Kuulumisia ja pohdintaa kannuksista

torstai 4. syyskuuta 2014


Moikka!  Mulla on nyt vähän kiirus, joten saatte tyytyä pari päivää sitten otettuihin sileän kuviin. Oisin niin halunnut jakaa teille eilen otetut kuvat pelto rälläilystä, mutta mun täytyy vielä muokata ne. Sillä välin kun kuvat latautuu Lightroomiin naputtelen teille tätä postausta. Eilinen kouluvalmennus siis valitettavasti peruuntui, joten oli hyvä päivä lähteä vähän virkistämään sekä kuskin että hepan mieltä pellolle. 

Sain hyviä pointteja sisältävän kommentin eräältä anonyymilta monipuolisuudesta, siitä liikutanko Voittoa vähän liian yksipuolisesti. Aloin miettimään asiaa tarkemmin ja tajusin, että nykyään on tullut liikuttua ehkä liikaa pelkkien kentän aitojen sisäpuolella. Ennen omaa kenttää maastoiltiin joka päivä ja vielä pari vuotta sitten käytiin tosi paljon maastossa, silloin meidän lähellä oli vielä hyviä maastoja. Käytiin usein kerran viikossa vetämässä kunnon monen tunnin maastolenkki. Nyt kun hyväpohjaisia pehmeitä maastoja ei ole lähettyvillä, me käydään yleensä vaan kevyinä välipäivinä kävelemässä tai kiipeilemässä maastopoluilla. Tuollaisista pitkistä lenkeistä saa enää haaveilla... Kävelemään pääsee tuohon meidän lähitielle ihan tallin pihasta, mutta vähän kauemmaksi jos haluaa kiipeilemään epätasaisille poluille pitää kävellä pyörätietä jonkun matkaa.  Lillillä varsinkaan ei jalkavaivojen takia viitsi yhtään huonommilla pohjilla baanailla, joten kunnolla päästään revittelemään vain jäällä ja pellolla. Maastoilun idea ei toki aina ole se revittely, mutta se tekee kyllä välillä hyvää sekä kropalle että mielelle. 
 
Nyt pitää muistaa käydä maastossa ja keksiä muutenkin vaihtelua treeniin ainaisen kentällä menon ja hyppäyksen lisäksi. Meillä on onneksi se hyvä tilanne, että hevoset saa olla tosi paljon ulkona ja laitumellakin, joten ne ei ole ehkä ihan niin tympääntyneitä kun sisällä päivät seisovat hevoset, vaikka kentällä usein mentäisiinkiin. Mitä vaihtelua te keksitte hevosille? Onko teidän mielestä vaihtelua tehdä erilaisia tehtäviä esim. tänään väistöjä ja huomenna laukanvaihtoja?



Ne jotka lukevat Aadan blogia ovat varmaan lukeneet hänen mietteitä ja fiiliksiä viime aikaisesta kannuksetta menosta. Pari lukijaakin tuli vinkkaamaan mulle asiasta. En tiedä tuleeko blogiin räpsittyä aina kuvia silloin kun mulla on kannukset jalassa vai miten lukijoilla on sellainen kuvitelma, että menen aina kannuksilla. Ratsastana kuitenkin noin puolet treeneistä ilman kannuksia. Tämän kertaiset kuvatkin on sellaiselta treenikerralta.

Voittohan jää hirmu helposti pohkeen taakse, mikä on meillä hypätessäkin ollut se suurin ongelma ja muiden ongelmien aiheuttaja. Mä en vieläkään, vaikka asian tiedostan, saa siitä aina täysin pohkeen eteen, mutta parhaani yritän. Aadan postauksia luettuani aloin ihan kunnolla pohtimaan mitä eroa Voitossa on kannuksilla ja ilman niitä. Mikä on mun syys sille, että laitan kannukset jalkaan joskus? Kannuksina muuten käytän impuls kannuksia, jotka olen huomannut paljon tavallisia tylppiäkin kannuksia pehmeämmiksi.

Ilman kannuksia Voitto on ehkä tavallaan vähän raskas ja hidas, mutta saan ratsastettua sen rennommaksi ja sitten lopulta omasta mielestäni ainakin paremmille askelille. Mutta kuten sanoin se on hidas ja jään korjaamaan hitautta puristamalla pohjetta liiaksi. Apujen pitäisi olla lyhyitä ja teräviä ja niihin pitäisi saada heti reaktio. Kun viimeksi oikein keskittyttiin hommaan saatii molemmat laukassa jo juonen päästä kiinni, jouduin aluksi ratsastamaan tosi paljon pohkeella sillä Voitto jäi vaan kaula ryntäissä laukkaamaan paikoilleen ja rullaamaan itseään. Mutta kun sain hepan kunnolla liikkeelle alkoi se vastaamaan parin raipalla avustetun kerran jälkeen hyvin mun pohkeeseen. Itsekkin muistin hellittää pohkeen ja käyttää sitä silloin kun tarvittiin ns. lähetin hevosen aina eteen kun se hidasti. Ilman kannuksia mennessä nappaan muuten aina raipan mukaan, sillä jos pohe ei mene läpi on turha jäädä naputtamaan vaan parempi huomauttaa kerralla vähän enemmän.


Miksi sitten menen kannuksilla? Vaikea kysymys ja nyt kun mä oon tätä alkanut pohtimaan pitää mun ehkä vähän enemmän vielä miettiä ja fiilistellä siellä selässä. Tämän postauksen aikaisemmat ajatukset nimittäin syntyivät yhden ratsastuskerran aikan, aikaisemmin en ole uhrannut yhtään ajatusta sille kummin on parempi kannuksilla vai ilman. Kannuksilla saan kuitenkin pohkeen läpi heti, mutta jollain tapaa se on ehkä vähän huijattua ja keinotekoista liikkumista ainakin aluksi. Kohta lähden ratsastamaan ja laitan kannukset jalkaan, fiilistelen ja pohdin samalla tapaa vähän tarkemmin niitä tuntemuksia. Tästä huomaa kuinka sitä ratsastaessa keskittyy moneen asiaan, kun ei tuollaista juttua pysty ilman ratsastuksen aikana tehtyä analysointia sanoa.

Voi kuitenkin olla hyvä, että menen säännöllisesti molemmilla. Esimerkiksi apuohjista on silloin hyötyä, kun hevonen on apuohjien käytön jälkeen parempi ilman niitäkin kuin normaalisti. Näin minulle on ainakin opetettu. Joten ehkä kannukset aina silloin tällöin käytettynä toimii vähän samalla tavalla. Jos menisin aina ilman kannuksia ei hevonen välttämättä olisi niin hyvä kuin nyt kun käytän välillä kannuksia.


Nyt kannushöpöttelyt sikseen, infoan teille myöhemmin miltä on tuntunut kun oon asiaa tarkasti pohtinut ratsastuksenkin aikana. Kouluvalmennus tosiaan harmillisesti peruuntui, olin niin oottanut sitä! Ensi viikolla kuitenkin toivottavasti paremmalla tuurilla. Huomenna hyppään Terhin kanssa, samaa aikaa Madis olisi tullut Kuopioon, mutta päädyin nyt kuitenkin menemään kotivalmentajan treeniin, kun on tosiaan ollut sen klinikan myötä pientä taukoa. Ja ihanaa Sanna tulee taas varmaan kesän kisakiireiden helpotettua valmentamaan Kuopioon. Toivottavasti saadaan tarpeeksi porukkaa, että valmennus pidetään. Kaksi viimeistä Sannan valmennusta on ollut ihan fiaskoja meidän osalta, joten nyt toivon että ei mokattaisi yhtä pahasti. Valmennus on jollain tapaa jännittävämpi kun normaalit valmennukset, joten siellä tulee ehkä vähän samaa panikointia kun kisoissa. Toivotaan, että valmennus ei menisi ihan penkin alle ja saataisi hyviä vinkkejä ja palautetta jatkoon, tosin milloinka en Sannalta olisi saanut paljoo palautetta ja kehitettävää jatkoa ajatellen.



