Istuntajuttuja

perjantai 1. toukokuuta 2015

Istunnalla ja sen myötä apujen käytöllä on iso merkitys siinä miten hevonen toimii ja miltä ratsukko näyttää. Aina siistiä ulkomuotoa ei luoda hienoilla varusteilla tai edes siisteillä ja puhtailla varusteilla, vaan sillä omalla istunnalla. Miten epäsiistille näyttääkään etunojassa, silmät niskassa, kädet suorina ja kantapäät ylhäällä ratsastava ratsastaja. Niin ja voin hyvällä omatunnolla sanoa tuon, koska nuo kaikki virheet löytyvät omaltakin virhelistalta.

Saan valmennuksissa tietysti paljon palautetta istunnasta, mutta suurin herättäjä on kuitenkin aina se omasta ratsastuksesta otettu kuva tai video. "Siis ihan oikeastiko mä näytän tuolle", tulee usein mietittyä kuvia katsellessa. Päätin nyt Viikon blogihaasteen innoittamana analysoida vähän omaa tämän hetkistä istuntaa sen pohjalta mitä kuvista näkyy ja mitä valmentajalta on kuultu. 

Koko ajanhan istunnassa on kehitettävää, ennen kun päästään korjaamaan pikkujuttuja pitää suuret linjat olla kunnossa. Käynkin tässä lähinnä läpi kolmea isoa virhettä, jotka mulla on tällä hetkellä "pinnalla". Kun näitä on saatu korjattua, syntyy uusia virheitä ja sen lisäksi pienempiä virheitä nostetaan esille.

Virheet ja ongelmat
Kädet
Käsissä ei ole kulmaa, jonka lisäksi kyynärpäät lepattavat irti kyljistä.


Nyrkit eivät pysy kiinni eivätkä ole pystyssä. Ohjat liukuvat tämän takia jatkuvasti liian pitkiksi.


Kädet vaeltavat väärälle puolelle, eikä nyrkit ole tässäkään kiinni saatikka pystyssä.

Suurin osa virheiden korjauksesta lähtee ihan vain aivoista, siitä että havainnollistaa virheen ja sen myötä korjaa sen. Suurin apu on valmentaja tai joku muu kentän laidalla, joka huomauttaa heti kun nyrkki ei ole pystyssä tai kyynärpäissä ei ole kulmaa. Näitä virheitä on multa korjattu jo melko pitkään, joten itsekin osaan jo melko hyvin aina vaan muistaessani korjata asiaa. Välillä virhe tuntuu jo katoavan, kunnes se sitten taas puskee pinnalle.

Kyynärpäiden kylkiin saamiseksi ja niissä kulman pitämiseksi olen kokeillut raippaa selän taakse käsien läpi, mutta siinä oli hankala ratsastaa eikä se oikein mulla toiminut. Halutessani kun kuitenkin pystyn laittamaan kädet oikeaan asentoon, mutta se vaan aina unohtuu... Olen kuitenkin huomannut, että ongelma on aina pahimmillaan talven jälkeen, kun päällä on paksuja untuvatakkeja ja muutenkin jäykät vaatteet. Kädet ei pääse silloin kylkiin kiinni, vaikka ehkä siltä voikin näyttää ja sitten kun niitä on koko talven pitänyt vähän irti kyljistä, ei yhtäkkiä onnistukaan korjaus oikeaan asentoon.

Nyrkin korjaaminen pystyyn olisi tärkeää, sillä vaakatasossa käsi on paljon kovempi. Tässäkään ei ole kyse mistään muusta kun siitä, että tajuan korjata käden pystyyn ja nyrkin kiinni. Korjaaminen oikeaan asentoon on naurettavan helppoa, mutta silti se aina valahtaa siihen vanhaan asentoon hetken ratsastettuani..

Ryhti ja Katse

Lapaluut ja pää roikkuvat edessä ja katse niskassa.
 
Mun ikuisuusongelma on ryhti. Tätä on korjattu todella paljon, sitten se taas valahtaa takaisin tähän tilanteeseen, kunnes se korjataan uudelleen ja nyt se toivottavasti tulee jäämäänkin sitten siihen oikeaan asentoon. Eli suurimmat ja ehdottomasti istunnassani katsojana eniten häiritsevät ongelmat ovat ryhdin kanssa. 

