Tee-se-itse kenttälana

perjantai 22. toukokuuta 2015

Joku kyseli meidän itse tehdyn kenttälanan ohjeita, tuskin kovin monella on tälle tarvetta, mutta ajattelin nyt kuitenkin kertoa miten tälläisen tekeminen onnistuu helposti kotona. Tätä versiota on nyt testattu vain suhteellisen tiiviiseen ja talven jäljiltä märkään kenttään, joten joitain muutoksia saatetaan kesän myötä tehdä. Eihän tämä ole yhtä toimiva ja tehokas kun valmislanat, mutta ainakaan tämä ei ole yhtä hintava! Tätä on siis tarkoitus vetää mönkkärillä.
Tarvikkeet:
 • Verkkoterä 
 • Pultteja, prikkoja ja muttereita
 • Köyttä
 • (Kettinkiä)

1. Verkkoterään tai johonkin muuhun painavaan ja reiälliseen alustaan kiinnitetään köysi. Meillä köysi on noin 1-2metrin päässä mönkkäristä. Pituutta kannattaa säätää oman version mukaan, sillä on muuten yllättävän suuri merkitys onko lana lähellä vai kaukana mönkkäriä!


2. Pultit (meillä 12x50mm) kiinnitetään prikkojen ja muttereiden avulla verkkoon. Me laitettiin lyhyin välimatkoin etureuna täyteen niitä. Tässä voi kokeilla myös erilaisia asetelmia tai laittaa pultteja enemmän. Kuitenkin ainakin etureunaan kannattaa laittaa pultit, sillä muuten lana ei oikein toimi. Kokeiltiin monia eri versioita, mutta tällaisella asetelmalla tuli tällä pulttimäärällä paras lanausjälki.


 3. Meidän kenttä on vielä mukavan kostea ja tiivis, eikä siis niinkään tarvitse tamppausta vaan enneminkin pöyhintää, joten kettinki lanan perässä ei ainakaan vielä oikein toiminut. Uskon sen kuitenkin olevan hyvä sitten kesällä, kun kenttä ei ole niin tiivis. Kannattaa kuitenkin kokeilla, oikeissakin lanoissa olen nähnyt nimittäin kettinkejä perässä!


 Toivottavasti tästä oli apua jollekkin! Miten te huollatte teidän kenttiä?

39 kommenttia

 1. Meidän kenttää huollettaan mönkijän lanalla ja joskus kun tarvii vähän uutta hiekkaa johonkin niin siihen käytettään traktoria. ja oli todella kiva postaus, varmasti jollekkin apua!

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva iddeahan tässä on :) Harmi vaan että mulla ei tuu käytettyä, mutta muuten. :) Kirjoitit ennen enemän teidän arjesta ja haluaisin lisää sellaisia postauksia, varsinkin kesällä! Ja sellainenkin postaus oli kiva jossa Voitto kertoi "itse" päivästään. ;)

  VastaaPoista
 3. Meillä on auton perässä juoksutusliinalla solmittuna painava kuormalava :D hyvin tamppautuu. Isoja aaltoja sillä ei saa tasaiseksi, mutta muuten pinta on kuin kansallisen estekentän pinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kuormalava on kyllä myös hyvä just tasotukseen, meillä tossa vaan mennään niin vähän että se tahtoo olla liian tiivis ja siinä ei kuormalava auttais oikeen :/

   Poista
 4. Mikä on sun mielestä pienin mahdollinen kenttä jonka voi rakentaa, jos kenttä on tarkoitettu vain yhdelle pienelle ruusponille? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienin koulurata eli 20x40, ponille se onkin varmasti hyvä myös hyppäämiseen :)!

   Poista
 5. Täähän olis kätevä hevosenkin perään :) Mistä noita verkkoteriä mahtaa saada ostettua ja myydäänkö minkä kokoisina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlailin niin näkyy olevan traktorimies, lakeuden kone yms. nimisissä kaupoissa eli taitavat jotain konekauppoja olla? Iskä sano, että halvempikin vaihtoehto varmaan menisi ja sellaista saa varmaan ihan rautakaupasta :)

   Poista
 6. Itse en ohjetta tarvitse kun kenttää ei ole, mutta vasmasti joillekkin on tästä apua!
  http://www.lillivoitto.fi/2014/06/voiton-paiva.html Voisit tehdä tuollaisen videon muodossa. Mitä mieltä olet? Miten lukijossa on mennyt? Terveisiä teille ja hepoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunitelmissa itseasiassa ollut ja lukiossa on mennyt ihan hyvin, nyt viimeisellä koeviikolla ei oikeen huvittaisi enää lukea..:D

   Poista
 7. Kiva postaus ja hieno on lana harmi että pidetään meidän hevosta toisten tallilla ja ne sitten lanaa kentätkin 😃