Ihanaa huomenna on jo perjantai ja taas yksi viikko on pulkassa, tänään oli kyllä jotenkin erityisen uuvuttava koulupäivä!

84 kommenttia

  1. Tosi hyvä postaus, itse en ole koskaan käyttänyt kannuksia :)
    Kivat kuvatkin oli, vaikka odotan myös niitä peltokuvia ;)

    VastaaPoista
  2. Kiva postaus ja jotenkin mukavalla tavalla kirjoitettu! Jäin itekkin nimittäin pohtimaan tota kannus-asiaa :)

    VastaaPoista
  3. Tiesitkö, että hyvä asetus on sellainen, jossa on kaula suorassa ja muutamassa kuvassa Voitolla on kaula mutkalla. Muuten kiva postaus, ja hyvin tehty. Voitto näyttää tuossa toisessa kuvassa jotenkin ravurille :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voitosta ei saisi ravuria tekemälläkään, sehän on hieno estehevonen... :D

      Poista
    2. Niin mutta tuossa laidunkuvassa se näyttää vähän oikeesti semmoselta ravurin malliselta :D T. Eri ano...

      Poista
    3. Anonyymi 18.50 en tarkoittanut että se olis ravuri jne vaan että se näyttää. Ihan eri asia -.-

      Poista
    4. Toinen ano, eikö ravurit sitten ole hienoja? Kiva postaus ja hyvin meette ilman kannuksiakin

      Poista
    5. Monta kertaa raveissa käyneenä ja oman raviponin omistavana voin sanoa, ettei Voitto näytä kylläkään missään kuvassa ravurilta. Tai itse en ainakaan ole nähnyt vähänkään tuon näköistä ravuria.

      Poista
    6. En missään vaiheessa kommenttia maininnut että ravurit olisivat rumia. :D

      Poista
    7. Ravihevosilla on vaan puolet ohuempi kaula :D

      Poista
    8. Rauha maahan ihmiset :D ihmisillä on eri mielipide ;)

      Poista
    9. Ensimmäiselle anonille, mites ois terminä tommonen ku taivutus? :)

      Poista
  4. Tosi kiva posstaus ja noi kuvat WOOOW❤️ Ihania kuvia otatte joka kerta. Ootan niitä peltokuvia inolla❤️

    VastaaPoista
  5. En oo ikinä ratsastanu kannuksilla, enkä oo edes ajatellut sellasta. Käyn ratsastuskoulua jossa on niitä hitaampiakin hevosia, mutta silloin mulle tulee mieleen vain käyttää raippaa, eikä kannukset.
    Opettajat ei oo ikinä kehottanu mua käyttämään kannuksia, eikä paljoa puhut niistä mun kuullen.

    Sitte vielä toinen juttu: Mua ei oikeestaan melkeen ikinä kuvata kun ratsastan, joten on tosi vaikee puhua muille kuinka ''hyvä'' ryhmi mulla on, tai kuinka istun esteistunnassa. Hypin ratsastuskoulussa aika pieniä esteitä (50-70). Kerran on saanut estetunnista kuvia, ja huomasin silloin että mun esteistunta on kamalassa kunnossa.
    Opettajat on aina kehunu mun ryhtiä, joten kaipa se on suht hyvä? Kädet omasta mielestä ei heilu juuri ollenkaan, paitsi joskus vähän reippaimmilla hevosilla. Oot oikeesti onnekas kun pystyt kehittämään sun ryhtiä, kun näet miltä se näyttää kuvista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ed. Anonyymille:
      Ehkei opettajasi puhu sinulle kannusten kytöstä, jos et vielä ole tarpeeksi kokenut? Kannusten käyttöön vaaditaan tasainen ja vakaa pohje ja jalan asento on oltava kunnossa! Ja kannattaa ehdottomasti pyytää vaikka kaveri kuvaamaan tuntiasi (videolta näkee parhaiten) jotta pystyisit korjaamaan asentoasi videon/kuvien pohjalta! :)

      Poista
    2. Voi olla, sillä mulla on aika epävakaa pohje, tai ainakin opettajat sanoo koko ajan, että pitäis olla vakaampi pohje.
      Yritän saada aina jonkun, mutta se menee sillä iphone laadulla sitten, ellei joku jolla olisi järjestelmäkamera, viitsisi tulla kuvaamaan :D Kiitos! :)

      Poista
  6. Mä käytän vain hypätessä ponillani kannuksia. Ja muuten tietysti hepasta riippuen.

    VastaaPoista
  7. Kiva postaus, peltokuvia odotellessa :)
    Itse en käytä raippaa/kannuksia ollenkaan tietyistä syistä johtuen. Kiva, että meet välillä ilman kannuksia:)

    VastaaPoista
  8. Meillä hepat liikkuu aika monipuolisesti, kouluilun ja esteiden hyppimisen lisäksi maastoillaan paljon. Näiden lisäksi välillä juoksutan tai ohjasajan, kesäisin käydään vielä uimassa tai hyppäämässä kiinteitä kelien mukaan ja talvella tietty harrastetaan hiihtoratsastusta!

    Mä en tiedä että ootko koskaan kokeillut ohjasajaa Voittoa, mutta jos et oo niin sitä oikeasti kannattaa kokeilla. Ohjasajaen pystyy helposti menemään väistöt ym ja näkee vielä itsekin maasta kuinka se heppa menee, lisäksi saa itsekin vähän liikuntaa :D

    Tallilla jossa käyn on aika tiukat säännöt kannusten suhteen, niitä käyttävät vain kokeneemmat ja vain kisoissa/valmennuksissa/kisoja edeltävällä ratsastustunnilla. Meidän tallilla täytyy osata ratsastaa se heppa pohkeen eteen ilman kannuksia ja sitä harjoitellaan niin kauan että se oikeasti onnistuu. Kannuksia voi käyttää sitten kun sen hepan saa ratsastettua pohkeen eteen ilman niitä. Kannukset on meillä apuväline joita käytetään harkiten, jos koulukisoissa niitä ei vaadittaisi niin tuskin kukaan meidän tallilla saisi niitä normi tunneilla käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo teksti olis voinut olla suoraan mun suusta! :D Eli meillä ihan sama juttu niin kannusten kuin heppojen liikutuksenkin suhteen. :)
      T. Eri ano

      Poista
  9. Minusta olisi kiva nähdä joskus irtojuoksutus ja irtohypytys postauksia. Itse tuon oman hevosen arkeen näin vaihtelua. :) plus maastoilut ja ilman satulaa köpöttelyt :)

    VastaaPoista
  10. Hevosesi on kaikissa ratsastuskuvissa pohkeen takana, kaula rullalla ja niin etupainotteinen että. Ratsastan teidän läheisellä ratsastuskoululla ja tiedän, että lähellänne on paljon maastoja ja ihan hyväpohjaisia reittejä. Muutaman sadan metrin kävely hyviin maastoihin, ei ole hevosille liian pitkä matka. Ratsastamisen eteen tulee nähdä hiukan vaivaa, vain niin voi kehittyä ratsastajana. Pois mukavuusalueelta ja töihin. Näin syntyy kehitystä. Onnea treeneihin. Ehkä törmätään niissä hyvissä maastoissa, kun meillä on maastotunti.






