Parempia valintoja | Näin vähennät muovia arjessasi

keskiviikko 29. elokuuta 2018



Kaupallinen yhteistyö WWF:n kanssa

En ole blogissa viime aikoina puhunut paljoa muusta kun pääsykoejutuista, mutta nyt sain niin tärkeästä asian puolesta kampanjoida, että oli pakko tarttua tilaisuuteen. Olen nyt asunut reilun vuoden yksin muutettuani lapsuudenkodista pois. Olen siis saanut (ja joutunut) olemaan yksin vastuussa valinnoistani. Kierrätänkö, mitä kaikkea kierrätän, mitä tuotteita ostan kaupasta ja mitä boikotoin jne. Olen siis ihan uudella tavalla kiinnostunut kuluttajana tekojeni seurauksesta ympäristölle. Youtuben puolella kuvasin viikko vegaanina -haasteen, jonka jälkeen en ole juurikaan lihaa syönyt enkä yhtään kertaa sitä kotiin ostanut. Vaikka eläinrakas toki olen on yksi suurimmista syistä tällaisiin valintoihin ympäristö ja toki se, että maapallomme voi hyvin vaikuttaa myös niiden eläinten hyvinvointiin.

Kaupungissa on myös todella helppoa kierrättää ja vähän aikaa sitten saimme taloyhtiöömme muovinkeräyksenkin. Se on vähentänyt todella paljon sekajätteeseen menevää tavaraa ja roskiin laitettavaa ei paljoa nykyään edes ole. Kun kierrättäminen on tehty näin helpoksi kaupungissa asuville, tulee sitä myös toivottavasti mahdollisimman monen harrastettua.

Kaupungissa asuessa on myös tosissaan huomannut sen kuinka paljon ihmiset sotkevat, vaikka roskiksia on takuuvarmasti helpommin saatavilla kun siellä maalla... Tölkit viskataan veneestä järveen ja roskat jätetään piknikin päätteeksi nurmikolle. Eräässä ruokapaikassa kysyin henkilökunnalta meneekö joku juttu biojätteeseen vai roskiin ja vastaukseksi sain että ei mitään väliä, ei meidän asiakkaista kukaan kuitenkaan kierrätä ja lajittele aterian jälkeen roskia oikein.

Olin todella järkyttynyt nähdessäni kuvia merten muovilautoista ja esimerkiksi todellisia kuvia Balilta siloteltujen instakuvien sijaan. Rannat T-Ä-Y-N-N-Ä muoviroskaa ja tämähän ei paljastu yhdestäkään bloggaajaan ottamasta ihanasta lomakuvasta... Kauniit maisemat turmeltuvat, jonka lisäksi muovista on niin paljon haittaa eläimille. Esimerkiksi miljoona merilintua kuolee muoviin vuosittain. Eikä muuten tarvitse mennä edes Balille saakka vaan oma lähimeremme Itä-meri on sekin jo täynnä muovia.

5 Helppoa vinkkiä vähentää muovia arjessa:

Kestopilli vaatii vähän vaivannäköä puhdistamisen suhteen, mutta suosittelen silti, etenkin tällaisille pillien suurkuluttajille...! Nämä bambuiset sain Ruohonjuuresta. Mukana tuli kätevä pieni puhdistusharja.

- Unohda muovipillit. Itse rakastan juoda jäälaten pillillä ja usein juon ihan vettäkin pillillä. Se vaan maistuu niin paljon paremmalle, mutta pilleistä kertyvä muoviroskan määrä on ihan järkyttävä etenkin tuollaisella käyttötahdilla! Jos pilleistä on vaikea luopua kokeile kestopillejä, jotka voi pestä helposti käytön jälkeen tai biohajoavia maisstärkkelyksestä tehtyjä pillejä. Itse käytin aluksi biohajoavia pillejä, mutta kun luin, että ne eivät ole kovin hyvä ratkaisu muoviongelmaan hankin ihanat bambuiset kestopillit!

- Älä käytä kosmetiikan mikromuoveja. Etenkin kuorintavoiteissa, kimalteissa, deodoranteissa ja hammastahnoissa käytetään mikromuovia ja hiukkaset ovat niin pieniä, että läpäisevät vedenpuhdistamon suodattimetkin... Tutki siis tuotteen sisällysluetteloa erityisesti juuri aikaisemmin mainittujen tuotteiden kohdalla. Esimerkiksi CosmEthics sovelluksella voit tarkistaa tuotteen sisällön helposti jo kaupassa ilman syvempää perehtymistä ainesosaluetteloon.

- Suosi tuotteita, joita ei ole pakattu muoviin. Suurin osa mereen päätyvistä muoveista on nimenomaan pakkausmuoveja. Monesti kaupassa ei valitettavasti ole mahdollisuutta valita, vaan kaikki kurkut on vaan yksinkertaisesti pakattu muoviin. Monesti sulla on kuitenkin valinnanvaraa ja voit valita sen pakkaamattoman vaihtoehdon. Suurinta osaa hevi-osaston tuotteista ei myöskään tarvitse pakata siihen pieneen muovipussiin vaan voit liimata hintalapun suoraan tuotteeseen.

Valitse karkkihyllyllä irtokarkit tai suklaalevy (monet pakattu vaan paperiin ja folioon), smoothieta valitessa lasipullo muovisen sijaan, saippuaostoksilla osta palasaippua muovipullon tilalle jnejne. Hyvänä vinkkinä myös torit ja kauppahallit, joista melkein aina saa mitä vain ostettua ilman muovipakkauksia.

