Jalkojen hoidon tärkeys

tiistai 10. syyskuuta 2013

Viimeisestä mielipide/asiapostauksesta oli pidetty tosi paljon, joten päätin tehdä samantyylisen tosin hevosen jalkojen kylmäämisestä/hoidosta. Toivottavasti pidätte!

Kun me saatiin Lilli, ei meistä kukaan tajunnut hölkäsen pöläystä hevosen jalkojen hoidon tärkeydestä. Sille laitettiin jotain random linimenttiä aina hyppäämisen jälkeen ja se oli sitten siinä. Voiton tultua meille ja tutustuttuamme Sanna Backlundin metodeihin aluevalmennusten kautta ja meidän edelliseen valmentajaan, opimme hevosten jalkojen hoidon tärkeydestä. Siihen päälle vielä hieman jalkaongelmia niin voitte olla varmoja, että tässä perheessä hoidetaan heppojen jalat ihan viimesen päälle hyvin. Ja nyt päätin jakaa teille muutamia tietoja, faktoja sekä omia mielipiteitä. Yllättävän monesti on nimittäin meidän jalkojenhoitoa kritisoitu ja ihmetelty, joka ihmetyttää ainakin mua suuresti.

Voitoltahan leikattiin irtopala takasesta, jonka takia takajalkaa hoidetaan piikittämällä puolen vuoden välein. Tämän lisäksi me kylmätään aina hyppäämisen ja raskaampien treenien jälkeen hevosten jalat. Kuten eläinlääkäri meille sanoi, kylmäämisestä ei ole koskaan haittaa ja se on parasta ennaltaehkäisyä mitä voi olla. Ei siis kannata alkaa huolehtimaan hevosen jaloista vasta kun niissä on ongelmaa, vaan jo ennen sitä. Tavallaan kantapään kautta opittu, vaikka tuskin meidän hevosten ongelmat olisivat kylmäämisellä kokonaan kadonneet.

Kuten heppaihmiset tietävät. Lähes poikkeuksetta, jossain vaiheessa hevosella on ongelmia jalkojen kanssa. Ja eihän se ole ihme, miettikää miten suuri paino laskeutuu neljälle ohuelle jalalle? Tähän päälle vielä isoilta esteiltä laskeutuminen yms. Ravipuolella jalkojen hoito otetaan enemmän tosissaan ja sitä tehdään lähes poikkeuksetta kaikille hevosille, tälläisen käsityksen olen ainakin saanut korjatkaa, jos olen vääräss. Harva kansallisen tason kilparatsastaja jättää jalat hoitamatta, mutta vain harvan näkee seura tai aluekisoissa hoitavan hevosen jalkoja mitenkään.
Tuollainen irtopala siellä jalan sisällä oli.
Mitä hyötyä on kylmäämisestä?
- "Tärähdysten aiheuttamat mikrovauriot jaloissa lämmittävät ja saavat aikaan tulehdusreaktion, joka saa aikaan mikrovaurioita kudoksissa.Kylmäys sulkee mikroverisuonia, mikä estää veren ja tulehdusväliaineiden tulon kudoksiin. Kylmäyksen jälkeen verenkierto palaa normaaliksi, ja tällöin kuona-aineet pääsevät kulkemaan pois vaurioalueelta." -Niko Nurmi / Hevosen jalkojen kylmäysjärjestelmä

- "Kylmäys vaikuttaa hevosen käyttöikään positiivisesti pitkällä aikavälillä. Jokainen kylmäyskerta estää rasitus vamman syntymistä ja vähentää sen ja tulehdusten kroonistumisen mahdollisuutta." Niko Nurmi / Hevosen jalkojen kylmäysjärjestelmä
 
- Kylmääminen on vammojen ennaltaehkäisyä, sinun hevosellasi ei siis tarvitse olla mitään vammaa, jotta sen jalkoja pitäisi hoitaa kylmäämällä.

 Miten kylmätä?
Kylmäämiseen on muutamia tapoja, joista me valitsimme jään, koska sitä kehuttiin saven ohella parhaaksi tavaksi. Esittelen tässä muutkin tavat, jokaisella tavalla on varmasti oma kannattajakuntansa, mutt itse pidän järkevimpinä ja parhaina tapaina jäätä ja savea

1. Jää
Meillä jäällä kylmääminen hoidetaan apteekista ostettavilla kylmäpakkauksilla ja talvella joskus lumella. Jäätä meille suosittelivat sekä Sanna, valmentaja että eläinlääkäri. Tähän tarkoitukseen on olemassa myös ihan kylmäyssuojia, jolloin homma on vielä nopeampaa. Jäällä kylmäämisen etuna on myös se, että kylmäpatjat voi laittaa lyhyen kuljetuksen ajaksi esim. kisoista kotiin lähtiessä jalkaan. Jää sulaa ja lämpenee pikkuhilja, jolloin esim. 1h matkalla varsinaista kylmäystä tulee vain n. 20min.. Jäiden säilyttämiseen tarvitaan tosin pakastin, talvellahan jään voi korvata lumella tai kylmäsuojia säilyttää lumihangessa. Kylmäyksestä saa vielä tehokkaampa kastelemalla jalat ennen jäiden laittoa.
Voitto kylmät jalassa
2. Vesi
Vedellä kylmäämistä en ole itse koskaan harrastanut, koska meillä ei ole siihen tarvittavia laitteita. Jos oikeinlainen letku järjestelmä löytyisi, voisi tämäkin tapa olla ihan käytännöllinen. Jalkoja pitäisi kylmätä ainakin 10 minuuttia, jotta kylmä menisi syvimpiin kudoksiin asti, joten ilman letkujärjestelmää on se melko aikaa vievää touhua. 20 min per jalka (sillä ei jalkaa saa suihkutettua molemmilta puolilta samaa aikaa) x 4. Mikään parin minuutin lorotus ei ole kovin hyödyllistä. Vedellä kylmääminen voi olla myös haasteellista kisapaikalla.

3. Savi
Savesta minulla ei ole minkäänlaisia kokemusta, joten siitä en osaa kertoa yhtään mitään. Saven etuna on kumminkin se, että se on helppo ottaa kisamatkoille mukaan.

4. Linimentit

 Linimentit eivät varsinaisesti kylmää jalkoja, vaan vaikuttavat pelkästään jalan verenkiertoon. Siksi en itse pidä näitä kovin tehokkaina ja meillä ei kylmän sijasta enää linimenttiä käytettäkkään. Linimentit voivat myös joillakin hevosilla saada aikaan ihovaurioita.


Mitä hyötyä on kylmäyksen jälkeen lämpöhoidosta?
- Lämmin vetristyttää kylmäyksessä hidastunutta aineenvaihduntaa.
- Kudosvenyvyyden lisääntyy ja lihasjännitykset aukeavat.
- Lämpö pistää nesteet liikkelle.
- Lievittää kipua.Miten antaa lämpöhoitoa?

Lämpöhoitoon en juuri muita tapoja keksinyt tai tiedä, kun lämpöpintelit yöksi. Miksi juuri yöksi? Yöllä hevosen seistessä paikallaan kertyy hevosen jalkoihin raskaan treenin jälken nestettä, joka taas poistuu lämpöhoidon avulla, koska lämpö pistää nesteet liikkeelle.

Lämpöpinteleiden on oltava ehdottomasti paksut, tavalliset pintelipatjat eivät siis käy. Hevosen jalkoja on tarkoitus lämmittää, ei tukea. Omia etsimme melko kauan, mutta lopulta Hööksistä löytyi tarpeeksi paksut. Paksujen patjojen kanssa käytetään fleecepinteleitä tai muita vastaavia, ei kumminkaan mitään joustopinteleitä. Koska ideana on edelleen lämmittää, ei tukea.

Näin meillä

Tässä vanha video, mutta edelleen melko samoilla menetelmillä mennään. Tuossa videolla sanon ajan oikeastaan väärin, kylmäykseksi riittää se 15-20 minuuttia, jolloin kylmäys menee syvimpiin kudoksiin asti. Sen jälkeen on ns. turha kylmätä, kun kylmyys on mennyt jo maximaalisen syvälle. Lisäksi katselemme jalat yleensä ennen jäiden laittoa.Puheenvuoro on teidän!
Olisi kiva jos vastailisitte näihin kysymyksiin:

Miksi joku teistä ei kylmää hevosensa jalkoja?
Millä menetelmällä te kylmäätte oman hevosen jalat?
Mitä mieltä olette meidän hevosten jalkojen hoidosta?


Mun tietoja saa korjata, jos tuntuu että olen ihan väärässä. Nämä on kumminkin tehty lähes pelkästään oman kokemuksen pohjalta.

208 kommenttia

 1. Kylmätään jalat samalla tavalla aina rasituksen jälkeen!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tosiaan miun mielestä kylmäätte jalat tosi hyvin:)
   olette tosi huolellisia omistajia,kaikkea hyvää teille,ja oho,olin kerranki eka :D oon siis sama ku tuo ylempi xD

   Poista
 2. Meillä kylmätään jalkoja kevyemmän(esim kavalettien jälkeen ja reilumman koulutunnin jälkeen) jalkoja vedellä, kunnolla hyppäämisen jälkeen jäällä, joskus harvoin kiireessä laitetaan linimenttiä vedellä kylmäämisen sijaan.
  Teidänkin toimintanne kuulostaa oikeasti järkevältä! Ei mitään kukkahattutäteilyä, mutta perus hevosen huoltoa turhia hienostelematta :)
  xS♥

  VastaaPoista
 3. Omaa heppaa ei löydy mutta asun monen ravitallin keskellä, niin on tullut kylmääminen jotenkuten tutuksi:) Tämä oli todella hyödyllinen postaus, varsinkin uudelle hevosenomistajalle(miksei vanhallekkin), ja sain muutaman uudenkin jutun poimittua:) Kiitos, lisää vain tällaisia hevosen perushoitoon yms liittyviä postauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos oli uuttakin vinkkiä, koitan tehdä tälläisiä jatkossakin lisää:)

   Poista
 4. meillä on ravihevosia ja niitä kylmätään letkuilla ja laitetaan arnikaa ja kylmäys patjoillakin, joskus kylmätään (kovan rasituksen jälkeen tai sitten silloin kun hevosellla on lämpöä jaloissa) teillä hoidetaan jalat hyvin :) ps. kiva blogi sie ja pinja ootte nättejä, hevoset ihania ja koirat myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muidenkin mielestä meillä hoito kohdillaan:) Kiitos!

