Pitkästä aikaa estevalmennuksessa

lauantai 28. maaliskuuta 2015


Moikka! Vihdoin viime lauantaina päästiin hyppäämään. Taukoa ehtikin kertyä jo se melkein kaksi kuukautta, ilman sen kummempaa syytä. Kisakausi starttasi valmentajalla käyntiin, joten parit treenit menivät sen takia ohi ja sitten meillä oli muuta menoa aina lauantaisin. Nyt yritetään kuitenkin saada rytmistä taas kiinni, vaikka tämäkin valmennus oli lähellä peruuntua... 

Torstaina lähdettiin Pinjan kanssa maastoon, koska muuallakaan ei pehmeitä pohjia ole. Ensimmäisellä ravipätkällä Voitto sitten säikähti jotain, steppaili ja hypähti paikallaan. Kuului selvästi kengän kilahdus, mutta monestihan ne kengät kilahtelee yhteen ihan normi menossakin. Jatkettiin siis ravia, kunnes parin metrin päässä tunnen Voiton ravaavan hiukan epäpuhtaasti. Pysähdyttiin sitten heti ja tsekattiin tilanne, etukenkä oli tipahtanut säikähdyksen aikana. Hyppäsin alas selästä ja aloin etsiä kenkää, se löytyikin sitten naulat pystyssä ajourasta. Onneksi huomasin kengän tippuneen niin Voiton kun naapureidenkin vuoksi. Ei olisi ollut kivaa, että oltaisi jatkettu matkaa ja joku olisi löytänyt sen kengän autonsa renkaasta...:D

Heti sitten viestiä kengittäjälle, joka tulee niin kaukaa, ettei pääse lyömään seuraavaksi päiväksi kenkää jalkaan. Meillä oli siis perjantaina kouluvalmennus, koska kotona ei juuri pysty ratsastamaan niin pitää saada kunnon ratsastus ennen hyppäämistä alle ja tietysti kouluvalmennuksissa on hyvä käydä muutenkin. Lopulta päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että iskä lyö kengän jalkaan perjantaina ennen kun menen kouluun. Saatiin kenkä hyvin jalkaan ja kouluvalmentajakin vielä tarkisti sen illalla valmennuksessa. On kyllä hyvä, että meidän perheestä löytyy ihminen, joka osaa irtokengän laittaa! Voitto varsinkin on sen verran herkkä, että alkaa helposti arkomaan yhtäkkistä ilman kenkää liikkumista.


 Sitten itse valmennukseen. Rakennettiin porukalla rataa ensin valmiiksi, jonka jälkeen erhi lähti talliin laittamaan omaa ratsuaan valmiiksi ja me mentiin parkkipaikalle purkamaan hepat traikusta ja laittamaan ne siellä kuntoon. Voitto oli alkukäyntien aikana melko villi, sillä päädyssä juoksutettava hevonen otti välillä vähän spurttia ja siitäkös Voitto riemastui. Se on viime aikoina varmaan kevyen kotitreenin takia ollut melko virkeänä ja varsinkin muiden hevosten riehuminen saa sen villiintymään.

Verkattiin yhdessä melko pitkään. Jo pelkkään ravityöskentelyyn meni niin kauan, että ei pahemmin otettu verkkalaukkoja tai valmennus olisi vierähtänyt varmaan parin tunnin mittaiseksi. Annoin Voiton aluksi edetä melko letkeää ja rentoa ravia, se sai vähän availla paikkoja ennen varsinaista työtä. Minusta se on reilua hevosta kohtaan, varsinkin tässä tilanteessa kun treenaaminen ei voi olla pohjien takia säännöllistä.

