Lääkiksen pääsykoe 2018

sunnuntai 20. toukokuuta 2018

No miten meni? Olenkin saanut jo paljon kyselyitä, vaikka heti kokeen jälkeen kerroinkin fiiliksiä instastoryssa. 

Tämä oli tosiaan mun toinen koe. Viime vuonna mun valmistautuminen oli ihan vajaavainen ja tiesin jo oikeastaan, että en pääse sisään. Nyt tilanne oli eri ja tiesin, että mulla oikeasti on mahdollisuuksia. Varsinkin kun koetilanne ei jännitä mua juuri yhtään. Pystynkin tekemään yhtä tarkkaa työtä (ellen tarkempaa) oikeassa kokeessa kun harjotellessakin. Ja tiedän, että aika moni muu ei. Uskon kilpailemisesta olleen tähän iso apu, sillä olen saanut treenata tosi paljon jännittäviä suorituksia ja sitä miten jännitystä tulee hallita ja miten sen saa käännettyä edukseen. 

Koetta edeltävänä päivänä en enää lukenut ja tein ihan kaikkea muuta paisti istuin kotona miettimässä tulevaa. Jotenkin epäuskoisissa fiiliksissä sitten aloin nukkumaan illalla. Ei tuntunut yhtään, että koe olisi jo huomenna! Aamulla tosin heräsin jo 5:30, mutta koska olin mennyt hyvissä ajoin nukkumaan sain nukuttua silti ihan kivat unet.

Kävelin koepaikalle ja tällä kertaa pääsin tosi hyvään luokkaan tekemään kokeen. Viime kertaan verrattuna meillä oli isot pöydät ja paljon omaa tilaa. Kun kokeen sai aloittaa, meni hetki selailessa papereita, sillä koe oli jotenkin äärimmäisen sekava. Tehtäviä oli vaikea aluksi erottaa toisistaan, kun niitä ei oltu otsikoitu niin selkeästi kun esimerkiksi harjoituskokeissa. Hetken katseltuani kuitenkin aloin saada tolkkua ja kirjoitin pulpettiin tehtävänumerot "osaan", "ehkä" ja "en osaa" jaottelulla. Aloitin bilsan tehtävistä ja tein kokeen läpi lukuunottamatta kahta "en osaa" -tehtävää ja monivalintoja.

Siinä vierekkäin kokeen inhokki ja lemppari. Hormoneja olin opetellut ja kertaillut ihan tosi paljon, joten tuota hormonitehtävää täytin ihan innoissani :D!

Mielestäni koe oli aika helppo. Monivalinnat etenkin olivat lähes kaikki aika itsestäänselviä perusjuttuja. Yleensä monivalinnat on mulle se hankalin osuus, mutta nyt kyllä meni nappiin ja pisteitä tuli siitä tehtävästä melkein täydet (60p oli maximi). Tämän jälkeen olin periaattessa valmis ja katsoin kelloa. Vielä kaksi tuntia aikaa, kiva..:D 

Olen aina ollut tosi nopea ja harjoituskokeetkin tehnyt vain 3-4h. Nyt mulle jäi siis reilusti aikaa tarkistaa ja perehtyä kahteen tehtävään, joita en ollut osannut. Ja hyvä muuten, että oli aikaa tarkistaa. Olin laskenut kaksi tehtävää väärin, joten ne ehdin korjata oikeaksi.

Viimeisen tunnin sitten pähkäilin aminohappo- ja valovoimatehtävien parissa. Kuten ilmeisesti kaikki muutkin... Harmittaa, että aminohappotehtävän mokasin ihan puhtaasti sen takia, etten tajunnut tehtävänannossa jo luetelleen ne aminohapot mistä ketju koostui. Ehkä se menee siis vähän jännityksen piikkiin ;) Olisin nimittäin varmasti saanut sen oikean, jos olisin tämän tajunnut. Nyt metsästin aminohappoliitteestä aminohappoja ihan randomilla. Ja valovoimatehtävää en myöskään osannut, sillä ei puhettakaan, että olisin muistanut kaavoja mitä siinä olisi pitänyt käyttää. Päättelytaidoillani johdin oman kaavan, joka meni itseasiassa kutakuinkin oikein (käytin tosin etäisyyttä enkä pinta-alaa, kuten ilmeisesti olisi pitänyt).

Instastorystä viime hetken fiiliksiä. Vasemmalla mun eväät ja oikealla tiistain luku-urakan lopettelua.

