Testissä Hamppukuivike!

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015


Tammikuun alkupuolella sain uudelta yhteistyökumppaniltani HempRefineltä ison lähetyksen kotiin kuljetettuna. Reilu 30 kpl 150 litran paalia hamppukuiviketta toimitettiin päivässä meidän tallin pihaan tiiviiksi torniksi pakattuna. Saatiin Pinjan kanssa kahdestaan kannettua paalit talliin ja puruvarastoon. Muoviin pakatut paalit ovat juuri sen kokoisia ja painoisia, että yksi ihminen pystyy niitä liikuttelemaan helposti. Ja koko tornikin oltaisi saatu Bobcatilla liikkumaan paikasta toiseen.

Meillä on kuivikkeena ollut tähän asti aina purua. Päädyimme puruun hyvien kokemuksiemme perusteella, silloin pari vuotta sitten tosin oltiin nähty vain puru-, turve- ja olkikarsinoita. Joten oli nyt tosi mielenkiintoista päästä testaamaan ihan vierasta ja uutta kuiviketta, josta ei ollut minkäänlaista aikaisempaa kokemusta.

Olen nyt saanut yli kolmen kuukauden aikana muodostettua pidempi aikaisen mielipiteen joka päiväisen käyttökokemuksen perusteella, joten ihan ensikosketuksen perusteella tehty esittely tämä ei ole. Toivottavasti tästä on monelle apua :)

Itse en ainakaan ollut koskaan edes kuullut ennen tätä yhteistyötä hampusta. Joten aloitan esittelemällä, mitä se hamppukuivike sitten oikein edes on. Tätä eläimille tarkoitettua kuiviketta valmistetaan kuituhampun puumaisesta pehmeästä osasta, päistäreestä. HempRefinen hamppu viljellään tällä hetkellä Länsi-Suomen ja Pohjois-Karjalan alueilla, lisää sopimusviljelystä voit lukea täältä. Hamppukuivike imee hyvin kosteutta itseensä, on ekologista, vaaleaa, antibakteerista, pehmeää, riittoisaa, helppoa käsitellä eikä sotke. Nämä kaikki asiat mainitaan mainospuheissa ja voin kyllä itsekkin ne allekirjoittaa kokemuksieni perusteella.

Hamppukuiviketta käytetään monien muidenkin eläinten alustana, Sampo-kuivikepelletti sopii kissoille, kaneille ja muille pieneläimille kun taas meillä käytössä ollut hamppukuivike sopii hevosten lisäksi mm. kanoille ja jyrsijöille.

Sitten käyttökokemuksiin. Ensimmäisenä voisin mainita suurimman ja parhaimman ominaisuuden muihin kuivikkeisiin verrattuna: Hampusta tulee pienelläkin määrällä todella tiivis ja pehmeä patja. Tämän huomasi heti ensimmäisillä askeleilla karsinassa kävellessä. Määrällisesti tavaraa oli karsinassa vähemmän, mutta silti alusta oli pehmeämpi kun purun kanssa. Kuvistakin katsottuna Voiton karsina näyttää usein tosi vähä hamppuisille, mutta kun siellä käy kävelemässä on määrä todella hyvä. Piehtaroidessakaan ei betoni tule yleensä esille.

Kuivikketa ei enää siis kulu niin paljoo mitä aikaisemmin. Uuden paalin joudun nykyään lisäämään noin kerran viikossa. Kuiviketta on kulunut laskujen mukaan 9 viikon aikana about 15 paalia, eli aika tarkalleen paali / viikko, sillä karsinan perustamiseen meni noin 5 paalia.

 Siivottavuus on aika samanlainen mitä purunkin kanssa. Tosin minun mielestä purukin on tosi helppo siivota, joten siivottavuudestakin plussaa. Aluksi tuntui, että hamppu pölysi jonkin verran. Tätä ns. "alkupölyä" ei kuitenkaan myöhemmin enää esiintynyt, tiedä sitten mistä se johtui. Parin ensimmäisen päivän jälkeen en enää huomannut mitään pölyä, joten mainospuheet pitivät hyvin paikkaansa. Pölyä ei tullut näkyvästi edes siivotessa tai piehtaroinnin jälkeen, tosi hyvä juttu sillä meidän puru pölisi melko paljon ja Voitto varmaan välillä sen takia olikin vähän tukkoinen.


