Tulevat viikot ovat Lillin ja Voiton viimeisiä

torstai 7. kesäkuuta 2018


Kalenterissani on erään päivän kohdalla merkintä hevosten lopetus klo 19 yliviivattuna vaaleanpunaisella yliviivaustussilla. Samalta päivältä on kaikki muut sovitut menot yliviitattu paksulla mustalla tussilla. Siellä se päivä odottaa, onneksi vielä parin aukeaman päässä, mutta kuitenkin jo tosi lähellä.

Olen miettinyt ja luonnostellut tätä postausta jo pitkään, mutta jotenkin sen sanominen kirjoitettuna on niin vaikeaa ja virallista. Videoilla olemmekin jo asiasta puhuneet ja siellä se on ollut luontevampaa ja jollain tapaa helpompaa. Eilenkin livelähetyksessä vastailin kysymyksiin niin lopetustavasta meidän tallin kohtaloon. Nyt haluan kuitenkin kirjoittaa siitä myös tänne blogiin. Onhan tämä ollut se mistä Lillin ja Voiton tarina somessa aikoinaan alkoikin ja on nyt vasta viime vuosina siirtynyt hiljalleen youtuben ja instagramin puolelle.

Tämä postaus on maannut luonnoksissa pitkään, koska olen yrittänyt kirjoittaa perusteluja ja taustatarinaa. Lisäksi olisin halunnut tästä kauniin ja hienon, mutta useiden yritysten jälkeen taidetaan mennä nyt asialinjalla. Päätin myös, että ei minun tarvitse päätöstämme täällä perustella tai pohjustaa juurta jaksaen. Jokaisen tulisi hevosenomistajan päätöstä lopetuksesta kunnioittaa, tuskin sitä kukaan ihan kevyin perustein tekee. 

"Vastuulliseen ja hyvään hevostenpitoon kuuluu ymmärtää, koska on tullut aika luopua hevosesta. Nuoren ja terveen hevosen myymisessä ei ole mitään arveluttavaa, mutta kun hevonen on vanha tai vaivainen, on omistajan pystyttävä tekemään myös se lopullinen päätös."

Tulevat viikot ovat siis Lillin ja Voiton viimeisiä. Olemme tienneet tämän jo kauan, oikeastaan Lillin sairastumisesta saakka. Lillin syöpä on sen verran pitkälle edennyt ja ponin tilanne oli viimeksi niin kriittinen, että ei haluta sellaisen tulehdustilan enää uusiutuvan. Olemmekin tulleet siihen tulokseen, että on parempi päästää hevoset vihreämmille laitumille vielä kun ne ovat hyvässä kunnossa eikä esimerkiksi odottaa uutta kaviokuumetta Voiton osalta tai tulehdustilaa Lillin suolistoon.

Moni aina kysyy hevosen omistamisen plussia ja miinuksia. Nyt meillä on edessä yksi iso miinus. Sellainen miinus, että en ehkä koskaan edes enää halua hevosta tämän jälkeen. Ei hevosta hankkiessa ainakaan 7-luokkaisella käynyt mielessä se, että joskus on myös luovuttava. On uskomatonta ajatella millaista elämä ilman Lilliä ja Voittoa on, kun tuntuu etten edes muista kunnolla aikaa kun niitä ei vielä ole ollut. Ne on aina olleet siinä meidän pihalla. Vaikka näinhän toki ei oikeasti ole ollut, mutta parikymppisen elämässä 9 vuotta on aika pitkä aika. 

"Oikeaa rakkautta on osata päästää irti silloin, kun sen aika on."

Varmaan se, että puhumme asiasta niin avoimesti ja arkisesti, on saanut aikaan paljon kysymyksiä. Kysymykset uusista hevosista tai siitä mitä youtube kanavan nimelle käy tuntuvat jopa hiukan tahdittomille tällaisella hetkellä. Jokainen joka on lemmikistään luopunut varmaan tietää, että mielessä ei paljoa uudet hevoset pyöri. Päinvastoin, kuten sanoin, on fiilis sellainen, että ei enää koskaan.  On kuitenkin ollut liikuttavaa huomata kuinka monia tämä uutinen on oikeasti koskettanut ja kuinka monelle Lilli ja Voitto on olleet todella tärkeitä. Kiitos siis ihanista viesteistä 

Sitten käytännönjuttuihin, jotka monia kiinnostavat ja joista on minusta hyvä puhua. Jokaisella hevosenomistajalla kun nämä asiat olisi hyvä olla mietittynä jo hätätilanteita varten valmiiksi. Hevoset on tarkoitus lopettaa samaa aikaa meillä kotona eläinlääkärin toimesta lääkkeillä. Aluksi olimme varmoja siitä, että hepat haudataan tarhan nurkalle. Mutta nyt vanhemmat ovat tarkemmin asiaa selvittäneet, voi olla ettei niitä voida haudata ainakaan juuri siihen vesistöjen takia. Pitää katsoa löytyykö meiltä toista paikkaa, johon se onnistuisi. Mutta ollaankin jouduttu pohtimaan muita vaihtoehtoja. Kaatopaikka on meille aika ehdoton ei. Hevoset eivät myöskään lähde meidän pihasta elossa vaan haluttaisi ne lopettaa tutussa ja turvallisessa ympäristössä pitkän laidunpäivän jälkeen. Ollaankin nyt pohdittu myös muita vaihtoehtoja, joten olisi kiva kuulla teidän omia kokemuksia. Minne muualle kun kaatopaikalle tai teuraaksi teidän hevoset on lopetuksen jälkeen päätyneet?

ps. Youtubessa paljon uusia videoita niin meidän hevosista kun uusia Ratsastuskoulut testissä -jaksojakin! Kannattaa siirtyä siis sinne seurailemaan tästä

144 kommenttia

 1. Voimia tulevaan! ❤ Meillä vanha tamma meni ruuaksi mutta kun paljon luin aiheesta niin moni tuhkasi hevosensa ja meillä on myös tarkoitus tuhkata sitten kun aika jättää noista muista.

  VastaaPoista
 2. Tuhkaus ja tuhkat haudattaisiin pihalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakaan netin perusteella hevosten tuhkaus vaan ei täällä päin Suomea ihan niin helposti taida hoitua. Tuo kyllä olisi muuten ihanteellinen ratkaisu...:/

   Poista
 3. Paljon voimia tulevaan! Lopetin oman hevoseni 3 vuotta sitten ja yhteistä taivalta meillä oli reilu 11 vuotta. Parhaastta ystävästä luopuminen ei ole helppoa, mutta parempi päästää irti kuin pitää toista kivuissa <3 opiskelin kauempana jossa hevoseni oli mukana ja sen takia en pystynyt lopettamaan hevostani omalla kotitallillani, mutta lopetuksen jälkeen kuljetimme sen tutuille kotimaisemille johon sen sai haudata, muita vaihtoehtoja ei oikeastaan tuolloin oisi ollut kuin tuhkaaminen joka olisi ollut tosi kallista.

  VastaaPoista
 4. Honkajoki on semmonen joka hakee tuotantoeläimiä ja hevosia lopetuksen jälkeen, kannattaa tutustua. Ainakin fb-ryhmissä tuntuu olevan suosittu. Osanotot vielä ja voimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa Honkajokea ollaan itsekkin tutkittu nyt viimeisimpänä. Vaikutti hyvälle vaihtoehdolle. Mietitytti vain kelpaavatko heille lääkkeillä lopetetut eläimet.

   Kiitos <3

   Poista
  2. Lääkkeillä lopetetut kelpaa honkajokeen. Voimia!

   Poista
  3. Meillä lähti lampaat viime talvena Honkajoelle, voin suositella. Vähän pahaltahan se näyttää kun ruho nosturilla nostetaan ja pudotetaan lavalle, ja jos lämpimät kelit sattuu niin haju voi olla aika kammottava, jos kyydissä on jo raatoja. Honkajoelle kuitenkin laittaisin omatkin hevoseni, mikäli niitä ei voitaisi haudata kun lopetuksen aika joskus koittaa.

   Poista
  4. Meidän hevoset lopetettiin tammikuussa, eläinlääkärin toimesta. Yöllä kävi sitten rekka hakemassa viimeiselle matkalle Honkajoelle. Ei tarvinnut itse olla katsomassa, sovittiin etukäteen mistä ja mihin aikaan ottavat kyytiin. Tätä suosittelisin ehdottomasti.

   Tsemppiä viimeisiin viikkoihin, nauttikaa vielä hevosten seurasta kun se on mahdollista <3

   Poista
  5. Meillä menee lampaat Honkajoelle jos joudutaan lopettamaan. Tai teurastamolle mut ne on tuotanto eläimiä se on kyllä mulle tosi suuri paikka aina.

