Estevalmennus - Takaisin maneesiin

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015


Tämän postaukset julkaiseminen on vähän venähtänyt. Valmennus oli jo reilu kaksi viikkoa sitten ja postauskin on lojunut luonnoksissa kirjoitettuna jo melkein saman aikaa.

Lauantaina oli jälleen estevalmennus. Nyt valmennuksia on ollut vähän harvakseltaan, sillä Terhin oma kisakausi on alkanut ja hän on lauantaina usein kisoissa, eikä sitten hyppää ennen kisoja omia hypättäviään. Nythän ongelma ei onneksi ole niin suuri, sillä ollaan päästy kotonakin hyppäämään. Terhi kyselikin meidän kuulumisia alussa ja todettiin, että voidaan tehdä ihan täysin normaali treeni, kun olen kuitenkin hypännyt kahtena edellisenä viikkona vaikkei valmennusta ole ollutkaan. Tällä kertaa tehtiin enemmän kisaverryttelyn tyylinen alku eli hypättiin vain kahta estettä, jolloin muut esteet ja tehtävät tulivat täysin uusina sitten itse radalla.

Voitto oli alusta asti jo tosi tahmea. Ratsastin sitä koko ajan parhaani mukaan pohkeen eteen, mutta oli työn ja tuskan takana saada se liikkumaan hyvin. Yleensä se kuitenkin tulee hetken työstämisen jälkeen kuitenkin melko aktiiviseksi, eikä sitten tarvitse kuin ylläpitää laukkaa. Uskon pienen väsymyksen johtuvan siitä, että viikko on ollut melko raskas. Edellisenä päivänä kunnon koulutreeni ja muutenkin koko viikko on painettu menemään kunnon treeniä vapaapäivää luukunottamatta. Mutta eiköhän se kunto tästä nouse, nyt kun pääsee ratsastamaan kotona kunnolla. Viimeiset kuukaudet kun on menty about kaksi kertaa viikossa kunnolla ja loput päivät on köpötelty maastossa tai kotona huonoilla pohjilla kevyesti.

Sileän jälkeen tultiin oikeaan kierrokseen puomi. Lähestyminen kaarevalta, mutta puomin jälkeen suoraan. Voitto suoristui melko hyvin eikä vaihdellut laukkoja turhaan, se on ollut joskus ongelma jo puomeilla. Sitten siirryttiin yksitellen kavaletille vasempaan kierrokseen. Ensimmäiset etäisyydet tuli kaikki vähän kaukaa ja sainkin ohjeen korjata vähän lähemmäksi seuraavan, sen jälkeen paikat olivat paljon parempia. Ei pitäisi itse tyytyä huonoon etäisyyteen, kun sen noin helposti saa paremmaksi. Näiden jälkeen tultiin oikeassa kierroksessa ristikkoa, jonka yli vaihdettiin sitten suunta vasempaan. Näihin molempiin sain tosi kivan lähestymisen. Voittokin alkoi heräillä unestaan ja eteni itse paljon paremmin. Ristikko nostettiin pystyksi ja tultiin sama pystynä. Viimeisenä vasempaan kierrokseen muutama hyppy okserille.


Sen jälkeen opeteltiin rata, joka oli korkeudeltaan varmaan noin 80cm. Korkeus oli mukavan helppo näin alkuun. Rata alkoi heti okserilta pystylle neljällä laukalla. Tiesin sen olevan meille pitkä, joten etenin välissä, mutten tarpeeksi. Yli kuitenkin mentiin, mutta sain käskyn aloittaa alusta. Sujuin paremmin jo okserille ja nyt väli oli helppo neljä. Seuraavalle kaarevalle otin kahdeksan laukkaa, joka oli ok. Ohje oli ottaa 7-8 laukkaa, kahdeksan oli vähän liian ahdas lopusta, mutta ei huono. Seuraavana oli kolmoissarja, joka sujui hyvin. Sitten pitkä lähestyminen yksittäiselle pystylle. Sille jouduin ratsastamaan vähän eteen. Seuraavaksi tultiin sama kaareva mikä alussa, mutta toisesta suunnasta. Otin nytkin kahdeksan laukkaa. Viimeinen neljän laukan suora jäi vähän pitkäksi. Terhi sanoikin, että kun normaalit linjat on noin vaikeita, pitäisi yrittää ratsastaa vähän enemmän laukkaa. Vaikka ei se nyt mikään älyttömän huono ollut, mutta noissa väleissä se kuitenkin sitten näkyi. Sain ohjeeksi seuraavalle radalle, tulla harjoituksen vuoksi kaarevat kahdeksan sijaan seitsemällä.

