Miten pääsykokeisiin lukeminen etenee?

sunnuntai 11. helmikuuta 2018

 Nyt olisi aika palailla pääsykoejuttujen pariin pienen blogitaukoilun jälkeen! Varoittelinkin aikaisemmassa postauksessa, että näitä pääsykoejuttuja taitaa blogi sisältää aika lailla pelkästään kevääseen saakka. Eikä sillä, että aikaa ylipäätänsä paljoa muuhun jäisikään tai jos jää, niin silloin mielummin jättää kamerat ja koneet pois ja katselee vaikka Netflixiä tai on ystävien kanssa. Tämä postaus ei mikään varsinainen yhteistyöpostaus ole, mutta valmennuskurssini olen tosiaan blogin kautta yhteistyönä MAFY-valmennukselta saanut.

Mun lukurytmiä sotki vähän matka Lissaboniin. Luin ennen matkaa "varastoon" ja samalla totesin, että suhteellisen helposti pystyn lukemaan reilusti yli 30h viikkojakin. Ja sen jälkeen nostettiinkin viikkotunnit 25 tunnista 30 tuntiin. Lomalla tuli luettua sitten vähän vähemmän, mutta joka päivä kuitenkin jotain ja matkustuspäivinä sitten vähän enemmän. Nyt kotiin palatessa olen saanut rytmistä taas kiinni ja täytyykin sanoa, että fiilis on aika hyvä ja tunteja kertyy ihan mukavasti ilman sen suurempaa tuskaa.

Aamupala on ehdottomasti aamukahvin kera mun päivän lempparijuttu <3

Luen tällä hetkellä siis 30 tuntia viikossa ja jaan sen viidelle päivälle. Jos jonain päivänä on muuta menoa tai en jostain syystä saa tarvittavia tunteja kasaan tai haluan vain lukea extraa, luen sitten vielä lauantaina. Mutta sunnuntai on aina kuitenkin vapaapäivä. Tämä on ollut aika hyvä systeemi ja tällä hetkellä 6 tuntia päivässä tuntuu ihan siedettävälle. Tosin aikaa siihen taukoineen kuluu, sillä 6 tuntia on nimenomaan ihan oikeaa opiskelua. Aamulla herään 7-8 aikaan ja syön rauhassa aamupalan ja teen jotain askareita siinä sekä usein katson youtubea. Lukemisen aloitan aina viimeistään klo 10, mutta optimaalista olisi aloittaa kyllä jo aikaisemmin. 6 tuntia aktiivista opiskelua ja lyhyitä sekä pidempi lounastauko tekee sitten yhteensä usein melkein 8 tuntia. Lopetankin aina viimeistään klo 18.

Mafynetti mittaa opiskeluaikaani ja tuo 6 tuntia päivässä on oikeasti ihan puhdasta opiskelua. Sovelluksen voi laittaa ja aina siis laitankin tauolle esimerkiksi vessareissun tai kahvin hakemisen ajaksi. Olen ihminen joka selvästi tarvitsee tuollaisen kontrollin, koska en viime vuonna pystynyt mitenkään tälläisiin tunteihin ja tehokkuuteen. Lisäksi olen jo tässä vaiheessa laskenut fysiikassa ja kemiassa laskuja varmaan enemmän kun koko elämäni aikana yhteensä, sillä olen aina ollut laiska laskija ja tyytynyt vaan katsomaan esimerkkejä ja lukemaan. Fysiikka ja kemia kuitenkin ehdottomasti tarvitsevat sitä laskutreeniä. Onkin ollut palkitseva huomata, kuinka tarpeeksi vaan laskemalla alkaa tietyn tyyppiset tehtävät sujumaan helpommin ja helpommin.

Olisi järkevintä opiskella makkarin työpöydällä, joka nyt toimii tietokonepöytänä, mutta en mahdu siihen levittäytymään tarpeeksi hyvin. Siksi siis keittiön pöytä aina ihan sotkussa kun opiskelen siinä - ja syön sohvalla :D

Olen yhdessä opiskeluvalmentajani ja tämän hetkisen osaamistason myötä jakanut aineet niin, että luen puolet viikon tunneista fysiikkaa ja loput sitten kemiaa ja bilsaa niin, että bilsaa vähiten, koska se on aika hyvin muistissa. Harmi, koska bilsan lukeminen on minusta niin kivaa ja rakastan kirjoitella ja piirtää bilsan muistiinpanoja :D Kemiassa olen opiskellut jo koko oppimäärän ja nyt vain lisään laskurutiinia, mutta fysiikassa on vielä vähän työtä tehtävänä.

