs3 juttu siellä pohjassa?

   Poista
  3. Mä en muista yhtään, varmaan 39. Mulla on ollu sekä lasten että aikuisten versio, nykyään aikuisten. Ja ei se pohja haittaa tietenkää, siitähä on vaan hyötyä jos on sellaset jalustimetki!

   Poista
 9. Miten toi huopa jää tollee hassusti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne satulavyöhön tulevat remmit on on huonot niinne aukee, varmaan siksi ei pysy paikoillaan.

   Poista
 10. Käytätkö enään turvaliiviä? Kiva postaus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän hypätessä, nyt ei vsan ollu ku en varsinaisesti hypänny :)

   Poista
 11. Saako näitä puomitehtäviä kokeilla oman hepan kanssa? :)

  VastaaPoista
 12. Tosi hyvän näköistä menoa! En haluu neuvoa, mutta ehkä vähän rennompi käsi puomeille ja hartiat taakse niin olis super:) alussa just käytit ehkä liikaa sisäohjaa mutta musta loppua kohden käytit enemmän istuntaa vaihtoihin ja näytti paremmalta:)

  VastaaPoista
 13. Voitteko tehä Pinjan kanssa teidän uusista puhelimista whats on my iphone:net ??

  VastaaPoista
 14. Kerros vielä, mitä on tipuaskeleet? Ei oo tullut vastaan ikinä. Ja tosi kivannäköinen puomitehtävä. Taidankin kokeilla omalla hepalla joku päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ns kengän mitta eli kävellään kenkä kengän perään :)

   Poista
 15. Me tehdään mun hepan kanssa joka toinen päivä tällaisia tehtäviä jos ei ole valmennusta. Enempi videoita :) Hyvin meette voiton kanssa.

  VastaaPoista
 16. kiva postaus:) Ootko muute huomannu että voitto laskeutuu esteen jälkeen aina vastakkaisessa laukassa? Mulle on ainaki pistäny silmään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ouh, anteeks! mulla on vaan semmonen tapa et eka katon videon ja kommentit..

   Poista
 17. Heii, osaatko sanoa nuo välit ihan metreissä? Eli metrin askelina, ei tipuaskelina. Et kai kisoissakaan radankävelyssä laske välejä tipuaskelina :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kisoissa olekkaan innarivälejä. Mittaan noin lyhyet välit tipuaskelina, koska se on paljon tarkempi mitta noin lyhyellä välillä. Isommat matkat tietty metreinä, kuten toi 17m :)

   Poista
  2. Ok, no täytyy mitata paljonko omat tipuaskeleet on, niin osaan jatkossa muuttaa ilmoitetut tipuaskeleet metreiksi. Totta kyllä että tuo on tarkempi, jos siis aina oma kengänkoko. Ehkä sen takia omat innari- tai puomivälit ovat vähän niin ja näin, ja täytyy korjailla kunhan ensin hevosen kanssa kokeilee :D

   Poista
  3. Mun jalka on noin 39 jos kengänkokoa mietit, jos pitäisi lonkalta vetäistä niin sanoisin että innariväli on 1,2m. Mutta kannattaa varmistaa, tollanen mielikuva mulla vaan on :) Suosittelen kyllä mittaamaan tuolla tekniikalla noin lyhyet välit, tulee ainakin tasaiset esim jumpalle.

   Poista
 18. Ihana postaus! Toivoisin Tiia, että tekisit MyDayn, olen katsonut ne kaikki ja rakastan niitä!

