Vastauksia hevosaiheisiin kysymyksiin

lauantai 10. maaliskuuta 2018


Kysyin hevosten instagramissa(@lillivoitto)teiltä kysymyksiä ja tässä olisi muutamaan vastauksia:

Mitä Lilli ja Voitto syö nykyään?
Pelkästään heinää, pellavaa ja kivennäistä. Lilli söi ennen sairastumista myös kauraa, mutta nyt ei enää.

Kun olit nuori oliko sulla hoito- tai vuokraheppaa?
Meillä oli Pinjan kanssa "hoito/liikutushevonen" Lilja. Lilja ja Liljan omistaja opetti tosi paljon meille hevosen omistamisesta. Jos kiinnostaa tarkemmin, kannattaa tsekata tämä postaus.

Tuletko Tampereen hevosmessuille?
Ei ainakaan näillä näkymin olla tulossa, mutta viimeksikin tultiin aika yllätyksenä lyhyellä varotusajalla eli eihän sitä ikinä tiedä! Ilmoitan kyllä kuitenkin, jos ollaankin tulossa.

Mitä aiotte tehdä kun Voitto tai Lilli on huonossa kunnossa, että pitää lopettaa tai jos toinen menehtyy?
Ainakin varmaa on se, että molemmat lopetetaan samaa aikaa. Molemmat hevoset ovat myös aika sairaita, Lillillä syöpä, joka ei voi parantua ja Voitolla kaviokuume ja liikutuksen estävä jalkavamma, jotka eivät myöskään katoa. Vaikka hevoset ovatkin tällä hetkellä kivuttomia ja voivat oikein hyvin, voi kumman vain tila romahtaa milloin vain. Minusta ei kannata kärvistellä niin pitkään, että toisen tai molempien vointi romahtaa, vaan lopettaa hevoset kun ne vielä ovat kivuttomia ja onnellisia. Siihen ollaan me valmistauduttu ja tekin voitte valmistua.  En kuitenkaan tiedä tarkkaan milloin se tilanne on edessä, joten nyt nautitaan kun molemmat vielä voivat hyvin ja Lillikin alkaa olla parantunut. Ja kuten olen monesti sanonut, uusia hevosia ei Lillin ja Voiton tilalle ole tulossa. 

Aionko hankkia aikuisena/myöhemmin hevosta?
Suoraan sanoen tällä hetkellä tuntuu, että en. Mutta voi olla, että nämä kaikki vastoinkäymiset, hevosista luopuminen ja sairastelut vaikuttaa mielipiteeseen. Sanonta hevoseton on huoleton, pitää nimittäin niin hyvin paikkaansa, että miksipä kukaan hevosta haluaisi edes hankkia... No ei vaan :D Mutta sen uskon, että jollain tapaa harrastusta jatkan, sillä miksipä en, kun hevosista ja ratsastuksesta niin pidän. Ja voi olla, että hevosenkin joskus hankin. Mutta en kuitenkaan vielä aikoihin.

Haluaisitko hevosiin liittyvän ammatin?
En haluaisi. Mulle on kotona opetettu, että jos haluat oman hevosen aikuisena ei hevosista kannata ammattia tehdä, kun niillä palkoilla ei omaa hevosta ylläpidetä. Eri asia tietysti esimerkiksi yksi haaveeni eli eläinlääkärin ammatti, jos sinne voisi hakea samaa aikaa kun yleiselle hakisin myös sinne ja nimenomaan hevosten takia.

Sillon kun Lilli vain oli teillä, tuliko meille riitaa Lillin hoitamisesta tai ratsastuksesta?
Kyllä jonkun verran varsinkin aluksi, kun riideltiin siitä kumpi esimerkiksi SAA puhdistaa kaviot. Oi niitä aikoja :D Mutta meillä oli aika selvät ratsastusvuorot ja tiedettiin ettei hevosten lähellä saa riidellä tai huutaa, joten ei me ihan kamalasti riidelty.  Mutta ei se Voiton tulo yhtään sen enempää asiaa auttanut vaan ihan saman verran riideltiin tallin siivouksesta tai toisen tavasta tehdä joku asia eli siis se, että molemmilla on oma hevonen ei vaikuta riitojen määrään.