- Vaihda kuukautiskuppiin. Voin tunnustaa, että tämä vinkki on itsellänikin vielä to do -listalla, mutta ehdottomasti hyvä vinkki silti. Kuukautissuojista kertyy melkoinen määrä muovijätettä naisen elämän aikana, jonka lisäksi moni on vielä kehunut kuukautiskuppia muutenkin paljon paremmaksi. Muovijätteen lisäksi säästyy tässäkin vinkissä rahaa!

- Oma kassi mukaan kauppareissulle. Tämä on ehkä kaikkein helpoin vinkki, joka kaiken huipuksi on myös hyvä säästövinkki. Eli oma kassi mukaan ostosreissuille. Minusta on hyvä, että nykyään vaatekaupoissakin kassit ovat maksullisia. Ei tule enää otettua niitä turhia kasseja niin helposti mukaan kun se maksaakin. Jos joskus oma kassi on unohtunut ruokakauppaan mennessä niin melkein kaikista kaupoista löytyy myös biohajoavia"muovi"pusseja samaan hintaan kun tavallisia ja sitten hieman kalliimpia kestokasseja. Biohajoavat"muovi"tuotteet eivät tosin juurikaan ratkaise muoviongelmaa, sillä niiden hajoamistuotteet ovat edelleen jätettä.


Kangaskassi aina mukaan kauppaan. Muovia säästyy kun ostoksia ei tarvitse kantaa muovipussissa ja kangaskassit kestävät paljon enemmän painoa + lisäksi niitä löytyy vielä aika kivan näköisinä!

Nyt sulla koululainen on myös hyvä tapa auttaa ympäristöämme päivätyökeräyksen eli taksvärkkipäivän muodossa koulusi kautta. Vinkkaa opettajalle/oppilaskunnalle/luokkakavereille WWF:n Sulaa hulluutta!...kun jää sulaa ja muoviroskat päätyvät meriin -päivätyökeräyksestä ja lähteekää te tekemään hyvää. Tämän vuoden kohteena on tosiaan muovin uhkaama Itämeri ja arktinen meriluonto lajeineen ja elinympäristöineen. WWF on apuna ja asiantuntijana ympäristöasioissa yhtenä maailman vaikuttavimpana ympäristöjärjestönä. Se pystyy konkreettisen kenttätoiminnan lisäksi vaikuttamaan päätöksentekoon poliittisissa neuvottelupöydissä ja asiantuntijaryhmissä. Esimerkiksi Suomessa WWF on vaikuttanut ympäristölakien valmisteluun.

Mä kampanjoin jo viime vuonna tästä samasta keräysaiheesta ja oli ilo kuulla miten monen koulut siellä lähtivät mukaan! Lue lisää päivätyökeräykseen täältä ja lähde mukaan. Muista seurata myös WWF:n Facebook-sivuja niin pysyt ajan tasalla ympäristöasioista.

Muista, että juuri sinä voit vaikuttaa jo pienilläkin arjen valinnoilla ympäristöömme <3

47 kommenttia

  1. Hyviä vinkkejä ja tärkeä aihe!

    VastaaPoista
  2. Ihana postaus ja älyttömän tärkeä aihe ! Mun mielestä just kivaa kun bloggaajatkin on näihin yhteistöihin lähteneet mukaan ja oikeasti pienilläkin jutuilla autetaan ympäristöä!! Lisää tämmöisiä <3

    VastaaPoista
  3. Ilahduin tosi paljon kun huomasin tämän postauksen! Toivottavasti moni ottaa mallia tästä ja alkaa miettiä omia kulutustottumuksiaan.. Monesti tuntuu vaikealta olla tukematta sitä järjetöntä muoviteollisuutta juuri pakkausten vuoksi, mutta ne on just ne pienet teot joista se lähtee. Hyvä Tiia <3

    VastaaPoista
  4. Itse olen tuota kuukautiskuppia kokeillut ja voin kyllä suositella! Tuote vakiintui heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Alussa oli hieman hankala asetella kuppi, mutta kyllä sen nopeasti sitten oppi ja parasta näissä on se, että niitä ei kyllä tunne ollenkaan ja niitä voi käyttää jopa 12 tuntia kerralla. Lisäksi ovat hyvin halpoja ottaen huomioon, kuinka kauan samaa kuppia voi käyttää. Itse en kyllä enää vaihtaisi takaisin siteisiin tai tamponeihin, kun niiden kanssa sai koko ajan pelätäkin, jos vuotavat.

    VastaaPoista
  5. Kestopillit ois kyllä tosi käteviä! Mistä ostit nuo sun pillit? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi bambuset on Ruohonjuuresta! Sieltä löyty useita kestopillivaihtoehtoja :)

      Poista
  6. Ekoteko on myös suosia suomalaisia tuotteita niin pitkälle kuin voi, ja jättää ruokavaliostaan pois cashewpähkinät, mantelit, avocadot sekä puolaiset & kiinalaiset tuotteet, koska niiden tuotannossa on paljon epäkohtia. Näin ei tueta tuotantoa, joka harjoittaa samalla rikollista toimintaa tai kuluttaa huomattavasti vettä muutenkin jo kuivissa olosuhteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet aivan oikeassa tässä :) Kaikkein parastahan olisikin syödä suomalaista kasvipainoitteista ruokaa, mutta jos lihaa haluaa syödä niin parhaat vaihtoehdot ympäristön kannalta löytyy tosiaan mahdollisimman läheltä.