   Poista
 5. Mun hevon kuoli pari vuotta sitten äkillisesti pahan suolitukoksen johdosta, hevonen sai niin voimakkaita kipulääkkeitä että teurastus ei ollut enään mahdollisuus eikä hevosta voitu enään klinikalta tuoda lähemmäs meitä ja haudata eli hevonen lopetettiin klinikalle ja se meni poltettavaksi, onneksi sain hevosen jouhet josta teinkin jouhikorun. hevonen ehti olla mulla vaan vuoden mutta en ikinä tuu unohtamaan sitä rakkautta ja tunnetta et paras ystävä on poissa, hän opetti mut puolessa vuodessa puomeilta metrin esteille ja opetti aivan uuden ratsastus tyylin sillä mulle on opetettu kaikki tekemään ohjalla mutta hevon ei osannut tehdä niin. Se tuska mikä tuli sen jälkeen uus hevonen helpotti hiukan niin kauan kuin tipuin siltä ja mursin sormeni ja sen jälkeen en uskaltanut kunnolla ratsastaa, ikävä on kova mutta nyt mulla on hieno poni jonka kanssa ollaan vuosi taisteltu mun jännityksen takia ja nyt taidetan olla löydetty mulle oikeat valmentajat. jos kiinostaa lukea meidän tarinaa niin blogini on https://katariinanhevoselamaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 6. Voimia tulevaan! Itselläni kun se päivä on edessä jokaisen eläimen kohdalla niin olen päättänyt että kalloon ampumalla lopetus koska itsellä on monesti sellainen olo lääkkeistä että eläin pystyy taistelemaan niitä vastaan ja se on joskus karua katsottavaa. Mutta en siis tuomitse jos joku niin tekee. Monethan itsepäisyyttään hautaa pihaan vaikka on tuo pohjavesi varoitus:/

  VastaaPoista
 7. Miullakin on oman ponin lopetus lähellä. Ei vielä päivää tiedetä, mutta sen tiedän, että itse en tahdo olla paikalla. Olen jo niin pitkään ja useasti ponin kaviokuumeen, jalkojen ja muiden sairauksien takia itkenyt, niin en tahdo enää. Tahtoisin että poni lopetettaisiin ampumalla, niin vanhus ei tajua yhtään mitään ja poni haudataan pellolle meidän kolmen edesmenneen koiran viereen. Vaikeaa tää tietty on, mut näin on parasta. Tuntuu ettei edes itketä enää, kun poni on jo niin huonossa kunnossa. 25v on jo kuitenkin kunnioitettava ikä shetlanninponille.

  VastaaPoista
 8. Kaatopaikka täällä meillä päin on todella harvinaista, en olisi kuullut että kukaan sinne veisi hevosen?? Hyi.
  Mut on näitä autoja joka tulee hakemaan omalta tallilta ja vievät tuhkaukseen.. Eläinlääkäri tulee siis ensin hoitamaan homman ja sitten tilataan tämä auto.

  VastaaPoista
 9. Meidän vanha hevonen on haudattu tallin lähelle pellon reunaan jossa se vietti lähes 20 vuotta elämästään. Ymmärrän jos se ei teillä ole mahdollista mutta myös joku muu tallin tai kotinne läheinen paikka olisi varmasti hyvä jos ei aivan pihapiiristä sopivaa löydy. Itse en veisi hevostani kaatopaikalle saati teuraaksi, mutta tiedän että jotkut näin tekevät ja yritän myös ymmärtää heitä.
  Ymmärrän mitä tarkoitat kun sanot että et välttämättä halua palata hevosten pariin enää. Muistan myös itse kun vuonna 2011 marraskuussa se päivä tuli vastaan ja minä 15 vuotiaana en halunnut mennä katsomaan lopetustilannetta. Nyt jälkeenpäin mietittynä toimisin toisin jos voisin. Äitini vei hevosemme viimeiselle matkalle. Sen jälkeen ratsastaminen jäi ja en ollut useampaan vuoteen hevosten kanssa. Se tuntui jotenkin huonolta ja vanhat muistot tulivat mieleen. Nyt kuitenkin 7 vuotta myöhemmin olen ollut taas hevosten kanssa useamman vuoden ja into ratsastukseen/hevosiin (voisi puhua elämäntavasta) on palannut.
  Ajatuksia on vaikea pukea sanoiksi mutta arvostan todella miten olette asian hoitaneet tähän asti ja viette ystävänne kunnialla loppuun saakka.
  Mukavaa kesää ja ihania yhteisiä aikoja Lillin ja Voiton kanssa. Muistot onneksi säilyvät aina ❤️

  VastaaPoista
 10. Meillä lopetettiin tamma kohdunkiertymän vuoksi muutama viikko sitten. Ell lopetti sen lopetusaineella, vaikka tamman lopetus oli suunniteltu toteutettavaksi ampumalla, sillä aina lopetuslääke ei ole liian voimakasta hevosen vahvalle sydämelle. Noh, tuttu ell lopetti hevosemme tutulle laitumelle ❤️ Sinne meni tamma ja syntymätön varsa, mutta ainakaan eivät joutuneet kärsimään enempää. Itse lopetettaisin hevoset ampumalla, sillä olen valitettavasti joutunut todistamaan tapauksen kun hevosta lopetettiin lopetusaineella ja se ei tehonnutkaan heti, jolloin hevosen kivut vain pitkittyivät. Tammamme haudattiin alueelle, jonne oli maanomistaja antanut haudata ja siellä lepää moni muukin hevonen.

  VastaaPoista
 11. Tuhkaamista suosittelen. Itselläni on tosin ollut vain pieneläimiä, mutta ne on kaikki tuhkattu ja haudattu eläinten hautausmaalle. Tuhkaamisessa sekin hyvä puoli, että sen voi säilyttää uurnassa, jos ei heti löydä hautauspaikkaa.

  VastaaPoista
 12. Meillä on kaivuri tullut pihaan ja haudattu maahan 3 kpl hevosia. Yksi jouduttiin lopettamaan klinikalla ja se meni klinikan toimesta kaatopaikalle, kun ei ollut silloin mahdollisuutta kuljettaa ruhoa omatoimisesti mihinkään.

  Tsemppiä <3

  VastaaPoista
 13. Luovutin rakkaan hevosen viime syksynä 30.9.2017. Yhteistä taivalta oli 25 vuotta ja tuntui erittäin pahalta 😭 ikävöin häntä niin paljon että sattuu💔❤

  VastaaPoista
 14. Paljon voimia! Oma ensimmäinen hevoseni ”onneksi” teki päätöksen taivaslaitumille lähdöstä itse. Tosin aikamoisella tavalla ehti huolestuttaa kun oli tarhasta karannut metsään kuolemaan. Poni joka oli koko elämässään karannut ehkä kerran, sillonkin vanhingossa :D Ei ollu ehkä iloisin tapa nähdä oma poni viimisen kerran 2 vuorokauden etsimisen jälkeen kuolleena metsässä:( Hänet sitten haudattiin rauhalliseen paikkaan heppojen kesälaitumien lähelle.

  Ja täytty myöntää ettei itsellä ole käyny edes mielessä uuden hevosen hankkiminen. Osaksi ehkä elämäntilanteen takia kun työt vie niin suuren osan aikaa. Mutta muiden hevosilla ratsastelu on riittäny vallan hyvin, vaikka ensimmäinen puoli vuotta ponin kuoleman jälkeen en ratsastanu ollenkaan.

  VastaaPoista
 15. Paljon voimia tulevaan, varmasti oikea päätös ❤️ Ready lopetettiin lääkkeillä ja Honkajoki kävi heti lopetuksen jälkeen hakemassa ruhon, eli ei pitäisi olla sen suhteen ongelmaa. Itse en enää halunnut olla autoon nostamista näkemässä, mutta mielestäni oli helppo ratkaisu kun sai rauhallisen lopetustilanteen kotona eikä enää sen jälkeen tarvinnut murehtia ruhon hävittämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, että ruho tultiin hakemaan nopsaan! Ja itsellä kyllä samat fiilikset, että en tiedä haluanko tuota autoon nostoa nähdä, vaikka lopetuksessa haluankin olla mukana.

   Poista
  2. Joo meillä taisi auto käydä hakemassa ehkä puoli tuntia lopetuksen jälkeen, voi tosin olla että oma käsitys ajankulusta ei silloin ihan pitänyt paikkaansa. Muistaakseni sovimme eläinlääkärin kanssa lopetusajankohdan nimenomaan Honkajoen auton kulkureitin mukaan, minkä takia varmaan ei tarvinnut juuri odotella siinä itse tilanteessa.

   Poista
 16. Omani lopetettiin piikillä kotipihaan. Ratkaisu kaduttaa. Ponilla oli sydän erittäin hyvässä kunnossa ja lopetus kesti erittäin kauan. Pultilla olisi lähtö ollut nopeampi... Honkajoki haki ruumiin sovitusti ja asiallisesti, suosittelen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että Honkajoki toiminut. Se taitaa nyt kallistua meille parhaaksi vaihtoehdoksi. Olen lukenut nimittäin muista blogeista, että ruhojen haussa on kestänyt vähän ikävän kauan, mutta monella täällä kommenteissa kyllä hyviä kokemuksia ollut.

   Poista
 17. Tsemiä ♥️. Ottakaa Lillistä ja Voitosta vielä kunnon muistokuvat, kun voitte! Miksi ette lopeta ampuen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunitelmissa olisi ottaa. Tosin meillä on niin paljon ihania kuvia, joten muistoja onneksi jää kuitenkin paljon.

   Ampuminen tuntuu jotenkin kamalalle, vaikka tiedänkin, että monen mielestä se on parempi tapa. Lisäksi meille ja hevosille tuttu eläinlääkäri tuntuu turvallisimmalle tavalle.

   Poista
 18. Honkajoelle menevät tuotantoeläimistä ainakin nimenomaan ne mitkä eivät niinsanotusti kelpaa muualle, eli kotona lopetetut/kuolleet ja lääkityt

  VastaaPoista
 19. Tuon on niin totta, että tässä vaiheessa, kun monet kyselevät, että tuleeko Lillin ja Voiton jälkeen uudet hevoset, niin se on uskomattoman tahditonta edes kysyä moista. Uteliaisuus on täysin ymmärrettävää, mutta jonkin sortin tilannetajua pitäisi ehdottomasti olla.

