Apua hengitysteiden ongelmiin

keskiviikko 9. joulukuuta 2015


Olen täällä bloginkin puolella maininnut, että lievät hengitysongelmat on meitä vaivanneet jo jokusen vuoden. Eläinlääkärikin on tätä tutkinut, mutta hengityselimistö oli tähystyksessäkin sen verran ok, ettei mitään isompaa tarvinut rueta tekemään. Talli-ilma on hyvä, hevoset on paljon ulkona ja kaikki olosuhteet on muutenkin kunnossa, joten tilannetta jäätiin vaan seurailemaan. Voitto tosiaan oireili yskähtelemällä limaista räkää ratsastuksen alussa ja joskus aamuisin tarhaan kävellessä.

Sain yhteistyötarjouksen Speedexiltä, jolla on uusi ja helppokäyttöinen verkkokauppa, jossa myydään monenlaisia lisäravinteita ja rehuja. Mietin jonkun aikaa RespirAid (hengityselinten terveyttä hevoselle) ja FlexAbility (nivelaine hevoselle) välillä, mutta lopulta päädyin hengityselinten terveyttä edistävään tuotteeseen, sillä ajattelin sitä testaamalla saavani mielenkiintoisemman postauksen kirjoitettua. Nivelaineen tehoa kun ei välttämättä oikein huomaa käytännössä, vaikka ne hyödyllisiä ovatkin. RespirAidin, jonka tehon huomaa lyhyemmässäkin ajassa ja selkeästi, testaaminen oli kuitenkin mielenkiintoinen kokemus ja toi meidän ongelmiin helpotusta!


Aine toimi meillä varsin hyvin ja olisi varmasti toiminut vieläkin paremmin, jos Voitto-herra olisi sitä suostunut syömään.. Ensimmäiset päivät sujuivat hyvin, mutta parin päivän jälkeen hevonen jätti ruokia syömättä eikä suostunut syömään edes puoleen pienennettyä annosta. Jouduin siis syöttämään Voiton nirsoilun takia ns. ylläpitoannosta, joka on puolet pienempi hengitystieongelmaisen annoksesta. Hyöty olisi varmasti ollut näkyvämpi, jos Voitto olisi suostunut syömään tuota neljä mittaa päivässä.

RespirAid sisältää antioksidantteja, joiden on osoitettu vähentävän hengitystietulehdusta ja hengityselinongelmien kliinisiä oireita. Jauheesta löytyy myös aineita jotka ovat tärkeitä solukalvojen terveydelle ja kivun- sekä tulehduksenlievitykselle. Tarkan listan jauheen sisältämistä ainesta löydät täältä. Jotakin voi hirvittää suolainen hinta, mutta näissä hiukan kalliimmissa tuotteissa on oikeasti niitä auttavia aineta. Kaupan hyllyiltä löytyy monia muitakin hengitysongelmiin tarkoitettuja tuotteita, mutta ne sisältävät harvoin näin paljon vaikuttavia aineita. Lisäksi purkki on ollut todella riittoisa, sillä olen syöttänyt sitä nyt reilun kuukauden eikä olla vasta kun puolenvälin paikkeilla. 

Suosittelen kaikkia siis kokeilemaan, meillä tästä oli oikeasti selvästi apua!
Onko teillä kokemuksia tästä aineesta? Mitä lisäravinteita te syötätte? Yskiikö teidän hevoset ratsastuksen alussa?

42 kommenttia

 1. Moikka! Mulla tuli mieleen, että etkö olekin nyt lukion vikalla mutta käyt 3,5v? Niin milloin sun pitää päättää mihin meet lukion jälkeen ja minne oot aatellu meneväs? Onko sulla jotain unelma-ammattia? :) Tää ois kyl ehkä kuulunu toisee blogii mut kiva jos vastaat tähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep:) Ja munhan pitää vasta about 1,5 vuoden päästä hakea seuraavaan kouluun eli aikaa vielä on, biologiaa kuitenkin tällä hetkellä mietin vakavasti :)

   Poista
 2. Kiva postaus! Kiva lukee aina näitä "tuotearvosteluja"!

  VastaaPoista
 3. Ei ole meillä onneksi ilmennyt :)

  VastaaPoista
 4. Meillä hevonen yskähtää yleensä kerran juuri ennen pärskimistä. Tämä tapahtuu yleensä ekan ravipätkän aikana.