      Poista
  7. Samaa olin sanomassa kuin yllä oleva ano. Halusin myös huomauttaa, kun olet monesti maininnut ettet juurikaan syö enää lihaa ja suosit kasviksia. Jos lihantuotanto loppuisi kokonaan, ympäristö saastuisi enemmän, koska vihanneksia ja kasviksia kulutettaisiin paljon nykyistä enemmän. Niiden kasvattamiseen puolestaan tarvitaan lannoitetta, joka valmkstetaan teollisesti öljystä. Ompa ekoteko vai mitä? Lisäksi kastelujärjestelmät tulisivat viemään osan vedestä, joka ei ennestään kuivuusongelmista kärsivissä maissa todellakaan olisi ynpäristölle suotuista. Puolensa siis kaikessa ja kohtuus kaikessa. Toivoisinkin, ettet aina niin kärkkäästi puolustaisi kasvisruokaa, vaan tutkisit myös asioiden toista puolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista olisi saada faktaa tuolle "Jos lihantuotanto loppuisi kokonaan, ympäristö saastuisi enemmän, koska vihanneksia ja kasviksia kulutettaisiin paljon nykyistä enemmän". En nimittäin millään tapaa usko sen olevan totta ennenkun näen luotettavasta lähteestä mustaa valkoisella :D

      Ja tuohon kastelujärjestelemään ja veden loppumiseen. Et taida tietää paljonko lihatuotanto vaatii vettä? Esimerkkinä naudan kasvatus vaatii 13000l/kg kun taas linssien kasvatus 50l/1kg On toki sellaisia kasvikunnan tuotteita jotka vievät todella paljon vettä ja joita ei kannattaisi suosia tänne Suomeen kuljetettuna ainakaan esimerkiksi avokado vie n. 560l/1kg, mutta se on silti aika paljon vähemmän mitä liha...
      lähde: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/06/pitaako-liha-poistaa-lautaselta
      ja https://www.tekniikkatalous.fi/arkisto/2014-10-01/Tiedätkö-paljonko-vettä-avokadon-tai-salaatinkerän-kasvattaminen-vaatii-–-katso-tästä-3256032.html

      Poista
    2. Itse asiassa tiedän aika hyvinkin, mitä tuotantoeläinten pito vaatii. Olenhan sitä työtä tehnyt itsekkin. Et vissiin lukenut ihan ajatuksella tekstiäni? Jos lihantuotanto loppuu, mitä ihmiset syövät sen tilalla? Aivan, kasviksia ja vihanneksia, pakkohan se liharuuan määrä on korvata jollain. Siitä syystä niidenkin menekki kasvaisi. Ja siitä syystä niitä pitäisi viljellä enemmän. Sivuutit ihan täysin niiden lannoituksen. Että se siitä ekoteosta. Ne avokadotkaan katsos eivät kasva pelkällä vedellä ja lämmöllä. Ikävä kyllä. Kumma ettet myöskään huomioi esim. Hevosten juomaa veden määrää vuodessa? Nehän ovat yhteiskunnalle sinällään hyödyttömiä, että ovat harraste-eläimiä pääsääntöisesti. Samalla lailla se hevonenkin kuluttaa vettä kuin tuotantoeläin, ja itseasiassa vähän enemmänkin, koska esim. Liikutuksen ja rasituksen myötä veden juonti kasvaa, kuten tiedätkin. Kaikki ei ole niin mustavalkoista. Tutustu joskus muihinkin kuin Animalian sivuihin.

      Poista
    3. Tässä tiia esimerkki sulle tähä keskusteluun liittyen https://m.kauppalehti.fi/uutiset/tutkijat-kasvissyonti-tuhoaa-maapalloamme/gcwnmVF6 ihan samalla viivalla linkkis kans

      Poista
    4. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ympäristö/artikkeli-1.220580 tässä toinen esimerkki

      Poista
    5. Mutta eläimethän syövät valtavia määriä heinää, soijaa ja muita viljeltäviä tuotteita (n. 70% maailman viljelysmaasta on käytössä nimenomaan eläinten ruokkimista varten) eli mun järjen mukaan tuon kaiken eläinten ruuan viljelysmaan ja eläinten rehujen kasvatukseen käytettävän vaivan, veden, energian ja lannoitteen kun käyttää ihmisten ruuan viljelyyn niin kaiken järjen mukaan oltaisi voiton puolella :D Se kuinka paljon eläimiä pitää ruokkia kasvikunnan tuotteilla ennen kun ne päätyvät meidän lautasella on tosi paljon suurempi kun määrä mikä meidän ihmisten tarvitsisi syödä kasvikunnan tuotteita.

      Ja vähän faktaa mun mielipiteiden lisäksi: "Maailma voisi ruokkia jopa neljä miljardia ihmistä lisää, jos kaikki vilja tuotettaisiin suoraan ihmisen ruuaksi. Nyt huomattava osa maailman viljasta menee eläinrehuksi tai biopolttoaineiden tuotantoon"
      Lueppa esim tämä: https://www.hs.fi/tiede/art-2000002665049.html

      Ja maatalouden parissa työskennelleenä varmaan tiedät, että kyllä niitä eläinten rehuksi tarkoitettuja viljelyskasveja aivan varmasti lannoitetaan ihan kuten niitä ihmisten ruuaksi viljeltäviä juttujakin lannoitettaisi :) En usko, että tässäkään tilanteessa lannoittaa pitäisi yhtään sen enempää käytettiin sitten pelloista 70% eläinten ruokintaan tai 100% ihmisten ruokintaan.

