Lupa bloggaamiseen?!

keskiviikko 4. syyskuuta 2013


Hevostalli.netin eräs kommentti

Hevostalli.netin topicista muutamia kommentteja lukeneena innostuin kirjoittamaan pienen tekstin bloggaamiseen tarvittavista "luvista". Bloggaaminen on todella yleistä ja olisi mukava tietää kuinka moni heppatyttö prosentteina bloggaa. Joku perustaa blogin päiväkirjaksi, joku haluaa paljon lukijoita ja joku ei edes tiedä miksi blogin perustaa. Varsinkin nuorten sekä lasten blogeissa näkee välillä vähän kyseenalaisia tekstejä ja kuvia. Haluaisinkin nyt kertoa teille pari juttua, jotka kannattaa hoitaa kuntoon välttyäkseen ikäviltä seurauksilta.

Oletko tullut ajatelleeksi, että ratsastuskoulun omistaja ei halua kuvia tai videoita talliltaan? Tai että ratsastuksenopettajasi tai valmentajasi ei halua oppien kuuluvan videoillasi? Etteivät kaverit halua noloja kuvia itsestään blogiisi tai että äitisi ei halua sinun esittelevän taloa blogissasi? Kuinka moni voi rehellisesti sanoa kysyneensä luvan tai edes pohtinut näitä asioita? Toivottavasti kaikki joilla on blogi.


 “Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisälty oikeus ilmaista, julkaista ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.” (Toinen luku, 12. §)


Faktahan on se, että julkisilla paikoilla saa kuvata. Julkisilla paikoilla voi kuvata myös yksityisiäihmisiä ja lisätä kuvan vaikka nettiin. (Kuvien lisäämisestä nettiin on vähän epäselvät lait, lukijoiden mukaan jos kuvassa esiintyy alle 10ihmistä on kysyttävä lupa sen julkaisemiseen netissä, eli esim. yhdestä ihmisestä ei voi laittaa kuvaa nettiin ilman lupaa. Vaikka paikka olisikin julkinen) Kukaan ei voi tuomita sinua kuvan lisäämisestä, koska paikka on julkinen. Julkiseksi paikaksi lasketaan paikka jonne on vapaa pääsy. Eikös ratsastuskouluille ole vapaapääsy? Mielestäni on. Ratsastuskouluilla, kisoissa ja esim. valmennus klinikoilla saa siis kuvata. Mutta kuka estää ratsastuskoulun omistajaa heittämästä sinua pihalle, jos on kieltänyt kuvaamisen ja siitä huolimatta kuvaat sinua. Yrittäjä saa kuitenkin itse valita asiakkaansa. Kuitenkin on ehdottoman tärkeää miettiä minkälaisia kuvia julkaisee blogissaan ja kaiken lisäksi olisi tietysti suotavaa kysyä yrittäjältä lupa kuvaamiseen. Jos yrittäjä kieltää sinua kuvaamasta tai kirjoittamasta blogia, kannattaa tiedustella syytä. Hyvässä kunnossa oleva terve hevonenkin näyttää huonosti otetussa kuvassa äkkiä kamalalle tai jos tallilla tapahtuu onnettomuus ja joku kertoo siitä blogissa, voi postaus pongahtaa tallin nimen kirjoittaessa heti ensimmäisenä googleen. Saako uusi asiakas paiaksta hyvän kuvan silloin? Yksityistalleilla kuvaaminen on minusta kotirauhan rikkomista (jos oikein osasin lakia lukea..heh:D), joten ainakin näissä tapauksissa kannattaa käydä kysymässä lupa tallin omistajalta. Yleensä asia on tässä tapauksessa hieman eri, kun kuvissa näkyy vähän maneesin tai kentän reunaa ja pieniä paloja tallista. Yleensä yksityistalleilla asuva hevonen on omasi, josta saa tietysti räpsiä vaikka miljoona kuvaa.  

Moni bloggaa varmaan vuokrahevosestaan tälläisissä tapauksissa on mielestäni välttämätöntä käydä kysymyssä lupa hevosen omistajalta saako materiaalia jakaa netissä, itse ainakin suuttuisin oikeasti jos joku ei lupaa kysyisi ja kertoisi hevosesta julkisessa blogissa. Varsinkin kannattaa miettiä, jos kyseinen hevonen tulee joskus myyntiin oli se sitten omasi tai varsinkin jos se ei ole edes sinun minkälaisia hakutuloksia hevosen nimellä löytyy googlesta? Kukaan ei halua hevosen myyntihetkellä löytää varsinkaan liioiteltuja tarinoita kuinka se Polle on ihan hullu ja päästään sekaisin

Meillä hevoset asuvat omassa tallissa joten lupaa ei tarvitse kysellä kuin vanhemmilta. Meillä onkin tarkat säännöt mitä saa kuvata ja mitä ei. Tallissa ja pihalla voidaan kuvata vapaasti, mutta talossa ei meillä saa kuvata. Kannattaa ihan oikeasti kysyä vanhemmilta, saako meidän taloa ja pihaa kuvata? Meidän vanhemmat eivät myöskään halua näkyä videoissa tai kuvissa, joskus ne sinne pakosta eksyvät mutta eivät siellä halua näkyä. Myös kavereilta kysytään lupa blogissa esiintymiseen ja Sinin kavereilta (jotka ovat siis vielä melko nuoria) en kysy heiltä itseltään lupaa vaan heidän vanhemmiltaan. Jotkut ovat paljon tarkempia netissä (varsinkin suositussa blogissa) esiintymisestä mitä meidän perheessä tai muilla ollaan.

Ja ei suinkaan vielä ei voi huokaista helpotuksesta, sillä parilta ihmiseltä olisi vielä hyvä kysyä luvat. Valmentajat esiintyvät ainakin meidän blogeissa lähes viikottain. Heidän kanssa on aikoinaan keskustelu aiheesta ja sovittu miten homma toimii bloggauksen suhteen, kuinka valmennuksessa koitetaan keskittyä valmennukseen eikä siihen saako äiti otettua nyt hyviä kuvia? Tietyt jutut eivät tule videolle kun taas osa puheista ja ohjeista tulee videolle. Kenelläkään valmentajallamme ei ole ollut mitään bloggausta vastaan kunhan me itse osataan miettiä mitä sinne nettiin vuodetaan ja mitä ei. Viimeksi pari viikkoa sitten kysyin eläinlääkäriltä saanko ottaa kuvia blogiin ja vastaus oli että tottakai! En silti laittanut lääkäristä mitään naamakuvia vaan koitin rajata kasvot pois. 

Bloggaamisen alussa pitää vetää raja siihen miten paljon haluaa itsestään julkisuuteen. Me Pinjan kanssa kerromme sukunimemme, koulumme, syntymäaikamme ja oikeastaan kaiken. Mutta valmentajien tai kavereiden sukunimiä ei kerrota. Ei esitellä kotia tai jaeta puhelinnumeroita, ei haukuta ketään heidän nimillään tai edes nimettömästi. Ei kerrota missä meidän vanhemmat on töissä tai paljonko meidän valmennukset maksaa.Mielestäni vähän asiaa sivuten kannattaa myös miettiä minkä ikäisenä perustaa blogin, en minäkään osaa vieläkään 16vuotiaana miettiä aina järkevästi mitä täällä kannattaa kirjoittaa ja mitä ei? Osaako 10vuotias sitten valita yhtään mitä julkaisee blogissa ja minkä taas jättää julkaisematta?


Nyt annan jokaiselle tilaisuuden miettiä, onko sinun blogissasi nämä asiat kunnossa? Olisi kiva kuulla oletteko puhuneet tallinomistajan tai valmentajan kanssa asioista? Mitä mieltä he ovat olleet bloggaamisestasi? Tietävätkö vanhemmat, että sinulla ylipäätään on blogi?219 kommenttia

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Erittäin hyvää asiaa Tiia!

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Tää oli tosi hyvä! :--)
  Mun vanhemmat tietää, ja lukeekin joskus c: Ja äiti ainakin aina valistaa että ei saa kuvata taloa, minkä silleen ymmärrän! Pidin tästä postauksesta tosi paljon.

  VastaaPoista
 5. Hyvä postaus. :) Täyttä asiaa!

