 |
Voittoa esiteltiin meille ensin selästä käsin |
Edelliseen postaukseen tullut kommentti sai minut kirjoittamaan kokonaisen postaukseen hevosen ostamisesta. Me ollaan ostettu kaksi hevosta ja vaikka hevoskaupoista onkin jo aikaa, ajattelin jakaa omakohtaisia kokemuksia ja vinkkejä teille. Me kun ostettiin molemmat hevoset hyvin eri tavoilla ja oltiin silloin tosi untuvikkoja koko heppahommissa, kuten moni hevosta suunnitteleva siellä ruudun toisella puolella.
Mistä löytää sopiva hevonen? Me löydettiin molemmat hevoset hyvin eri tavoilla.
Lilli kuulutettiin myytäväksi voitettuaan luokkansa kisoissa, joissa olin töissä. Itse en sen kummemmin asiaan kiinnittänyt huomiota, mutta itseasiassa Bellan omistaja sitten vinkkasi tästä vanhemmillemme ja siitä homma sitten lähti käyntiin...
Voiton kohdalla selailimme joitakin netti-ilmoituksia, mutta Voitto löytyi puhelinsoiton kautta. Lillin entiset omistajat olivat uuden hevosen hankkineet Sannan kautta, joten siitä varmaan lähti sitten idea soittaa Sannalle, jonka työtä siis on myydä hevosia. Kerroimme itsestämme ja Sanna sitten taisi soitella perään keksittyään, että Voitto voisi olla juuri sopiva hevonen meille.
Tällä tavoin me löysimme Lillin ja Voiton, mutta myynti-ilmoituksia voi selata erilaisilta nettipalstoilta tai vaikka facebookista. Hyvänä vinkkinä muuten hevosia myyville on tuo kisoissa kuuluttaminen! Yhdestä toisestakin hevosesta kiinnostuttiin kisakuulutuksen myötä, mutta puhelinsoiton jälkeen se paljastui sitten meille sopimattomaksi.
Entäs koeratsastus? Me käytiin Lilliä ekalla kerralla ihan vain katsomassa, mutta seuraavalla kerralla sitten jo ratsastettiin. Meillä oli mukana Bellan omistaja ja myöhemmillä kokeilukerroilla sitten silloinen estevalmentajamme. Lilliä kokeiltiin siis useaan kertaan. Voittoa käytiin kokeilemassa tasan kerran, eikä mukana ollut pitkän välimatkan vuoksi valmentajaa tai ketään muutakaan. Kuvattiin kuitenkin koko ratsastu ja näytettiin videot.
Molemmissa ratsastuksissa meille ensin näytettiin hevosta selästä käsin ja sen jälkeen pääsimme itse kokeilemaan. Lillin koeratsastuksesta en juuri muista, mutta Voiton koeratsastuksesta muistan sen, että oli aivan hirvittävän vaikea istua niin isoissa liikkeissä siellä kyydissä.
Lillin kanssa eri kerroilla testattiin sitten hyppäämistä ja maastoilua, mutta Voiton kanssa kaikki hoidettiin samalla kertaa. Hyppäsin kahden pienen pystyn yli, sillä Voitto oli juuri palautumassa saikulta eikä sillä oltu vielä hypätty yhtään, joten sen takia hypyt jäivät vähiin. Kisatulokset kuitenkin puhuivat sen puoleen, että ei meitä olla hepan hyppytaidoista huijaamassa :D Ratsastuksen jälkeen saatiin vielä käydä kahdestaan maastossa, joka kertoo jotain siitä, että hevonen on ihan tosissaan kiltti, kun ihan vieras lapsi uskallettiin lähettää yksin maastoon hevosen kanssa.
Suosittelen siis ottamaan ammattilaisen mukaan varsinkin sitä ensimmäistä hevosta hankkiessa. Kannattaa myöskin kysellä todella paljon hevosesta, ihan mitä mieleen vaan tulee! Laittaa se itse valmiiksi, jotta näkee miten se niissä tilanteissa käyttäytyy.
 |
Eka hyppy Voitolla |
Taustatutkimus on tärkeää. Varsinkin jos olet ostamassa kisahevosta kannattaa kipan tulokset syynätä tarkkaan läpi. Mitä se on hypännyt, millä tuloksilla jne. Jos huonoja tuloksia on, kysyä mistä ne ovat johtuneet. Ja milloin viimeksi ylipäätänsä on kisattu. Onko edellinen startti viime viikolta (=hevonen kisakunnossa ja sillä tasolla edelleen) vai viime vuodelta (=miksei ole kisattu?).
Myös puskaradion kautta saa vaikka mitä tietoa esiin, toki siihen pitää ehkä suhtautua kriittisesti. Puskaradion lisäksi hevosen googlettaminen voi tuottaa myös tulosta, tiedä vaikka sieltä löytyisi blogillinen juttua hevosesta, josta olet tekemässä kauppoja!
