Miten hakuprosessi etenee? Lääkikseen 2019
tiistai 13. marraskuuta 2018
*Valmennuskurssi saatu yhteistyönä
Moikka! Pitkästä aikaa täällä blogin puolella. Tämä on vähän jäänyt kun olen päivitellyt pienempiä kuulumisia studygramiini. Eli jos kiinnostaa seurata tarkemmin tätä hakuprosessia niin kannattaa seurata myös tiiastudies -tiliä ja etenkin storyjä, jonne kerron päivittäisi kuulumisia! On ollut tosi kiva seurata muiden lääkikseen hakevien studygrameja ja saada sieltä päivittäin inspiraatiota ja fiiliksiä. Toki kaikille ei muiden seuraaminen sovi ja se luo vaan turhaa painetta omaan tekemiseen, joten jos tuntuu, että muita hakijoita ei pysty seuraamaan vertailematta itseään heihin kannattaa miettiä onko parempi sitten jättää muiden seuraaminen välistä.
LYHYESTI TAUSTASTANI
Valmistuin jouluna 2016 lukiosta. Haaveilin pitkään eläinlääkiksestä, mutta lukion loppupuolella päädyin kuitenkin hakemaan yleiselle Kuopioon. Hain keväällä 2017 Valmennuskeskuksen valmennuskurssin avulla, mutta en ihan hahmottanut kuinka paljon opiskelua pääsykoe oikeasti vaatii ja jäin kauaksi sisäänpääsystä. Syksyllä 2017 aloitin yhteistyön MAFY-valmennuksen kanssa ja sain heidän etäkurssin käyttööni. Sain vihdoin kiinni siitä kuinka oikeasti pitää opiskella maximoidakseen oppimisen ja jäinkin vuonna 2018 2 koepisteen päähän sisäänpääsystä Kuopioon.
MAFYNETTI
Tosiaan olin viime vuonna niin tyytyväinen kehitykseeni, vaikka ihan en sisään päässytkään, että valmennuskurssin valinnassa ei ollut mitään epäselvää. Aloitin lokakuun alussa Mafynetti-etäkurssin ja olenkin sitä opiskeluvalmentajani ohjeilla edennyt melko kivaan tahtiin. Oli oikeasti ilo huomata, että melkein kaikki perusjutut on aika hyvin muistissa. Mulla kävi hyvä tuuri kun fysiikasta esimerkiksi poistui ainoastaan aiheita uuden opsin myötä, joita en osannut vielä kunnolla ja jotka olivat täksi vuodeksi listalla "nyt pakko opetella nämä vihdoin".
Olen lukenut nyt siis fysiikkaa ja kemiaa, sillä ne on mulle ehdottomasti heikoimmat ja vaativat paljon enemmän työtä kun biologia. Suureksi ihmeeksi olen alkanut tykätä fysiikasta ja päivän kohokohta on ollut se kun saa sulkea kemian tehtävät ja alkaa pohtia fysiikan laskuja. Empä olisi tätä päivää osannut edes kuvitella...:D Olen tähän asti lukenut vain yhtä ainetta päivässä, mutta nyt opiskeluvalmentajani kehotti kokeilemaan päivän jakamista kahtia, niin että puolet menee fysiikan parissa ja puolet kemian. Pakko myöntää, että se oli hyvä idea, sillä tällä tavalla on pahin loppupäivän uupumus selätetty. Luen tällä hetkellä siis 20h/viikko eli 4h/päivä.
En ole ihan varma ovatko viime ja tämän vuoden käyrä näin suoraan vertailukelpoisia, mutta oli pakko ihan mielenkiinnosta tehdä kuvat, joissa haalealla tosiaan näkyy viime vuoden eteneminen ja tummemmalla ja huomattavasti jyrkempänä tämän vuoden eteneminen. Oikealla fysiikka ja vasemmalla kemia. Huima ero vaikka itse sanonkin! Tosin viime vuonna aloitin töiden takia tosi pienillä tunneilla ja vasta joulu/tammikuussa aloin lukea isompia tunteja. Tänä vuonna aloitin suoraan 15h/viikko tahdilla. Tavoitteeni oli, että tänä vuonna ei tavoitekäyrän alle tiputa ja siinä olen pysynyt ja taidan tullakkin pysymään. Kuviin tuo harmaa tavoitekäyrä tosin jäi vahingossa väärään kohtaan eli viime vuonna ollaan käyty huomattavasti reippaammin tavoitekäyrän alapuolella ja tänä vuonna ei oikeasti olla ihan noin paljoa sen yläpuolella. Tämä Mafynetin ominaisuus on kyllä todella motivoiva ainakin minulle. On kiva seurata edistymistä suhteessa luettuihin tunteihin.