  VastaaPoista
 6. Kunnon asiaahan toi on, jokaisen pitäis kysyä lupa tarvittavilta henkilöiltä jne:)

  VastaaPoista
 7. Jes, 10 joukoss jo. Enkka en oo ikinä päässy näin lähelle 10lukijaa:D

  VastaaPoista
 8. Kiva postaus, tällänen on kyllä tosi tärkeetä, eikä tuu helposti ajatelleeks kaikkea mitä kannattaa ja mitä ei kannata laittaa blogiinsa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toi on totta että kaikki ei välttämättä tule edes mieleen:)

   Poista
 9. Kiva postaus:) uskon et Tiia ärsyttää noi Eka ja toka kommentit;)

  VastaaPoista
 10. mielestäni omassa blogissani kaikki on kunnossa :)

  VastaaPoista
 11. Tää oli hei mielenkiinotone postaus ja oikeesti avartava :) Tykkäsin kovasti :)

  VastaaPoista
 12. Hyvin kirjoitettu teksti ja oon samaa mieltä. Itse kysyn aina kavereiltani lupaa että saanko laittaa heistä kuvia koska tiedän että jotkut ei halua jos eivät halua en laita. Minusta on muutenkin tyhmää laittaa jotain ihan turhia irvistyskuvia sun kaveristasi blogiin. Mä saan kuvata meidän taloa mutta en sillai että näkyy missä asun. En näytä siskojani videoissa, enkä vanhempiani. Jos joskus sattuu näkyä niin kysyn lupaa. Toimin ihan samanlaisesti niinkuin sinäkin. Itse kirjoitan blogiani vähän niinkuin päiväkirjana koska haluan myöhemmin pystyä lukemaan miten tuntini meni, kenellä menin jne. Tykkäsin tosi paljon tästä postauksesta ja minusta on hienoa että kirjoitit tästä aiheesta!

  ellen-sofia.blogspot.fi

  VastaaPoista
 13. Tosi hyvin sanottu! Minun blogissa pitäisi olla kaikki kunnossa. :)

  VastaaPoista
 14. Hooh... Onneks mun blogi on niin epäsuosittu et "eka" ja "toka" komeenttei ei tuu... Muuten tiia tosi kiva postaus, en oo kyl ajatellu noin tarkaan bloggauksen lupia :)

  veeranlifee.blogspot.fi

  VastaaPoista
 15. Mullakin pitäs olla luvat kunnossa :)

  Käytkö kattoo mun blogin :)? --> sghuckleberry.blogspot.fi

  VastaaPoista
 16. Mullakin on moni Youtubeen ja blogeihin myöskin faceen laittanu kuvia omasta ponistani . ai että otti päähän?!??!?!;/

  VastaaPoista
 17. Kuinka pitkä oot tällä hetkellä? Pystytkö ratsastaa n. 105-115 cm poneilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon 164cm ja kyllämä varmaan voin hetkellisesti:)

   Poista
 18. Hyvä postaus! Ite oon ainaki kysyny luvan tallin omistajalta sekä hevosten omistajilta luvan kuvien julkaisuun ja kirjoittamisee :)

  VastaaPoista
 19. Nyt kirjoitit Tiia todella hyvin ja erittäin ajankohtaisesta aiheesta. Tämä postaus on TODELLA hyvä ja toivon, että jokainen heppabloggaaja törmää tähän edes jossain vaiheessa miettiessään, mitä kannattaa julkaista ja mitä ei! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on nimittäin se, että monet eivät edes ajattele tälläisiä asioita :)

   Poista
 20. Tosi kiva postaus! Ja sitten on nämä 10v esiteinien herutuskuvat ja ask.fm:t. Mitähän niidenkin vanhemmat sanois jos tietäsivät mitä se oma pikkuinen nettiin jakaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Totta ja ihan niiden vähän vanhempien tyttöjen kuvat voisi järkyttää heidän vanhenpiaan.

   Poista
 21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 22. Minullakin on blogi jossa asiat suht koht hyvin!;) Naamakuvat kenestäkään on kielletty ja kuvat+ teksti valikoidaan tarkasti. Itse asiassa omaa nimikään ei ole käytössä. Että tän verran tarkkaa, myöhemmin varmaa saan lisää vapauksia.

  nanailua-paivasta-toiseen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi olla liian tarkka kuin liian avoin netissä:)

   Poista
 23. Pidän eläinaiheista blogia (elaimellistaelamaa.blogspot.fi) jonne myös kuvaan eläimiä! Mutta aina kuvatessa jonkin omaa lemmikkiä joka on omistajansa kanssa kysyn luvan saanko kuvata ja laittaa kuvia blogiin :) Asia on tietenkin erikseen mikäli ulkona liikkuu kissa ja siitä muutaman kuvan otan en usko että se ketään haittaa :DD

  Ratsastuskouluissa omalta tunnilta otetuista kuvista en kysy lupaa, mutta esim jos kuvaan hevosia tarhoissaan tallilla kysyn luvan saanko laittaa niitä nettiin :)

  Tosi hyvä postaus! Välillä oikeasti ihmettelen kun jotkut kertovat kavereidensa riidat ym tai haukkuvat toisia ihmisiä blogissa :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että olet huolehtinut luvista ja tuo on kyllä totta, että joskus mielestäni kerrotaan vähän liian yksityisiä juttuja netissä:)

   Poista
 24. Tosi kiva postaus! :3 Ite käyn ratsastuskoululla ja pidän blogia. Tallin omistja on tietoinen asiasta, eikä ole sitä kieltänyt, kunhan tämä itse ei näy missään kuvassa/videossa. Ratsastuskoulun lisäksi käyn lähellä olevalla kilpatallilla hoitamassa yhtä hevosta. Hevosen omistajalta on myös luvat kysytty saako kuvia julkaista netistä, eikä se ole sitä haitannut. :)

  VastaaPoista
 25. Itse olen todella tarkka siitä, mitä blogiin pistän. En halua laittaa edes omaa pärstäkuvaani, sillä mihin kukaan tarvitsee sitä? Pyrinkin kertomaan vain enimmäkseen ratsastuksista ja hevosista. Jos hevonen esimerkiksi pukittaa, kerron sen liioittelematta. Ratsastuskoulun omistajalta olen kysynyt luvan kuvien, videoiden ja tekstien laittamiseen. :) Mutta hyvä ja ajankohtainen teksti muuten, mutta osa 10-vuotias kyllä pärjää oikein hyvin blogissa, ihan ihmisestä riippuen,. Satun itse olemaan vasta 11, mutta olen mielestäni kumminkin tosi tiukka, mitä blogiin laitan:) Sitten jos esimerkiksi vertaan kaveriini, hän laittaa epäedustavia kuvia itsestänsä ja ratsastuskoulunhevosista ilman lupaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en tarkoittanut että kaikki 10-vuotiaat eivät osaisi sitä päättää mitä sinne julkaistaan :) Mutta olet kyllä hyvin hoitanut ja ajatellut lupa-asiat!

   Poista
 26. Itselläni on luvat kunnossa! Vaikka olen vasta 11, olen sopinut vanhempieni kanssa säännöt että mitä nettiin saa laittaa. Esim. Sukunimeä en saa sanoa enkä osoitetta tai muuta vastaavaa :) Tämä oli todella hyvä postaus sillä itse ainakin jäin ajattelemaan näitä lupia sun muita!

  VastaaPoista
 27. Nyt oli kyllä hyvin kirjoitettu postaus! (toki niin yleensäkin, mutta tartuit aiheeseen, joka on aika tärkeä.) Itselläni ei blogia ole, eikä tule, vaikkakin sen kirjoittaminen olisi varmasti hauskaa ja antoisaa. En kuitenkaan halua, että googlettamalla omaa nimeäni/hevoseni nimeä, kuka tahansa saa tietää meidän kuulumisia ja asioita.
  Olen aina sun blogissa arvostanut sitä, että ette kuvaa omaa taloanne, vanhempianne yms. Ja sitä ettei teidän vanhempien nimet ole esiintyneet täällä, ainakaan kovin usein, tai heidän työnsä tai rahan lähteensä.
  Mutta olet kyllä silti todella rohkea, kun julkaiset esim. maastokarttoja, joista joku voisi teille osata. Ja toki se, että kerrot elämästäsi rehellisesti. Itse en pystyisi, joten hatunnosto sinulle!
  Muutenkin blogisi on mainiosti kirjoitettu ja erittäin monipuolinen, luen mielelläni! :)

  VastaaPoista
 28. Mulle Myssyn omistaja itse ehdotti joskus et rupee pitää blogia, ja mä kyllä aina kysyn jos siitä jotain kuvia otan tms ja niitä blogiin laittelen. Ja moni ei tiedäkään miten paljon muiden hevosia ratsastan, kun niistä en ikinä blogissa puhu yhtään mitään, kun en niiden omistajien kanssa ole asioista ikinä jutellut, enkä näe tarvetta siihen, sillä blogi kuitenki kertoo musta ja Myssystä. Ja kuvien kanssa oon tosi tarkka, koska Myssy ei mun oo, nii laitan vaan ne edustavat kuvat. Ja siks harvemmin kerron huonoista treeneistä kuvien tai videoiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Ja sitten kun jotkut ihmettelee miksi kaikki ei kerro niistä epäonnistumisista blogissa kunnolla vaan skippaa asian, mutta siihenkin löytyy syyt varsinkin jos heppa ei ole oma:) Ja ihan kaikkea ei kannata siitä omastakaan hepasta kertoa!

   Poista
 29. Tosi hyvä postaus! Varmasti joku 11-vuotias lapsi lisäilee blogiinsa kaiken maailman kuvia ja muutaman vuoden päästä katuu minkälaisia kuvia onkaan julkisuuteen vuotanut. Ja poistelee postaukset, mutta Googleen kun hakee nimellä niin kaikki jututhan sieltä löytyvät.

