2x Kouluvalmennus videolla

perjantai 13. maaliskuuta 2015


Moikka! Lomaviikolla treenattiin ahkerasti ja hyvä niin, sillä tällä viikolla ei kotona ole voinut mennä edes maastossa kuin käyntiä ja ihan vähän ravia. Sulaisipa kenttä nyt kunnolla, se näyttää tällä hetkellä jääkiekkokaukalolle. Siellä voisi oikeasti varmaan luistella!

Käytiin kahdesti kouluvalmennuksessa ja ensin vähän yli viikon takaiseen keskiviikkoon. Keskiviikon valmennus tuli vähän yllättäen, joten edellisenä päivänä oltiin käyty maastoilemassa, tosin reippaasti mutta silti. Yleensä pyrin ratsastamaan Voiton sileällä läpi ennen valmennuksia, mutta tällä kertaa en ainakaan huomannut edes, että edellisenä päivänä takana ei sitä sileän treeniä ollutkaan.

Tuntui ihan hassulle, kun tunnilla oli niin paljon porukkaa ja ihan vieraitakin ihmisiä. Terhin kanssa hypätään yleensä aina samalla porukalla ja kouluvalkuissa ollaan viime aikoina oltu ihan yksityistunnilla. Voittokin oli vähän ihmeissään kun hevosia meni alkuverkan aikana maneesin ovista sisään ja ulos tasaiseen tahtiin. Ihan kun ison tallin hevonen ei olisi tuollaiseen edellisessä elämässä tottunut ;)

Itsenäisen verkan jälkeen aloitettiin käynnissä tekemällä avoa, sulkua, pari volttia sekä loiva kiemuraura. Videolta näette tehtävästä pätkiä. Laitoin oikeastaan kaikki Pinjan kuvaamat pätkät siihen mukaan, joten näette niitä onnistuneita ja vähän epäonnistuneempiakin pätkiä. Yhtään pitkää videota Pinja ei ollut ottanut, mutta tehtävä varmaan hahmottuu silti parhaiten videon kautta. Selitän sen nyt kuitenkin lyhyesti. Heti pitkän sivun alkuun tehtiin voltti, josta jatkettiin avoa sivun puoleen väliin, sitten tehtiin uusi voltti ja jatkettiin pitkä sivu sulkua loppuun. Lyhyen sivun puolessa välissä siirryttiin raviin, toiselle pitkälle sivulle tehtiin loiva kiemuraura ja sen keskeltä käännettiin voltti uralle päin. Sitten kiemuraura loppuun ja toisen lyhyen sivun puolessa välissä käyntiin. Samaa tehtävää tehtiin lopussa sitten laukassain, tosin laukassa ei tehty volttia loivalle kiemurauralle.

Piiiitkät ohjat! Vaikka ne pysyy nykään paremmin kädessä, ne edelleen valahtaa välillä tälläisiksi.

Pakko tunnustaa, että en ole tehnyt Voiton kanssa koskaan sulkuja tai no, tavallaan olen, mutta silloin en yhtään tajunnut niitä tekeväni. Sannan valmennuksissa ollaan ympyrällä tehty jos jonkinmoisia taivutuksia, mutta koskaan en ole suoralla uralla kyseistä "liikettä" tehnyt. Aina joppii jotain uutta, siis ihan näinkin isoja asioita ja uusia juttuj! Ratsastuskoulussa tehtiin kyllä joskus sulkuja, mutta silloin mulle ei oikein auennut tehtävän idea... Nyt kuitenkin tajusin mistä siinä on kyse ja olipa oikeasti aika haastaavaa, tuntui ettei mulla kädet ja jalat riitä saamaan hevosta tälläiselle kiemuralle. Pikkuhiljaa kun tajusin mitä tässä halutaan, alkoi tehtäväkin onnistua, mutta ehkä seuraavalla kerralla onnistuu paremmin, kun olen sulatellut oppimaani. Avot onnistuivat ihan hyvin, niitä olenkin tehnyt paljon enemmän.

Voitto oli vähän tahmatassu ja jouduin sitä varsinkin volteilla huomauttamaan ulkopohkeella, sillä se luikerteli ihan sitä vasten. Myös suluissa sain pari kertaa hipsaista raipalla pyllyä ennen kuin takapuoli sirtyi kunnolla uran sisäpuolelle. Olin kuitenkin ihan yllättynyt miten hyvin meillä meni näin pitkän tauon jälkeen! Olin odottanut jotain paljon pahempaa. Ei meno hyvää ollut, mutta Ellukin totesi että ollaan samassa pisteessä mitä viimeksi kouluvalkussakin käydessämme. Muoto ja tuntuma oli hyvä ja mä jaksoin kantaa mun yläkroppaa lähes koko tunnin. Tunti tuntui muuten ihan hirveän lyhyelle ajalle, olen tottunut että estevalmennukset venyy alkuverkojen kanssa yleensä ihan reilusti yli tunnin mittaiseksi. Mä olin vasta alottelemassa sillon kun käskettiin hölkätä loppuravit!