Ollaan nyt mietitty hamppuun pysyvästi siirtymistä, vielä on purua varastossa vähän, mutta katsotaan sen jälkeen! Sen verran tyytyväisiä ollaan kyllä oltu, että vaihtamista harkitaan ihan vakavasti. Ja tyytyväisempiä tullaan varmaan vielä jatkossa olemaan, sillä hamppua kehitellään koko ajan yhä paremmaksi palautteen mukaan. Jos kiinnostuit kannattaa hyödyntää tarjous, jossa yli 9 paalin tilauksiin saa ilmaisen kotiin kuljetuksen!

Oletteko te kuulleet tai kokeilleet jo hamppua?
Mitä kuiviketta te käytätte ja miksi juuri se?

46 kommenttia

 1. Mietinkin, kun Facebookissa pyöri hamppukuivikemainos, jonka mainoskuvan hevonen näytti aivan Voitolta. Nähtävästi se myös olikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voittohan se tosiaan oli :)

   Poista
  2. Huomasin kanssa että tuossa viimeisessä linkissä on Voitosta ja sinusta kuvia :)

   Poista
 2. pölyääkö toi kuivike :o ku meijän kanille tarvis sellasta mikä ei pölyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luitko postauksen?

   Poista
  2. Postauksessa sanoin, että ei pölise :)

   Poista
  3. paitsi alussa pölisi ja sitten varmaan kun sai ilmasta kosteutta niin ei enään pölise ,luulisin

   Poista
 3. Meillä tallissa olkipellettiä. Helppo siivota ja kuluu aika vähän. Ainut ongelma vaan etten voi shettikselleni laittaa sitä suoraan vaan pitää käyttää kahden isomman kautta että on murskaantunut. Kaviokuume ponille ku en uskalla suoraan laittaa kun syö sitä. :)

  VastaaPoista
 4. Meillä on kotona 7 heppaa joista kaks on mun :) mun polleilla on purua ja hamppua mulla on peltteiä ja turvetta:D hamppuun oon kyllä tosi tyytyväinen ite👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis teillä on kotona 7 hevosta ja käytössä 4 eri kuiviketta?

   Poista
 5. Tuleeko joku arvonta ihan pelkästään lukioille jossa on mahdollisuus voittaa hevosmessu lippuja vai onko tuo blogitalli arvonta ainoa? :D

  VastaaPoista
 6. Onko tuo minkä hintaista esim puruun verrattuna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en löytänyt mistään purupaalin hintaa, joten en kyllä osaa nyt sanoa ja vaikea arvioida koska tätä tarvitsee vähemmän kun purua.

   Poista
 7. Kävin muutama vuosi takaperin kotieläintilalla Helsingissä, jossa hevosilla oli juurikin hamppua kuivikkeena ja siitä sellainen pissapatja. Helpompi siivota, säästyy kuiviketta ja betoni tosiaan ei näy. Karsinoita siivotessa meille sanottiin aina ettei liian syvältä saada kaivaa kun puhdistetaan, se kun ei sen patjan idea ole että pohjaa myöten kauhotaan kuten peruspurun kanssa. Se patja tosiaankin imee sisäänsä kaiken eikä tule kovin sotkuista karsinaa. Kerran satuin olemaan juuri silloin siellä kun patja vaihdettiin kokonaan, ja huh siinä oli sitä tavaraa. :b Itse kyllä kuivikkeista suosisin hamppua jos oma hevonen olisi, pelletin, peruspurun ja turpeen kanssa olen myöskin ollut tekemisissä ja hamppu vie voiton :b