  VastaaPoista
 30. Kieltämättä ei oo tullu mieleen....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että edes jollekkin nää jutut oli uusia ja mahdollisesti tajusit kysyä lupia:)

   Poista
 31. Hyvä teksti, Tiia! Mun blogissa ei näy oikeastaan ollenkaan ihmisiä, ja, jos näkyy niin naamoja ei. Mietin yleensä postausta kirjottaessa, nolottaako muo jos joku koulustani tai puolituttu löytää blogini. Tää on vaikuttanut hyvältä muistisäännöltä!

  VastaaPoista
 32. mä kerroin ainakin tallinomistajalle mun blogista, ja se sano et ihan ok, kunhan ei mitään asioita liiottele, ja laittaa kuvia joisa hevoset edustaa! :) Mut tää postaus oli tosi hyvä!

  VastaaPoista
 33. Todella hyvä vinkki ja postaus. :) Onko se niin, jos käyn "vain" kerran viikossa tavallisilla ratsastustunneilla, niin pitääkö minun silloinkin kysyä lupa tallin omistajalta/hevosen omistajalta, että saanko laittaa hevosesta kuvaa omaan blogiini? :D ja vielä toinen kysymys, että haittaako se kauheasti, että laitumea/kenttää/tallia näkyy kuvissa vähäsen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Ratsastuskoululla saa periaatteessa kuvata, jossei omistaja toisin kiellä. Hän ei voi pyytää sinua lopettamaan, mutta voi kieltää sinua käymästä tallilla vakavassa tapauksessa. Aina on hyvä mainita omistajalle kun tuossa jo kerroin:)

   Poista
 34. Toi sun teksti on täyttä totta.
  Mutta miten on ylläpitoponini kuvaaminen/videoiminen/kirjoittaminen ja vieläpä kun se on kotitallillamme. Pitäisikö mun kysyä lupaa ponista kertomiseen/kuvaamiseen/videoimiseen blogissani? En ole kertonut blogissa ponin nimeä, sillä sitä kautta kaikki tiedot löydetään Hippoksestakin. Enkä ole myöskään kertonut oman ponini nimeä, sillä siinä on sama juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea tilanne, periaatteessa ei ehkä tarvitse mutta itse ainakin haluaisin tietää. Kannattaa vaikka ilmoittaa vain oikealle omistajalle että pidät tälläistä blogia:)

   Poista
 35. Samaa mieltä olen. Kerran yksi kaveri lisäsi minusta ratsastuskuvia kun vielä ratsastin ratsastuskoulussa mutta poisti ne heti kun käskin. :)

  VastaaPoista
 36. Hirmu hyvä postaus, asiatekstit on aina tervetulleita! Tärkeetä asiaa ja asiallisesti kirjoitettu. Hyvä että joku ottaa asian esille, varsinkin kun nykyään kovin nuorillakin on blogeja. Itse olen myös vähän miettinyt samoja asioita, mutta täytyy myöntää että en noin tarkasti (tosin blogikaan ei ole niin suosittu). Kavereiden kuvia julkaistessa luvan kysymisen pitäisi olla itsestäänselvyys, itse en ainakaan haluaisi kuvia itsestäni julkaistavan ilman lupaa.

  VastaaPoista
 37. Meillä on talli omassa pihassa ja kaikki hevoset omia, paitsi yksi heppa ylläpidossa, mutta sen omistaja on kyllä tietääkseni blogiani välillä lukenut eikä ole siitä kirjoittamista kieltänyt :) Vanhempani tietävät että minulla on blogi ja lukevat sitä aika ahkerasti. Tai no lähinnä äitini :D Välillä kuulenkin kun äitini katsoo koneelta mun videopostauksia ja nään kun se lukee mun postauksia, ja se tuntuu tosi oudolta jotenkin haha :D

  VastaaPoista
 38. Tosi kiva ja hyödyllinen postaus!! :DD Ainakin minulle tämä oli myös hyvin ajankohtainen :)

  VastaaPoista
 39. Tosi hyvä teksti! Tälläsiä enemmän, tästäkin nuoret bloggaajat saavat vähän ajateltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitan mielelläni lisää jos ideoita vaan tulee aiheista:)

   Poista
 40. Ennen kun bloggasin vuokrahevosestani, kysyin omistajalta luvan saako hevosesta lisätä kuvia blogiin taikka facebookkiin, youtubeen yms. Vastaus oli myönteinen. Kuitenkin aina postatessani yritin keksiä vain positiivista tallista, hevosesta yms, että ei varmasti tule haukuttua ketään, varsinkin kun hevosen omistaja luki blogiani. Nykyään bloggaan sitten kisaponistani, ja luvat olen kysynyt kuvaamiseen tallissa ym paikoissa.
  Kuitenkaan vaikka melko laajasti kerron itsestäni tietoja blogissa, en ole kertonut sukunimeäni enkä muita hirveen henkilökohtaisia asioita.
  oli ihan asiateksiä tää!(:

  VastaaPoista
 41. Muuten Tiia, käyn semmosella isolla tallilla joka on suosittu yms. Tuntien hinta siellä nousi yhtäkkiä 20e. Onko sinusta kohtuutonta? Ei liity aiheeseen, mutta kuiteski:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyhmä ei ole se joka pyytää vaan se joka maksaa, kuten sanonta kuuluu. Onko tunnin hintä nykyään 20e vai paljonko se on 20euron korotuksen jälkeen? Sillä 20e on todella halpa tunnin hinta!!

   Poista
  2. Niinpä meilläpäin yksi tunti maksaa 30€ !!!! ;o

   Poista

 42. Vuokraponini omistaja on mitä kivoin ja on antanut luvan julkaista ponista kuvia nettiin. Ja videoita. Pari tökeröä temppua on poni tehnyt ja omistaja on erikseen sanonut että tätä ei jooko pistetä mihinkään. :) Omistaja aina oikeen odottaa kuvia ja tykkää mun blogista.

  Äiti iskä mamma siskot kaverit kaikki tietävät blogistani ja lukevat myös :) joten en koskaan edes kehtaisi kiroilla tms blogissa (: en ole julkaissut kun yhden siskoni nimen useamman kerran ja vanhenpieni nimiä ei tiedetä. Mutta saisin kyllä kuvata kotonani kunhan kuvat ovat aina edustavia :)

  Tä oli täyttä asiaa koko teksti, harmittaa kun niin moni pieni siinä päiväkirja mielessä julkasee melkeen kaiken kaikesta, luvista huolimatta :)

  VastaaPoista
 43. Tää oli tosi hyvä postaus (:
  Nyt varsinkin pienet ja uudet bloggaajat saavat ajateltua toteutuuko heidän blogissaan nämä asiat.

  VastaaPoista
 44. Tää oli kyllä tosi hyvä postaus! Itsellänikin on blogi ja vanhemmat siitä tietävät ja lukevat myös postaukseni(: Ois kiva jos tekisit tän tyylisiä postauksia enemmänkin,eri aiheesta(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen tälläisiä postauksia jos ideoita vaan tulee:)

   Poista
 45. mulla on blogi mutta kun olen niin nuori haluan että se on yksityinen todella hyvä postaus

  VastaaPoista
 46. Mä käyn kans ridakoululla (tai no vuokraheppani omistaja pitää meille tuntia 3 hevosen tallilla)+ vuokriksella ja kavereiden hepoilla ratsastamassa. Vuokrahepan omistajalta oon kysyny luvan ja kavereiltani, jos julkaisen blogissa jotain. Mulle on tultu joskus valittamaan kun mulla oli youtube-kanavalla yhdessä videossa pätkä (aluekisoista) missä heppa kieltää esteelle, onko se sun mielestä "sallittua" laittaa tuollainen pätkä? :D Vanhemmat kyllä tietää bloggaamiseni ja välillä ne käy lukasemassakin sitä. Jos kerkeet niin käy ihmeessä kattoo! --> batidabim.blogspot.fi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuollainen sallittua:)

   Poista
  2. Mutta kohteliasta olisi poistaa video jos videossa esiintyvä ratsastaja/tai hevosen omistaja pyytää sen poistamaan:)

   Poista
 47. Tää on todella hyvää asiaa (: irselläni vanhemmat tietävät blogin osotteen ja ovat monesti puhuneet siitä mitä saa julkaista :D se on vain harmillista, että jotkut menee julkasee blogiinsa kysymyttä mitään ^^

  VastaaPoista
 48. Tosi hyvä ja kiva postaus. :) Just hyvää asiaa ja saa varmaan monen lukijan miettimään mitä oikeesti laittaa sinne blogiin. :) Mun vanhemmat tietää mun bloggamisesta ja käy tosi usein lukemassakin ja meillä on kysytty luvat ja kysyn vielä usein luvan erikseen että jos siinä vaikka näkyy meijän taloa. :) Meillä vanhemmat ei näy kuvissa mutta mun pikkusisko näkyy ja sekin on luvalla. Mietin että saanko kopioida jonkun kuvan sun blogista jos lähetän sähköpostilla minkä kuvan kun tekisin postauksen jossa on blogeja joita luen usein ja on mun mielestä kivoja. Tottakai mainitsisin että ne on sun ottamia kuvia. :) ??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiseen postaukseen voit kopioida ihan luvattakin jos vain mainitset että se on mun ottama jne, muihin postauksiin kun bloginesittely ei saa mun ottamia kuvia laittaa:)