    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyt varmaan Tuomaksella. Sillon kun Lilli asui siellä käytiin tosi usein maastossa, sillä ne lähilenkit on ihan huippuja. Siellä me kopillakin ollaan käyty tai sit ihan käppäilty. Pyörätiellä kävely ei vaan oikein houkuta, eikä se edes lain mukaista taida olla. Et varmaan tiedä tarkkaan missä me asutaan tai sitten meillä on eri käsitys hyvistä maastoista, sillä tässä lähellä meidän tietämistä reiteistä on jäljellä enää ne "Tuomaksen mäet", sielläkin kuivalla kelillä melko kovaa ja se iso ylämäki joka oli ennen tosi hyvä pohjainen oli ainakin viimeksi ihan kivikkoa :/ Jos kerran tiedät meidän lähimaastoja niin vinkkaa ihmeessä, kun me ei olla kolmen vuoden aikana muita hyviä kun nykyset liian kovat reitit löydetty :/

      Poista
    2. Niin ja vielä palatwn kommenttiisi miten pystyit päättelemään tuon kaiken kuvista? Etupainoinen anteeksi mitä, vaikka kuinka katsoin niin kaiken muun pystyin ymmärtämään mutten etupainoisuutta ja kuvan perusteella ei oikein näe onko pohkeen takana :)

      Poista
    3. Varmaan tuo eka anonyymi lulee Voiton etupainoiseksi kun sillä on pää nätisti alhaalla. Silloin yleensä se saattaa näyttää hieman etupainoiselle kuvien kautta.

      Poista
    4. Tunti tallilla jolla käyn on etu painoinen hevonen jonka pää on raskas kun ratsastaa :D

      Poista
    5. Hevosten kanssa tulis mennä autotietä pitkin, mutta useampikin poliisi todennut, että menkää mielummin pyörätellä kuin autojen seassa. Ja kuten eka ano sanoi niin nyt pois sieltä omalta mukavuusalueelta ihan vaan hevosten hyvin voinnin takia!

      Poista
  11. Kiva postaus, sun ryhti on parantunut hyvin. :)

    VastaaPoista
  12. Olen mennyt kerran kannuksilla ja siihen se on jäänyt. Minun mielestä kannattaa mennä ilman kannuksia sillä jos menee kannuksien kanssa niin saat apua heti siitä eikä sinun niin tarvitse itse tehdä mitään. Tietty jos on oppinut menemään pienestä pitäen kannuksilla. Minä otan aina raipan joskus mukaan jotta saan huomautettua, mutta aina ensisijaisesti teen ilman kannuksia ja raippaa.

    Olen seurannut sun blogia alkuajoista lähtien ja oot kyllä kehittynyt paljon. Nyt kun et esteillä tyytyisi aina samaan vaan aina yrittäisit enemmän ja tiukemmin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö se ole hyvä, että reaktio tulee heti eikä vasta pitkän työskentelyn jälkeen? Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta aina se ei ole mikään oikotie onneen vaan saa niillä kannuksillakin töitä tehdä. En ole muuten oppinut pienestä pitäen menemään kannuksilla, kuten tuskin kukaan muukaan :) Kiitos!

      Poista
  13. Teillä tosin on nyt ollut vähän yksitoikkoinen liikutus kun mietin nopeesti itsekki, ainakin postausetn perusteella. Mutta mun kommentti ei oo pahalla tarkotettu:) Meillä hepoilla on 1 vp ja sit kuus päivää ajetaan ainakin 2x, kouluillaan vaan 1, maastossa käydään 2x ja pellolla humputellaan sitten vielä se 1 päivä. :) Ja päiviim sisältyy maastakäsittelyä ja temppuja! Joskus hypätään ku polven takia ei oikein voi (hevosen). Kanttii muuten joku pv jättää kokonaan ratsastamatta ja harjotella maastakäsin joitakin asijoita ja harjotella temppuja, hepat tykkää ja vahvistaa teidän sidettä. :) meillä hepoilla on tosin tosi monipuolinen liikutus ja silti näyttää että pitäs vieläki monipuolistaa.. liian hyvään oppineet ;) no ei ehkä sentään :D no mut nuita tempouja kanttii tehä ja ottaa tavaksi vaikka aina ratsastuksen jälkeen harjotella meilläki osataan jo sitä sun tätä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan postaukset eivät ihan koko totuus ole, sillä usein kuvia ja juttua on vaan sileältä tai esteiltä. Ei maastoilusta, juoksutuksesta tai muusta puuhailusta. Sinulla tuo ajo tuo tosi helpolla kivaa vaihtelua. Meidän hevosilla tosiaan on vapaapäiviä jolloin ei ratsasteta, kesällä saavat yleensä viettää koko päivän laitumella, mutta talvella kun joutuisivat olemaan sisällä pidempään käydään kentällä yleensä jotain extraa puuhailemassa maasta käsin.

      Poista
  14. Mikäli teillä tulee maastoiltua harvemmin kuin kerran viikkoon niin suosittelen lisäämään kenttä työskentelyyn mm . puomeja! Niistä kehittelet joka kerralle eri tehtävän, välillä laukkatehtäviä ja seuraavalla kerralla taas ravipuomi tehtäviä. Puomeilla saa kehiteltyä niin monenlaisia harjoituksia, että ne tuovat väkisinkin pientä vaihtelua treeniin.
    Toinen hyvä lisä on juoksutus! Joko liinassa tai silloin tällöin irtona. Irtona juokseminen tekee yleensä hyvää korvien välille. Samalla voi harjoitella asioita maastakäsin. Tavoitteellisen ratsastajan mielestä voi maastakäsin jutut kuulostaa turhalle, mutta se on hevoselle mukavaa vaihtelua ja samalla voi itse oppia hevosestaan jotain uutta.
    Kannattaa siis suunnitella viikko esim. niin, että mukaan tulee yksi puomitreeni, estetreeni, maasto/jotain muuta kuin kentällä pyörimistä,juoksutus, sileäntreeni sekä mahdolliset tarvittavat vapaat. Yritä kehittää joka päivälle eriä kuin edellisenä päivänä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu puomeja tosiaan teen yleensä kerran viikossa muun työskentelyn lisäksi :) Irtona en oikein tykkää juoksuttaa, mutta liinassa tulee silloin tällöin juoksutettua. Maastakäsin juttuja tulee tehtyä alkukäyntien aikana tai talvella vapaapäivinä.

      Tuollainen meidän ohjelma oikeastaan juuri on! Juoksutusta en vaan joka viikko tykkää tehdä kun se ei ole kovin hyvää jaloille ympyryllä ja sitten irtona vähän turhan riskiä, mutta sitä varsinkin nyt talven tullen tulee tehtyä noin joka toinenviikko :)

      Poista
  15. Hei kiva, että säkin oot pohtinut tarkemmin tuota kannuksetta menoa! Mulle se on oikeasti yhtä tuskaa, koska en voi feikata niin helposti sitä, miten pohkeen takana Champ onkaan. Heh.. Tänään Jonna just kommentoi, miten osaan peittää sen pohkeen takana olemisen todella hyvin ja keksin sitten, että musta voisi tulla hyvä ratsastaja huutokauppoihin: saisin peitettyä hevosen virheet ja näyttämään ne "ihan kivoilta" :DD no ehkä mä vaan opettelen ratsastamaan. Vaikka niin paljon mieluumin ottaisin ne kannukset sieltä kaapista sileellekin jalkaan...