      Ja sitten tuohon hevosasiaan. Olet oikeassa, jos mennään äärimmäisyyksiin niin ei pitäisi varmaan hevosia omistaa eikä hevostoimintaa millään tapaa tukea. Paljon ne juovat vettä ja paljon niiden ruokakin kuluttaa ympäristöä.

      Syön itsekin joskus lihaa, olen omistanut hevosen ja käyn joskus ulkomailla lentäen. En siis ole mikään malliesimerkki enkä halua missään nimessä paasata kasvissyönnin puolesta, mutta minun mielestä kuitenkin pitäisi jokaisen tiedostaa millaista haittaa nämä kaikki aiheuttavat ympäristölle.

      Valitettavasti lukemalla ihan sama mitä julkaisuja tahansa esim. Yle, Helsingin Sanomat, BBC jnejne nämä faktat lihatuotannon ympäristöhaitoista sieltä löytyvät. Animalian sivuilla koskaan ole tainnut edes vierailla. Itse luotan tutkimuksiin perustuvaan faktaan lähdekriittisesti tottakai ja niin kannattaisi sinunkin. Valitettavasti juttusi kuulostavat vähän mututuntumalle sillä en löytänyt yhtään virallisia lähteitä sisältävää artikkelia/tutkimusta/lehtijuttua, joka puoltaisi mielipiteitäsi. Edelleen sellaista odotan, jos sinulla on sanojesi taustalle faktaa niin mielellään tutustun muihinkin sivuihin kun näihin mitä olen löytänyt :)

      Poista
    6. Kiitos linkeistä ne olivat tulleet sillä välin kun kirjoitin äskeistä kommenttia. Kauppalehden jutun lopussa oli tälläinen teksti:

      "Päivitys: Tutkimuksen tehneet tutkijat toppuuttelevat median tekemiä mutkat suoriksi -johtopäätöksiä. Tutkijat Michelle Tom ja Paul Fischbeck painottavat, että kaikkia ruokia tietyssä ruokaryhmässä ei voi niputtaa ja väittää, että ne olisivat joko hyviä tai huonoja. Kasvisten kasvihuonekaasupäästöt ja vedenkulutus eroavat lajeittain merkittävästi toisistaan. Lehtisalaatin päästöt ovat ääriesimerkki."

      Tästä päästäänkin jälleen lähteisiin perehtymiseen eli kun mennään lukemaan tutkimuksessa tehtyä taulukkoa... Sielläpä olivat ylimpänä merenelävät ja liha. Salaatti melkein samoissa, mutta silti alempana kun liha. Ja olen aivan varma, että lihansyöjät syövät yhtä paljon salaattia kun kasvissyöjät. Nimittäin ei se kasvissyöjän ravinto perustu salaattiin vaan muihin kasvikunnan tuotteisiin, joiden päästöt olivat alle 5 tai jopa alle 1...

      (tuo luku siis kertoo pounds of greenhouse gas emissions associated with 1,000 calories)

      Tässä vähän sitä taulukkoa, löytyy kokonaisena siitä sun linkkaamasta jutusta.

      beef 18,67
      head lettuce 16,61
      lamb 14,09r
      omaine & leaf lettuce 12,34
      cucumbers 11,73
      eggplant 11,59
      celery 9,62
      jnejne

      Ja sitten Maaseudun tulevaisuuden lehden jutun kanssa olen samaa mieltä osittain. Lentomatkustus kuormittaa ympäristöä aivan järkyttävästi ja kotimaisen tai nimenomaan suomalaisen lihan syönti ei ole niin paha kun ulkomaalaisen. Kaikkien pitäisi olla lentämättä, mutta jos lentää niin eikö silloin ole parempi olla se vegaani kun sekaani, joka saastuttaa sekä lentämällä että syömällä lihaa ;) Ja globaaleissa päästöissä lentopäästöt ovat pienemmät tai aika tasoissa lihatuotannon kanssa. Se että meillä pienessä Suomessa tilanne on parempi ei paljoa koko maailmaa auta valitettavasti.

      Nyt tuli monta pitkää kommenttia, mutta menee oikeasti vähän tunteisiin jos ei tiedosteta kuinka paljon haittaa lihan syönnistä on ympäristölle :D Mun puolesta sitä saa kyllä syödä mielin määrin, mutta pitäisi nyt jokaisen suomalaisen nykyaikana tietää kuinka haitallista se on ja kuinka paljon liikaa lihaa syödään nykyään! Onneksi jokainen taitaa tiedostaa jo lentämisen haitat :)

      Poista
    7. Psljon asiaa kommentissasi. Tiedätkö millä ne pellot tällä hetkellä lannoitetaan? Nimenomaan eläinten lannalla pääasiassa ja lisänä teollisella lannoituksella. Miksi sinä et ymmärrä sitä, että sitä eläinten lantaa ei olisi käytettävänä, jos tuotantotaloutta ei ole? Se pelkässä kasvissyönnissä on ongelmana, että sitten pitäisi lannoittaa kaikki pellot teollisesti tuotetulla apulannalla. Ja se valmistetaan öljystä. Ja tiedät varmaan jo vähän opiskelleena ihmisenä, mitä öljyn käytöstä aiheutuu luonnolle? Ja ylipäätänsä se ei ole uusiutuva luonnonvara.