   Poista
 49. Tää oli tosi hyvä postaus, täyttä asiaa! Itse kirjoitan blogiin vain talleiliusta ja sairaalaelämästä, meidän talo yms. ei esiinny mukana ollenkaan. Kavereistakin blogissa näkyvät vain ne, jotka itsekkin bloggaavat. Tallillakaan en kuvaa kuin kenttää ja laidunta, enkä esim. tallin nimeä ole julkaissut postauksissa, ainkaan muistaakseni.
  Joskus törmään tuttujen blogeissa kuviin meidän toisesta ponista, sillä sitä ratsastaa tällähetkellä muut ihmiset. Ei siinä mitään, kun kuvat ovat edustavia ja ponista on asialliseen sävyyn kirjoitettu. Enemmän inhottaa lukea niitä kommentteja, että kyseinen poni olisi lihava tms. Poni ei nimittäin ole lihava, se on vain saanut pienen kesämäahan seistyään laitumella suurimman osan kesästä :p

  VastaaPoista
 50. mun vanhemmat ei tiedä että mulla on blogi, mutta en ole vielä "uskaltanut" kertoa. Pitäisi kai kertoa, niin eivät ihmettelisi miksi kuvailen niin paljon kamerallani.. :/ :)

  VastaaPoista
 51. Tiia onko sulla kik? Jos on niin mikä sun nimi siellä on? Ja tää uus ulkoasu + banneri on tosi hienot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mutta en puhu tuntemattomille siellä, kiitos!

   Poista
 52. Tosi hyvä postaus ja kunnon asiaa! Ja sen lisäksi kun kysyy luvan kuvaamiseen, ei tule ainakaan huonoa omatuntoa tai pelkoa että joku huomaa ja suuttuu! :) Yks kaverini pitää pientä blogia, ja otti kuvia minusta, vaikka sanoin että sumenna nyt ees naama ja meidän autojen rekkarit. Eipä sitä viitsinyt tehdä ja vähän ärsyttää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Just, kannattaa huomauttaa kaverille tuosta..:)

   Poista
 53. hyvä postaus, oot aivan oikeessa!

  VastaaPoista
 54. Hevonenhan luetaan "esineeksi" kuvattaessa. Jos se seisoo julkisella paikalla, sitä saa kuvata ja omistaja ei mahda sille asialle yhtään mitään - tokihan esim. vuokraajan kuvatessa "luvatta" hevosta omistaja voi "irtisanoa" vuokraajan, mutta kuvaamista ei estää. Jos hevonen kuvataan taas yksityisellä paikalla, edelleenkään hevosen omistaja ei mahda kuvaamiselle mitään, mutte se, kenen koti/ yksityinen talli tms. sitten taustalla näkyykään voi estää kuvaamisen.

  Se on itseäni mietityttänyt kauan, että kun kotirauhaahan ei saa rikkoa, eli toisen kotia ja pihapiiriä kuvata luvatta. Miten nämä julkiset ratsastuskoulut, tallit jne. joka on myös yrittäjän koti, eli yrittäjä/ joku muu asuu aivan tallin/ kentän tms. välittömässä läheisyydessä? Tämä olisi kiva tietää, saako tälläisissä paikoissa kuvata - luvan kanssa tietenkin, mutta entä ilman?

  Julkisellakaan paikalla ei saa kuvata, jos kuva menee liian "henkilökohtaisuuksiin" tai antaa liian huonon kuvan ihmisestä - itse siis kysyisin esim. tippumis-/epäonnistumiskuviin luvan julkaista ainakin jos paikkana on vain tavallinen tunti tallilla. Julkisissa kilpailuissa kuvattaessa tietenkin poistaisin tippumiskuvat netistä ratsastajan niin pyytäessä, mutta en tiedä, kysyisinkö silloin lupaa.

  Itse lähes aina myös kysyn luvan henkilöiltä, jotka esim. tulee raspaamaan/ kengittämään/ muuten hoitamaan tms. luvan kuvattaessa. Pieniä lapsia kuvattaessa kysyn myös vanhemmilta luvan ja yleensä näytän kuvat ennen julkaisua vanhemmille - tietenkin lapsilta kysyn myös, jos he eivät nyt ehdottomasti halua kuvia nettiin niin en laita. Ratsastustunneilta en ole kysynyt lupaa, mutta jos opettaja näkyisi kuvassa/ ääni kuuluisi videolla, kysyisin luvan. Netissä en myöskään ole kertonut opettajien nimiä, en edes etunimeä, ellen lupaa kysy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin mietin tota talli juttua kirjoittaessani tätä, melkein kaikkihan asuu siinä tallin pihapiirissä... Mutta pitää korjata että julkisella paikalla saa kuvata milloin vain (lukuun ottamatta vessat, suihkut, käymälät yms), mutta kuvien julkaisu on sitten eri juttu! Mitä vain kuvia ei saa netissä julkaista.

   Sulla tuntuu olevan asiat myös kunnossa:)

   Poista
 55. Tää oli kyllä järkevä postaus!
  Itse olen aloittamassa blogia, kunhan saan uuden kameran ja äidiltä luvan.
  Pitäisin blogia hoitoponista, mutta minulle on kyllä itsestäänselvä asia kysyä ensin ponin ja tallin omistajalta lupa!

  VastaaPoista
 56. Puhut niin asiaa! On varmasti hevosenomistajana todella inhottavaa huomata, että joku on kirjoitellut hevosesta virheellistä tai liioiteltua tietoa..

  Meillä onneksi kaikki tallilla tietää (omistajaa myöten), että mulla on blogi. Ja ei ikinä tulisi mieleenkään julkaista blogissa kenenkään kuvaa ilman lupaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, onneksi ei ole sattunut omalle kohdalle. Hyvä että sulla asiat kunnossa:)

   Poista
 57. vanhempani tietävät blogistani ja kriteerit on ettei kotia tai heitä saaa tuoda esille saan kuitenkin esitellä huoneeni käyn valmennuksissa ja tunneilla valmrnnuksista en ole vielä videoinnut mutta tunnella ole kysyny luvan tunnin pitäjältätallinomistajakin on minulle sanonut että en saa tehdä ns. tallinesitelypostausta mutta muuten vapaasti saan kuvata hevosta tarhassa/karsinassa/laitumenna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin samat säännöt kodissa kuvaamisen kanssa:)

   Poista
 58. Tiiaaa, muistappa ne raippojen kuvat:)

  VastaaPoista
 59. Tosi hyvä postaus! Itse olen bloggaajana miettinyt samoja asioita, pyrin pitämään kuvissa vain omat kasvoni ja luvan kysyn aina jos laitan kaverista kuvan. Ja jos kuvissa näkyy muiden ihmisten kasvoja niin sensuroin ne pois, sillä muuten joku pystyy ns. Selvittämään sen henkilöllisyyden. Vanhemmat tietävät että bloggaan ja ehkä saisinkin kuvata asuntoa, mutta en halua. Mun mielestä ihan kaikkea ei tarvitse elämästä vuodattaa nettiin! :)

  VastaaPoista
 60. Tää postaus oli tosi hyvä, koska oon itekkin välillä lueskellu niitä pikkutyttöjen blogitekstejä, missä on puolet kuvista äidin, isän tai kavereiden naamakuvia, tai sitten just sellasia "joo olin tossa hoitoponilla nimeltä X ratsastamassa ja oli kyl ihan hullu ja pukitteli joka välissä"..

  Tallilla missä käyn, on ihan yleinen sääntö että hepoista ei laiteta blogeihin kuvia tai kerrota asioita/kokemuksia ainakaan hepan koko nimellä. facebookiin saa kuvia jakaa, kun ne pysyvät vain kavereille näkyvissä. Mun mielestä ihan järkevä ratkaisu, pahimmassa tapauksessa on tainnut jäädä jokin hevoskauppa tekemättä juurikin nettiin laitettujen "huonojen kokemusten" takia.

