Voiton kohtalo

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Voitolla ei enää kisata, ei enää hypätä, ei enää laukata, eikä enää edes ravata.
 Fakta joka ihan oikeasti sattuu, vaikka siihen olinkin valmistautunut jo jonkun aikaa.


Mä olen itse jo sisimmässäni tiennyt heti sen hyvän jakson takapakin jälkeen. Sen siis ettei Voitosta ratsua enää tule. Muiden kannustus on kuitenkin saanut pienen toivon kipinän syttymään aina välillä, mutta tänään tuli palautus maanpinnalle ja sain vahvistuksen siihen, että olen itse osannut hevostani tulkita juuri niin hyvin kun vain voi.

Lähdettiin tosiaan keskiviikko aamuna Korholaan Ellun luokse. Sini meni Lillillä, Pinja Ellun hevosella ja minä Voitolla. Jumpattiin todella pitkään käynnissä, jonka jälkeen otettiin vähän ravia ja vähän laukkaa. Lopulta Ellu totesi että se liikkuu todella huonosti, johon piti sitten todeta, että tänään oli hyvä päivä. Harvoin se noin puhtaasti liikkuu.

Sain nyt varmistuksen sille, mitä olen itsekin jo miettinyt, sille että Voitolla ei enää kunnolla ratsasteta. Jalkaa on yritetty hoitaa melkein vuosi ja on vain todettava, kuinka kamalaa se onkaan, että ei se siitä hoitamalla näköjään parane. Lisäksi mitä me tehdään sillä lisäajalla, jonka jokin lääkehoito voisi antaa, kun haluan että Voitto pystyy elämään mahdollisimman pitkään terveenä. 

Sillä tällä hetkellä Voitto pystyy hyvin elämään kivaa hevosen elämää. Se on vielä suhteellisen hyvässä lihaksessa, jota ylläpidetään käynti jumpalla. Kävellä nimittäin voi, kuten eläinlääkärikin sanoi jossain vaiheessa, että viimeinen vaihtoehto voi olla, että sillä ei muuta pysty tekemään kuin kävelemään. Puhuttiin Ellun kanssa siitä, että pelkäksi oloneuvokseksi sen jättäminen todennäköisesti pahentaa tilannetta, sillä kroppa menee aivan jumiin eikä mielellekään tee hyvää vain olla.

Voiton elämä tulee ainakin kesän olemaan siis höntsäilyä, katsotaan mitä talvi sitten tuo tullessaan. Maastokävelyjä, ilman satulaa menemistä, kahlaamista jne. Olen muutenkin mennyt viime aikoina paljon ilman satulaa pelkillä päitsillä, joten hieman kutkuttaisi kokeilla opettaa Voitto menemään kokonaan ilman varusteita. Vaikka Voitto ontuukin se juoksi mielellään, laitumellakin se juoksentelee vapaaehtoisesti ihan iloisena, joten ohjeeksi tuli, että jos joskus maastossa tai miksei kentälläkin heppa haluaa vähän juosta niin miksipä ei.

Tällaista vähän ikävämpää asiaa tänään, mutta blogin puolelle tulossa paljon kaikkea muuta kivaa myöhemmin. Ostoslistallakin on uusi kone, sillä tällä vanhalla koko hommasta on tullut vastenmielistä hitauden vuoksi.

106 kommenttia

 1. Harmi :/ Mutta toisaalta kun toinen ovi sulkeutuu toinen aukeaa - nyt pääsette keskittymään vähän erilaisiin juttuihin kuin treenaamiseen :)

  VastaaPoista
 2. Se tunne:( meille tuli tallilla soitto,joko klinikalle tai lopetus heti että ei tarvii toisen kärsiä yhtään pidempään. (Ähky,suolisolmu)teimme puhelimessa raskaan päätöksen:(line lähti vihreille niityille laukkaamaan..joten voin tuntea..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin samaistua:'( Kun mulla oli hoitoponi se jouduttiin myymään koska se kävi oikealle omistajalleen pieneksi. Nyt en tiedä yhtään missä se on mutta helpotus on että tiedän että se on elossa :'(

   Poista
  2. Mulla kävi melkein tämä sama! Ainoa asia on se, että tämä kyseinen poni oli ylläpidossa minulla :( On tullut minullakin paljon menetyksiä eteen. Koira, hevonen, isovanhemmat...

   Poista
 3. Seurailin sun blogia tosi aktiivisesti (ja se olikin mun lemppari silloin) pari kolme vuotta joskus mutta pari vuotta sitten tää blogien lukeminen vähän jäi ja luin sun blogia vaan "sivu silmällä". Nyt kuitenkin palasin lukemaan tätä ihan _kunnolla_ ja viime postauksia luettuani melkein tuli itku silmään :( Kurja juttu, koska niin hyvä pari olitte. Oon kuitenkin ihan varma että Voitto saa viettää kivan loppuelämän teillä sen tilanteesta huolimatta. Ihailen hurjasti sitä että teillä hevoset on perheenjäseniä, ne saa viettää koko loppuelämänsä teillä ja sitä että osaat suhtautua näinkin positiivisesti tähän, koska nykyään näin ei todellakaan kaikilla ole. Teidän tulevat suunnitelmat kuulostaa kivoilta, vaikkakin ei varmaan ihan sellaisilta mitä vielä jokin aikaa sitten olit ajatellut. Kovasti tsemppiä sinne teille, ihailen sun asennetta! <3 Voitto ja Lilli on onnekkaita heppoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille oli heti hevoset ottaessa selvää, että ne on perheenjäseniä ei urheiluvälineitä <3 Kiitos tsempeistä!