      Minua ärsyttää eniten tuo, miten jaottelet nykyään tämän ruokapolitiikkasi kahteen kastiin. Lihan syönti on huonoa ja kasvissyönnillä ympäristö pelastuu. Se menee minulla tunteisiin, kun ihmiset eivät ymmärrä, että asiat eivät ole noin yksinkertaisia. Kaikissa asioissa on molemmat puolet enkä minäkään tässä tarkoita, että pitäisi syödä ainoastaan lihaa :D ei tietenkään niinkään. Kohtuus ihan kaikessa.

      Voidaan myös miettiä näin, että jos Suomesta loppuisi lihantuotanto, niin sillonhan me söisimme vain erilaisia kasviksia, vihanneksia, papuja jne? Suomen olosuhteissa niitä ei voi kasvattaa ympäri vuoden. Eli pitäisi rakentaa kasvihuoneita. Sekään ei kattaisi tarjoamaan riittävästi ruokaa ja ennen kaikkea tulisi Suomessa kalliiksi kasvuolosuhteiden vuoksi. Ruuan hinta kallistuisi ja kuluttaja marssii kauppaan ja ostaa sitä rainbowta, kun se on halvempaa. Eikös sinunkin kauramaitosi ainakin välillä ollut sitä :D loppuosa ruuasta pitäisi siis tuoda ulkomailta. Kappas, taas ollaan kuivuuden kanssa tekemisissä plus tuotteiden kuljettaminen tänne Pohjolan perukoille aiheuttaa päästöjä. Ja kuten varmasti nettiä lukeneena tiedät, kaikissa maissa ruuan tuotanto ei ole niin tarkkaa eikä sen hygieniaa valvota. Minusta tässäkin olisi ongelma.

      Poista
    8. Just just. No sinun ja muitten jotka noin ajattelee, niin teidän "onneks" maatilat vähenee kokoajan suomessa. :/ ikävä kyllä.

      Poista
    9. ei se lihanssyönnin lopettaminen sitä ilmastonmuutosta lopeta.

      Poista
    10. Sanon suoraan, että en tiennyt, että lannoituksessa noin suurta osaa oikeasti ajaa se itse lanta. Tiesin toki, että sitä lannoitukseen käytetään, mutta jostain syystä luulin, että pääasialliset lannoitteet ovat tehdaskamaa nykyisin. Tai että ainakin löytyy joku korvaava tuote, joka ei vie öljyvarojamme.

      No omaa kantaani tämä ei hirveästi siltikään muuta, koska en täysveganismia kannata enkä usko yhteiskunnan siihen tilaan koskaan pääsevänkään. Lantaa kun tuotetaan tällä hetkellä aivan liian paljon, joten se, että ihmiset vähentäisivät reilustikin lihan syöntiä tuskin ajaisi vielä maataloutta ahdinkoon lannoitteiden puutteen vuoksi. Kiitos silti uudesta tiedosta :)

      Olen samaa mieltä kanssasi, että kohtuus kaikessa ja sitä periaattetta itsekin noudatan. Mutta nykyinen ruokakulttuuri eli liharuokaa 2x päivässä ei ole kovin kohtuullista. Kumpa useampi ottaisi mallia esimerkiksi presidentistämme, joka syö lihaa vain kerran viikossa :) Moni kun syö lihaa yli suositusten, jostain luin tähän asiaan tänään perehtyessä, että jo se, että söisimme lihaa suositusten mukaan emmekä niiden yli olisi iso apu ympäristölle.

      Kasvihuoneasiassa olet juu oikeassa, mutta esimerkiksi
      tomaatti jakurkku (kasvihuone talvella) Ilmastovaikutus on 5 CO2-ekv/kg
      kun taas naudanlihan 15 CO2-ekv/kg. Vaikka järjetön ajatushan se on rakentaa talven keskelle kasvihuoneita, vaikka näinköhän ilmastonmuutos nopeasti tässä talvemme jo leudontaa.

      Tässä hyvää pohdistaa johon voin samaistua ilmasto-oppaan sivuilta, siitä onko se ulkomailta tuotu kasvisruoka sittenkin parempi kun lähellä tuotettu liha:
      "Yleissääntönä voidaan todeta, että kotimaiset kasvikset ja liha ovat usein parempi vaihtoehto kuin ulkomailta tuodut, ja että kasviproteiini - vaikka se olisi tuotu ulkomailta - on usein lihaa parempi vaihtoehto. Esimerkiksi soijan käyttäminen proteiinin lähteenä on ilmastoystävällisempää kuin lihan, sillä soijan tuotannon ympäristökuormat (esim. rehevöittävät ja ilmastovaikutukset) ovat pienempiä kuin lihantuotannon. Joissain tapauksissa kuitenkin lentokuljetukset, tietyt viljelytavat ja tuotteiden pakastaminen voivat kuitenkin muuttaa kasvisruoan ympäristökuorman suuremmaksi kuin paikallisesti tuotetun luomulihan. Kasvisruokavalio voi myös olla ilmaston kannalta lihaa huonompi vaihtoehto, jos se sisältää paljon eksoottisia tuotteita [18]. Vaikka ruoan kuljetusten päästöt ovat vain pieni osa koko ruoantuotantoketjun päästöistä, on lähiruoan suosiminen kuitenkin yleensä suositeltavaa paikallistalouden, maaseudun elinvoimaisuuden ja ruokaomavaraisuuden ylläpitämiseksi. Lähiruokaa käytettäessä ympäristövaikutukset kohdentuvat omaan ympäristöön, eikä viljelyn aiheuttamaa ympäristökuormaa siten sysätä muiden maiden vastuulle"