   Poista
 5. Meillä omia ravihevosia on ollut koko elämäni ajan, tälläkin hetkellä meillä on lämminverinen ja jalkojen kylmäystä hoidetaan enimmäkseen jäällä tai linimentillä treenin jälkeen, talvella on laitettu kuljetussuoja ja sen sisään lunta. Joskus myös tuossa naapurikunnan raviradalla kun on käyty ajamassa niin on samalla reissulla uitettu hevonen siinä uimapaikaksi levennetyssä ja syvennetyssä ojassa, samallahan hevonen saa tavallaan kylmäyksen jalkoihinsa. Mun mielestä teidän kylmäystyyli on hyvä etenkin kun hyppäätte aika paljon ja hevosen jalathan kuluu hyppäämisestä helposti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi kuljetussuoja olisi muuten kätevä lumella kylmäykseen!

   Poista
 6. Hoito teillä on todellakin oikeassa ja ihan normaalia hoitoa. Meidänkin pitäis hommata noita jääpussukoita kun meinaa kylmäys muutoin jäädä..

  VastaaPoista
 7. Noi sun hiukset oli tos videos niiiiiiiii ihanat!!! On ne nytki mut tos <3

  VastaaPoista
 8. Meillä on kylmäyssuojat ja talvella lumikin ahkerassa käytössä, meidän tallilla kaikki harrastaa jalkojen kunnollista hoitoa ja hyvän niin :) Hyvin tekin hoidatte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että teidän tallilla hoidetaan noin hyvin jalkoja!

   Poista
 9. Meillä laitetaan joko kaksiteholinimenttiä tai kylmäsavea jalkoihin kovan rasituksen jälkeen :) Tykkään enemmän savesta, sillä se ei kuivata jalkaa yhtä paljoa kuin linimentti. Talvella laitetaan pussiin lunta ja kääritään pinteleiden kanssa :)

  VastaaPoista
 10. Hyvä postaus!
  Omalla hevoselle juuri ei mennä mitään kamalaa treeniä, vaan meidän ratsastus menee yleensä kentällä ravailuun ja köpöttelyyn. Eli ei siis tarvita muutakuin joissakin tapauksissa linimenttiä, sitäkin vain kovan treenin jälkeen (:

  VastaaPoista
 11. Ei oo omia hevosia, mut yksäritallilla jolla käyn muutaman kerran viikossa ratsastaa, on lämppäri jolla on jalkavaivoja. Vissiin nivelrikko tai jotain. Ratsastettiin sillä kevyesti jokapäivä (käyntiä + vähän ravia) ja kylmättiin vedellä semmosella kylmäyslaitteella joka kerta.Talvella kylmättiin lämppäri lumipusseilla. Nyt kuitenkin heppa lähtee pian vihreille laitumille iän, jalkojen ja huonojen hampaiden takia.
  Siellä on myös pari suokkia, jotka kylmätään aina kun mennään raskaammin. Esim. hypätään maastoesteitä tms. Linimenttiäkin joskus käytetään, mutta ei kylmäyksen yhteydessä koska jalat "jäätyisivät" liikaa.

  VastaaPoista
 12. Ratsastan pienellä ponilla noin kerran viikossa ( siis oma on) niin pitääkö kentällä ratsastamisen jälkeenkin kylmätä tai sitten kun on hypännyt pari estettä? Tai maaston jälkeen?

  Ikinä en ole kylmännyt ja en ymmärrä Se tarkoitusta :) toivottavasti vastaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luitko koko postauksen? Siinä kerron oikeastaan kaiken, ikinä ei ole kylmäyksestä haittaa mutta ainakin raskaan maaston tai hyppäämisen jälkeen kannattaa kylmätä:)

   Poista
  2. Luin, mut luin varmaa liian nopeasti, kiitti kuiteski :)

   Poista
 13. Tosi hyvin kirjotettu postaus ja oon jalkajutuissa pitkälle samoilla linjoilla! Omalla ponilla on tosiaan ollut jännevamma, ja viimestään se herätti hoitamaan jalkoja viimesen päälle. Tämän "jännevammaponin" jalat kylmätään kylmäsuojilla (joskus vedellä) joka ikisen ratsastuksen jälkeen, lähes poikkeuksetta kävelynkin koska haittaahan siitä ei voi olla. Rankemman treenin jälkeen laitan yleensä Arnikat kylmäyksen jälkeen, se poistaa tällä ponilla nesteet tosi tehokkaasti. Välillä käytän myös BOT-suojia.

  Hevoseni asuu muualla, joten ei ole ihan samanlailla mahkuja kylmätä jalkoja eikä säilyttää kylmäsuojia. Mutta aina kun mahdollista, pyrin ratsastuksen jälkeen kahlaamaan järvessä/lumihangessa tai kylmäämään jalat vedellä tai laittamaan savet (tykkään muuten kovasti, vaikka sotkevaa onkin). Kisojen/valkkojen jälkeen laitetaan sitten kylmäsuojat kinttuihin ja sen jälkeen yleensä lämppärit. Linimenttejä en tosiaan kauheesti tykkää käyttää, silloin tällöin kuitenkin juurikin Arnika tai MSM-linimentti käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein nuo "vammat" vasta herättää hoitamaan niitä jalkoja ja sun jalkojen hoito kuulostaa kyllä järkevälle:)

   Poista
 14. Juu meilläkin aina rankan este että koulu treenin jälkeen letkulla, ja se on kyllä aikaa vievää puuhaa:D ja sitten laitetaan pintelit ja patjat jalkaan yöksi ( ellei oo ollu pvällä valmennus), eli samaa mieltä olen kanssasi tästä asiasta!:)

  VastaaPoista
 15. Vedellä kylmätessä jos antaa vettä tulla letkusta normaalisti (ei suhkuten) ja hieman yläviistosta polven alapuolelta takaa päin keskeltä vesi valuu tasaiesti molemmille puolille eikä tarvi kylmätä molempia puolia erikseen :)

  VastaaPoista
 16. jes hyvä tämmönen postaus! ratsastuskoulussa jossa käyn, jalat on pakko kylmätä aina estetunnin jälkeen, mutta itse kyllä kylmään jokaisen hiemankin rankemman ratsastuksen jälkeen, varsinkin iäkkäimmiltä hevosilta. Aina ei ehdi vedellä letkuttaa eikä jaksa jonottaa tuntia pesupaikalle jos muut on ehtineet ensin, joten joskus linimentti on ainut vaihtoehto. laitan sitä sitten aina huolella, että edes vähän "korvaisi" veden vaikutuksia (--: itsekkin käyttäisin mieluiten jäätä, koska kuulosta kaikista tehokkaimmalle.

  VastaaPoista
 17. Tosi hyvä, että pidätte hevostenne jaloista huolta! :) itse olen myös oman hevosen kohdalla tarkka jalkojen hoidosta. Käytän kylmäyspatjoja tai 2-teho linimenttiä kisojen, hyppäämisen tai kovien treenien jälkeen. Hevosellani on herkkä iho, joten käytän linimenttiä kasteltuihin jalkoihin, mutta suosin helpompia (ja ehkä tehokkaampia?) kylmäyspatjoja :) omistan myös back on track -suojat, joita käytän talvella pitämällä niitä hevosen jaloissa tön yli.

  VastaaPoista
 18. Vedellä kylmätessä jalan saa kyllä kylmättyä molemmin puolin kun valuttaa vettä oikeasta kohtaa riittävän ylhäältä. Ja meillä ei juuri kylmätä mutta yleensä lämppärit tai back on track suojat yöksi hyppyjen jälkeen, varsinkin vanhoilla hepoilla/poneilla.

  VastaaPoista
 19. Itse kylmään vuokrikseni jalat joka ratsastuksen jälkeen, koska sillä on ollut jalkaongelmia. Käytän joko kylmäyssuojia, joissa on jotain geeliä sisällä ja pidetään pakastimessa, tai savea. Mun mielestä olis tosi tärkeetä, että ratsastuskouluissakin painotettais enemmän jalkojen hoidon tärkeyttä.

  VastaaPoista
 20. Pelkästä savesta ei tule samanlaista hyötyä kuin jäällä/vedellä kylmäämisestä. Meillä hevosten jalat kylmätään yleensä vähänkin rankemman treenin jälkeen. Käytetään kylmäpatjoja, koska vie vähemmän aikaa kuin vedellä kylmäs (meillä ei ole kylmäysletkuja), kisoihin meillä on oma pieni pakastin joten jalat pystyy hoitamaan myös siellä. Rankimpien treenien jälkeen käytän yleensä kylmäsavi+märkä sanomalehti+lämpöpintelit yhdistelmää, vähemmän rankempien jälkeen kylmäyksen jälkeen vain linimentti+lämppärit. Ei-kisakaudella pliistraan jalkoja myös yleensä kuureina ja takapolvia pliistraan enemmänkin, niihin kun on niin vaikea saada kylmäpatjoja :)

  VastaaPoista
 21. En kylmää, koska meidän hevosilla ei mennä ikinä raskaasti ja kuitenkaan ei ole ollut mitään jalkaongelmaa. Toiseksi eihän mitkään intiaanitkaan kylmänneet hevosten jalkoja/vieläkään karjapaimenet eivät kylmää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihan oikeasti, järki käteen. Ennen tehtiin niin monet asiat huonommin, mutta tutkimustulosten myötä osataan ne tehdä nykyään paremmin;)

   Poista
 22. Kylmään hevoseni jalat joko letkulla, kylmäsuojilla tai savella. Kisoissa mahdollisuuksien mukaan joko letkulla tai savella. Suojia ei voi ottaa mukaan, koska ei ole pakastinta. Savi on todella hyvä kylmäyskeino, mutta miinuksena on sen sotkuisuus. Kisoissa varsinkin, jos ei pääse pesemään savia pois, niin sen harjaaminen ei ole mitään mukavinta puuhaa. Joskus saatan kylmäyksen jälkeen laittaa linimenttia vielä jalkoihin.

  Kisoissa laitan lähes aina yöksi lämpöpintelit + patjat ja arnikaa. Mielestäni jalkojen hoito on hyvin tärkeää, eteenkin kun Lupu hyppää tällä hetkellä 120-130cm ratoja, joten rasitusta tulee jaloille. Koskaan ei voi hoitaa jalkoja liikaa, joten mielummin liian huolehtivainen, kuin välinpitämätön. Hyvin hoidetut jalat mahdollistaa hevosen pidemmän käyttöiän. Toki vammoja voi sattua hyvästä hoidosta huolimattakin, mutta tiedätpähän ainakin tehneesi parhaasi. Nykyään olen melko tarkka jalkojen hoidossa verrattuna aiempaan. Vielä voisi olla hieman parantamisen varaa, mutta hyvään suuntaan jo menossa! ;)

  -Kiki

  VastaaPoista
 23. linimentin laiton jälkeenhän ei saisi laittaa missään nimessä lämpöpinteleitä, koska se voi polttaa ihon vakavasti rikki. Tuli vaan mieleen tota videota katsellessa.

