Vuoden ekat ulkona ja omalla kentällä

torstai 16. huhtikuuta 2015

Moikka! Nyt uusinta yritys, julkaisin tämän postauksen nimittäin ajatukssisani jo eilen, vaikka oli tarkoitus ajastaa se tälle päivälle... Jotkut ovat varmaan jo siis tämän lukeneet sillä tajsuin mokan vasta vähän myöhässä.

Viime postaus sai melko inhottavan negatiivisen vastaanoton, iso kiitos niille jotka jaksavat tsempata ja kertoa asiansa asiallisesti. Tosin niinhän kaikki uusi (hevos)blogimaailmassa tunnutaan haukuttavan ja lytättävän heti kättelyssä. Siinä monelle pieni asennemuutoksen paikka, uusi ei ole aina pahasta ;)

Meidän kenttä on nyt oikeastaan ihan priima, ulkona on valoisaa ja sen myötä on enemmän voimia kirjoitella blogiakin tai oikeastaan ennen kaikkea kuvata, sillä talvellahan postaustahti hidastui uusien kuvien puutteen vuoksi. Oltaisi saatu kuvattua viikonlopusta ihan tosi hyvä ja mielenkiintoinen videopostaus, mutta arvatkaa tajuttiinko se vasta sunnuntai iltana... Tehtiin nimittäin molempina päivinä normaalia enemmän tallijuttuja. Rakennettiin uusi kentän lana iskän kanssa, irrotettiin hepoilta hokit ja laitettiin ne samaan tarhaan, hypättiin ja puuhasteltiin muutenkin kevätjuttuja tallissa.


Kannoin jo lauantaina kavaletteja ja pari puomia kentälle. Ajattelin tehdä kuten "ennen vanhaa" aluevalmennuksissa, että menen ekana päivänä estekoulua ja toisena sitten hyppään kunnolla. Rakensin yhteen kulmaan kaarevalle kolmen esteen jumpan, mentiin tätä tehtävää jokin aika sitten Sannan valmennuksessa ja Sanna kehui sitä tosi hyväksi tehtäväksi. Tämä tehtävä sujui yhtä hyvin kun silloin valmennuksessakin. Varsinkin oikeaan kierrokseen saatiin tehtyä tosi tasaisia kierroksia, vasempaan jouduin sitten vähän enemmän korjaamaan, sillä Voitto laskeutui vähän liikaa vasempaan reunaan ja näin ei oltu keskellä, vaan ajauduttiin vasemmalle. 

Korjasin ensin tuota ongelmaa sisäpohkeella, mutta se ei tuntunut toimivan, sillä Voitto tuli vain hätäisemmäksi. Sitten kokeilin korjata johtavalla ohjalla ulos ja tämä toimi hyvin. Voiton kaula oli suorempi ja se oli muutenkin kropastaan suorempi, jolloin laskeuduttiin enemmän oikeaan paikkaan. Tällainen virhehän lähtee varmasti pohjimmiltaan mun istunnasta.

Sunnuntaina ohjelmassa oli sitten radan hyppäämistä tai ehkä pitäisi sanoa tehtävän, koska meidän kymmenellä tolpalla ei mitään pitkää rataa rakenneta. Olen kokenut hyväksi tavaksi verrytellä Terhin valmennuksissa käytettävän systeemin. Menen vanhaan tyyliini verrattuna tosi pitkän kaavan mukaan sileää ensin ravissa ja sitten laukassa, aluksi rennosti ja myöhemmin vaatien aktiivista ja reipasta ravia. Tein mm. siirtymisiä ravista laukkaan ja loivaa kiemurauraa. Sileän jälkeen Voitto saa hengähtää hetken ja sitten aloitetaan varsinainen hyppääminen.

Aloitin tulemalla ristikoita kahdeksikolla, sen jälkeen tulin linjat pariin kertaan ristikkoina. Mittasin linjat tällä kertaa ihan mittanauhalla, sillä viimeksi itsenäisesti hypätessä taisi mennä välit vähän pieleen.. Molemmat olivat 17m, olisin halunnut toisesta 21m, mutta nyt kun kentän toisessa päässä on vielä lumikasat ei linja oikein järkevästi tuohon mahtunut. Tulin ristikkokorkeudella molemmat välit viidellä joka oli todella normaali.