    VastaaPoista
  16. Peltokuvia odotellessa! ♥
    Itse en ole ikinä edes kokeillut kannuksia ;)

    VastaaPoista
  17. Meillä hypätään, kouluillaan, pellolla mennään sänkkärillä ja lumessa, maastoillaan, harjoitellaan kaikkea maastakäsin hommaa, juoksutetaan ja ajellaan kärryillä. Niin ja sillon tällön ilman satulaa. :)

    VastaaPoista
  18. Aika hyviä ajatuksia sinulla kannuksista/kannuksettomuudesta. :) Mä itse ratsastan melkein aina kannuksilla, saan hevosta niillä reagoimaan tarvittaessa nopeammin, esim. laukanvaihtoihin ja väistöihin, tosin meillä ei ole pohkeen edessä liikumisessa ongelmaa. Ratsastan siis ratsastuskoulussa aina samalla hevosella, joka välillä makaa mielellään pohkeen päällä ja on hieman vino. Kannuksella saan sitä muistutettua terävämmin jos se ei kuutele pohjetta normaalisti, en siis ratsasta kannukset kyljessä koko ajan.

    Vuokrahevosellani taas käytän kannuksia sen takia, että laukassa se helposti lähtee juoksemaan alta, käpertyy sisäpohkeen päälle ja tiputtaa laukan. Aikaisemmin ratsastin tällä hevosella ilman kannuksia (juurikin sen eteenpäinpyrkimyksen takia) mutta raipan kanssa. Raippa ei kuitenkaan toiminut laukassa, koska se oli hieman hidas apu ja yleensä aiheutti lähinnä sen, että hevonen lähti vain kaahaamaan kontrollitta. Nyt saan laukan pidettyä yllä kontrollissa ja jos tunnen että se alkaa painua sisäpohkeen päälle, voin kevyesti muistuttaa sitä kannuksella että nyt laukataan niin että kannat itse itsesi.

    Kaikenkaikkiaan olen kuitenkin aika "kannusvastainen" ihminen. En ikinä käytä niitä ellen koe niitä tarpeelliseksi - monet ratsastamani hevoset ovat kuitenkin herkkiä pohkeelle ja vaikka nekin saattaisivat painaa pohkeen päälle, auttaa niiden kanssa silti hieman vahvempi pohje. Kannus on minun mielestäni siis vähän turha apuväline helpolla tasolla, ja varsinkin nuorten ratsastajien keskuudessa usein oikotie onneen. Tarkoitushan olisi kuitenkin herkistää se hevonen niin hyvin pohkeelle että ei tarvitsisi käyttää kuin pieniä sykäyksiä. Itsekin aloin juuri miettimään, että ehkä seuraavalla ratsastuskoulun tunnilla voisin tosiaan jättää ne kannukset laukkuun ja kokeilla miten tamma toimii ilman. Tietysti silloin pitäisi päästä useampi päivä peräkkäin ratsastamaan, että saisi vaikutusta aikaan ja saman svungin seuraavalle päivälle, eikä tietenkään mitään välissä oratsastavia muita tuntilaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :) Itsekkin olen sitä mieltä, että kannuksilla ei pidä joka päiväisesti mennä vaan on hyvä välillä kokeilla miltä ilman niitä tuntuu. Jos homma ei onnistu yhtään, on joku ehkä pielessä, kuten sanoin kannuksilla ratsastamisen pitäisi mielestäni olla ns. apu seuraavaa kertaa varten kun menee ilman. Kiva kun innoituit tästä kokeilemaan itsekkin miltä meno näyttää ilman kannuksia :)

      Poista
  19. Mun mielestä se ei oo vaihtelua, että mennään toisena päivänä väistöjä ja toisena päivänä treenataan laukkaa. Voitto/hevonen ei muistettä jahas, eilen me harjoiteltiin väistämistä ja tänään onkin tätä. Meillä oman hepan kanssa viikot koostuu parista koulutreenistä, esteistä/puomitreenistä, maastoilusta/pellolla päästelystä ja maastakäsittelystä. Välillä lähden itse maastoon taluttaen heppaa. Hevosen mieli pysyy virkeämpänä, kuten sanoitkin, kun tehdään erilaisia asioita. Myös sellainen treenaus tai ajanvietto missä ei mennäkkään hevosen selkäänvaan tehdään jotain maastakäsin, on hevoselle yksi mieluisimmista asioista. Vaikkapa sitten juoksuttaminen, irtojuoksutus/irtohypytys tai maastakäsittely tai yhdessä tehdyt kävelylenkit. Silloin hevonen ei ajattele sinut nähdessään, että jaahas taas töihin :-)

    VastaaPoista
  20. Meiän hevosilla käytetään vaan joskus kannuksia , vähän niinkun muistuttamiseen :) ja esteillä on mun mielestä parempi mennä kannuksilla.

    VastaaPoista
  21. Kannusten käytöstähän ei ole mitään haittaa, kunhan tietää, miten ja milloin niitä käytetään ja myös osaa toteuttaa sen. Minä ratsastan useimmiten kannukset jalassa, mutta käytän niitä hevoseen tavallisesti kerran-pari viikossa. Jalka on hallittava, jolloin kannus ei vaikuta hevoseen, ellei ratsastaja halua. Joku tuolla ylempänä sanoi, että ei kannata käyttää kannuksia, koska sitten ei tarvitse itse tehdä mitään. Näinhän joku aloitteleva ratsastaja saattaa kuvitella, koska ei osata vielä ajatella muuta kuin "hevonen menee reippaasti eteen, pysähtyy ja kääntyy - se siis liikkuu hienosti". Mutta kokeneempi ratsastaja osaa huolestua esimerkiksi selän pyöreyden puutteesta, takaosan hitaudesta tai toimimattomuudesta, kuolaintuntuman keveydestä, muodon säännöllisyydestä ja monesta muusta asiasta, eivätkä nuo asiat korjaannu vain kannusta käyttämällä niin ettei sitten muka tarvitsisi muuta tehdäkään. Turha on kirjoittajan siis pelätä, ettei hevosen selässä tarvitse saada muuta kuin eteenpäin menemistä aikaiseksi. :D Rajoittaisin kannusten pitämistä vakaajalkaisella ihmisellä lähinnä silloin, jos hevonen on jatkuvasti tahmea. Silloin vikaa on todennäköisesti istunnassakin (jarruttava, puristava tmv.) eikä sitä pidä korjata kannuksella, vaan istunta täytyy korjata.