  Omat vanhemmat ei tiedä blogini osoitetta tai lue sitä, mutta he luottavat siihen että osaan itse valita mitä sinne kannattaa laittaa. Omaa taloa en kuvaa tms., ja aina harkitsen hetken ennenkuin julkaisen postauksen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep.. Juu kuvat tuskin tuhoavat kauppoja, ne kun on vain tilanteista mutta videot ja tekstit tosiaan voi pilata vaikka kaupat:/

   Poista
 61. Tämä oli aivan huippu hyvä postaus! Mä en edes keksi sanoja, joilla ylistää tätä tarpeeksi! Se on niin totta, että tuolla on joidenkin 10-vuotiaiden (tai jopa alle 10-v) ja ne kertoo siellä varmaan kaiken niiden elämistä.. Ja sitten näkee niitä vanhempiakin, jotka taas haukkuvat ihmisiä heidän oikeilla nimillään...
  Meilläkin vanhemmat tietää mun bloggaamisesta ja äiti lukeekin varmaan joka postauksen minkä julkaisen :D Äiti ei ole sinänsä mitään sanonut, tai ns."valistanut", mitä saan laittaa nettiin ja mitä en, kai se luottaa sen verran, että että tiedän mitä kannattaa laittaa, ja mitä ei. Mutta juuri jos suunnittelen jotain erikoispostausta yms. niin niihin kysyn aika usein lupaa, että mitä saan tehdä ja mitä en :)

  Tulipas romaani, toivottavasti jaksat lukea loppuun! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Juu ei meilläkään nykyään mitään valistusta ole, mutta joskus huomauttelee jos on juttuja mitkä olisi voinut jättää kertomatta:)

   Poista
  2. Eli sellaisiakin juttuja olet laittanut ;) :D

   Poista
 62. Mikä malli sulla on tässä?

  VastaaPoista
 63. Kyllä nuo asiat ovat kunnossa. Muutama vuosi sitten oli kiellettyä laittaa talliltamme otettuja videoita YouTubeen mutta myöhemmin ovat joustaneet asiassa. Tosin epäonnistumisvideoita tallin tuntihepoista ei saisi tehdä, nehän saattavat joskus tuoda tallille huonoa mainetta. Silti jotkut edelleen lisäävät tälläisiä videoita tubeen. Ärsyttävää tollanen.. Olen jopa löytänyt itseni muutamista videoista.. voisivat kysyä luvat tollasiin... Ja sitten ärsyttävää on se, että jotkut kaverini laittavat blogeihinsa kuvia ponistani jos ovat sitä käyneet liikuttamassa, eikä mitään lupia ole kysytty. No eihän tuo minua hirveemmin haittaa, olisi tosin ihan positiivinen yllätys jos joku tulisi luvat kysymään:D Kaikkein eniten ärsyttävää on kuitenkin se, että eräs jo aikuinen henkilö jota joskus pyydän käymään liikuttamassa ponini lisää kuvia ponistani faceen.. Itse asiassa ponini on hänen kansikuvanaan. Itse en ainakaan toisen ponia kansikuvakseni laittaisi, ainakaan ILMAN lupaa... Että tällänen romaani tällä kertaa, erittäin hyvä postaus, Tiia ;D

  www.anskujapelle.blogspot.fi

  VastaaPoista
 64. Hyvä postaus! Itse aina laitan videoista äänet pois, jos opetus kuuluu taustalla. Ja vanhemmat ja tallin omistaja tietää blogista :)

  VastaaPoista
 65. Omat vanhempani tietävät bloggauksesta, hevosvideoista en juuri kysele lupia, mutta juuri noiden erikoispostauststen-ja videopostausten tekoon kyllä näytän vanhemmilleni. Äiti lukee varmasti joka ikisen postauksen minkä teen, eikä koskaan ole mitenkään valistanut, mitä saan laittaa ja en.
  Laitan blogiini muutenkin vain oman hevoseni kuvia ++ tärkeimmät kaverit. Ja heiltäkin kysyn lupia. (:
  Minusta tämä postaus oli todella hyvä, sillä olen eksynyt muutamaan alle 10 vuotiaan blogiin, jossa heillä on tyyliin vanhemistakin kuviaa.
  Yleisin syyn bloggauksen aloittamiseen, tulee varmaan jostakin tunneituista bloggaajista. :D

  VastaaPoista
 66. Ää, tosi kiva postaus! Oon miettinytki, että saisko ilman lupaa kuvailla esim. tuntia

  VastaaPoista
 67. Hyvä postaus! Itse en saa kuvata muuta kun huonettani ja toki pihalla kun hypellään koiran kanssa niin saan ottaa kuvia. En haluakkaan esitellä meidän kotia, koska kun ei ikinä tiedä että minkälaisia tyypejä lukee blogin. Mietin aina tarkkaan ennen kun kirjoitan mitään blogiin :D mutta tää oli tosi hyvä postaus koska nyt noi asiat jäi mieleen :D sulla on ihan mahtava blogi ❤

  VastaaPoista
 68. tosi kiva postaus! :) vanhemmat tiesivät blogista muistaakseni ekana päivänä kun sen tein ja sanoivat vaan että hienoa. auttavat myös usein kuvaamaan sinne juttua yms. kertoilen blogissa omien lisäksi myös liikutushepoista, luvat olen kysynyt saako kertoa ja laittaa kuvia. myöskin he lukevat aika aktiivisestikkin blogia. nimiä en kerro edes etunimiä muutakuin yhden "tärkeimmän" koska on niin pieni kylä missä asun ja tosi monet tutut/ei-niin tutut/toivotut lukevat blogia myös. luvat on siis kunnossa, mitään rajoituksia ei ole annettu mitä saan kuvata tai mistä saan kertoa mutta olen itse niistä todella tarkka kuten myös luvista joten en usko että mitään "väärää" tulee blogiin kerrottua :) talli jossa hepat asuu on myös ns. valmennustalli joten aika varovasti kerron tallin muistakin hepoista. ei ole tarvinnut kenenkään ainakaan vielä moittia tekemisiäni! videoiden teosta en ole tainnut mainita mutta tiedän kyllä että vanhemmat & hepan omistajat tietää. tulipas pitkä... mielestäni sinä kerrot juuri hyvin kaikki asiat ja tuntuu olevan asiat kunnossa sen suhteen :) anteeksi epäselvä kommentti, en jaksanut kirjoittaa.

  VastaaPoista
 69. Tää oli tosi hyvä postaus. En kirjoita itse blogia, mutta olen ajatellut samaa.Olen monesi nähnyt blogeissa, virtuaali talleilla ja muualla netissä tuttujen hevosten kuvia. Ja tuo esimerkkisi: se Polle on ihan hullu ja päästään sekasin, nii mun hepan nimi on Polle :D.

  VastaaPoista
 70. Tää oli hyvä.
  Ite en julkaise blogissani kenestäkään muusta kuvia, kuin itsestäni ja kavereistani, jotka ovat tietoisia blogistani ja siitä, että siellä on kuvia heistä ja heidän poneistaan. Ratsastan ratsastuskoulussa ja laitan blogiini kuvia poneista tai ratsastuskuvia missä on ratsastajan pää poissa tai vain hevosen pää.

  VastaaPoista
 71. Me käytiin äidin,mummon,tallin omistajan ja naapurin kanssa keskustelut mitä blogiin laitetaan ja mitä ei:D

  VastaaPoista
 72. En ole kysynyt vanhemmiltani lupia talon kuvaamisessa, nimittäin en itsekkään halua sitä esitellä. Tallillamme ei saa videoida ollenkaan, mutta kuvia saa laittaa esim. Blogeihin ihan vapaasti

  VastaaPoista
 73. Tää postaus oli tosi hyvä! Itselläni on blogi joka kertoo vuokrahevosestani, mutta tottakai kysyin ensin luvan, että saanko kirjoittaa ja laittaa kuvia tästä hevosesta. Joskus omistaja jopa pyttää, että laitan kuvia hevosesta blogiin. :D Perheeni on hyvin tietoinen blogistani eikä ainakaan äiti tykkää jos laitan kuvia esim. hänestä tai talostamme. En kyllä itsekkään halua sitä esitellä tuntemattomille netissä. Yleensäkkin itselläni on lupa kaikkeen siihen, mitä olen blogissani julkaissut ja se riittää. :)

  Mutta kokonaisuudessaan tämä sinun tekstisi oli täynnä asiaa! :)

  VastaaPoista
 74. Tosi kiva postaus! Ja sai mutki vähän miettimään että mitäs mä oon nyt sinne blogiin laittanutkaan. Mä pidin :)

  VastaaPoista
 75. Tämä oli hyvä postaus ja varmasti tarpeellista mietittävää monille bloggaaville tai blogin aloittamista suunnitteleville. Sullakin on paljon nuoria lukijoita, joten on hyvä jakaa täällä tällaista fiksua tietoa ja ohjeita kokemattomammille bloggaajille.