Linjojen jälkeen tulin sitten ensimmäisen radan. Esteet olivat tässäkin vaiheessa ihan pieniä, okserin yläpuomit laskettu ja muut esteet pikkupystyinä tai risteinä. Rata sujui hyvin, en saanut mitenkään tosi hyvää laukkaa, mutta ihan menevää kuitenkin. Voitto otti muuten tosi hassuja hyppyjä tohon okserille, olin ekalla kerralla ihan hukassa kun se hyppy jotenkin heitti siellä ilmassakin.. 

Ristikkoradan jälkeen esteet nostettiin johonkin 80cm korkeuteen ja tulin uudestaan hyvin samantyylistä rataa. Ylhäällä näkyykin siitä piirustus, tulin välillä nuo linjat toiste päin eli ensin suoran ja sitten kaarevan, mutta muuten menin alkuun tätä samaa rataa pari kertaa. Kun esteitä oli nostettu sinne 80cm kävi viisi askelta liian ahtaaksi, vaikka olin varautunut ottamalla välissä hyvin kiinni. Tulin sitten neljällä, joka oli paljon parempi ja sujuvampi. Ekalla kerralla jouduin vähän sujumaan ja sen jälkeen Voittokin alkoi innostumaan. Kyllä hyppääminen on vaan niin paljon helpompaa kun hevonen laukkaa itse eteen aktiivisesti, kateeksi käy niitä joiden hepat on jo heti valmiiksi tuollaisia kun Voitto vähän syttyessään.


Nostettiin esteitä vielä kaksi kertaa, niin että rata oli noin 80-100cm, okseri taisi jäädä 80cm korkuiseksi, mutta pystyt olivat metrin luokkaa. Sain kyllä tosi hyvän fiiliksen päälle, oli ilo hypätä! Tein virheitä, mutta korjasin ne ilman kieltoja yhtä kertaa lukuun ottamatta. Alla näkyy ratapiirros, olin lähestymässä viimeistä estettä eli okseria pitkällä lähestymisellä. En nähnyt paikkaa, joten otin kiinni, en nähnyt vieläkään otin vielä vähän kiinni ja Voittohan tuli kiinni, sillä tässä vaiheessa se oli jo sen verran kiihtynyt, että jäi tyhjäksi jo kulmasta. Kieltohan sieltä tuli, tosi ärsyttävää mokasin viimeksi valmennuksessakin yhden pitkän lähestymisen täsmälleen samalla tavalla!

Toisella kerralla Voitto jäi edelleen tyhjäksi ja paikalleen kaarteesta, oli oikeasti iso työ saada se laukkaamaan eteen kohti estettä. Päästiin yli vaikka paikka oli edelleen vähän huono. Tulin vielä kerran pelkästään okserin ja nyt sain ratsastettua kaarteen hyvin ja edettyä normaalissa laukassa kohti estettä. Jossain vaiheessa tuo kuumuminen ja sen myötä tyhjäksi ja paikalleen jääminen kaarteissa oli ongelma, toivotaan ettei se nyt tule ongelmaksi taas kesän myötä kun ulkona hyppääminen on paljon hauskempaa Voitostakin ;)


 On kiva hypätä itsenäisesti. Siinä oppii ihan eritavalla kun valmennuksissa. Vaikka viimeistään blogin myötä analysoin valmennuksissakin sattuneita virheitä, pitää omat ratkaisut käydä itsenäisesti hypätessä vielä tarkemmin läpi. Mokasin. Miksi, mitä tein väärin, miten olisi pitänyt tehdä, mitä pitää tehdä uudella yrityksellä onnistuakseni jnejne. Opettavaista aina välillä! Sanna antoi mulle vuosia sitten ohjeeksi, että menet yksin kentälle hyppäämään. Et ota edes siskoa tai äitiä katsomaan, hyppäät niitä esteitä ja mietit itse mitä teet ja korjaat itse omat virheesi. Osasin kyllä noudattaa silloin ohjeita, mutta kun itse tulin kiperään tilanteeseen mokasin. Siitä on tultu valovuosi eteenpäin, mutta edelleen ilman valmentajaa hyppääminen tekee hyvää.