Toiselle radalle esteet oli nostettu noin 90cm korkeuteen. Tultiin uudestaan ihan sama rata mikä ekallakin kierroksella ja jälleen oli ongelmia ekan linjan kanssa. Voitto oli vaikea ratsastaa oikealle käännyttäessä, joten en saanut hyvää läheisyyttä ensimmäiselle. Oltiin vähän lähellä ja  vinossa ja sitten en osannut reagoida heti eteen, jolloin pystylle tuli kielto. Toisella kerralla onnistuin sitten tälläkin kertaa korjaamaan, vaikka tulin okserille vielä lähemmäksi. Kaareva oli paljon parempi seitsemällä laukalla. Kolmoissarjalle oli vaikeuksia kääntää, syy miksi oikealle käännökset olivat noin hankalia selvisikin sitten varusteita purkaessa.. Ihan hävettää tunnustaa, mutta turpahihna meni toiselta puolelta kuolaimen yli. En ollut katsonut laittaessa kun yhdeltä puolelta ja just tällä kertaa en poikkeuksellisesti laittanut valmennuspaikalla itse ohjia ja äiti ei tuollaista juttua huomaa. Ei siis ihme, että oikealle kääntäminen oli paljon normaalia vaikeampaa... Typerä, typerä minä. Onko teille käynyt joskus vastaavia mokia?


En tosiaan saanut suoristettu ja käännettyä hyvin kolmoissarjalle, mutta selvittiin siitä silti hyvin. Jälleen jouduin vähän ratsastamaan pitkällä lähestymisellä olevalle pystylle eteen, mutta nyt sain tehtyä sen aikaisemmin kun edellisellä kerralla. Juuri ennen estettähän ei pitäisi enää puskea eteen vaan ennemminkin tukea. Varsinkin Voitolla, joka kieltää helposti sellaisessa paikassa - tai ainakin kielsi ennen, nythän se on ollut paljon reippaampi <3 Kaareva tuli toiseen suuntaan hyvin seitsemällä, vaikka olinkin vähän lähellä okseria. Jälleen kääntäminen ja suoristaminen oli vaikeaa oikealle, mutta viimeinen neljän laukan linja sujui silti suhteellisen hyvin.

Valmennuskesta jäi kyllä ihan hyvä fiilis!  Vaikka Voitto ei ollutkaan mikään reipas omasta takaa, sain sen ratsastettua ensimmäistä linjaa luukunottamatta tarpeeksi eteen. Voitossa (ja varmaan myös omassa ratsastuksessa) on kyllä tapahtunut selvä muutos, toivotaan että heppa hyppää samalla asenteella myös jatkossakin! Kisojakin olen vähän suunnitellut, mutta niistä taidan kirjoittaa oman postauksen.

32 kommenttia

 1. kiva postaus ! mitä ne sun animon ratastushousut makso?? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan liikaa..! Oon kyllä ihan unohtanut, kun en enää muista, sain onneks niistä vähän alennusta.

   Poista
 2. Ihanasti meette! :)

  VastaaPoista
 3. Hienoja kuvia :)
  Voisitko tehdä aamu rutiinin videon muodossa ? Olisi kiva jos tekisit ,koska tykkään videoistasi :)

  VastaaPoista
 4. Millon meet kisoihin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se selviää tulevassa kisasuunitelmat -postauksessa!