      Nämä on vaikeita asioita varsinkaan kun ei ole asiaan perustietoa paremmin perehtynyt ja puolueettomia tutkimuksia on vaikea löytää. Kannatan silti sitä, että mahdollisimman moni olisi kasvisyöjä edes osittain eikä suosisi lihaa, sillä siihen tilanteeseen tuskin koskaan päästään, että liha kokonaan jäisi ihmisiltä syömättä ja oltaisi lannoitteiden kanssa ongelmissa..:)

      Poista
    11. Vastaukseni aikana tähän oli näköjään osallistunut muitakin, mutta tuo pitkä vastaus oli alkuperäiselle anolle ja tähän haluan myös vastata:

      "Anonyymi
      31. elokuuta 2018 klo 22.45
      Just just. No sinun ja muitten jotka noin ajattelee, niin teidän "onneks" maatilat vähenee kokoajan suomessa. :/ ikävä kyllä"

      Minun takiani ehkä maitotilat vähenevät joo, mutta silloin kun syön lihaa se on kyllä suomalaista. Kyllä ne lihatilat vähenee ihan niiden edullisten hintojen perässä ulkomaalaista lihaa ostavien takia. Vähentäisivätpä suomalaiset lihan syöntiä, mutta ostaisivat sen syömänsä lihan tarkistaen, että se on kotimaista.

      Poista
    12. Eläinten lanta on helposti korvattavissa jos tarve vaatii. Esim kompostoinneilla, tuhkalla, kulotuksella jne.

      Lihatuotanto kuluttaa niin paljon kasvia, että viljelysala riittää helposti pelkkään kasviruokavalioon koko ihmiskunnalle.

      Hypoteettinen tilanne, jossa kasvissyönti korvaisi lihansyönnin ympäri maailman vaatisi toki alkuun investointeja ja muutoksia. Sen haitat korostuisivat hyvin lyhyen aikavälin. Pitkällä aikavälillä se taas ekologisuudessaan ohittaisi lihan kevyesti.

      Sitä kasvisruokaa voi viljellä kesällä talveakin varten. Ihan kuin sen lihakarjan rehun ja heinänkin.

      Nyt on kyllä kasa niin keksimällä keksittyä ongelmaa, ettei tosikaan.

      Mä olen sekasyöjä, mutta silti noi anonyymien väitteet on naurettavia.

      Poista
  8. Entä lentäminen ulkomaille. Onko ekoteko? Lentokoneiden päästöt melkoiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei missään nimessä ole ekoteko - päinvastoin :)

      Siksi lennänkin melko harvoin, vaikka joo myönnän vuoden aikana tullut lennettyä kaksi kertaa ja yksi matka tulossa, mutta sitä ennen en ole lentänyt varmaan 8-9 vuoteen ollenkaan.

      Sen sijaan koitan kompensoida lentämistä ja muita epäekotekojani muissa asioissa. Pyöräilen joka paikkaan minne pääsee eli en käytä autoa juurikaan, syön vähän lihaa, kierrätän kaiken mahdollisen, olen vähentänyt muovia jnejne.

      Poista
  9. Meillä on lajittelu roskakatoksessa, on sekajäte ja sekajäte energiaks(uus mikä tuli), lasi pahvi/kartonki, paperi, metalli, biojäte ja muovi, nuo nyt ainakin löytyy ja me lajitellaan kun on siihen mahdollisuus. Ja meillä on aina mukana kangaskassi kaupassa.
    Niin ne eläimet juo aika paljon joten vettä menee, ei ne voi juomattakaan olla. Ja riippuu tilasta mihin muuhun vettä käytetään.

    VastaaPoista
  10. Hyvä postaus ja tosi tärkeä asia! :) Pakko vaan sanoa että kun kirjotit kurkkujen pakkaamisesta muoviin, niin ne pakataan muovikuoriin koska ne nahistuisivat muuten todella nopeasti kaupassa ja siitä tulisi sitten suuret määrät ruokahävikkiä. Joten joskus muovia käytetään ihan syystäkin, jos sen käyttö on pienempi paha kuin käyttämättä jättäminen.

    Mun pitäi kans kokeilla kuukautiskuppia, siteen ja tamponit on niin hankalia ja epäluotettaviakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, empäs ollut ajatellutkaan tai koskaan kuullut noista kurkuista! Aina oppii uutta ja joo tosiaan ruokahävikki isompi paha kun muovipakkaukset tuossa tilanteessa. Kurkut siis huono esimerkki tuohon.

      Poista
    2. Juu, en ollut itsekään tietoinen tuosta että miksi kurkut pakataan muoviin, mut Hesarista luin :D

      Poista
  11. hyvä postaus! mikä siinä eläinlääkärin ammatissa kiehtoo jos et sinne yleislääkikseen pääse ja päädyt sitten hakemaan eläinlääkikseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama kun yleiselläkin kiehtoo eli lääketieteellinen puoli ja lisäksi toki kiinnostus eläimiin ja eläinrakkaus :)

      Poista
  12. Ihan ok postaus. En taida tuohon lihansyönti hommaan sanoa mitään, en jaksa rueta selittämään asioita.
    Miten sua sit mahtas eläinlääkiksessä kiinnostaa lehmien hoito?? jos kerta oot sitä mieltä että lihansyönti on hirveen haitallista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eihän se niiden lehmien vika ole, että ne syödään! Toki niitä siis hoitaisin ihan samalla tavalla kun lemmikkejäkin. Tosin en mihinkään lihatalouden eläinlääkärivirkaan kuitenkaan haluaisi, mutta en missään nimessä ole kotimaista lihatuotantoa niin vastaan ettenkö niitä eläimiä hoitaisi. Päinvastoin! Haluaisin, että niillä olisi mahdollisimman hyvät ja ehkä jopa paremmat olot mitä nykyisin :)

      Poista
  13. juu meillä kierrätetään jo, muovit biojäte ym ym.