 Voitto sai valmennuksen jälkeen kilon sokeria ja monet taputukset. Tulevana lauantaina päästään sitten varmaan hyppäämään jo Terhin kanssa, toivottavasti ulos! Olen kisojakin vähän katsonut, mutta pitää nyt ensin katsoa sujuuko meillä yhtä kivalla fiiliksellä vähän pidemmät ja vaikeammat radat valkuissakin. Kisoihin en nimittäin halua edelleenkään lähteä, jos treeneissä ei ole varma olo.


Joko te olette hypänneet ulkona? Millaisia ratoja te suunnittelette jos hyppäätte itsenäisesti?

67 kommenttia

 1. Hyvä postaus ja hyviä kuvia!

  VastaaPoista
 2. Tosi ihania kuvia ja kiva kun teilläkin on jo kenttä hyvässä kunnossa :) Itsekkin oon päässyt menemään jo pari viikkoa kentällä ja on se kyllä kivaa vaihtelua verrattuna maneesissa menoon!

  VastaaPoista
 3. Teidän pitäisi oikeasti käydä testaamassa koulukisat, sillä teillä koulu sujuu niin hyvin videoista päätellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah mun suitsilla ei saa kisata koulua, muuten olisin varmaan uskaltautunut kokeilemaan ;)

   Poista
  2. Saa kisata kun vaan liität mukana tulleen leukaremmin, itsekkin olen PS of Swedenin suitsilla koulua kaverini ponilla kisannut ;)

   Poista
  3. Joo saa tosiaan sillä, tosin onko tämä erikoisempi malli kielletty, ei ainakaan ole niissä sääntöjen kuvissa.. Mutta en viitsi tilata sitä leukaremmiä, kun en tarvi kun niitä varten. Boikotoin koulukisoja, koska tollanen on ihan turha sääntö musta...:D

   Poista
 4. "Voitto sai valmennuksen jälkeen kilon sokeria ja monet taputukset" häiritsee tuo valmennuksen

  VastaaPoista
 5. Moi! Mun piti kommentoida jo tohon edelliseen postaukseen, mutta kommentoin nyt tähän uusimpaan. Mulle tuli todella paha mieli noista kommenteista, joita sait tuohon edelliseen postaukseen. Olen muutaman vuoden sinua vanhempi, ja voin vain kuvitella, kuinka paljon tuon ikäisenä nuo kommentit olisivat satuttaneet, ei sillä etteikö ne vielä muutaman vuoden vanhempanakin. Mä oikeasti aidosti ihailen tota sun yrittelijäisyyttä (ei selvästi ole omena kauas puusta pudonnut, mitä olen blogin perusteella ymmärtänyt, että vanhempasi ovat yrittäjiä). Herran jestas käyt lukiota, joka työllistää itsestään (pitkästä matikasta puhumattakaan) jo aivan älyttömästi, ja silti sulla on aikaa ja jaksamista puuhata laadukkaan blogin ylläpidon lisäksi portaalihommia. Voin vain nostaa hattua. Mun mielestä toi on aivan loistava idea (tuo lemmikkiportaali siis), ja muiden ihmisten ikävät kommentit saa vain ikävälle tuulelle, kun tietää kuinka paljon olet varmasti asian eteen tehnyt. Mä niin toivon, ettet sä kovin pahasti pahoittanut niistä mieltäsi. Monella ikäiselläsi (ja vanhemmallakin) on kyllä mielestäni varaa ottaa mallia sinusta. Hyvä Tiia, paljon tsemppiä kevääseen (ja tsemppiä näiden anonyymien kanssa)! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen täysin samaa mieltä tämän anonyymin kanssa! harmi kun ihmiset ei osaa arvostaa toisten tekemää työtä, olettavat vaan että kaikki tulee ihan itsestään. olisikin siis mukava nähdä taas sellainen "näin kauan käytän aikaa blogijuttuihin/portaalijuttuihin"-postaus..

   Poista
  2. En enää tuollaisista kommenteista pahoita mieltäni, onneksi sillä ei tätä muuten jaksaisi. Ja syy miksi niitä jaksaa on nämä ihanat kommentit, kiitos teille <3

   Poista
  3. Samaa mieltä! Keep up the good work! Olet todella lahjakas näissä jutuissa, älä vaan lannistu! :)

   Poista
 6. Kivalta näyttää ! Voitto taitaa olla aika opettavainen hevonen ;)

  VastaaPoista
 7. Ootko ikinä harrastanu keppareita, entä Sini?