  Ite kylmään vuokrahevoseni jalkoja kylmäys suojilla aina rankan rasituksen jälkeen. Ne suojat on kyllä tositosi kätevät ja niitä voisin suositella kaikille! Tosin talvella kylmään aina lumella ja joskus myös vedellä!

  Tää oli varmasti hyödyllinen postaus monelle ja toivottavasti ihmiset alkaisivat hoitaa heppojensa jalkoja paremmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksikään linimentti ei ole niin vahvaa, etteikö sen päälle voisi kääriä. Pliisterit on asia erikseen.

   Poista
  2. Liika linimentin käyttö kyllä voi polttaa ihon vakavasti rikki. Ei paljoa pidä joka ratsastuskerran jälkeen sitä jalkoihin laitella.

   Poista
 24. Itse kylmään juurikin tuolla vesitekniikalla, kun ravipuolelta on tullut mulle tutuksi, mutta olisihan mulla mahdollisuus ihan kunnon kylmäykseen tarkotetuilla patjoilla kylmäillä c: Voisi alkaa käyttämään niitä patjoja, kun valaisit tätä jalkojen kylmäys- asiaa.

  VastaaPoista
 25. Mä olen tottunut enimmäkseen kylmäämään kylmäyspatjoilla, koska ne on niin kätevät ja nopeat laittaa :) Oon myös laittanut jääpusseilla, niin kuin sä.
  Mun mielestä teidän tapa kylmätä, näyttää hyvältä! :)
  Vielä sen verran, että oot täysin oikeessa tossa ravipuolen hevosten jalojen hoidossa.
  Itse hoidan ravihevosia ja niiden jalkoja todella hoidetaan erittäin tarkasti.

  VastaaPoista
 26. Meillä kylmätään heppojen jalat aina ratsastuksen jälkeen. Me yleensä kylmätään vedellä joskus noilla kylmäpakkauksilla. Silloin tällöin laitetaan myös linimenttiä mutta savee ei olla kokeiltu/käytetty. Mun mielestä jalkojen kylmäys on tosi tärkeetä, en myöskään ymmärrä miksi joku ei kylmää jalkoja ja ihmettelevät kun jalat on huonossa kunnossa...

  VastaaPoista
 27. Kylmään hoitohevosen jalkoja aina hyppäämisen ja rankan maasto, puomi tai koulutunnin jälkeen. Talvella linimentillä ja kesällä letkuttamalla.
  Toisen hoitsun yksi jalka kylmätään aina liikutuksen jälkeen koska siinä on joku rasitus vamma... Muita jalkoja siltä ei kylmätäkkään koska sillä ei saa kuin kävellä ja ravata ihan pikku pätkiä :( Talvellä kylmään kylmäys patjoilla ja kesällä vedellä, hoitsulla tulee linimentistä ihottumaa :(

  VastaaPoista
 28. Tosi hyvä postaus! :))Toi kylmäys kuulostaa tosi hyvältä! Ittenkii pitäis varmaan harrastaa sitä useammin kun kerran vuodessa...

  VastaaPoista
 29. Omalla ponillani käytetään etu ja takajaloissa finn tackin pakastimessa säilytettäviä kylmäys suojia ja sen jälkeen laitetaan vielä linimenttiä. Tää aina hyppyjen jälkee :)!

  VastaaPoista
 30. Savea joskus käyttäneenä siinä on miinuksena sotkuisuus laittaessa, sekä pois saaminen oli joskus tuskastuttavaa. Mutta mitäpä sitä ei rakkaan karvakorvan vuoksi tekisi. :)

  VastaaPoista
 31. Tää postaus oli tosi kiinnostava vaikka tää ei silleen mua koskekkaan ku ei oo omaa hevosta::) Mut voiko tosta lämpöhoidosta hevosen jalat hikeentyä? onko teillä koskaa käyny nii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos pidit tätä silti mielenkiintoisena ja voivat ne kai? Ei meidän hepoilla kumminkaan koskaan ole hikeentynyt.

   Poista
 32. Tosi kiinnostava postaus joka oli tosi syventävä. Lisää tällasia:)

  VastaaPoista
 33. Meillä on kans tallissa iso pv, jolla on ollut jalkaongelmia ekana talvenaan meillä. Olen pääsääntöisesti käyttänyt arnikaa, koska linimentti kuivattaa mielestäni ihoa vain hirveästi, eikä loppujen lopuksi tehoa kauhean syvälle. Linimenttiä siis olen läästinyt aina hyppytreenien jälkeen ja rankempien päivien.
  Talvisin myös tuota lunta olen käyttänyt ja letkulla on tullut kylmäiltyä kanssa kesällä. Parisen minuuttia olen sohinut yleensä jalkaa kohden ja siitä isolle laitumelle, jolloin hevosen tulee käveltyä itse verenkiertoa liikkeelle. Kylmäsuojatkin ollaan ostettu, mutta lähin pakastin ei ole kauhean houkuttelevan matkan päässä niin niitä on tullut käytettyä enimmäkseen talvella, jolloin olen viskannut lumeen tallin viereen yöksi/ratsastuksen ajaksi ja vetänyt siitä jalkaan.
  Kylmäsavea olen mietiskellyt ja siitä paljon hyvää myös kuullut, koska sen voi laittaa vaikka yöksi jalkoihin ja aamulla harjata vain pois.
  Samalla aloin mietiskellä myös noita lämpöisiä ja tuli mieleen, että ollaan kokeiltu myös näitä BOT tallisuojia, joiden sanotaan toimivan kylmäsuojia vastaavana hoitona. Jos tosin pilkkua viilataan niin ne heijastavat sitä lämpöä takaisin jalkaan ja laittavat verenkiertoa liikkeelle lämpimien tavoin.
  Huh, kun tulikin pitkä romaani! Mutta siis näin meillä hodietaan ja on hoidettu hevosten jalkoja :)

  VastaaPoista
 34. Tosi mielenkiintoinen postaus! (: Itsellä nykyisellä vuoktaponilla hoidetaan jalkojen kylmäys että, kun meri on melkein tallin viressä (n.40 - 50m?) niin aina ratsastuksen jälkeen käydään jalat kylmäämässä siellä.
  Kävellään joku yli 10 min niin hyvä tulee! Talvella varmaankin hoidetaan lumella tai jäällä.
  Pakko sanoa että Ruukin maaeutu opistolla on aivan mahtavat vehkeet jalkojen kylmäykseen, kun olen ollut leireillä monesti. Jokaiseen jalkaa oma ns. kierreletku ja muuta sellaista(:

  VastaaPoista
 35. Savi on todellakin kätevää kisapaikoilla! Me laitettiin aina rankimpien kenttävalmennuksien ja kenttäkisojen jälkeen savet jalkoihin mutta nykyään olen käyttänyt linimenttiä:)

  VastaaPoista
 36. Itse käyn ratsastamassa siilinratsastuskeskuksessa ja hevosen jalat kylmätään jäällä viimeisen tunnin jälkeen ja perjantaina sen jälkeen vielä savet jalkaa.
  Muistathan että nää on ratsastuskoulun hevosia

  VastaaPoista
 37. En kylmää ponini jalkoja sen kummemmin, joskus hetken vedellä rankempien estetreenien jälkeen, sillä niihin ei tule nesteitä, eikä mitään. On tuolla ikää jo 14 vuotta, koko ikänäsä ollut esteponi eikä ikinä ole ollut jalkaongelmia, eikä muutenkaan sairauksia.

  VastaaPoista
 38. tää oli kyllä hyvä postaus, pakko myöntää etten koskaan tiennyt ihan tarkalleen miks niitä jalkoja ylipäätään kylmätään, paitsi sitten sen että se ehkäsee jalkavammoja :) oonpaha nyt astetta viisaampi!

  ite kylmään aina estetuntien ja valmennusten jälkeen kylmäsuojilla sen n. 20min ja joskus kun jaksan ja ehdin niin pistän lämppärit yöksi. Takapolviin pistän linimenttiä yleensä, kun sinne ei kylmät ihan yllä.

  VastaaPoista
 39. Meillä kylmätään kylmäkääreillä jokaisen ajolenkin jälkeen ja hiitin jälkeen kylmätään ensin letkuilla ja sitten kääreillä. Meillä on myös raveissa kylmäkääreet mukana ja ne laitetaan miltein heti startin jälkeen jalkaan. Meillä myös paljon pliistrataan kaikenlaisilla mömmöillä ja hoidetaan muutenkin jalkoja tosi hyvin. Ja kyllä meillä ravipuolella hoidetaan jalat tosi hyvin, onhan ne suuressa osassa juoksemisessa (:

  VastaaPoista
 40. Ratsastuskoulussa jossa käyn kylmätään kaikkien hevosten jalat 20 minuuttia aina jokaisen ratsastuksen jälkeen kylmäkääreillä. Ennen kylmättiin vaan tiettyjen hevosten jalat, mutta nyt kun on ollut vähän epäonninen vuosi jalkavaurioiden ja muittenkin asioiden takia niin nyt kaikilta kylmätään ja on omasta mielestäni tosi hyvä juttu! No joo, tallilla kestää pidempään kun pitää kylmät odottaa mutta ei se haittaa kun kuitenkin hevosten terveydestä kyse :) talvella joillekin laitetaan kylmäyksen jälkeen lämpöpintelit yöksi, saa nähdä laitetaanko nekin kaikille tänä vuonna :D

  VastaaPoista
 41. Moi Tiia! Rakastan sun ja Pinjan blogeja, ja luenkin niitä aktiivisesti. Mutta nyt itse asiaan: kuka teillä tekee aamutallin silloin kun teillä on koulupäivä? Ja olen samaa mieltä kanssasi hevosten jalkojen kylmäämisestä. Mutta terkkuja Pinjalleja Lillilli ja Voitolle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äiti tekee aamutallin silloin:)

   Poista
  2. Okei! Kiva kun sain vastauksen! :)
   T. sama ano ;)

   Poista
 42. Tohon vedellä kylmäämiseen on pakko vielä mun lisätä, että ajatelkaa millanen vesilaskusiitä tulee kun lorottelet vettä hukkaan sen 40-60 min jos yhtä jalkaaa pitäisi kylmätä se 10-20min.:) Ja tiia sul on aivan älyttömän kivat blogit ja katsastan ne päivittäin aina uuden postauksen toivossa:-)

  VastaaPoista
 43. Mun hoitohevonen on osittain ravuri ja osittain ratsu, ja koska etenkin raveissa jalat on kovalla kulutuksella niin kylmään AINA jalat ihan käyntimaastosta estetreenin jälkeen :) kylmään kylmäpatjoilla jatalvella lumella. Mun mielestä hoidatte hyvin heppojen jalkoja, tosin todella suosittelen pakastettavia kylmäpatjoja niin homma helpottuu jaon paljon nopeampaa! Meillä wahlstenin kylmäpatjat toimii hyvin :)

  VastaaPoista
 44. En omista omaa hevosta, mutta hoitohevosellani (jota hoidan paljon ja tuntuu omalta/ylläpiotponilta :D) vuohisen rengasside on paksuuntunut ja hankositeessä on minimaalinen vaurio. Kylmään aina jalkaa, mutta letkulla. Toisella hoitsullani jota oon hoitanut pari vuotta kohta, niin käytetään savea ja omistaja on todennut sen käteväksi, sen pois harjaamisessa pitää vaan olla kunnon harja. Myös yöksi joskus toiselle laitettiin back on trackit laitettiin päivittäin, muttei kylmätty. Toisen hoitsuni jalat kylmätään kyllä tooosi usein (itsekin ridaamisen jälkeen) ja jaloissa ei tietääkseni koskaan ongelmia ole ollut.(: ja oli tosi kiva hyödyllinen postaus! Nyt ainakin tiedän taas enemmän ja näitä tee jatkossa!