  Itse olen ollut aina aika tarkka siitä, etten mainitse sellaisten ihmisten nimiä, jotka eivät itse kirjoita blogia, ellen ole kysynyt heiltä erikseen lupaa. Joskus joutuu kirjoittamaan joistain asioista kierrellen ja kaarrellen ja se on vähän hankalaa joskus, mutta täytyy vain muistaa, että kaikki eivät halua olla netissä esillä. On minulle jopa tullut muutaman kerran ongelmia siitä, että olen edes maininnut muutamalla sanallakaan toisten hevosista blogiin, vaikka olen omasta mielestäni aina kirjoittanut muista ihmisistä ja hevosista tosi varovasti ja harkiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, sen takia tämän teinkin kun ajattelin tavoittavani useammat nuoret mitä hevostalli.netin topic:)

   Poista
 76. Todella asiaa tämä postaus!
  Mä oon kysynyt luvan vuokrahevosen omistajalta kuviin ja kirjoittamiseen, vanhempien kanssa keskusteltu siitä mitä blogiin laitetaan ja mitä ei ja kavereilta kysyn että saako näkyä postuksessa/videolla :)

  VastaaPoista
 77. Minun mottoni kuvissa ja videoissa on se, että pystyn ne omalle äidilleni näyttämään. Ja minä kun olen sellainen, joka ei tykkää kun läheiset kattelee videoita tai lukee blogia. Silti äitini lukee blogia ja on aina ajan tasalla. Ja kysyn aina luvan jos joku tulee valmennutani katsomaan tai kuvaamaan tai sitten jos julkaisen muiden hevosista kuvia. Ja hevosen omistaja itse on ne kuvat valinnut

  VastaaPoista
 78. Oli kyllä todellakin hyödyllinen, mielenkiintoinen ja avartava postaus. Kaikki eivät näitä asioita tule edes ajatelleeksi, joten hyvä että otit näinkin tärkeän asian puheeksi. Itse saan blogata aika vapaasti, mutta siitä huolimatta ihan oman turvallisuuden kannalta olen tarkka siitä mitä julkaisen. Ihan huippua oikeesti, kun teit tästä aiheesta postauksen. Ties kuinka monet saivat apua tämän postauksen pohjalta. Sitä ei vaan tule ajatelleeksi, että se mitä nettiin laitetaan, ei lähde sieltä koskaan ja yksityisyyttä pitää suojella. :)

  VastaaPoista
 79. itse kirjoitan ratsastuskoulun tunneista :) ei oo tullut mieleen oikeestaan kysyä tallinomistajalta lupaa bloggaamiseen, mutta varmaan 50% sieltä kirjottaa blogia samasta paikasta, jopa heidän tututkin niin luulisi olevan ok, jossei aleta mitään satusetää leikkimään :)

  Laitan itse vaan ja ainoastaan hyvät kuvat, missä poni näyttää edustavalta yms. ehkä joskus joukossa on tippumiskuva tai joku sen tapanen, mutta en ala haukkumaan koskaan ponia kuinka kamala ja hullu se on :D pistän kaikki epäonnistumiset blogissa aina omien mokailujen piikkiin, joten en usko omistajan liiketoimintaa haittaavan ! :)

  VastaaPoista
 80. Kiva postaus idealtaan, mutta joissain kohti faktat olivat vähän vääriä. Esimerkiksi kirjoitit "Julkisilla paikoilla voi kuvata myös yksityisiä ihmisiä ja lisätä kuvan vaikka nettiin." Julkinen paikka määritellään tosiaan niin, että sinne on vapaa pääsy, missä yksityishenkilöä saa kuvata, mutta kuvaa EI saa lisätä nettiin jos kuvassa on noin alle 10 henkilöä. Noin alle 10 henkilön kuvassa täytyy kaikilta kuvan henkilöiltä kysyä lupa julkaisemiseen. Olen kysynyt asiaa poliisilta, kun kerran tuli tilaisuus poliisin vieraillessa koululla ja hänelle sai esittää kysymyksiä.

  Muuten oli hyvä postaus ja hyviä pointteja. (: Hyvää syksynjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa vartijaliiton sivuilla ei ollut tuollaisesta mitään mainitaa, mutta toi kyllä kuulostaa ihn järkevälle ja varmaan onkin niin:)

   Poista
 81. Upea postaus, hyvä Tiia!! Todella kypsä postaus ja olett hyvä esimerkki muille bloggaajille, tämä kertoo sinusta itsestäsi paljon :)

  VastaaPoista
 82. Todella hyvä postaus! ja varmasti useampi bloggaaja sai tästä jotain irti! :>

  Itselläni rajat ovat tiukentuneet ajanmyötä. Ennen saatoin julkaista huonompia kuvia ja laittaa jotain epäedustavia juttuja blogiin, mutta nykyään olen melko tarkka mitä laitan julkiseen jakoon. Kotia en esittelisi, enkä ketään puoli tuttujen naamoja laita kuviin.

  Videopostausta pyydettäessä vastaan usein että katsotaan, sillä en tahdo että liian paljoa kodista tai talleista tulee esille. On vaikeaa kuvailla talleilupäivää kun ei ole omaa tallia pihassa :D Joskus kolme vuotta sitten tein jonkun talliesittelyn, jonka olen kyllä poistanut jo aikoja sitten sillä tajusin että se ei ole fiksua. Nykyään ei tulisi mieleenkää kuvata mitään tallia liian yksityiskohtaisesti saati esitellä sitä! :)


  VastaaPoista
 83. Tosi hyvä postaus :) ! Itse kysyin ratsastuksenopettajaltani luvan saanko lisätä ratsastuskoulun hevosista kuvia blogiini ja hän sanoi että kyllä, jos hänet rajaa kuvista pois :D

  VastaaPoista
 84. A-s-i-a-a Tiia! Sai mutkin miettimään omaa blogaamista ihan uudestaan, kuvien ja videoiden osalta. No koska asun äitin ja isän kanssa Siskon luona ja sillä 2 lasta joita saan kuvata kunhan niitä ei tunnista. Mutta yleensä koitan kyllä vältää, ettei lapset tulisivat kuvaan, ja jos tulevat niin katson ne tarkaan läpi, ennen kuin julkaisen ja varmistan vielä sitä ennen siskolta, että kuvat on ok.
  Sain paljon miettimisen aihetta. Kiitos ja hyvä postaus oli. Tämmösiä lisää. ^ ^

  VastaaPoista
 85. Näitä kommentteja lukiessa tulee tosi hyvälle mielelle kun jaksat aina vastata kaikille ja vielä niin iloisesti :) itsellä ei ikinäkään riittäisi aika/jaksamknen moiseen jos kommentteja tulisi tällaisia määriä...

  Mutta itse asiaan, tosi fiksu postaus! Sulla on varmasti paljon nuoria lukijoita, joille ei ole tullut ko. asiat mieleenkään. Ja kyllä tämä itsellekin antoi ajattelemisen aihetta :)

  Kivaa syksyä!

  VastaaPoista
 86. “Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisälty oikeus ilmaista, julkaista ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.” (Toinen luku, 12. §)


  Faktahan on se, että julkisilla paikoilla saa kuvata. Julkisilla paikoilla voi kuvata myös yksityisiäihmisiä ja lisätä kuvan vaikka nettiin. Kukaan ei voi tuomita sinua kuvan lisäämisestä, koska paikka on julkinen.

  --------

  Ja ei. Julkisella paikalla saa kuvata ihmismassaa, tai yksittäinen ihminen saa esiintyä kuvassa, mutta jos ihminen on kuvan selkeä kohde sitä ei saisi julkaista ilman lupaa. Sama jos kuva voidaan vetää herjaavaksi tai muuten haitalliseksi ihmiselle esim. huono ratsastuskuva. Kuvaamistahan ei voi kieltää, julkaisuun on oikeasti hirveän epämääräiset ja jumalattomat litanjat sääntöjä.

  VastaaPoista
 87. Tosi kiva postaus!

  VastaaPoista
 88. Tämä postaus oli kyllä täyttä totta! Minulla on puoliksi oma poni, ja aina kun otan kuvan, kysyn luvan toiselta omistajalta että saako laittaa fb:hen tai blogiin, vaikka hän on sanonut että ei tarvitse edes lupaa kysyä. Sama on heidän muilla hevosilla. Mutta minusta on myös kohteliasta että kysyy luvan. Ja AINA kun otan kuvan kavereista, kysyn luvan että saako sitä laittaa mihinkään.

  VastaaPoista
 89. Tosi hyvä postaus :) Osaatko kertoa miksei teidän taloa saa kuvata? Onko se joku turvallisuusjuttu ettei sinne tulisi kutsumattomia ihmisiä vai olisko se vaan liian henkilökohtaista jo?

  VastaaPoista
 90. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 91. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 92. Olet oikeassa. Äitini sanoo että taloa ei saisi kuvata eikä koko pihan tavitsisi julkaista netissä. Erittäin järkeevää puhetta.

  VastaaPoista
 93. Mä oon ainakin kysynyt mun vanhemmilta luvan blogin perustamiseen ja jos käyn valmennuksissa en laita valmentajan sukunimeä tai edes hänestä kuvia! Olen kysynyt myös tallin pitäjältä luvan saako hänen hevosistaan laittaa nettiin videoita ja kuvia :)
  Kiitos, nyt mäkin oikeesti tajusin että tosi moni vaan tekee blogin eikä aattele yhtään mitään :)!

  VastaaPoista
 94. Tää oli hyvä postaus :) Asia ei nyt liity tähän, mutta kun estekisoissa pidät turvaliiviä niin onko se sulla takin alla vai takin päällä, sillon ku sulla takki on? :)

  VastaaPoista
 95. Tämä oli kyllä niin asiallinen ja ajankohtainen teksti! Kun itsekkin blogin kirjoittajana, olen oppinut samat asiat ja kysynyt lupaa kaikilta, jotka blogissani esiintyvät. Monia blogia kun lukee niin törmää useasti sellaisiin, jossa tämän asian kanssa olisi parannettavaa.