Myös ensimmäiset etäkurssiini kuuluvat harjotuskokeet ovat takana ja ensi viikolla sitten kolmannen vuoro. Pakettiini kuuluu 8 koetta, jotka ovat kahden viikon välein. Kokeiden suhteen mulla on ollut vähän ongelmia ja ensimmäisen kokeen jälkeen olin aivan masentunut kun en mitään osaa :D Toisen kokeen jälkeen tajusin missä ongelma on ja nyt kolmannen kokeen aion lähteä tekemään pois kotoa vaikkapa kirjastoon ja teen sitä oikeasti sen 5 tuntia. Nyt olen nimittäin tehnyt kokeita 3-4 tuntia ja luovuttanut, jonka lisäksi en jotenkin ole yhtään motivoitunut kokeen tekemiseen ja koitan nopeasti vain tehdä ne alta pois. Mutta harjoituskokeet ovat ehdottomasti ihan huippu osa tuota etäpakettia, sillä useassa kokeessa ehtii treenata taktiikan huippuunsa sitten oikeaa koetta varten. Näkee myös vähän minkä tyyppisiä juttuja siellä voi tulla vastaan ja ennen kaikkea pääsee seuraamaan omaa kehitystä!

Fiilis on siis yllättävän hyvä tällä hetkellä, mutta eiköhän niitä epätoivon hetkiä vielä tule - tai jos ei tule pitää varmaan kiristää tahtia kun on liian mukavaa ;) Tänään vapaapäivän kunniaksi olen katsonut Yle Areenasta Kandit ohjelmaa ja täytyy sanoa, että uusi kausi eläinlääkäreistä sai taas harmittelemaan kun yleiselle ja eläinlääkiksen puolelle ei voi samaa aikaa hakea. Nimittäin eläinlääkis ei missään nimessä ole pois suljettua vaihtoehto, mutta en sinne halua ainoastaan hakea.

Mutta nyt teidän vuoro, miten teillä menee?

33 kommenttia

 1. Mahtavalta kuulostaa tä sovellus! Täytyy ite ladata kun tulee aika hakea korkeakouluun kylläkin aivan toiselle alalle:D itse pidän ehkä hiukan vähäsenä tuota sun lukumäärää. Tätini pääsi lääkkikseen 1 kerralla sillä että hän luki jo ennen lukulomaa niin 8 tuntia joka päivä jopa sunnuntaina:) varmaan lisäät lukutahtia lähemmin pääsy kokeen lähentyessä:) onnea lukemiseen ja kokeisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ”Mitä enemmän teet töitä, sitä enemmän kehityt, tosin vain tiettyyn rajaan asti, jonka jälkeen väsymys alkaa vaikuttaa tuloksia heikentävästi. Raja on henkilökohtainen, mutta keskimäärin se on 30-35 tehokasta opiskelutuntia viikossa.”

   Eli toisin sanoen en tuollaisia tunteja lue mistä puhuit varmastikkaan, kun se polttaa turhaan loppuun, eikä lopulta hyödytä siis edes niin paljoa. Mutta kyllä tunteja varmasti vielä tulen lisäämään varmaan jo parin viikon päästä :)

   Poista
 2. Tässä lähiaikoina olen itsekin alkanut miettiä lääkikseen hakemista. Vielä se ei ole siis ajankohtaista, mutta jos haen sinne, niin tiedän mistä saan hyviä vinkkejä!:)

  VastaaPoista
 3. Heipähei! Sama urakka minullakin menossa - tosin kyllä kokopäivätyön ohessa. Yritän ehtiä lukemaan n. 20 tuntia viikossa, hirveästi enempää ei ehdi. Tein ekan harjoituskokeen tänään, eikä siitä tullut mikään voittajafiilis todellakaan :D. Yritän olla miettimättä sisäänpääsyrajoja ja keskittyä siihen, että omat taidot kehittyvät. Vähän sama juttu oli itselläkin tuota harkkakoetta tehdessä, että kun ei ole tosi kyseessä niin tulee tehtyä vähän vasemmalla kädellä... Ajattelen myös helposti, että en kuitenkaan osaa, jolloin tehtävänanto tulee luettua vähän sinnepäin ja sen seurauksena tekee jonkun tyhmän virheen.

