Kaikki ensimmäisestä hakuyrityksestä lääkikseen

keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Pääsykoe on nyt ohi. Toteutuuko lapsuuden haaveeni? Mitkä ovat mun päällimmäiset fiilikset ja aukeaako paikka koulusta?TAUSTAA
Valmistuin lukiosta joulukuussa 2016 eli kävin lukion 3,5 vuoteen. Tiesin koko lukioni ja oikeastaan yläasteenkin hakevan lääketieteelliseen, matkalla haave eläinlääkiksestä vain muuttui "tavan"lääkikseen. Jokut eivät tiedä mitä lääkis meinaa niin karkeasti sanottuna koulu, josta valmistuu lääkäriksi. 

Lukiossa osasin siis valita oikeita kursseja ja kävinkin pitkän matikan, biologian ja fysiikan kaikki kurssit. Kemiasta jäi aikataulusyistä viimeinen kurssi käymättä, jota kyllä kaduin näin jälkeenpäin. Olisi pitänyt tehdä sille aikaa. Vaikka monet kurssit kävit vähän hutiloiden niin silti materiaali oli jollain tavoin tuttua ja oli helpompi opiskella se kunnolla pääsykokeisiin lukiessa. Eli suosittelen käymään lukiossa jotkut kurssit vaikka vähän vasemmalla kädellä, sillä siitäkin on ollut ainakin mulle apua!

Monia myös kiinnostaa arvosanat, joten niitäkin voin vähän listailla. Mä en tosiaan ollut mikään huippuoppilas, sillä olen oikeasti melko laiska. Luin kokeisiin melko vähän ja yhden illan taktiikalla. En suosittele sitä, sillä vaikka arvosanat ovatkin mulle ainakin ihan ok, niin mä en osannut enää opiskella! Oli hirveän vaikeaa aloittaa oikeasti lukemaan päivittäin useita tunteja, kun en sitä juuri ollut harrastanut. Bilsan kurssien keskiarvo mulla oli 9 ja kirjoitin siitä E:n. Fysiikan kurssien keskiarvo oli 7 ja kirjoitin siitä C:n. Kemian neljän kurssin keskiarvo oli 8 ja sitä en kirjoittanut.

MILLOIN ALOITIN LUKEMAAN?
Aloitin lukemisen muistaakseni jo joulukuussa, mutta päivittäisen lukemisen aloitin tammikuun aikoihin kun valmennuskurssini alkoi. Minulla oli vahva pohja biologiasta, joten vaikka sen kirjoittamisesta olikin aikaa jo vuoden päivät palautuivat asiat helposti mieleen. Myös fysiikan olin kirjoittanut, tosin luin todella vähän, mutta kuitenkin sitäkin oli kertailtu. Kemiaa taas olin lukenut tosi vähän ja se onkin ollut läpi koko kevään mun heikkous. 

VALMENNUSKURSSISTA
Kävin valmennuskeskuksen tammikuussa alkaneen kurssin ja olin siihen niin tyytyväinen kun pettynytkin. Hyviä puolia oli todella kattava tehtävämateriaali ja hyvät tiivistelmät koko oppimäärästä. Lisäksi harjotuskokeista oli ihan mieletön apu koetilanteessa. Opettajat antoivat myös hyvät tärpit ja muutenkin hyviä vinkkejä mitä kannattaa painottaa, mitkä asiat on tärkeitä lääkiksen pääsykokeessa jne.

Kuitenkin harmillisesti mun oppimistyyliin ei sovi esimerkiksi fysiikassa se, että opettaja vain luennoi tai lukee laskuja ääneen. En opi siinä mitään. Olisin halunnut laskea tai opettaja olisi voinut laskea paljon enemmän. Biologia on aine mihin luennointityyli sopii, mutta fysiikka ja kemia eivät. Ainakaan minulla. Toiste en varmaan valmennuskeskuksen kurssille mene tai valitsen ainakin halvemman paketin, sillä en niinkään hyöynyt luennoista vaan enemmän harjoituskokeesta ja saamastani materiaalista.