  VastaaPoista
 19. Nii mitkä ton ristikkotehtävän etäisyydet oli? :)

  VastaaPoista
 20. Oletko ainoa perheestä jolla on iPhone 6 :)

  VastaaPoista
 21. Uutta postausta odotellessa... •

  VastaaPoista
 22. Sulla on niin ihana tasanen laukka Voitolla. Annatko paljonkin apuja? Mitä teet että saat sen noin sulautuneeks? Haluisiks kokeilla jotain uutta estettä mulla olis Votelle pari vinkkiä :D jos siis haluut sellasii esteitä on tosi kiva hypätä voisit harjotella sellasii Voitolla koska sä et välttämättä oo menny sellasii :)

  VastaaPoista
 23. Kiva, kun pääsitte pitkästä aikaa maneesille vähän treenailemaan, aina yhtä kiva katsella sun ja Voiton treenailuja ja muutenkin ootte ihan PARAS pari <3

  VastaaPoista
 24. tosi kiva postaus:)! kyselisin että minkä merkkiset ja malliset noi sun ratsastushousut on tossa videossa?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo on Animon housut, mallista en tiedä..:)

   Poista
 25. Itseäni ainakin ärsyttää ihan suunnattoman paljon että et ratsasta voittoa tarpeeks eteen päin...laukka on aina tosi tönkköä. :/

  VastaaPoista
 26. voitko tehdä videon/kuvapostauksen kuinka tehdä photoshopilla animaatio? :)

  VastaaPoista
 27. Kiva postaus. Voitto meni ainakin minun mielestäni tosi hyvin, mutta laukka näytti jotenkin tönköltä :(

  VastaaPoista
 28. Tuo on kyllä totta. Voiton laukka on jäykkää ja lyhyttä. Oli joku aika sitten paremman näköistä. Minkä verran treenaat kotona vai meneekö kotona harjoittelu päämäärättömäksi humputteluksi? Tui jäykkyys ja lyhyys ei voi olla muuta, kun liian vähän oikeanlaista treeniä. Jaksamista treeneihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kentän pohjan kunnon takia ei olla juuri laukatyi, tai jos ollaan niin varovasti. Maastossa tietty päästelry, mutta se on vähän eri asia. Eli ihan ymmärrät varmaan ettei kovin hyvö laukka ole, paikat varmaan vähän jumissakin:)

   Poista
  2. Ei maastossa päästelyllä korjata laukkaa. Maastossa päästelyllä, jos ne tehdään intervallein, kehitetään kestävyyttä ja kohotetaan kuntoa. Laukkaa taas kehitetään esim. Tekemällä paljon laukannostoja, Sinun kannattaa perehtyä asioihin. Se kannattaa. Tämä vain ystävällisenä vinkkinä.

   Poista
  3. olenko minä jossain vaiheess sanonut sellaista? en todellakaan luule noin, sanoin vain että viime aikoina vain siellä on pääsyt laukkamaan kunnolla. Nostoja tosin on viime aikoina tehty melko paljonkin, kun kunnon laukkapätkiö kentällä oikein pysty ottamaan!:)

   Poista
 29. Epäilen että sun ulkopohje ei mene läpi koska sä väännät jo valmiiksi sisäohjasta voltilla ja jos sävaikka kokeilisit että otat este raipan mahd lyhyen sellaisen ja laitat kädet mahdollisimman lähelle toisiaan niinkui kuluukin ja pidät kiinni raipasta tms ja muista pitää tuntuma ja hyvä ote tepsi mulla ja silloin sulla menee paremmin ulkopohje läpi kun ei ole sisäohja vääntämässä ja silloin tämä on myös voitollekkin helpompaa mulla oli ennen täysin sama ongelma ja kerro vaikka instagramin diressä mulle direä ja kerro toimuko. Ja toivottavasti tajusit mitä yritin selittää. Ja ajaa takaa. : )

  VastaaPoista
 30. Oi että. Tää on älyttömän hyvä harjoitus :D Pakko päästä itekkin kokeilemaan, kun omatoimiseen harjoitteluun olen mahdollisuuden saanut. Tosin täytyy ehkä aloittaa vähän vähemmillä puomeilla. :,D

  VastaaPoista
 31. Pakko kokeilla joka ikistä tehtävää niin mielen kiintoisia riippuu osaanko tehä itse.

  VastaaPoista
 32. Tiia osaat ratsastaa Voitolla tosi hyvin ja Voitto näyttää pitävän et sillä ratsastat sinä...

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.