Tämän jälkeen Terhi käski laittaa takajalkoihin vähän vauhtia, sillä ne kuulemma laahasivat kahta uraa meidän peräämme ja sen voin kyllä uskoakin..:D Kun ravi oli saatu paremmaksi, aloitettiin tekemään väistöjä pituushalkaisijalta kohti uraa. Sain tähän lainaksi kouluraippaa, sillä takajalat meinasivat jälleen unohtua. Huomaa kyllä eron siinä onko kädessä koulu- vai esteraippa, ei tarvinut edes käyttää kouluraippaa, kun se vain oli väistättävän pohkeen puolella. Menen normaalisti aina sileällä kouluraipalla, joten en ole edes huomannut minkälaisen vaikutuksen se antaa, vaikka harvoin sitä tuleekaan käytettyä varsinaisesti. Minun piti aina väistöjen jälkeen keventää tosi reilusti eteen ja pikkuhiljaa Voitto alkoi liikkua ainakin kivan tuntuisesti selkään.


Ravityöskentelyn jälkeen tultiin laukassa kavalettejä, kuten ihan videon alussa näkyykin kerran. Eli laukattiin kavaletin yli ja vaihdettiin tiukasta kaarteesta suuntaa. Tämä onnistui melko hyvin ja Voitto pyrki poikkeuksellisesti kaarteissa itse eteen melko hyvin, yleensä sitä saa patistaa melko lailla kun se tykkää himmailla kaarteen läpi. Toistettiin tämä useamman kerran molempiin suuntiin ja sen jälkeen tultiin pari lyhyttä rataa ristikoilla. Videossa näkyy muutama pätkä näiltä radoilta. Mulla oli tässä vaiheessa tosi hyvä fiilis, sillä paikat näkyivät kivasti ja hevonen liikkui hyvin eteen.

Lyhyiden ratojen jälkeen tultiin varsinainen rata, vielä kylläkin ristikkokorkeudella. Tämäkin sujui aika hyvin, tosin otin ensimmäiselle kaarevalle seitsemän laukan sijaan kuusi ja viimeisellä suoralla linjalla vähän lähti lapasesta ja otettiin viisi laukkaa kuuden sijaan. Kaarevan kuusi laukkaa seitsemän sijaan oli ihan siisti, mutta viimeisellä linjalla olisin kyllä saanut ratsastaa enkä vaan matkustaa! Tulinkin linjan heti uudestaan ja se onnistui sitten paremmin.

Seuraavaksi esteet nostettiin 90cm ja okserit laitettiin 90cm leveiksi, muutama okseri näytti vähän isolle tälläisen tauon jälkeen, mutta yhdelle näistä "isoista" oksereista otettiin verkkahyppy ja sen jälkeen korkeus alkoi tuntua ihan mukavalle ja helpolle. Verkkahyppy tuli vähän lähelle ja itse vähän syöksyin, olisi pitänyt odottaa enemmän ja polkaista vähän vauhtia esteen jälkeen ettei vauhti aivan pysähdy huonoon hyppyyn. Ensimmäinen rata oli siis sama kun yllä olevassa videossa pidempi ristikkorata. Pinja otti kuvia, joten videota ei nyt valitettavasti näistä isommista radoista tällä kertaa ole. Olisi ollut itsekkin kiva nähdä!

Rata sujui kuitenkin melko hyvin, mitään isompia ongelmia ei tullut vaikka eihän se ehkä sitä meidän parasta menoa ollut. Sain ratsastettua kaikille linjoille oikeat askelmäärät, vaikkakin toiselle kaarevalle ajauduin vähän lähelle. Tämän jälkeen tultiin sama rata, mutta aloitettiin edellisen viimeisestä esteestä jne. Tämäkin rata sujui ihan mallikkaasti sarjalle asti. Nyt sarja tultiin toisesta suunnasta, jolloin siihen oli melko pitkä lähestyminen. Laukka rullasi vielä kaarteessa hyvin, mutta esteen lähestyessä nypin sitä pois näkemättä etäisyyttä. Stoppihan siinä tuli ja ihan aiheesta. Uusi lähestyminen ja nyt ratsastin niin pitkään kohti estettä reippaasti kunnes näin jotain, sitten vasta toimin kuten parhaaksi näin. Ja onnistuneesti yli sarjasta ja loppurata puhtaasti. Mulla on paha tapa mennä paniikkiin jossen nää etäisyyttä heti, ajan eteen tai nypin taakse. Pitäisi vaan oppia luottamaan, että kyllä se sieltä tulee, kunhan ollaan tarpeeksi lähellä.