Lapaluut pitäisi viedä takaa yhteen, eikä antaa niiden roikkua edessä. Lisäksi pää pitäisi ajatella selkärangan jatkoksi eikä roikkumaan edessä. Tämän virheen korjaaminen on oikeasti vaikeaa, sillä virheet lähtee lihasjumeista/heikoista lihaksista, en saa niitä korjattua paikoilleni tai jos saan niin varsinkin niskaan tulee helposti kipeä jännitystila, jonka kanssa ei ole kiva ratsastaa.

Tätäkin virhettä on korjattu korjaamalla, mutta olen tehnyt sen eteen enemmän muitakin hommia, sillä kun se korjaaminen ei ole ihan kivutonta ja helppoa. Venyttely ja lihaskunto harjoitteet on auttaneet jonkin verran, ehkä niitä pitäisi tehdä enemmän, että ne auttaisivat selvemmin. Eniten apua on kuitenkin ollut asiaan koko ajan huomiota kiinnittämisellä. Esim. kun istun koneella tai ajan autoa yritän istua lapaluut yhdessä ja pää selkärangan jatkona. Apua on ollut myös ilman jalustimia menemisestä, sehän nyt kehittää muutenkin istuntaa, mutta itsellä auttaa varsinkin ylävartaloa.

Katse on varmaan yksi ongelmista, mitä melkein meistä jokaiselle on joskus huomautettu. Pään edessä roikkumiseen mulla auttaa jo paljon se, että katson ylös. Tämä virhe on onneksi helppo korjata, mutta varsinkin yksin mennessä kotona, jossa ei ole peilejä, tulee usein katsottua alas. Miltä se hevonen nyt näyttääkään tai taipuuko se hyvin kulmassa. Sen katseen ei vain pitäisi jäädä sinne..

Jos tykkäsitte voisin kirjoittaa samanalaisen myös esteiltä?
Kertokaa muuten teidän pinttyneitä virheitä sekä miten olette niitä korjanneet?

Viikon blogihaasteeseen osallistumalla voit voittaa yli 100 euron arvoisen istunta-aiheisen kirjapaketin. Osallistu täällä!

40 kommenttia

 1. Tee vaan myös esteistä tällainen postaus :)
  Mun ratsastuksessa on eniten ongelmana se että mun lapaluut ei pysy yhdessä ja katson aina alas ... Katseesta saan ehkä eniten kuulla ratsastuksenopettajalta ... Se on siis ehkä suurin ongelma :D Mutta se katse on aina jossain muualla kuin pitäisi XD

  VastaaPoista
 2. Olisi mielenkiintoinen kuulla tälläinen postaus esteistäkin ja kiva postaus!

  VastaaPoista
 3. Hyvä postaus. ja kiinnostaisi lukea esteistä tällainen postaus!

  VastaaPoista
 4. Kädet ovat kulmassa, mutta liian edessä, lavat ei ole takana alhaalla, se on ollut tässä aika kauan, mutta alkaa nyt pikku hiljaa korjaantua, ratsastuksen opettajakin sanoi: ''pikku hiljaa ne alkaa mennä paikoilleen''

  jalustin ongelmaakin on pitkillä jalkkareilla, kantapäät valahtelee vääriin asentoihin (kantapää liian ylhäällä ja kenkä valahtaa syvälle jalustimeen), muuten varsin mukavasti menee tämä ratsastus:D

  VastaaPoista
 5. Hei apua! Miten nämä kun näki kuvat ja kuuli sulta nämä teoriat niin opin PALJON! Kiitos! (ja hyvää vappua teille ja hepoille)
  Olis mahtavaa oppia esteistä myös. Mä hyppäsin viimeksi ekat laukkaesteeni, ja piti jatkaa laukassa...heppa laski käyntiin, mitä tilanteessa oikein tapahtu ja miten voisin esim. Radalla jatkaa laukkaa esteen jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon :) Kannattaa kysyä apua opettajaltasi, vaikea nimittäin sanoa kun ei näe tilannetta livenä, sun olisi kuitenkin varmaan pitänyt vain käskeä heppaa paremmin eteen :)

   Poista
 6. Miulla ennen oli kantapäät liian ylhäällä mut yllätysyllätys nyt ne painuu liian alas😄 Ryhti oli ennen ongelma mut nyt ei enään kun otin itseäni niskasta kiinni😋 Viimeinen ongelma on laukassa heiluminen tietyillä hevosill, senkin olen melkein saanut kitkettyy😣☺ Mut kukaan ei ole seppä syntyessään, eikä edes 5vuoden päästäkään 😄