   Poista
  2. Voimia Voitolle ja sulle! :( Itse mä sain vasta oman hevosen :) Mutta toivottavasti Voitto nyt pärjää siellä terveenä (sä myös)! Tiiän ton tunteen:( Oot paras tubaaja!

   Poista
 4. Voimia, meillä kamppailtiin samantyyppisten asioiden kanssa, mutta saatiin toistaiseksi lisäaikaa.

  Oma hevonen on itselle ainakin ystävä ja lemmikki, joten olisin silti kiitollinen joka hetkestä, jonka hevonen pystyisi elämään kivuitta vaikka sitten tekemättä mitään. Tulkitsin sinun ajatukset samoin.

  VastaaPoista
 5. Montako kertaa olette tänä vuonna käyneet klinikalla? Koska viimeksi? Miksette pureudu ongelmaan kunnolla? Minusta tuntui että luovutit jo alussa etkä edes halua sitä kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi sinun mielestä emme ole pureutuneet ongelmaan? Klinikalla on käyty useita kertoja ja vika on löydetty, sitä on yritetty parilla eri hoidolla hoitaa ja on todettu, ettei niistä ole apua. Eläinlääkärinkin kanssa puhelimessa puhuessa todettiin, että viimeiset vaihtoehdot voivat olla ne, että se on aina alkuun huono mutta vertyy siitä tai sitten ainoaksi ratkaisuksi jää käyntiterapia.

   Miksen haluaisi Voittoa kuntoon? Kuten olen monesti sanonut, minua ei suoraan sanoen kiinnosta tällainen puskailu vaan haluisin palavasti treenaamaan ja hyppäämään, mutta siihen ei tässä tilanteessa ole mahdollisuutta.

   Poista
  2. Joskushan sä teit oikein postauksen, ettei hepat enää kiinnosta? :O Miten sua sitten kiinnostaa palata treenaamaan ja hyppäämään?

   Poista
  3. Uusi hevonen? Yhteinen sulle ja Pinjalle? Ylläpitoon siksi aikaa kunnes lähdet kotoa? Surullista, jos kisaurasi jää tähän, olet taitava ratsastaja! :)

   Poista
  4. Niin mikä voiton virallinen diagnoosi olikaan?

   Poista
  5. Täälläkin kiinnostais tietää mitä nyt löytyi loppujenlopuks!

   Poista
  6. Ekalla anolla typerät väitteet. Se mitä blogiin kirjoitetaan, on vain pintaraapaisu ihmisen elämästä ja ajatuksista. Blogi kirjoitusten perusteella, ei voi väittää tietävänsä ihmisestä paljoa, tai kirjoittajan ajatuksia yms.

   Poista
  7. Ei kiinnosta osittain sen takia, että en pääse tekemään sitä mistä tykkään eli treenaamaan tavoitteellisesti.

   Ja virallinen diagnoosi suoraan klinikkapostauksesta kopsattu: "Oej ja mtj vuohiset lääkittiin, kuten otj kinner sekä oej kavionivel. Takajalkoja onkin hoidettu irtopalaleikkauksen jälkeen, kuten leikkaavan lääkärin ohje olikin, joten niissä ei mitään uutta. Oikeasta etujalasta paljastui uusi vika röngtenissä. Kuvat olivat muuten puhtaat, mutta vuohisnivelen lateraali reunasta löytyi hieman tasaantumaa. Tämän vamman ei pitäisi vaikuttaa käyttöön, kun kyseessä on kuitenkin suhteellisen iäkäs hevonen, joka on sen kanssa aikaisemminkin elänyt. Jos tämä lääkitys ei anna haluttua vastetta niin on vielä vaihtoehtoja lääkitä jalkaa. Joskus tuollainen vamma aiheuttaa luukipua, joka ei lähde ilmeisesti tällä normaalilla lääkitsemisellä vaan siihen tarvitaan regionaaliperfuusio. Voi olla, ettei jalka tule enää kuntoon, mutta melko positiivisen ennusteen lääkäri meille antoi."

   Poista
  8. Montako regionaaliperfuusiota voitolle on tehty? Omalle tehtiin kolme ennenkun autto.

   Poista
 6. Voi ei. Tiedän kuinka paljon tuo satuttaa, että hevonen ei voi enää ravata ja laukata. Hoitoponin jalka meni yhtäkkiä tosi huonoksi. Sillä lopetettiin ratsastus ja jalkaa kuntoutettiin. Se ei auttanut ja tällä hetkellä hän laukkaa vihreillä niityillä.