Kotiläksyksi tuli jälleen mennä siellä mukavuusalueen ulkopuolella, eikä lillutella siellä missä on mukavaa molemmilla. Nyt se tosin on vähän hankalaa, sillä jos kentällä pystyy ravaamaan saatikka laukkaamaan niin pitää mennä hiljaa ja varovasti. Onneksi kohta on kesä ja pääsee omalle kentälle treenaamaan, ihan parasta! Voitto sai muuten noottia hieman pyöristyneestä mahasta. Heinää ei tarvitse lähteä vähentämään, ohjeeksi tuli vaan treenailla enemmän ja sitten tietysti treenailenkin kun pystyn.


Loman lopussa, perjantai aamuna, oltiin maanesilla jälleen samoissa merkeissä. Tällä kertaa tosin "yksityistunnilla" Pinjan kanssa kahdestaan. Videota on nyt vähän enemmän tai ainakin se on pidemmissä pätkissä kuvattua, vaikka Lilli koittaakin kaikki pätkät parhaansa mukaan pilata... 

Verryteltiin alussa vapaasti, mutta valvovan silmän alla kaikissa askellajeissa. Tämän jälkeen aloitettiin oikeassa kierroksessa kolmikaarinen, jonka ensimmäisen ja viimeisen kaaren keskelle tehtiin voltit. Tötteröt olivat jälleen apuna, jolloin oli pakko ratsastaa huolelliset reitit eikä päässyt yhtään luistamaan esimerkiksi volteilla. Jouduttiinkin pari kertaa kääntämään tötteröiden sisäpuolelle se voltti, kun tapamme mukaan valuttiin ulos. Pitää kotonakin alkaa käyttämään noita tötsiä, koska ne oikeasti ovat mulle isoksi avuksi! Olen vähän sellainen tohelo, ettei mun reitit aina ole ne kaikista parhaat.

Erityisen tyytyväinen olin vastalaukkaan, se onnistui todella hyvin aikaisempii kertoihin verrattuna! Ei yhtään ainotta vaihtoa ilman minun lupaani, vaikka kaari ei mikään ihan helpoin ollutkaan. Aikaisemmin meillä on ollut vastalaukassa varsinkin toiseen suuntaan ongelmia, mutta nyt molemmat suunnat olivat yhtä "helppoja". Vastalaukan jälkeen tehtiin keskimmäiselle kaarelle myös vaihdot, oikeasta vasempaan vaihtaminen onnistui helposti muistaakseni ihan joka kerta, mutta vasemmasta oikeaan ei ihan niin hyvin. Mun on itse jotenkin vaikea asettaa apuni vasemmasta oikeaan vaihdettaessa ja siksi varmaan usein ajotan avut väärälle hetkelle tai sitten en muuten saa annettua niitä yhtä selkeästi kun toiseen suuntaan. Lisäksi Voitolle voi tietysti itselleenkin olla vaikeampi vaihtaa toiseen suuntaan. Vaihdot kyllä tulivat, mutta kuten videolta näette ne eivät olleet aina puhtaita.

Jos keskiviikon valmennus tuntui kevyelle ja lyhyelle niin tämän valmennuksen jälkeen oli muuten oikeasti jo hiki niin kuskilla kun hevosellakin. Keskiviikon valmennus oli pientä alkuhumppailua molemmille ja nyt piti sitten tehdä ihan oikeasti töitä!


44 kommenttia

 1. Voi että kuinka mä tykkään noista sun ratsastushousuista! :) hienolta näyttää meno!

  // Siiri
  siirixo.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Hyvä Tiia, oot parantunu huimasti kesästä! :)

  VastaaPoista
 3. mua vähä ärsyttää kouluvalmennuksissa ku noi opet ''huutaa' tai korostaa ääntä niiku noissa videoilla.... Miksi Lillillä ei käydä kouluvalkuis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä katso äänillä jos sua ärsyttää..:D Ja Lilli on nykyään kevyemmällä käytöllä niin Pinja menee muilla hevosilla jos vaan mahis:)

   Poista
 4. Oli kiva lukea ja katsoa videoita kouluvalmennuksesta pitkästä aikaa :)

  VastaaPoista
 5. Kamala miten löysän näköistä Voiton meno oli ekalla videolla! :D Etenkin laukka ihan supertahmeeta. Tokassa selkeesti parempi meininki molemmilla.