  VastaaPoista
 7. Mulla ongelmana, että jalustin valuu liian taakse ja silloin kantapää nousee ylös varsinkin laukassa. Ravissa mulla on kauhean huono istunta (alan pomppia tosi paljon) ja se on tosi häiritsevää varsinkin laukannostoissa. Oisko jollain vinkkejä miten saisin istunnon paremmaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ratsastan ponilla, jolla on pomputtava ravi ja just ennen laukannostoja. Mä ajattelen että myötään liiotellusti lantiosta ja lasken painoa pois jalustimilta,mutta kuitenkin kantapäät alhaalla:)

   Poista
  2. Kananttaa vaan harjotella, aluksi muakin pompotti mutta kyllä sen ajan kanssa oppii! :)

   Poista
 8. Ihana postaus! Ihania kuvia! Ooot niin hyvä ratsastamaan❤

  VastaaPoista
 9. Mun valmentaja ei anna pitää nyrkkejä pystyssä! Pitää kuulemma olla mopoasennossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika mielenkiintoisesti saat kyllä ratsastaa kun nyrkit on vaakatasossa : DD

   Poista
 10. Mulle opettaja sanoi yhden tunnin ajan joka ikinen kerta kyynäkulmasta, siis se rankutti siitä kokoajan. Nyt pysyy kädet kunnolla!

  VastaaPoista
 11. Pari vinkkiä millä ite oon saanut korjattua istuntaani silloin kun kukaan ei ole huomauttamassa vieressä. Kyynerpäiden kulmat: laita esim pinteli tai pesusieni käsivarren ja vartalon väliin jolloin on pidettävä kyynärpäät lähellä vartaloa kulmassa jotta pintelit/sienet pysyvät välissä. Ja nyrkkien asentoon: raippa poikittain nyrkin ja peukalon välistä niin että tulee vaakatasoon peukkujen alta. Tämä auttaa myös pitämään tasaisen tuntuman molemmilla ohjilla itse kun jään helposti roikkumaan sisäohjassa ja ulko-ohja on ohan tyhjä.
  Tsemppiä ja hyvää kevättä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin tota mun on pitänyt kokeilla, se kun ei vaikuta negatiivisesti muuhun istuntaan ja ratsastukseen kuten raippa selän takana! Kiitos :)

   Poista
 12. Tuntuu et se katse on ikuinen ongelma:D Istuntapainotteisen open ansiosta se ei enää vaikuta niin toivottomalta korjata.

  VastaaPoista
 13. Oikein hyvää vappua kaikille sinne;)

  VastaaPoista
 14. Tee esteistäki tällane! Tosi kiva postaus : D

  VastaaPoista
 15. Tee esteistäki tällane! Tosi kiva postaus : D

  VastaaPoista
 16. Mulla iänkuinen ongelma on nyrkit vaaka-tasossa, siitä saan kuulla samaa jokaiselta opettajilta ja valmentajilta. :D Ne nyrkit vain valahtaa helposti vaakatasolle :( ja toki muitakin istunta-ongelmia on.. esim jalat voisivat pysyä paremmin paikallaan harjoitusravissa, etteivät ala nilkat vähän heilumaan..

  VastaaPoista
 17. Tiia mä näin sut tänään siel Pitkälahen uudes ABC:ssä♥ olin jonottamassa siihen power cornerii vai mikä ikinä onkaa ja sä ajoit siihe parkkii ja lähit pois semmosel punasel pienel autol ja sul oli ladit päässä ja tukka ylhäällä♥ terkkui Lillille, Pinjalle, Sulle ja Votelle oon teidän fanittaja♥♥

  VastaaPoista
 18. Mulle mun kädet on suurin ongelma, ja katse! Mulla nyrkit ei meinaa millään pysyä kiinni ja ohjat löydtyy, kädet suorina, oon nyt tajunnu sen ja koitan parantaa:D
  Katse mulla on kokoajan niskassa..

  VastaaPoista
 19. Tosi hyvä postaus! Kannattaa kokeilla laittaa raippa selän ja kyynepräiden väliin siten, että kätesi tulee kannettua ryhdikkäämmin ja hartiat menevät taakse!:) tuo kyllä tauttaa!

  VastaaPoista
 20. joo tee esteistä samallainen! mun huomattavin virhe on että ratsastan oikealle kallistuneena joka tietysti antaa hevoselle hieman ristiriitaiset avut..

