Tuorepuuro - kiireisten aamujen pelastaja

lauantai 9. syyskuuta 2017


Chia-vanukas, tuorepuuro, rahkamössö.. Samoista aineksista muovautuu aina fiiliksen ja satokauden mukaan erilainen, mutta aina yhtä herkullinen, aamupala. Jaoin aikaisemmin teille chia-vanukkaan reseptin, mutta nyt olen jalostanut ohjeen enemmän tuorepuuromaiseen muotoon. Ja ajattelinkin jakaa sen teille, sillä suurin osa lukijoistani lähtee aamulla kiireellä töihin tai kouluun tai kaipaa helppoja ja nopeita välipalavinkkejä.

Itse olen aivan ihastunut chiaan tuotteena. Se pitää nälän paljon pidempään kun leipä tai muu perinteinen aamupala, siitä saa helposti tehtyä rauhassa illalla jo valmiiksi tulevan aamupalan ja se on vielä herkullista! Ei ole koskaan enää aamuisin siis niin kiire, ettei ehtisi syödä kunnollista aamupalaa.

Chian siemen sisältää n. 40 % kasviöljyjä, arviolta 20 % proteiineja eivätkä yhtään kolesterolia. Siemen koostuu merkittävistä määristä kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä lisäksi mineraaleja kuten kalsium, rauta, sinkki yms. Tuotteen tärkein ominaisuus on sen sisältämän öljyn Omega-3 pitoisuus, jota on enemmän kuin kalassa tai muissa jyvissä tai siemenissä. Omega-3 öljyt ovat tärkeässä roolissa vitamiinien ja muiden rasvojen liukenemisessa. Toinen hieno ominaisuus on chiasiemenen sisältämät ravintokuidut. Se sisältää n. 38 % hiilihydraatteja (30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja). Korkea kuitupitoisuus sekä niiden hyvä nesteenimeytymis- ominaisuus (10 kertaa oman painona verran), auttaa painonhallinnassa sekä useissa ruoansulatusvaivoissa. (lähde)


Postauksen ihanat Marimekon Oiva Räsymatto -sarjan astiat saatu MARI-A nimisestä ihanasta nettikaupasta.

Mutta sitten tärkeimpään eli makuun. Chia maitoon turvotettuna ei itsessään oikeastaan maistu millekkään. Kauramaidolla siihen saa vähän lisää makua, mutta itse lisään joukkoon aina hedelmiä, marjoja, pähkinöitä tai pilttiä. Kaikkea vesimelonista omenaan on testattu ja pakko myöntää, että se vesimelonkin maistui hyvälle! Mikä sitten erottaa chia-vanukkaan ja tuorepuuron on se, että tuorepuuroon laitetaan puurohiutaleita yöksi jääkaappiin tekeytämään yhdessä chian siementen, maidon ja vaikka rahkan kanssa. 

Minulla ei tarkkoja reseptejä ole, vaan sovellan aina jääkaapista löytyvien tarpeiden mukaan, mutta listaan tähän nyt kuitenkin pari ideaa. Määrät eivät ole niin justiinsa, vaikka chian syöntirajoitus onkin jostain syystä suositeltu 1rkl/pv. Itse olen tämän ylittänyt päiväannoksella, mutta en nyt kuitenkaan ihan joka päivä sitten tätä syö. Kai tuolla rajoituksella joku perä kuitenkin on.


Mustikkatuorepuuro
1. Illalla laitan samaan astiaan jääkaappiin tekeytymään n. 2dl kauramaitoa (tai esim 1dl tavallista maitoa ja 1dl kauramaitoa), 1.5 rkl chian siemeniä ja noin 5 rkl puurohiutaleita. 
2. Yön yli tekeydyttyään tuorepuuro saatta olla hieman kerrostunut, mutta reippaalla sekoituksella rakenne tasaantuu ja mustikat voi laittaa joukkoon. Mustikoiden kanssa laitan yleensä vielä banaania ja pähkinöitä ja ihana aamupala on valmis. 

Tarjoiltuna tietysti jäälaten ja ihanien astioiden kera (saatu täältä!)... Mä olen tällänen hifistelijä ja se, että astiat sopii yhteen ja pillikin on katsottu värimaailmaan sopivaksi nostaa koko aamun fiilistä.

Omenakanelichia-vanukas
1. 2.5rkl chian siemeniä, 2rkl puurohiutaleita, 2dl kauramaitoa, kokonainen omena pieneksi pilkottuna ja oman maun mukaan kanelia yöksi jääkaappiin muhimaan.
2. Aamulla jääkaapissa odottaa chiapudding, jonka voi syödä ilman mitään alkuvalmisteluja ja joka maistuu ihan omenapiirakalle!

Mangorahkatuorepuuro
1. Kokonainen mangopiltti, noin 2 rkl chian siemeniä, noin 2 rkl puurohiutaleita ja 2dl kauramaitoa yöksi jääkaappiin muhimaan.
2. Aamulla vielä banaania tai pähkinöitä päälle ja super täyttävä ja proteiiniopitoinen aamupala on valmis nautittavaksi.

Nyt olisi kiva kuulla teiltä ideoita tuorepuuroihin ja chia-vanukkaisiin! Millaisessa suhteessa te laitatte aineksia ja ylipäätänsä mitä te sinne laitatte. 


12 kommenttia

  1. Ihana postaus tiia.nuita pittää kokeilla.myydääkö noita siemeniä iha tavan kaupassa.ja ihania noi astiat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo myydään! Ihan Prismasta esim ostin nuo :)

      Poista
  2. Juuri näin, helpompaa ei voi olla! Talvella lisään raakapuuroon kuivattuja viikunoita palasina, kun marjoja ei aina jaksa sulatella. Kattausastiatkin ovat kuin kotoani, joten ... kannatan!

    VastaaPoista
  3. Nyt kyllä kuulostaa niin hyvältä nuo reseptit, että pakko heittää sadetakki niskaan ja kipittää tallille pöllimään hevoseni chiasiemeniä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha voikohan niitä samoja tosiaan syödä🤔 Ois aika paljon halvempia nimittäin!

      Poista
  4. Mun lemppari tuorepuurot on banaani-maapähkinävoi, vadelma-lakritsi (lakritsijauheesta), kahvi-suklaa (raakakaakaojauheesta) ja mustikka-kardemumma, suosittelen testaamaan!

    VastaaPoista
  5. Tosi hyvän näköisiä puuroja, täytyypä testata! Itse tykkään valmistaa tuorepuuron kaurahiutaleista, maidosta, kanelisa ja omenasta :)

    VastaaPoista
  6. Pitää kyllä ehdottamasti kokeilla, koska koulussa tulee aina hirvittävä nälkä ja en jaksa keitellä mitään puuroja aamu kuudelta🙈❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, koska tää ei tosiana tarvi kun nostaa jääkaapista ja syödä!

      Poista
  7. Itse olen syönyt hevosille tarkoitettuja siemeniä jo vuoden ja hengissä ollaan :D Ovat tosiaan reilusti halvempia, kuin oikeasti ihmisille tarkoitetut!

    VastaaPoista
  8. En tiennytkään, että chian siemen sisältää enemmän omega 3 öljyä kuin kala. Pitäisikin lisätä ruokavalioon chian siemeniä, vaikka juuri aamupalalla. Ja myös tuo kuitupitoisuus siemenissä on todella hyvä. https://www.suomenkasvioljyt.fi/tietoa-camelinaoljysta

    VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.