  VastaaPoista
 7. Moikka! En yleensä ikinä kommentoi blogeihin, mutta... Voimia kovasti Sinulle! Neuvoisin sinua tekemään sen vaikean päätöksen, päästää voitto laukkailemaan vihreämmille laitumille syksyllä. Hevosharrastuksen into ja antoisuus häviää aika nopeasti jos aina on huoli hevosen voinnista ja lisäksi harrastus on kallis ja samalla hinnalla elättää käyttökuntoisen hevosen kuin oloneuvoksen. Nauttikaa kesästä yhdessä ja syksyllä sitten..? Vaikea päätös, tiedän kokemuksesta.. T: Heppatäti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskimpa vain sitä päätöstä ollaan tekemässä jos Voitto tässä kunnossa pysyy, kukaan (valmentaja, ell jne.) ei ole meille sitä edes vaihtoehtona ehdottanut vaikka ollaan käsketty suoraan sanomaan kun sen aika tulee.

   Lilli tarvitsee joka tapauksessa seurahevosen ja kun raha ei ole ongelma niin miksei Voitto voisi olla se seurahevonen, kun kivuton kevyellä käytöllä on:)?

   Poista
  2. Komppaan täysin Tiiaa. Miksi turhia lopettamaan hevosta,joka on kuitenkin elinkelpoinen. Se kuulostaa niin julmalta.
   Lillillekkin olisi varmasti järkytys kun niin kauan yhdessä olleet.

   Poista
  3. Mutta kun pitäs olla reilu eläintä kohtaan, onko se enää hevosen elämää jos ei pysty liikkumaan vapaasti? Jos se juostessaan ontuu niin onhan sillä kipuja.

   Poista
  4. Anonyymi 9.kesäkuuta 2016 klo 21,58

   Missä lukee että voitto ei liiku vapaasti ?
   Laitumella kulkee kivuttomasti ja laukkailee

   Poista
 8. Harmi! Tsemppiä ja voimia jatkoon. Olen itse aivan samaa mieltä, tuo ei enää kuulosta hyvältä ratsastaa sellaista hevosta. Otan osaa ♥ Jos kerran on paljon sanottu, että Votea pitäisi liikuttaa, mulla on pieni idea / ajatus: maastoissa jossa sulla on lupa mennä hevosella voisit taluttaa Votea ja kun on lämmitelty, voit hölkkäillä ja niin. Ei yhtään huono idea 😉

  VastaaPoista
 9. Muista että hyvä hevosen omistaja tietää myös milloin kannattaa päästää oma hevonen taivaslaitumille. Ikävää sanoa mutta totta.


  Itse en nimittäin osannut. Pidin pihakoristeena rikkinäistä hevosta ja lopusta teki kyllä niin palaa kun, talutti hevosen traileriin viimeisen kerran niin ontuminen oli jo niin pahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläinlääkärin kanssa on puhuttu, että meidän tilanteessa kun hevonen ontuu käynnissäkin niin on aika päästää irti, mutta sen aika ei ole vielä, jos ei tietysti itse halua luopua. Voitto on täysin tyytyväinen ja kivuttoman oloinen, joten ei tarvitse tässä tilanteessa miettiä tuollaisia :)

   Poista
  2. Tiedän että olet varmasti perillä asiasta mutta eräällä tutulla oli sama homma hevosensa kanssa (hevonen on kyllä jo vihreillä niityillä,lopetettiin joulukuussa) niin hevonen\poni ei aina halua näyttää kipuaan laumalleen joten sitä ei huomaa

   Poista
 10. Ei voi olla totta... Voitto parka! Aijotteko ostaa kolmatta hevosta?

  VastaaPoista
 11. Voimia koko perheelle mut varsinki sulle Tiia!❤

  VastaaPoista
 12. Nyt voin vain sanoa saman mitä sanoin kaverilleni vuosi sitten kun hänen hevosta ei pystynyt enää kuin vain kävelyttämään: pidä se täällä niin kauan kuin se vain nauttii olostansa, sitten kun se ei enää pidä siitä on aika päästää irti.

  Surullista mutta totta. Mistäs sitä tietää vaikka Voitto nauttisi jumppailuista koko loppu ikänsä ja kuolisi esim. vanhuuteen. Hyvä että haluat antaa sille vielä mukavan loppuelämän vaikka käytännössä sitä ei voi ratsastaa kuin käynnissä. Onneksi voi tehdä kaikkea muuta kivaa:) Toivottavasti teillä on edessä vielä monta yhteistä mukavaa vuotta:)

  VastaaPoista
 13. Voi ei!
  Jos kärsivällisyys riittää, niin ala opettamaan kaikenmaailman temppuja ja maastakäsin asioita. Käy kattomassa igstä käyttäjä anskujasuper, ihan törkeen hienoa menoa niillä!