Onko Voitto sun elämäsi hevonen?
Aivan varmasti on, vaikka eihän sitä toki tiedä millaisiin hevosiin tulevaisuudessa tutustun. Mutta uskon, että ei Voiton voittanutta ole voi olla. Ehkä sekin kertoo siitä, että haluaisin kyllä kisata ja valmentautua sekä ratsastaa kunnolla edelleen, mutta en kenelläkään muulla kun Voitolla. Ratsastuskouluun meneminen ei esimerkiksi kiinnosta tai motivoi tällä hetkellä juuri yhtään, mutta jos Voitto olisi kunnossa treenaisin mielelläni ja motivoituneena. 

Mikä omassa tallissa on parasta?
Se, että sä oikeasti tunnet sun hevosen. Tiedät tasan mille sen karsina näyttää normaalin yön jälkeen, milloin se ei voi ihan normaalisti, milloin se hirnuu ruokaa ja milloin lisää vettä tyhjentyneen sangon tilalle. Kotona voit ottaa hevoset kaatosateen ajaksi sisälle ja laittaa ne ulos sään parannuttua. Niiden puuhia on myös tosi mielenkiintoista seurata, varsinkin kun meillä on kamerat talliinkin. Voin vakuuttaa, että hevosen omistaminen on aivan erilaista kun ne asuvat kotona! Omassa tallissa on myös parasta se, että siellä voi tehdä mitä vain. Tavarat voi olla siellä missä ovat, hevoset voivat laiduntaa pihassa vapaana tai niiden tarhaan voi rakentaa lumiukon. Eikä kukaan valita tai häiriköi, nimittäin jokaisella tallilla missä olen ollut on aina se joku valittaja tai huonoa ilmapiiriä tuova hevosen omistaja... Kokemusta on!:D

Entä huonointa?
Se, että talli ja hevoset sitoo jonkun kotiin oikeastaan koko ajan. Eli elämä rytmittyy pitkälti hevosten rytmin mukaan, sillä hevosia pitää ruokkia ainakin neljä kertaa päivässä ja eivät tallityöt suinkaan siihen vielä lopu..:D Eli työtä riittää! Lisäksi voi olla yksinäistä, sillä monesti tallilta saa kivoja kavereita, mutta kotona niitä ei ole. Meillä on Pinjan kanssa onneksi kuitenkin aina ollut toisemme.

Jos Voitto olisi terve ja treenikunnossa, olisiko se muuttanut mun kanssa kaupunkiin?
Ei tietenkään, sillä kaikille talleille olisi joka tapauksessa oikeastaan yhtä pitkä matka kun meille kotiin. Keskustassa kun ei paljoa talleja ole :D Eli olisin sitten vain käynyt useammin kotona ratsastamassa Voittoa.

Oletko ajatellut ikinä myydä Voittoa esim kun sillä todettiin jalkavamma?
En. Meille ostettiin hevoset sillä ajatuksella, että ne on meillä koko niiden loppuelämän. Jos joskus myisin hevosen jostain syystä sen pitäisi olla terve, sillä typerintä on myydä pikkuvikainen hevonen, joka sitten päätyy vääriin käsiin ja joutuu kärsimään. Melko usein näitä tarinoita kuulee nimittäin :(

Pahin onnettomuus hevosten kanssa?
Siitä olen ihan kirjoittanut oman postauksenkin, sen voit lukea täältä. Mulle ei siis luojan kiitos ole tapahtunut koskaan mitään vakavampaa. Aina kun jotain pahaa on tapahtunut ollaan oltu maastossa ja suurin hätä on ollut se, että hevoset juoksee karatessaan auton alle tms.

Jos joku kysymys vielä vaatii vastausta, niin kysy kommenteissa ja voin vastata lyhyesti ainakin! :)