Otettiin sitten vielä yksi lyhyempi kierros loppuun. Yksittäisen aloituksen jälkeen tultiin viiden laukan linja, johon tulin ekalle esteelle pienesti ja pohjaan. Jouduin ratsastamaan välissä tosi paljon eteen ja mentiin toisesta vähän lentäen yli. Voitto kuitenkin teki juuri kuten sanoin, vaikka olisi ihan hyvin voinut kieltää. Aikaisemmin se kielsi usein tälläisissä tilanteissa. En ehtinyt ihan tasapainottaa tilannetta ennen seuraavaa estettä, joten ajauduttiin jälleen huonoon paikkaan. Tosin tällä kertaa sitten lähelle. Tämän okserin jälkeen sain tilanteen tasapainotettua ja otettu normaalit kuusi laukkaa seuraavalle pystylle. 


Kuten Terhikin sanoi, Voitossa tauko ei näy ainakaan mitenkään negatiivisesti, mutta minun ratsastuksessa se vähän näkyy. Meno ei ole yhtä tasaista kun aikaisemmin, mutta eiköhän se tästä parilla kerralla tasoitu. Oli kyllä ilo hypätä, kun Voitto taisteli mun kanssa. Sellaista osaa nykyään arvostaa, kun jossain vaiheessa tuli aina stoppia vaikeammasta paikasta. Olen muutenkin melko iloinen tästä valmennuksesta, odotin jotain paljon pahempaa (ja ainakin enemmän kieltoja) kahden kuukauden tauon jälkeen. Tosin alussa puhuttiin, että vanhalle hevoselle voi tehdä hyppyloma hyvääkin.

Nyt vaan ahkerasti treenaamaan, ehkä me vielä tänä vuonna päästään myös sinne kisakentille. En ole vielä edes lupia maksanut, sillä kisoihin mennään vasta sitten kun homma toimii kotona sen verran järkevästi, että kannattaa kisoihin lähteä. Valitettavasti nyt seuraavat viikot joudun hyppäämään itsenäisesti, sillä Terhi kisaa ja sitten on Sannan valmennukset. Sinne voitaisi tietysti mennä, mutta nyt kun on ollut näin paljon taukoa tuntuu turhalle maksaa kalliista valmennuksesta, kun on niin paljon ihan perusongelmia ja homma tauon jälkeen vähän hakusessa. Mutta kunhan nyt päästään rytmistä taas kiinni niin toivotaan, että Sanna tulee käymään jälleen!

68 kommenttia

 1. Odotinkin tätä postausta pitkään, eikä tarvinnut pettyä ;) kiva, kun pääsitte pitkästä aikaa treenaamaan esteillä! Mäkään en ole lupia maksanut vielä, saa nähdä aloitanko kisakauden vasta kesäkuussa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo itsellä vähän samat fiilikset, varsinkin kun täällä perämetsissä on tähän aikaan vuodesta aina 15min maneesiverkat kun ei ole kun se yksi halli... Tuntuu ettei millään riitä sellanen :D

   Poista
 2. Voisitteko sinä ja pinja tehdä ruusukkeiden esittelyn videolla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kyllä jossain vaiheessa tulossa sellanen kuvina, kuvatkin jo otettu odottavat vaan tekstiä!