Jostain syystä olen aina suoriutunut koetilanteissa "yli oman tasoni" ja niin kävi nytkin. Sain huomattavasti paremmat pisteet kun yhdestäkään harjoituskokeesta. Toki ne ovat mun itse laskemat, mutta koitin olla mahdollisimman tiukka, joten toivoa on, että niitä tulisi vielä vähän lisää sitten oikeassa tarkistuksessa.  En halua omia pisteitäni sen tarkemmin julkistaa, sillä ne voivat hyvin heittää kymmeniä pisteitä alas tai ylös, riippuen arvostelusta ja siitä miten hajapisteitä kertyy tehtävistä, joita en ole täysin osannut, mutta niissä on ollut oikeita osia kuitenkin. 

En voi siis olla kuin tyytyväinen. Jos tällä ei mennä sisään, pitää ensi vuonna lukea vielä enemmän ja osata vielä vähän paremmin. Mutta omassa luku-urakkassa tai koesuorituksessa, ei ollut tänä vuonna oikeastaan mitään parannettavaa. Muu kun se, että olisi pitänyt vaan osata jotkut asiat vielä vähän paremmin, mutta siihen ei olisi auttanut kun vielä aikaisemmin/tehokkaammin lukemisen aloittaminen. Ja no, ehkä se, että sen 16 pisteen aminohappotehtävän olisin voinut osata, jos olisi vaan ymmärtänyt tehtävänannon... 

Nyt ei auta kun jännittää. Vähän pelottaa se tuleeko pisterajat nousemaan jopa vuotta 2016 korkeammiksi, kun koe oli niin monen mielestä helppo. Mä toivon, että osasin vain niin hyvin, että se tuntui helpolle ja pisterajat olisi enemmän jotain viime vuoden tapaista. Myös se jännittää, kuinka lähelle Helsingin rajoja nämä mun pohjoisen hakukohteet nousevat haku-uudistuksen myötä.

Seuraa instassa mun opiskelujuttuja @tiiastudies 

Tässä muuten vielä aiheeseen liittyvä video, jonka julkaisin ennen koetta:


37 kommenttia

 1. Musta koe taas oli vaikea :D. Monivalinnoissa oli jokusia tulkinnanvaraisia juttuja ja jätin useampaan vastaamatta. Mä olen myös ollut aina hyvä pitämään hermoni kasassa koetilanteessa ja suoriutunut odotettua paremmin, mutta nyt meni ihan päinvastoin. Tein varmasti kaikki mahdolliset huolimattomuusvirheet :D. No, tulipa omat heikot kohdat testattua kunnolla niin tietää mitä harjoitella ensi vuonna... En tänä vuonna ehtinyt tehdä harkkakokeita lainkaan, koska pääsin aloittamaan Mafynetin vasta helmikuussa ja perustehtävissä meni oma aikansa. Niistä olisi varmasti ollut apua.

  Pidän peukkuja, että sulle opiskelupaikka irtoaa tänä keväänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsi :/ Mutta hyvä kokemus! Mafyn harjoituskokeet oli musta superhyviä, joten suosittelen niitä kyllä ensi vuonna tekemään. Tosiaan iso iso apu koetaktiikan harjotteluun ja muutenkin koerutiinin saamiseen.

   Poista
 2. Mää niin toivon, että syksyllä sun tie jatkuu lääkiksessä. Ei voi kuin hattua nostaa sille, miten sinnikkäästi olet lukenut ja kuinka paljon olet kehittynyt luku-urakan aikana. Nyt eikun rentoutumaan ja fiilistelemään kesää. Pidän peukut pystyssä :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, että niin moni pitää mulle peukkuja <3 Kiitos, toivotaan parasta ja nautin tosiaankin kesästä!

   Poista
 3. Tsemppiä! Sisäänpääsy ei voi olla kaukana jos tolla suorituksella ei sisään päästä :) Piditkö viikottain vapaapäivän lukemisesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin, paisti viimeiset viikot luin aika lailla putkeen kun tiesin, että jaksan kyllä. Mutta muuten pidin alkuun viikonloput vapaana ja myöhemmin sitten sunnuntait :)

   Poista
 4. Mulla on pääsykokeet edessä ja eniten jännitän vaan, miten mun pää kestää sen koetilanteen. Oisko sulla mitään vinkkejä jännityksen lieventämiseksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en valitettavasti osaa auttaa kun mä vain itseni päässä psyykkaan itseni olla jännittämättä. Olen sen oppinut jo niin nuorena kisatessa, että en oikein osaa edes sanoa miten sen teen :/ Tsempit sulle, tee paljon harjotuskokeita!