  VastaaPoista
 8. Olipa hauska idea, meillä isukki vetää aina ihan jollain ehdalla lanalla mutta toihan ois oikeesti kätevä - ite ku en traktoria enää halua ajella niin voisin kotona käydessä vetää kentän mönkkärillä! :D

  VastaaPoista
 9. Minkälainen lana teillä tähän asti on ollut käytössä? Oliko se jollain tapaa huono, vai miksi tarve uuteen? Kyselen vaam jotta itse osataan välttää samat mahdolliset virheet ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi ilman noita ruuveja eli se vain tasoitti, joka ei meidän kentälle sovi :)

   Poista
 10. Millon se lemmikkiblogi portaali aukee? Kevät on kohta jo ohi! Kauheeta!! Enää viikko ja on kesäkuu! Ja kiva postaus! Varmasti jollekin paljon apua!

  VastaaPoista
 11. Pitääkö teidän blogiportaaleissa maksaa jotakin vuokraa kun ette millään ota mukaan? hakemuksia on lähetetty ja yritetty kohentaa blogia monella tavalla. Missä vika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me emme voi ottaa kaikkia mukaan, kai ymmärrät sen. Jos sinua kiinnostaa miksi juuri sinun blogia ei ole otettu mukaan niin linkitä se tähän tai lähetä sähköpostia, voin kertoa miksei se ole mukaan päässyt. Kaikille en valitettavasti voi antaa palautetta henk. kohtasesti :)

   Poista
 12. Todella kiva postaus! Tästäpä meidän pitääkin ottaa mallia kun meidän kentälle ei oikein vielä ole lanaa ja se on talven jäljiltä vähän liiankin tiivis :-)

  VastaaPoista
 13. Puinen lanakin ois tosi hyvä tohon pöyhintään! En osaa oikeen sanoa et miten se tehtäis ku meillä on vain vanhasta puuportista, joka on myös hyvä 😊

  VastaaPoista
 14. Yksi hyvä lanaus menetelmä on esim. auton kumi(tai miksei traktorinkin) ja sitähän voi poni/hevonenkin vetää!

  VastaaPoista
 15. Heippa! Mitä ratsastussaappaita käytät ja mitä mieltä oot niistä? hirvee propleema et mitkä saappaat ostan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä on Mountain Horsen Richmondit ja aina on kommenteissa vastannu että hyvät on ollee :)

   Poista
  2. Juu Mountain Horsen Richmondit mulla on ja suosittelen :)

   Poista
 16. Blogitallissa on taas kerran ääkkösongelma :(

  VastaaPoista
 17. Aika hyvä idea, pistäisin toteutukseen jos ois tarvetta. :-)

  VastaaPoista
 18. Mitä/mikä on ääkkösongelma? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ä:t ja ö:t eivät näy oikein, vaan niiden tilalla on ruutuja, kysymysmerkkejä yms.

   Poista
  2. Että ääkköset ei toimi :)

   Poista
 19. Kiitos tästä oli apua!

  Teetkö pian sen whats on my iphonen, toisen blogin puolelle?

  Ja se Voiton päivä video olisi todella kiva, sillä se edellinen oli TOSI hyvä!

  VastaaPoista
 20. Wich one you take canon eos 100d or olympus pen e-pl7

  - you are beautiful

  VastaaPoista
 21. Kivan näköistä puuhaa

  VastaaPoista
 22. Aikas hyvä idea! :) Kirjoitteletko nyt kun kesä alkaa, niin hieman useammin? :)

  VastaaPoista
 23. Moi!
  Itse kenttiä kunnostaneena tässä teille hyvä ja halpa ohje kuinka teet toimivan kenttälanan.
  Osta raudotus verkko, 2-palohakaa ja ketjua sen verran että saat sen laitettua verkon päihin kiinni palohaalla. Ketju saa jäädä lenkille sen verran, että saat sen vaikka mönkijän vetokoukkuun.Väli saa olla verkon ja vetokoukun välillä noin 1m.
  Kannattaa vaikka muoviset aurauskepeit laittaa vielä verkon kulmiin niin näet ,missä kulmat menee jos vaikka on talvellä tarvetta lanailla. MUISTA NOSTAA VERKKO VAIKKA KYLJELLEEN KUN ET LANAA, ETTEI KUKAAN AJA TAI ASTU PÄÄLLE JA LOUKKAA ITTEÄÄN KUN UNOHTUU VAIKKA LUMENALLE!!

  VastaaPoista
 24. Meillä kenttä tasotellaan alliksella. Kesäisin on myös vedetty köyden päässä trukki-lavaa ;D Ja lava on toiminut hyvin:) Talvisin tasoitellaan sillä alliksella. Tarvittaessa aurataan/lingotaan.

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.