  Voimia Tiia! <3 Oman hevosen menetyksestä johtuva tuska ei poistu koskaan täysin, mutta sen kanssa oppii elämään, vaikka siihen meneekin ehkä aikaa. Lohduttavaa on kuitenkin, että olette tehneet oikean päätöksen ja Lilli ja Voitto pääsevät kirmaamaan vihreämmille laitumille vailla mitään vaivoja & sairauksia.

  VastaaPoista
 20. Omani lopetettiin heinäkuussa 2016 ampumalla. Rauhoitettiin ennen sitä kevyesti Domosedanilla ja putosi yhdestä laakista parissa sekunnissa. Takaa kuului naksahtava ääni ja tiesin, ettei elämäni hevosta enää satu. Joku katosi samalla ja en ole nää päässyt takaisin hevosten pariin, mikään ei tunnu oikein miltään kun hevosista on kyse. Olimme yhdeksän vuotta yhdessä, joista viimeiset kolme vuotta yritin kuntouttaa ystävääni lihas-/jännevammasta, joka uusi vielä 6kk ennen lopetusta. Anna itsellesi aikaa ja vapaus surra.

  VastaaPoista
 21. Ihana postaus ja liikuttava. Voimia tulevaan ❤❤

  VastaaPoista
 22. Mun tutun hevonen lopetettiin viime kesänä ja se haudattiin niiden omenapuiden luo jossa oli lähellä laidun, se oli mun mielestäni ihana paikka haudata se.

  VastaaPoista
 23. Salon eläintuhkaus toimii ympäri Suomen.

  VastaaPoista
 24. Hyvä päätös ja ihanaa, että olette jo varanneet ajan. Vaikka en teitä tunne, olen seurannut pitkään teidän elämää somessa. Ja vaikka asia ei minulle mitenkään kuulukaan, olen silloin tällöin miettinyt, että voi kun tekisitte lopetuspäätöksen pian, ettei kesä mene yhtäkkiä ohi, tule talvi ja mene maa jäähän ja joudutte odottamaan talven yli, milloin sitten taas olisi ollut mahdollista, että hepat olisivat ehtineet taas menemään huonompaan kuntoon. Ihanaa, että saavat lähteä neljällä jalalla seisten ja hyvässä kunnossa, onnellisina. Se on suurinta rakkautta, mitä eläimelleen voi tehdä. Ja sitten joskus, kun tätä aikaa katsoo taaksepäin, voitte olla vain onnellisia siitä, että hevoset lähtivät juuri niin.

  VastaaPoista
 25. Arvostan päätöstänne suuresti. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 26. Syvä huokaus ja voimia jo etukäteen. Meidän rakas koiraystävä lopetettiin tänä aamuna yllättäen. Olihan hän jo 14-vuotias ja olin osannut vähän jo valmistautua, mutta en sitten kuitenkaan. Itku silmässä katsoin sinun videota, koska meidänkin koira oli karkkari. Nyt ollaan vielä vähän shokissa ja olotilat vaihtelee itkusta "eipä tässä mitään"-fiiliksiin. Ja sellaista se varmaan tulee olemaan jonkin aikaa. Olen seurannut teitä pitkään ja vaikka olettekin nuoria, niin olette erityisen vastuullisia ja eläinten ehdoilla meneviä hepan omistajia. Kaikkea hyvää ja voimia suruun heppojen menettämisestä. ❤️

  VastaaPoista
 27. Meillä hepat on lopetettu kotona ja Honkajoki hakenut. Talli niin lähellä asutuksia/taajamaa ettei lähelläkään mtn paikkoja johka haudata:( Nyt uudella tallilla onneksi laitumen perällä varattu paikka ponille.

  VastaaPoista
 28. Menin itse hätätilanteessa lopettamaan ponin lääkkeillä ja näin jälkeenpäin ajatellut etten enään ikinä niin tule tekemään. Kaikki seuraavat tulevat kuolemaan ampumalla, siinä hevonen kuolee heti. Kun seurasin ell lopetusta lääkkeillä, se tuntui pitkältä operaatiolta, kun lääkkeitä piti paljon laitella. Ja hevonen kuolee siinä hitaasti. En ikinä enään. Mutta kaikki tekee itse parhaimmalta tuntuvan päätöksen. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimia teille tuleviin päiviin.
   Meillä lopetettiin hevonen hiihtolomaviikolla suolikiertymän takia. Vietettiin koko päivä klinikalla, lopetettiin lääkkeillä, koska ei voinut ampua. Mutta lääkkeillä lopetus tapahtui hyvin nopeaa. Ei mennyt varmaan kahtakaan minuuttia, kun hevonen oli kuollut.
   Naapuri kävi traktorilla hakemassa raadon myöhemmin ja se haudattiin meille pellon päähän.
   Elämäni kamalin päivä.

   Poista
 29. Voimia paljon teille 😭💗 Lilli ja Voitto on ihania ja tuli itku kurkkuun kun näin teidän videon missä luki ”Lillillä on syöpä”. Lilli ja Voitto on mulle jollakin tavalla tosi tärkeitä vaikka en ole niitä ikinä nähnyt livenä, varmaan kun oon teijän vanhoja videopostauksia katellu niin monta kertaa nii ne alkaa tuntumaan jo tutuilta.
  Ittelläni kuoli marsu jouluna ja silloin oli just tuo olo että ei enää ikinä uusia lemmikkejä koska niiden päästämisestä irti on hirmu vaikeaa. Oot tosi asiallisesti kertonu tästä ja ymmärrän ettei oo todellakaan helppoa päästää irti noin ihanista hevosista! Voimia vielä kaikille teille myös Voitolle ja Lillille❣️

  VastaaPoista
 30. Mun hevoseni menee teuraaksi, kun siitä joudun joskus luopumaan. Mielestäni syödyksi tuleminen on eläimelle arvokas loppu. Meillä on ollut koko minun ikäni lampaita ja teurastamoista pääasiassa hyviä kokemuksia... Osaavat yleensä asiansa ja lopettaminen käy nopeasti ja ammattimaisesti. Lisäksi meetvursti on hyvää. 😎

  VastaaPoista
 31. Paljonpaljon voimia tulevaan.

  Oma hevoseni jouduttiin lopettamaan äkillisesti n.7vkoa sitten. Hevonen oli yön aikana mennyt niit huonoksi että hermostokäskyt ei enää toimineetkaan kunnolla. Soitimme ell lopettamaan, tallin pihalle - hallin nurkalle. Hevoseni lopetettiin siihen ell toimesta, laitoimme liinat vielä hevosen seistessä että saadaan se nostettua traktorilla. isäni tuli illemmalla hakemaan traktorin ja peräkärryjen kanssa ja vietiin hevoseni isovanhempieni maatilalle, haudattiin entisen koiramme viereen. Tallille ei voitu haudata sillä se on pohjavesialueella.

  VastaaPoista
 32. Paljon voimia koko perheelle! Haikeeta ja ns. hyvästien jättöä voi tuo tallilla käyminen olla nyt jos päivä on tiedossa, mut nauttikaa joka hetkestä heppojen kanssa,oikeesti! Teitte varmasti sen ainoon ja oikean päätöksen, niin pahalta kun se tuntuukin. Tää tulee väistämättä jokaisella eläinten kanssa touhuavalla joskus eteen, jotkut kykenee siihen päätökseen ajoissa, jotkut vasta liian myöhään... Arvostan isosti teiän tapaa toimia. Lopetustavasta saa jokainen päättää itse, ison eläimen kanssa pulttipistooli on ehkä se nopein tapa,missä hevonen ei ehdi tilannetta edes tajuamaan.Tsemppiä!

  VastaaPoista
 33. Voimia jo nyt etukäteen! Luen tätä lounastauolla, ja kyllähän tässä meinasi itkemään rueta. Parin hevosen lopetuksessa olen ollut mukana, molemmat lääkkeillä. Eihän se niin nopeaa ole kuin ampumalla, mutta ei lopetuksesta ole jäänyt pahaa makua suuhun. Hevoset ovat niin levollisen näköisiä lopetuksen jälkeen. Tärkeintä on tieto siitä, että ne ovat päässeet parempaan paikkaan <3

  VastaaPoista
 34. Voimia tulevaan tiedän omasta kokemuksesta kuinka raskasta se oli kun piti luopua jostain niin rakkaasta ei sitä aluksi edes tajunnu että nyt se on poissa mutta sittenkun oikeesti tajuaa en enää nää sitä ikinä nii ajatus tuntuu karulta meillä ainakin on hevoset haudattu laitumen viereen❤

  VastaaPoista
 35. Otan osaa😢 itellä ei oo kokemusta omista hevosista mutta kyllä tää teidän tilanne tuntuu silti pahalta. Tsemppiä💔💔

  VastaaPoista
 36. Tuli itku heti ensimmäisten lauseiden aikana. Voimia. <3

  VastaaPoista
 37. Mun hevonen piti yllättäen talvella lopettaa, ja ruho vietiin kaatopaikalle. Olisin sen tottakai halunnut oman tallin pihaan haudata, mutta pohjavesialue :( Kaatopaikka tuntui aluksi ihan hirveältä ja mielessä ajatteli että siellä se makaa roskien seassa näkösällä. Mutta ruholle oli kaivettu valmiiksi hauta paljon kauemmas puhtaalle hiekkamaalle, eli ei se ollut ollenkaan niin paha.