  VastaaPoista
 5. Meillä limaista yskää oli jokunen aika sitten, mutta tulkittiin ihan perusflunssaksi, kun nenätkin vuotivat. "Lääkittiin" valkosipuli- ja C-vitamiinikuureilla. Valkosipulia meillä hevoset syövät muutenkin etenkin keväisin ja syksyisin, sen huhutaan tekevän hyvää hengityselimistölle. Suosittelen kokeilemaan, jopa meidän supernirso pikkusuokki syö tätä mielellään ja eron huomaa kyllä, jos jättää sipulikuurit syöttämättä köhäaikaan! :)

  VastaaPoista
 6. Minun hevosellani on puhkuri, ja se syö tällä hetkellä better breathing -yrttisekoitusta. Meille tuo on ollut paras testatuista valmisteista, hevonen syö sitä mielellään ja on auttanut selvästi. 4 mittaa jauhetta tuntuu kyllä tosi isolta määrältä, purkki kuluu täydellä annostuksella varmaan nopeasti, ja tuo on tosi kallistakin.. En taida testata, kun tämän hetkinen on hyvä.. :D Useampaa siis on kokeiltu aiemmin, mutta tehoa ei ole oikeastaan muista kuin yrteistä saatu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei toi kyllä kovin nopeasti kulu tai itse ainakin oon ihan yllättyny kuinka vähän tuota on mennyt, sitä neljää mittaahan ei syötetä kun aluksi, jonka jälkeen siirrytään ylläpitoannokseen, joka on 2 mittaa :)

   Poista
 7. Meillä 25v suomenhevosella usein yskää ratsastaessa pienimmänkin alkureippailun jälkeen, mutta tokenee parin yskähdyksen jälkeen aina. Tallissa on turvekuivitus joka tietenkin mielettömällä pölymäärällään varmasti osa ongelmaa, mutta kaksi muuta ei taas oireile mitenkään. Tuntuu muutenkin, että yskä on aina ikävämpää ja runsaampaa kostealla kelillä. Useampi vuosi tätä takana, välillä kuvattu mutta koska ei ole pahentunut niin annettu olla kun pysyy kuitenkin kurissa hengitystielääkekuureilla. Tämä aine on muistaakseni jokin yrttiseos, tuoksuu aivan omenalta ja uppoaa hevosille tuosta vaan ihan rehujen sekaan heitettynä ja yskä loppuu alle viikon syötön jälkeen täysin. Suosittelisin jos muistaisin tähän hätään aineen nimen...!

  Meillä kaksi vanhempaa hevosta syö seniorirehua pelkällä kivennäislisällä ja nuorin, kovimmalla treenikäytöllä oleva saa täysrehumysliä, elektrolyyttejä sekä vanhojen virtsakiviongelmien takia suolaa. Aika perusruokintaa siis kun kuitenkin melko kevyen harrastelun hevosia ovat :)

  VastaaPoista
 8. Mulla ei ole hevosta tai ponia niin ei ole kokemusta :(
  Mutta tämä blogi on paras ja Tiia oot paras tyyppi 😊!!! Mä nii haluisin nähä sut livenä! 😀😁

  VastaaPoista
 9. Meillä ei ole onneksi mitään hengitys ongelmia yms

  VastaaPoista
 10. Eikö voitto syö tuota vaikka jättäisi ruoat koko yöksi karsinaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syö, meillä vaan ei voi jättää kippoja yöks kun ne on irtonaiset. Oon sit sitonut sen narulla kiinni, jos ruokaa on jääny paljon :)

   Poista
  2. Laittakaa seinään ruuvattavat ruokakipot! Paljon helpompaa :)

   Poista
 11. Kannattaa ostaa sellainen höyrytyslaite. Meillä ainakin auttanut limaisuuteen ja yskintään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mitä sillä höyrytetään? Hevonen hengittää jotain höyryä vai?

   Poista
  2. Suolahengityslaie. Semmonen tötterö laitetaan hevosen turpaan joata lähtee putki koneeseen. Hevonen hengittää suolailmaa joka irrottaa limaa ym.

   Poista
  3. Siis siinä on sellainen letku josta tulee sitä höyryä ja sitä pidetään sieraimella. Ei ole kallis laite ja luultavasti saa kaikista kaupoista, meidän on ostettu ihan lidlistä.