    Kannattaa myös muistaa, että kannuksia ei suinkaan ole tarkoitettu "eteenpäin potkimiseen" laiskoille ja hitaille hevosille. Kaikki huippuratsastajatkin käyttävät kannuksia huippuherkillä hevosillaan, sillä jos apu ei heti mene perille täsmällisesti, on parempi korjata kannuksella kuin jäädä jyystämään kylkeä kantapäällä. Samoin kuin raippa on eteenpäinpotkimisväline vain kokemattomille - varsinaisestihan sen tarkoitus on olla käden ja jalan jatke, jolla esimerkiksi kosketetaan takajalkaa, jonne halutaan nopea reaktio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä kommentti ja hyvin puit munkin ajatuksia järkeviksi sanoinksi :)

      Poista
  22. Oma viikko-ohjelmani menee suurinpiirtein näin:
    1 pv esteitä/puomeja
    3pv koulua
    1-2pv maastoilua
    1 pv juoksutus/maastakäsittely/ohjasajo/taluttelu/hömpöttely tms. kevyt päivä

    Monipuolisuuden lisäksi tärkeää on se, ettei samanlaisia päiviä tule peräkkäin ja että rankan päivän jälkeen on aina kevyempi, ettei rankkoja päiviä tule peräkkäin (muuten hevosen lihakset eivät palaudu, kehity ja kasva!). Kun hevonen pääsee tekemään monipuolisesti myös kentän ulkopuolella asioita, vaikkakin vain käyntiä, se kehittää paljon monipuolisemmin lihaksiaan kuin aina kentällä ratsastaessa.
    Esimerkiksi:
    ma rankka koulu
    ti palautteleva maasto
    ke esteet
    to kevyt koulutreeni
    pe rankka maasto
    la kevyt juoksutus/maastakäsin
    su rankka koulu

    Tietty koulutreeneissä ei treenata aina samaa, vaan mahdollisimman monipuolisesti eri asioita eri päivinä. Kannattaa vaikka etukäteen miettiä teemoja eri päiville ja teemoihin liittyviä tehtäviä. Suunnittele viikko-ohjelmaa ja tehtäviä etukäteen, niin pysyt paremmin kartalla :)

    Juoksuttelu, temppuilu, maastakäsittely, taluttelu, ohjasajo, maastakäsin puomeja ym ym. on mukavia vaihteluja hevosen ratsastukseen.

    VastaaPoista
  23. Kannukset ei oo mun mielestä mikään kidutusväline niin kun monista kommenteista täällä huomaa. Hevoselle on paljon parempi muistuttaa napakalla avulla kun jäädä potkimaan. Ratsastan yhtä hevosta joka on todella reipas mut vastaa hitaasti pohkeeseen. Mielestäni tässä tapauksessa on parempi käyttää kannusta kuin potkia nuorta. Kunhan vaan osaa ratsastaa niin että heti toivotun reaktion jälkeen osaa hellittää. Ei kannuksissa oo mitään sen kummempaa kun raipassakaan, lisäksi usein näkee että kannuksilla ratsastetaan varovammin kun raipalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kannukset oikein käytettynä on oikein hyvä apuväline :)

      Poista
  24. Hyvä, että sain sut ajattelemaan monipuolisuutta :) Terveisin tuo anonyymi! Mulla on meinaan itsellä nuori kilpahevosen alku ja joka kerta kun tehdään töitä, on tärkeää että hevonen on virkeänä ja keskittyy. Hevonen ei kyllästyneenä opi mitään..

    Opi lukemaan hevostasi, että milloin on mikäkin päivä ja milloin kannattaa tehdä ja mitä. Jos ei kentällä tunnu olevan innoissaan, kannattaa lopettaa ja mennä maastoon. Pakottamalla innostumaan ei kukaan voita mitään.

    Meillä hevosta reenataan kentällä 3-5pv viikossa. On sileetä 1-3krt (tässä vaiheessa uuden opettelua: väistöjä, avoja, sulkuja, vaihtoja), puomi- ja kavalettityöskentelyä 1krt ja hypätään kerran, välillä kaksi. Käydään maastossa useanakin päivänä viikossa, yleensä niin että puolet maastossa kävellen ja kentällä puolet (yleensä palauttelupäivänä), mutta ainakin yhtenä päivänä niin, että pysytään kaukana kentästä :D

    Keväällä, kesällä ja syksyllä käydään järvessä yleensä ihan lokakuuhun saakka, talvella reenataan hangessa. Vuoden ympäri käydään vesikävelytysmatolla 1-4krt kuussa! Talvisin enemmän.

    Ja sitten vapaat; niitä meillä on AINA 1, 2 tai jopa kolme kertaa viikossa. Jos en itse pääse ratsastamaan, tykkään mieluummin jättää hevosen vapaalle kuin pyytää jotakuta muuta ratsastamaan. Se tekee hevoselle hyvää välillä olla useitakin päiviä vapaalla! Ja lomahan tekee aina korvien välille hyvää, toki kesä on kisakautta joten me pidetään lomat vasta kisakauden päättymisen kunniaksi alkusyksystä :)

    Mutta tärkein asia mulla tässä nyt piti olla, että oppikaa lukemaan hevostanne. Hevosen, joka syö oikeassa suhteessa, saa vapaapäiviä ja jota ratsastetaan oikein, pitäisi olla aina innokas ja tekevä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainiin! Unohtamatta tietenkään juoksutusta/maastakäsittelyä. Juoksutan hepan yleensä vapaan jälkeen sivuohjilla ennen ratsastusta. Kahdella ohjalla juoksutus toki olis vielä parempi, mutta se on jäänyt nyt jostain syystä vähemmälle..

      Maastakäsittelyssä pystyy tekemään niin paljon kuin vaan kiinnostusta riittää! Ihan aloittaa perusjutuilla ja voi opettaa vaikka piaffeen saakka! Vanhalle hepallekin tekee hyvää oppia välillä jotain uutta :)

      Poista
    2. Kiva kun kommentoit tähänkin :) Nuorelle hevoselle nuo vapaapäivät varsinkin on tärkeitä, itsekkin toki pidän yhden tai joskus kaksi vapaata. Olisi hienoa kun saisi tuollaista vaihtelua kun teillä eli juuri järvessä tai vesimatolla käymistä, meillä kun ei voi rannalla kun seistä kun tila on niin pieni. Itsekkin käyn yleensä estevalmennuksen jälkeen juuri tuolla tavoin puoliksi maastossa ja puoliksi kentällä.

      Poista
    3. Tottaikai kommentoin kun tätä sun blogias luen niin ahkerasti :D

      Mutta kyllä te vielä jotain keksitte! Kuulostelkaa naapureilta, tutuilta, valmentajilta, etsikää netistä, jne, että mitä pollen kanssa voisi vielä tehdä ja missä!

      Ja mun mielipide kannuksista on neutraali, itse käytän JOKA PÄIVÄ kannuksia. Mutta vaikka ne ovat jalassa joka päivä, ne eivät kosketa hevosta kuin tarvittaessa! Joskus useammin ja joskus ei kertaakaan koko ratsastuksen aikana. Oppikaa käyttämään sitä p o h j e t t a , ei kantapäätä! Kun tämän taidon osaa, voi alkaa käyttämään kannuksia ja muutenkin kun osaa pohkeen ratsastaa läpi ilman kannusta. Kannuksenhan tarkoitus ei ole auttaa pohkeen läpi ratsastuksessa, vaan se auttaa ratsastajaa sellaisessa tilanteessa jossa avun pitää mennä heti ja nopeasti hevoselle jos yhteistyöongelmaa pohkeen kanssa. Toki sillä voi auttaa läpiratsastusta, mutta hyvä ratsastaja osaa ilmankin ;)

      Poista
  25. Kannattaa käydä tsekkaa sanninhevoslamaa.blogspot.fi koulutuksessa on 4vuotias russ ja siellä on postauksia tempuista ja muista! Vähän vinkkejä sillä hevosta piristää oikeasti temput! :) muutenkin mum mielestä kiva blogi, itselle moni postaus laittanu miettimään asijoita mutta käy ihmeessä kattoo hyviä harjotuksia!