  VastaaPoista
 38. Osanotot ❤ Itse kun jouduin ensimmäisen hevoseni lopettamaan, ajattelin etten enää ikinä tahdo uutta. Mutta ei mennytkään kuin reilu puoli vuotta niin ostin ponin ja hevosen. Hevonen jouduttiinkin lopettamaan alle vuoden yhteiselon jälkeen haavan takia joka oli niveleen asti ja tulehduttanut nivelet. Löysin taas uuden kivan hevosen, ja sen lisäksi toisenkin hevosen. Tämä toinen kuitenkin piehtaroi itsensä karsinassa jumiin murtaen reisiluunsa n. 4kk oston jälkeen. Edessä oli taas lopetus. Eli parissa vuodessa kolme hevosta jouduttu lopettamaan todella huonon tuurin takia. Mutta voin sanoa että aika parantaa haavat vaikka kliseiseltä kuulostaakin ❤ Jouduin tietyistä syistä myymään ponin ja hevosen vuosi sitten ja nyt olen hevoseton enkä ole ehtinyt edes ajatella uutta/uusia hevosia, takaraivossa kolkuttelee koko ajan mitä jos uudelle hevosellekkin kävisi joku onnettomuus tmv jonka takia joutuisin siitä luopumaan ennen kun ehdin edes hevoseen kunnolla tutustumaan.

  Tsemppiä ja voimia sulle ja Pinjalle ❤ Mun hevoset on kaikki lähtenyt ampumalla, jalan murtanut ammuttiin talliin ja kaksi lähti tuttujen matkaan trailerilla ja ampuivat heidän luonaan. En itse näe ampumista huonona vaihtoehtona, me annoimme hevosten lihat paikkakuntamme metsästyskoirille kun olivat lääkitsemättömiä.

  VastaaPoista
 39. Voimia tosi paljon, tuo päätös kertoo siitä miten paljon rakastatte Lilliä ja Voittoa. Tsemppiä, nauttikaa viimeisistä yhteisistä hetkistä! ♥

  VastaaPoista
 40. Ystäväni hevonen lopetettiin ampumalla, itse en omista hevosia mutta jos niitä joskus vielä tulee hankittua niin pidän ampumista kokeneen metsästäjän toimesta kaikken armeiliampana vaihtoehtona, eläin ei ehdi siinä ajattelemaan mitään kun saa syödä ykkösherkkuja mahan täyteen❤️ Lopetuksen jälkeen hevonen laitettaisiin lihoiksi, ehkä omille koirille. Tällöin eläimestä olisi hyötyä vielä kuolemankin jälkeen minkä mä koen enemmänkin kunnianosoituksena,toisin kuin sen että hyvää lihaa haudataan maan alle. Kaikki toki tekevät itse omat päätöksensä, eikä muilla ole siihen mitään sanomista. Itse toimisin näin ja myös ystäväni hevonen laitettiin lihoiksi, koko ruho syötettiin koirille.

  Voimia teille, päätös on varmasti oikea❤️ Ihailen teidän kykyä tehdä päätös ajoissa, liian monet pitkittävät eläimen kärsimyksiä ihan liikaa, ei se eläin ajattele huomista.

  VastaaPoista
 41. Hevoselle tuo on varmaan rauhallisin ja mukavin tapa lähteä, nukkua rauhassa pois omassa pihassa. Olen vierestä katsonut kun jalkavaivainen hevonen laitettiin lihoiksi ja sitä lastattiin viimeiselle matkalleen traileriin, sydäntä särki katsoa hevosen hangoittelevan vastaan kyytiin menemisen suhteen, puolisen tuntia sitä kärriin lastattiin. On ne viisaita eläimia kun aavistavat mitä on tulossa, itse en varmasti tule omia hevosiani lopettamaan muualle kuin omaan pihaan tai esimerkiksi klinikalle jos siellä jokin välitöntä lopetusta vaativa asia tulee ilmi. Voimia hankaliin ja surumielisiin viikkoihin ja erityisesti todella vaikeaan lopetuspäivään ❤

  VastaaPoista
 42. Minä myös suosittelen harkitsemaan ampumista. Se kuulostaa kamalalta, mutta on hevoselle todella reilu tapa, mikäli ampuja siis osaa vain hommansa. Hevonen kuolee silmänräpäyksessä ja on kuollut ennenkuin kaatuu maahan.

  Hevonen nukutetaan ennen lopetuspiikkiä (tai näin omalleni tehtiin, tosin klinikalla) ja usein hevoset taistelevat pysyäkseen tolpillaan ja koko lopetus kestää huomattavasti pidempään.

  Niin tai näin, tsemppiä tulevaan koitokseen ❤️ oman hevosen lopetuspäätös on rankka, ja arvostan että päätätte päästää kaverukset samaan aikaan pois, vielä kun eivät kärsi ❤️

  VastaaPoista
 43. Mahtava juttu, että teette tän päätöksen jo ajoissa, ettekä vasta siinä vaiheessa, kun oikeasti on pakko.
  Päätös on tietysti teidän, mutta itse pitäisin ampumista hevoselle parhaana vaihtoehtona. Kuulostaahan se rajulle, mutta juttu on nopeasti ohi. Totta kai tuttu ja osaava ell on lähes yhtä varma ja hyvä ratkaisu.
  Jättäkää tosiaan omaan arvoonsa nää kyselyt uusista hepoista ym. Menkää sen mukaan mikä itestä tuntuu hyvältä, mutta ehdottomasti suosittelen pitämään hevoset ainakin jollain tavalla osana elämää, vaikka alku vaikeaa onkin!

  VastaaPoista
 44. Meidän poni vietiin metsästäjälle jossa poni lopettettiin ampumalla ja haudattiin pellon reunaan missä oli muitakin hevosia

  VastaaPoista
 45. Tsemppiä tulevaa varten! Meiltä lopetettiin myös viime syksynä poni kaviokuumeen vuoksi ja kyllä se oli surullista, vaikka tiesin sen olevan oikea päätös. Kun eläinlääkäri totesi sydämen pysähtyneen, niin kyllä siinä itku pääsi.. Lopetuksen ajan olin ponin vieressä (meni tosi nätisti ja rauhallisesti), mutta hautaamista en halunnut katsella (haudattiin omille maille). Ennen lopetustilannetta kannattaa leikata pätkä jouhia muistoksi, niistä voi teettää vaikka jouhikorun.<3

  VastaaPoista
 46. Voimia vaikeaan päivään, koska vaikea se tulee olemaan vaikka kuinka on ajatellut kaiken jo läpi ja tietää ratkaisun olevan oikea (mitä se onkin).

  Oma hevoseni jouduttiin talvella lopettamaan jalan murtumisen vuoksi äkillisesti eli lääkkeillä. Muuten olisin valinnut vaihtoehdoksi teurastamisen tai ampumisen, jolloin hevosen voi vielä käyttää hyödyksi (suosin kierrätystä). Koska maa oli jäässä oli haudan kaivaminen lähes mahdoton ajatus, mutta googlettelemalla löysin tuon Honkajoen raatoauton. Auto tuli ihan muutamassa päivässä, tosin odottelu ei ollut meille ongelma kun oli pakkasta. En ollut katsomassa hakemista (enkä suosittele sitä teillekään). Kengät pitää olla pois (jos mahdollista) ja jos teillä päivä on jo sovittuna niin kannattaa sinne Honkajoellekin olla mahdollisimman pian yhteyksissä.
  Honkajoelle siis kelpaa myös lääkkeellisesti lopetetut eläimet, niistä pystytään tietyt osat käyttämään. Varmasti yksi helpoimmista tavoista jos hautaus ei onnistu.

  Voimia vielä kerran koko perheelle!

  VastaaPoista
 47. Mulla lopetettiin eka "oma" heppa ja se lopetettiin lääkärissä. Ja ruumis jäi sinne. Olin tolloin Lapissa lomalla kun oli joululoma 17-18. Sain kuulla lopetuksesta viikkoa myöhemmin sillä he eivät halunneet pilata reissua. Ostettiin sitten kolmas hevonen kun ei meidän toista heppaa yksin omassa tallissa viikkoa pidempää pystyny pitään, se meni ihan hulluksi ja nyt on kaks heppaa tallis onnellisina ja kolmas kattoo pilven reunalta ja varjelee hevosiamme😢

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän niin ton tunteen ku sulle tärkeä hevonen lopetetaan ilman että sä tiedät. Sillä olen itse kokenut sen. Voimia sulle ❤️

   Poista
 48. Ihanasti kirjoitettu ja kerrottu postaus💗
  Voimia paljon tulevaan ja hepoille terkkuja😍
  Ootte Voiton kanssa ihan huippu pari💗 Kunnioitan suuresti päätöstänne ja muutenkin sitä miten luovuyte hepoistanne💗😍 Parempi hevosille kuin pääsevät ikivirhreille laitumille😍

  VastaaPoista
 49. Alkoi kyynel valua tätä postausta lukiessa kun alkuajoista asti oon teidän menoa seurannut. Tulee kyllä tyhjä aukko sydämeen kun ei viikoittain enää luekkaan voiton ja lillin kuulumisista💔😌 ihanaa ja kunnioitettavaa päästää hevoset pääasiassa ”terveenä” ikivihreille. Meillä kaikki hevoset on haudattu tallin viereen tunturin juurelle. Sieläpäin harmillisen vaikeaa saada tallin ja kodin vierelle haudattua:/ toivottavasti löydätte itsellenne ihanteellisen paikan ja paljon onnea ja iloa viimeisiin viikkoihinne sekä hepoille paljon herkkuja ja rapsutuksia!☺️❤️🐴

  VastaaPoista
 50. Voimia tulevaan <3,otan osaa <3,kumpa voisin jotenkin suruasi helpottaa,jokaisesta maanpäällä olevasta on joskus luovuttava,mutta voin antaa vaan neuvon,kun itket....itke älä pistä vastaan...itelt meni rakas koira reilu vuos sitte,näin siitä unia paljon koska en osannut päästää irti...enkä antanu itteni surra asiaa,itken nyttekin,nii koirani ku lillin ja voiton takia......<3 <3 <3 <3 <3

  VastaaPoista
 51. Voimia koko teidän perheelle lopetuspäivään! Teette ihan oikean päätöksen, kun lopetatte hevoset vielä suhteellisen hyväkuntoisina. Ehkä laitatte hevoset Honkajoelle, mutta leikkaisitte kummankin harjasta tupsut, jotka hautaisitte tarhaan?