Kun koeratsastuksessa hevonen on todettu itselle sopivaksi, salapoliisityö ei ole tuottanut mitään ikävää tulosta ja hevosen ostaminen on oikeasti ajankohtaista on aika tehdä ostotarkastus. Joka ihan oikeasti kannattaa tehdä. Ja se kannattaa tehdä niin, että olet itse mukana ja eläinlääkäri on sinun eikä myyjän valitsema.
Ostotarkastuksiakin on eri tasoisia, mutta suosittelen ihan ehdottomasti melko laajaa tarkastusta, joka sisältää ainakin jalkojen kuvaamisen. Sieltä monesti löytyykin jotain sanomista, mutta niistä pitää sitten keskustella eläinlääkärin kanssa. Harvoin on, varsinkaan vähän vanhempia hevosia, joiden jalat olisivat ihan priimat kuvissa. Klinikalle itse mukaan lähdettäessä näet myös miten hevonen käyttäytyy vieraassa paikassa ja miten se suhtautuu kuljettamiseen. Meneekö se traikkuun, riehuuko se vieraassa paikassa jne.
Siinäpä olisi omiin kokemuksiin ja tietoihin pohjautuva paketti hevosen ostamisesta. Kysymyksiä saa laittaa ja omia kokemuksia kertoa. Lisäksi haluan muistuttaa, että ei kannata aina lähteä merta edemmäs kalaan ja ratsastaa kymmeniä hevosia. Meillä tärppäsi molemmat ekalla kerralla. Ei siis kokeiltu muita hevosia kuin Lilliä ja Voittoa. Eikä ole tarvinnut katua, vaikkei kaikki terveyden suhteen ole ihan nappiin mennytkään. Mutta kuten meille Voittoa ostaessa sanottiin pitää muistaa, että se hevonen voi kuolla vaikka heti seuraavana päivänä. Siinä voi sitten miettiä, haluaako sitä hevosta edes lopulta hankkia ;)
Pieni clickbaitti sanoisinko... "Hevoskaupoilla" ja ruskea turpa kuvassa, josta ei tunnista hevosta...
VastaaPoistaPuolet klikkaavista varmaan luulee, että olette ostamassa uutta hevosta.
Mikä ruskea turpa :D? Näissä kuvissa on kyllä ihan Voitto.
PoistaFacebookin kuvaan (siihen linkkiin) tulee ruskean hevosen turvan kuva. Bellan?
PoistaAnonyymi 15.01 viittaa ilmeisesti facebookiin, jossa ei omalla kuvallaan ja nimellään uskaltanut tulla valittamaan ;)
PoistaAa se on bellan turpa ja jostain vanhasta postauksesta face sen ottanut varmaan, toi on automaattiEsti julkastu ennoo ite valinnu kuvaa :)
PoistaIhan superhyvä postaus!
VastaaPoistaKiva jos oli mieluinen :)!
PoistaTämä oli kyllä mielenkiintoinen postaus! Itse kävimme koettamassa muistaakseni viittä ponia ennen kuin tärppäsi. Mukaan mahtui kyllä niin monenlaista otusta, ettei kaikista tosiaan kerrottu koko totuutta puheluissa. Itse antaisin vinkkinä siis myös sen, että googlettaa myyjääkin ja pitää puskaradion hereillä. Tuli sitä itsekin koeratsastettua rauhoitettu hevonen, josta ei meille kerrottu suoraan. Onneksi tajuttiin se myyjän epäsuorista vihkailuista!
VastaaPoistaKamala.. Noita rauhotusjuttuja kuulee vielä melko usein!
PoistaTosi kiva postaus ja varmasti tosi hyödyllinen niille jotka on heppaa/ponia hankkimassa!
VastaaPoistaMe kun oltiin heppaa ostamassa niin ei tehty ostotarkastusta koska muuten heppa olisi mennyt nenänalta, joten vedettiin ihan riskillä, niin paljon siihen ihastuttiin heti ekalla kerralla! En kyllä suosittele kellekkään xd
Nyt on kuitenkin pysynyt "jo" vuoden ajan terveenä, pienestä haittaamattomasta jalka "viasta" huolimatta :)
wesanelamaa.blogspot.fi
Kiva postaus😃Voisitteko tehdä Pinjan kanssa jonkun yhteis My dayn vaikka tallipäivästä?🙃
VastaaPoistaTulipas hyvä ja ajankohtainen postaus! Itse olin juuri edellispäivä koeratsastamasa ensinmäisen hevosen mutta harmiksi ei ollut omanlainen.. voisin poiketa tekstistä sen verran, että itse koen paremmaksi vaihtoehdoksi kiivetä hevosen selkään suoraan itse ilman,että kukaan sitä sinulle esittelee.. Näin ollen kukaan ei myöskään pääse sitä "virittelemään" näyttövaiheessa sinulle hyväksi :)
VastaaPoistaFacebookissa näkyy sellainen futuramainen turpa.. Luulin kans uudeksi hevoseksi ensin.