   Poista
 5. Ilmeisesti yleisillä oli luokat, mutta hampaan väki tais olla auditoriossa :S Ihan ok koetilanteessa, mutta varmasti ärsytti kun joutu liikkumaan melkeen koko rivi, jos joku halus wessaan tai lähti kokeesta :D

  En muutes yhtään ihmettele, miks haluutkin jäädä kuopioon! Vitsit se oli niin nättinä :) okei en oo käyny kun vaan kesällä siellä :D Kieltämättä helpon tuntunen koe näin ekaa kertaa, joten varmaan jää kuitenkin koulupaikka saamatta yhteishaun takia... No tänä vuona varmastikin jyrää välivuotelaiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, että tykkäsit Kuopiosta! Tää on tosi kiva kaupunki. Pieni, mutta kuitenkin löytyy kaikki tarvittava😊

   Poista
 6. Hei! Hain ite ekaa kertaa tänä keväänä lääkikseen ja uskon, ettei paikka vielä tänä vuonna lääkiksestä avaudu. Mietin tässä sitä, että kun alotit viime syksyllä lukemaan pääsykokeeseen, niin millä tavalla alotit opiskelun. Luitko kaikki kirjat vielä läpi vai aloitko heti laskeskelemaan? Ja pidän peukkuja sulle, että nyt keväänä pääsisit sisään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitin suoraan Mafynetillä eli laskemaan! Lueskelin kirjoja vasta ihan vikana kuukautena.

   Poista
 7. Teitkö siis ihan kaikki kokeen tehtävät? Mikäli teit niin hatunnosto, tämän vuoden kokeessa oli enemmän tehtäviä kuin viime vuoden kokeessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tein! Tosin eihän ne kaikki oikeen mennyt, mutta ehdin kyllä tehdä ja miettiä vielä pitkään noita vaikeampia. Mä toivoin just tällasta koetta, jossa on paljon tehtävää kun oon niin nopee verrattuna moniin muihin!😂

   Poista
 8. Minulla oli biologian valintakoe ja hain siis ekaa kertaa koska valmistun vasta nyt lukiosta. Ihan hyvin meni, tosin tavoitteena ei ole päästä sisään koska haluan pitää välivuoden ja kävin valintakokeessa lähinnä vain työmarkkinatuen takia :D.
  Ovatko valinta- ja pääsykoe sama asia? :D

  oli ihan kamalaa odottaa monta kuukautta YO-kokeiden tuloksia koska lakin saanti oli vaakalaudalla englannin takia. englanti nousi lopulta I:hin (kehno tulos silti) ja matikka M:ään.. ei mitään loistavia tuloksia, A:ta, B:tä; yksi M ja I mutta kompensaatiolla saan lakin, 7 ainetta siis kirjoitin joista 6 tulee todistukseen.:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo valinta- ja pääsykoe on sama asia!

   Harmi kun nykyään kirjotuksilla on niin iso rooli kouluun hakemisessa... En tykkää yhtään, sillä omatkaan paperit eivät ole niin hyvät :(

   Poista
  2. Valinta- ja pääsykoe eivät ihan ole sama asia. Oulun ammattikorkeaan hakiessa ensin oli valintakoe, jolla karsittiin suuri osa hakijoista pois ja loput kutsuttiin sitten itse pääsykokeisiin.

   Poista
 9. Mäkin pidän sulle peukkuja pystyssä, olet lukenut tosi ahkerasti! :) Hyvä että koe tuntui menevän mukavasti sulla. Mulla on pääsykoe edessä ylihuomenna ja jännittää kyllä aika tavalla... :S Toivottavasti sitten itse kokeessa jännitys katoaisi ja pystyisin keskittymään! Täytyy vielä sanoa että teidän Youtube-kanavan videot on ihan parhaita :D

  VastaaPoista
 10. Jos lääkikseen pääset niin oot kyllä todellakin paikkasi ansainnut! Mahtavaa, että jaksoit sinnikkäästi lukea. Susta tulis tosi hyvä lääkäri!