26 kommenttia

 1. "Kotona voit ottaa hevoset kaatosateen ajaksi sisälle ja laittaa ne ulos sään parannuttua." Oli pakko tarttua tähän lauseeseen. Minkä takia ihmiset inhimillistävät hevosia liikaa...? Se että ihminen ei jostain säästä pidä, ei todellakaan tarkoita sitä että hevonen ei pitäisi siitä. Hevoset pärjäävät kaikenlaisessa säässä ulkona. Ainut sää mistä ne eivät erityisemmin pidä on kuumat helle päivät, jolloin ilma on täynnä ötököitä tai viistosti satava räntäsade. Meillä heppa asuu pihatossa ja en ole sitä siellä nähnyt kuin nuina keleinä eli se käyttää suojaa sen muutaman kerran vuodessa. Heppa on onnellinen kun se saa toteuttaa lajinomaista käyttäytymistään, liikkua 24/7 ja olla laumassa 24/7.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaatosade nyt oli ehkä vähän huono esimerkki, mutta kyllä meidän hevoset myrskyisellä säällä kun sataa ja nimenomaan tuulee oikeasti haluaa sisälle. Kesällä sade voi olla oikein toivottukin, kun ei ole ötököitä. Mutta oikeasti huonolla säällä nämä kaksi odottavat portilla surkeina tai alkavat riehua. Nykyhevonen kun ei ole enää mikään villihevonen - varsinkin jos se on elänyt melkein koko elämän olemalla esimerkiksi vähän tai jopa ei ollenkaan ulkona. Eli ihan varmasti tottumiskysymys ja se, että sinun PIHATTOhevosesi viihtyy sateessa, ei tarkoita sitä etteivätkö nuo juoksisi myrskyllä innoissaan sisälle.

   Poista
  2. Itselläkin oma hevonen, hänet tuntien tiedän kyllä sen ilmeestä ja eleistä, että viihtyykö se vai ei. Aina kovalla sateella tulee talliin hyvinkin mielellään :))) Varmasti hyvin yksilöllistä, esimeriksi mulle on turha tulla sanomaan millon mun hevonen viihtyy/ei viihdy ulkona, hevosta näkemättä.

   Poista
  3. Ihanan peruspositiivinen anonyymi siellä ylhäällä tarttuu YHTEEN lauseeseen pitkässä tekstissä.

   Se, että hevonen selviää jossain säässä, ei tarkoita että se tykkäisi siitä säästä. Myöskään KAIKKI hevoset eivät pärjää kaikenlaisissa sääolosuhteissa. KAIKKI hevoset eivät viihdy ulkona 24/7 ja KAIKKI hevoset eivät osaa käyttäytyä laumassa. KAIKKIA hevosia ei myöskään käytännön syistä voi pitää laumassa, esimerkiksi jos yksi tarvitsee vapaan heinän, kolmas heinää melko niukasti koska se lihoaa/on lihava/monet muut syyt.

   Yleistäminen ei kannata koskaan ja uskon, että tässäkin tapauksessa hevosen omistaja tietää itse paremmin hevosensa tarpeet kuin joku ulkopuolinen joka ei ole kyseistä hevosta koskaan edes tavannut.

   Minulla on kolme hevosta omassa pihassa ja jokaisella näistä on hyvin erilaiset mieltymykset sään ja muiden olosuhteiden kanssa. Yksi tulee portille, kun ilma menee vähänkin epämielyttäväksi, yksi vihaa vain sadetta ja kolmas viihtyy tarhassa aina, mutta tulee mielellään talliin kun muutkin tulevat.

   Hevosmaailman vitsaus on juuri ne ihmiset, jotka luulevat tietävänsä paremmin muiden hevostenpidosta, tapaamatta tai tuntematta hevosta tai sen omistajaa oikeasti. Kyllä, mahdollisimman lajityypillinen hevosenpito on varmasti hevoselle parasta, ottaen huomioon hevosen yksilölliset tarpeet. Ei, se ei tarkoita sitä, että jokainen hevonen olisi onnellinen kun se lykätään pihattoon lauman sekaan "pärjäämään".

   Poista
 2. "Ehkä sekin kertoo siitä, että haluaisin kyllä kisata ja valmentautua sekä ratsastaa kunnolla edelleen, mutta en kenelläkään muulla kun Voitolla. "

  Heh, tää on kyllä tuttu tunne. Haluaisi tehdä, mutta nimenomaan sen oman kanssa. Ei se muilla ratsastus tms ole ikinä sama juttu, kun just sen oman elämän hevosen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä!♥️ Mutta ehkä mieli vielä muuttuu...:)

   Poista
 3. Bloggaako Pinja enää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, ei se ole sanonut lopettavansa, mutta ei ole näköjään päivittänyt kovin usein😂

   Poista
 4. Moi, olen miettinyt oman hevosen ostoa vanhempieni kanssa, eikä olla varmoja otettaasko se kotiin vai vuokralle. Niin kumpaan olisi sinun mielestä järkevämpää laittaa hevonen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä lämpimäsi ekan hevosen ottia vuokratallille niin sieltä saa alkuun apua :) Ja yksin hevosta ei tietenkään kotiin saa ottaa eli oisko sille kaveria?