    VastaaPoista
  26. Mulla on onneksi aina ollut niin hyvä tilanne tallipaikkojen suhteen, että maastoja on riittänyt silmänkantamattomiin.

    Silloin kun omistin vielä oman hevosen, menin ihan todella harvoin kannuksilla. Kolmen vuoden aikana ehkä kymmenen kertaa. Silloin oli aina raippa mukana, sain hevosen herkemmin sivuille raipalla kuin kannuksilla, jos siihen oli tarvetta. Nykyinen tamma, jolla ratsastan ei siedä raippaa, vaan reagoi siihen pukittamalla. Enkä jaksa sitä rynkytystä, joka tulee raippa-pukki-raippa-pukki-raippa jne. Siksi käytän sillä kannuksia paljon enemmän.

    Riippuu täysin hevosesta, mitä sillä käytetään ja miksi käytetään. :)

    VastaaPoista
  27. Mäkin oon nyt huomannut, että teette tosi usein samoja juttuja. Vaikka oon kattonutki sun blogia jo kolmisen vuotta, et oo ikinä nähnyt sun tekevän voiton kans mitään maastakäsin. Olis kiva jos vaikka jonaki rentona päivänä vaikka irtojuoksuttaisit voiton ja sen jälkeen yrittäisitte kaikkia temppuja, esim. Venyttelemistä tai sellasta, että voitto juoksee sun perässä aina kun sä juokset ja pysähtyy kun sä pysähdyt :) myöskään en oo ikinä nähnyt, että olisitte irtojuoksuttanu voittoa, vaan ootte aina juoksuttanut sitä vaan liinassa. (Ainaki näin mitä blogista ja YouTubesta on nähnyt) :D Mun mielestä sanoit joskus, että et näe tälläisissä jutuissa mitään järkeä, esim irtohypyttämisessä, mutta mun mielestä ainaki on hauskaa nähä kuinka korkeeta heppa pääsee! :D vaikka tuon voisikin käyttää koulutuuppailuun tai hyppäämiseen, niin muista, että hepallekkin on virkistävää tehä jotain muutakin :) Silloin joskus kun menit kaulanarulla voitolla, niin silloinkin sanoit, että ei tää oo yhtää meijän puuhaa, et tää ei oikeen onnistu meiltä, nii mikset ota ittelles niin sanotun "haasteen" ja treenata vaikka kaks kertaa viikossa tunnin jälkeen pelkällä kaulanarulla menemistä? Ymmärrän, että treenatt aktiivisesti ja kisaattekin aika usein, mut mun mielipide on se, että hevonen siltikin tarttee jotain muutakin ku aina sitä niin "totista" puuhaa :D just joku irtojuoksuttaminen, irtohypyttäminen, ilman varusteita ratsastelu, ilman satulaa hyppääminen, maastakäsin jutut tekis hyvää voitollekkin ja noista jostain olis ihan superkiva nähdä videopostaus! Toivottavasti et ota tätä kommenttia pahasta, tää on vain mun mielipide :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ^ihan samaa olen itsekin miettinyt. Mielestäni rennot ja hauskat päivät eivät ole yhtään ajan haaskausta, tästä blogista kun on saanut sellaisen käsityksen että olisi :)

      Poista
    2. Ylhäällä jo sanoin, että blogi on vain osa totuutta.Yleensä en täällä kerro niistä päivistä kun käydään maastossa, juoksutan tai puuhaillaan jotain muuta. Tietysti voisin teille joku päivä sellaisiakin juttuja kertoa.

      Irtojuoksutusta en oikein kannata. Liian iso riski hyötyihin nähden. Jos Voitto haluaa juosta se juoksee laitumella, en näe järkeä päättömässä riehumisessa kentällä ja usein riehuminen johtuu siitä, että kaveri ei olekkaan näkyvissä vaan tallissa. Ainakin näin on meille käynyt aina kun ollaan irtojuoksutettu ja siis irtojuoksutettiin ennen ihan säännöllisesti. En sitten tiedä osaako jotkut hepat olla nätisti ja riehua hillitysti ja lopettaa ennenkun menee ihan överiksi :D Youtubessa on kyllä videoita irtojuoksutuksesta.

      Irtohypytys voisi olla ok, jos saisi jonkun osaavamman apuun. En ole koskaan hypyttänyt enkä esim. tiedä mitä välejä kujaan pitää laittaa. En kuitenkaan itse lähde kokeilemaan kuinka korkeeta se heppa pääsee, joskus voisi ihan pieniä mielenvirkistyksesi hypyttää.

      En ole mennyt Voitolla koskaan mielestäni kaulanarulla? Joten en tiedä mistä tuo on keksitty. Ilman suitsia olen kyllä mennyt tai siis päitsillä, ja menen vieläkin silloin tällöin.

      En ota pahasta, olen ehkä vain vähän ylivarovainen kun en halua irtohypyttää tai irtojuoksuttaa ;)

      Poista
    3. Sori, se taisikin olla pätsillä! :D Mä ite oon perus puskailia ja silloin kun jotain irtohypytän, niin en edes katso mitään välejä, koska laitan aina vain yhden esteen. Sitä sitten korottelen pikkuiljaa :) Siellä tallilla missä käyn, niin ponit kyllä riehuu aina ihan kunnolla irtojuoksutukses ja -hypytyksessä. Olis tosiaan kiva nähä jos joskus tekisitte jotain hauskaakin puuhaa! Ja jos Voitto ei meinaa mitään väärinpäin ratsastuksesta, olis hauska joskus nähä kun ravaisit Voitolla väärinpäin :D Mä teen kaikkee tälläsii hauskoja juttuja ku mua ei niinkää mikään kisaaminen kiinnosta.

      T. Ensimmäinen anonyymi.

      Poista
    4. Niin ja vielä sitä, että mihin tarvitset osaavaa ihmistä apuun irtohypytyksessä? :o

      Poista
    5. Olen Tian kanssa samaa mieltä tuosta irtojuoksutuksesta. Siinä on riskinsä että hevonen riehaantuu ja venäyttää tai muuten loukkaa itsensä. Kovin moni kilparatsastajakaan ei irtojuoksuta juuri siitä syystä. Irtohypytys järkevästi ja hallitusti toteutettuna on ihan ok.