ARKIRUTIINIT
Tykkään rutiineista ja mun onkin helppo ollut aloittaa tämä lukeminen sen takia. Aamulla herään 7.45 ja siirryn sohvalle Youtubea katsomaan aamupalan ja aamukahvin kanssa. Siitä sitten vähän alan lukemaan 9.30-10.30 välillä vähän riippuen onko työjuttuja koneella hoidettavana tai jotain muuta pientä askaretta. Nyt esimerkiksi aloittaminen vähän venähti tämän postauksen kirjoittamisen takia. Pidän taukoja tunnin välein ja tauon pituudet vaihtelee 5 minuutista joskus jopa yli 30 minuuttiin.
Ja kuvituskuvista huolimatta opiskelen oikeastaan ihan aina kotona. Täällä on kaikkein rauhallisinta ja turhaa aikaa ei mene lounaalle lähtöön tai opiskelupaikkaan siirtymiseen. Tosin täällä riittää vähän liiaksi hommaa taukojen ajaksi, joten muualla lukeminen voisi olle taukojen lyhentymisen takia tehokkaampaa.
VARASUUNITELMA
Kävin tänään ilmottautumussa biologian yo-kirjoituksiin, koska haluan uusia bilsan. Ja syy ei ole lääkikseen hakeminen vaan varavaihtoehtoni kauppatieteet. Tarvitsisin nimittäin aikaisempien vuosien perusteella vain kaksi pistettä enemmän todistusvalintaan, jotta pääsisin sen kautta Kuopion kauppikseen sisään ja se tarkoittaa mun kohdalla jostakin aineesta yhden pykälän parempaa yo-arvosanaa. Biologiasta mulla on E, joten sinänsä en tiedä kuinka realistista sen nostaminen L:ään olisi, mutta ainakaan sen nostaminen ei ole lääkikseen haulta yhtään pois vaan ennemminkin päinvastoin!
Vähän sähköiset kirjoitukset kuumottaa lähinnä sen takia, että mulla on macbook ja siihen ilmeisesti tarvitsee vähän jotain lisäosia, jotta voisin omalla koneellani kirjoittaa. Osaako joku sanoa tarkalleen mitä? Ethernet-adapteri löytyy jo. Se käsittääkseni oli yksi mikä pitää olla. Pikaisesti nimittäin googlailtuani kovin hyviä ohjeita ei löytynyt, mutta onneksi lukiolla saa käydä testaamassa etukäteen laitteen toimivuuden :D Muutenkin vinkit sähköisiin kirjoituksiin otetaan vastaan, mulla kun ei ole yhtään mitään kokemusta niistä.
Kysyttävää? Vastailen ja keskustelen mielellään aiheeseen liittyen ja kertokaa toki muutkin miten teidän syksy on opiskelun suhteen lähtenyt käyntiin!
Tunnisteet
lääkikseen,
lääkikseen2019,
mafy,
mafynetti,
oma elämä,
opiskelu
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mulla on vuoden 2016 Macbook Pro, ja syksyn sähköisenä kirjoittaneena adapteri riittää :) Jos hiirtä haluaa käyttää, niin sen voi ottaa mukaan, mutta oma lukioni jakoi kaikille kaikissa aineissa hiiret ja kuulokkeet.
VastaaPoistaJes kiitos!:)
PoistaHiiren tulee olla langallinen samoin kuulokkeiden! Mut muuten sähköset kirjotukset on tosi jees ja kirjottaminen sujuu jotenki paljon helpommin😂
VastaaPoistaJoo tämä mulle koulussa neuvottiinkin! Ja itse kyllä oon ehdottomasti myös sähkösten kirjotusten kannalla. Kirjottaminen on niin paljon nopeampaa ja korjaaminenkin helppoa.
Poistakannattaa bilsas opetella kuvaajien piirrot libreofficen calcilla jos sellainen tulee kokeeseen niin saa helpot pisteet!
VastaaPoistaKiitos vinkistä, eipä tullut mieleen, että bilsassakin voisi olla tälläinen tehtävä, mutta miksipä ei voisi!
PoistaHei olisi kiva kuulla myös noista kauppisjutuista, mitä olet aikonut hakea lukemaan ja mikä siellä erityisesti kiinnostaa? Ja onko tosiaan niin, että Kuopiossa on kauppis? Itse olen lukion kakkosluokalla ja kovasti yritän miettiä mihin sitä hakisi ja tällä hetkellä on juuri biologia tai viestintä paitsi biologia taitaa kaatua kemian osaamattomuuteen.
VastaaPoistaLöytyy Kuopiosta. Täältä näkee kaikki: http://www.kauppatieteet.fi/yliopistot/
PoistaMarkkinointi kiinnostaa eniten kun niitä hommia päässyt tämän blogin myötä jo tekemäänkin jonkun verran. Ja Kuopiosta onneksi löytyy markkinointi ja johtaminen suuntautumisvaihtoehtonakin :)
Eihän biologian opintoihin kemiaa muuten tarvita? Tai ainakaan sinne hakemisessa ei kemialla merkitystä ja veikkaan että sen mitä opiskellessa tarvii niin oppii kyllä ihan varmasti!
Tsemppiä tuleviin kirjotuksiin ja hakukohdevalintoihin :)!