  VastaaPoista
 45. Meillä kylmätään ponin jalat myös jäällä.:) Se on ainakin mun mielestä kaikista paras tapa! Linimenttiäkin tuli aikaisemmin käytettyä kunnes luin jonkun eläinlääkärin tekemän testin tuloksia ja siellä luki, että linimentti tuo vain kylmän tunteen jalkoihin!

  VastaaPoista
 46. meillä on tallilla kylmäysletkut, jossa vesi pääsee jakautumaan 2 jalkaan samaan aikaan, hyötynä se että ne laitetaan polven yläpuolella = myös polvi kylmettyy :) Mutta vettähän siinä kuluu /: Lämppärit mäkin haluaisin, mutta en tiedä onko aamutallin tekijä ihan samaa mieltä niiden pois käärimisessä aamulla :D

  VastaaPoista
 47. Jos ei omista pakastinta, niin kisapaikoille on tosi kätevä ottaa mukaan semmosia apteekista ostettavia kertakäyttösiä kylmäpusseja. Ne on siis semmosia, että ne kylmenee kun niitä hakkaa. :D Aika hintavaksihan tuo tulisi, mutta ihan kätevää kuiteski.

  (itselläni ei siis ole heppaa ajattelin vaan, että tuo olis ihan kätevää kun meillä on aina yleisurheilussa vammojen varalta noita mukana)

  VastaaPoista
 48. itse olen tottunut kylmäämään ihan vedellä, joskus kylmäyssuojilla. linimenttiäkin on käytetty vaikkei se perus kylmäystä korvaakkaan. :)

  VastaaPoista
 49. Ite kylmään ponin jalat nykyään jokaisen ratsastuskerran jälkeen. Itselläni kävi juuri samoin kuin monilla muillakin. Ennen kylmäsin jalat vain raskaiden treenien jälkeen, kunnes poni sai jännevamman kumoonratsastuksen yhteydessä. Kun sitten vähitellen poni alkoi toipumaan niin, että pääsin ratsastamaan ja juoksuttamaan, piti kylmätä aina jalat. Siitä lähtien olen yrittäny tehdä kylmäämisestä rutiini.

  Meillä on kotona sellanen kylmäysletku, jolla sitten saa joka jalan kylmättyä samaan aikaan, mutta koska ponini pelkää sitä sihinää mikä siitä tulee, niin käytän sitten jäätä. :)

  VastaaPoista
 50. Hyvä postaus, olin jo pitkään etsinyt tälläistä postausta missä saisin tarkemmat tiadot kylmäyksestä.:)
  Voiko Shettis tammani jalat kylmätä aina maanantaisin ja perjantaisin koska sillon on rankemmat treenit mitäs luulet?:)

  VastaaPoista
 51. Oman hepan jalat kylmätään rankemman treenin jälkeen kylmäysletkuilla, ja yöksi laitetaan aina takasiin back on trackit. Takasiin kertyy aina välillä nestettä, mikä poistuu likutuksessa, eikä vaivaa mitenkään. Jalat on tutkitutettu aikoinaan :) Linimenttiä laitetaan harvoin, kisoissa kesäkuumalla, luokkien välissä esim. koska aiheuttavat jalkoihin hilseilyä. Järkevältä kuulostaa teidän metodit, parempi ennaltaehkäistä kuin sitten hoitaa sairasta heppaa! :)

  VastaaPoista
 52. Tosi kiva postaus, näin ton videon joskus talvella, ja silloin aloin kylmätä heppojeni jalkoja, ennen sitä en oikein edes tiennyt mitään kylmäyksestä. Oon ollu aika laiska noitten lämppäreitten laiton suhteen, lähinnä vain sen takia, etten koskaan oikeen oo saanu tietää miks niitä pitäis käyttää, mutta nyt kun tiedän, ja kerran syy on noin pätevä, alan kyllä käyttää!
  Itse kylmätään jalat aina kovemman koulutreenin jälkeen, aina esteiden jälkeen, vaikka oltais menty vaan kavaletteja tai puomeja sekä aina maaston jälkeen. Ja me kylmätään jäällä, savella jos heppa on yötä jossain eikä jäiden käyttö oikein onnistu.

  VastaaPoista
 53. Itse käyn ratsastuskoululla eikä siellä jalkoja hoideta... Ainoastaan meidän ryhmä (ollaan kokeneimpien ryhmässä ja vanhempia kuin muut) niin joka kerta esteiden jälkeen laitetaan kaksoisteholinimenttiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun teidän koululla asiat vähän huonommin:/

   Poista
 54. Tosi hyödyllinen postaus, me kylmätään rankan treenin jälkeen heppojen jalat vedellä, mutta voisi kokeilla tuota jäällä kylmäämistä, koska vedellä kylmääminen on hidasta ja muutenkin vie vettä jonkin verran. Pitäisi tuoda tallille noita kylmäpakkauksia, en todellakaan halua meidän hepalle mitään jalka ongelmia! :) Teillä on hyvät menetelmät !

  VastaaPoista
 55. Kesällä kylmään jalat vedellä ainakin rankemman treenin jälkeen,jonka jälkeen laitan mahdollisesti vielä kaksiteho msm:mää. (Kylmään vedellä jalkaa vähintään 10-15min) Kevyemmän rasituksen jälkeen laitan msm:mää. Jos ratsastan niin illalla (ponini on täyshoito taklissa) laitan yöksi yleensä "lämpösuojat"

  VastaaPoista
 56. Toisen heppani jalat kylmään rankan treenin ja maaston sekä kisojen jälkeen jalat jäällä. Toisella hepalla mennään vain köpöttelyjä kentällä ja maastossa, ja ratsastusta max. 2 kertaa viikossa, tosi hyvänä on pysynyt vaikka tulikin mulle virosta jalkavaivaisena, jonka takia vähä ratsastus. Muu liikunta sillä onkin sitten maastakäsittelyä tms.

  VastaaPoista
 57. en oo mikään pro hevosasioissa mut eiks toi tunnu hevosesta ihan hirveeltä kun mieti ku sun jalkaan laitettais 15 min hirveesti jäätä :DDDDD joo tiiän ei varmaan iha sama asia, mut joku viisaampi kertokaa? :) mut fiksulta kuulostaa tiia teijän jalkojen hoito!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosilla on erilainen verenkierto systeemi kun ihmisillä, ei voi siis mitenkään verrata:)

   Poista
 58. Huippu postaus! Itsekkin kylmään aina rankemman treenin tai estetunnin jälkeen. Meillä tallilla käytetään letkujörjestelmää, koska meillä on niihin tarkoitetut kylmäyletkut jotka ovt myös kätevät. Minäkin olen kyllä ajatellut joskus kokeilla tuota jäätä. :)

  VastaaPoista
 59. Meillä on yksi ratsu ja 2 ravuria , jokaisen rankan lenkin jälkeen ratsulla vesikylmään jalat . Meillä on sellaiset letkut että voi kaikki jalat samaan aikaan vesi jakautuu niistä . Tosi kätevät ovat . Ravureilla joka lenkin jälkeen sama juttu :) .

  VastaaPoista
 60. ihana postaus!:) just saanu oman hevosen nii hyötytietoa!:)

  VastaaPoista
 61. varmaa on samaa kommenttia tullu muilta, mut en tosiaa näistä asioista tiiä, nii voiko hevoselle tulla jonkunäkösiä paleltumia liiallisesti kylmäämisestä, ja jos voi nii vaikuttaako ne pahastikki liikuntakykyyn?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei käsittääkseni voi kun ell käski kylmäillä niin paljon kun jaksaa, eikä varoitellut mistään paleltumista:)

   Poista
 62. Kiva postaus! Mulla vuokralla 6v arabi, jalat kylmään melkein aina ennaltaehkäisyks ja päälle rankkoina päivinä kaksteholinimenttiä tai vähän riippuen arnikaa. Talvella kylmäys hoidetaan yleensä lumella :)

  VastaaPoista
 63. Moi! Tykkäsin tosi paljon tästä postauksesta! Ehkä nää, jotka ei normaalisti ees ajattele miettis nytten niitä poniensakin kopia.

  Itse kylmään hevosen jalat kovan rasituksen jälkeen tai kevyidenkin lenkkien jälkeen, jos hevosella/ponilla on viime päivinä ollut normaalia enemmän nestettä jaloissa. Meillä kotona on kaivosta tuleva vesi, joten vettä säästääksemme yleensä leikkaan vanhoista pyyhkeistä sopivia paloja ja kastelen ja pistän pakkaseen :) Toimii varmaan melko samanlailla, kun nuo sunkin kylmäpussit. Käytän melko paljon myös ihan normaali kaksiteholinimenttiä ja lämpöpinteleitä. Oon kumminki jo pitkää miettiny, että savet olis varmaan hevosen iholle ja jalan nesteille parempi, kun linimentti. Talvisin kylmään ihan lumella.