  Tsemppiä opiskeluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostan hattua, nuo on hurjat tunnit töiden ohessa! Tsempit myös sulle 😊💪🏼

   Poista
 4. Tästä opiskelusta on niin kiinnostava lukea, vaikka en itse tule ikinä lääkikseen hakemaan! Jotenkin tulee niin motivoitunut olo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes! Se onkin tarkoitus, harva kuitenkaan hakemassa juuri lääkikseen, mutta suurin osa varmaan jonnekkin kun ikäryhmäni juuri sellainen on :)

   Poista
 5. Oon ite vielä peruskoululainen, ja viimeiset vuodet oon tässä taistellu mun pään sisällä siitä, että luenko kokeisiin vai en. Mulla on aina se ongelma, että mulla ei ole minkäänlaista motivaatiota siihe, ja jos on niin sekin katoaa aika nopeasti. Kuitenkin, sillonkun sitä motia on, niin oikeasti rakastan opiskelua ja itseasiassa tän postauksen luettuani mulle tuli taas sellanen motivaatiopuuska! Voin vaan kiittää sua tästä, koska ehkä saisin huomenna maantiedon pistokkaasta hyvän numeron ja keskiviikkona matikan kokeesta!

  Tsemppiä sulle lukemiseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes :)! Tsemppiä sulle myös - tiedän miten hankalaa motivaatio on koulussa löytää kun tavoitteet tuntuu vielä niin kaukaisilta!

   Poista
 6. Moikka! Haetko Kuopioon yleiselle vai minne? Tsemppiä paljon lukuihin, ehkä nähdään toisemme mustissa buranoissa syksyllä :) Urakka palkitsee varmasti ja pieni taisteluväsymys kuuluu asiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Kuopion ja Oulun yleiselle :) Nimenomaan, toivotaan parasta!

   Poista
 7. ajattelitko eläinlääkäriks, yleislääkäriks vai erikoistuvaks lääkäriks (jos joo niin mihin) vai kirurgiks?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haen siis yleiselle kun ei voi samaa aikaa eläinlääkäriksi haluta ja en vielä sen tarkemmin tiedä mikä kiinnostaa :)

   Poista
 8. Nää sun pääsykoe-jutut antaa vertaistukea meillekin, jotka ei olla hakemassa lääkikselle vaan jollekin muulle alalle. Samanlaisten haasteiden ja fiilisten kanssa nimittäin ollaan tekemisissä :) Jaksamista lukemiseen sulle!

  Ei liity tähän postaukseen, mut katoin just noi sun kaks Lissabon-videota Youtubesta, ne ja se aiheeseen liittyvä postaus täällä blogissa oli tosi hyviä! :) Hienoja kuvia olit sieltä ottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se onkin tarkoitus, että muuallekkin hakevat inspiroituisi. Minne oot hakemassa?:)

   Ja kiitos paljon ja tsempit sulle!

   Poista
  2. Kauppatieteitä lukemaan siis haen, Helsingin yliopisto :) t. Tuo aiempi ano

   Poista
 9. Mahtavia lukutunteja sulla kasassa! Mafy saa kyl tekeen töitä ihan eri tasolla, motivoivaa aina seurata käyrää että kertyviä tunteja :) Itekki pyrin tohon 30h viikossa, mutta työt meinaa välillä haitata opiskelua. :D Tsemppiä sulle lukuihin!

  VastaaPoista
 10. Ehkä korostat hiukan liikaa noita lukutunteja, tai ei se määrä vaan laatu. Voihan sitä suurin piirtein arvioida paljonko tulee luettua, mutta mielestäni aika turhaa laskeskella tarkat minuuttimäärät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on totta, että ei se määrä vaan laatu. Mutta nuo tuntimäärät voi vielä opiskella laadukkaasti kuitenkin :)

   Poista
 11. Masennus ei ole mikään tunne, vaan vakava sairaus. Mautonta käyttää sitä huonosti menneen kokeen yhteydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä masennusta voi äidinkielellistä ainakin käyttää minusta tunteen ilmaisussa? Korjatkaa jos olen väärässä ainakin pikaisella etsinnällä masentaa sanaa kuvailtiin ”tuntea surullisia tunteita” sanakirjassa.

   Toki ymmärrän pointtisi, mutta uskon myös, että ymmärsit etten ollut oikeaa masennusta tuohon tunnetilaani vertaamassa :)

   Poista
  2. Masennusta ei todellakaan voi käyttää tunteellisena ilmaisuna, se sairaus tappaa ihmisiä. Kukaan kyseisestä sairaudesta vähänkään tietävä ei halveksu oikeasti sairaita ihmisiä kertomalla että nyt on vähän paha mieli ja masentaa. Sama asia kun syöpä-sanan väärinkäyttö. Näiden sairauksien käyttäminen adjektiiveina kertoo henkilön henkisestä iästä ja kypsymättömyydestä kohtaamaan se, mitä näiden sanojen takana oikeasti on. Menisitkö vaikeasti masentuneelle joka taistelee hengestään kertomaan että voi kun masentaa kun meni koe pieleen? Siinä vähän miettimistä itse kullekkin.