   Poista
  4. Tai hevoset pidemmäksi aikaa pihalle.. Niinkuin ell on sanonut että niin pitkään kun mahdollista niin ulkona, muutoin helpommin tulee näitä hengitysongelmia. Esim 8 tuntia on aika vähän hevoselle joka on luotu liikkumaan ja olemaan ulkona

   Poista
  5. Meillä hepat yleensä sen 12h ulkona, se tosiaan on parasta :)

   Poista
 12. Mun ponilla on hengitysongelmia, ja tästä postauksesta oli tosi paljon apua! Kokeilen ehkä jotain tälläistä rehua tämän jutun avulla :)

  VastaaPoista
 13. miun heppa pari kolme syksyä sitten altistu jollekkin jostain. ja sen seurauksenä ei voi syödä kuivaheinää, vaihdettiin säilöön. vain harvat purut käy koska monet pöllyää ja herra aloittaa yskimisen. ruokaan laitetaan better breathing yrtti seosta. ja säännöllisin väliajoin tehdään oma valkosipuli sekoitus, valkosipulin kynsiä muussattuna öljyssä. toimii. kaikki heinät ja ruuat annetaan maasta niin että hevonen joutuu syömään pää alhaalla että kaikki lima lähtee pois. varsinkin aamu ruoka on tärkeä antaa maasta ja ennen liikutusta pieni nökäre heinää. ja lämmintä melassia pyritään antaa liikutuksen jälkeen(enempi hiki liikutuksen) että limät lähtee ulos. joka syksy saa olla tosi huolellinen ettei aloita yskimistä :)

  VastaaPoista
 14. Meillä hevonen mikä kärsii myös hengitysteiden ongelmista, syö kuivattua fenkolia ja timjamia sekä saa auringonhattu-uutetta.
  Ovat auttaneet todella hyvin, vaikka epäiltiin ensin, kun ovat "vain yrttejä" :D

  VastaaPoista
 15. Mulla on poni jolla on vakavia hengitys ongelmia. Poni asuu nyt pihatossa, sillä kun ottaa sisälle, poni voi asua viikon ja sitten ei saa happea ja kuume 40 pinnoilla poni on nyt sairastanut 2 vuotta ja sen kohdalla elämä näyttää pieneltä ja surulliseslta sillä on ihan em-poni ainesta. Mutta teillä ei ole tillanne näin paha. Talvisin minun yksi toinen kisaponi alkaa aina välillä yskimään siihen olen käyttänyt Leovet Bronchial Elixir joka on vienny 3-6 päivässä yskän pois ja ei ole doumpinkia eli voi käyttää treenatessa ja kisakauden aikana jos siltä tuntuu! On muitakin ollut muuta tuon hyvä aine alotukseen, sekä maistuu hevoselle kun hevoselle. Sekä jos on yskivä hevonen niin syötä säilö heinää tai jos ei ole saanut säilöä niin kastele heinät jotka annat ja karsinaakin vähän voi huuhtasta sekä kun hevoset on sisällä niin välttää lakaisemista. Suositelen tota lämpimästi mullla on joka hevosen kanssa tosta positiivisiä ajatuksia ja on toiminut! Vaikka meillä on ollut tommoisia "pulvereitakin" niin niistä en ole tykkänyt melkeenpä yhtään. Hevoset harvoin pitää niistä myöskään!

  VastaaPoista
 16. Mun ponilla on ollut vähän yskimistä mut ei todellakaan sen jälkeen kun vaihdettiin heinät toisiin,niissä oli varmaan pölyä,mutta ootteko kokeillu syöttä sekotettuna johonki mössöön nii että se maistuis paremmalta? Munki poni syö hetken jotain tollasia jauheita mutta sit jättää syömättä, se ei mitään oikeesti tarvis niin syötetään sen aikaa kun se syö niinku kuuriluontosesti

  VastaaPoista
 17. Eikös teillä ole kuivaheinää? Sillä on tapana hieman pöllytä vaikka olisikin hyvälaatuista. Suosittelen heinän vaihtoa esimerkiksi säilöön jos Voitto vielä yskähtelee. ei pölise ja maistuu hevosille hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinän voi myös uppokastella saavissa 5-10min.

   Poista
  2. Toki voi mutta siitä häviää pölyn lisäksi myös vitamiineja ja muita ravinteita :) säilö on kosteaa luonnostaa ja sisältää kaiken tarvittavan. Lisäksi jotkut hevoset on tosi nirsoja kastellun kuivaheinän suhteen.