MITKÄ FIILIKSET JÄI PÄÄSYKOKEESTA? MITÄ TEEN JOS EN PÄÄSE TÄNÄ VUONNA?
Pääsykoe oli tosiaan tänään. Pystyin tekemään tilanteessa parhaani, enhän koskaan ole ollut kovin paha kilpailujännittäjä, mutta en tiedä riittääkö parhaansa tekminen mun tasolla. Multa nimittäin puuttui laskurutiini. Aiemmissa harjoituskokeissa on aina ollut sellaiset laskut mitkä olen osannut juuri. Nytpä ei sellaisia ollut paitsi pari mekaniikan tehtävää. Kaikki laskut tuntuivat tosi hankalille, eikä oikeastaan mikään mennyt kunnialla läpi. Eikä kokeessa juuri edes ollut niitä kemian tehtäviä mitä opiskelin hullun lailla viimeiset viikot... Sen sijaan bilsan tehtävät, monivalinnat ja kemian sanalliset rakennekaava tehtävät esim. sujuivat oikeastaan tosi hyvin! 

Joten jos tänä vuonna ei Kuopion lääkiksen ovet aukea tiedämpä mitä tulevan vuoden teen. Lasken, lasken, lasken ja vielä kerran lasken. Aion alottaa heti syksyllä ja laskea kaikki kirjat läpi vaikka miljoona kertaa. Voin sitten pitää taukoa vaikka puolivälissä luku-urakkaa, mutta aion kuitenkin hankkia perusrutiinin hyvissä ajoin ja vielä silloin kun asiat tämän kevään lukemisen osalta ovat joten kuten muistissa.

Laskeskelin pisteitä vastausanalyysin perusteella ja mun pääseminen on siinä ja siinä. Sanotaanko niin, että tuskin pääsen sillä voi olla, että mun pikkuvirheistä lähtee pisteitä ikävän paljon ja muutkin saivat monivalinnoista hyvät pisteet niiden ollessa melko helpot. Mutta kuten olen kaikille sanonut, ei se niin huonosti mennyt, että sanoisin varmaksi että en pääse sisään. Voi olla, että ihme tapahtuu ja mä kävelen ensi vuonna kuolon mustissa haalareissa Kuopion yössä ;)

Mulle ei ole siis missään nimessä maailmaa kaatava asia jossen pääse sisälle vielä. Varsinkin kun koe meni pitkälti juuri niinkuin mun tasoni olikin. Olen kuitenkin asettanut sellaisen tavoitteen, että ensi vuonna haluan sisään. Ja silloin olen oikeasti pettynyt jossen pääse. Jos tänäkin vuonna se on siinä ja siinä, että pääsen, niin ensi vuoden kovasti töitä tekemällä sen pitäisi olla aika varma juttu tai jos en silloinkaan pääse niin se on ainakin tosi iso pettymys.

Mutta sen tiedän, että musta tulee lääkäri. Meni siihen sitten vuosi tai viisi vuotta. Olen kuullut niin monia tarinoita siitä kuinka sisään on päästy vasta vuosien hakemisen jälkeen, joten ei pidä lannistua :)

Nyt sitten pääsykoe poismielestä ja eikun odottamaan tuloksia! Sittempä sen näkee miten käy :)
Miten muilla meni? Ja kommenttiboksiin saa jakaa hyviä lukuvinkkejä, kokoan niistä oman postauksen omien vinkkejeni kera vielä myöhemmin!

35 kommenttia

 1. Mitä ajattelit tehdä tulevana vuonna, jos et pääse nyt sisään? Aiotko pysyä Kuopiossa, vai kenties muuttaa..? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuopiossa aion aika varmasti pysyä :) Töitä olisi tarkoitus tehdä ja tietty opiskella paljon!

   Poista
 2. Milloin tiedät pääsetkö kouluun?