  VastaaPoista
 52. Teitte hyvän päätöksen kun päästätte hepat vihreämmille ennen kipuja,näin teen sitten joskus omankin hepan kanssa. Ootte tosi rohkeita kun "pystytte päästämään irti", itselläni on lemmikki joka on kuoleman sairas ja tiedän että se kannattaisi tehdä mutta yritän aina todistella ittelleni " se syö,juo ja liikkuu",vaikka varmasti sairaus haittaa sitä. En vain ole pystynyt tekemään sitä lopullista päätöstä vaikka tiedän että se on tehtävä ennemmin tai myöhemmin. Tsemppiä teille,muistakaa että lilli ja voitto ovat aina teidän sydämmissä:)

  VastaaPoista
 53. Mäntsälästä löytyy muistaakseni Tarhalehto nimellä eläinten tuhkauspaikka. Ylempiä kommenteja lukiessani täytyy myöntää, että matka on aika pitkä, mutta jos tuhkaus kiinnostaa/olisi kannattava vaihtoehto suosittelen selvittämään asiaa. Tsemppiä teille, nauttikaa viimeisistä yhteisistä hetkistänne. Olette siltä kannalta onnekkaita, ettei tämä tule yllättäen

  VastaaPoista
 54. Mun hevonen kuoli kolme vuotta sitten suolikierteeseen ja se lopetettiin et eka annettiin nukutus piikki ja sit se lopetus piikki. Ja meiltä haki kans se Honkajoki. Kamalalta se tosiaan näyttää mutta sille ei oiken mitään voi. Ainut et kenkiä ei saanut olla niin oli vähän ikävää repiä kuolleelta hepalta kenkiä irti. Jaksamisia teille ja ymmärrettävä ratkaisu! ❤

  VastaaPoista
 55. En hevosia tunne, tai teitä. Tuossa kohdassa kun kerroit että hevoset lopetetaan teidän pihassa pitkän laidunpäivän jälkeen, liikutuin. ❤😓 Itsellä on omia hevosia kolme, joista yksi ei välttämättä kauaa elä, riippuu miten vanhuus vaikuttaa siihen, enkä osaa ajatella että se pitää lopettaa joskus. S
  e on ainoa hevonen johon luotan 100%, jonka selkään voin mennä ilman varusteita vaikka väärin päin. Mitä teen sittenku se ei ole täällä? Outoa, että vaikka en tunne teidän hevosia, itken niiden lopetuksen vuoksi. Voimia teille <3

  VastaaPoista
 56. Voimia tulevaan ❤ "Meilläkin oli" hevonen (tavallaan ei ollut ihan meidän) joka oli entisen omistajan jälkeen tosi huonona. Yritettiin sitten äidin kanssa parantaa heppa, ruokittiin niin kun pitäisi, tehtiin parempi pihatto ja katsottiin että oli aina puhdasta vettä saatavilla. Vuoden kuluttua kuitenkin hevosen iän takia hoitoa ei edes kannattanut jatkaa, ei se siitä ikinä paranisi. Tultiin sitten siihen tulokseen että heppa lopetetaan, niin oli parempi myös hänelle. Haudattiin heppa pihalle kun kuitenkin oma oli. Siellä hän nyt sitten lepää.
  Toivottavasti kaikki menee kuitenkin hyvin ja oli kuitenkin hyvä ratkaisu teillä. Tulen kaipaamaan Lilliä ja Voittoa paljon. Vielä kerran voimia❤

  VastaaPoista
 57. Meillä hevoset onn haudattu tarhan suuren omenapuun vierelle. Tai siis 2-3hevosta:)

  VastaaPoista
 58. kun yksityisellä tallilla kävin, kaviokuumepotilas haudattiin tallin kulmalle. Ystäväni hevoset lopetettua ne haudattiin muistaakseni niiden kesälaitumelle.

  VastaaPoista
 59. Minulla 8vuotta ollut hevonen lopetettiin jalkavaivojen takia joulukuussa, meillä on lähellä teurastamo jonne hevosen vein. Kuukausi sitten jouduttiin lopettamaan vanha ponimme, joka meni yllättäen tosi huonoon kuntoon. Se lopetettiin ampumalla tutussa metsätarhassa ja haudattiin sinne. Olen kuullut paljon huonoja kokemuksia lääkkeillä lopetuksesta, siksi olen päättänyt ettei omiani niin lopeteta.
  Meiltä kotoa Honkajoki hakee aina välillä nautoja. Joskus voi kestää pidempäänkin että tulevat hakemaan, kannattaa olla hyvissä ajoin sinne yhteydessä, että toivotte haun tietylle päivälle.

  VastaaPoista
 60. Yleensä on parasta tehdä niin, kuin itsestä parhaimmalta tuntuu, mutta joskus on tehtävä töitä muiden eteen että muut voisivat hyvin. Kun päästää kärsineen menemään ensin tuntuu hirveältä mutta pian tajuaa kuinka ihania muistoja on heistä/hänestä tullut. Kukaan ei sellaista unohda joka on joskus hänet onnelliseksi tehnyt.
  Kunnioitan päätöstänne ja hyvää hyvää jatkoa teille sekä hevosille. Vaikka Lilliä ja Voittoa en koskaan nähnyt tai tuntenut vidoistanne huokui ihana rakkauden lämpö tänne asti. ❤️❤️��������❤️❤️

  VastaaPoista
 61. Voimia tulevaan! Oma hevoseni on ollut minulla kohta viisi vuotta ja jonkun verran sairastellut. Sairastamisen ja jatkuvan klinikalla ramppaamisen takia päätin joskus että me ei enää anneta sen kärsiä jos jotain vakavaa sattuu josta tulisi pitkä kuntoutus, vaan antaisimme hevosen mennä ja lopettaisimme sen. Onneksi hevonen voi tällä hetkellä hyvin, mutta jokaisen hevosenomistajan tulee tietenkin ajatella sitäkin, että joskus lopettaminen on hevosenkin kannalta paras vaihtoehto.

  Tsemppiä teille molemmille, nämä ei ole helppoja asioita <3

  VastaaPoista
 62. Oma ruunani lopetettiin pian kolme vuotta sitten. Tein saman päätöksen lopettaa siinä vaiheessa, kun kipu ja kärsimys ei vielä ollut edennyt pitkälle, sillä tiesin ettei se koskaan tule parantumaan kroonisista sairauksistaan. Hankala päätös mutta lopulta iso helpotus. Meillä luottoeläinlääkäri nukutti lääkkeillä oman tallin pihaan ja lähtö oli todella rauhallinen ja kaunis, ei mitään pahaa sanottavaa tästä lopetustavasta. Hautaaminen onnistui onneksi tallin maille laitumen reunaan.

  VastaaPoista
 63. Meiän hevonen oli lopetettu nukutuksella. Sitte se vietiin tallin lähellä olevaam metsään traktorilla ja haudattiin sinne

  VastaaPoista
 64. Voimia teille�� Olen seurannut teitä ihan teidän youtuben alkuaikojen alusta. On ihan sika harmillista tietää että kohta Lilliä ja Voittoa ei olekkaan:(Lilli ja Voitto on tullut ihan sika tärkeäksi näitten vuosien varrella kun olen teitä seurannut.

  VastaaPoista
 65. Tuo päätös teidän olisi pitänyt tehdä jo pari vuotta aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai lopettaa Voitto vain ratsastusta estävän jalkavamman takia tai lopettaa Lilli, joka oli täysin terve? Ok...

   Poista
  2. Eipä teitä enää kumpaakaan ole pitkään aikaan hevoset kiinnostaneet.

   Poista
  3. Sinähän sen tiedät...:) Ja minusta tuo ei ole syy lopettaa hevosta.

   Poista
 66. Voimii💖 itekki jouduin tällä viikolla itse asiassa luopumaan erittäin rakkaasta hevosesta ja voin sanoo että ikävä jyskyttää edelleen ja lujaa 😥💖

  VastaaPoista
 67. Hirveästi voimia teille, ottakaa kaikki irti viimeisistä yhteisistä hetkistä ❤️ ja tsemppiä myös noiden ilkeiden ja ajattelemattomien kommentoijien kanssa, ootte varmasti tehneet aina parhaanne hevosten eteen ja asettaneet niiden hyvinvoinnin etusijalle.