   Poista
 18. Oletteko kokeilleet valkosipuli jauhetta? Saa ihan agrista ja mrillä on hevoset syöny. Ainut haitta on valkosipulin tuoksu.;)

  VastaaPoista
 19. Meidän valmentaja antoi vuosia sitten samantyyppiseen ongelmaan, kun teidän hepalla tuntuu olevan, hyvän ohjeen. Ei maksa mitään, mutta auttoi kyllä. Meidän pitää ratsastaa ainakin kolmesti viikossa hevonen hikiseksi. Ei mitään rääkkiä, vaan perusratsastusta,jossa hevonen hikoaa ja hengitystiet aukeavat. On auttanut, yskiminen loppui, hevosen kunto nousi ja kilpailutulokset nousivat. Ratsastimme aiemmin liian kevyesti ja liian vähän aikaa päivittäin. Ennen menimme n. 20-30 min/pvä. Nyt 60-90 min/kerta. Meidän äiti juoksee ja sama pätee kuulemma myös ihmisille. Helppo ja halpa apu ongelmaan. Tosin te taidatte ratsastaa yli tunnin jo nyt joka kerta. Hikoilu on sitten se avainsana.

  VastaaPoista
 20. Miten gimpillä voi poistaa kuvasta esim. narun?

  VastaaPoista
 21. Moikka,

  Laitoin sulle/teille Lemmikkiblogejen infoon sähköpostia. Toivoisin, että saisin vastauksen mahdollisimman pian. Kun ilmeisesti aiemmat viestini eivät ole tulleet läpi.

  T. Henna/Näätäklaani

  VastaaPoista
 22. Onko sulla blogissasi simple malli? Jos on niin miten olet saanut nuo "kehykset" pois bannerin alta, ylägadgetista, missä on sivut?

  VastaaPoista
 23. Voisitko tehä joskus taas jonkun ihan normi talli videopostauksen?:)

  VastaaPoista
 24. Meidän ponilla on puhkuri ja syötimme sille aiemmin höyrytettyä kuivaheinää (googlaa "heinän höyrytin"). Heinät höyrytettiin joka kerta ennen kuin annettiin ponille syötäväksi. Siitä ei ole paljoa vaivaa ja helpottaa yskimistä. Olemme kuitenkin siirtyneet höyrytyksen jälkeen säilöheinään, jottei tarvitse yhden hevosen takia höyryttää heinää joka kerta. Suosittelen kokeilemaan höyryttämistä, jos syötätte kuivaheinää.
  Ja hei, höyryttimiä löytää varmasti myös käytettynä!:)

  VastaaPoista
 25. Meidän yhdellä hevosella on hengitysvaikekusia... Näytän äidilleni tämän postauksen, että voisiko hän ostaa tätä meidän suokkiputelle jos se auttaisi. Miltä sivulta tuota saa siis ostettua?

  VastaaPoista
 26. Heinät kannattaa kastella kastelukannulla tai upottaa veteen ennen ruokkimista. Merilevä kuulemma auttaa köhään. Tosin on ihan normaalia, että verkan alussa heppa köhäsee kerran tai pari, koska elimistön limat lähtevät liikkeelle. Niin se menee ihmisilläkin.

  VastaaPoista
 27. Hyvää tietoa! Oma shetlanninponini yskii usein mutta se täyttää jo kesäkuun 2 pvä 18 eli aika vanha mutta silti hyvässä kunnossa. Liikutan normaalisti sitä ja ei yski liikutuksen aikana vaan ainoastaan tarhassa/laitumella. Ollaan käytetty jotaa ainetta siihen en muista mitä mutta lähtee viikon sisässä pois. Sitten minua huolettaa yhden ratsastuskoulun poni joka yskii aina vähä välii tunneilla enimmäkseen alkutunnista. Mikä sillä voisi olla? Yskiminen jatkunut jo pidemmän ajan��

  VastaaPoista
 28. Mun poni on yskiskelly tässä vähän aikaa aina aamulla kerran ja ratsastuksessa pari kertaa mutta nenästä ei vuoda mitään. Tänään kun mittasin niin oli 37.8 astetta kuumetta niin ajattelin että pitäiskö huolestua vai?... Ajattelin että voisin ostaa sille jotain "yskänlääkettä" niin tota voisi kokeilla:)

  VastaaPoista
 29. Moi! Päädyin lukemaan tämän artikkelin googlen kautta. Eli, job well done!

  Siitä syystä nimenomaan, annan vinkin että ota pois kiinnitetyn blogin kautta tuo muka olen ja miksi kirjoitan, koska ei ne googlen kautta tulijaa kiinnosta. Itse asiassa, ne kiinnostavat hyvin harvoja.

  Ja sitten siihen jobwelldone- osaan... luin artikkelin, ja totesin että ei tästä ole mitään hyötyä. Ensi kerralla, ihan käsittele sitä asiaa jota väität käsitteleväsi 👍

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.