   Poista
 3. Vähän tämmönen random kommentti, mutta musta on tosi hienoa, että sulla on niin hyvät mahdollisuudet treenata! Hyvä ja opettavainen hevonen alla ja mahdollisuus päästä aktiivisesti valmentautumaan. Kyllä pistää kateelliseksi pakostakin :D

  VastaaPoista
 4. Moi! Onko sulla uusi turvaliivi? Jos on niin mikä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kyllä kovin uusi, mutta tosi hyvä! Tipperary eventer nimeltään

   Poista
 5. aika outoo et sul on niin hyvät valmentajat mut ette kehity. kyllä mä myisin lillin, vote pinjalle ja sulle joku uus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ajattele nyt vähän jos Lilli on ollu niillä jo tosi kauan ni se ei ehkä oo vaan et myydän Lilli! Ja sitä paitsi tiia on kehittynyt paljon alun jälkeen:) Tsemppiä jatkoon tiialle:)

   Poista
  2. Siis tossa ei oo mitään järkeä! Lilli on ollut niillä pitkään ja varmasti rakas poni! Ei se tarkota sitä että jos haluaa valmentautua tai kisata voitokkaasti niin Lilli pitäis myydä! Pinjan blogissa lukee että kisaaminen ym saattaa toivottavasti jatkua kolmannen hevosen kanssa! :D

   Poista
  3. Huomaa että ensimmäinen anonyymi ei omista eläimiä saatika sitten hevosta. Ei niitä omia lemmikkejä niin vaan myydä, ellei niitä sitten pidä vaan "urheiluvälineinä"..

   Poista
  4. Kuten moni on jo sanonut, meille hevoset on perheenjäseniä ja ratsastus ihan vain harrastus ilman tavoitteita suomen kärkeen pääsemisestä, joten eiköhän nyt vaan mennä tällä setillä..

   Poista
 6. Ratsastatpa sä hyvin👌🐎oon alotanu udestan katsoman teidän videoita youtubestä ja ne on vieläkin hyviä itse pidän enemän videoista kun blogeista mutta tämä blogi on yllätävän hyvä👌👌👌🐎🐴 ja olen huamanut että olet käytänyt turvaliiviä ja ajatelin kysyä että onko se hyvä liivi mitä käytät ,mikä on sun mielipide siitä❓ olen ostamassa utta turvaliiviä ja ajatelin osta palaliivin koska luulen että semosella on helpo ratsasta kun aikasemin mulla oli tosi huono liivi siksi kydyn sulta tätä 🐴🐎👌 ja onko sini teidän pikkusisko ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toi Tipperaryn liivi on tosi mukava päällä, tosin ei yhtä suojaava kun esim racesafe. Sini on meidän pikkusisko!

   Poista
  2. Kiitos että vastasit 👌😍😍

   Poista
 7. Teettekö enää yhteistyötä suitsisopin kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori kun vastaan Tiian puolesta mutta ei suitsisoppi oo enään niiden yhteistyökumppani :)

   Poista
  2. En ole tehnyt enää pitkään aikaan:)

   Poista
 8. Tosi kiva postaus;) kuvat oli ihania ja kiva video;)
  T. Meri

  VastaaPoista
 9. Nauratti kun muuten kuvat oli tosi hyviä, mutta sun naama oli ainakin osassa ihan punainen:D Mut eihän sille mitään voi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah mä en näköjään oo kovin itsekriittinen sillä en edes itse huomannut tollasta :DD

   Poista
 10. Kiva video. Hyppäät voitolla hyvin. Mikä rotuja teidän hevoset on? Mä käyn ratsastuskoulussa joka maanantaina meillä ei ole vielä tehty laukkaa mutta osaan käyntiä ja ravia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lillibon risteytys ja Voitto on joku hollantilainen. :)

   Poista
  2. Lilli on risteytys ja Vote Hollanninpuoliverinen, kuten yllä jo sanottiinkin :)

   Poista
 11. Olette kyllä kehittyneet paljon :)
  Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saanko käyttää kuviasi blogissani kollaasin muodossa "lempi blogit" postausta varten? :)
   (laitan linkin sinulle kun postaus on julkaistu)

   Poista
 12. Millon Voitto on raspattu? Ensimmäisissä kuvissa oli suu auki, tosin ei se kauhean auki ollut kun oli turpa köytetty kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wtf :D hevonen liikuttaa kuolainta ja pureskelee sehän on vain hyvä asia että vähän maistelee kuolainta ja pureskelee ettei pure kiinni ja ei liikuta sitä :DD

   Poista
  2. Voitto on raspattu syksyllä, yleensä sille riittää kerta vuodessa joten ei pitäisi olla nyt mitään ongelmaa.