  VastaaPoista
 96. Omassa blogissamme (rakkaudenkaviot.blogspot.fi) on kysytty lupa tallilta kuvien laittamiseen internettiin. Emme olisi edes saatu tehdä blogia jos emme olisi kysyneet. Ainakaan vanhempien lupa puuttuisi siinä tapauksessa..

  VastaaPoista
 97. tosi hyvä teksti Tiia! Ei varmaan haittaa, jos linkkaan tämän mun seuraavaan postaukseen? mun mielestä juurikin esim. noita valmennusjuttuja on hyvä tarkastella kahdesta näkökulmasta: 1) haluaako valmentaja henkilöllisyyttään tai oppejaan esille nettiin 2) onko blogin pitämisessä mitään ideaa, jos tunneista ei voi selostuksellisesti kirjoittaa (en itse ainakaan jaksaisi lukea blogia "kävin tunnilla, mutten kerro siitä sen enempää").

  Täytynee myöntää, etten itse kysy aivan jokaiselta blogissani esiintyvältä henkilöltä lupaa kuvien/nimien lisäämiseen (yritän parantaa tapani!!). Olen kuitenkin ottanut sen linjan, että työpaikkaani, kotiani tai sen kummemmin perhettäni en esittele, kuten en myöskään esimerkiksi aikaisempia kengittäjiä jne. Toisaalta lähes jokainen tuntemani henkilö tietää mun pitävän blogia, joten ne, jotka eivät halua hevosensa/itsensä siellä esiintyvän, ovat siitä kyllä ennen mitään keskustelua sanoneet. Esimerkiksi viime kesänä Hollannissa Nina sanoi joidenkin asioiden kohdalla, että "tätä et sitten kirjoita blogiin". Tuolta reissulta bloggaaminen olikin sitten juuri sitä pintapuolisempaa, ns. yleisten kuulumisten kertoilemista sattuneista syistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat toki! Tuo on totta, että nykyaikana ihmiset mainitsevat jo itse heti jos eivät halua blogissa esiintyä.

   Poista
 98. millä html.-koodilla olet saanut nuo kommenttit puhekupliin? :) ei ole pakko sanoa!! :D

  VastaaPoista
 99. Tosi mielenkiintoinen ja tärkeä postaus!Itse kysyin luvan äidiltä blogin perustamiseen , mutta unohdin kysyä ponin virallisilta omistajilta , vaikka poni on kuitenkin minulle ostettu ja saan tehdä sen kanssa mitä haluan.Mutta poni siis ei ole omani.Kuitenkin ponin molemmat omistajat ovat nähneet blogini ja ovat hyväksyneet että kirjoitan sitä.Tai no ainakin luulen että he olisivat kieltäneet minua kirjoittamasta jos eivät olisi halunneet minun niin tekevän.Kirjoitan vain omia ajatuksiani ja sitä mitä olen ponin kanssa tehnyt-Ja laitan vain edustavia kuvia siitä!Joten luulen että kaikki on kunnossa :).

  VastaaPoista
 100. Bloggaan hoitoponistani ja omasta elämästäni. Hoitoponini asuu ratsastuskoululla. Pitäisikö kysyä omistajalta lupa saanko laittaa esim. Tallin hevosten kuvia blogiin?

  VastaaPoista
 101. Tosi mielenkiintonen postaus (: Muuten nyt tuli vaa mieleen, että miks sanotte äitiinne sen nimellä mut isäänne vaan isäks? :D Ei oo pakko vastata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) En tiedä miksi sanotaan noin, ollaan vaan totuttu aina sanomaan!

   Poista
 102. Kiva postaus :) Itselläni ainakin pitäisi olla kaikki asiat kunnossa. Vanhemmat tietävät että minulla on blogi eikä heitä se haittaa yhtään. Valokuvaamiseen minulla lupa

  VastaaPoista
 103. Mä pidin aiemmin lifestyleblogia ja laitoin sinne joskus kavereistani kuvia, mutta silti kysyin heiltä aina luvan. Mutta kerran, kysyin luvan ja he vastasivat myönteisesti ja laitoin parit kuvat blogiin. Parin päivän kuluttua sain todella ilkeän viestin, että kaikki kuvat pitäisi poistaa ja he vielä väittivät, etten kysynyt lupaa... No poistin kuvat, mutta sama tapahtui vielä pari kertaa ja sainkin pian selville, että he eivät oleetkaan oikeasti mun kavereita vaan täysiä kusipäitä:) mutta asiaa tiia kirjoitat ja kaikkie bloggaajie pitäisi nämä säännöt muistaa :)

  VastaaPoista
 104. Tää on täyttä totta kun luin tätä postausta niin tajusin ja poistin blogini. Siitä ei tulisi ikinä edes lähellekkäön hyvää ja sää oot just täydellinen kaikessa... :) ja älä pahastu siis tätä ei oo tarkotus loukata mutta mun mielestä hieman lellitty siis sulla on iphone järkkäri tietokone heppa ja kaikkee :) ja oot lisäksi kaunis ja meikkaat niinkun kaikki... Kyllä minäkin meikkaan mutta en laita itseäni tuntia meikkaamiseen...

  VastaaPoista
 105. Minun vanhemmat eivät itseasiassa tiedä blogistani, joten eivät he mitään neuvojakaan jakele, mutta tiedän itsekkin mitä kannattaa jakaa nettiin ja mitä ei. Olen sen verran varovainen ihminen, että en kerro juurikaan muuta, kuin etinimen, iän ja kaupungin jossa asun, joskus en sitäkään.

  En julkaise netissä ikinä kuvia kavereistani, joskus saatan laittaa kuvia heidän eläimistää, esim. kaverini poneista, mutta olen kysynyt häneltä luvan siihen.

  Missään minun kuvissani ei näy meidän taloa tai ihmisiä mitenkään tarkasti ja olen todella varovainen siitäkin, mitä kuvia itsestäni laitan.

  Myönnän, etten ole pyytänyt ratsastuskoulun omistajalta lupaa kuvaamiseen tai niiden kuvien julkaisemiseen, mutta meidän tallilla se kuvaaminen tuntuu olevan niin yleistä, että kyllä omistaja olisi jo varmaan sanonut, jos se olisi kiellettyä. Ja monet meidän tallilla julkaisee niitä kuvia blogiessaan tai kuvagallerioissaan, niin ei se taida olla mikään ongelma:)

  //Jaksoikohan kukaan lukea tätä pitkää selitystä?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vähän sama juttu et aina ei millään muista/jaksa/kerkiä tmv kysyä tallin omistajalta lupaa kuvien julkaisusta. Pyrin kuitenkin itse siihen että kuvissa mitä julkaisen ei näkyisi ihmisiä. Ja tallilla jossa käyn on muutenkin paljon kuvaajia jotka todennäköisesti julkaisevat kuvia muistamatta kysyä asiasta... Mitään valituksia minulle ei ainakaan ole vielä tullut mutta olen silti tarkka :D

   Poista
 106. Hyvä ja asiallinen postaus!
  Voitto ja Lilli - tosi IHANIA!<3

  VastaaPoista
 107. wautsi hyvin kirjotettu, pisti miettimään.

  VastaaPoista
 108. Boggaan ja vanhempani tietävät ja äitini lukee blogiani. Tallinomistaja tietää ja on sanonut että saan laittaa kuvia ja videoita tallilta. Jos laitan kavereistani kuvia kysyn ensin heiltä. :)

  VastaaPoista
 109. Hyvä postaus!
  Ite kysyn aina kaverilta luvan kuvan tai videon laittamiseen blogiin, tai jos laitan ratsastustunnilta kuvia, minulla on tallinomistajan lupa. Olen kyllä yhdessä blogissa omia kuvianikin ilman lupaa...

  VastaaPoista
 110. Ja toivottavasti mahdollisimman moni lukee tämän postauksen, sillä törmäsin kerran jollain keskustelusaitilla johonkin 10v tyttöön, joka kertoi siellä syntymäaikansa, katuosoitteen ja puhelinnumeron.

  Toivon todella, että kukaan ei kiinnittänyt tuohon hänen "paljastukseensa" paljoakaan huomiota. Ei olisi varmaan kovin kivaa, jos se puhelin alkaa päristä koko ajan, kun tuntemattomat soittaa ja kotiovella kävisi ventovieraita.

  VastaaPoista
 111. saanko kopioida ja laittaa blogiini?:) ja toi pisti todella miettimään...