  VastaaPoista
 3. Hakiko Pinja samaan kouluun vai johonkin muualle

  VastaaPoista
 4. Tosi mielenkiintoinen postaus, sun muutkin opiseluun liittyvät postaukset ovat olleet hyviä!! Oon itse lukion tokalla nyt niin opiskelu on ajankohtaista mullekin. Toivottavasti pääset yliopistoon, muakin alkoi nyt jännittää sun puolesta... :,D Toisaalta hyvä tietysti varautua siihenkin ettei pääse kun hakijoita on paljon ja taso varmaan aika kova. Joka tapauksessa varmaan helpottunut fiilis kun pääsykoe on ohi? Tämä uusi ulkoasu on TOSI HIENO! :D Ihanan keväinen/kesäinen värimaailma, ja sun ja Voiton kuvat tossa vasemmalla (niissä soikeissa kehyksissä) on kans nätit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on helpottunu fiilis kyllä, vaikka tekisi melkeen oikeasti mieli alkaa jo lukemaan :D Sain jotenkin tosi paljon motivaatiota tuosta kun koe meni noin hyvin, vaikka sillä ei välttämättä silti sisäänpääsy irtoakkaan.

   Poista
 5. Kaikkialta tulee niin paljon ristiriitaista infoa, että pakko kysyä sulta, jolla nää asiat on varmaan paljon ajankohtasempia. Eli onko pitkä matikka pakollinen eläinlääkikseen tai lääkikseen hakiessa? Jotkut sanoo, että on ja toiset taas ettei ole, koska haku on kuitenkin bilsaa, fysiikkaa ja kemiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haku on tällä hetkellä bilsa, fysiikka ja kemia. Matikan arvosanaa voi käyttää, mutta varsinaisesti sen asioita ei kokeessa niinkään tarvitse, vaikka itse kyllä koen laskurutiinin jonka sieltä saanut niin tosi isoksi hyödyksi..:)

   Poista
 6. Asun myös Kuopiossa ja oon nyt lukion ykkösellä. Näitä opiskeluun liittyviä postauksia olisi kiva saada lisää. Mulla itsellä haaveena myös lääkis, joten kiva lukea muiden kokemuksia pääsykokeista ja niihin lukemisesta. Biologia, fysiikka, kemia ja pitkä matikka on tosi haastavia aineita ja ihan hyvin arvosanoin oot niistä kyllä selvinnyt. Toivottavasti pääset ekalla lääkikseen sisään, mutta se on kyllä aika harvinaista! Tsemppiä sulle tulevaan :)

  VastaaPoista
 7. Ajattelitko korottaa ylppäriarvosanoja tuleville hakukerroille? Entä oletko ajatellut, että hakisit jollekin lääkiksen pääsykoetta tukevalle alalle kakkosvaihtoehtona (esim. biokemia, sairaalafysiikka)? Onko hammaslääkis koskaan ollut mahdollinen hakuvaihtoehto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ajatellut korottaa, ellei muutoksia hakujuttuihin tule. En ole ajatellut kun nykyään se vie pisteitä kun on tuo uusi ensikertalaisuuskiintiö. Hammaslääkis ei ole ollut vaihtoehto, jos joku niin eläinlääkis sitten mielummin :)

   Poista
  2. Voi harmi, tosiaan tuo ensikertalaiskiintiö rajoittaa kyllä paljon. Entäs sitten esim. avoin yliopisto, sielläkin taitaa olla jotain lääkiksen pääsykokeita tukevia kursseja (ja niitä saa hyväksiluettua myöhemmin, kun on varsinainen tutkinto-opiskelija)?

   Poista
  3. Älä :/ Mielellään oisin opiskellu vaikka bilsaa tai ihan sama jotain asiaan liittyvää, jonne olisin päässyt. Mutta pitääpä pitää tuo mielessä!