   Poista
 13. Teettekö hyppytekniikkaharjoituksia (innarit, irtohypytys jne) Voitolle? Kuitenkin tuommoinen ylihyppääminen (kts. toiseksi viimeinen kuva) rasittaa hevosta todella paljon. Enkä nyt sano, että Voitto jokaisella esteellä liioittelee hyppyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä juuri, innareita joskus talvikaudella jumppana. Valmis hevonen ei meidän eikä ammattilaisten mielestä ole tarvinut kauheasti tekniikkatreeniä, toinen vaan on niin varovainen että ottaa usein melko isoja hyppyjä, ottanut aina meidän aikanamme ja varmaan ennen meitäkin :)

   Poista
  2. Mä olen miettinyt samaa, mutta vaikka Voitto onkin valmis hevonen niin ei se tarkoita ettei sitä tarvitsisi ja ehkä ei vaan ole tullut mieleen tai puheeksi sun valmentajilla. Mutta siis Voitolla on muutenkin mun mielestä hassu hyppytekniikka :D Tarkoitan sillä, että se jättää jalat aika eteen hypätessä ja hyppy ei näytä niin pyöreälle.

   Poista
 14. Milloin pitkää videopostausta on tulossa???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan, en osaa sanoa, juuri tuli videopostaus nimittäin :)

   Poista
 15. Hei tiiätkö pystyykö tänäkin vuonna heppabloggaajat akkreditoitua Tampereen hevosmessuille? :)

  VastaaPoista
 16. Kovin oli tasaisen näköistä ainakin ristikkovideon perusteella! Tuli aivan hyvälle mielelle kun tehtävät sujuivat nätisti ja rytmikkäästi. Ei joka paikkaan voikaan osua täydellisesti ja sehän on Voiton kohdalla ihan valtava juttu, ettei hevonen ole siitä paikasta niin kranttu. Tähän on ehkä vähän vaikea samaistua, mutta mulla on auttanut tuohon laukan pois nyppimiseen tallikavereiden kanssa kehittämämme fiktiivinen esteratsastajastara Mister Show Jumping, jonka elämänfilosofiaa kuvaavat mm. lauseet "Minen taaksepäin kattele", "Ei se mitään kvanttifysiikkaa oo, esteradalla LAUKATAAN, ETEENPÄIN" sekä "Täs mitään laukkoja laskella, tää on fiilislaji". ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isoimmilla esteillä oli kyllä epätasaisuutta havaittavissa, mutta nuo pienemmät alkavat jo sujua mukavan tasaisessa rytmissä! Hah pitääpä koittaa jotain tuollaisia ajatuksia, tuo on kyllä todella ärsyttävä virhe. Ärsyttää normaalia huonosti ratsastettua etäisyyttä enemmän, joskus kun niitä virhearviointeja tai vääriä ratkaisuja tulee pakosti tehtyä, mutta tuollainen ennen estettä laukan pois nyppiminen tuntuu niin turhalle!

   Poista
  2. Miks sun valmentajat ei sano sulle sun rauhattomasta istunnasta. Teet laukkaa ihan kamalasti ylävartalolla ja näyttää siltä että puristat jaloilla(polvi ja reisi) niin että hevosen liike estyy.