  Ja mun mielestä kylmäätte jo hoidatte hevostenne jalkoja tän tekstin perusteella tunnollisesti ja esimerkillisesti. :)

  VastaaPoista
 64. Meillä on kotona raviponeja, joista ite reenaan kahta. Aina kun ollaan niitten kanssa menty sen verran rankka lenkki että poni lähes kokonaan hiessä tai jos oli muutenkin pitkä lenkki, niin hoidan aina sellaisen lenkin jälkeen jalat :) Eli kun myö ollaan ostettu agrimarketista kaks finn tackin kylmäyspatjaa ja wahlstenilta kaks patjaa myös, niin laitan jokaiseen jalkaan ne ponin pesun jälkeen ja annan niitten olla jaloissa 15-20 minuuttia. Sen jälkeen venyttelen jokaisen jalan ja sitten laitan kaksiteholinimenttiä :)

  VastaaPoista
 65. Moi vanhan hevosen hoitajana, heppa jo 22 v käytetään kaikenlaisen treeninjälkeen fintackin kylmäpatjoja jokajalassa , jos niiden antaa olla 20 min ne kylmää todella hyvin patjoista pitää myös pitöö huolta että ne pysyvät hyvässä kunnossa sillä ne maksavat 40e pari . Kylmäyksen jälkeen käytämme paksuja villapinteleitä ja patjoja käytämme linimenttiä jaloissa sekä takapolvissa, nämä on toimineet hyvin. ja todellakin arvostan kunnollista kylmäystä ja hoitoa varsinkin hyvin iäkkään hevosen kohdalla

  VastaaPoista
 66. Talvella myös lumihankeilu auttaa hevosen jalkojen kylmäykseen

  VastaaPoista
 67. Kylmään omien hevosten jalat estetreenien ja rankkojen muiden treenien jälkeen jääsuojilla tai vedellä. Linimenttiä laitan välillä jos on kiire, se on semmosta 2 tehosta. lämpöpatjoja en oo koskaan kokeillut.

  VastaaPoista
 68. Meillä on ihan kunnolliset kylmäyspatjat, mutta itse olen jo puolentoista vuoden ajan kylmännyt joka liikutuksen jälkeen vedellä hetken aikaa ja hyppytreenien jälkeen sitten ihan kunnolla letkulla tai kesän alussa hankitulla kylmäysjärjestelmällä joka on muuten tosi kätevä! Talvella sitten lumella tai patjoilla :) teidän tapa kuulostaa ihan hyvältä! Meillä käytetään myös paljon päkkäreitä jotka omasta milestä auttavat :)

  VastaaPoista
 69. Itse hoidan aina väh. Linimentillä ja rankan jälkeen kylmään ja käytän myös aika paljon B.O.T patjoja ja ne toimii hyvin! :) Tosi kiva postaus!

  VastaaPoista
 70. me kylmätään kesäisin vedellä ja talvella lumella kun tallissa ei pakastinta ole. rankkojen treenien jälkeen kaksteho linimenttiä. tekisin juuri samanlailla kuin te jos vain olisi noi patjat ja pakastin :) ja voten jalat ovat varmasti hyvässä kunnpssa kun niitä hoidatte noin hyvin, mutta täytyyhän se estehepalla ollakkin (:

  VastaaPoista
 71. meillä ainakin ihan vaan lämpimään aikaan kylmäysletkuilla laitetaan 15 min ja talvella monesti lunta. teidän tapa on kyl tolleen helppo ja nopee :)

  VastaaPoista
 72. meillä tehdään niin että kesällä käytetään kylmäpatjoja ja talvella ensin kunnolla vedellä virutetaan jalat ja käydään vähän aikaa taluttamassa ulkona että vesi jäätyy jalkoihin :)

  VastaaPoista
 73. Meillä kylmään seisottamalla letkuissa noin 20 min. Lämpävaiheeseen meiilä on käytössä BACK ON TRACK- pintelipatjat, ovat tutkitusti vielä paremmat kuin mitkään paksut patjat, kannattaa koittaa joskus jos on mahollista ;)

  Hyvin vaikutatte huolehtivan teijän ratsuista :)

  ja totta muuten, monien ravurien jalat hoidetaan hyvin

  VastaaPoista
 74. meiän tallilla ei yleensä sillee tunninjälkeen kylmätä, kun ei mennä niin rankasti.
  Yhellä hevosella on nyt ollu vähän jalkaongelmaa, mutta ope laittaa vaan linimenttiä. Hevonen on aika vanha, auttaisko kylmäys mitään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmäys auttaa varsinkin ennaltaehkäisynä, mutta varmasti auttaa riippuen toki hevosen vaivoista:)

   Poista
 75. Etujalkoja kylmätään kylmäsuojilla, takasin ei heppa anna laittaa mitään joten vedellä niitä mahdollisuuksien mukaan :/

  VastaaPoista
 76. Oon ihan samaa mieltä sun kanssa.
  Parempi hoitaa jalkoja aina, kun vain sillon kun ongelmia on tullut.
  Tallilla missä käyn on ravihevosia, ja mekin aina ratsastyksen ja ajon jälkeen hoidetaan jalat, ja ei tulisi mieleenkään jättää jalkoja hoitamatta rasituksen jälkeen.
  Mekin kylmätään jalat sellasella letku jutulla mitkä kierretään jalkojen ympärille ja sitten letkuista tulee vettä. Säästää aikaa itseltä tosi paljon ja tosi hyödyllinen. :) ja tosi kivoja nää mielipide postaukset! :)

  VastaaPoista
 77. Meillä kylmätään vedellä mahdollisuuksien mukaan. Välillä laitetaan linimenttiä, jos on monta hevosta odottelemassa vesipisteelle kylmättäväksi...

  VastaaPoista
 78. Kiva ja hyödyllinen postaus! Hoitoheppalla käytetään savea, poni elelee pihatossa, joten mun mielestä hyvä vaihtoehto, ei tarvitse odotella. Itse oikeastaan vaan kouluilen ponilla jolloin savia ei tarvita. Ponille kuitenkin joskus kausiluontoisesti kertyy nesteitä jalkoihin, jolloin ponin ollessa kevyemmällä savet laitetaan joka kerta. Ainut haitta on tosiaan savien pois harjauks, ja silloin ku päivittäin joutuu käyttää alkaa karvat lähteä ja karvapeite ohenee siitä missä savet ovat... Kun savet vetävät mukanaan karvaa, mutta kerran pari viikossa käytetttynä toimivat kyseisellä ponilla:)
  Tulipa sepostus! Mutta mielestäni hoidatte hevostenne jalkoja hyvin, kun ratsastuskoullani ei hevosten jalkoja oikeastaa kylmätä ikinä, kesäisin vesiesteellä kahlaten, eikä sitäkään aina...

  VastaaPoista
 79. Omalla hevosella löytyy vanhaa jännevammaa, rengassiteessä ruhjeita jne. Mutta terveen paperit se aina saa ja kisaa hyvin aktiiisesti. Aina kun on ollut koulutunti niin kylmään vedellä n. 5min per jalka koska hevonen ei anna pitää kylmäysjärjestdlmiä. Mutta ell sanoo että se on juuri sopiva aika. Kylmäänisen jälkeen laitan usein tensolvettiä ja siinä se. Hevonen repii myös pois lämppärit nii niitä ei pysty käyttää :D
  Estetreenin jälkeen kylmään 10min jalka ja laitan savea.
  Pientä korjausta tekstiisi että savea käyttäessä pitää ensin kylmäät jalkaa hetken ja sitten vasta laittaa savi.


  Hehän hoidette hyvin jalkoja, mutta oletko tiennyt pientä pai juttua, oma ell joka on ihan suuntautunut jalkaingelmiin niin sanoi minulle että jos jalkaa ei katsele kylmällä vedellä ennen jäiden laittamista niin se on yhtä kun ei mitään. Jalka ei sillon "ime" kylmyyttä yhtä hyvin! Eli kannattaa aina kastella se jalka ennen kun laitatte kylmät! Koska itse jalan pitää olla kylmä vielä sillon kun nuo jäät ovat "sulaneet"
  Sitten vielä lämppäreistä että jos niitä käyttää liikaa niin ns. teho loppuu... Kannattaa pitää joskus taukoa niistä joku viikko kaksi ja taas jatkaa :) muuten peukut pystyyn koska hoidettavana jalat hyvin! :)

  VastaaPoista
 80. Itse laitan aina vähänkin rankemman treenin jälkeen arnikaa hevoselleni:) Joskus muutama vuosi sitten sillä oli polvessa jotain (ei tosin enää ole vaivannut mitenkään) ja haluan että vaivat pysyvär poissa:) Laitan siis n. 3-4 krt viikossa arnikat niveliin, polviin sekä selkään, vaikka ei nyt ihan tähän liittynytkään mutta itse en pelkästään ole tarkka jaloista, vaan myös lihaksista:) Lisäksi kylmään aina jäällä ja/tai vedellä hyppäämisen jälkeen.

  Mutta tosi hyvä postaus, liian usein näkee kun hevoset vaan laitetaan karsinaan ja jätetään sinne esim kisojen jälkeen... Tähän samaan voisin mös sanoa itselleni hyvin tärkeästä asiasta, nimittäin oikeasti pitkät (15-20min) alku ja loppukäynnit, jotka myös tosi tärkeitä jaloille:)

  VastaaPoista
 81. Käyn hoitamassa yhtä kaverini ponia, ja ponilla on nestettä jaloissa ja haluaisin kylmätä ponin jalkoja. Mutta omistajalla ei ole ollut tapana kylmätä. Harmittaa ponin puolesta jos tulee joskus jotain jalkaongelmii ku ei oo kylmätty. :(

  VastaaPoista
 82. Meillä on aikalailla ihan automatio että kylmäillään aina ratsastuksen jälkeen sellasella letkuvekottimella.

  VastaaPoista
 83. Itse käyn ratsastuskoululla tunneilla ja siellä kylmätään tarvittaessa joittenkin tuntareitten jalkoja, esim. jos hevonen on mennyt kaks-kolme tuntia päivän aikana, niin sit kylmätään jalat päivän vikan tunnin jälkeen tai sit estetuntien jälkeen.

  Sit jos ei tartte kylmätä hevosen jalkoja, niin itse nykyään sit pyöritän jalat kumisualla läpi.

  Aijemmin yhen ponin jalkoja tuol tallilla kylmättiin joka päivä, vaikka se ois mennyt vaan yhen tunnin päivän aikana.
  Mutta nykyään tämän ko. ponin jalkoja kylmätään vaan tarvittaessa, koska tallinomistaja on sanonut, ett jos jatkuvasti kylmää, niin se kylmäämisen teho heikkenee.
  Joten itse olen tosiaan ymmärtänyt tuon niin, ett jos jatkuvasti kylmää hevosen jalkoja (esim. joka päivä jokaisen liikutuksen jälkeen), niin siitä ei ole sit enään mitään hyötyä pitemmän päälle. Mut en sit tiiä pitääkö tuo paikkaansa.


  Nii, ja tosiaan tallilla kylmätään hevosten jalat joko kylmäpatjoilla tai vedellä. Talvella jos on sit pakkasta sopivasti, niin sit kastellaan hevosen jalat vedellä ja käydään sit pihalla taluttelemassa hevosta, tai jos lunta on sopivasti ja se on sopivan pehmeää, niin pistetää hevonen lumihankeen tai talutellaan hevosta lumihangessa.
  Nii, ja tietysti joillekkin hevosille laitetaan (myös) linimenttiä jalkoihin tarvittaessa.

