Aina #järkipäässä

lauantai 18. huhtikuuta 2015


Mä olen pitkään pyöritellyt mielessäni postausta kypärän käytöstä. Olen ollut muutamaan eri tahoonkin yhteydessä, olisi ollut kiva saada tähän yhteyteen esimerkiksi arvontoja palkintona mitä muukaan kuin kypärä! Vaikka en vastauksia ehdotukseeni saanut, halusin teille aiheesta kirjoittaa, varsinkin nyt kun somessa on menossa Ystäväni hevonen -blogin aloittama #järkipäässä -kampanja. Muutama bloggaaja onkin siihen ottanut jo osaa ja instagramista löytyy paljon kuvia tällä hashtagilla.

Voin alkuun tunnustaa, että vaikka olen vannoutunut turvavarusteiden käyttäjä. Olen pari kertaa mennyt ilman kypärää hetkellisesti. Rippikuvia ottaessa olen istunut hevosen selässä ilman kypärää ja kerran noussut valmennuksessa "yleisöstä" näyttämään yhden hevosen selästä käsin, jotta ratsastajakin näkisi miten hevonen liikkuu. Ravasin hevosella pari kierrosta molempiin suuntiin, minulle sanottiin että kypärää en tarvitse, koska automaattisesti sitä tietty kysyin ennen selkään menoa. Hevonen on kuulemma niin kiltti ja niinhän se tosiaan oli. Kokenut kisahevonen tuskin säikähtää valmennuksessa sen kummempia, mutta ainahan voi tapahtua jotain yllättävää, jos ei muuta niin hevonen voi vaikka kompastua.

Varsinkin aprillipäivänä sattunut onnettomuus vahvisti mielipiteeni - kypärä pidetään päässä, aina! Tipuin kaikki turvavarusteet päällä maastossa. En päässyt hetkeen ylös maasta, koska päätäni särki niin paljon. Se kipu oli ihan kamalaa, mutta onneksi vain hetkellisesti niin hirveää. Selvisin lopulta vain aivotärähdyksellä ja niskojen retkahduksella. Mutta ilman kypärää.. Olisinkohan edes selvinnyt ollenkaan?

Kypärän lisäksi käytän turvaliiviä ja turvajalustimia
Mun mielestä on melko ristiriitaista, että koulukilpailuissa saa mennä ilman kypärää korkeissa luokissa. Nykyään kypärä ei sentään ole kielletty ja monet huippukouluratsastajatkin ovat vetäneet kypärän päähänsä! Esimerkillistä ja hienoa. Mielestäni se kypärä voisi tulla korkeallakin tasolla pakolliseksi, joskus niitä perinteitäkin on muutettava. Eikä silinteri nyt niin paljoa hienoa kypärää tyylikkäämpi edes ole, vai mitä mieltä olette? Tällainen muutos voisi saada monen kouluratsastajan laittamaan sen kypärän päähän useammin kotonakin, kun kisoissakin olisi sillä mentävä.

Ehdottomasti tärkeintä kuitenkin on nuorille ja lapsille näytettävä esimerkki, sillä valitettavasti mm. paria hepparyhmää Facebookissa seuratessani saan aina järkyttyä... Tuntuu, että siellä olevat lapset ja nuoret ihan oikeasti luulevat kypärättä ratsastamisen olevan siistiä?! Sitten vielä ihmetellään ja melkeinpä suututaan, jos joku mainitsee asiasta. Näitä kypärättä ratsastavia saattavat vielä muut ryhmäläiset puolustella. 

Vaikka blogit eivät ole mitään opaskirjoja, niin olen ihan varma, että jos näkee suuresti ihaileman ja fanittaman bloggaajan menevät ilman kypärää, tulee itsellekin suuri houkutus jättää se kypärä talliin.  Jokainen meistä näyttää esimerkkiä muille. Sitä esimerkkiä voi näyttää tallilla pienemmälle yleisölle tai sitä voi näyttää blogissa suuremmalle yleisölle. Sen oman valmentajan suhtautuminen kypärän käyttöön on myös melko iso vaikuttaja nuoreen valmennettavaan. Jos valmentaja ratsastaa ilman kypärää, miksi minun pitäisi sitä käyttää? Myös se miten ratsastuksen ammattilaiset, huiput joita ihailemme, näyttäytyvät vaikuttaa paljon ajatuksiimme. Julkaistaanko Facebookissa, kotisivuilla tai vaikka Instagramissa kypärättömiä kuvia? Mennäänkö kotonakin kypärä päässä vai laitetaanko se kypärä vain kisoihin?

Itse haluan näyttää varsinkin nuoremmille lukijoilleni hyvää esimerkkiä tämän asian suhteen, esimerkkiä jonka olen oppinut kotoa ja hevospiireistäni jo lapsesta saakka. Käytin turvaliiviä vielä joka ikisellä ratsastuskerralla silloin kun Lilli tuli meille, nykyään käytän sitä aina maastossa, hypätessä ja ilman satulaa mennessä. Kypärä on automaattisesti aina päässä, pienempänä se oli päässä ihan joka hetkellä kun puuhailtiin hevosten kanssa. Turvajalustimetkin ovat olleet visusti jalassa siitä asti kun tuli kerran roikuttua jalustimessa ratsastuskoulussa. Joskus tälläiset jutut oppii vasta kantapään kautta, onneksi ei käynyt isompaa vahinkoa.

Käytättehän te kypärää? 
Mikä kypärättä ratsastamisessa on "niin hienoa"?

140 kommenttia

 1. Tosi hyvä postaus ja todella tärkeästä asiasta! Mielestäni ilman kypärää ratsastaminen on todella typerää ja vaarallista. En itse ymmärrä sitä että mitä hienoa on ilman kypärää menemisessä ja itse olen myös oppinut että hoitaessa hevosta on myös hyvä käyttää kypärää.

  VastaaPoista
 2. Itse käytän aina kypärää :)

  VastaaPoista
 3. Kypärä on aina päässä. Ehdottomasti. Mielestäni kypärä on ihan vain halpa henkivakuutus. Itsekin olen muutaman lievän aivotärähdyksen saanut hevosen selästä tippuessa, mm. siskoni useamman ja joutunut ihan sairaalaan asti. En edes halua miettiä mitä olisi voinut käydä ilman kypärää... Sitä paitsi, kypärä voi olla hienokin! Itse ainakin pidän omasta COstani niin paljon, että uskon sen näyttävän kivemmalta kuin vaikka pelkällä pipolla ratsastus :-) Hyvä, että olet mukana tässä kampanjassa, sillä sinulla on kuitenkin suuri vaikutusvalta, varsinkin nuorempiin ratsastajiin! Mahtavaa!

  VastaaPoista
 4. Olen aivan samaa mieltä!

  VastaaPoista
 5. Itse käytän aina kypärää koska käyn ratsastuskoulussa nii siel on pakollista.Mulla ei turvaliiviä vielä oo mutta ainakin harkitsen ostavani.Mun mielestä kun ne korkeitten tasojen kouluratsastajat käyttää sitä silinteriä nii se näyttää aika tyhmältä kypäräkin näyttäis paljon hienommalta:D

  VastaaPoista
 6. Aina päässä, myös hoitaessa! Ilman kypärää olisin todennäköisesti kuollut muutamankin kerran.
  Olen lentänyt maastoesteillä täysiä päin tukkia - pää edellä. Kypärä viidessä palassa, mutta pää ehjä, vaikkakin aivotärähdyksen saaneena.

  Toisen kerran, 2010 kesällä jäin hevoseni jalkoihin kun hän säikähti ja olin just nousemassa selkään. Pääsin selkään, mutta jalustimia ei ollut ja kiristelin juuri vyötä. Hevonen (177cm ja hyvässä massassa) säikähti, tipuin, jäin jalkoihin ja talloi minun yli pariin kertaan nurmihokit jalassa. Ja vielä kaatui ylitseni, kun kompastui ohjiin. Kypärä palasina, vakava aivotärähdys, pieni kallon murtuma, 5 katkennutta kylkiluuta, lonkkamurtuma, keuhkossa reikä, perna vuoti ja keskenmeno raskaudesta, viikolla 13.
  Tajuton ensimmäisen päivän, 2vk teholla, ja seuraavat 2vk osastolla. Mutta silti, pääni koki vain pienen särön. Minkälainen särö olisikaan ollut ilman kypärääni?