  VastaaPoista
 6. Kivat videot;)
  Ihana postaus❤️

  T. Meri

  VastaaPoista
 7. Moi! Meen koulukisoihin tossa sunnuntaina ja menen C-merkin (1997) aika tahmealla ja huonosti syttyvällä ponilla. Poni on hidas pohkeelle ja en saa laittaa kannuksia niin olisiko sinulla antaa pari neuvoa miten saan ponin kuulolle ja etenemään rennosti ja kunnolla. esim. mitä kannattaisi tehdä verryttelyssä? Kiitos jos viitsit vastata <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirtymisiä! Paljon siirtymisiä! Ja ponin täytyy heti pienestä pohjeavusta lähteä eteen, jos ei lähde niin samantien iso pohje tai raippa. Samoin myös pysähtyä pienestä avusta, jos ei tottele niin HETI suurempi apu niin, että poni varmasti kuuntelee!

   Poista
  2. Menin aikoinaan b-merkin kouluohjelman tahmealla ja laiskalla ponilla. Saatiin kumminkin melko hyvät prosentit ja poni oli hyvä radalla. Verkkasin ponia oikeasti reippaassa laukassa, hiukan "ärsytin" eli eli pysäytin ja käskin laukkaamaan reippaasti paikaltaan, mutta vaan sen verran että pääsi laukan makuun ja pysäytin uudestaan.

   Sitten verkkasin nopsasti ravissa ympyrällä rennoksi, mutta kumminkin niin että poni oli reipas! Koko ajan eteen eteen ja eteen, kyllä se siitä, tsemppiä kouluradalle!

   Poista
  3. Kannattaa tehdä paljon siirtymisiä ja vaatia välitöntä reaktiota :)

   Poista
  4. Itelläni on poni, joka on myös tahmea ja hitaasti syttyvä. Aluksi pistän sen yleensä ravaamaan todella lujaa (jos ei tottele niin raippaa vaan reilusti), sen jälkeen otan vähän kiinni ja rupean tekemään siirtymisiä ja väistöjä yms :)

   Poista
  5. Tietysti kannattaa otta paljon laukkaa, koska siitä ne yleensä innostuvat! Tietysti myös siirtymiset ovat erittäin hyviä! Jos radalla poni ei reagoi heti pohkeeseen, niin muista olla vain yläkropasta rento ja jaloista napakka! Älä kuitenkaan purista polvilla satulaan! Onnea kuitenkin kisoihin! :)

   Poista
  6. Itse tekisin kanssa siirtymisiä niin askellajista toiseen kun askellajin sisällä :) Muistaen, että aina lähdetään reippaasti ja heti eteen!

   Poista
  7. Kiitoos vinkeistä! Tunnilla poni meni tosi hyvin ja oli avuilla, mutta kisoissa en ole ikinä sillä mennyt joten en tiedä miten se menee siellä!

   Poista
 8. Tarviiko niillä kannuksilla joka askeleella kylkiä kaivella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vain näyttää sille, koska ei Voitto noin laiskasti lyllertäisi jos kaivaisin joka askeleella :D

   Poista
 9. Haha mikä toi hyppy tuon tötterön yli oli!

  VastaaPoista
 10. Miltä Voitto omasta mielestäsi tuntui ensimmäisen videon ratsastuksessa? Omaan silmään Voitto näyttää olevan vähän pohkeen takana, ja saisi työntää enemmän takaa kohti tuntumaa. Olisi mielenkiintoista kuulla omat tuntemuksesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NIin, siltä se myös minusta näytti, tosin ei niinkään tuntunut :)

   Poista
 11. Toi uus satulahuopa on alkanu vähä lärpättään tuolta reunoista, varsinkin ekasta videosta huomaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitolla tekee melkeen kaikki huovat noin, ei johdu siis just tuosta huovasta :/

   Poista
 12. Meette tosi hyvin!! Ihana postaus! ❤️

  VastaaPoista
 13. Kiva kun te teette sulkua ekaa kertaa ja homma näyttää luonnistuvan paljon paremmin ku meillä Nuutin kanssa, vaikka ollaan noitaki moooonta vuotta tuupattu... :D Sille väistöt on niin kamalan vaikeita, että mä oon aina ihan itkun partaalla ku ei vaan taho onnistua... !

  VastaaPoista
 14. Hienosti meette! Sä ja Voitto sovitte toisillene tosi hyvin.