  Nii, ja te hoidatte kyl mun mielestä hyvin hevostenne jalkoja.

  VastaaPoista
 84. Yleensä kylmään semmoisella letkusysteemillä, eli kaikki jalat saa vedellä yhtä aikaa joka puolelta. Kylmään 20min kerralla aina kovemman rasituksen jälkeen ja toisinaan muutenkin. Talvella käytän yleensä lunta tai kylmäsuojia. Jos on kiire, saatan vesiletkujen sijaan käyttää kylmäsuojia, mutta eivät kylmää mielestäni yhtä tehokkaasti kuin vesi, vaikka olenkin kokeillut monia eri merkkisiä ja eri tyyppisiä. Jos jaloissa on yhtään normaalia enempää nestettä tai lämpöä, kylmään päivittäin vähintään kerran päivässä ainakin viikon ajan.

  VastaaPoista
 85. Meillä on yleensä kylmäsuojat jalassa, kun on tallilla pakastin. Joskus laitan linimenttiä, mutta useammin arnikaa joka laittaa myös nesteet liikkeelle. Lämpöpinteleiden sijaan meillä on yöllä Back On Track -suojat :)Ja savi on muuten kätevää, mutta sotkee tosi paljon ja ei lähde kuin pesulla pois :/ Mun mielestä teidän tapa hoitaa jalat on oikein hyvä :)

  VastaaPoista
 86. Minkähän takia edes tuo irtopala piti leikkuuttaa pois, monilla hevosilla on irtopaloja jotka eivät ikinä oireile kummoisemmin. Nyt saatte lopun ikänne piikittää noita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luuletko ihan tosissaan, että se leikattin huvin vuoksi pois. JÄRKI KÄTEEN! Eläinlääkäri sanoi että pitää leikata, kun ontui sitä:)

   Poista
  2. No jos tosiassaan ontui sen takia niin asia erikseen mutt monilla hevosilla jota olen läpiratsastellut on ollut irtopaloja jotka eivät käyttöä haittaa mitenkään.

   Poista
  3. Niin Voitollekkin sanottiin vuosia sitten, eläinlääkäri totesi että ei tarvitse poistaa liian iso riski. Ei tule haittaamaan mitään. Toisin kävi, onneksi leikkaus meni hyvin ja heppa on taas entistä ehompi:)

   Poista
 87. Vastaan ravi-ihmisenä, työskentelen ravitallilla ja kerron kuinka meillä tehdäään :)

  Miksi joku teistä ei kylmää hevosensa jalkoja?
  - Kylmään joka hevosen jalat aina hiitin(=rankka treeni)jälkeen, jos hevosella on/ollut vaivoja kylmään myös kevyemmän treenin tai tarhailun jälkeen.

  Millä menetelmällä te kylmäätte oman hevosen jalat?
  -Yleensä finn tackilta ostetuilla jää patjoilla tai jääpusseilla. Talvella lumella jos kaikki jäät on jo käytetty eikä ole kerennyt kylmettyä uudelleen. Meillä on myös kylmäys letkut joita käytetään jos pesarille ei ole ruuhkaa.

  Mitä mieltä olette meidän hevosten jalkojen hoidosta?
  -Mielestäni toimintanne kuullostaa järkevälle! Hienoa että jotkut viitsii nähdä vaivaa hevostensa eteen :)

  Kerron vielä tähän loppuun että meillä siis kylmätään jalat heti lenkin jälkeen ja illalla hoidetaan (hiittipäivinä eli 2-3krt/vk)lämpimällä tai pliistereillä lisäksi. Linimenttejä en käytä koskaan. Yleensä käytän back on trackeja öisin tai jos aineita haluan laittaa laitan bliisteriä joko vahvempaa tai miedompaa hevosesta/vaivasta riippuen. Bliistraan säännöllisen väliajoin kaikkien ajohevosten jalat vahvemmalla bliisterillä oli ne vaivasia tai ei!

  Tässä siis vähän ravitallin jalkojen hoito arkea :) Näillä kun on näitä vaivoja enemmän tai vähemmän niin on tullut tuo jalkojen hoito vuosien saatossa tutuksi!

  VastaaPoista
 88. Minun mielestä letkulla kylmääminen on aivan suorasta ajan ja veden haaskausta! Miettikää nyt 20min kertta 4!! Itselläni ei ole pakastinta ja savellla kylmääminen on todella sotkuista joten itse kylmään hevoseni jalat laittamalla sen seisomaan 10l vesiastioihin. Eli hevonen sesomaan astioihin ja sitten vedet, niin oaljon vettä, että hevisen jänne jää kokonaan veden alle! Tämä toisaaltaan vaati alussa kärsivällisyyttä, sillä hevonen ei välttämättä tajua että siinä pitää seistä paikollaan... Mutta toistojen ja aluksi lyhyempien aikojen kautta onnstuu helposto:) ja samalla aikaa kun hevonen seisoo "ämpäreissä" voi tehdä kaikkea muuta. Esim. Harjata, pestä varusteita. Näin säästyy aikaa ja vettä!

  VastaaPoista
 89. Ravipuolella jaljoken hoitaminen niin arkipäiväistä ja se tehdään huolella ja antaumuksella oli kyse sitten kaviosta taikka jalkojen jänteiden hoidosta.
  Meillä leikutetaan jalat joakisen ajo lenkin jälkeen (joskun jopa vapaa päivinä) lekuttamisen jälkeen taitetan viellä kylmäyssuojat (meillä käytetään Eskadron Pro Coolia). Kylmien jälkeen laitetaan etusiin tallisuojat ja takasiin villapinteleitten kanssa Back on Trackin pintelipatjat. Ja tietty oikea ja hyvä suojitus ajaessa. Näillä on meillä kestännyt jalat hyvässä kunnossa. Joten kannattaa joskus kokeilla, ite olin pitään tätä tyyliä vastaan mutta sit kokeilin tätä ja en vaihtais enää ikinä poistoiseen tyyliin.

  VastaaPoista
 90. Meillä entisen hankkarivammaisen hevosen jalkoja hoidetaan, aina joka ratsastuksen jälkeen kylmäyssuojilla (saa ainakin ravipuolen kaupoista) osottautuivat tosi hyviksi. Kylmäävät hevosen polven sekä nivelet. Sekä kylmäyksen jälkeen joka on noin 10-20min jatkamme laittamalla BOTit eli Back On Trackin lämpösuojat. Ne kyllä eivät ole mitään halpaa kamaa, mutta minusta se kannatti.

  VastaaPoista
 91. Ihana nähdä että otat hevosten jalkojen hoidon vakavasti!!! Koska (anteeksi mutta kärjistän hieman) ratsupuolella harrastelijat usein suorastaan laiminlyövät hevostensa jalkojen hoidon.
  Itse ravipuolen harrastajana olen päässyt seuraamaan kuinka suomen huipulla kilpailevien hevosten jalkoja hoidetaan ja periaate on kyllä sama; ennaltaehkäiseminen avainsanana, kylmää rasituksen jälkeen ja lämmintä yöksi.
  Haluaisin kuitenkin lisätä tähän muutaman oman huomioni, ensiksikin olisi hyvä kylmätä myös polvet, eli ylemmäs kylmät etusissa! Ja toiseksi lämpöpintelit on hyvät, mutta niiden hyöty jää vähäiseksi mikäli jalan verenkierto ei ole aktiivinen ja sen takia verenkiertoa lisäävien BOT-patjojen käyttö kuuriluontoisesti tai jatkuvasti taikka jalkojen pliistraaminen kuuriluontoisesti tehostaisi lämmön vaikutusta.

  VastaaPoista
 92. Riittääkö hevosen jalkoja vaan kylmäys ??

  VastaaPoista
 93. Miten toi irtopala haittaa voittoa?miks se piti leikata?

  VastaaPoista
 94. Ihan superhyvä postaus! Tästä oli paljon apua oman esteponinkin jalkojen hoitoon. Ryhdyin heti etsimään noita lämpöisten patjoja.. :)

  VastaaPoista
 95. Meillä kylmätään tallilla sekä kylmäsuojilla että pakkauksilla. Ja yleensä kylmään joka tunnin jälkeen koska ohjeena on useimmalle hevoselle että kylmää jalat viimeisen tunnin jälkeen.(siilin ratsastuskeskus)

  Teidän kylmäys on mun mielestä hyvä. Ja vaikka videossa sanoit että 20-30 min niin on se silleesti ihan ok, sillä kylmät voi olla pidempäänkin vaikka ne ei vaikuta. Lämppäreiden laitossakin on hyvä tekniikka koska kovin monella ei ole tarpeeksi paksuja patjoja.

  On kyllä tullut itsekkin huomattua ettei kaikki arvostahevosen raskasta työtä ja hoitavat kylmäykset/ lämppärit noin vaan 10 minuutissa. Hyvä postaus, hyvin hoidatte hepojanne :)

  VastaaPoista
 96. Tää oli tosi kiva postaus!:) näit lisää ;)
  Musta on ihailtavaa kattoo ku kylmäät aina niin huolellisesti ne jalat vaikka oisit kuinka väsyny ym. :)

  VastaaPoista
 97. Kiva postaus ! (: Itsekkin kymäilen ponin jalkoja aina hyppy kerran jälkeen ja rankemman maasto/koulutunnin jälkeen.
  Millä menetelmällä te kylmäätte oman hevosen jalat? Vedellä ja joskus jos on oikeen kiire niin linimentillä. Myöskin meillä on kylmäys suojat.
  Mitä mieltä olette meidän hevosten jalkojen hoidosta? Hyvin kylmäätte ja hoidatte heppojenne jalkoja! (:

  VastaaPoista
 98. Kiva postaus, saisi tulla näitä lisää! (:
  Ja meillä linimentataan shetlanninponin jalat jokaisen liikutus kerran jälkeen. Oli sitten ratsastus tai juoksutus. Hienoa että jaksatte huolehtia hevosten jalkojen kunnosta, vaikka olisittekin väsyneitä (:

  VastaaPoista
 99. tuohon lämpöpinteleihin...minun omat valmentajat on snaoneet että lämpöpintelit pitäisi olla villaiset sekä villaiset pinteli patjat...tosin ite tein yleensä et villasetpintelipatjat ja sitten fleecepintelit päälle, mut toimi niinkin...en oo kuullu et niittne pitäs olla paksut patjat vaan aina sen että pitäs olla villaset:D mut näin sitä oppii aina uutta!:) ja pää asia taitaa olla kyllä se että tulee ns oikee vaikutus! mut muuten kyllä huippu postaus! ja totta että moni unohtaa jalkojen hoidon tärkeyden etenkin tämä unohtuu ratsastuskouluissa mikä pitäs olla siellä vakiokäytönnöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villa tosiaan lämmittää ja me ennen käytettiin villasia, kunnes Sanna sanoi ettei missään nimessä. Tukee liikaa, kun ei hevonen tarvitse koko yöksi tukea:)

   Poista
 100. Sua matkikaan moviestarplanetissa!http://www.moviestarplanet.fi/ Siellä on yksi hahmo joka on lillivoitto
  Halusin vaan ilmottaa!