  Kynnys koskea hevoseensa oli viimeisimmän jälkeen niin suuri, että hevonen lähti uudelle omistajalle. Kuntoutin itseäni terapiahevosilla vuoden verran, kunnes uskalsin ratsastaa itsenäisesti seuraavan kerran. Siitä se taas lähti, ja nykyään taas ajan kanssa ollaan päästy uuden hevoseni kanssa kisakentillekin.
  Kansallisesta 130cm luokasta en uskalla enää edes haaveilla - näitä mentiin ennen onnettomuutta. Nykyään jo metrissä alkaa jännittämään, mutta luotettavan ja rauhallisen hevosen kanssa uskon, että alkaa taas nauttimaan yhä enemmän ja enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HUIH, kamalia onnettomuuksi, mutta onneksi on ollut kypärä!

   Poista
  2. Apua, mikä onnettomuus! Onneksi oli tosiaan kypärä!

   Poista
  3. Hui kamala! Onneksi selvisit ja olet taas uskaltautunut hevosen selkään ja kisaamaankin :) Tarinasi on kyllä loistava esimerkki siitä, että se paha onnettomuus voi sattua silloinkin kun hevonen seisoo paikoillaan. Ja kuten joku täällä kommentoi, että on opetellut tippumaan niin ettei satu mitään ja tämän takia menee ilman kypärää, vaikka joku nyt sellaista oikeasti osaisikin, ei voi välttyä siltä jos hevonen rysäyttää kaiken tuon jälkeen vielä kaatuessaan päällesi tai edes juoksee ylitsesi!

   Poista
 7. Itse käytän aina kypärää enkä ymmärrä mitä hienoa olisi mennä ilman.:D Tosi hyvin kirjoitettu postaus!:) Muuten millon blogitallin blogiremontit tulee kun nehän piti julkaista jo tammikuun lopussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juttu tulee heti ulos kun saan ulkoasut :) Vielä hetki!

   Poista
 8. Käytän aina kypärää + maastossa ja esteillä turvaliiviä :) ...vaikka heppani onkin oikea löllykkä, niin silti voi aina sattua jotakin, enkä nää ilman kypärää menemisessä pienintäkään järjenhiventä.

  VastaaPoista
 9. Mulle kypärän ja turvaliivin käyttö on osa jokaista ratsastuskertaa. Kesällä järkyttävillä helteillä tai esim istuntatunneilla en turvaliiviä käytä, mutta muuten täysin poikkeuksetta. Olen tippunut pari kertaa niin pahasti hevosen tallottavaksi, että lääkäri ja tippumisen nähneet henkilöt ovat sanoneet, että ilman kypärää olisi päässä reikä ja ilman turvaliiviä kylkiluut sekä sisäelimet murskana ja minä luutavasti jossain muualla kuin tässä maailmassa. En ymmärrä varsinkaan ilman kypärää ratsastamista ollenkaan vaikka olisi kuinka taitava, koska ei se vahinko ole läheskään koskaan omista taidoista aiheutuva vaan ulkopuolisesta häiriöstä.

  VastaaPoista
 10. Kypärä on täälläkin aina päässä! Ilman on tullut köpöteltyä valokuvaussession ajan tutulla ja varmalla hevosella. Vieraan, enkä edes vähän tutun hevosen selkään ilman kypärää siltikään kiipeäisi. Olen kyllä sitämieltä ett GP kouluratsastajien on ihan ok mennä silinterillä, vaikka tottakai se on hienoa että silläkin tasolla kypärää käytetään. Hyvin harvoin siellä kouluradalla tippumisia kuitenkaan tapahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin harvoin siellä tiputaan, mutta ne huippuratsastajat näyttävät monelle nuorelle esimerkkiä ja harva heistä käyttää kotona usein kypärää kun ei kisoissakaan tarvitse.

   Poista
 11. Tosi asiallinen postaus. Kypärä on ollut päässä yhtä kertaa lukuunottamatta aina, ja tuo ainut kerta kun sitä ei ollut, pukitti oma hevoseni ensimmäistä kertaa koskaan ja minä mätkähdin nätisti maahan kun olin juuri tulossa selästä alas muutenkin hakemaan sitä kypärää! :-D onneksi ei sattunut!
  Musta näyttää jopa todella typerältä ratsastaa ilman kypärää. :-)

  VastaaPoista
 12. Luulen, että kypärättä ratsastetaan samasta syystä kun kypärättä pyöräillään, luistellaan tai vaikka edes touhuillaan hevosten kanssa. Tiedän tapauksen, jossa hevonen säikähti, kun sitä haettiin tarhasta sisälle, liukastui ja samassa rytäkässä potkaisi taluttajaa päähän ja siinähän ei hyvin käynyt... Itse haluan varjella omaa päätäni ja käytän kypärää myös aina hevosta taluttaessa pidempiä matkoja, tarhasta talliin tulee kyllä talutettua ilman, vaikka siinäkin tosiaan voisi sattua. Hienoa, että näytät esimerkkiä kypärän käytöstä!

  VastaaPoista
 13. samaa miletä! itse suosin myös turvajalustimia vielä silloin kun kävin ratsastamassa. jotenkin paljon mukavempi olo kun tietää että on kypärän ja turvaliivin lisäksi vielä ne turvajalustimet :)

  VastaaPoista
 14. Kypärä aina päässä niin hepan - kuin pyörän selässä.

  VastaaPoista
 15. Mulla kypärä kanssa aina ratsastaessa, vaikka missään muualla en sitä käytä. Uskaltaisin ratsastaa tutuilla hevosilla ilmankin, mutta kypärä näyttää siistimmältä ja kyllä se tuttukin voi alas heittää! TurvaliiviTurvaliiviä en käytä, kalliisiin ei ole varaa ja halvemmat tuntuu epämukavilta päällä.

  VastaaPoista
 16. On tosi mahtavaa, että näytätte hyvää esimerkkiä ja käytätte aina turvavarusteita. Itse en ole koskaan ollut hevosen selässä ilman kypärää, enkä sitä ole koskaan miettinytkään. Kaaduin hevosen kanssa maastossa just viikko sitten ja noh ei tässä oltais jos sitä kypärää ei olis ollut.. Hyvä postaus !

  VastaaPoista
 17. Sitä pitäisi itsekkin opetella, että hoitaessa tai ainakin maastossa taluttaessa olisi potta päässä kun sitä en pois jätä ikinä jos aion selkään nousta. Niin monesti on kypärä pelastanut, viimeisin kun tipuin ja löin pääni kiveen - onneksi kypärä suojasi.

  VastaaPoista
 18. Itse käytän aina kypärää, en edes suostu menemään hepan selkään ilman kypärää. Joskus tipuin ilman satulaa mennessä niin pahasti, että kypärä halkesi... Jos ei olis ollut kypärää niin tuskinpa oisin tässä kirjottamassa. :D

  VastaaPoista
 19. Tottakai aina kypärä päässä! Kypärän käyttöä itsellä lisää se, että oma hevoseni on säpsy ja ottaa usein ilman pyyyntöjä laukka pätkiä, jotka aloittaa pukilla. :D

  VastaaPoista
 20. Minä käytän aina kypärää. Tuli se taas todistettua torstaina että se kannattaa kun tipuin selästä suoraa selälleni ja päälleni onneksi hevonen oli pysähtynyt ja en tippunut vaudissa. Tipuin koska satula kääntyi itsekkin olen sitä mieltä että kypärää pitää käyttää ehdottomasti! Itse selvisin vain aivotärähdtksellä mutta kypärä pelati paljon.