  Olen miettinyt, että sähän olet jo 18 vuotias, niin aiotko sä muuttaa omaan asuntoon, vai jäätkö asumaan nykyiseen kotiisi onhan Voittokin nimittäin siellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakki vastaa tähän ...
   Ei se kait sitä tarkota et jos on täyttänyt 18 et pitää heti häipyä kotoa omilleen?
   Jos kotona aivan hyvin voi olla ja elää niin miksi pitäisi muuttaa pois?
   Vai onx se niinq noloo asuu porukoil ku on jo aikunen???? 18v kyllä minusta on täysi lapsi edelleen...
   Tai no, mää ainaki jälkikäteen ajatellen olin :D
   Oli 21 ku muutin kotoota vuokralle ja 22 ostin oman kämpän missä asun edelleen :)

   -Nea

   Poista
  2. Kuten Nea sanoikin, miksi pitäisi muuttaa kun on täyttänyt 18? Se vaikeuttaisi elämää hirveän paljon kun hevoset on täällä kotona kuitenkin. Sitten tietysti eri kun lähden opiskelemaan, jolloin muutto Kuopion ulkopuolelle on melkein välttämätön, mutta siihenkin on vielä ainakin pari vuotta.

   Poista
 15. Kellä Pinja ratsasti, jos Lillilliä ei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuliko Pinjasta mitään materiaalia ja aikooko se postata siitä? Mulla aina pysyy tää kysymys päässä, että aiotteko ostaa lähitulevaisuudessa (tämän vuoden sisällä) ostaa hevosen Pinjalle ja sulle koulusatulan?

   Poista
 16. kannattaa alkaa kiinnittää huomiota noitten adjektiivien taivutukseen (haisee pahalTA, tuntuu hyvälTÄ, ei pahalle ja hyvälle). ei muuten mitää, sulla vaa yo-kirjotukset alkaa olemaan oven takana ja niistä ropisee pisteitä pois aika mukavasti jos ne on noin kirjotettu siellä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaathan että heidän murre on tuollainen ;)

   Poista
  2. Blogia kirjoitan enemmän puhekielellä, joten en syynää tekstiä kovin tarkasti, toisin kuin äikän tehtävissä :) Ja tosiaan noin täällä puhutaan, tuon virheen olisin saattanut tehdä siellä äikän tekstissäkin sillä minusta molemmat on ihan oikein juurikin varmaan murteen takia.

   Poista
 17. Te menitte ainakin mun mielestä tosi hyvin! Ja tää postaus oli kiva :))

  VastaaPoista
 18. Tuutko hevoset messuille? Entä pinja?

  VastaaPoista
 19. Vau! On sun ryhti ainakin parantunut :) Kesällä sitte vaan ahkerasti ilman jalkkareita, eiks nii? ;)

  VastaaPoista
 20. Mulla olis sulle yks kysymys. Mä oon harrastanu jotain 4 vuotta ratsastusta yksityisellä pikkutallilla ja nyt viimeiset puoli vuotta itsenäisesti ja mä nyt haluisin aloittaa ihan "kunnon" ratsastuskoulussa. Miten mun kannaittais tehä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy kokeilemassa lähiratsastuskouluja ja valitse mieluinen :)

   Poista
 21. Tiia tarvitsisin vähän apua ja sä osaat varmaankin auttaa! Eli siis tein gimpillä banneria, ja kun olin tallentamassa sitä, niin tiedostotyypiksi pystyi valita vaan "XCF". Mulla on aina ennen tullut ne tyypit siihen ihan normaalisti, eikä ikinä oo ollut tällaista ongelmaa, yritin tallentaa sitä banneria tuohonkin, mutta se ei tietenkään auennut oikeanlaisena :( ja siis läpinäkyvä banneri kyseessä. kiitos jo etukäteen!

  VastaaPoista
 22. moikka! tämä sun bloggaus on vipunut nollaan, totaalisesti minun mielestä...ennen luin paljon kivoja postauskia nytten sun aika ei riitä, eikä ehkä motivaatiokaan...saanko ehdottaa jotain? jos voisit tehdä ''lyhyitä'' postauksia, esim muutaman sanan ja vaikka monta rakennekuvaa, olisi nimittäin mukavaa saada rakennekuvia. Tai sitten vain että ''tarhaus'' otat pari kuvaa aurinko pistaen hevosia vasten ulkoillessa...me tykätään sellasista postauksista myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, mutta juuri kuvien puute on se miksi ei ole tullut postailtua :D

   Poista
 23. eikö Voitolla ole koulusatulaa erikseen?

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.