  VastaaPoista
 101. tää oli tosi kiva postaus ku jotkut sai taas hyvää tietoo :)
  voitko kans tehä psotauksen siitä miten muuten hoidatte heppojanne et niiku miten hepat pysyy lihaksikkaana kiiltävänä ja muutenkin terveinä ja mitä ne nesteet aiheuttaa siellä jaloissa kun tunnustelette niitä? ja miten ne saa pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Juu voin koittaa jotain tuollaista kehitellä! Nesteet on vähän sama asia kun sinulla jossain paikassa turvotus.

   Poista
 102. No ei omaa hevosta löydy, mutta ratsastus tallin poni jolla kylmätään viimeisellä tunnilla jos se menee 2-3 tuntia putkeen.

  VastaaPoista
 103. Itse törmäsin tällaiseen "pulmaan"/pähkinään. Kun lämpö saa nesteet liikkumaan, jolloin nesteet häviää. Monet kuitenkin kylmäävät nesteet pois ja oon miettinyt että kumpi on tehokkaampi ja onko näillä ylipäätään eroa? Entä vaikuttaako niiden "sekakäyttö" (esim. Ratsastuksen jälkeen kylmät ja yöksi lämppärit) nesteiden katoamisen tehoon? Pähkinää pähkinää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa nyt ihan varmasti vastata, kylmät poistaa vähän erilaisia rasituksen jälkeisiä/vammojen aiheuttamia nesteitä ja lämpimät seisotuksesta kertyviä nesteitä.

   Poista
 104. Jos teen raskaan treenin, esim. hyppään laitan aina greenesit jalkoihin ja yöksi lämpöset.
  Joka kerta kevyen treenin päälle kylmäys.

  VastaaPoista
 105. Mä yleensä rasituksen jälkeen kylmää vuokrahevosen jalat ensin kunnolla letkulla ja sen jälkeen linimenttiä :)

  VastaaPoista
 106. Hyvä kirjoitus jalkojen hoidosta.
  Yksi hyvä lisä,millä vahvistetaan hevosen jalkojen jänteitä ja lihaksia, on liikuttaa hevosta erilaisilla alustoilla. Ratsastaminen epätasaisessa maastossa on yksi jalkojen hyvinvoinnin perusta. Silloin jänteet vahvistuvat ihan erilaiseksi, kuin pelkällä sileällä ratsastuksessa. Metsäpolut ja niillä liikkuminen luovat hyvän perustan terveille ja vahvoille jaloille.

  VastaaPoista
 107. tää oli tosi hyvä postaus! :) ja kumpi on sinun mielestäsi parempi, linimentti vai kylmääminen minkä teit tuossa videollakin?(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luitko koko postauksen, jos luit lueppa uudestaan;)

   Poista
 108. Tää oli tosi kiva postaus, tuli itellekkin tästä pari uutta juttua. Siis kuin noi lämpöset et jos vaikka ratsastat päivällä nii laitatko ne sitten vasta illalla, yöksi?
  Kuinka kylmäätte kisojen jälkeen? kisapaikalla vai vasta kotona?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan joskus heti ratsastuksen jälkeen ja annan olla aamuun asti tai sitten käärin vasta illalla. Kylmätään kotiin lähtiessä ja kylmät on sitten kotimatkan jaloissa:)

   Poista
 109. Miksi joku teistä ei kylmää hevosensa jalkoja?
  - Aina estetreenin jälkeen kylmätään !

  Millä menetelmällä te kylmäätte oman hevosen jalat?
  - Ensin vesiletkulla takasia ja etusiin laitetaan kylmäpatjat. Yöksi takasiin tai etusiin Back On Track suojat :)

  Mitä mieltä olette meidän hevosten jalkojen hoidosta?
  - Hyvin kylmäätte ja hoidatte :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin ja sítte nuo BOT-suojat on helpot käyttää kun ei tarvihe pinteleitä :D Ja lampaan karva on kanssa hyvä :) (http://www.hevosvire.fi/tuotteet.html?id=6/17 nuo on siis ne suojat)

   Poista
 110. Moi hyvin kirjotettu ja hyvä ohje. Mutta mä käyn yhessä ratsastuskoulussa jossa ei kylmitetä heppojen jalkoja :(. Jos mulla ois hevonen kyllä ne kylmittäisin ja lämmittäisin. :) Tällä kyseisellä tallilla ei ole niin montaa kylmä pussia jolla kylmätä kymmeniä hevosia.

  VastaaPoista
 111. Tykkäsin postauksesta tooosi paljon! tohon vesi juttuun; meillä tallilla osa hepoista kylmätään vedellä osa kylmäpatjoilla.. letku on sellainen kiinnitettävä selkään laitettava letkuosa josta lähtee hevosen selkän päältä joka jalkaan oma letku jonka päässä sellaset muovilenksut jolloin jalka kylmääntyy kokonaan sen ympäriltä:) sait varmaan "tosi hyvin" selvää:)

  VastaaPoista
 112. Olette kyllä tosi vastuullisia hevosenomistajia joka suhteessa!
  Ja kylmääminen on todellakin fiksua ja kannattavaa! :) Erittäin kiva ja puhutteleva postaus! Onneksi maailmassa on myös hevostensa parasta ajattelevia ihmisiä kuten te, sillä on niin ärsyttävää, kun ei ajatella hevosensa parasta ja jätetään vaan talliin seisomaan hoitamatta ratsastuksen jälkeen -.-
  Jos, tai siis kun joskus saan oman hevosen, niin rankemman ratsastuksen jälkeen mulle ei tule olemaan edes vaihtoehto jalkojen kylmäämättä jättäminen!

  Tsemppiä ja kaikkea hyvää teille, jatkakaa samaan malliin! :)
  Enkä myöskään ymmärrä miksi joku on ihmetellyt tai kritisoinut jalkojenne hoitoa... ?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalkojen hoitoanne* eikä jalkojenne hoitoa piti sanoa :D

   Poista
 113. Itselläni ei ole omaa hevosta tai ponia, mutta olen monella ratsastuskoululla monesti kylmännyt jalat; jäällä tai lumella. Toisaalta en ymmärrä, miksi ratsastuskoulussa ei kaikkien hevosten jalkoja kylmätä, vaikkapa edes hyppäämisen jälkeen. Ymmärrän että jääpusseja menee siihen paljon, mutta jos vain hyppäämisen jälkeen edes kylmättäisiin, oilisi parempi. Minusta hevosten jalkoja on hoidettava todella hyvin, sillä joitakin jalkavaivoja on todella kallis ja hankala hoitaa pois.

  VastaaPoista
 114. Kiva postaus :)
  1.Mun mielestä jotku ei kylmää aina hevosen jalkoja koska joko ne ei ite "jaksa" tai sitte ne kokee sen olevan aika turhaa.
  2.Omaa hevosta tai ponia mulla ei ole.
  3.Teidän jalkojen hoito on tosi huolellista ja hyvä ku huolehitte hevosten jaloista :) <3

  VastaaPoista
 115. Mulle on sanottu, että hevosten jalkoja ei saa kylmäillä kuitenkaan liikaa, koska siinä voi käydä niin, että ne eivät enää tehoa. Ihan niinkuin ihmisetkin, jos syö lääkkeitä pitkään ja "voimakkaasti" niin sen teho rupee pikkuhiljaa laskemaan.

  Sanokaa jos olen väärässä, sillä mulle on näin sanottu, enkä tiiä onko totta :)

  VastaaPoista
 116. Eihän voitosta enään olis kisahepaksi, jos sillä on irtopalat leikattu. Eiks se oo vähän niinko nivelrikko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eieieiei:DD Irtopala voi aiheuttaa nivelrikon, mutta ei se tarkoita että on nivelrikko.

   Poista
 117. Onko sulla enään askia?

  VastaaPoista
 118. Meillä on tallilla sellainen sääntö että aina estetreenien jälkeen pitää hevosten jalat kylmätä, mut valitettavasti letkulla:D Mäkään en ite ymmärrä niitä ihmisiä jotka ihmettelee sitä miks kylmätään jne.. :)

  VastaaPoista
 119. Kiva postaus!:) Ootte kyllä toosi huolellissia omistajia! Mutta mitäpä ei oman hevosen eteen tekisi. Näää oon tosi kivoja nää "tieto" postaukset! Ootko ite muokannu tähän kommenttiboxiin nää hienot puhekuplat? Ja voisitko kertoa miten ne saa laitettua. Kiitos jo etukäteen!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein yhdellä koodilla jonka löysin netistä, etsippä sinäkin:)

   Poista
 120. Hyvä postaus! Ravipuolella tosiaan hoidetaan aika paljon enemmän jalkoja kylmäämällä kuin ratsupuolella, tai ainaki niin oon minäki laittanu merkille. Ratsupuolellekkin pitäis tulla enemmän esim. ratsastuskouluille että kylmättäs jalat vaikkapa jäällä.

  VastaaPoista
 121. Tosi hyödyllinen ja mielenkiintoinen postaus lukea! Sain paljon uutta tietoa, koska postaus oli muutenkin hyvin kirjoitettu yms.
  Minun mielestäni teidän hevosten jalkojen hoito kuulostaa erittäin osaavalta ja hyvältä, vaikka en itse vielä mikään kokenut ratsastaja ole! :)

  VastaaPoista
 122. KIITOS KOMMENTEISTA, LUIN KAIKKI JA KOITIN VASTAILLA NIIHIN MISSÄ KYSYTTIIN JOTAIN :)

  VastaaPoista
 123. Kiva postaus! :) Miten mahtaisi toimia pinteleiden sijasta pelkkä lämpölinimentti?