  VastaaPoista
 21. Itse hyväksyn juuri nämä rippikuvat ja muut tällaiset mutta muuten se kypärä kuuluu olla päässä

  VastaaPoista
 22. Mulla on aina turvaliivi ja kypärä päässä. Mun piti kerran näyttää yhdelle tytölle miten sen hevosen kuuluisi liikkua kun kypäräää en sopivaa heti saanut mut patistettiin näyttämään pari liikettä oli kyllä pikkuisen ns alaston olo olla ison pv selässä ilman mitään varusteita.. ja se oli eka ja vika kerta. Pari kertaa lentänyt ja aivotärähdyksen saanut niin se kypärä on AINA päässä ja turvaliivi myös paitsi istunta tai todella kuumalla tunnilla mutta erittäin kiltti hevonen alla. Ja oreja paljon hoidan niin kyllä on silloinkin turvavarusteet päällä. #järkipäässä tä oli todella hyvä postaus.

  VastaaPoista
 23. mut laitettiin kerran 5 vuotiaan hevosen selkään jä hevonen lähti käsistä laukoissa ja lensin pää edellä aitaa päin onneksi oli kypärä, vähän aikaa siinä maattuani yritin nousta mutta kolautin pään taas aitaan ja jalustin jalassa nousin ylös. onneksi jalustinhihna lähti satulasta, ei nimittäin ollut turvajalustimia.

  VastaaPoista
 24. Mä ymmärrän vielä jos ottaa muutaman kuvan hevosen selässä, mutta pari viikkoa sitten näin ratsastajan ratsastavan maastossa ilman kypärää autotien vieressä... Ite en kyllä ikinä lähtis maastoon ilman kypärää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maastossa ja hypätessä ilman kypärää meneviä kyllä ihmettelen eniten. Siellä kun on niin iso riski lyödä pää johonkin muuhun kun "pehmeään" hiekkaan!

   Poista
 25. Hyvä postaus ja tärkeästä asiasta! :) . Olen vain kerran vahingossa kaverin pukkihepalla vielä ratsastanut ilman kypärää mutta huomasin nopeasti että pitää laittaa kypärä päähän.

  VastaaPoista
 26. Itse ratsastan aina kypärä päässä, vaikka olenkin joissain blogeissa ja koulukisoissa nähnyt ihmisiä, jotka menevät ilman kypärää, en ota siitä mallia. Itse en pidä mitenkään "siistinä/coolina" kypärättä ratsastamista.

  VastaaPoista
 27. Haha joo viivi alpponen siellä ratsastajat ryhmässä :D muutenkin sua haukkunut

  VastaaPoista
 28. Tosi ajankohtanen ja asiallinen teksti! Nyt näkee useemmin ja useemmin kuvia missä ratsastetaa ilman kypärää. Itse käytän kypärää joka kerralla kun ratsastan, mut turvaliivin käyttö on vähä jääny. Turvaliivin laitan kyllä estevalmennuksiin ja kisoihin ihan vaan varmuuden vuoksi.

  VastaaPoista
 29. Julma tosiasia on se, että heppablogien lukijakunta on suurilta osin varsin nuorta porukkaa. Kuten sanoit, bloggaajan esimerkki voi olla erittäin suuressa osassa pikkuisen heppatytön suhtautumiseen turvavarusteiden käytössä.

  En näe mitään pahaa siinä, että tutun hevosen selkään noustaan hetkellisesti ilman kypärää, mutta sen sijaan tilanteen romantisoiminen on erittäin väärin. Yleensä näistä kypärättömistä tilanteista pitää laittaa kuvia jokaiseen mahdolliseen sosiaalisen median kanavaan, koska "onhan se nyt hienoa ratsastaa juhlahepeneissä". Jos olit tyhmä, tarviiko siitä ilmoittaa koko maailmalle. Pahimmillaan joku ottaa mallia ja hän ei ehkä ole enää ihailemassa kuviaan myöhemmin.

  Toivottavasti usempi bloggaaja lähtisi kanssasi samalle linjalle turvavarusteiden suhteen. Tai ainakin ymmärtäisi jättää ne "siistit" kuvat oman koneen syövereihin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä niin totta, vaikka ei se kypärättä ratsastaminen järkevää ole, mutta vielä tyhmempää on jakaa niitä kuvia siitä..

   Poista
 30. Itse ratsastan ilman, koska aina pudotessa uuteen ei ole kokoajan rahaa. Lisäksi olen käynyt kurssin, jossa opetettiin putoamaan oikein. Itse koen sen helpompana näin, eikä minulle, yhtä aivotärähdystä lukuun ottamatta, ole vielä kahdeksan vuoden aikana mitään sattunut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tän on pakko olla trolli! Ei kai kukaan oikeesti totea et ei käytä kypärää sen takia ettei tippumisen jälkeen ole rahaa ostaa uutta! Milläs rahalla uuden pään ostat? Voi taivas!

   Poista
  2. sano mulle että tää ei ole totta, tai et ainakan hyppää esteitä tai maastoile vaan puksuttelet jossain pehmeän hiekan maneesissa? sekään, että koskaan aiemmin ei ole tapahtunut mitään ei tarkoita sitä että koskaan ei tapahtuisi. ja sitä paitsi, en jaksa uskoa että sulla on aina niin nopeat refleksit että osaat "tippua oikein"!

   Poista
  3. Hahhah, en tarkoittanut etteikö mulla rahaa olis yhtä kypärää ostaa, mutta tuskin sullakaan olisi jos lentelisit joka päivä hepan selästä :) Ja ei en tietenkään hyppää ilman, kun en edes hyppää, enkä maastoile. Ratsutan omia, nuorempia hevosia westernin maailmaan, joten esteistä tai maastoilusta ei itselläni ole kokemusta kuin ratsastuskouluajoilta, kun hyppäsin max. 30cm ja maastoilin just ja just alkukäynnit lähitiellä. Tiedän että riskit on, mutta luotan kyllä hevosiini. ;)

   Poista
  4. Vain idiootti luottaa hevoseensa hengellään.

   Poista
  5. hevonen on saaliseläin, mitä tahansa voi sattua vaikka se oma kultamussukka oliskin niiiiin luotettava ;)

   Poista
  6. Sinä voit kyllä luottaa hevoseesi, mutta luottaako hevonen sinuun? se onkin taas sitten eri asia...

   Poista
  7. Ihmettelen kyllä suuresti sinua, jos tiput joka päivä etkä silti tajua käyttää kypärää? Joku päivä vielä käy huonosti, mutta onnea sulle kun ei ole vielä käynyt!

   Poista
  8. Sitä paitsi, jos kerran osaat "tippua oikein", niin eihän kypäräkään silloin mene rikki ;)

   Poista
 31. Hyvä postaus! Mielestäni on tosi hienoa, että näytät nuoremmille esimerkkiä tässä asiassa, sillä sinulla on niin paljon seuraajia ja varmasti saatat olla jonkun lapsen esikuvakin. :) Aina välillä pöyristyttää lukea joidenkin toisten suosituiden hevosblogien postauksia missä on kuvia, joissa esim. mennään pellolla rallia ilman kypärää. Olet tosi viisas ja on mukavaa lukea sellaisen ihmisen blogia, joka oikeasti välittää turvallisuudesta paljon!

  VastaaPoista
 32. Todella hyvä postaus!
  Itse putosin kiitolaukasta pää edellä tolppaan, ja selvisin siitä lievällä aivotärähdyksellä ja muistin menetyksellä, kiitos kypärän. Turvaliivikin löytyy, mutta sitä en ole käyttänyt, koska käyn pääsääntöisesti tunneilla, jos itsenäisesti menisin niin kyllä liivinkin päälle nakkaisin (-:

  VastaaPoista
 33. Aiheellinen postaus! Itse käytän aina kypärää, vaikka en ole vielä pahemmin pudonnutkaan. Tallila, jossa käyn tunneilla, on yksi korkeamman tason kouluratsastaja, joka usein meidän ryhmämme mukana ratsastaa omia hevosiaan ilman kypärää. Tätä en koskaan ole katsonut ihaillen, lähinnä halveksuen ja kauhulla - eihän hänen hevosensa tarvitse mitään säikähtää, kaaoksen voi aiheuttaa maneesissa kuka vaan eikä kukaan ole enää turvassa.