  VastaaPoista
 11. On ollut tosi mukava seurata sun valmistautumista pääsykokeeseen! Lääkisaiheiset postaukset on kyllä mielenkiintoisia, itselläni sama pääsykoetilanne on edessä muutaman vuoden kuluttua. Sun innostuneesta asenteesta motivoituu itsekin, hyviä vinkkejä oot antanut opiskeluun pitkin kevättä😊 Korostit lukioajan aktiivisen opiskelun tärkeyttä, kiva huomata että tästä kovasta työnteosta tulee varmasti olemaan paljon hyötyä lääkiksen pääsykokeeseen valmistautuessa. Mutta kivaa kesää sulle ja yritä olla liikaa stressaamatta sisäänpääsystä, pidän täällä peukkuja pystyssä! 😊

  VastaaPoista
 12. Hei, olen lyhyen matikan opiskelija kannattaako minun hakea lääkikseen.
  Pärjäänkö lyhyellä matikalla kemiassa ja fysiikassa.

  VastaaPoista
 13. Mukavaa että olette ruenneet taas kuvailemaan eri ratsastustalleja. Toivoisin kuitenkin vähän monipuolisempaa kuvausta paikoista (toki videolla kerroit että tämä ei ollut vielä "kunnollinen" video). Olisi mukava jos kertoisitte millainen tuntien pitäjä on (ystävällinen/epäystävällinen, ammattitaitoinen yms.), minkälaista opetus on (opetetaanko painolla ratsastamista, pienillä avuilla, onko opetus monipuolista yms.), millaiset ratsastuspuitteet on, ratsastustuntien ryhmäkoot, onko muita palveluita kuin ratsastustunnit, millaiset olot hevosilla on (miten niitä opetetaan kohtelemaan, millaiset tarhat, kauanko saavat tarhata jos joutuvat tallissa asumaan ja tarhaavatko yksin vai laumassa, ovatko hevoset hyvinvoivan näköisiä), miten ihmiset otetaan vastaan, millainen ilmapiiri tallilla on. Tällaiset asiat ainakin minua kiinnostaisi tietää, sillä itse aina kun haluan kokeilla uutta tallia niin yritän ottaa näistä asioista selvää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos paljon palautteesta! Otetaan ehdottomasti tämä huomioon. Toki yhden käynnin perusteella ei aina saa esimerkiksi hevosten oloista kokonaisvaltaista kuvaa, mutta hyvän kuvan kuitenkin ehtii muodostaa. Videota kuvatessa ei aina muista mitä kaikkea sitä haluaisi kertoa, mutta mä aion ensi kertaa varten ihan listata näitä kohtia mihin voitaisi paneutua!

   Poista
 14. Mielenkiintoinen postaus, kun itsekkin olen vuoden päästä hakemassa! Ja vähän postauksen aiheen ulkopuolelta ehdottaisin tuohon ratsastuskoulut testissä -sarjaan; suosittelen kokeilemaan varkauden ratsastuskeskusta! Eikä ole kuopiosta kaukana.

  VastaaPoista
 15. Hakiko Pinja nytkin samaan kouluun? Entä Ouluun?

  VastaaPoista
 16. Pinja ei hakenut nyt tänä vuonna lääkikseen, vaan muihin kouluihin Kuopioon!

  VastaaPoista
 17. Aiotko muuttaa pk seudulle?

  VastaaPoista
 18. Oliko Mafynetti-sovellus jo ladattuna valmiina tabletille kun sait sen itsellesi? Kuinka kauan toimitus kotiin sinulla kesti? Millaisia kokemuksia Lenovon tabletin käytöstä tuli sinulle? :)
  Paljon tsemppiä koetulosten odotteluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en yhtään nyt muista oliko se vai... Taisi ehkä jopa olla.

   Toimitusajastakaan mä en muista. Hyvä muisti! Mutta nopeasti se tuli :) En ehtinyt siis odotella kun niin aikaisin tilasin.

   Ja pakko sanoa, että yllätyin positiivisesti Lenovon tabletista. Tällaisena vannoutuneena Apple-tyttönä oli melkoiset ennakkoluulot, mutta tabletin kanssa ei ollut mitään ongelmia! Tosin käytin sitä vain opiskeluun, mutta ei tuo Mafy-netti kuitenkaan mikään kevyin sovellus ole eli pääsi kyllä ihan kunnon testiin tablettikin :)

   Poista
 19. Voiko jo onnitella? Pääsitkö lääkikseen?

  VastaaPoista
 20. Pääsitkö lääkikseen?Saako onnitella? Kuopioon vai Ouluun? 😊

  VastaaPoista
 21. Milloin lääkikseen valitut selviää, odotan innolla sun kuulumisia siltä saralta :) yritin googlettaa mutta tuli niin kovin paljon erilaisia vastauksia...

  VastaaPoista
 22. Joko on tiedossa pääsitkö sisään lääketieteelliseen?

  VastaaPoista
 23. Siis pääsitsä lääkikseen?

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.