  VastaaPoista
 8. Meillä on purua, jossa varmaan pysytäänkin :) Miten Voitto suhtaantui tuohon? Missäpäin yleensä käytte kisoissa? Ootatko kesää? Onko sinulla joku asia jota odotat kovasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitto ei oikeastaan suhtautunut mitenkään, olisin kuvitellut sen ihmettelevän kun koko karsinan kuivikkeet vaihdettiin kerrallaan. Ja käydään Kuopion lähellä kisoissa ja odotan kesää :)

   Poista
 9. Pitäisikö tässä purun paikalla lukea hamppu? ''Tosin minun mielestä puru on tosi helppo siivota, joten siivottavuudestakin plussaa.'' Mutta kiva että hamppu on ollut hyvää, itekkin tekisi mieli kokeilla:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia sanoi ettö siivottavuudeltaan ne samanlaisia. Sitten tiia sanoi että puru on helppo siivota eli silloin myös hamppu on helppo siivota (koska tiia juuri sanoi että ne on samanlaisia siivota)

   Poista
 10. voitto oli tokassa kuvassa söpö ka oot kaunis voitko sanoo pinjalle ja hepoille terkkui ja kiva postaus:)

  VastaaPoista
 11. Meillä hamppukuiveke on hamsterilla käytössä ;D oon ollu tyytyväinen ja jos hepat kuivikkeen saisin päättää niin hamppua ois!

  VastaaPoista
 12. Ihana tuo viimeinen kuva ;). Jos itsellä heppa olisi, niin haluaisin hamppua :D

  VastaaPoista
 13. Miten hyvin sitoo ammoniakin hajun? Itse olen vannoutunut turpeen käyttäjä, vaikka se onkin tummaa ja jonkinverran pölisee, mutta tallissa ei haise ammoniakki yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Empä muistanut tuosta kirjoittaa postaukseen, koska meidän tallissa ei koskaan ainakaan meidän mielestä haise ammoniakki. Eli sitoo kyllä hyvin, ehkä paremmin kun puru. Tätä on vaikea arvioida, kun mitään hajuhaittoja ei purunkaan kanssa ollut!:)

   Poista
 14. Kokeiltiin meidän poneille kyseistä hamppua ja tykättiin. Siivoaminen sujuu myös hyvin sillä mielestäni hamppu valuu hyvin talikon läpi ja jättää kikkareet ilman hamppua talikkoon (en osaa selittää mutta helppo siivoya karsina kuitenkin). Nyt kun hamppupaalit loppuivat, vaihdoimme takaisin puruun ja turveeseen, ja hamppua kaivataan sillä tyköstyttiin todellakin siihen. Ehkä kohta uusi lasti sitten tuleemaan ;)

  VastaaPoista
 15. Voisitko taas joskus järjestää sellaisen arvonnan, jossa palkintona on sun tekemä banneri? Itse ainakin osallistuisin, koska en muuten voi saada sulta bannerii, koska ei oo mitään järkee käyttää rahaa johonki banneriin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan kunhan oon eka saanut kaikki tilausbannerit ja omani tehtyä..:)

   Poista
 16. Mites toi hampun hävittäminen? Varmaan samalla tavalla kuin puru eli ei voi laittaa esimerkiksi pellolle kuten turvelannan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Hamppukuiviketta käyttäen syntyy vähemmän monin paikoin ongelmaksi osoittautunutta kuivikelantaa. Hamppukuivikelanta maatuu nopeasti ja sen voi levittää lannoitteeksi pellolle tai mädättää biokaasulaitoksessa energiaksi."

   Poista
  2. Minkä kokoinen lantala teillä on? Onko tehty laidasta vai pellistä? Meillä avolantala ja nyt sen haju ja harakoiden kertyminen on alkanut ärsyttää naapureita. Meillä alkaa lantalan teko, siksi kiinnostaa. Teillä kuitenkin hieno lantala, kun kaikki muutkin teillä tehty niin hyvin. 😊

   Poista
  3. Meillä ei ole lantalaa varsinaisesti, välisäilytys raktorin peräkärryssä ja siitä menee sitten puutarhakompostointiin yms.