  VastaaPoista
 21. Se millä olen saanut katseongelman korjattua on tuijottaa edessä menevän ratsastajan selkää murhaavasti kun ei saa hevostaan liikkeelle ja on toiminut

  VastaaPoista
 22. Mulla virheenä on aina, että katson niskaan. Opettajani on monta kertaa huomauttanut asiasta. Minulla on myös tapa mennä etukenoon, kun en käytä turvaliiviä. (esteillä käytän) Kun olen niin pieni saan tunnille pienimmät ja reippaimmat ponit, joiden kanssa minulla on näitä virheitä.

  VastaaPoista
 23. tee myös esteistä.. sulla aika lailla samoja virheitä kun mulla mutta ainahan sitä jossain on parantamisen varaa:)

  VastaaPoista
 24. Meidän ope kerran käski tehdä tota raippa selän taakse hommaa varmaankin 30 minuuttia! Oli hieman käsien taipeet kipeet sen jälkeen.. sen jälkeen on kyllä pysynyt suht hyvin hartiat takana ja kulma kyynerpäässä!

  VastaaPoista
 25. Mulla on aina järkyttävä etukeno, ja kädet ihan "suorassa" eli en kanna kättä. Ja vuokraan yhtä lv-ruunaa niin sen ravi on tosi pompottavaa (mutta laukka tosi tasasta) enkä oikeen pysy sillä harjoitusravissa. Tee vaan esteistäkin, ois tosi kiva lukea semmonen postaus ja tääkin oli tosi kiva postaus! :)

  VastaaPoista
 26. Toi katse on kans mun ongema, varsinkin jos aurinko paistaa silmiin niin käännän katseeni yleensä aina esim. hepan niskaan! :'D

  VastaaPoista
 27. Minua ärsyttää muissa ratsastajissa se, kun he koko ajan tuijottavat sitä hevosen niskaa, niin ei pysty kattomaan mihin suuntaan he ovat kääntymässä ja näin tulee törmäyksiä... En sano, ettenkö itse tee niin (koska todellakin välillä ihan tarkoituksellakin tuijottelen sitä niskaa), mutta yritän ainakin katsoa, minne olen menossa. Oli kiva postaus (varsinkin kuvateksteillä), tee vain esteistäkin!

  VastaaPoista
 28. Tosi kivoja ja hyödyllisiä kuvia. Käyhän lukemassa minunkin blogiani, http://olipakerranhevonen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 29. Kiva huomata, ettei ole itse ainoa jolla nuo kädet eivät millään meinaa pysyä omilla puolillaan saatikka sitten nyrkissä :D Tykkäsin postauksesta! Ennenjälkeen kuvia odotellessa :)

  VastaaPoista
 30. Mulla esteillä ongelmana että ilmeisesti puristan polvilla ennen estettä jonka vuoksi jalustin uppoaa syvälle.. Ongelma katoaa kun vaan ahkerasti hyppää, mutta talviain tulee pitkiäkin hyppytaukoja ja aina tauon jälkeen sama ongelma.

  VastaaPoista
 31. Mua on ite auttanu noitten käsien kanssa sellane et ajattelen tavallaan kämmenet ylöspäin :D Sillon on pakko pitää kyynerpäät lähellä kylkiä :) ja siis sil kämmenet ylöspäin en tarkota et niitten pitäis mennä mitenkään luonnottomasti vaan se ranteen ja kyynerpään väline sisä alue (haha en osaa selittää xd) olis vähän ylöspäin. Toivottavasti joku tajus 🙈

  VastaaPoista
 32. Mulla oli kanssa että hartiat ei pysyny takana. Ope juoksutti liinassa laukassa+ravissa, niin että itselläni ei ollut ohjia käsissä, ilman jalustimia ja raippa selän takana kyynärvarsissa. Siinä vähän pakotettiin löytämään se paikka missä pysyy hyvällä ryhdillä istumaan. Suosittelen kokeilemaan :)

  VastaaPoista
 33. Tää postaushan oli ihan kuin mun istunnasta puhuisi! :D Mulla on myös käsien ylhäällä pysymisen (ja monen muunkin asian...) kanssa ongelmia. Aina jonkun muistuttaessa osaan kyllä korjata, mutta muuten ne mystisesti aina unohtuu... :Dd Viime ratsastustunnilla opettaja totesikin, että tarvitsisin korvan juureen nauhurin joka huutaisi koko ajan: "KÄDET YLÖS! KÄDET YLÖS! KÄDET YLÖS!..." Omalla kohdallani olenkin sitten todennut sen, kuinka tärkeää mun on ratsastaa jonkun silmän alla, just sen takia että joku voi muistuttaa, kun itse ei muista.

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.