   Poista
 5. Tekisitkö videopostauksn taas teistä ja hepoista

  VastaaPoista
 6. Hei
  Olen ajatellut tuota Lemmikkiblogiportaalia.
  Pari kysymystä siitä
  Pitääkö olla tietyn ikäinen jotta voi liittyä siihen?
  vaikuttaako se kuinka paljon blogilla on lukijoita?
  pitääkö johonkin lähettää haku?
  kiitos jos voi vastata näihin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole mitään tiettyä ikää, usein kuitenkin aikuisilla ja vanhemmilla on parempia blogeja, mutta tässäkin toki poikkeuksia.Eikä lukijamäärä välttämättä vaikuta, nytkin on valittu monenlaisia blogeja, joilla on erimääriä lukijoita :)

   Poista
 7. Hei! Haluaisin kysyä että paljonko teillä maksaa kuukaudessa lillin ja voiton pito sielä omalla tallillanne:) eli siis purut,heinät,kaurat, vitamiinit yms. Sori ei liity aiheeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voisikko ees kysyä

   Poista
  2. Miks ihmeessä Tiian pitäis jakaa tuollasia tietoja julkisesti? Jos sulla ei ole käsitystä hevosen kuluista niin ei kannata edes harkita hevosen hankintaa!

   Poista
 8. Moi! Ni mites lilli voi? :) ku tuntuu et kirjotat yleensä vaa voitosta? :/ mut nii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kai ny ku lillistä kirjotetaa pinjan blogissa :D Voitto on tiian hevonen:)

   Poista
  2. En kirjota Lillistä, koska sille on oma blogi www.bonbonpinja.blogspot.com

   Poista
 9. Anteeks ny mut tuolta kaukaa jo näkee et Voitto kieltää toho esteelle. Ja miks voitto kieltelee niin paljon. En tarkottanu tätä kommenttia pahalla

  VastaaPoista
 10. Ihme ettei valmentaja huomannut tota turpahihnaa :D Noh, kaikki tekee virheitä, eikä se mikään maailmaa mullistava virhe edes ollut, ja siihen nähden hyppäsitte tosi hyvin!

  VastaaPoista
 11. Mun silmään Voitto tuli enemmän myötälaukoissa alas ja jos tuli vastalaukassa niin reagoit ja korjasit sen nopeemmin :) Mietin että miksi Voitto tuollai hyppelee välillä laukassa ihan kuin potkaisisi takajalalla/pukittaisi tai vaan yrittää vaihtaa laukkaa. Tuli vaan mieleen :D

  VastaaPoista
 12. Viimeksi kesällä checkailin sun blogia, mutta nyt eksyin tänne taas ja on kyllä pakko kehua! Olette kehittyneet Voiton kanssa esteillä todella paljon!! Meno on niin hurjan paljon varmemman näköistä, näytät myös itse olevan varmempi paikkojen tms. kanssa. Hienoa työtä Tiia! :) Mukavaa että teillä on nyt sellainen valmentaja, joka on saanut teitä noin hyvin eteenpäin. Tsemppiä tuleviin treeneihin ja kisoihin!

  VastaaPoista
 13. Teidän meno näyttää nykyisin etenevälle! Hevosessakim tapahtuu jotakin , kun käytät apuja.
  Upeaa edistystä! :)

  VastaaPoista
 14. Mulle on muutaman kerran käynyt niin, että olen ihan tyytyväisenä laittanut suitset päähän ja kaikki remmit kiinni, kunnes joku sitten viimestään selkäännousussa huomauttaa, että hei toinen korva on niskahihnan väärällä puolella...

  VastaaPoista
 15. Vautsi! Oon seuraillu teidän menoa jo muutaman vuoden täältä ruudun toiselta puolelta ja täytyy sanoa että upealta näyttää! Tosi paljon edistystä!👌🏻❤️

  VastaaPoista
 16. Toivoisin että jatkossa laittaisit videot kuten ennen (nyt ilmeisesti lisätty vaan bloggeriin?) koska luen blogiasi usein tabletilla ja uuden päivityksen myötä netissä olevat videot pätkii ja tökkii, mutta youtube -sovelluksessa videot näkyy ongelmitta. Joten olis kiva jos jatkossa videoissa olis aina se linkki videoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On nämäkin youtubessa, unohdin vain tällä kertaa linkit..:) Pitää muistaa jatkossa!

   Poista
 17. Ihania kuvia :) Teetkö taas joskus videon tallipäivästä? Sellainen kai on jo mutta sen tyyppisiä videoita on kiva katsella, varsinkin kun sä teet niin hyviä videoita :))

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.