  VastaaPoista
 14. Viehän tuo aika suuren osan heppaharrastuksesta pois.
  Nyt Voitto kuitenkin pääsee elämään hevosen elämää ja varmaan tykkääkin tosta hönsäilystä. Kaikkea hyvää teille!<3

  VastaaPoista
 15. Harmillista!:(
  mutta nyt voitte keskittyä muihin juttuihin
  kenties pieniin temppuihin :)

  VastaaPoista
 16. Voi Tiia.. Niin paljon olet saanut kokea Voiton kanssa. Voitto varmasti kaikesta tosi kiitollinen kun hyvän elämän on saanut ja saa jatkossakin. Moni olisi lopettanut jo tuossa tilanteessa, kun ei jaksa enään ongelmien kanssa. Olet sinä sitten sitkeä mimmi! Vaatii paljon ajattelua hevosen parhaaksi, ja kun ongelmia Voiton kanssa ollut, niin et ole antanut periksi. Se on minusta sitä tosirakkautta. Voitto ansaitsee niin pitkän elämän juuri sinun kanssasi kuin mahdollista. Nimimerkillä hevosen kanssa samassa tilanteessa ollut 21vuotta sitten. ELL sanoi että hevosta ei tarvitse lopettaa kun jännevamma lähtenyt parempaan suuntaan, mutta vielä näkyi jälkiä että paraneminen kestää todella pitkään. Tein suuren virheen, puolitoista vuotta ongelmia enkä jaksanut enään. Hevonen todella tärkeä minulle, itkin illat ja päivät Ompun ongelmien takia. Lopulta päädyin ajatukseen että ehkä Ompun olisi parempi olla pilvien päällä. Ikinä en unohda kuinka Ompun kanssa monet kisat voitettiin ja oltiin aina yhdessä. Tiia olen onnellinen siitä, että olet melkein samassa tilanteessa, ja jaksat. Voitto ja sinä, älä ikinä unohda että se ei ole vain hevonen. Se on sun paras ystävä.

  VastaaPoista
 17. Otsikon alatekstistä olisi voinut päätellä, että Voitto olisi lopetettu.

  VastaaPoista
 18. Ihailen suuresti sitä, että eläimet ovat teille kuin perheenjäseniä, ja ne tulevat jäädäkseen. Uskon että Voitto tykkää, kun saa silti köpötellä maastossa ja kahlailla yms 💗 rapsutukset voitolle!

  VastaaPoista
 19. Voimia Tiia!💗💗

  VastaaPoista
 20. Tsemppiä jatkoon, ja harmi että näin on käynyt. Voitto saa varmasti hyvän loppuelämän, ja teillä se saa elää juuri niin hyvin kuin pitääkin. Saako voitolla siis vielä ratsastaa?<3 :)

  VastaaPoista
 21. Hyvin ihailtava asenne että hevoset ovat perheenjäseniä, ei urheiluvälineitä. Itse toteutan samaa ajatusta, mutta minulla omien sekä vanhempien töiden takia varaa pitää enemmän hevosia joten olen pystynyt jättämään rakkaat vanhuksetkin kotitalliin ja ostamaan kilpurin rinnalle. Ymmärrettävää jos sinulla ei tätä mahdollisuutta ole, ja tulevat opinnotkin painaa päälle. Mutta suosittelen harkitsemaan vakavasti esimerkiksi vuokrahevosta jolla pääsidit treenaamaan ja kilapilemaan. On hyvin suuri harmi jos sinun kaltaisesi potetiaalinen kilparatsastajan alku lopettaa ja kaikki taidot ja vuosien panostus menee hukkaan. Minulla on vuosien kokemus hevosalalta valmentajana kakkosammattinani, ja tiedän mistä puhun kun sanon että tuossa iässä lopettavat/taukoa pitävät ratsastajat eivät enää ikinä palaa kilpakentille. Harrastuksen pariin moni palaa, mutta tuossa vaiheessa kehitys on äärimmäisen tärkeää, ja jos kehitystä ei tapahdu niin yleensä harrastus muuttuu tauon jälkeen metsälenkeiksi ja kouluhumputteluksi. Sääli olisi jos taitosi menisi hukkaan, mieti vuokrahevosvaihtoehtoa!
  Ja vielä sanon, sydäntälämmittävää nähdä että hevosta arvostetaan ja se saa arvoisensa loppuelämän, vaikka ei ratsun virkaa voisi enää kunnolla toteuttaa! Ihanaa kesän jaksoa Tiia ❤

  VastaaPoista
 22. Ihan kamalaa!😢 Voimia sulle!💕

  VastaaPoista
 23. Voimia sulle Tiia! Itse olin juuri vähä aikaa sitten samallaisessa tilanteessa. Hoitohevoseni kaatui noin vuosi sitten ja siitä onngelmat alkoivat. Ponia on käytetty klinikalla monen monta kertaa ja sitten kun kuulet sen viimeisen diagnoosin romahdat täysin. Niin kuin tekstin alussa sanoit "fakta joka ihan oikeasti sattuu vaikka siihen on valmistautunut jo jonkin aikaa" Lopulta päätettiin että ponin parhaaaksi on myydä se jollekkin jonka luona se voi viettää rentoa elämää ja vain kävellä ja köpötellä. Silloin mä jo tiesin että mun on pakko saada se koska en kestäny että se menis jollekkin toiselle. 5.6 se tuli meille ja nyt se on tuolla ulkona laitumella nään sen kokoajan kun kirjotan tätä tekstiä. Muista pitää mieli korkeella ja vaikka Voiton kanssa ei pysty enään kun vaan käveleen niin se on silti sun luona. Voimia!