  VastaaPoista
 34. Itsellä on aina kypärä päässä jos selkään täytyy mennä! Tietysti on eri asia jos otetaan esim. Rippikuvia eikä liikuta ollenkaan, sillä mekon kanssa kypärä ei oikein käy. Mutta vaikka hevosen veisi laitumelta talliin ratsain, laitan kypärän päähän. Ja onhan se nyt hieno tunnusmerkki ratsastajalle! Monesti olen huoltsikalla käynyt ostamassa juoman tms. Ja silloinkin pitänyt kypärää päässä. Kypärää täytyy arvostaa ja pitää kuin kruunua päässä! ;)

  VastaaPoista
 35. Jännään aina välillä selässä kun mennään lujaa. Ilman kypärää en varmaan uskaltaisi edes nousta kyytiin :)

  VastaaPoista
 36. Kyllä mä sen kypärän aina päähäni laitan, kun oon menossa ratsastamaan. :) Ei oo kertaakaan käynyt mielessäkään lähteä ratsastamaan ilman kypärää! Turvaliiviä käytän aina hypätessä, ja välillä myös maastoillessa. Viimeksi ihan tällä viikolla tipuin hevosen selästä niin, että se astui päälleni, joten olis voinut tosi huonosti käydä ilman sitä kypärää...

  VastaaPoista
 37. Aivan täyttä asiaa. Lapset ottavat mallia tunnetuimmista ratsastajista ja jos heillä on kypärä, moni nuorikin haluaa käyttää kypärää. On ihan okei jos joskus harvoin tutulla hevosella menee ilman kypärää esim. tarhasta talliin mutta hevonen on saaliseläin ja saattaa lähteä milloin vain. Itseni on monesti pelastanyt kypärä tippuessa kisoissa ja valmennuksesta. Myös turvaliivin suhteen on ollut epäilyjä ja sitä tunnetut ratsastajat eivät yleensä käytä. Mutta tarvitaan vain yksi kolaus tippuessa ja ratsastaminen loppuu iäksi. Parempien turvaliivien myötä on niiden käyttöön liittyvät epäilyt hälvenneet melkein kokonaan. On todella hienoa, että näytät esimerkkiä ja käytät oileasti turvavarusteita.:)

  VastaaPoista
 38. Olen täysin samaa mieltä ja mukava huomata, että suurin osa käyttää kypärää! Itse olen myös sitä mieltä, että kypärättä ratsastaminen on typerää, vaikka kyseessä olisikin maailman kiltein tätikuljetin. Ratsastaessa en ole ikinä mennyt ilman kypärää, mutta ravipuolella tämä on ihan yleinen juttu, että kypärää ei käytetä. Itsekin olen muutaman kerran kovilla pakkasilla siihen sortunut, että kärreillä on tullut istuttua ilman kypärää, kun pakkasta on ollut paljon ja vauhti on ollut kova, joten viima käy ikävästi naamaan ja korviin jolloin on helpompaa hautautua monien pipojen ja kypärämyssyjen alle. Onneksi kilpailupaikalla kypärän käyttö on pakollista, vaikka hassua sinäänsä kun 'kiltit' ratsut joutuvat pukeutumaan suitsiin kisa paikalla ja kuumilla ravureilla taas pelkkä riimu riittää. Joka tapauksessa todella hyvä teksti ja toivon, että sinun ja muidenkin seuraamieni bloggaajien esimerkki välittyy pienemmillekin lukijoille ruudun toiselle puolelle. Aurinkoista kevättä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratsuihmiset luulee, että hevoset ei pysy käsissä, jos ei ole rautaa suussa :)

   Poista
  2. Hyvä pointti tai sitten tuomarit ja muut järjestäjät ovat tarkempi tämän asian suhteen ratsupuolella:) ravurit ovt kyllä kovapäisiä j usein säpsäköitä, mutta harvoin ne lätevät kuitenkaa rynnimään keskellä tallialuetta, tietty hevoskohtaista. Toisaalta suitsien käyttö olisi kilpilualueella turvallisempaa varsinkin kun se tilann on niin erilaine hevosillekin. :)
   t. Ensimmäinen ano

   Poista
 39. Itsellä on kyllä kypärä ollu aina päässä. Kerran oli tarkotus ottaa kuvia niin, että menisin selkään ilman kypärää, mutta sanoin, että seison mielummin maassa ku meen selkään, koska milloinkaan ei tosiaan voi tietää jos hevonen vaikka sattuu säikähtämään.. :-D Ja oon sen verran monesti puonnu suht. pahasti ja just pää edellä, nii oon huomannu, että ilman kypärää ei oo kyllä selkään asiaa..

  VastaaPoista
 40. Minulla on aina kypärä päässä, sillä minun poni pukittelee joskus yllättäen, jolloin sieltä myös tippuu helposti.Minulla on myös sillein että onnistun yleensä tippumaan päälleni taikka kyljelleni. Ensimmäisen kerran kun tipuin , tipuin päälleni ja onneksi oli kypärä sillä jos ei olisi ollut olisi tullut varmaan aika paha aivotärähdys!! Joten mielestäni puhut tässä ihan asiaa.

  VastaaPoista
 41. Tosi hyvä ja asiallinen postaus! Itse käytän kypärää ihan itsestäänselvyytenä,en edes mieti laitanko vai en. En voisi kuvitella ratsastavani ilman kypärää ikinä.

  VastaaPoista
 42. Ite tykkään mennä ilman kypärää, mutta tunnen riskit ja monta läheltäpiti tilannetta kokeneena ratsastan aina vähintään kypärällä. Jos hevonen on yhtään hurja/vieras, niin puen usein myös liivin ihan koulua vääntäessä, esteillä käytän aina.

  Ei kypärättä ratsastamissesa itsessään ole mitään hohdokasta ja on väärin ihannoida sitä. ikinä et voi tietää mitä tapahtuu ja silloin voi käydä huonosti, vaikka alla olisi se maailman luotettavin puksu.

  VastaaPoista
 43. Koskaan ei tiedä mitä hevosten kanssa tapahtuu! Joten kannatan kypärän käyttöä! Itse käytän ratsastaessä kypärää aina... Minusta siinä ei ole mitään hienoa, ettei käytä kypärää. Se on minusta vain vaarallista. Tietenkin saa ilman kypärääkin ratsastaa. Minusta kypärä ei ole mitenkää ruma yms. Vaan tallilla käytettävä turvavaruste, entä sinusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ruma, päinvastoin nykyään kun on vaikka mitä hienouksia!

   Poista
 44. Hyvä ja asiallinen postaus! Tuli tässä itsekin mieleen omalle kohdalle sattunut tilanne kurakeleillä kun liukastuin hevosta taluttaessa tarhasta. Kypärä ei ollut päässä, enkä onneksi kaatunut kun sain ponista vähän tukea. Heppa kiltti ratsastuskoulun löllykkä, mutta tuli mietittyä mitä olisi voinut käydä jos olisin liukastunut sen jalkoihin pää edellä ilman kypärää. Muistutti, että nyt Elppi se potta päähän muutenkin heppojen kanssa touhutessa :)

  VastaaPoista
 45. Meidän ratsastuksenopettajamme näyttävät meille hyvää esimerkkiä :) Esim. jos joku poni pelleilee, eikä ratsastaja saa sitä mitenkään töihin, menee opettaja kysymään "Onko sulla minkäkokoinen kypärä?". Jos on sopiva niin opettaja lainaa sitä ja näyttää ponille kuka on pomo! Eli ei mene ikinä ilman kypärää selkään.
  Itse ei oo ikinä "tullut tarvetta" mennä ilman kypärää selkään, enkä kyllä menekkään! Jos unohdan kypärän kotiin, niin onneksi meidän tallilta saa varakypäriä :) Siinä nähdään taas, miten hyvin he suojelevat oppilaiden pääkoppaa.