  VastaaPoista
 68. Meidän poni haudattiin Ystävänpuistoon Kurikkaan. ❤️

  VastaaPoista
 69. Voimia todella paljon itse kokenut saman, mutta vuoden välein on tullut jokin sairaus tai paha loukkaantuminen hevoselle jonka myötä ”pakko” lopettaa, nauttikaa vielä kun voitte❤️

  VastaaPoista
 70. Voi ei Tiia! Mutta teit oikean päätöksen.♡ Voimia!

  VastaaPoista
 71. Voisitteko tehdä haastattelun(videon?) miten teidän vanhemmat on kokenut tän koko blogi ja videointitouhun? Etenkin niiltä ajoilta kun aloittelitte, kävitte enemmän kisoissa ja valmennuksissa. Ja mitä ajatuksia heillä on ollut hevosten hankkimisen suhteen ja onko ollut jotain ongelmia niiden hoidon järjestämisessä jne.

  VastaaPoista
 72. Paljon voimia ja jaksamista teille❤️ Oma poni lopetettiin kesällä 2016 ja siitä ajasta lähtien päivät ovat tuntuneet ikuisuuksilta koska et löydä yksinkertaisesti tekemistä ajalle milloin vietit aikaa ponin kanssa. (varsinkin lomilla). Poni oli ollut minulla ainakin 6 tai 7 vuotta ja hänestä luopuminen oli todella vaikea päätös mutta en halunnut hänen kärsivän enää yhdestäkään kaviokuumeesta. Sairaus oli siis pienelle shettiksellemme krooninen ja pitkän aikaa oli ilmankin mutta uusiutui pari vuoden sisällä uudelleen jolloin päätimme luopua rakkaasta perheenjäsenestämme. Olen 15 vuotias tällähetkellä ja Poni on yhä muistoissani ikuisesti koska häntä ei voi korvata. Me itse hautasimme ponin peltomme reunalle jota emme käytä rehun tekoon. Siellä hän saa levätä rauhassa ja se on rauhan paikka itsellenikin kun siellä tulee välillä istuskeltua.

  VastaaPoista
 73. Oma suokkiruunani meni lopetuksen jälkeen biopolttoaineeksi. Mielestäni se oli paras vaihtoehto, koska lihoiksi en olisi laittanut ja tuhkaus/hautaaminen ei ollut mahdollista.
  Ja ainakin tiedän polttoaineen olleen todella priimaa ja täyttä hevosvoimaa, mikä kuljettaa pitkälle.

  Tsemppiä ja voimia, suru ottaa aikansa ja sille pitää antaa tilaa. Muuten se ei pääse muuttamaan muotoaan.

  VastaaPoista
 74. Oma hevoseni lopetettiin kolme vuotta sitten lääkkeillä kotona. Lopetus sujui rauhallisesti ja se tehtiin pihatossa, missä oli rauhallista, mutta helppo siirtää traktrilla pois. Suosittelen lopettamaan ulkona ja useamman ihmisen kaatovaiheeseen. Ison hevosen kaataminen ei ole kovin helppoa nätisti. Meillä ei ole pohjavesiä tai vesistöjä lähellä, joten pystyttiin hautaamaan laitumelle metsään. Eihän se siirto vaihe kovin kaunista katsottavaa ole, mutta eipä siihen oikein muutakaan järkevää keinoa ole kun kotona lopetetaan. Honkajoki on ihan hyvä vaihtoehto, jos kotona ei ole paikkaa johon saisi haudata. Kotipihalle voi kuitenkin laittaa jonkun muistolaatan yms. vaikka hautaa ei olisi.

  Hevosen varusteet kannattaa lajitella mahdollisimman pian ja laittaa myyntiin, koska ne jää helposti pyörimään. Myöskään kun niitä ei enää tarvitse niin huolto jää ja ne menevät huonoiksi. Saattaa kuulostaa kylmälle, mutta itselläkin oli vuosi aikaa suunnitella lopetus, joten asioiden käsittely oli jo hyvin pitkällä lopetuspäivänä. Myös kaikki ilmoitukset hippokseen yms. kannattaa tehdä kerralla niin ei tarvitse myöhemmin miettiä mitä pitäisi vielä tehdä.

  Hevosen lopettaminen on raskaspäätös, mutta sairaan hevosen kohdalla oikea. Aina löytyy kyseenalaistajia, mutta ei niistä kannata välittää kun itse tietää mikä on oman hevosen tilanteessa parasta.

  VastaaPoista
 75. Voimia raskaisiin aikoihin. Hevosta en ole lopettanut, koiria useamman. Aina se tuntuu yhtä hirveältä. Mutta toisaalta lopetuksen ja ensimmäisen surun jälkeen on tullut helpotus kun pitkään mieltä painanut asia on vihdoin ohi ja tietää ettei rakas eläin joudu kärsimään.

  Kannattaa varautua henkisesti siihen että lopetus ei menekään niin kauniisti kuin toivoisi. Eläinyksilöt reagoivat lopetusaineisiin ja koko tilanteeseen eri tavoilla. Mutta se on nopeasti ohi ja eläinlääkäri tekee varmasti työnsä taitavasti.

  Jos päätätte haudata kotiin niin miettikää tarkkaan miten hautaatte niin ettei mikään petoeläin pääse kaivelemaan ruhoja. SE ei ole kiva näky. :( Monet koiriaan raakaruualla ruokkivat omistajat ottaisivat mielellään hevosenruhon vastaan ns. kimppaostoksena, ja esim. metsästysseuroilla on säilytys- ja käsittelytiloja. Mutta tuo Honkajoki on tietysti myös hyvä vaihtoehto.

  VastaaPoista
 76. Mäkin toivotan teille voimia <3 Surettaa itseänikin kun olen niin pitkään teitä seurannut, mutta hyvä että pystytte tekemään vaikean päätöksen eikä hevosten tarvi kärsiä. On reilua että kerrotte meille seuraajille asiasta ajoissa, ettei se tule sitten yllätyksenä/järkytyksenä myöhemmin. P.S. Tosi hyviä videoita teidän kanavalle on tullut viime aikoina, iso kiitos niistä! :)

  VastaaPoista
 77. Voimia teille. Vähän olen kuitenkin samaa mieltä aiemman anon kanssa, että teiltä on vähän innostus hevosiin lopahtanut. Taisivat jäädä pihakoristeeksi vanhempien hoidettavaksi. Tuo on ihan normaalia ja tapahtuu monessa perheessä. Lapsille tulee uusi elämän vaihe ja innostukset, silloin koirat, kissat ja hevoset jäävät ns."vanhempien vastuulle".
  Voimia tulevaan päivään!

  VastaaPoista
 78. Mulla tulee niin kova ikävä Lilliä ja Voittoa😭 mun mielestä teitte hyvän päätösen että hevoset lopetetaan pitkän laidunpäivän jälkeen omassa tallissa❤ mulla ei ole hevosta mutta kun mun hoitoheppa piti lopettaa niin se oli kamalaa mutta muistot säilyvät aina❤ eläinlääkäri kävi lopettamassa sen hevosen kotitallilla ja sitte se haudattiin läheiselle pellolle jossa oli jo kaksi muutakin tallin hevosta❤ voimia teille❤ toivotaan että kaikki menee hyvin❤ nauttikaa vielä viimeisitä viikoista hevosten kanssa❤ mielestäni hevosten hautaaminen on hyvä päätös kunhan löytää oikean paikan❤ pitäkää muistoista kiinni❤

  VastaaPoista
 79. Tsemppiä kovasti tulevaan! Kauniit muistot onneksi säilyy aina! <3 Mulla ei ole valitettavasti muusta hevosten lopetus tavasta kun teurastuksesta ja hätä-ampumisesta kokemusta, mutta hätä-ammutut on pystytty onneksi hautaamaan omalle laitumelle. On kuitenkin tosi hienoa lukea, kuinka arvokkaan lopun olette päättäneet hevosille antaa, arvostan sitä todella! Viimeisin hevoseni meni 2012 vuonna, enkä hevosten parissa ole yrityksistä huolimatta pystynyt olla enää samalla tavalla kuin ennen.. :/ Hevoset on lähellä sydäntä ja vielä jonain päivänä hankin oman hevosen, sitten kun aika on jälleen.

  VastaaPoista
 80. Tsemppiä odotusaikaan ja paljon voimia sen jälkeiseen suruun! Oman hevoseni lopetusajan päätin jo puoli vuotta etukäteen ja pitkä tottumisaika helpotti kyllä surutyötä, eikä lopetuspäiväkään tuntunut maailmanlopulta. Teimme kaikkia lempijuttujamme viimeisen päivän ajan.

  Lopetus hoidettiin ampumalla tutun eläinlääkärin toimesta. Hevonen rauhoitettiin ja pidin itse narusta kiinni loppuun asti, selkä hevoseen päin - itse ampumista en pystynyt katsomaan. Ampumisessa on mielestäni nopeuden ja varmuuden lisäksi sekin hyvä puoli, ettei hevosta tarvitse "kaataa" mitenkään erikseen, vaan se kaatuu siististi itsestään. Kaikki tulevatkin hevoset tulen lopetuttamaan kyllä ampumalla, eläinlääkäri oli tosiaan paikalla alle 15 minuuttia ja itse toimenpide kesti aseen latauksesta rakkaan hevosen poismenoon vain muutaman minuutin. Salon eläintuhkaus haki ruhon ja tuhkat sai hakea parin viikon päästä. Toimivat koko Suomessa, kuten joku taisikin jo mainita.