   Meilläkin Lilli oli ekan vuoden vuokratallilla ja sitten vasta muutettiin kotiin!

   Poista
 5. Tää oli hyvä ja mielenkiintoinen postaus, ja ihana toi Voiton kuva <3 Piti kans kommentoida että tossa edellisessä postauksessa noi susta otetut kuvat oli tosi hienoja, oot nätti :)

  "Eikä kukaan valita tai häiriköi, nimittäin jokaisella tallilla missä olen ollut on aina se joku valittaja tai huonoa ilmapiiriä tuova hevosen omistaja... Kokemusta on!" Joo, mullakin on tosta kokemusta, harmi kun yksikin ihminen voi pilata niin paljon ilmapiiriä :/

  Mua kiinnostais että millä keinolla saitte Voittoa lihotettua, kun muistelen että kirjoittelit joskus aiemmin sen olleen liian laiha? Kiva jos ehdit vastata! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sille syötettiin kahta erikoisrehua, joissa ei ollut energiaa eli sopivat hyvin tällaiselle hevoselle, jota ei liikuteta. En vain kuollakseni muista niiden nimiä... Ehkä jostain vanhasta postauksesta löytyisi?

   Ne piti kuitenkin lopettaa kaviokuumeen takia ja nyt Voitto on itseasiassa jopa vähän tuhdissa kunnossa (ainakin Pinjan mielestä😂), vaikka syö vaan heinää ja pellavaa. Eli heinän määrällä!

   Voitto nimittäin ei ikinä saanut tarpeeksi syötävää lihotakseen,kun Lilli ehti syödä aina enemmän heinää ulkona (jossa saavata 3/4 heinistä). Nyt kun Lilli ei ole sairastumisen takia syönyt entiseen tapaan suurinta osaa heinistä on Voitto lähtenyt lihoamaan heti! Eli ei siis valitettavasti ole mitään sen parempia vinkkejä, ihan ajan kanssa sitä tavaraa vaan luiden ympärille tuli :/ Katsotaan mille tilanne näyttää sitten taas keväällä kun karvat lähtee ja Lilli alkanut taas rohmuamaan suuren osan heinistä!😂

   Poista
  2. Paljon kiitoksia vastauksestasi :) Olenkin huomannut uudemmista kuvista ettei Voiton kylkiluita enää näy (tietty karvan määräkin voi näin talvella vaikuttaa, mutta silti), eli hyvä juttu!

   Poista
 6. Onko teillä ollut gerbiilejä tai haluisitko

  VastaaPoista
 7. Mikä on korkein este minkä olet hypännyt voiton kanssa?

  VastaaPoista
 8. Voiton karva on kyllä aika surullisen näköistä. Takkuista, kiillotonta ja pitkää. Miten paljon harjaat sitä ja saahan se vitamiineja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkonen asiantuntija siellä kahden kuvan perusteella kommentoimassa ;)

   Minusta karva on yllättävän hyvässä kunnossa tilanteeseen nähden kun ei enää joka päivä harjata. Kivennäistä se saa. Näissä kuvissa vaan märkä, hamppuinen ja harjaamaton niin näyttää kyllä huonolle joo.

   Poista
 9. Sitten kun molemmista hevosista aika jättää mitä teidän tallille tapahtuu? Ja miten you tube kanavan sisältö muuttuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikeastaan tiedä :D Se on vanhempien päätös mitä kaikille tarhoille ja karsinoille yms tehdään. Ei olla puhuttu siitä.

   Ja youtubesta toki loppuu Lillistä ja Voitosta kertovat videot. Hevosia saattaa kuitenkin vielä näkyä, jos joskus jossain muodossa harrastus jatkui :) Mutta videot ei ole silti loppumassa!

   Poista
 10. Hei ei nyt kyllä liity mitenkään aiheeseen mutta mitä podcastejä voisit suositella? Tykkään eniten suomalaisista ja niistä jotka käsittelee urheilua joten oisko sulla suosituksia? Tietty muitakin voit ehotella :)

  VastaaPoista
 11. Heippa!
  Mua on jo hetken mietityttänyt yksi asia... minkä ikäinen Sini on nyt?😂tosi hieno kysymys mutta en oo tohon saanu vastausta vielä😊
  ~Hanna

  VastaaPoista
 12. Minkä ikänen sini on

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.