  VastaaPoista
 46. Minusta on jokaisen täysi-ikäisen oma asia meneekö ilman kypärää vai ei. Toki ratsastuskouluissa kaikkien, myös yksityisten omistajien pitäisi käyttää kypärää, sillä siellä sitä esimerkkiä näytetään. Kypärättömyyttä ei myöskään pidä koskaan "nostaa jalustalle" tai tuoda esille jotenkin hienona asiana. Yksityistalleilla monet menevät ilman kypärää, mutta koska siellä lähes kaikki ovat jo kokeneita ja tietävät riskit eivätkä ota mallia kokeneemmista (vrt. ratsastuskoulut) se on mielestäni ihan ok. Hienoa kuitenkin, että sinä ja monet muut bloggarit annatte hyvää esimerkkiä nuoremmille ja kokemattomille lukijoille pitämällä kypärää aina päässä! Vaikka kenenkään kypärän käyttö ei minua kiinnosta, niin pidän ilman kypärää ratsastusta vastuuttomana ja typeränä.

  VastaaPoista
 47. Kypärä päässä näyttää juurikin hyvältä, sellaiselta kunnon heppayutöltä joka osaa ratsastaa! Ilman näyttää itseasiassa siltä, etteivät hevoset juuri kiinnosta... Mutta oma mielipiteeni. Minusta myös turvaliivi on tosi tärkeä varuste! Kaveri putosi pahasti kerran ja oli ekaa kertaa turvaliivi käytössä! Opettaja sanoi, että turvaliivi pelasti hurjasti! Miksei kouluradalla voisi käyttää liiviäkin?


  Anteeksi kun karkasin aiheesta hieman, mutta halusin kertoa oman mielipiteeni kun oli niin mielenkiintoinen aihe ja kiinnostavasti kirjoitettu! Pisti kyllä miettimään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turvaliivi rajoittaa oikeasti ratsastusta todella paljon. Ja kyllä, olen käyttänyt joustavia parhaiden merkkien palaliive(racesafe, tipperary), mutta nekin pakottavat ylävartalon yhteen asentoon, ovat kuumia ja tukalia. Kyllähän ne siellä helpoilla aloittelevien ratsastajien koulutunneilla menevät, kun siellä selässä ei tarvitse muuta kuin istua. Turvaliivi rajoittaa liikkumista myös esteillä, siitä syystä itsekkin lopetin sen käytön. Sehän on jokaisen itse päätettävissä kumpaan haluaa panostaa, turvallisuuteen vai mukavuuteen.

   Poista
  2. Turvaliivi kyllä oikeasti vaikeuttaa sileällä menemistä, kuten alempi anonyymi sanoikin. Mutta kuten itse olen tehnyt, suosittelen käyttämään liiviä ekat vuodet myös sileällä!

   Itseäni ei kyllä Tipperary häiritse mitenkään esteillä, ollut varmaan väärän kokoinen tms. jos on häirinnyt! Racesafe taas on ihan eri luokkaa, varmaan yhtä kamala päällä kun halppisliivitkin :D

   Poista
 48. Itse en ole koskaan mennyt ilam kypärää, koska olen ratsastuskoulussa, ja opettajat kyllä sanovat asiasta (tosin en ole koskaan kokeillut mennä tunnille ilman kypärää), mutta kypärä aiku olen mennyt kun unohtui laittaa kiinni ja siitä sitten sain kuulla... Turavaliiviä käytin joskus vuosi sitten aina sekä koulu, että este tunneilla, mutta enää en, kun ratsastuskoululla muut samassa ryhmässä alkoivat nauraa, kun tulin HeA tason koulu tunnille turvaliivi päällä. Tämä postaus oli kaikin puolin järkevä, ja ilmankypärää ratsastaminen on todella typerää, ja siinä ei ole mitään hienoa.

  VastaaPoista
 49. Käytän aina kypärää. Itseni mielestä (olen aika paljon itseäni arvosteleva) näyttää jotenkin tyhmälle jos kypärä ei oo päässä ratsastaessa :D

  VastaaPoista
 50. Kypärättä ratsastaminen on mielestäni erittäin itsekästä. Ei kyse ole pelkästään vain siitä, sattuuko itselle jotain, kun putoaa ja lyö päänsä. Jokaisella meillä on läheisiä ihmisiä, ehkä perhe ja lapsia, jotka varmasti pitävät mielellään meidät täällä keskuudessamme hengissä :) Itse en ole koskaan tainnut ratsastaa ilman kypärää ja turvaliivikin on hankintalistalla myös.

  Olet Tiia erittäin hyvä esimerkki muille hevosharrastajille.

  VastaaPoista
 51. Ei liity tähän postaukseen mutta mikä on voiton koulutustaso(kouluratsastus)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa :D Se osaa vaihdot, avot, sulut, väistöt yms. mutta ei sillä varmaan liikettä olisi kovin vaativille radoille.

   Poista
 52. Onkohan noi "en käytä kypärää" tyypit samoja, jotka ei käytä autolla ajaessa turvavyötä, pyörällä ajaessa kypärää, röntgen- ja magneettikuvauksissa sitä lyijysuojaa yms.. ;)

  VastaaPoista
 53. Asiaa! Myönnän kyllä että olen kaksi kertaa käynyt kaverin ponin selässä karsinassa, mutta toodella vähän aikaa. Kaverini luvalla tietenkin. En kyllä tiedä mitä hienoa siinä on, mutta minua ei kaduta, mutta en ole kauhean ylpeäkään itsestäni.. Ihanaa se oli, mutta myös aika vaarallista.

  VastaaPoista
 54. Charlotte Dujardin on mun idoli tässä asiassa. Jos kouluratsastuksen olympiavoittajakin kehtaa ratsastaa isoissa kisoissa "potta" päässä, niin miten kypärän käyttö voi olla mitään muuta kuin siistä? :) (Ja tietty järkevää, turvallista, älykästä, vastuullista jne.)

  VastaaPoista
 55. Tallilla, jossa käyn opettajat ja yksärien omistajat ratsastavat monesti ilman kypärää laukassa ja nuorilla hevosilla! Vastuutonta ja huonoa esimerkkiä...ite aina käytän kypärää, lukuunottamatta joitain valokuvauskertoja, jolloin hevonen seisoo nätisti paikallaan.

  VastaaPoista
 56. Itse olen tasan kerran elämässäni ollut hevosen selässä ilman kypärää. Se oli silloin, kun valmentaja ratsasti hevostani ja halusi, että käyn selässä kokeilemassa yhtä juttua. Kypärää ei ollut lähettyvillä, niin valmentaja sanoi, että mene vain ilman. Se oli niitä hetkiä, kun kyseenalaistin valmentajani päätöstä vahvasti, vaikka en vastaan alkanut väittämään. Kyseessä oli kuitenkin silloin neljävuotias hevonen, vaikkakin fiksu sellainen. No hengissä ollaan, mutta muuten aina kypärä! Jopa kaikissa yhteiskuvissa hevosten kanssa, kun siellä selässä istuu..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaistun kyllä tähän täysin. Itsekkin olen oikeastaan ainoastaan tuossa tilanteessa joutunut kyseenalaistamaan valmentajani päätöstä!

   Poista
 57. Kypärä on ihan ehdoton! Turvaliivi ja muut turvavarusteet hyvä lisä vaikka itse en niitä käytä kun maastoesteillä ja joskus ihan uudella hevosella hypätessä.
  Oon täysin samaa mieltä että lapsille ja nuorille pitää näyttää esimerkkiä kypärän käytöstä. Hyvä teksti Ja täynnä tärkeää asiaa. Hyvä että olet tunnollinen kypärän käyttäjä!!

  VastaaPoista
 58. Viime vuonna kun olin noussut hevosen selästä taluttamaan sitä, silloin traktori meni ohi ja hevonen säikähti ja nousi pystyyn. Hokkikengällä osui kypärään. Kypärä palasina mutta pää ehjänä.

  Mä itse käytän kypärää jokaisella ratsastus kerralla. Ilman kypärää en nouse selkään edes vähäksi aikaa.