  VastaaPoista
 24. Kauheastibon tullut kommetteja että pitäisi luovuttaa. Miksi? Jos Voitto ravailee laitumella vapaa ehtoisesti ja sillä pääsee käynnissä taivuttelemaan ja pitämään muuten lihaskuntoa yllä niin eibole mitään syytä tehdä sitä viimeistä päätöstä varsinkin jos eläilääkärikin on sitä mieltä että lopettaminen ei ole ainoa ratkaisu. Voittolla kuitenkin on hyvät oltavat vaikka "sairas eläkkeelle" jäis mutta eihä. Siihen edes ole tarvetta. Voimia Tiia sinulle ja koko perheelle koskettaa kuitenkin kaikkia perheessä! Haleja molemmille hopoille!❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä juuri! Yleinen ajatusmalli on se, että hevonen lopetetaan kun siitä ei enää saada haluamaa hyötyä irti. Ja onhanse ymmärrettävää harvalla on rahaa ja aikaa pitää turhanpanttina hevosta esim täysihoidossa :/ Kiitos tsempeistä!

   Poista
 25. Tsemppiä jatkoon! :)
  En tiedä tunnettasi mutta hevosellani oli jänne vamma mutta sillä oli entuudesta jo vikaa niin sitä ei voitu pelastaa se oli pakko lopetta koska sillä oli niin kovat kivut. Onneksi votella ei ole niin pahoja kipuja...? Oot paras tubettaja ja blogi on huippu:)

  VastaaPoista
 26. eikö olisi jo aika päästää irti? hyvään hevosenomistukseen kuuluu myös irti päästäminen... tiedän teillä hevoset ovat perheenjäseniä mutta onko sinusta mukavaa nähdä kun se ontuu ja tiedät että sitä sattuu? Tottakai toivon että Voitto Paranis mutta se on todella epätodennäköistä enää tässä vaiheessa.näin itse tekisin jos oma hevoseni olisi ontunut jo melkein vuoden. hevonen ei kovin helpolla kipua näytä, jos näyttää sitä sattuu oikeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kun tiia on jo monta kertsa sanonut, että sitä ei olla lopettamassa, ni miks silti kaikki yrittää vängätä vastaan yhden blogi tekstin perusteellaa?? Tiia tietää ja tuntee voiton varmasti paremmin ku nämä kiakkitietävät lukijat!

   Poista
  2. olisiko sun mielestä hauskaa katsoa kärsivää hevosta? :)) voihan se tottakai pullahevoseksi jäädä mutta itse en jättäisi.. päästäisin kivuista

   Poista
 27. Ikävä uutinen, mutta vähän on kyllä pakko ihmetellä, miksi hevosen pitää ensin alkaa kärsiä kivuista käynnissäkin ennen kuin tulee aika luopua. Tosiasia on, että jos hevonen ei pysty normaalisti liikkumaan ilman kipua, se ei voi nauttia olostaan. Mielestäni on todella itsekästä pitää hevosta hengissä vain koska itse ei halua siitä luopua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeellistä, että sinä tiedät paremmin tämän asia, kuin hevosen omistaja ja eläinlääkäri... He kuitenkin tuntevat tämän hevosen varmasti paremmin kuin sinä.

   Poista
 28. Eikä! Kyllähän tuollainen uutinen varmasti hiukan järkyttää, vaikka siihen kuinka olisikin valmistautunut.. Voimia!

  VastaaPoista
 29. Voi ei.�� Voimia sulle Tiia!

  VastaaPoista
 30. Voimia sulle ja haleja Votelle🐴❤

  VastaaPoista
 31. Sellainen tuli vielä mieleen, että vaikka klinikalla on löydetty vika ja sitä on hoidetu, on myös mahdollista, että hevosessa on toisaalla vika, joka aiheuttaa oireet. Ei ole yksi tai kaksi hevosta, joita on piikitetty moneen kertaan ilman tulosta, ja lopulta se oireileva vika on löytynyt muualta. Ns. täydellistä hevostahan ei ole, varsinkaan käyttöhevosta. Vanhemmissa kisahevosissa on usein varmasti monenlaista pikkuvikaa, mutta kaikki eivät aiheuta ongelmia. En tiedä mitä kaikkea olette tutkineet, mutta veisin vielä ennen lopullisia päätöksiä hepan viimeisen kerran klinikalle, jossa katsottaisiin koko hevonen huolella läpi - ei vain jalkoja. Suosittelen Kangasalaa. On ihan mahdollista, että jalassa oleva vika aiheuttaa kivun ja kaikki ongelmat, mutta kun luin tuon diagnoosin läpi, sen perustella ei olisi lainkaan odottanut näin isoja ongelmia. Lisäksi pitkä saikku ja ontuminen voivat oikeasti vetää hevosen sellaiseen jumiin, että liikkuminen voi olla karmeaa senkin takia. Itse kävisin vielä läpi osaavan osteopaatin, fyssarin ja klinikalla "kokovartalotutkimuksen" ennen kun päättäisin laittaa hevosen lepoon. Isot tsempit joka tapauksessa täältä myös, todella kurja tilanne. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se mahdollista, mutta kyllä kaikki aika vahvasti pitää tuota löydettyä vammaa syynä. Se on kuitenkin ihan vakava vamma, mutta ennuste oli hyvä kun Voitto on sen kanssa jo pitempään pystynyt elämään, joten oletus oli ettei se nyt yhtäkkiä vaivaisi sen enempää :/