  VastaaPoista
 81. Voimia teille tulevaan! Leikatkaa hevosten hännistä jouhia, joista voi teettää vaikka rannekorun. Itselläni on sellainen rakkasta edesmenneestä hevosesta ja se toimii kuvien lisäksi ihanana muistona❤

  VastaaPoista
 82. Voimia teille💖 tallilta jossa ratsastan lähtee huomenna hevonen vihreille laitumille. Ekana kuitenki joksikin aikaa laitumelle, ja sen jälkeen lääkeillä uneen💖. Itse lopettaisin ampumalla, mutta en voi vaikuttaa asiaan kun kyseessä on ratsastuskoulun hevonen :(. Kyseessä oleva hevonen on jo vanha, ja hänellä on myös puhkuri, joten on jo aika hänen lähteä. Toivottavasti teillä hoituu lopetus ongelmitta, voimia paljon💖

  VastaaPoista
 83. Tässä eilen jouduttiin lopettamaan meidän minishettiksen seurahepo, 23v eestinhevosruuna😭💔 Se oli kaatunut eikä päässyt ylös😭se vietiin lopettamisen jälkeen POLTETTAVAKSI😱 minkään eläneen eläimen ruumista ei pidä viedä poltettavaksi, ei sitten hevosen, kuin marsunkaan😡vähän kunnioitusta! Kuolleet eläimet pitäisi haudata! Tietysti ymmärrän sen, että jos ei ole mitään paikkaa haudata, mutta tämän hevosen olisi voinut haudata! Se olisi sama asia jos kuolleiden ihmisten raatoja alettaisiin polttaa! Ihmisetkin ovat eläimiä!
  Terveisin,
  Erittäin Eläinrakas Hevoshullu Ihminen❤️🐎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori nyt vain, mutta missä tynnyrissä olet kasvanut vai oliko kommenttisi provo? Miten ajattelit että tuhkaamalla hautaus tehdään jos ei polttamalla?

   Poista
  2. Sitä ei tuhkattu,se POLTETTIIN. Musta tuhkaus on sellainen että se poltetaan, ja sitten tuhkat ripotellaan/haudataan esim. Hevosen laitumelle. Mutta tässä tapauksessa tuhkia ei haudattu minnekään.Että niin.

   Poista
 84. Mulle tosi tärkeä hevonen jouduttiin lopettaa muutama vuosi sitten. Lopetus tapahtui klinikalla, lääkkeillä omassa trailerissa, jolla tuotiin kotiin haudattavaksi. Itse halusin ehdottomasti olla mukana hepan viimeiset hetket. Voimia teille ja olkaa täysillä mukana hevosten viimeisillä viikoilla💕!

  VastaaPoista
 85. Otatteko jouhia talteen poneilta?

  VastaaPoista
 86. Honkajoelta parikin kertaa kokemusta.. Hyvik toiminut vaikka se onkin ikävää.. Vinkiksi:kannattaa ensin soitella sinne honkajoelle ja kysyä millä aikataululla pääsevät ja sitten vasta tilata eläinlääkäri sen mukaan :) ell pääsee useimmiten aika hyvin paikalle ja on helpompi siirtää kun se auto.. Voimia

  VastaaPoista
 87. Itte en oo hevosta joutunut päästämään pois mutta kaksi ponikokoista koiraa lähti viime vuosina. Toinen haudattiin pihalle kun naapuri tuli ystävällisesti traktorilla kaivamaan kuopan ja nostamaan sen sitten sinne. Toinen lopetettiin eläinlääkärillä ja saatiin sieltä suoraan tuhkaukseen. Suosittelen tätä tuhkausta kun sen saa sitten mukaan myös muuttaessa.

  VastaaPoista
 88. Jotkut metsästäjät oottaa mielellään hevosen lihaa koirille ruuaksi. Meidän tallilta lähti yksi hevonen näin, lopetettiin pihaan ja metsästäjät vei koko hepan mennessään. Silloin ei tietenkään varmaan voi lääkkeillä lopettaa, mutta helppo keino pästä ruhosta eroon ja metsästäjälle vaan hyöty. Aika karulta kuulostaa enkä tiedä voisinko omia hevosia kenenkään ruuaksi antaa mutta kannattaa miettiä🙄

  VastaaPoista
 89. Paljon voimia!♥ Minulle erittäin rakas ja tärkeä hevonen lopetettiin muutama viikko sitten. Harmittaa ja tuntuu edelleen erittäin pahalta. Ajattelen kuitenkin, että se oli hevoselle kaikista paras vaihtoehto. Hevonen lähti teuraaksi, minä en teurastusta kannattanut, mutta ei mulla siihen päätökseen sanan valtaa ollut. Eniten suosittelisen hevosen ampumista. Pääsee nopeiten kivuista eikä hevonen tilannetta kerkeä tajuamaan. Hevosella on sen verran vahva sydän, että yleensä lääkkeillä lopettaminen on pitkää ja kivuliasta hevoselle jos lääke ei heti tehoa. Tehkää niin kuin parhaaksi näätte! Vielä kerran paljon voimia♥

  VastaaPoista
 90. Oon seurannu teijjän youtube kanavaa ja blogianne varmaan 6 vuotta ja en ikinä ajatellit että kohta on se päivä jolloin ei enään tuu muista ihanuuksista videoo :( luin tässä nuo kaikki kommentit että se Honkajoki kuulostaa parhaalta vaihtoehdolta :) toivottavasti pärjäätte asian kanssa loppuun asti :3 Lilli ja Voitto kulkee aina teidän sydämmessä ❤ iina 3>

  VastaaPoista
 91. voi tiia! mutta teit oikean päätöksen! se kertoo että rakastat niitä ja haluat että ne pääsevät pois kärsimyksestä:) voimia!

  VastaaPoista
 92. meidän tallilla on hevonen kaino joka lopetetaan jossain vaiheessa tätä kesää ja mulla on toistaseksi elossa oleva lv jolla on kalkkeumaa jaloissa joku kaunis päivä se joudutaan lopettamaan mutta vasta parin vuoden päästä kun herralla voi vielä ratsastaa jos haluat kuulla siitä lisää niin käy kattoo blogi varjossa kasvanu se ei oo mun blogi vaan mun hepan vanhan vuokraajan sehän teki susta ja voitosta sen hienon piirustuksen

  VastaaPoista
 93. meillä hevoset lopetetaan ampumalla se on niille se nopein loppu

  VastaaPoista
 94. Siis voi että D':
  Minä en todellakaan voisi luopua kenestäkään.
  Kunnioitan paljon päätöstäsi, vaikka uskon sen tekevän kipeää :'(

  VastaaPoista
 95. Hirveästi tsemppiä ja voimia tulevaan ❤ En varmaan tiedä läheskään miltä teistä tuntuu mutta uskon että aika kauhealta, sillä jo se tuntui minusta ihan hirveältä kun hoitoponini myytiin, mutta että oma hevonen ja vielä kuolema.. 😭
  Teitte varmasti oikean ratkaisun ja tehkää niinkuin sydän teille sanoo ❤

  VastaaPoista
 96. Eräs tuttavan hevonen meni lopetuksen jälkeen lukion eläinlääketieteellisen linjan opetuskäyttöön. Elikkä paloina pakastimeen. Mutta tämä ei ole mielestäni paha asia vaan hyvä että heillä on tällaistakin käytännön opetusta.

  VastaaPoista
 97. Me jouduttiin lopettamaan viime kesänä
  Rakkaan kissan tiedän miltä se tuntuu
  Poljon stempiä

  VastaaPoista
 98. Jotenkin, vaikka postauksen aihe oli surullinen, olit kirjoittanut tämän kauniisti ja asiallisesti. Tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
 99. Toi kuulostaa niin ikävältä vaikka ei minun hevosia ole niin tuntuu kurjalta puolestanne. Mutta oletteko te pinjan kanssa siinä loppuun asti kun ne lopetetaan <3 Voimia ihan sikana💖😢

  VastaaPoista
 100. Raskas päätös mutta se on vaan suurinta rakkauta päästää irti rakkaimista hevosista. Mutta vielä muustutan että muistakaa ilmoittaa Hippokseen posto ilmoitus ell pystyy myös tämän neuvomaan ja jopa varmaan voi sen tehdäkkin.

  VastaaPoista
 101. Meillä haudattiin eilen meidän hevonen. Meidän hevonen haudattiin sen tarhaan ja tänään me lopetetaan meidän vanhin koira����������

  VastaaPoista
 102. Voimia!❤
  Meillä lopetettiin suokkiruuna 6.10.2017 joka oli ollu mulle tosi tärkee💔

  VastaaPoista
 103. Paljon voimia viimeisiin hetkiin! Harmittaa teidän puolestanne, kun eri somekanavissa tulee tilanteeseen sopimattomia kysymyksiä teille... Olisi hyvä, että oltaisi hienotunteisia, eikä kyseltäisi liikoja tai kyseenalaistettaisi teidän ratkaisuanne. Raskas ja vaikea päätös, mutta samalla kuulostaa harkitulta ja oikealta. Musta on ihana ajatus, että hevosenne lopetetaan nimenomaan teidän kotonanne, niiden rakkaassa ja tutussa ympäristössä. Ja että saavat nauttia toistensa sekä teidän seurastanne viimeiseen saakka. Eläimen omistajana yksi tärkeimmistä päätöksistä, ja samalla vaikeimmista, on päätös lopettamisesta sitten, kun sen aika on. Se on mielestäni viimeinen palvelus rakkaalle eläimelle ja siksi tuntuukin kohtuuttomalta kyselyt siitä, ettettekö olisi surullisia tai miksi lopetatte hevosenne. Asioita, joita ei pitäisi joutua selittämään kenellekään. Uskoisin, että jokainen rakkaan lemmikkinsä kuoleman ja mahdollisesti myös lopettamisen siinä yhteydessä kokenut ymmärtää ratkaisunne ja myös sen surun, mikä ei välttämättä somekanavissa täysin näy. Toivoisinkin, että seuraajanne antaisivat teille myös aikaa ja rauhaa surra tapahtuman jälkeenkin. Okei nyt lähtee hieman rönsyilemään tämä kommenttini, mutta todella paljon voimia itse tilanteeseen ja suruprosessiin myös sen jälkeen <3 Olette tehneet kaikkenne hevosten hyvinvoinnin eteen ja hevosillanne on varmasti ollut todella hyvät oltavat teidän luonanne. (Kommentin voi jättää julkaisematta, jos koet paremmaksi niin).