   Poista
 8. Toivottavasti pääset sisään!❤ Itse luen (olen 8. luokkalainen), niin, että selitän asiat itselleni. En siis lue juuri niin kuin kirjan tekstissä sanotaan vaan sanon saman virkkeen omin sanoin😊 En myöskään lue ilman ääntä/puhetta ellei ole ihan pakko. Matikassa lasken laskuja ja kirjoitan vaikeimpia kaavoja muistiin😊

  VastaaPoista
 9. Mäkin olin tänään Kuopiossa lääkiksen pääsykokeissa ja olo on tällä hetkellä ihan älyttömän helpottunut! Koe ei menny ihan niin hyvin, että uskaltaisin odottaa sisään pääsyä, mutta ainakin kevään luku-urakka on vihdoin ohi😊 Oon tän kevään abiturientti ja kirjotusten jälkeinen väsymys otti varsinkin loppu keväästä vallan ja pääsykokeisiin lukeminen tuotti suuria vaikeuksia😅 Oon kuitenkin ihan samoilla linjoilla kun säkin, että lääkikseen mennään vaikka se sitten vaatis seuraavat viisi vuotta! Näin suuresta unelmasta en halua kuitenkaan ihan helpolla luopua, varsinkaan kun tiedän sen saavuttamisen olevan loppujen lopuksi vain itsestäni kiinni. Toivottavasti pisterajat ois jo tänä keväänä sun puolella ja ehkäpä me joskus harhaillaan molemmat Kuopion yössä mustat haalarit jalassa😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsempit sulle, eiköhän me joskus päästä :)!

   Poista
 10. Vitsit, mulla on aika samantyyppinen fiilis kun sulla. Tosin mulla on takana eiliset oikiksen pääsykokeet. Kiikun kaakun varmaan lopputulos tulee olemaan ja melko pienestä jää kiinni, jos ovet ei tänä vuonna aukea. Mun kohdalla koe poikkes tehtävätyypeiltään aika paljon totutusta ja valmennuskurssilla harjotellusta. Mutta pitää aina toivoa, että jokin itselle vaikean tuntuinen tehtävä olis muidenkin mielestä ollu vaikea ja niinhän ne usein onkin. Mutta toivotaan parasta ja tsemppiä sulle opiskeluun, aukes ne ovet sitten tänä kesänä tai vuoden päästä☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan lohduttavaa ja ärsyttävää, että on ihan siinä rajoilla..:D Toivottavasti sä pääset sisään!

   Poista
 11. Onnittelut luku-urakan päättymisestä! Oispa hauska nähdä sua täällä meidän joukossa, tosin oon sen verran vanhempi, että jos et tänä keväänä pääse sisään, niin ehdin valmistua alta pois. KuoLO:lla on muuten oma ratsastusryhmä, tervetuloa joukkoon tummaan aikanaan sinnekin :) t. kuololainen

  VastaaPoista
 12. Minkä alan lääkäriksi tähtäät ja mitä sulla oli eväänä kokeessa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vielä oikein tiedä mihin haluaisin erikoistua. Mulla oli leipä, banaani ja suklaapatukoita. Söin kuitenkin tosi ison aamupalan, koska tiesin että kokeessa ei oikein ehdi syödä ja söinkin siellä vaan nopeeta suklaat :)

   Poista
 13. Minkä sä kirjotit pitkästä matikasta? :) mikä susta oli pitkässä vaikein kurssi ja mitä vinkkejä antaisit pitkää lukeville? Tsemit että pääsisit sisään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. C:n, joka tosin oli alle mun oman tason kun kursseista kuitenkin keskiarvo vahvasti kasin puolella. Vaikein kurssi oli varmaan se ihan viimeinen ja vinkkinä siihenkin, että pitää vaan laskea hullun paljon!:)

   Poista
 14. Hyvä postaus! Lohdutti itseänikin paljon, koska mulla myös lääkis haaveena :)

  VastaaPoista
 15. Yes, ohi on!

  Liian usein tosiaan törmää tähän, että valmennuskursseilla laskentarutiineja ei saada täsmäämään haettuun alaan. Varsinkin pitkän matematiikan ylioppilaat törmäävät tähän.

  Itselläni oli sama tilanne, kun hain koemielessä ensimmäisen kerran arkkitehtiopintoihin eli yksinkertaisesti ajattelin asioita liian vaikeasti ...