   Poista
  3. Mä vähän veikkaan että ne sanosii jos se olisi tällä hetkellä iso ongelma, kumpikaan estevalmentaja (Sanna tai Terhi) ei ole siitä sanonut :D

   Poista
 17. Ihana toi purkan ääni taustalla;)

  VastaaPoista
 18. Mistä ostitte ton Tipperaryn? Oon ite ettinyt vaika mistä, mutta aina puuttuu tai on tulossa vasta kesämallistoon, kehottavat ottamaan racesafen. Haluaisin vain nimenomaan tipperaryn. :)

  VastaaPoista
 19. Olet tosi hyvä voitolla! Haluaisin jos teet maydayn Pinjan kanssa

  VastaaPoista
 20. Moi :-) ! Oletteko tulossa Tampereelle hevosmedsuille 12.4 ?

  VastaaPoista
 21. Kuinka usein ratsastatte toistenne hevosilla? :)

  VastaaPoista
 22. Kivat kuvat ja video

  olis kiva jos tulis videoo kun ratsastatte toistenne hevosilla ilman satulaa ja olis kivaa myös jos tulis videoo kun sini hyppää

  Laura Kuopiosta

  VastaaPoista
 23. Teitte sillon sen "Jenni meillä videopostausksen" niin, mikä Jennin blogin nimi on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni on lopettanut bloginsa, mutta instagram löytyy

   Poista
 24. Miksi Lillillä ei enään hypätä? Ihan kiva postaus muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. monessaki postauksessa kysytty samaa ja aina vastattu : jalat ei kestä

   Poista
 25. Ens kerralla kuvaajalta purkka pois :D meno näytti videon perusteella tosi kivalle jo, tsemppiä kauteen :)

  VastaaPoista
 26. Hyvin näytti menevän!! :) Selvästi parannusta, sillä ennen niitä kieltoja tuli valitettavan paljon..

  VastaaPoista
 27. Olen huomannut että tulette esteiltä aika usein väärässä laukassa ja joudut myöhemmin niitä vaihtelemaan. Kuinka paljon keskitytte tähän asiaan valmennuksissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin samaa, itse ratsastan ratsastuskoulussa ja saan tultua lähess aina myötälaukassa esteeltä

   Poista
 28. Moikka! Ihan alkuun haluan sanoa että sinä ja Pinja saitte mut inspiroitumaan ratsastuksesta alotin sen kun kattelin teän videoita ja aattelin että minäki alotan! Ja nyt oon vuoden ratsastanu ja se on ihan PARASTA! :) Lilli ja Voitto on ihania! Sinä ja Pinja teette tosi hyviä videoita niistä tulee aina hyvälle tuulelle! Teän blogitki on ihan ykköslistalla!! Nyt kysyisin pari kysymystä: Kauan Lilli ja Voitto on ollu teillä? Minkä ikäisiä Lilli ja Voitto on? Kauan oot ratsastanut?
  Jatkakaa samaan malliin!
  -Amanda

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vastaukset kysymyksiisi löytyy tuolt tiedoista

   Poista
 29. Kiva postaus ja kivoja kuvia :) Tuletteko te Pinjan kanssa Tampereen hevosmessuille? :)

  VastaaPoista
 30. Vitsi sä ja vote ootte nii ihania! Ootteko tulossa tampereen hevosmessuille 11.4? Kiva postaus taas kerran :)

  VastaaPoista
 31. Saako teitä tulla moikkaamaan Tampereen hevosmessuille lauantaina? :)

  VastaaPoista
 32. Mistä toi sun turvaliivi on? Näyttää mukavan ohuelta. Onko se hyvä päällä? 😊

  VastaaPoista
 33. Miksi vaihdoit jalustimet heti kun täytit 18 vuotta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös Tiia saanut nuo joululahjaksi? Turvajalustimethan nekin ovat, joten miksipä ei.

   Poista
 34. Olit joissain kuvissa ihan punanen. Kunnon valmennus ilmeisesti pitkästä aikaa? (Siis missä työstetään paljon) Noi jotkut sun blogissa olevat uudelle bloggaajalle jutut on kivoja kun ehkä aion alottaa bloggaa mun siskon kanssa

  VastaaPoista
 35. Ihana postaus ! Kiva kun pääsitte taas estevalmennukseen ja hienot kuvat :)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.