    VastaaPoista
  14. saanko kysyy minkä merkkisiä tuotteita pääasiassa ostat kaupasta? esim pirkka, rainbow,kotimainen? atria, hk, snellman,valio?? mitä merkkiä sun kauramaitos/juomas yleesä on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyn yleensä aina S-kaupassa eli ostan paljon Kotimaista -merkin tuotteita. Mitähän muita merkkejä osaisin luetella. Ainakin Kaslinkin jogurtteja ja kauramaitoja ostan usein. Ennen käytin paljon Alproa, mutta nyt kun Fazer osti Yosan olen vaihtanut oikeastaan pelkästään siihen, koska se on yhtä hyvä, mutta kotimainen.

      Jos ostan lihaa se on yleensä Atrian tai paikallisen Savo-Karjalan lihan. Mutta kyllä sinne ostoskoriin päätyy joskus myös Rainbown tuotteita (joista muuten osa on suomalaisia kun äsken katsoin :D) ja Pirkkaakin joskus kun K-kaupoissa käyn, tofukaan ei aina ole suomalaista Jalotofua vaan edullisempaa euroopasta tuotua versiota jnejne. Eli vaikka koitan valinnoillani vaikuttaa, joskus se raha tai parempi tuote muilta ominaisuuksiltaan vaikuttaa ostopäätökseen minullakin :)

      Poista
    2. Tiesithän, että ostamalla esim kotimaista-merkkiä et suosi nimenomaan kotimaista tuotantoa? Se on kaupan halpuutusmerkki, joka maksaa tuottajalle minimaalisen korvauksen. Onhan se parempi kuin ostaa ulkomaista, mutta ei kannattaisi mainostaa eettisiä valintoja, jos itse valitsee halpuutusmerkkejä

      Poista
    3. Ei kannattaisi niitä Kotimaista-merkin tuotteita ostaa,koska ne on kaupan omia merkkejä eikä niistä mee senttiäkään tuottajille sama rainbowin kanssa. Se on sitä halpuuttamista(toki joku nekin tekee) ja just siks en niitä ostakaan,tosin ennemmin sitten niitä kaupan omia tuotteita kun ulkomailta tulleita. Esim facessa on kari tiitinen(pohjois-savo.leppävirta) nimisellä henkilöllä hyvä kirjoitus tähän aiheeseen liittyen. Ja sitten tämä: https://fi-fi.facebook.com/rinteelantila/posts/1640695482673824

      Poista
    4. Okei! Mielenkiintoista ja hyvä tietää. Tuon facejutun luin ja onneksi listaltani löytyi monta kotimaista maataloutta suosivaakin merkkiä, että ei tässä ihan pieleen olla sentään menty😬😂 mutta jatkossa pitää ehdottomasti katsoa tuotteissa missä vaan voi, niin joku korvaava kotimainen vaihtoehto😊

      Poista
  15. aika hyviä vinkkejä =)

    VastaaPoista
  16. Ympäristöasioista ja -valinnoista keskustelu tuntuu olevan ainaista kehän kiertämistä, teitpä niin tai näin niin aina väärinpäin. Siksi mun mielestä on vain rohkeaa ottaa asia esille ja pyrkiä vaikuttamaan muidenkin valintoihin, edes vähäsen. Ei Tiia ole käskenyt ketään lopettamaan kokonaan matkailua ja sitä ja tätä ja tuota, eikä edes väittänyt olevansa täysin virheetön maapallon pelastaja. Varmasti tuntuu kohtuuttomalta lukea kommentteja joissa syyllistetään lentokoneella matkustelusta kerran vuodessa, saati sitten hevosten pidosta...

    Itse nostan hattua Tiian valinnoille ja olen iloinen tästä blogikirjoituksesta, se antoi paljon ajattelemisen aihetta. Olen varsin suurpiirteinen lajittelija ja harvemmin tulee mietittyä mitä ostoskoriin heittää. Kaupassa työskentelevänä sen sijaan monesti kauhistelen ruokahävikin määrää, vaikka onneksi suuri osa hävikistä saadaan jatkojalostettua mm. eläimille.

    Vaikka omat pienet teot toki vaikuttavat, edelleen suurin syypää maapallon hiljalleen tuhoutumiseen ovat ne suuret tahot. Ei siis mielestäni pidä olla huolissaan kenenkään vuosittaisesta ulkomaanmatkasta tai satunnaisesta karkkipussin ostamisesta, kunhan yleisesti ottaen pyrimme parempiin valintoihin :)

    VastaaPoista
  17. Ei tässä ole Tiiaa syyllistetty sen enempää kuin Tiia toisin valitsijoitakaan. Minusta puolin ja toisin ollut avaavaa ja ihan asiallista keskustelua aiheesta, jika herätti eri mielipiteitä.