  VastaaPoista
 124. Minä taas käytän savea Se lämmittää ja kylmettää ja sen voi jättää yöksi. Pitää osta laittaa elmukelmu oikealle kireydelle ja pinteli laittaa ja pestä pois. Siinä oli ne saven huonot puolet. Ja kalliimpi. Mutta miten kukin ottaa. Minä käytän saveakin aina kunnon treenin jälkeen. Eli toisindanoen melkein joka toinen päivä. Mitä linimentti tekee? En oikein ole löytänyt mistää, että kylmääkö vai lämmittääkö vai mitä. Kiitos jos linkkat osoitteen tai kerrot lyhyesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linimenttejä on erilaisia, kylmääviä ja lämmittäviä :)

   Poista
 125. Tästä olikin yllättävän paljon tietoo ja jouduin välillä palaamaan takaisin lukemaan joitakin kohtia. Uskot varmaan miten paljon tuo jalkaongelma voikaan ärsyttää/haitata, koska entisellä ylläpitoponilla jouduttiin suihkuttamaan ja kylmäämään jäällä jalat, aina ratsastuksen jälkeen. Ja nyt omalla hevosella oli haava jalassa joka on rajotti tuota käyttöä (varsinkin hyppäämistä)ja ollaan vaan suihkuteltu haava ja laitettu haavan hoitavaa ainetta (ennen pidettiin siinä sidettä kun oli vielä nii iso). Pikku hiljaa ollaan aloteltu ihan kevyellä ratsastuksella, ja nyt jalka on jo tosi hyvässä kunnossa! Tässä tämmönen omakohtanen kokemus noista hevosten jaloista. Toivottavasti Voiton jalat pysyis hyvässä kunnossa:)!

  VastaaPoista
 126. Millä menetelmällä te kylmäätte oman hevosen jalat?:: Kylmään oman hevoseni jalat, koska niihin tulee sellaisia jänniä patteja mitkä ovat täynnä nestettä ne ilmestyvät melkein aina ratsastuksen jälkeen ja eläin lääkäri sanoi että se ei ole vakavaa mutta pitää kylmtä jalkoja kesällä kylmään välillä muutenkin ja aina jos on hieman liian kuumat jalat niin kylmään
  Mitä mieltä olette meidän hevosten jalkojen hoidosta?:: MItäpäs mieltä sitä nyt olisi??,, hyvältä näyttää!! ei moittimista tai mtn!:D

  VastaaPoista
 127. Ratsastuskoulussa missä käyn ratsastamassa kylmätään hevoset jalat vedellä sellasilla erillisillä kylmäyletkuilla n. 15-30 min ajan riippuen hevosesta. Ne on mun mielestä ihan kätevimmät, jos vertaa esim. talvella tuohon lumeen, kun pitäs laittaa se pintelin sisälle ja pyörittää jalkaan tosi tarkasti, niin siihen verrattuna nää letkut on puolet helpompaa & nopeempaa. :)

  https://www.google.fi/search?gs_rn=26&gs_ri=psy-ab&cp=22&gs_id=dc&xhr=t&q=hevosten+kylm%C3%A4ysletkut&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.51773540,d.bGE&biw=1760&bih=895&um=1&ie=UTF-8&hl=fi&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=IZUwUu-sCPCN4gTz6YHoDA#facrc=_&imgdii=qo60oiu9r2Sb9M%3A%3BhMv6-i1QNKRmxM%3Bqo60oiu9r2Sb9M%3A&imgrc=qo60oiu9r2Sb9M%3A%3BZ5maSq3pU0oCcM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.kymenravijaratsu.fi%252Fimages%252Fkuvat%252F11090_det.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.kymenravijaratsu.fi%252Fjalkojen-kylmaysletkut-p-1239.html%3B600%3B613

  Ne on samantapaset kun tuossa kuvassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka ehitte kylmätä kaikkien hevosten jalat vai ymmärsinkö väärin?! :o Ihan toimiva ja hyvä tapa kyllä, mutt mun mielestä vie aikaa paljon, etenkin jos on useampi hevonen :)

   Poista
 128. Meillä (raviponilla) jalkoja hoidetaan kylmäyksen lisäksi pliistraamalla speedwaylla, ennen kisoja kylmäsavella (ainoa aine missä ei ole varoaikaa) sekä back on track patjoilla! Noita back on trackeja suosittelisin teillekkin, tosi tehokkaita ovat:-)

  VastaaPoista
 129. Nyt tuli sellainen kysymys mieleen, kun meidänkin hevoselta on leikattu irtopala toisesta takajalasta ja ei olla tiedetty mistään piikityksestä, niin vaikuttaako se jotenkin tämän jalan kuntoon? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä irtopala oli ollut jalassa jo niin kauan, että oli hiukan ehtinyt tuhoja tehdä. Ell antoi sitten ohjeeksi piikittää, ihan tapauskohtaista varmaan :)

   Poista
 130. Meillä kylmätään ponin jalat kylmäyssuojilla aina reippaamman liikutuksen ja varsinkin jos hypätään vähänkin enemmän. Lisäksi laitetaan usein arnikaa liikutuksen jälkeen tai fleeceviltit lämpimillä pinteleillä jalkoihin yöksi kylmäyksen lisäksi. Katsomme myös aina liikutuksen jälkeen jalat läpi ja jos huomataan jaloissa nestettä merkittävästi niin silloin jalat hoidetaan, vaikka liikutus olisi ollut kevyempää.
  Mielestäni teidän tyyli hoitaa hevostenne jalkoja kuulostaa oikein hyvältä.

  VastaaPoista
 131. Mistä noita "löröjä" kylmäpusseja löytää ? Oon koittanut ettiä, mutta en löydä mistään :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun juu, sori en lukenut postausta ihan ajatuksella läpi. Löysin vastauksen :D

   Poista
 132. Kiitos vinkeistä! Pitäis varmaan aloitta kylmäämisen omien heppojeni kanssa.

  VastaaPoista
 133. Miksi laitat voiton aina käytävällä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karsina on hevosen koti ja Voitto on tottunut sellaiseen toiminta malliin, joten siksi laitan sen mielummin käytävällä.

   Poista
 134. Hyviä vnkkejä! :) täytyy ostaa nuo jääpussit :) Kylmäättekö Lillin jakoja samalla tavalla kuin Voiton? :)

  VastaaPoista
 135. meillä käytetään ihan vaa lämpimiä, ja jos on kovempaa treeniä kuten hyppäämine yms me letkutetaan jalat, kuivataan ja laitetaan lämppärit. PARAS BLOGI!:)

  VastaaPoista
 136. Riittääkö hevosen jaloille treenien jälkeen vaan kylmäys ???? pliiis vastatkaa ees joku.

  VastaaPoista
 137. Meillä käydään läheisessä lammikossa seisomassa tai kahlaamassa se 10-15 minuuttia aina treenin jälkeen ja rankemman treenin jälkeen laitetaan linimentit kinttuihin sen lisäksi. Varsinkin nyt syksyllä kahlaaminen on hyvä tapa, kun vesi on viilentynyt hyvin (: Talvella käytetään sitten lunta. Teillä hoidetaan hevosten jalat huolella ainakin tuon tekstin perusteella, ja mielestäni monen ihmisen pitäisi muistaa hoitaa jalat paremmin ja ennaltaehkäistä ennen kuin sattuu jotain.

  VastaaPoista
 138. Meillä on kylmäys suojat mutta meidän shetlannin poni ei ainakaan minun mielestä tarvitse tarvitseeko sinun mielestä shetlannin ponnimme hyppää korkeimillaan ratana 70cm ?:) Ja sulla ja pinjalla molemmilla ihanat blogit !<3

  VastaaPoista
 139. Meillä kylmätään tuolla jäällä. Mä kylmään kans jalat aina rankan ratsastuksen jälkeen, mutta jos vaan hipsutellaan kentällä niin sillon ei. Tuota lämmitysjuttua en ole ennen kuullut :)
  On just hyvä että jalkoja hoidetaan hyvin! Niillehän se kaikki paino aina menee.

  VastaaPoista
 140. Aika jännä, että noin pienestä irtonaisesta luun palasta voi aiheutua niin paljon vaurioita. Äitini on eläinlääkäri joten tiedän sillein enemmän hevosista mitä kaverini vaikka hänellä on hevonen. Tarkoitan lääkitse mis ja sairaus puolta. Minusta hoidatte Voiton ja Lillin jalkoja hyvin eikä tavassanne.ole mitään vikaa. Suosittelen käyttämään savea kerran tai kaksi vuodessa nimittäin se tietääkseni lämmittää jalkoja hyvin ja sen voi jättää vaikka siksi aikaa kun hevonen on tarhassa siksi aikaa kun itse olet vaikka koulussa. Savi on kyllä aika hankala poistaa mutta sen mukana lähtee yleensä esim. irtokarva ja kuivunut iho jokalähtee nätisti irti eikä revi hevosen jalkoja. Muuta minulla ei ollutkaan.

  VastaaPoista
 141. Heippa, minkälaista kylmäystä suosittelet alue-tason estehepalle jolle ilmestynyt etujalkaan kova luu. Veikkaan että liikaluu? Ei kumminkaan ole oireillut tai mitään :( ollut joku 5kk ja yleensä vaan linimenttii estetreenin jälkee oon laittanu :3

  VastaaPoista
 142. Hyvä postaus, pisti miettimään!

  Harmittaa että tallilla jossa asustelee hoitoponini, ei kylmätä jalkoja ollenkaan. Jos joku ontuu, niin silloin muttei muuten. Mutta nyt menen etsimään netistä tietoa, kokoan sen yhteen, tulostan ja vien tallinomistajalla ja yritän neuvotella asiasta :)

  VastaaPoista
 143. itselläni ei omaa hevosta ole,mutta käyn ratsastamassa ja hoitamassa hevosia ja vaikka sitä on tullu tehtyä jo 6 vuotta en tuollaiseen tapaan ole törmännyt ja kavereilla on hevosiaja he eivät oikeastaan kylmää jalkoja.
  minun mielestä se on hyvä ja järkevä idea ja teidän järjestelmä on erittäin hyvä :)!!!
  tälläset asiat pistää miettimään:
  pitäisikö oikeasti vain odottaa että jotain todella tapahtuisi?
  kumpi tärkeämpää se että pääset n.1h aikaisemmin kotiin vai se että hevonen voi hyvin?

  VastaaPoista
 144. kauanko pidätte kylmiä jalassa :) ja miksi laitatte lämpimät ja kauanko niitä pidätte :)!?

  VastaaPoista
 145. Kävelen aina pitkät alku ja loppukäynnit vaihtelevassa maastossa reippaasti. Esteiden ja rankempien koulutreenien tai erittäin reippaan ja pitkän maastolenkin jälkeen laitan savea kesäisin tai vedellä viilennettävät kylmäpatjat. Talvisin yleensä kylmäpatjat ja arnikaa sen jälkeen.

  VastaaPoista
 146. Kylmäyssuojat on varmasti ne kaikista kätevimmät niin kisapaikoilla kuin kotonakin. Pistetään pakkaseen ja siitä jalkaan. Annetaan olla jalassa ja samalla voidaan hoitaa muita asioita. Annetaan olla jalassa ainakin 20min mielellään enemmän, sitten putsataaan vaan purut ja mönjät pois ja takaisin pakkaseen, meillä toiminut, suosittelen! :)

  VastaaPoista
 147. voiks lämpimist olla haittaa, jos vaan kävelyttää hevosta?

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.