  VastaaPoista
 8. Hyviä kuvia ja hienosti meette! :)

  VastaaPoista
 9. Miten tuleva kesä? Aijotteko kisata aktiivisesti? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vielä tiedä, katsotaan miten kisat ja treenit kulkee!

   Poista
 10. Hyi, miten pystyt näin kylmällä ratsastaan ilman hanskoja :D

  Mullekin tuli aikaisemman kommentoijan tavoin paha mieli edellisen postauksen negatiivisista kommenteista, joillakin olisi tosiaan asenteenkorjauksen aika! Lisäksi jotkut (ilmeisesti nuoremmat) ei tunnu ymmärtävän että useampi blogiportaali lisää "kilpailua" ja siten pitää kaikki portaalit tasokkaina ja sehän on nimenomaan mitä lukijat haluavat :) Lemmikkibogiportaali on tosi hyvä idea ja lisä Blogitalliin, saatan itsekin innostua selailemaan lemmikkiblogeja joita ei muuten olekaan tullut ikinä luettua!

  VastaaPoista
 11. Hyviä kuvia ja hyväpostaus! Kiva ku pääsette hyppäämään taas
  http://siiriremubrana.blogspot.com

  VastaaPoista
 12. Menetkö kesällä kesätöihin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan, oon hakenu yhteen bloggaukseen liittyvään paikkaan, jos en sinne pääse tai vaikka pääsisin niin teen blogijuttuja täydellä teholla ja meille tulee varmaan taas hevonen tähän :)

   Poista
 13. Minua häiritsee se, että bloggaajat vastaavat nykyään hyvin ilkeästi negatiivisiin kommentteihin, josta syntyy yleensä kierre. Esim. jos kysyt mielipiteitä uudesta lemmikkiportaalista ja joku laittaa, että olipas huono idea tuommoinen lemmikkijuttu! Niin useat vastaavat tylysti "onko pakko olla noin negatiivine/mee muualle haukkumaan jotain muuta, mutta kysyit kumminkin mielipidettä tähän. Tämä oli vain esimerkki, kiitos kumminkin jos ymmärrät pointin, toki täysin asiaton kommentoiminen on aina pahasta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. johtuu ehkä siitä, että monesti ne "negatiiviset kommentit" on joko asiattomia tai täysin perustelemattomia. jonkin asian kehittämiseen ei riitä se "olipas huono idea" vaan, se että kerrot miksi olet jotain mieltä!

   Poista
 14. Kilon sokeria? Siis KILON?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhhuh, tieädt itsekin hyvin, että se oli sarkasmia... Mutta siis sokerihan ei ole kovin hyväksi hevosille, mieluummin jotain muuta ;)

   Poista
 15. Pakko muuten huomauttaa tuosta sokerin käytöstä. Sokeri on vaarallisempaa hevoselle kuin ihmiselle, joten oikeasti tarkkana sen kanssa. Yhden hevosen suoli meni jotenkin tukkoon kun se sai syödä jonkin verran tukkoon, seurauksena koko hevonen lopetettiin... Eli kannattaa oikeasti olla tarkka sokerin kanssa, se on kymmen kertaa haitallisempaa hevoselle, kuin ihmiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei herranjestas jos Tiia kirjoittaa kilon sokeria, se on luultavasti vain vertauskuva.... ei tarvitse heti tuomita, varsinkaan kun et todellakaan tiedä, oliko se kuitenkin vain pari palaa.

   Poista
  2. Siis se sai oikeasti ehkä kolme tai neljä sokeria, ei todellakaan kiloa..:D

   Poista
 16. hyvin koottu postaus kuvineen ja teksteineen!:)

  VastaaPoista
 17. Meillä on joo esteet jo ulkona :) en hyppää ilman valmentajaa kun joskus jotain pieniä..