  VastaaPoista
 59. Kolmetoista vuotisen elämäni aikana en ole koskaan pitänyt luontevana ajatusta että ratsastaisi ilman kypärää. Ratsastuskypärä kuuluu ratsastajan päähän yhtä lailla, kuin vaikka luistelukypärä jääkiekkoilijan. Pienestä asti on opetettu että kypärän on oltava AINA päässä ratsastaessa. Toivon, että sama ajatus taotaan muidenkin nuorien hevostelijoiden päähän alusta alkaen!
  Kirjoituksesi oli loistava! On hienoa että pidät huolta turvallisuudesta aina hevostellessa ja sitä kautta näytät hyvää esimerkkiä muille sinua ihaileville nuorille! :)

  VastaaPoista
 60. Todella hyvä postaus. Tiedän monia jotka ovat ratsastaneet ilman kypärää maastossakin. Vaikka olisi miten hyvä hevonen ja kiltti voi tapahtua vaikka mitä ja mun mielestä kypärät ovat kivan näköisiä päässä :)

  VastaaPoista
 61. Hyvä juttu.
  Itseä ärsyttää vietävästi, jos joku kokee perustelun "en ole pudonnut tältä hevoselta/koskaan/tämä hevonen on todella kiltti" riittäväksi.

  Itse kun olen nähnyt että hevoselta on mennyt jalka poikki ihan tasaisessa maneesissa. Siinä ei paljoa kilttiys auta, kun noin käy.
  Mikä tahansa hevonen voi myös kaatua kompastuessaan, KAIKISTA ASKELLAJEISTA! Itsekin olen vetänyt hevosella kentällä käynnissä kuperkeikan! :D

  Eli vaikka hevonen olisi maailman kiltein ja itse maailman paras ratsastaja, täytyy muistaa että hevonen voi silti kaatua syystä tai toisesta. Eikä sitä voi ennakoida, sitä vaan ollaan maassa ja pahimmassa tapauksessa hevosen alla. Siinä ei auta ratsastustaito, kun fysiikan lait ottaa vallan.

  Itsekin tiedän erään suomalaisen kilparatsastajan joka antoi neuvon kypäränkäytöstä kysyvälle nuorelle, että ilman kypärää saa ratsastaa "kun vanhemmat antaa luvan". Varmaan joku tunnistaakin. Niin vastuutonta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin totta! Ja usein hevosen kompastuessa tai kaatuessa on riski suurempaan tapaturmaan vielä isompi, jos se hevonen heittää myös kuperkeikan ratsastajan päälle.

   Poista
 62. Todella hyvä postaus!
  Itse käytän kypärää mm. ratsastamisessa ja hoitamisessa. Käytän aina myös turvaliiviä, vaikkei mentäisikään esteitä. Tallilla melkein jokaisessa satulassa on turvajalustimet
  Itselläni on käynyt pari vähän pahempaa tippumista, mutta onneks on ollut se kypärä ja turvaliivi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep... Veera tiedän kun käyn kanssa Ponitaivaassa. Että tuntsareilla on turvajalustimet en kaikista yksäreistä ole varma eli: Vatusta ja Doriksesta

   Mutta käytän kypärää aina ja nyt ei turvaliiviä ole :/ ja tämä on aina hyvä asia puhua kaikille niille varsinkin jotka ei sitä kypärää älyä päässä pitää. Mutta tästä postauksesta peukut sulle👍☺

   Poista
 63. Itse en ole koskaan ratsastanu ilman kypärää, enkä edes käynyt hevosen selässä, paitsi kerran kun unohdin kypärän päästä ( :DD ) ja kävelin pari kertaa maneesin ympäri. Oon ehdottomasti sitä mieltä, että kypärää pitää käyttää ratsastaessa, oli miten kiltti hevonen tahansa. Hyvin kirjoitettu postaus :)

  VastaaPoista
 64. Itse käytän poikkeuksetta aina hevosen selässä tai kärryillä kypärää. Olen tippunut muutaman kerran lyöden pääni lujaa kovaan maahan ja ilman kypärää saattaisi olla, etten olisi enää tässä. Yhden ainoan kerran oon istunut hevosen selässä ilman kypärää, mutta hevonen oli silloin kiinni. Siltikin olisi saattanut tapahtua jotain. Olisi tosiaankin hyvä, jos korkeimmissa kouluratsastusluokissa olisi tuo kypärä pakollinen, koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu. Täysin asiallinen teksti ja hyvin kirjoitettu!

  VastaaPoista
 65. Meidän tallilla ilman kypärää ei saa edes ratsastaa, ja vanhempanikin ovat sanoneet, että jos joskus ilman kypärää ratsastan, ei uudestaan hepan selkään ole nousemista.

  VastaaPoista
 66. Itse käytän aina kypärää, en voi kuvitella ratsastavani ilman kypärää! Turvaliivejä en kuitenkaan käytä, vaikka hyppäisinkin, tosin en hyppää vielä kovinkaan korkeita (max. 50cm) ja käyn yleensä koulutunneilla :) Hieno kirjoitus, samaa mieltä! Olen yhden kerran tippunut (noin kolmen vuoden ratsastukseni aikana) ja ei pahasti tosin käynyt, tuli polvet kipeiksi ja päätä kyllä jomotti! Kiitos kypärälle:)

  VastaaPoista
 67. Hui, noiden onnettomuuksien lukeminen saa vaan pelkäämään :(
  Itse ratsastan aina sekä kypärällä että turvaliivillä. Kuntoonlaittaessa en näihin niinkään keskity, mutta koska puen ennen hevosen varustamista, ovat ne automaattisesti jo päällä. Silti mua pelottaa aina välillä varsinkin, jos on kuullut jostain kamalasta onnettomuudesta...

  VastaaPoista
 68. Olen ehdotomasti samaa mieltä kypärän ja muiden turvavarusteiden käytöstä. En ole koskaan ratsastanut ilman kypärää, ja kuviakin hevosen selässä olen ottanut kaksi kertaa kypärättä. En tiedä tekeekö kypärättä ratsastaminen joidenkin mielestä itsensä siistiksi, koska minä en näe niissä henkilöissä muuta kun tyhmyyttä. Oma pää ja koko elämä siinä heitetään vaakalaudalle, jos ei muuta.

  VastaaPoista
 69. Hyvä postaus! Itse en ole koskaan ollut ilman kypärää hevosen selässä ja turvaliivikin ollut jo monet vuodet joka tunnilla käytössä, myös koulutunneilla. Muut tallilaiset kyllä katsoo välillä vähän oudosti kun olen jo 7 vuotta ratsastanut ja turvaliiviä käytän koulutunneillakin, mutta oma turvaliivini on tosi mukava päällä joten pidän sitä kyllä mielelläni. Tuo on totta, sun esimerkillä on merkitystä, koska monet lapsetkin blogia lukee, joten on hienoa kun käytät kypärää aina!

  VastaaPoista
 70. Ihan samaa mieltä oon! Menin 5v eestinhevos ruumallamme tunnilla ja oli jo alussa hötkyilly jotain taluttaessa menin ihan ravia uraa pitkin ja yhtäkkiä poni läksi ihan täysiä kiitolaukkaa portille ja otti tietenkin pysähdyksen portille kun huomasi sen ja minä tietenkin Lensin pää edellä siihen kentän hiekkaan ja samantien nousi päähän ihan hirvee kipu selvisin vain lievällä aivotärähdyksellä mutta kun mietin miten olisi käynyt jos ei olisi ollut kypärää...
  Toinen kerta oli samalla ponillamme menin jälleen ravia ja taaaaas poni läksi kiitopukkilaukkaa eteenpäin ja teki väistö liikkeen vasempaan.. no minä sieltä sitten singahdin mutta tällä kertaa meinasi mennä selkä ja halvaus oli jo lähellä. että elämäni voisi olla nyt ihan kamalaa jos en olisi käyttänyt turvaliiviä:-)!!!