   Saikun jälkeiset jumit on nyt aika kaukaa haettua, sillä Voittohan muuttui liikuttamalla ensin hyväksi, juurikin jumit lähtivät aukeamaan. Mutta kun oltiin hetki päästy menemään normaalisti alkoi ontuminen taas :/

   Poista
 32. Voi ei Tiia! Onneksivoitto pystyyvielä kävelemään. Ja Lilli saa seurahevosen/kaverin. Tsemppi sulle Tiia.

  VastaaPoista
 33. Ihanaa kun anonyymit tietää hevosen, jota eivät ole nähneet, tilanteet ja sen mikä sille on "oikein" paremmin kuin klinikkaell. Haluaiskohan ne nettidiagnosoida munkin kopukan, oishan se halvempaa ja ilmeisestikin ammattitaitoisempaa kuin oikea ell

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. cama, jos hevonen ontuu käynnissäkin niin sitä todellakin sattuu. parempi hevosellekkin päästä kivuistaan.

   Poista
  2. Niimpä juuri ensimmäinen anonyymi... Ja siis jos hevonen ontuu käynnissäkin siitä on aika päästää irti, mutta Voitto ei niin tee.

   Poista
 34. Eikä, tsemppiä teille.💗 Voitolla on kyllä paras mahdollinen koti. Kivalta kuulostaa nuo kesän suunnitelmat.💗

  VastaaPoista
 35. Voi ei... Tsemppiä sulle. Juuri vähän aikaa sitten meidän tallin luotto pappa jouduttii lopettaa jalka vaivan takia.... Kyllähän se kirpasee mut hei tsemppiä tulevaisuuteen:))

  VastaaPoista
 36. Voi ei.. Mutta hei, onneksi hevosen kanssa voi tehdä vaikka mitä! Minulle kävi hoitoponini kanssa yksi ikävä juttu ratsastustunnilla, ja opettajani sanoi että hoitoponini kanssa ratsastelut unohdetaan vähäksi aikaa, että pääsen kehittymään (ennen menin sillä lähes joka tunti). Aluksi tietenkin masennuin, mutta sitten aloin keksiä asioita, mitä voin tehdä hoitoponini kanssa maasta käsin. Nykyään se osaa käskystä kuopimisen, kumarruksen, seuraamisen vapaana ja paljon muuta! Kyllä löydätte Voiton kanssa varmasti jotain kivaa tekemistä! Tsemppiä Tiia!:)

  VastaaPoista
 37. Varmasti ihan hirveää, mutta paljon tsemppiä ja voimia!<3 Haleja Voitolle ja Lillille <3

  VastaaPoista
 38. Voimii sulle Tiia ja voimii voitolle kans♥

  VastaaPoista
 39. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 40. Tiia! Herää todellisuuteen. Heppa ei voi elää enää "onnellista" elämää jos se ei voi kunnolla liikkua. :( Toivottavasti olette nyt miettineet mikä on Voitolle parhaaksi eikä pelkästään sitä kuinka vaikea sulle tulee luopua siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän Tiia hevosen omistajana tiedä mikä hevoselle on parasta :)

   Poista
  2. On kyllä mietitty eläinlääkärin ja valmentajien voimin, ei ole vain minun "itsekäs" päätös.

   Poista
  3. En tarkoittanut kommenttiani noin.. kerroin vain anonyymeille, että heidän on turha yrittää leikkiä kaikkitietävää ja kertoa, mikä olisi "parasta" hevosellesi. Olet varmasti, kuten ovat lääkärit ja valmentajatkin, tehneet oikean päätöksen :)

   Poista
 41. Meillä oli 5v lv ruuna sillä alkoi oikeilla toissa kesänä harjoitusraveissa ravi oli tosi huono.. talvi mentii hanki treeniä ja se rupesi näyttämään viime kesänä jo aika hyvältä.. sitten jatkettiin kävely lenkkejä kärrit perässä. Helmikuun lopulla 2016 hevonen rupesi ontumaan taas ja päätettiin viedä eläinlääkärin tutkittavaksi.eläinlääkäri epäili lanne murtumaa ja sitä on aika hankala tutkia. Ainoa varma tapa olisi ollut joku sellainen aine jota olisi annettu hevoselle ja se olisi sitten kulkeutunut paikkoihin ja olisi saatu tutkittua. Päätettiin lopettaa hevonen että ei tarvitse kärsiä kun ontui käynnissäkin :( Voimia sulle❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käynnissä ontuminen on kyllä merkki siitä, että pitää päästää irti. Oikean päätöksen teitte vaikka kamalaa onkin </3