Moikka! Lasketko enää ollenkaan perustehtäviä vai ainoastaan vaikeampia? Ja käytkö teoriaa fy/ke ollenkaan?
VastaaPoistaLasken Mafystä myös perustehtävät :) Tosin usein pelkällä laskimella ja päässä eli aika nopsaan ne mitkä tuntuu itselle tosi helpoille, jotta aikaa jää sitten vaikeempiin.
PoistaJa käyn teoriaa Mafyn kautta. Jotkut vain nopeasti vilkaisen ja ne aiheet mitkä ei vielä hyvin hallussa niin perusteellisemmin muistiinpanot kirjoittaen.
Kirjoitankin bilsan sun kanssa samaan aikaan :) sulla meni viimeksikin superhyvin, niin onko jotain vinkkejä? Kursseilla pärjään hyvin, mutta bilsan yo-kokeet tuntuu olevan epätoivoisen paljon nippelitietoa.. Erityisesti tämän syksyn ekologiapainotteinen.
VastaaPoistaTäällä on jotain vinkkejä joita oon jo koonnut:
Poistahttp://www.lillivoitto.fi/2018/01/15-vinkkia-ylioppilaskirjoituksiin.html
Ja hei toi onkin hyvä tietää, jos edellinen koe oli ekologiapainoitteinen, jospa nyt ei ois sitten ;) Se on mulla heikoiten hallussa... Lääkikseen lukiessa olen sitä käynyt vähiten läpi ja yo-kirjotuksiin lukiessa skippasin koko "metsäkirjan" :D
Nyt on kyllä viimeiset kokeet olleet paljonkin ekologiaan/ympäristöön liittyviä ja vähemmän sitten sitä ns perinteisempää bilsaa, kuten ihmiseen liittyvoä juttuja.
PoistaJa hyvä tuolla ylempänä joku sanoikin, harjoittele perusteellisesti erilaisten kuvaajien tekemistä Libre Officen Calcilla!
Vau sullahan on mafy ja pääsykoeurakka hyvässä vauhdissa! Itse pystyn aloittamaan mafyn vasta tammikuussa, vähän jännittää riittääkö vain 4kk laskemista pääsykokeeseen..
VastaaPoistaMitä ajattelit tehdä mafyn tehtävien teon jälkeen? Sulla on pian kaikki tehtävät jo tehty noiden kuvaajien perusteella😱 Ajattelitko tehdä kaikki uudelleen vai mitä tehtäviä meinasit tehdä?
Jos pohjataso ei ole ihan huono niin aivan varmasti ehtii, jos vaan pää kestää :)!
PoistaMä en suoraan sanoen tiedä mitä aion tehdä. Tahti varmasti kuitenkin hidastuu, koska nuo alun tehtävät on olleet opettelua varten eli aika helppoja. Lopussa oli ainakin muistaakseni vähän haastavampia tehtäväpaketteja, joissa kyllä vielä hommaa riittää :) Uskon, että opiskeluvalmentaja on tässäkin sitten apuna, jos tehtävät saan ajoissa kertaalleen tehtyä läpi!
Okei, olis kyllä mukava kuulla, mitä opiskeluvalmentaja suosittelee tekemään/mitä sitten päädyt tekemään jos/kun saat tuon mafyn tehtävät tehtyä :)
PoistaPaljon tsemppiä pääsykoelukuihin!
Tuo rutiinien pitäminen yllä on todella fiksua erityisesti päivän opiskelun aloittamisen, mutta myös lopettamisen kannalta. Toki ihmiset ovat erilaisia, mutta itse aikoinaan tarvitsin päivään selkeät kellonajat jotta lukeminen pääsi ajoissa alkuun. Toisaalta tehokkuuden kannalta tärkeäksi osoittautui myös lopettaa ajoissa, sillä sen "parasta ennen" -rajan jälkeen työskentelyn laatu kärsi, ja asioiden sisäistäminen siinä ohella. Kovasti tsemppiä lukemiseen!
VastaaPoistaKannattaa varmistaa Macin kanssa, että on tarpeeksi usb-portteja hiirelle, tikulle ja adapterille. Omassa koneessa oli niitä ainakin vaan kaks 😅
VastaaPoistaKaks porttia riittää, jos ei käytä hiirtä :)
PoistaKiva kun postasit jotain tänne blogiinkin. :) Mua kiinnostaa kyllä kaikki pääsykoejutut ja muutkin opiskelujutut paljon. Olen itse lukion tokalla ja tarkoitus olisi hakea biologiaa opiskelemaan lukion jälkeen. Toi MAFY vaikuttaa hyvältä valmennukselta! Itsekin opiskelen mieluiten kotona, esim. kahvilassa mun olisi aika vaikea keskittyä... P.S. Tosi kivoja videoita sun Youtube-kanavalle on tullut viime aikoina. :D
VastaaPoistaMoi! Miten pääsit tekemään yhteistyötä MAFY:n kanssa? :) Otitko itse yhteyttä heihin asian tiimoilta?
VastaaPoista