  VastaaPoista
 71. Kypärää käytän minäkin! Jotkut tutut ratsastaa ilman kypärää... vaikka on täysi-ikäinen, silti ei ne jotkut ole edes taitavia että kannattaisin ilman kypärää ratsastaa vaihtelevilla hevosilla. Omapahan on päänsä.
  Hienoa tosiaan, että kouluratsastukseen puolelle sallittua kypärän käytöstä. Toivottavasti kypärän käyttö lisääntyy niissä korkeissa koulukisoissa. Ainahan voi sattua jotain, mitä jos huippuratsastaja jostain syystä pyörtyy tai saakin vaikka elämänsä ensimmäistä kertaa epilepsian kohtausta, siinähän sitten pudotaan..

  VastaaPoista
 72. Mä käytän kypärää aina ja turvaliiviä esteillä ja maastossa :) turvajalustimia käytän myös. Mun vuokraponin vanhas satulas ei ollu turvajalustimia ja kun tipuin jäin siihe jalustimeen ja poni jatkoi matkaa.. Onneks se oli vaa pikku Shettis ja mua ei yhtää sattunu :)

  VastaaPoista
 73. Itse pidän aina kypärän päässä ratsastaessa :) Jotkut yhteiskuvat ainoastaan on poikkeus, mutta harvemmin sellaisia tilanteita tulee. Mun mielestä on myös hienoa, että nykyään on niin paljon erilaisia ja toinen toistaan upeampia kypäriä, että varmasti löytyy jokaiselle mieluinen! Ratsastaessa kypärä on erittäinkin cool, ja ihan yhtä normaali asia kun vaikka mopoillessa. Jos on "hienoa" luistaa turvallisuudessa, niin mielummin sitten vaikka tennarit jalkaan kun kypärä talliin, koska meillä on kuitenkin vain se yksi pää :)

  VastaaPoista
 74. Käytän aina kypärää ja turvajalustimia. Turvaliiviä nyt metsästän, sillä yksityisopettajani sanoi, etten ilman liiviä selkään pääse. Olen samaa mieltä hänen kanssaan. Vaikkei se liivi kaikelta pelasta, suojaa se esim. selkärankaa, joitain sisäelimiä, keuhkoja ja kulkiluita. Mutta lasten palaturvaliivejä ei löydy kovinkaan hyviin hintoihin mistään kun valmiita ollaan maksamaan 65€ käytetystä. Uutena maksavat 110€... Kesällä kun menen ypäjälle leirille niin toivotaan että löytäisin sen liivin piakkoin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Biltemassa on 49,90e palaturvaliivit, kannattaa käydä katsomassa :) Itse olisin ostanut jos olisi ollut kokoja, mukavia päällä (tosin ei voi verrata mihinkään laatumerkkeihin, mutta harrastelijalla varmasti menee!) ja vaikutti muutenkin ihan kunnolliselta. Koot oli muistaakseni lasten s-xl ja aikuisten s-xl. Mutta aikuisten S oli jo minulle, 165cm pitkälle liian iso, mutta lasten xl oli taas pieni, joten kannattaa siis paikan päällä käydä sovittamassa!

   Poista
 75. Tottakai käytän kypärää kum ratsastan, sehän on itsestäänselvyys. Mielestäni kyllä esim. pyöräilyä ja ratsastusta ei voi verrata keskenään. Ratsastuksessa sun alla on toinen elävä olento, et voi olla varma että hallitset sitä kaikissa tilanteissa. Pyöräillessä en kypärää käytä vaikka kyllä pitäisi.

  VastaaPoista
 76. Itse käytän AINA kypärää. En ole tippunut hevoseni selästä koskaan, 6 vuotisen urani aikana. Mutta olen nähnyt kun muut ovat tippuneet ja vahvistanut vain ajatustani siitä, että ei sitä kypärää miksikään koristeeksi ole ostettu vaan käytettäväksi! Ratsastus on kuitenkin 20 kertaa vaarallisempaa kuin esim. moottoripyöräily. Kiva kun teit aiheeseen liittyvän postauksen!:)

  VastaaPoista
 77. Itse käytän aina kypärää, kun ratsastan.
  Hyvä idea oli tehdä tämmöisestä aiheesta postaus;)
  T. Meri

  VastaaPoista
 78. Minä käytän aina kypärää, koska on tullut tiputtua jo liian monta kertaa. En silloin kun hevosta käsittele vain silloin kun vierailen siellä selässä. Turvaliivit ja turvajalustimet ovat kans hyvin tärkeät, tiputtuenani aitaan päin ja muutenkin kovasta vauhdista tippumisesta. Hevoset ovat laumaeläimiä ja kyllä se kilteinkin voi joskus säikähtää. Hyvä esimerkki on vuokraponini. Sain viime vuonna kitkettyä siltä pukittelemisen ja muut huonot tavat. Nyt se on suht. kiltti, mutta ei siltä voi säikkyä piirrettä kitkettyä. Sitä voi vain lievittää. Tämä oli todella hyvä aihe :)

  VastaaPoista
 79. Itse käytän aina kypärää. kerran olisikohan ollut syksy ratsastin kaverini hevosella kuraissessa säässä. Menin ilman satulaa ja ravailin siinä ihan tyytyväiseksi kunnes hevonen lähti laukkaamaan. Menin ilman satulaa enkä ollut silloin vielä mikään maailman mestari paitsi että en vieläkään ole :D mutta pysyin pitkän sivun laukassa mukana kunnes sitten kulmassa tipahdin selälteni kuralätäkköön :D olin aivan kurainen ja päähän tuli pieni isku. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut kypärän ansiosta. :) olen kerran ollut selässä ilman kypärää paikoiltaan ja silloinkin pelotti että poni lähtee kohta ryntäämään altani pois :D ei siinä sitten onneksi käynyt kuinkaan :D :)

  VastaaPoista
 80. Käytän itse aina kypärää.

  VastaaPoista
 81. Vähänkö ihana tää uus ulkka!<3 Ja itse menen aina kypärä päässä, ehkä kerran tai kaksi olen ilman kypärää hevosen selässä ollut kun en kypärää siihen hätään löytänyt.

  VastaaPoista
 82. Minä käytän aina kypärää ratsastaessa, enkä ole ikinä edes ollut hevosen selässä ilman. Taluttaessa ja hoitaessa taas en kypärää käytä, mutta tunnen hevoset joiden kanssa työskentelen ja osaan ennakoida erilaisissa tilanteissa, enkä ole ikinä nähnyt niiden esim. nousevan pystyyn tai potkaisevan ihmistä. Turvaliiviä sensijaan en käytä enää, koska olen huomannut että jod olen tippumassa minulla on paremmat mahdollisuudet joko tippua jaloille tai pysyä kyydissä ilman turvaliiviä, koska pystyn ninjailemaan paremmin ilman liiviä, joka estäisi jotain liikkeitä. Olen myös huomannut että liiviä käyttäessäni "lähden lentoon" eli kyynärpäät ei pysy lähelläkään kylkiä ja jos pysyy niin siinäkin on turvaliivin välinen kolo.

  Kerran kun olin taluttamassa lv ruunaa jäisellä tiellä ka vaikka otin hevosesta aika paljon tukea että pysyisin pystyssä niin kuitenkin liukastuin ja kaaduin hevosen jalkoihin. Onneksi heppa oli rauhallinen ja vanja niin se tiesi jäädä paikalleen eikä lähtenyt kävelemään, jolloin olisi voinut kävellä päälleni. En myöskään päässyt jäisestä maasta ylös vaan kaverini piti viedä ensin hevonen talliin ja tuli sitten auttamaan minut ylös.

  Hevosen selästä olen pudonnut monesti, mutta en kertaakaan pää edellä tai muutenkaan pahasti ja putoan useimmiten jaloilleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonolla turvaliivillä tulee tuollainen tunne, mutta oikeasti laadukas ja hyvä turvaliivi ei haittaa yhtään, muotta suojaa silti! Suosittelen kokeilemaan Tipperarya. Mutta hienoa, että käytät kypärää!

   Poista
 83. Tämä liittyy nyt vain portaaliin, mutta toivon että vastaisit:
  Kuinka monta blogia otetaan mukaan ja milloin blogit ovat virallisesti esillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasin sulle just toiseen postaukseen, mutta en osaa vielä vastata kumpaankaan!