  VastaaPoista
 112. Itse mietin aina mitä omaan blogiini laitan - vaikka minua ei ole kielletty kuvaamasta kotia, niin en siltikään kuvaa sitä. Ratsastuksenopettajani haluaa mieluusti nähdä kuvat ennen julkaisua, jota ainakin pyrin noudattamaan. Kavereistani en julkaise edes nimiä ellei kyseessä ole joku minulle läheinen ihminen, jota ei haittaa että etunimen esille laitan. Kuvia kavereistani en laita ollenkaan :D Todella hyvä postaus, saanko kopioida tän tekstin omaan blogiini? :)

  VastaaPoista
 113. Asiaa Tiia, mutta.. Yksi juttu = eikö ratsastuskoulut ole julkisia paikkoja?? Jos kerta sinne saa mennä kuka vaan?? Ei sillä, että olisin itse kuvaillut ratsastuskoululla, mutta..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. " Julkiseksi paikaksi lasketaan paikka jonne on vapaa pääsy. Eikös ratsastuskouluille ole vapaapääsy? Mielestäni on. Ratsastuskouluilla, kisoissa ja esim. valmennus klinikoilla saa siis kuvata. Mutta kuka estää ratsastuskoulun omistajaa heittämästä sinua pihalle, jos on kieltänyt kuvaamisen ja siitä huolimatta kuvaat sinua. Yrittäjä saa kuitenkin itse valita asiakkaansa."

   Kannattaa lukee teksti kunnolla.. Eli siis saa kuvata mutta kukaan ei estä omistajaa heittämästä pihalle.

   Poista
 114. Tallilla jolla käyn, tallinomistaja itse _H_a_l_u_a_a_ että otetaan kuvia _h_a_l_u_a_a_ että otetaan videoita ja _h_a_l_u_a_a_ että ne laitetaan nettiin. esim. yhdessä videossa jossa kaverini tippui, tallinomistaja seisoi takanani ja sanoi että "laita youtubeen niin mekin nähdään"
  Ja hän aina sanoo, että kuinka on hyvä että otetaan kuvia ja julkaistaan ne, koska niistä kuvista näkee virheensä, eikä häpeä niitä virheitä.

  Meidän valmentajan ääni, ei saa kuulua videoissa, ja hänen pitää nähdä ensin kuvat, joka hänestä laitetaan nettiin.

  Ymmärrän toki, että joillain talleilla ei saa kuvata, mutta jotenkin on niin vaikeaa kuvitella semmoista kun itse en ole koskaan semmoiseen talliin törmännyt.

  VastaaPoista
 115. Tosi hyvin kirjoitettu!
  Vanhempani tietävät blogistani ja lukevat sitä. Kysyn aina luvan saanko käyttää mm. kaverini ottamia kuvia sekä saanko kirjoittaa tekstin, missä mainitsen kaverini tai hänen hevosensa ym. Omaa kotiani en kuvaa ja yksrillä missä käyn, olen kysynyt kuvien julkaisun sekä tekstien kirjoitukseen.

  VastaaPoista
 116. Rankaa tekstiä.

  Mun vanhemmat tietää et kirjoitan blogia, tai ainakin äiti iskästä en tiedä.... En käy tällähetkellä muuten ratsastamassa kun kamuni hevosella jolla on myös blogi:D En tiiä saako siitä paikasta julkaista kuvia ja videoita, en ole koskaan ottanut (tai jos olen en ole julkaissut) mut talilla on omat kotisivut ja face-sivut + hepoista löytyy videota tubesta joten uskon että sieltä saa ottaa kuvaa. Itse olen samaa mieltä myls tuon bloggaajan iän kanssa, itse olen 13 ja alotin vähän aikaa sitten bloggaamisen, kun nuorempana tuntui siltä ettei se sovi mulle. Varsinkin videopostauksissa joudun hirveästi miettimään mitä suustani päästän, joka on yllättävän vaikeaa jos ei mieti tulee kaikken maailman omituisuuksia ulos. Pikkusiskoni pitää blogia, tosin ei mitenkään aktiivisesti ja on kymmenen. Samoin kaverini, ponin omistaja. En halunnut kummankaan tekevän blogia niin nuorena mm. joittenkin idioottien anonyymien vuoksi. Siinä ne kummiskin bloggaa, ei niillä montaa lukiaa ole, mut kai ne on saanut siitä kivan harrastuksen.


  Oho tulipas pitkä:D http://life-with-the-unicorn.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 117. Tää oli tosi kiva postaus! Mullakin kaks hoitsua, tarkotus toisesta alottaa blogi, jos omistajalle sopii. en oo ees esim. facebookkiin laittanu kuvia siitä toisesta, koska se on yksäri enkä nää tms. omistajaa paljo, niin en oo kysyny. Oli kyllä kiva postaus, tykkäsin!! ((:

  VastaaPoista
 118. Tosi kiinnostava aihe koko postauksessa! Hyvin kirjotettu :) Ite oon kans miettiny kamalana että mitä kirjotan nettiin :)

  VastaaPoista
 119. Olen miettinyt paljon että rupeasin pitämään hevosblogia kiitos paljon tekstistä en olisi edes ajatellut koko asiaa ,kuinkakohan monella hevos bloggaajalla nämä asiat ovat oikeasti kunossa ?:)

  Sun blogi on muuten ihan mahtava !:) Kilpailetko muuten yhtään koulua vai vaan esteitä ? Ja onko sun mielestä väärin kilpailla vain esteitä koska itse kilpailen vain esteitä ja kaverini haukkuvat usein siitä että en kilpaile esteiden lisäksi koulua :)vaikka käyn paljon koulu tunneila ja koulu tasonu on vaativa B (:

  VastaaPoista
 120. Kysyin äitilt voidaanko tulla syyslomal kuopioo se sano et se ei voi lupaa mitää :) Mut me ehkä tullaan. :)

  VastaaPoista
 121. Itse oon kysynyt luvan kun halusin tehdä yp ponistani blogin. Useinhan saa lisätä kuvia ja videoita, kunhan mamman mussukka on edustava siinä. Ei olisikaan kiva löytää kuvia esim. googlettamalla, missä heppasi näyttää ihan muulilta pukittaessaan ja kiellellessään, ja löytää samalla syy siihen, miksei heppa ole mennyt kaupaksi. Asiaa ei auta se, että kuvat poistetaan myöhemmin, sillä moni on jo mitä todennäköisimmin törmännyt kyseisiin kuviin. Mutta kirjoitit hyvää asiaa, itsekin rupesin miettimään, olenko luistanut joissain yksityisyyteen liittyvissä asioissa, en onneksi ole sen pahemmin tainnut. :)

  VastaaPoista
 122. Kiva postaus! Sai mut miettimään oikeasti. Mulla on hevosblogi, Heidin elämää. Äitini on kieltänyt kuvaamasta liikaa sellaisia kuvia, mistä voi arvata missä asun. Tai sukunimeään. Isäni ei juuri pidä hirveästi että bloggaan, mutta ei kiellä sillä tietää blggaan järkevästi! :)

  VastaaPoista
 123. Moikka! Voisitteko tehdä bloggaajan rankka elämä- videoita? Ne oli tosi kivoja :D!

  VastaaPoista
 124. Ajattelin perustaa blogin kaverini kanssa. Mutta En laittaisi mitään tunnistettavaa sinne. En laittaisi sellaisia kuvia josta minut tunnistettaisiin. En edes kertoisi omaa nimeäni koska en halua että kaverit lukevat sitä ja sitten tunnistavat minut sieltä. Olen muutenkin tosi ujo enkä halua siksi sinne tunnistettavia tietoja olenhan vasta kymmenen vuotias. Kaverinikaann tuskin haluaisi että hänet tunnistettaisiin. Kommentoidessanikin koitan olla mahdollisimman anonyymi:D
  Tää oli pisin kommentti mitä oon kirjoittanut

  VastaaPoista
 125. Voitko linkata sun ekan postauksen?:D

  VastaaPoista
 126. Ihan täyttä asiaa! Ja mitä tohon tulee, että laitetaan toisten hevosista kuvia nettiin... Eräs ihminen on laittanut todella moneen paikkaan hevosistani kuvia sekä tekstejä, jossa kertoi asijoista, joita en todellakaan halunnut nettiin tultavan! Lisäksi kyseinen ihminen on kirjoittanut ihan täyttä ****** yleiselle foorumille ja laittanut kuvikain sinne...Ja moneskohan kerta on jo, kun tämä kirjoittaa minusta omaan blogiinsa kaikkea pahaa, jotka eivät todellakaan pidä paikkaansa. Kyseinen henkilö on kuitenkin jo 16-vuotias, että luulisi jo osaavan miettiä, että mitä kaikkea pahaa minusta ja hevosistani nettiin kirjoittaa! :/

  VastaaPoista
 127. Täyttä asiaa ja hyvä teksti! Loistavaa että sun kaltanen "nuorten tyttöjen idoli" kirjottaa tästä aiheesta näin järkevästi. Tyttöset uskoo sua huomattavasti helpommin kun esimerkiksi vanhempiaan. Jos susta on cool kysyä lupa niin mustakin on cool kysyä lupa! :)Hyvä veto, propsit siitä!

  VastaaPoista
 128. Kiva postaus hyvästä aiheesta! :) Tallilla jolla itte käyn saa laittaa kuvia. Itse ainakin kysyn kavereiltakin aina luvat kuviin (:

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.