   Poista
 42. En useseesti kommentoi blogeihin,mutta piti tänne nyt tulla sanomaan että voimia sulle💙 Voitto saa varmasti elää hyvän ja terveen loppuelämän😃

  VastaaPoista
 43. voimii ja tsemppiä teille! Pakko sanoo, että yleensä jotkut ihmiset vaan lyö hanskat tiskiin, vaikka hevosen voisi hoitaa, mutta siihen menee rahaa eikä sen takia voi :(. Tuosta huomaa, että miten tärkeä Voitto on sulle, kun pidät huolta ja et luovuta Voiton kanssa. Terveiset Voitolle ja Lillille! :)

  VastaaPoista
 44. Voi Voittoa kun on aika pahan kuulonen postaus, melkein silmille vedet tupsahti........!!!!!!!!

  VastaaPoista
 45. Voimia Tiia❤️ Kyllä sä kestät ja eihän Voitto ole vielä mihinkään mennyt ja sä voit viellä ratsastaa sillä. Anna taputukset Voitolle❤️ ja Lillille❤️

  VastaaPoista
 46. Voi ei paranemisia Votelle!

  Hyvä että annatte sen elää rauhallista elämää, monet eivät jaksa sitä että pitää antaa hevoselle lomaa kun se on sairaana vaan heppa joutuu monttuun... Onneksi te ette tee voitolle niin! Hyvä Tiia voimii!!

  VastaaPoista
 47. Aika harmi, toivoin että Voitto olisi vielä parantunut. Aiotko ikinä ottaa heppaa millä pääsisit taas treenaamaan, silleen että sulla ois niinkun 2 hepoo

  VastaaPoista
 48. Tsemppii😢💟💟toivottavasti voitto Toipuu💟💟💖

  VastaaPoista
 49. Tsemppiä sinne! Joku muu olisi heti laittanut hevosen vihreille laitumille, kun ei enään voikaan kisata, mutta musta on hienoa, että sä et vaan sen takia laita Voittoa pois :) Ainakin välität siitä aidosti♥

  VastaaPoista
 50. Voi ei tiia voimia sulle❤❤ olet kyllä uskomaton kun et luovuta voten suhteen helpolla��

  VastaaPoista
 51. Tsemppiä sulle Tiia💕💗

  VastaaPoista
 52. Voi ei :( Oon pahoillani, paljon voimia sulle ja erityisesti Votelle <3
  Tän hepan koti on kyllä aina kuulunukki teille, siitä pidetään huolta ja sille on annettu paljon rakkautta. Toivotaan että kaikki menee hyvin, niinkuin varmasti meneekin :) Harmi ettet voi Voiton kanssa toteuttaa unelmiasi, mutta mistä sitä tietää jos löytäisit tämän kautta uusia tavotteita? :)
  Vote tietää kyllä että rakastat sitä tosi paljon, pitäkää kivaa niin että kummallakin on hyvä olla :) <3

  VastaaPoista
 53. Voimia sulle ja Voitolle💕

  VastaaPoista
 54. Ihanaa että huolehditte hevosistanne loppuun asti;) nimittäin moinet vain lopettavat oman hevosensa jos näin sattuu mutta minusta se on väärin. Mutta erottäin paljon voimia teille❤️

  VastaaPoista
 55. Onneksi Voitto saa vielä nauttia elämästä teidän luona, sillä moni varmaan luopuisi hevosestaan tuossa vaiheessa. Vuokrahevosellanikin on sama tilanne, sillä ei saa ratsastaa edes käyntiä ja tuntuu niin kamalalta aina ohimennessä laitumella nähdä se kun hakee toista hevosta. Kun on silti paljon yhteistä tullu koettua ja nyt ei voi tehdä hepan kanssa enää mitään (paitsi talutella rauhallisesti) ;(( mutta voimia sinne! 💗

  VastaaPoista
 56. MOI! Olen pahoillani voiton tilasta ja otan osaa! Harmi että et pääse enää voitolla treenaamaan.....mutta tsemppiä ja jaksamisia! :)

  VastaaPoista
 57. Otan osaa ja voimia sinne <3. Luin näitä kommentteja ihan mielenkiinnosta, ja joku oli kirjoittanut, että ostatteko sitten kolmatta hevosta. Muistaakseni olit sanonut, että kolmatta hevosta ett itse halua ainakaan enää (Voihan se mieli aina muuttua ja vaikka seuraava hevonen myöhemmin Voten jälkeen), oliko näin?