VastaaPoistaJep se on Bella ja jostain vanhasta pistauksesta face kuvan ottanu :)
PoistaKommenttini tulikin erillisenä, vaikka yritin jättää vastauksen tuonne aikaisempaan. Ja arvelinkin kyllä, että face heitti siihen jonkun muun kuvan, mutta hetken ehdin olemaan jo "whoaa, mikä mikä hevonen" ;D
PoistaKysynpä tätä: muistatko, että jännittikö kovasti mennä katsomaan/ratsastamaan Lilliä ja/tai Voittoa ekaa kertaa? :) entä sitten, kun ne saapuivat ekaa kertaa teille kotiin? oliko silloin helpottunut "uuden hevosen omistajan" olo vai miltä tuntui? :)
VastaaPoistaJännitti toki molemmissa tilanteissa!:D
PoistaHyvä postaus ja kivat noi kuvat myös :) Sä olet aika pienen näköinen tossa hyppy-kuvassa (siis olethan se sinä, vai ymmärsinkö väärin??) :D
VastaaPoistaToi oli kyllä hyvä vinkki, että kannattaa mennä maastossakin eikä vain kentällä, koska heppa voi olla maastossa huomattavasti energisempi tai säikympi. Mulla on risteytyshevonen, ja koeratsastuksessa maastossa kävi niin, että ohi ajoi aika kovaa vauhtia traktori. Hevonen ei ollut millänsäkään, mikä oli tietysti hyvä juttu :) Nyt se on ollut mulla viisi vuotta ja on kyllä supervarma maastoratsu!
Yksi lisävinkki voisi olla, että pyydä myyjältä, että saat itse hakea hevosen tarhasta/laitumelta, niin näet, miten se antaa kiinni ja suostuu tulemaan sisälle. Tämä voi kuulostaa pieneltä jutulta, mutta jos hevonen "pakoilee" tai on tosi itsepäinen sisään hakiessa, niin kyllähän se hankaloittaa arkea aika lailla.
Teille taisi käydä niin, että ensimmäinen ostos oli paras. Lilli.edelleen kunnossa ja toimiva. Taisi se Bellan omistaja osata asiansa, tosin en tunne häntä, mutta varmaan joku hevosihminen, luulisin.
VastaaPoistaMolemmat ostokset olivat kyllä aivan yhtä hyviä <3
PoistaEi sitä voi tietää millo vaikka sun hevoselle tulis joku että ei se siitä oo kinni;)
PoistaAh tulee mieleen vaan ku käytiin ratsastamassa meidän esteponia kuukausia sitten, ja nyt tänään käytiin jo ekat kisat, tuntuu että poni ois ollut meillä vasta viikon vaikka sen hakemisesta on jo pari kuukautta :')♥
VastaaPoistaTuohon viimeisimpään ettei kannata kokeilla kymmenittäin hevosia:miettii tärkeimmät kriteerit. Onko se kiltteys, ratsastettavuus vai kapasiteetti. Itse kokeilimme(siskoni kanssa) 15hevosta ennen kuin oma löytyi. Se oli nuorempi mitä etsittiin, sillä ei ollut vielä tuloksia 120 tasolta(eikä voikkaan olla niin nuorella), mutta ratsastettavuus ja luonne ratkaisivat. Eli kannattaa miettiä ne tärkeimmät kriteerit joista ei voi joustaa esim. Terveys, käyttäytyminen. Jos se eka ei tunnu hyvältä, älä ota. Se ei helpommaksi muutu 1/2-1vuoteen, päinvastoin. Eikä varmasti minkään hevosen kanssa helppoa tule heti olemaan:se vatii vain aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta palkitsee todella paljon.
VastaaPoistaJa ehkä tärkein: Tehkää budjetti. Ja sitä tehtäessä muistakaa, että aina se halvin ei ole paras(suitset, kuolaimet, satula), ja pyytäkää siihen apua valmentajalta tai ratsastuksen opettajalta tai muilta hevosen omistajilta. Kun olet valmis pyytämään ja vastaan ottamaan apua, pääset pitkälle hevosesi kanssa, oli se sitten kisauralla tai hevosten käsittelyssä
Hyviä vinkkejä, varsinkin tuo avun pyytämiseen ja vastaanottamiseen oleva!
PoistaMikä voitolla siis oli kun saikulla oli ollut?
VastaaPoistaOliko sillon voiton ostotarkastus ok, eli oliko jaloissa mitään sanomista?