   Meillä ei siis ole mitään ongelmaa, pikkulintuja siellä on mutta ei harakaoita yms. Eikä raktorinkärry ehdi haistakkaan pahalle :)

   Poista
 17. Tuli vaan mieleen että onko olki karsina vaikea puhdistaa kun se on sellasta jännää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onse mun mielestä ainakin kun ei ole paljoo tullu siivottua :D

   Poista
 18. Asiani ei nyt tähän postaukseen liity, mutta olisi kiva tietää miten olet saanut noihin tekemiisi bannereihin vaihtuvat kuvat. Tai voisitko edes linkittää minulle sivun, josta olet ohjeet ottanut? :)

  VastaaPoista
 19. Heippa! Vastaakon noissa Eurostarin ratsastushousuissa koko suurinpiirtein samaa kokoa kuin muissakin ratsastushousuissa vai tuoko venyke enemmän joustoa? Ajattelin itekin hankkia samanlaiset.

  VastaaPoista
 20. Minkä takia uudessa videopostauksessanne sulla on ei oo Iphone 6 Plussaa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mulla oo koskaa ollukkaa 6 plussaa vaa tavallinen kutone :D

   Poista
 21. Tosi mielekiintoinen postaus! En ollut kyllä ennen kuullut hamppukuivikkeesta, mut kuulostaa hyvältä :)

  VastaaPoista
 22. Omistan kaksi marsua ja käytän niillä hamppua. Toiminut ainakin marsujen kanssa todella hyvin. Hevosien kohdalla aion kuitenkin pysyä ihan turpeessa:)

  VastaaPoista
 23. Hyvä postaus, mutta häiritsee nuo yhdys sana virheet. Luulisi että lukioikäinen osaisi jo kirjoittaa, ainakin kannattaisi opetella ettei sitten kirjoitukset mene mönkään kun kirjoitat sinnekin "pidempi aikainen" ja "joka päiväinen" tai "vähä hamppuinen". Korjaa muutkin yhdys sana virheet ja kirjoitusvirheet esim. itsekkin (itsekin) ja kokemuksieni (kokemusteni).

  Ja kirjoitin tuon yhdys sana virheen ihan tahallani väärin, jos edes huomasit...

  Minä olen tottunut käyttämään purua, mutta nykyisellä tallilla käytetään purun ja turpeen sekoitusta. Onko teillä ainoastaan Voiton karsina kuivitettu hampulla vai oletteko siirtyneet siihen kokonaan Lillinkin osalta, vai jäittekö purun käyttäjiksi?

  VastaaPoista
 24. Meillä on ollut joskus pari vuotta sitten ihan vaan purua mutta ei todettu sitä niin hyväksi jolloin siirryttiin turvekuivikkeeseen. Mutta tällä kertaa aiomme nyt kokeilla tuota hamppua ja tilattiinkin sitä, katsotaan miten se meille käy. Tosiaan puru haiskahti melko usein aika voimmakkaasti ja turve taas sotki hirveästi. Toivottavasti hamppu olisi parempaa.

  VastaaPoista
 25. Meillä on hamppua. Se on parasta kuiviketta hevoselle. Se on myös tosi helppo siivota ja siivoukseen ei kulu niin paljoa aikaa. Ennen tätä meillä oli olkipelletti kokeilussa, mutta se oli vaikea siivota. Tosi raskasta vähän niinkuin turvekkin. Hamppu tuo myös valoisuuutta talliin. Turvettakin meillä on ollut, mutta se oli todella huonoa ja se pölyää.

  VastaaPoista
 26. Paljonkohan tuo hamppukuivike sitten maksaa? Itelläni on kaks kesyrottaa ja voisin kyllä kokeilla sitä. Niilläkin melko paljon kuluu kuiviketta... Ja oli ihan mielenkiintoinen postaus!!! ;)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.