Laidunkauden aloituksesta

torstai 11. toukokuuta 2017

Täällä sataa tällä hetkellä lunta, joten nyt olisi torstain kunniaksi #throwbackthursdayn tyyliin aika muistella vähän aiempien vuosia laitumelle pääsyä ja muutenkin sitä miten meillä on mennyt vuosia sitten näihin aikoihin. Tänään muuten jäljellä enää kuusi päivää pääsykokeisiin. Ihan hullu! Vihdoin se on ohi ja aika tehdä jotain muuta eli esimerkiksi tätä blogia! 


2016 Ihan utopista ajatella, että hevoset pääsivät laitumille 16.toukokuuta. Eli viiden päivän päästä?! Täällä sataa nyt lunta. Ei siis puhettakaan, että laitumet voisi kohta rakentaa. Laitumelle pääsyä saadaan siis vielä tovi odotella tänä vuonna. Näihin aikoihin Voitto oli jo saikulla, mutta toiveet parantumisesta olivat vielä vahvasti mielessä.

2015 Kesälaitumet avautuivat 29.toukokuuta, mutta laidun oli selvästi paljon valmiimpi kun esimerkiksi vuonna 2016. Näihin aikoihin kisailtiin varmaan parhaalla menestyksellä mitä ikinä. Käytiin paljon myös valmennuksissa ja hypyt kulki takkuilun jälkeen yllättävän hyvin! Voi kun pääsisi vielä tähän kevääseen takaisin... 


2014 Laitumelle päästiin 27.toukokuuta. Tällöin meillä oli koko laidun aidattu yhdeksi isoksi tilaksi ja sehän aiheutti pienet hepulit. Näihin aikoihin meillä sujui tosi huonosti hyppyjen suhteen, mutta ongelmia alettiin tiedostamaan ja korjaamaan hiljalleen.

2013 Laitumelle päästiin myös varsin loppukuusta eli 26.toukokuuta. Ihan kummaa ajatella, että tällöin mä pääsin ysiluokalta. Tuntuu, että siitä on sata vuotta, mutta aikaa onkin mennyt vain neljä vuotta..:D

2012 Hevoset pääsivät laitumelle myös 27.toukokuuta eli ehkä ei pidä masentua tämän vuoden suhteen, sillä tuohon päivämäärään voitaisi jopa tänäkin vuonna ehtiä. Kuvattiin tällöin meidän eka elokuva.. Ei kamala :D Voisi joskus tehdä reaktio vanhoihin videoihin -videon kyllä..

Sitten vielä laidunkauden aloituksesta muutama sananen. Me nimittäin kaikki ähkyongelmat välttääksemme totutamme hevoset todella hyvin vihreään syötellen niitä paljon ennen laitumelle pääsyä. Ensimmäisellä laidunkerralla ne saavat olla vähän ennakkosyöttelystä riippuen laitumella vajaasta tunnista reiluun tuntiin ja siitä sitten hivutetaan aikaa päivä päivältä pidemmäksi. Tällaisella pienellä hysteerisuudella ollaan vältytty kyllä kaikilta ongelmilta. Voihan se olla, että mitään ei olisi koskaan tullut vaikka hevoset olisi isketty totuttamatta laitumelle pitkäksi aikaa, mutta aina kannattaa kuitenkin pelata varman päälle. Ähkyt, kaviokuumeet sun muut ei ole mitään kivoja juttuja...

Sitten laidunajasta. Silloin kun Voitto on ollut kunnon treenissä on se saanut olla laitumella vain puolet päivästä tai yhden ruokintavälin, koska laidun "laiskistaa" ja ennenkaikkea lihottaa. Nyt ei ole lihoamisesta pelkoa, sillä se olisi enemmänkin sallittavaa tänä vuonna. Uskon siis, että hevoset saavat olla laitumella pitkiäkin päiviä, jos vaan siellä viihtyvät. Tosin Lillin lihoaminen onkin sitten eri juttu ja nämä kun kulkee pari valjakkona niin saas nähdä..:D Yksi iso rajottava tekijä on ötökät, jotka varsinkin Voitto parkaa kiusaavat ihan toden teolla. Silloin on kivempi ottaa hevoset vaikka talliin, koska eivät ne siellä ötököiden syötävinä viihdy vaan juoksentelevat. Mun aikaisemmin kirjoittama testipostaus hyönteismyrkyistä kannattaa muuten tsekata täältä.

Miten teidän hevosten laidunjutut menee ja joko siellä alkaa pian olla kesälaitumille laskun aika?

8 kommenttia

 1. UKK-video oli kiva idea, mutta pakko antaa toteutuksesta palautetta, kuva oli vähän suttuinen ja tuntui ettet ollut valmistellut juurikaan, esimerkiksi Lillin ikää mietit aika paljon, samoin Voiton jalan vammaa ja hoitoja jne. Olisi ollut mukavampi katsoa videota jos olisit valmistellut vaikka nuo tärkeimmät asiat valmiiksi ja ne olisi tullut "apteekin hyllyltä". :) mutta muuten kiva idea, ja mukavaa kesän odotusta teille!

  VastaaPoista
 2. Vanhoihin videoihin reagointi ois kyllä hauska!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ötökkävinkki: Savuttava nuotio, eli hiukan märistä risuista koottu nuotio, joka ei pala kunnon liekillä vaan lähinnä savuttaa. Karkottaa ötökät savun läheisyydestä, hepat tykkää köllötellä ja ottaa torkkuja :)

   Poista
 3. Kiva postaus ja tosi kivoja kuvia!! :) Toi video oli kans ihana vaikka olikin vanha <3 Mäkin odottelen kyllä kesää jo kovasti.

  VastaaPoista
 4. Voisitteko testata ratsutalli uusmattilaa?❤

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.