      Poista
    6. Tarvitsen osaavan ihmisen tai edes hänen ohjeensa, koska minä en aio vaan laittaa randomilla esteitä kujaan vaan haluan, että jos irtohypytän on siitä oikeasti sitten jotain hyötyäkin eli ehdottomasti pitää olla järkevillä väleillä rakennettu kuja, jolloin hevosen on helppo hypätä.Vaikka väärinpäin ratsastus on ehkä joistakin ratsastajista hauskaa, ei se tuskin ole hevoselle sitä hakemaani hauskuutta ja vaihtelua..:D

      Ja viimeinen Anonyymi, samaa mieltä :)

      Poista
  28. Itse olen sitä mieltä, että Voitto on kyllästynyt kentällä menoon, ja sen takia se toimii hitaasti ilman kannuksia. Omalla ponilla oli ainakin tuo sama ja sitten kun muutettiin ohjelma niin, että vain 3 päivää viikossa kenttäilyä niin johan alkoin ponin motivaatio ja ratsastettavuus olla kunnossa :)

    VastaaPoista
  29. Mun mielestä hevone tarvitsee kunnon vaihtelua, eikä aina vaan päivästä toiseen samaa. Oletko koskaan harkinnut juoksuttaa voittoa irtona? Itse pyrin kerran viikossa käymään maastossa, kerran viikossa maastakäsittelen kunnolla ja ajan tai juoksutan kerran viikossa ja kerran viikossa menen ilman satulaa niin etten ota ratsastuskesta mitään paineita, menen vaan pitkillä ohjilla tai ilman varusteita. Toki en kaikkia noita yhdessä viikossa tee, muuten en treenaisi kunnolla ollenkaan. Jokainen hevonen kyllästyy aineiseen kentällä pyörimiseen jos niillä mennään aina vaan koulua. Mielestäni ne tehtävät eivät ole oleellinen asia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen juoksuttanut, mutta se ei ole kovin järkevä liikitusmuoto mielestäni. Liian isot riskit olemattomiin hyötyihin nähden. Kumpikaan meidän hevosista ei riehu sillä tavalla kun laitumella tai tarhassa, jossa ne tekee sen selvästi ilosta. Kun ne päästää kentälle ja pyytää/pakottaa ne juoksemaan nätistikkin, muuttuu se älyttömäksi riehumiseksi, jota kumpikaan ei osaa lopettaa. Kummallakkin ja varsinkin Lillillä menee sitten lopulta paniikin puolelle, enkä usko sen olevan enää mikään nautinnollinen kokemus :)

      Poista
  30. Itselläni on raviponi ja minullakin on vaikeuksia keksiä tarpeeksi monipuolista liikuntaa, kun kärryjen kanssa treenatessa harjoittelu on vieläkin yksinkertaisempaa kuin ratsastaessa. Ei voi hypätä eikä laukata. Ja kun maastoon lähtee, niin joutuu kulkemaan 1-2 km asfalttitietä riippuen minne lähtee. Tiet ovat myös aika kovia. Lenkkejä muutan menemällä eri paikassa, vaihtelemalla ponin vauhtia paljon tai menemällä kiipeilemään soramäkiä kävelylenkille. Välillä myös ratsastetaan. Ratsuhevosetkin kannattaisi totuttaa kärryihin, jolloin nekin saavat vaihtelua liikuntaan ja mistä tietää vaikka hevosesta kehkeytyisi hyvä valjakkohevonen;)

    VastaaPoista
  31. Itse ratsastan joka päivä omilla poneillani ja hevosilla. Yleensä aina ilman kannuksi koska minusta tuntuu pahalle mennä joka päivä kannuksilla ja jos joutuu antamaan hevoselle paljon pohetta niin silloin minusta tuntuu että hevoselle tulee keljuin oikein jälket. Sen takia menen aina ilman kannuksia paitsi valmennuksissa ja kisoissa :)

    VastaaPoista
  32. Olen ratsastanut nyt reilut 5 vuotta ja tunneilla olen käyttänyt kannuksia ehkä kerran, loput kerrat ovat koulukisoissa. Kannuksi käytetään ehkä suurimmalta osin sen takia että halutaan hevosen reagoivan nopeammin näkymättömämmillä avuilla, ainakin näin olen asian itse huomannut. Kannukset ovat hyvä pohjeapujen tehoste sellaisella ratsastajalla jolla on vakaa pohje. Tallilla, jolla käyn, ei saa edes käyttää kannuksia kovin usein. Itsekkään en suosittele kannusten 'ylikäyttöä' koska hevonen turtuu niihin samalla tavalla kuin normaaliin pohjeapuun :)

    Oletko kokeillut Voiton kanssa jonkunlaista agilityä? Esteitä voi rakentaa vaikka vanhoista tavaralavoista, se on hauskaa ja saa hevosen rohkeammaksi ja luottavaisemmaksi vieraita asioita kohtaan :)
    Postaus oli ihan sika kiva ja sai mut (ja varmaan monet muutkin) ajattelemaan tarkemmin kannusten käyttöä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan kokeiltu, jonain kevyenä päivänä voisi vaikka kokeilla uudestaankin. Voitto oli ainakin viimeksi vaan ihan tympääntynyt koko hommaan :D

      Poista
  33. Kannattaa suunnitella joka kuukausi lista, josta voi katsoa mitä tehdä, niin tulee monipuolisuutta. Esimerkiksi tämmöinen lista voisi olla ihan kiva:
    Maanantai: Ilman satulaa
    Tiistai: Maastossa
    Keskiviikko: Kouluratsastusta
    Torstai: Esteitä
    Perjantai: Taluttelua
    Lauantai: Vapaapäivä
    Sunnuntai: Puomeja.

    VastaaPoista
  34. Sä ja Voitto ootte ihan parhaita

    VastaaPoista
  35. Mun ei oo hirveesti kannuksia tarvinnut miettiä... Ratsastan ratsastus koulussa, koska hevoseen mun rahat ei millään riittäis, vaikka erittäin mielelläni sellaisen hankkisin. Oon niin kade teille kaikille hevosen omistajille! ratsastuskoulussa kun ei pääse menee niin monipuolisesti ja tekee kaikkee, ku kerran viikosssa ja melkein aina koulua... toiset tykkää, mutta osa ryhmästä on kunnon koulusatulan kuluttajia :D Ite tykkään kaikesta ;) Mulla on kannukset ostettu, mutta käyttöä niillä ei ole ollut(ostin kesällä käytettyinä).

    Ennen kuin mulla oli nuo kannukset, niin menin melkein vakiona yhdell Haflingerilla, joka oli vähän itsepäinen, ja sain sen aina estekisoihin, koska "isommat" oli kyllästyny, eikä pienemmät ois ehkä niin hyvin pärjännyt. Se aina kiels radalla ja verkassa aina jonkun esteen, ja mun opettaja kysyikin, että oisko mulla ollut kannuksia, siksi sitten hankin... onneks sain sille luvat pitää vähän pidempää raippaa :D

    Tallilla oon ollu mukana paljon apuna, vaikkapa jos ollaan irtohypytetty nuorii tai ihan tuntareitaki! Se on mun mielestä ihan hauskaa! :) muutenki haluisin tehä enemmän maasta käsin, ku ei oikein ole vaa mahiksia.. Mitä ny hoitsun kaa karsinas temmppuillaan jne ;) Mut ihana blogi! :)))

    VastaaPoista
  36. Minä vaihtelen niin kahdella este/harraste hepalla(ok, ehkä vähän eri asia kuin kisahevonen/parempi harrastehevonen mut silti) että maastakäsittelen, maastoilen, väännän koulua ja hyppään. Maastakäsittelyä en sinulla ja voitolla kauheasti ole nähnyt ja se parantaa luottamustakin hurjasti.(:

    T

    VastaaPoista
  37. Luin äsken muuten tuon "Rikosilmoitus" postauksen niin se oli aivan järkyttävää :o siis miten joku voi olla niin ilkeä? :/ ,mutta oon huomannu että monissa heppa kirjoissakin on Tara tyyppi :D se on mun enkunkielinen nimi ja luulen et ne kirjat pilkkaa mua... Mutta minulla ei ole hevosta mutta miten liikuttaisin jos olisi:


    No jos kentällä käyminen on käyny yksitoikkoiseksi voisi mennä vaikka maneesiin irto juoksuttamaan. Saman voisi tehä laitumella? :D Tai jos löydät hienot metsä aukion tai hiekkaisen paikan niin mene sinne :) Ja kannuksia en vielä tarvi raippa on hyvä ainakin vielä :) Hyvä postaus ;)

    VastaaPoista
  38. Kerrankin päädyin lukemaan sun postauksen ja aikasempia postauksia. Omillakin liikutus saattaa olla yksitoikkoista kun menen aina kentällä koulua mutta teen aina eri asioita joten sr ei oikeastaan ole yksitoikkoista vaikka meneekin kentällä ihan sullekki vinkkinä :D Kannuksista oon melkein täysin samaa mieltä. Omilla ehkä kerta viikkoon kannusten kanssa menen että saan ne liikkumaan paremmin ja huomaan että kannusten jälkeen hevonen kulkee paremmin pohkeelle kuin jos menisin aina ilman kannuksia. Ei siinä jos joku ei halua niitä käyttää mutta ei mun mielestä tarvitse valittaa jos niitä joku käyttää. Ainut mistä kannusten käytössä voi valittaa on jos en ei osaa niitä käyttää mutta kun oon sunki videoita ratsastuksesta nähnyt meet ihan hemmetin hyvin ja oot kehittyny huimasti esim. Vuoden takaisesta menosta mitä sulla ja Voitolla oli :)

    VastaaPoista
  39. Hei ihan oikeesti miksi ihmeessä teitä säälittää käyttää kannuksia? Mitä ihmettä nehän on apuväline :DD itse menen jokapäivä kannuksilla koska haluan reaktion heti enkä sitten 5 sekunnin päästä. Turha teidän ratsastuskouluoppilaiden on tulla pätemään kun ette te oikeasti tiedä kuinka sitä hevosta läpiratsastetaan. Pohkeet on aina saatava läpi! Jos ei pelkkä pohje riitä niin sitten kannukset apuun. Lisäksi myös että eihän niitä hevosia kokoajan kannukset kyljessä kaivetaan, vaan pohkeellahan sitä ratsastetaan ja sitten kun se ei tunnu riittävän niin käytetään kannusta ;)

    VastaaPoista
  40. Minun hevoseni riehui aluksi aina irtojuoksutusessa mutta nyt kun on tottunut siihen niin ei enää riehu. Otan kuitenkin aina varalta alku verkat liinassa ja lasken hepan silloin irti kun se voi aloittaa vaikka laukalla. Jos heppa ei suostu rauhassa kulkemaan niin otan vielä loppu verkatkin liinassa tai maastossa taluttaen. :) alkuun meilläkin kaverin puuttuminen tuotti ongelmaa mutta ruvettiin sitten ottamaan kaveri kentän reunalle näkyville mutta jo muutaman kerran jälkeen homma alkoi toimia ilman varo toimenpiteitä. Nämä keinot toimivat meillä ja nykyisin villi riehuja tottelee niin että itse voin vain seisoa keskellä kenttää. Toki se villi puolikin tulee esiin mutta vain luvan kanssa:) hevoset ovat kuitenkin yksilöitä mutta omani rauhoittui kummasti näillä keinoilla..

    VastaaPoista
  41. Hyvää pohdintaa sekä liikutuksen monipuolisuudesta että kannuksista. Mä ratsastan tätä nykyä lähes poikkeuksetta ilman kannuksia, ja aina kannusten kanssa pääsenkin huomaamaan miten paljon entistä paremmin Nuutti niiden kanssa toimii. Se ei enää juokse "pois niiden alta" tai sluibaile muka töitä tehden, vaan ihan oikeasti reagoi niihin oikein. Heppa on varmaan tässä vuosien mittaan hokannut että hommiin joutuu joka tapauksessa, pakko kai tehdä kunnolla sitten.......... :D

    VastaaPoista
  42. Mä meen omilla hevosilla AINA ilman kannuksia koska haluan ratsastaa luonnosilla tavoilla. Maasto vinkki ois et selvittäkää onko jonkun tutun luona hyviä maastoja. Menkää sinne paikkaan vaikka kopilla. Kokeilin hevoseni kanssa että mitä tapahtuu jos en mene 3 viikkoon maastoon. Sanonpahan vaan että hevoseni jo 2 viikon jälkeen kieltäytymään ei pelkästään esteillä vaan myös sileällä! Kun menin maastoon hevoseni riehaantui! Se oli niin onneissaan! Niin. Eikö Lilliä kannattaisi varsottaa?? Sehän on alle 16v. Lillin varsasta voisi tulla uusi kisaponi teille!!

    VastaaPoista
  43. Hyvä postaus ja voitko kertoa että mikä malli sulla on tässä sun blogissa kun on niin kivan näköinen ? :)

    VastaaPoista
  44. Heippa. En valitettavasti jaksanut lukea edellä olevia kommentteja ja katsoa onko joku tästä ideasta maininnut. Puhuit kannuksen käytöstä tosi monipuolisesti, mutta sanoit että Voitto on hidas ilman kannusta. Ootko koskaan kokeillut ottaa pidempää kouluraippaa mukaan sileällä ja kannukset pois? Kouluraipalla saa hyvin aktivoitua takaosaa esim väistöissä mukaan, miksei se sitten auttaisi myös apujen reakointiin. Pieni muistutus jos ei avut meinaa mennä läpi. En ole itse mikään huippuratsastaja, mutta en näe sulla yleensä pitempää kouluraippaa sileän kuvissa. Kokeile!

    VastaaPoista
  45. Kannattaa vaihtelun vuoksi kokeilla sellasta Derby rataa. Eli teette sellasii erikoisia esteitä esim: Sellanen este et Se on tehty heinästä tai sit sellasii tavalisii esteitä jossa on esim koivusta tehtyjä puomeja ja kannattaa tehä jostain pahvista muuri este ja maalata Se muurin väriseksi. Meidän tallilla on Derby rata yleensä pari kertaa vuodessa eli kesällä ja syksyllä. Tosin me pidetään Se tunti hevosten laitsalla:)

    VastaaPoista
  46. Tää oli hyvä postaus ja sai mutkin ajattelee tota kannusten käyttöö. Oon ihan hirmu kauan aikaa meinannu sellaset ostaa mutta en mä niillä mitään tekis koska käyn ratsastamassa tutu ravihepoilla kerran pari kuussa ja alan ehkä käymään säännöllisesti. Tunteja takana 6 vuotta ja kolmisen vuotta säännöllistä menoo. Ehkä meen vielä sen raipan avulla sillon kun sitä tarviin ja unohan noi kannukset kokonaan :)

    VastaaPoista
  47. Mulle tuli mieleen että Voitto voisi mahdollisesti olla jonkin verran turtunut sun avuihin. Hevonenhan ei tarvitse lisäapuja, jos perusavut on hyvin opetettu ja ratsastaja osaa käyttää niitä oikein. Kannusten käytöstä olen sitä mieltä että ne ovat ihmistä eikä hevosta varten.

    VastaaPoista
  48. Meet voitolla todella hyvin, ja taidokkaasti eikä jalkasi heilu. Kannuksissta olen sitä mieltä, että se on jokaisen oma asia käyttääkö, mutta jotta voi alkaa käyttää kannuksia, täytyy olla tarpeeksi kokemusta ja jalka joka ei heilu turhan paljon. Ja täytyy osata ratsastaa pohkeella, EI kantapäällä.

    VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.