   Poista
  3. Oli pakko tutkia tätä asiaa nyt tarkemmin ja asia nyt vaan valitettavasti niin, että sanaa masentaa ja masennus voi käyttä mielialan ilmaisuun sen lisäksi, että se on sairaus. Jo siis katsotaan esim sivistyssanakirjasta eli mietitään ihan kielen kannalta. Sen sijaan mainitsemaasi syöpä sanaa ei voi kieliopin mukaan käyttää kuten sitä monesti käytetään, mutta sen käyttö ei mulla tapana olekkaan.

   Olen pahoillani jos tästä mielesi pahoitit ja pyrin olla sitä käyttämättä, mutta fakta on se, että masentaa verbiä ja masennus sanaa voi käyttää kuvaamaan tunteita eikä vai sairautta.

   Lue vaikka : https://www.suomisanakirja.fi/masentaa ja https://www.suomisanakirja.fi/masennus

   Poista
  4. Lisätään vielä, että niitä voi kieliopillisesti käyttää kuvaamaan alakuloista tai surullista tunnetilaa, mutta toki sinunkin mielipiteessäsi on hyvä pointti ja voisihan sitä toisenkin sanan masentaa/masennus sanan tilalle valita, jos kyseistä sairautta ei tarkoita :)

   Poista
  5. No cmon, jollain taas perunat kiehuu vähän yli. "Masentaa" verbiä voi aivan hyvin käyttää kuvaamaan tunnetilaa. Jokin asia voi masentaa ilman, että sairastaa masennusta. Masentaa ja sairastaa masennusta on kaks eri asiaa. Itse olen sairastanut vakavaa masennusta, eikä se ole mitenkään halventavaa, jos joku sanoo että jokin masentaa häntä tai että on hetkellisesti masentunut olo. Kyllä me masentuneetkin ymmärretään, että pienetkin asiat voi masentaa. Anonyymi tuskin ite tietää edes mistä puhuu.

   Poista
 12. Rakastan lukee näitä sun opiskelupostauksia! Kiitos kun teet ja motivoit meitä muitaki!!

  VastaaPoista
 13. Tsemppiä luku-urakkaan! Noista harjoituskokeista ei kannata ottaa turhia paineita, kun lukuaikaa on vielä reilusti jäljellä. Itsekin tuon myllyn läpikäyneenä tiedän, että rankkaa se on, mutta pitää myös muistaa levätä välillä :-) t. Kuopiossa opiskeleva kolmannen vuoden kandi

  VastaaPoista
 14. Jaa ei ole yhteystyöpostaus, vaikka sait valmennuskurssin mafylta.. Mikä tämä sitten on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteistyöpostaus on sellainen mistä maksetaan palkkaa, jonka tekemisestä on sovittu ja jonka postauksen tarkoituksena on markkinoida yritystä/palvelua. Tässä olen vain saanut kyseisen kurssin ja toki halun linkittää heidän sivuilleen esim kiitoksena :)

   Poista
 15. Tsemppiä lukemiseen! Mulla tosi samanlaiset päivät, tavote on minimissään toi 6 työtuntia 5 päivänä viikossa, pidän lauantain vapaana ja sunnuntaisin luen 1-3 tuntii yleensä. Nyt luen oikeestaan vielä enemmän kun 2 aikasempana vuonna, ja olisin päässyt jo kahtena vuonna muualle kun Helsinkiin, joten eiköhän noi lukutunnit oo tosi hyvät! Mafyn kotikurssilla oon, maaliskuussa sit vielä Lääkisvalmennuksen iltakurssi! :D eläinlääkis olis myös mun varavaihtoehto, harmi kun sinne ei voi hakea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsempit sullekkin, etköhän sä tänä vuonna Helsinkiinkin sisään pääse! Aiotko laittaa jonkun toisen kaupungin kuitenkin kakkosvaihtoehdoksi nyt kun se on mahdollista vai onko Helsinki sun ainoo vaihtoehto?

   Poista
  2. Laitan kaikki ja meen sinne mihin pääsen, onneks vihdoin pystyy, ja oon (yrityksen ja erehdyksen kautta) sisäistänyt ton poismuuttamisidean jo! :D Veli taas pääs viime haussa Ouluun vaikka olis päässyt jopa Helsinkiinkin, joten hyvä toi uudistus kyllä kaikille, kun tulee lisää valinnanvaraa. Toivotaan että rajat vaan ei nouse hirveesti!

   Poista
 16. Mitä kaikea sinun hevosesi syö?

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.