   Poista
 84. Kypärä päässä aina, ehdottomasti! Kuten moni jo sanonutkin niin vaikka alla olisi kuinka luottoratsu, aina voi sattua. Hevonen on kuitenkin eläin ja vaikka se olisi ollut 20 vuotta rauhallinen, voi se yhtäkkiä säikähtääkkin jotain. Hevonen ei koskaan ole täysin luotettava - paitsi sillon kun on kuopassa taikka leivän päällä. Ja se varminkin ratsu voi vaikka kompastua tai liukastua!

  Itse treenaan ravihevosia ja omistan 4 vuotiaan ratsurotuisen hevosen, ei tulisi siis koskaan mieleenkään nousta hevosen selkään ilman kypärää (ja turvaliiviä) kun alla on joko nuori, ratsun hommia opetteleva hevonen tai kuuma ravihevonen.

  Itse olen myös huomannut eräässä fb ryhmässä että sinne postataan jatkuvasti kuvia joissa mennään ilman kypärää ja oletetaan että se olisi jotenkin siistiä, ja sitten suututaan kun muistutetaan kypärän käytöstä.

  VastaaPoista
 85. Voiko sulta tilata enää bannereita? Mitä mieltä oot mun blogin bannerista?
  http://reacheshigh.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 86. Käytän aina kypärää:) en ole edes harkinnut kypärättä menoa!! Mitä tyhmempää kannattaisi laittaa se kypärä koska hevonen on laumaeläin!!! Maailman kiltein polle jolle on sammaltunut kaviot maahan voi säikähtää!! Kerran olen istunut hevosen selässä sillee että valmentajani ja ponin omistaja piti ponista kiinni että saatiin napattua yksi kuva! :)

  VastaaPoista
 87. Minusta niillä jotka eivät käytä kypärää ei ole päässä mitään säilytettävää. Käytän itse aina poikkeuksetta kypärää.

  VastaaPoista
 88. Hei! Olisi kiva saada blogiarvostelu postaus! Eli ihmiset kommentoisivat postaukseen bloginsa ja perustietoa blogista ja arvostelisitte kaikki/arvotut blogit. Olisiko tämä mahdollista? :)

  VastaaPoista
 89. Käytän itse kypärää AINA paitsi kerran kun olin kaverini kanssa pellolla kävelyllä sen ponien kanssa ja mentii maastolenkki ja hyppäsin selkää. Kaveri piti kiinni enkä meinannukkaa tippuu.

  VastaaPoista
 90. Vitsi toi uus banneri on upea!

  VastaaPoista
 91. Mulle on tullu tapa käyttää turvaliiviä+kypärää. Olen kerran ratsastanut ilman kypärää ja se oli ihan kauheaa! Koko ajan hirvee jännitys. Ennen käytin vaa kypärää ku en vaa jaksanu käyttää turvaliiviä nyt en ees uskaltaa ratsastaa ilman turvaliiviä:O olen samaa mieltä että kypärää pitäisi käyttää. Ei mun mielestä oo yhtää hienoa ratsastaa ilman kypärää:)


  VastaaPoista
 92. tuli mieleen ,että kauanko olitte ratsastanu ennenkun Lilli tuli teille

  VastaaPoista
 93. Ite käytän aina kypärää. :) Tos hieno banneri muuten :)

  VastaaPoista
 94. Käyppä kattoo mun blogi se on: heppastelua.wordpress.com

  VastaaPoista
 95. Itse ratsastin joskus ilman kypärää omalla hevosellani, sekä joillain muilla tutuilla hevosilla. Aluksi talvisin sen takia, kun pakkasella jätti mielummin päätän lämpimän pipon kuin kylmän kypärän ja sitten kesällä mielummin kokonaan ilman kuin hiostavan kypärän kanssa. En oikeastaan osaa sanoa, mistä se ilman kypärää ratsastamiseni "sai vaikutteita". Kun vaihdettiin toiselle tallille hevoseni kanssa, siellä esim. valmentajani menivät ilman kypärää, joten siellä kypärättä ratsastamisesta oikeastaan tuli tapa.
  Nykyään käytän aina kypärää. Olen muutaman kerran tullut niin pahasti hevosen selästä alas, etten yksinkertaisesti tahdo, enkä uskalla, kiivetä edes oman hevoseni selkään - johtuen ehkä myös siitä että pääasiassa maastoillessamme menemme hevoseni kanssa "yleisiä" hiekkateitä - maastoon nyt ainakaan ei kenenkään pitäisi lähteä ilman kypärää, vaikka kai niitäkin on..
  Ainoa tilanne, jossa saatan mennä kypärättä hevosen selkään on ns. "yllättävä tilanne", jossa minua pyydetään nousemaan jonkun hevosen selkään (kentällä tai maneesissa) eikä sattumalta ole kypärää mukana. Muuten en enää mene kypärättä edes sen oman ja luotettavan, tutun, hevoseni selkään - siitä tavasta olen siis onneksi päässyt eroon. :)

  VastaaPoista
 96. Käytän aina kypärää:)! ja voitteko tehdä pinjan kanssa puhelimen sisältö videot:)?

  VastaaPoista
 97. Minulle ei tulisi kyllä mieleenkään lähteä noin vain ilman kypärää ratsastamaan ! Ehkä sen ymmärtää jotain upeita kuvia ottaessa mutta aina muuten kyllä kypärä päästä pitäisi päästä löytyä . Ja toiseksi se että vanhemmatkaan ei anna ratsastaa ilman kypärää ... Ja vanhempien vaatimuksesta käytän myös aina turvaliiviä ja kyllä se itsekkin sanoo oma järki että kyllä ainakin kypärä pitää löytyä :)

  VastaaPoista
 98. Miksi turvaliivi ei liity tähän? Onhan sekin tärkeä turvavaruste! :-)

  VastaaPoista
 99. Aina kypärä päässä kun ratsastan! Ei tulisi mieleenkään ratsastaa ilman kypärää! :)

  VastaaPoista
 100. Minulla on aina kypärä kentällä ja tallissa ja turvaliivi aina ratsastaesssa

  Laura Kuopiosta

  VastaaPoista
 101. Olin mun ekoissa kisoissa ja poni teki hirveen pukin heti lämpässä. Alas tulin suoraan päälleni ja kypärä halki, eli jos ei ois ollu kypärää ni pää ois nyt halki. Ja kypärä on ratsastuksessa ihan perus varuste niinkuin esim. luistimet luistelussa.

  VastaaPoista
 102. millä tallilla valmentaudut?
  Voisiks tehä videon mis kerrottais omanhevosen ostamisesta ja omanhevosen huolehtimisesta :)

  VastaaPoista
 103. Ihan kantapään kautta on joskus tullut opittua, ettei hevosen selkään ole kyllä ilman kypärää mitään asiaa. :)

  VastaaPoista
 104. Tottakai käytän kypärää, myös pyöräillessä pidän. On turvallisempi olo. Ja esteitä turvaliivi joka este kerralla on tultu roikuttua ilman jalusta

  VastaaPoista
 105. Tämä tulee vähän myöhään mutta mielestäni aikuisia ratsastajia pitäisi kannustaa ratsastamaan kypärän kanss auseammin näkee aikuisia kuin lapsia ilman kypärää

  hyvä Tiia mahtava postaus tämmöisiä turvallisuuteen liittyviä postauksia voisitulla enempikin. :)

  VastaaPoista
 106. Minä ratsastin ponillani ja tipuin tuntuu kuin kylkiluuni olisi murtunut onko se mahdollista

  VastaaPoista
 107. Rippi-ja ylppärikuvat ymmärrän, jos mennään ilman kypärää. Mutta jos vaikka esteluokissa ajattelit mennä kypärättä niin voijeessus sentään, mulla ei iki päivänä tulisi mieleen mennä kypärättä!.. Käyttäkää lapset, nuoret, aikuiset, vanhat sitä kypärää herran Jumala 😣

  VastaaPoista
 108. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.