  VastaaPoista
 104. Voimia tähän hetkeen. Minun heppa jouduttiin lopettamaan talvella ähkyn vuoksi. Salon eläintuhkaus haki hevosen lopetuksen jälkeen tallilta ja homma hoitui todella hyvin, iso kiitos heille. Saimme tuhkat, jotka hautasimme tallimme pihaan.

  VastaaPoista
 105. Ihanat, viisaat nuoret naiset! <3 On varmasti kova paikka teille, mutta tiedätte tekevänne oikein. Ihanasti olette myös ajatelleet nuoria seuraajianne ja valmistelleet heitäkin tähän, vaikka tässä tilanteessa saisi olla toki itsekäskin. Kaikkea hyvää, voimia ja jaksamista koko perheelle ja heposille kultaisia porkkanoita ja ikuisia sokerivuoria, vihreää heinää ja tuulen mukana juoksemista.

  VastaaPoista
 106. Hei! Jouduin itsekkin luopumaan omasta rakkasta hevosystävästä jokunen vuosi sitten. Kesken estetunnin sattui kohtalokas tapaturma jossa hevosella murtui todella pahasti takajalka kintereen kohdalta niin, ettei sitä olisi kuin amputoimalla korjattu, ja ajattelimme ettei se olisi hevoselle kovin mukava ratkaisu. Lopetimme hepan oman kotitallin laitumella, olin 12 vuotias ja se oli todella rankkaa pidellä sitä kun sille nukutuspiikki ja lopetuspiikki pistettiin. Kannatan ottamaan Voitolta ja Lilliltä jouhia talteen ja teettämään korut niistä niistä saa ihanat muistot, näin tein itsekkin! Voimia teille todella paljon!💗

  VastaaPoista
 107. Mun tutun hevonen lopetettiin viime kesänä. Ihan kauheaa han se oli😥 ampumalla jouduttiin lopettamaan kun ei eläinlääkäriä saatu kotitallille... Hevonen oli vasta 15 vuotias ja heti sen jälkeen jouduttiin lopettamaan meidän rakas koira. Joka oli ollut meillä koko elämäni siihen asti:(( Nyt keväällä lopetettiin taas yksi hevonen koska hän karkasi tarhasta ja katkaisi jalkansa😫 Tsemppiä sinne! Tiedän miltä rakkaan eläimen pois päästäminen tuntuu.

  VastaaPoista
 108. Todella paljon voimia koko perheelle! ❤
  Tiedän mitä käytte läpi. Tosin ei ollut oma hevonen. Vaan todella rakas liikutus hevonen, jolla ratsastin melkein joka päivä. Yhteistä matkaa meille tuli 2 vuotta. Kunnes yht äkkiä hevosen tila romahti muutamassa tunnissa niin pahaksi, että ei meinannut edes pystyssä pysyä. Eikä saatu edes selville että mikä tämän aiheutti. Mutta epäillään jotain suoliperäistä. Se oli kamalaa katsottavaa ja nähdä kun parasystävä kärsii. Eikä tähän ehtinyt valmistautua mitenkään.
  Arvostan päätöstänne todella paljon! Parasta lopettaa ne nyt, eikä vasta sitten kun ne on kipeitä. Kokemuksella sanon että se ei ole kivaa katsottavaa kun toinen kärsii ja odottaa varmaa kuolemaa. Onneksi Lilli ja Voitto saavat vielä viettää ihania hetkiä teidän kanssa. ❤

  VastaaPoista
 109. Tiedän tunteen kun lemmikistä on luovuttava. Ne edeltävät viikot/päivät on niin raskaita, jos se lopetus ei ole kiireellinen. Jaksamisia.

  VastaaPoista
 110. Tiedän miltä se tutuu paljon tsempiä kaikille

  VastaaPoista
 111. Niin paljon tsemppiä!❤️ Omasta rakkaasta lemmikistä luopuminen on niin vaikeeta, mutta kannattaa muistaa et välillä se on vaan paras vaihtoehto. Tulee kyllä ikävä Lilliä ja Voittoa kun on kattonut noita heppavideoita niin pitkään😪

  VastaaPoista
 112. Paljon voimia koko perheelle, olen todella pahoillani puolestanne!

  Pahin vaihe on minusta juuri päätöksen ja lopetuksen välinen aika, sen jälkeen helpottaa, vaikka toki suru on surtava eikä siihen ole oikotietä. Siihen asti sitä on vaan jotenkin kauhusta lamaantunut, vaikka yrittää ulospäin olla ihan normaali.

  Lopetin oman ponini nyt tammikuussa kotitallilla, eläinlääkäri piikitti. Lähtö oli nopea (minuuteissa ohi) ja rauhallinen. Minulle ei jäänyt traumoja vaan päällimmäisin tunne oli kiitollisuus. Vaikka käteen annetut kortit olivat huonot, sain sentään kauniin lopun tekemällä päätöksen ajoissa. Minusta on juuri oikein, ettette tekään jääneet odottamaan uusia kipu- ja sairauskohtauksia.

  Kaikki menee varmasti hyvin. Voimia!

  VastaaPoista
 113. Syvä osanotto tulevaa, hevosenomistajan vaikeinta tapahtumaa odotellessa. Rakkaasta ystävästä luopuminen on kamalinta maailmassa.

  Näin koiratarvikemyyjätätinä suosittelen erittäin lämpimästi hevosten teurastamista. Hevonen on koko Suomen luomuin liha, jonka lisäksi mm. allergiasta kärsivät koirat syövät usein 99% hevosta. Ajatus eläimen joutumisesta teuraaksi tuntuu varmasti ensin kammottavalta, mutta juuri eettisyyttä pohtiessa kanta voi mahdollisesti muuttua. Kun sielu poistuu ruumiista, jää jäljelle pääasiassa lihaa, rustoa ja luuta. Sen voi polttaa, haudata maahan mätänemään tai laittaa hyötykäyttöön, eikä se vaikuta muistoon parhaasta ystävästä. Sielu elää muistoissa ja sydämessä, huolimatta siitä, miten maallinen ruho on tästä maasta hävitetty.

  VastaaPoista
 114. En ole itse kokenut tuota mutta ehkä muutaman vuoden päästä joudun. Nimittäin eräällä shettis tallilla on eräs poni nimeltä Enska ja olen sielä käydessäni ratsastanut sillä hyvin paljon ja tulen varmastikkin ratsastamaan. Enska on siis 21 vuotias. Voin kuvittella kauniin kesä päivän kun linnut laulavat ja kukat kukkivat. En nää sitä tarhassa enkä karsinassa. Sitten voin jo ajattella pahinta.💔 ensiksi ajattelin että ne on sen verran vanhoja mutta kun luin postauksen loppuun asti muistinkin että katsoin kerran sun videota missä kävi ilmi että lillilä on syöpä.😟
  Voimia sulle! Ja kyllä sä vielä joskus löydät unelma hevosen! Nyt sä ainakin tiedät että joskus on myös luovuttava.❤

  VastaaPoista
 115. Paljon voimia koko perheelle erityisesti tiijalle ja pinjalle

  VastaaPoista
 116. Ajattelitko Tiia myydä Lillin ja Voiton varusteet vai jätätkö ne talteen muistoksi?

  VastaaPoista
 117. Osanotot koko perheelle <3 Ikävää, että hevoset ja opiskelut samaan syssyyn, aukesiko lääkiksen ovet Pinjalle?

  VastaaPoista
 118. Mun oma poni lopetettiin eilen, ja kaikki suru tuntuu kasautuvan päälle💔Voimia sinne teillekin vaikka on jo aika pitkä aika siitä kun parhaat lähti😭 Mut nii siis voimii teille ja leuka ylöspäin vaikka tämmönen tilanne onki 0️⃣💔😭

  VastaaPoista
 119. Voimia suureen suruun❣️❤️😭
  Ps. Tiedän miltä tuntuu menettää rakkaat hevoset, koska minullekkin on käynyt niin❣️😭

  VastaaPoista
 120. Meillä on ollut pitkään hevosia aina hevoset on viety teuraaksi minun mielestä se ei ole ollut hyvä idea ajatus on kamala mutta 2kk sitten minun hevoseni jouduttiin äkillisesti lopettamaan keuho kasvaimen takia joka huomattiin yht'äkkiä koska hevosella oli ollut kaikki ennen sitä päivää hyvin mutta olin päättänyt että minun hevonen haudataan mutta se ei onnistunut koska maa oli niin jäässä silloin joten eläilääkäri tuli lopettamaan sen se makasi pressun alla suulissa pari päivää sitten se haettiin enkö tiedä mitä sille tehtiin mutta olen onnellinen että se sai elää 15v ilman kipuja❤️

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.