Ostiko siis vanhemmat molemmat hevoset vai oletteko joutuneet itse säästämään osan? :)
Tiia ja pinja oli silloin jotai 13 suunnilleen että ei sen ikäisillä oo hevoseen varaa
PoistaJännevamma oli ollut ja se ei ole koskaan sen jälkeen oireillut eli sen puoleen kannatti ottaa riski ostaa jännevammalomalta palaava hevonen :)
PoistaVanhemmat ostivat.
Mikä on saikku?
VastaaPoistaSairasloma
PoistaHyvä postaus,paljon tietoa ja perusteluja! Valitettavan monelta (ei niin kokeneilta) jää nimittäin ostotarkastus välistä ja vaikka kuinka omistaja hevosen kunnossa väittää olevan ja vaikkei hevosesta päälleppäin mitään näy sillä peittäähänne kipunsa ja vaivansa. Niin jos joku onkin vikana niin nopeasti voi leikki loppua! Ja monet myös ilman papereita,tietoa yms. Ostaa hevosen kun halvalla saa! piristipä tämä postaus! Ja paranemisia sulle!;)
VastaaPoistaTämä postaus oli aika ympäripyöreä ja tynkä josta ensimmäistä hevostaan ostava ei paljon saa irti.
VastaaPoistaMinä antaisin sen vinkin hevosta ostavalle että jos vähänkään epäilee että hevonen on rauhoitettu niin siitä otetaan verikokeet heti jos edes harkitsee hevosen ostoa. Verikokeissa näkyy myös esim. kipulääkkeiden käyttö, jos hevosen kipuja on lievitetty lääkkeillä ettei se ontuisi tai vikoisi selkäänsä koeratsastustilanteessa.
Ja toinen mikä kannattaa kuvata jalkojen lisäksi on vatsa. Moni hevonen syö hiekkaa, eikä välttämättä edes juuri oireile sitä, tai oireet laitetaan jonkun muun asian piikkiin. "Se on vähän hapan." "Tulinen luonne." "Testaa uutta ratsastajaa." "Voi olla kiima."
Kipuileva kiimakaan ei ole normaalia, ja jos hevosen kiima on hankala niin siitä tuskin on treeni- saati kisahevoseksi :/
Ja jos hevosella on mahassa paljon hiekkaa niin ähkyn hoito ei sitten välttämättä ole halpaa, ja hevonen voi kuolla eikä mitenkään miellyttävällä tavalla. Itse otatan siis myös hiekkaröntgenkuvat jalkojen kuvaamisen lisäksi. Moni hevonen on tätä kautta jäänyt ostamatta, kun kuvien perusteella hevoselle pitää heti aloittaa ei niin halvat hoidot.
Ratsuhevoselta kannattaa myös tutkia selkä, moni hevonen ratsutetaan nykyisin jo kaksivuotiaana ja sellaista en itse ainakaan ostaisi mistään hinnasta. Siinä saa hyvästellä selkärangan ja niitä vikoja ei korjata hieronnalla ja satulaa toppaamalla kun selkäranka on saatu pysyvästi vaurioitettua jo nuorena. Valitettavasti tiedän useamman tällaisen tapauksen :(
Hevonen ei voi kulkea selkä pyöreänä kun selkäranka on pilalla ja kipeä selkä haittaa hevosen elämää koko ajan.
Ja hevonen kannattaa todellakin laittaa itse alusta lähtien, hakea se tarhasta että näkee miten se suhtautuu uuteen ihmiseen, antaako kiinni jne. Ja näkee millaisessa tarhassa hevosta pidetään, voiko tarhata kaverin kanssa jne.
Hevosen ostossa pitää kiinnittää huomiota todella moneen asiaan, varsinkin jos on käyttöhevosta eikä seurahevosta vailla. Jokaisella on erilaiset kriteerit hevosensa suhteen, mutta halpa hevonen pitää hoitaa ihan yhtä lailla kuin kalliskin. Jos hevosesta haluaa kaverin vuosiksi eteenpäin niin ostotarkastuksen hinta on pieni verrattuna siihen mitä joutuu maksamaan jos hevoselta paljastuukin jotain pahempaa.
Ja hevosen ostajan kannattaa muista se että ihan joka asiasta ei voi myyjääkään syyttää. Vaikka hevonen olisi todistetusti ollut aina ongelmaton ja täysin terve myyjällä ollessaan jo vuosien ajan, se saattaa katkaista jalkansa uudessa kodissaan, stressata muutosta elämässään tai ontua väärää kengitystä tai olla tottunut erilaiseen vuorokausirytmiin tai erilaiseen käsittelyyn tai tai tai... Eli myyjä ei aina ole huijari ja hevonen hullu. Uskomattoman paljon näitäkin on jotka tulevat katumapäälle (rahapulassa?) ja yrittävät perua kaupat. Sääliksi käy myyjiä jos tuollaisen ostajan uhriksi joutuvat...