  Onnea tuloksien odotteluun!

  VastaaPoista
 16. lisää opiskeluun liittyviä postauksia! itseäni kiinnostaa eläinlääkis niin olisi mukavaa lukea opiskeluun/lukioon liittyviä postauksia. tsemppiä sulle että pääset sisään!

  VastaaPoista
 17. Minkä takia haluat juuri lääkikseen? Tai niinkun kiinnostaako nimenomaan esim. tutkiminen ja tieteellinen puoli, vai haluatko erityisesti auttaa ihmisiä ja kohdata erilaisia potilaita? Minkälaiseksi lääkäriksi haluaisit työllistyä ja erikoistua? Aikuiset, lapset, työikäiset, vanhukset? Sairaala esim. sisätaudit, kirra, kuvantaminen, terveysasema, työterveys, lastentaudit, naistentaudit? :D mielenkiinnosta vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tieteellinen puoli kiinnosti ennen, mutta nyt kun oon tehnyt asiakaspalveluhommia niin oon löytänyt itsestäni uuden puolen ja ihan eri tavalla voin sano, että kiinnostaa myös nimenomaan ihmisten auttaminen ja erilaisten ihmisten kanssa oleminen.

   En ole vielä tarkemmin miettinyt mikä juuri kiinnostaisi, jotain ajatuksia kyllä on, mutta eiköhän se selviä sit opiskellessa..:) Tiedä vielä edes täysin mihin kaikkeen sitä voi suuntautua ja erikoistua!

   Poista
 18. Onnea luku-urakan päättymisestä! Itse pääsin tampereen lääkikseen kuudennella yrittämällä ja voin kertoo että uskoa (ja istumalihaksia) koeteltiin niiden vuosien aika kerran jos toistekin, mutta lopussa se kiitos sit aina seisoo ja se kannattaa pitää mielessä vaikka ovet ei nyt heti ensiyrittämällä aukeisikaan. :)

  VastaaPoista
 19. Onnea luku-urakan loppumisesta!

  Täällä yks ensi syksyn ylioppilas jonka tokarista tulee löytymään pitkä matikka, kemia ja fysiikka :-) Jos haluaa ihan perusmenestystä niin riittää että lukee vaan koulukirjoja, mutta jos tähtää oikeasti hyviin tuloksiin niin mun vinkkini olisi, että kannattaa omistautua vielä enemmän: tilata Tiede-lehti, lukea kirjaston kirjoja aiheesta ja niin edelleen. Oheislukeminen usein myös lisää motivaatiota ja tulee semmoinen tunne että osaa ne perusasiat ainakin.

  Jos kuolon portit aukenevat jo nyt niin tsemppiä sinne ja jos eivät niin tsemppiä ens vuoden urakkaan :-) Meidän opo sanoo aina, että jos oikeasti haluat jonnekin niin sitten haet niin monta kertaa että pääset sisälle.

  VastaaPoista
 20. Ei nyt liity aiheeseen millään lailla, mutta meidän heppa ois kesäksi tulossa viikoksi kahdeksi lähitallillemme joka on karsinatalli (asuu pihatossa muualla) ja mietin että paljonko purua tarvitsee perus kokoiseen karsinaan. Purupatjan ei varmaan mikään kamalan paksu tarvitse olla sillä heppa on siellä vain surkealla säällä, olisin kiitollinen avusta!:)
  Kantsii muuten varmaan käydä päivittämässä nuita onko ne välilehtiä tai jotain esim toi Meidän talli, ku niissä joissain taitaa olla vanhentunutta tietoa;)

  VastaaPoista
 21. Tosi kiva postaus ja toivottavasti pääsisit sisään! Ois kiva jos kertoisit sun lukusuunnitelmista tarkemmin, miten kauan luit päivittäin, millä tavalla ja ylipäätään vinkkejä tuleville hakijoille :) Nää opiskeluaiheiset postaukset on mielenkiintosia!

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.