    VastaaPoista
  18. Tosi hyva postaus ja tarkea aihe! En tarkoita tata mitenkaan pahalla mut miten paljon pohdit vaatteittesi/kosmetiikan maaraa? Kasittaakseni saat kuitenkin jonkin verran yhteistyona (ilmaiseksi?) niin tulevatko kaikki tuotteet sulla kayttoon vai jaako moni kertakayttoiseksi ja lopulta roskiin? Tai kieltaydytko usein yhteistoista koska koet etta sinulla on tuotteita jo tarpeeksi. Itse olen nimittain miettinyt viimeaikoina paljon omia kulutustottumuksia ja sita tarvitsenko todella kuinka montaa vaatetta vai riittaisiko vahempi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohdin ja sen takia kieltäydyn oikeastaan kaikista vaate/meikkiyhteistöistä muutamaa pidempiaikaista varmasti hyväksi todettua kumppaniani lukuunottamatta. Lisäksi pyrin panostamaan laadukkaisiin vaatteisiin, vaikka toki korkea hinta ja tunnettu merkki ei ole aina tae siitä, että vaate olisi yhtään edullisempaa versiota ekologisemmin, laadukkaammin tai ihmisoikeuksia paremmin kunnioittavasti tuotettu. Tyylini on myös aika rento ja "tylsä" eli samat vaatteet vuosien takaa ovat edelleen käytössä, koska ne eivät ole sitä oudointa ja erikoisinta vain hetken kestävää muotia :D

      Vaatteita en heitä IKINÄ roskiin. Ne mitä en itse käytä menevät ystäville, perheelle ja suurimmaksi osaksi Kuopion kaupungin sosiaalitoimelle eteenpäin lahjoitettavaksi perheille.

      Kosmettiikkaa lahjoitan myös eteenpäin tarpeen tullen ja säästän vain ne, jotka oletan saavani kulutettua. Lisäksi en ole niin tarkka (vaikka pitäisi varmaan:D) kosmetiikan parasta ennen päivistä, joten lähtökohtaisesti tulee kyllä ne kaikki käytettyä itse tai lahjoitettua eteenpäin.

      Mä olen näitä "pohjoisen" bloggaajia joiden ovelle ei kiikuteta ilmaisia lahjuksia oikeastaan koskaan enkä käy tapahtumissa, jossa saa haluamattaan tavarakassin matkaan. Eli ne tuotteet mitä saan ovat yleensä aina sellaisia, jotka olen saanut itse valita joko minulle tai läheisilleni, joten sen myötä sitten lähtökohtaisesti myös sellaisia jotka ei jää kaapin perälle lojumaan :)

      Poista
  19. Todella kiinnostava postaus oli, tykkäsin! <3

    VastaaPoista
  20. Tosi asiallinen, tyylikäs ja ennen kaikkea tärkeästä aiheesta tehty postaus! Hyvä että teet työtä tärkeän asian eteen ja jaksoit jopa asiallisesti vastata muutamille anoille :)

    VastaaPoista
  21. Todella kiva postaus ja herättää paljon keskustelua. Pitäisi muistaa että Tiiakin on ihminen eikä yksin voi vaikuttaa kaikkeen asiaan liittyvään :)

    VastaaPoista
  22. Pessimisti ilmoittautuu :D Olin oikea viherpiipertäjä 24 vuotiaaksi asti. Sen jälkeen aloin opiskelemaan lähihoitajaksi - ja tyrmistyin. Sitä muovijätteen määrää... Siis mikä koostuu kaikista hoitotarvikkeista; haavalapuista, muovihanskoista, kengänsuojista, vaipoista, pesulapuista ym. Ja ne kaikki ovat kuitenkin tarvittavia! Toki, jos vaippa ei ole litimärkä, sen voi jättää vaihtamatta. Mutta kyllä usein itse iltavuorossa vaihdan yötä vasten, koska sitten asiakas on samassa vaipassa aamuvuoron tuloon asti...

    Mietiskelin tuossa juuri, miten monet kengänsuojatkin meillä menisi. Emme saisi käyttää niitä uudelleen, emmekä saisi ottaa kenkiä pois asiakkaiden luona - edes puhtaissa kodeissa (joissakin kodeissa en edes haluaisi, mutta osa kodeista on siistejä) mutta tartuntariskin takia meidän pitäisi aina laittaa vain kenkien päälle kengänsuojat (no, itse rikon tätä sääntöä).

    Jos iltavuoron aikanakin meillä on 42 käyntiä, se tarkoittaa 42 kengänsuojaa päivässä. Kuukaudessa se tekeekin sitten jo 1260 ja vuodessa 459 900 kengänsuojaa. Yksi pieni kotihoidon tiimi täällä maaseudulla siis... :D

    Tällaista vaan tossa yks ilta pohdiskelin kun kengänsuojia laitoin (tartuntavaarallisessa paikassa, eli ESBL paikassa). :) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Diabeetikkona samaistun kyllä ihan täysin. Sitä muoviroskaa tulee niin hitosti jo yhdellä piikityskerralla ja viikossa sitä onkin jo puolipussillista roskiksesta. Lisäksi hoitovälineitä (= muovia) menee hukkaan vielä enemmän, koska ne ehtii vanheta ennen kuin ehtii käyttää loppuun ja välinejakelu vaan työntää sulle lisää ja lisää vanhenevia paketteja. Asiassa pahinta on vielä se, että sä et ollenkaan voi vaikuttaa siihen muovimäärään, mikä sun omista lääkejätteista syntyy :/

      Poista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.