  Esteheppa Codan elämää

  VastaaPoista
 18. Kiva postaus :) Hienoja kuvia :) Hyvä että olet taas pääsyt kunnolla ratsastamaan sen tippumisen jälkeen ;) Hyvä että kenttä on sulanut ;)

  VastaaPoista
 19. Hyviä kuvia!Voisitko tehdä jonkun videon ? Ne on tosi hyviä:D

  VastaaPoista
 20. Jos meet kisoihin niin voitko tehdä kisavideopostatuksen? Niitä on niin mukava katsoa :)

  VastaaPoista
 21. En tiedä, että tuliko mun edellinen kommentti perille asti niin laitan uudestaan. Miten teitte ton lanan? Tarvittaisiin omalle tallille lana,mutta ei viittittäis maksaa montaa sataa sellasesta. Niimpä mietin, että miten sen rakensitte? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan se on valmis voisin jakaa siitä kuvia ja ohjeenkin! Mun täytyy vaan kysyy iskältä mitkä niiden tarvikkeiden nimet on..:D

   Poista
  2. Haha, joo kiva jos tekisit sellasen postauksen!

   Poista
 22. Kiva postaus;) ihania kuvia:)
  T. Meri

  VastaaPoista
 23. Kiva postaus ja ihanat kuvat❤️
  T. Meri

  VastaaPoista
 24. Miten Voitto ylihyppää noin paljon? :o tylsää,kun sun postaukset on vähentynyt mut se on kyl iha ymmärrettävää. Toivottavasti pääsette kisaan kesällä ja nostaan treeneissä tasoo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hevonen on innoissaan... :D ja parempi se kai on tällä tasolla mennä ilmavaralla kuin puomeja hipoen kun ei ratsasteta aikaa jolloin pitkä liitovaihe vie enemmän aikaa.

   Poista
  2. En tiedä miksi hyppää, se on aika varovainen, joten varsinkin vähän huonosta paikasta tai pelottavalla esteellä ottaa etujaloilla varman päälle. Takajalt tosin laahaa yleensä puomissa melkein kiinni ;D

   Poista
 25. Voitteko tehdä Q&A:n?

  VastaaPoista
 26. tosi kiva että ootte päässy hyppäämään ulkona!!! mun mielestä nypit välillä liika noiden esteiden kanssa!!
  kyllä hevonenkin osaa itse katsoa noita välejä ja pitääkin vähänosata!! ei ratsastajan oo tarkotus tietää just mihin se hyppy tulee. kerroin vain asiallisesti oma mielipiteeni!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ratsastajan on tarkoitus tietää ihan tismalleen mihin se hyppy tulee! Itsellä ei vielä siihen taito riitä, mutta oikeasti isommissa luokissa pitää laskea täsmälleen kuinka monta askelta sinne linjalle tulee ja pitää ratsastaa hyvään etäisyyteen ja pitää tietää mikä on hyvä etäisyys :)

   Poista
 27. Koska talli videoo Pinjan kanssa ????????

  VastaaPoista
 28. Vastaukset
  1. Katsotaan, kuvataan kyllä kunhan saadaan inspistä :)

   Poista
 29. Miten ja millä teit tuon bannerin? Kaipailisin nimittäin hieman apua!:)

  VastaaPoista
 30. Minkä kokoinen tuo sun Kingslandin huppari on? Vastaako sun mielestä KL naisten vaatteiden mitoitus normaalia vai onko mitoitus normaalia suurempi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kingslandin hupparit ainakin ovat normaalia kokoa suurempia! itselläni on kingslandin huppari joka on kokoa 2xs ja se vastaa normaalia kokoa n.S-M!! :)

   Poista
 31. joku päivä MyDay???

  VastaaPoista
 32. Herranjestas, kun Voitto on nykyään hienossa kunnossa! Mahottoman upea, kyllä! ♥ :)

  VastaaPoista
 33. Voi että Tiia! Oot tosi hyvä tekee postauksii!!!

  VastaaPoista
 34. sul on ihana esteistunta :3

  VastaaPoista
 35. aah taas vaan on ihania postaujksia. Tykkään sikana tällasista. Nää on niiiiiin ihania kaikki värit, kuvat tekstit yms on just 100% parhaita. Nää on vaa nii ihania postauksia. kaikki! :D

  VastaaPoista
 36. Minkä ikäisiä Voitto ja Lilli on? Ja muutes tosi hyvä postaus...

  VastaaPoista
 37. Ja mikä Pinjan blogin nimi on? Kun ole kereennyt seurailee blokeja...

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.