  Itellä oli kanssa yksityisell tilall mun ylläpito poni, jäi omistajalle pieneks niin myytiin eteen päin. Ikävä on suuri sitä ponia kohtaan <3. Nyt kuitenkin vielä silti ratsastelen toisella tämän omistajan hevosella. :) Minun mielestäni on hyvä, että Vote saa nyt levätä ja nauttia seura-elämästä. Hienostihan on sinun ja Voten matka mennyt :) Kanavaanne olen tilannut noin kolmisen vuotta, ja videot ovat olleet mitä parhaita :)

  Toivottavasti videoita kuitenkin vielä tulee jonkun verran, koska on todella mielenkiintoista seurata mitä hommailette Voten kanssa :)

  Ootte ihan parhaita tubaajii :) PS: Vote ja Lilli on söpöi :))

  VastaaPoista
 58. Moi Tiia! Voimia sulle ja voitolle! :( Itse mä sain oman hevosen tässä lähi aikoina. Mutta tiiän sun tunteen:( VOIMIA, OOT PARAS!

  VastaaPoista
 59. Jos vaan pääsee niin kahlailulla tai veneen perässä uimisella saisi varmaan pidettyä edes pienen osan sen kunnosta yllä vaikka ei treenattaisi, uintireissun ei tarvitse olla läheskään yhtä pitkä kuin kävelyretken että siitä olisi yhtä paljon hyötyä.

  VastaaPoista
 60. Harmi �� Voin samaistua tuohon tunteeseen, itselläni oli hevonen (lämminverinen ravuri), ei koskaan päässy koeajoa edes läpi. Joten aloin ratsastamaan häntä, olin sitä parikuukautta ehtinyt ratsastamaan. Ennen kuin eräänä päivänä heinäkuussa 2015, todettiin hevosen hankositeen olevan yli 50%, eli sitä ei voitu parantaa tai edes hoitaa enää �� Sauli jouduttiin viemään lopetettavaksi heti samana päivänä...

  VastaaPoista
 61. Ikävä homma :( mutta hevosten kanssa se usein on tälläistä , että ongelmia tulee ennemmin tai myöhemmin. Mietin sitä, että kerääkö voitto energiaa kun sitä ei normaalisti liikuteta? Lähinnä meinaan sitä jos menet selkään saako se herkästi hepuleita? Ehkä vähän outo kysymys mutta toivottavasti ymmärsit :D

  VastaaPoista
 62. Mun hoito hevonen piti lopettaa koska sen jalat eivät enää kestäneet se oli kovapaikka siitä on noin vuosi mutta suren sitä vieläkin en voi edes mennä sinne tallille ratsastamaan������

  VastaaPoista
 63. Voimia sulle Tiia!💕💕 Teit varmasti oikean päätöksen tälle tilanteelle! hyvä ettei kyyneleitä valunut lukiessani tuota tekstiä!💟 Olet oikea ihminen Voitolle ja Voitto oikea heppa sulle! Muista on aina se pieni toivonpilke! Rapsutuksia Voitolle!😻💜💕

  VastaaPoista
 64. Siis mä itkin kun luin ton ♥ toivottavasti sä pärjäät, aiotko mennä joskus lillillä?♥toivotaan parasta voitolle♥haleja ja rapsutuksia votelle♥ps.oon niin kateellinen sulle teil on omat hepat +OMA talli!
  ♥♥♥♥♥♥♥♥

  VastaaPoista
 65. tiiän tunteen koska mun oma hevonen jouduttiin lopttaa noin 3kuukautta sitten koska mahahaava ja se oli suokki ruuna 16 v ja viiva niminen koko nimi vinkkelin viiva

  VastaaPoista
 66. mua harmittaa sun puolesta ja haluaisin että Voitto ois terve kuin pukki kaalimassa. Voitto on tuonut mulle paljon iloa ja Lilli myös

  VastaaPoista
 67. Pitkästä aikaa luin muutaman postauksen blogistasi. Tsemppiä Voitolle ja sinulle! Toivottavasti Voitto saa elää kivuitta vielä pitkään.

  VastaaPoista
 68. Näin sitten kävi...mä en osaa kunnolla samaistua tilanteeseen kun käyn vielä ratsastuskoulua, mutta siellä oli sellainen poni joka opetti mulle todella paljon...Yhdellä tunnilla se rupesi ontumaan ja hänet vietiin talliin...no sitten se oli useamman
  kuukauden vain kevyessä liikutuksessa ja...tilanne oli sitten kuukausien päästä se että oli aika päästää poni vihreille laitumille...Hansu ei pystynyt enää kuin vain seisomaan pari askelta hän pystyi ottaa...Hansu oli mulle kuin oma poni...kun sain kuulla Hansun kohtalosta purskahdin itkuun...mutta Voitto kuitenkin voi elää hyvää elämää vielä kun pystyy liikkumaan. Sullekin oli varmasti helpotus kuulla että Voittoa ei tarvitse lopettaa. Mutta varmasti vaikeaa myös kuulla että se ei voi muuta kun lähinnä kävellä. Tsemppiä sulle!

  VastaaPoista
 69. Voitolla kannattaisi varmaankin opettaa temppuja ja tehdä maastakäsin harjoituksia.

  Toivottavasti Voitto ajan mittaa kuntoutuisi.

  VastaaPoista
 70. Otan osaa Tiia voimia sinulle ja voitolle toivottavasti pääset vielä kisaamaan tai hyppäämään tsemppiä😊

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.