Tänä vuonna uutena momenttina pääsykokeisiin lukemisessa on se, että olen jouluun saakka töissä. Viime vuonna tein ihan satunnaisia vuoroja muutama kertoja viikossa, joten en sitä juurikaan töiden teoksi laske. Nyt olen kuitenkin täyttä viikkoa töissä klo 8-16 ja siihen päälle vielä nyt loppuajan ennen joulua lisänä lauantain tai sunnuntain eli töissä kuluu kuusi päivää seitsemästä. Ja jos valita saisi raskaan viikon jälkeen sen seitsemännen vain katsoisi Netflixiä ja nukkuisi... Mutta se ei nyt ole vaihtoehto!
Ajattelinkin jakaa teille omia vinkkejä ennen pahinta työrupeamaani vähän siinäkin toivossa, että saisin teiltä vastavuoroisesti teidän vinkkejä ja kokemuksia aiheesta. Tämä on kuitenkin monelle ajankohtaista. Ja näitä vinkkejä voi varmasti hyödyntää vaikkei olisi työelämässä vaan vaikka lukiossa, mutta käy koulun ohella töissä ja harrastaa aktiivisesti esimerkiksi.
Itse olen siitä onnellisessa asemassa, että työni loppuvat joulukuun loppupuolella. Joten raskaan ajan loppu häämöttää lähitulevaisuudessa. Jättitsempit niille, joilla loppua ei näy vaan töitä painetaan pääsykokeisiin saakka opiskelun ohella. MAFYn opiskeluvalmentajani kuitenkin kertoi, että hänen yksi tsempattava oli päässyt töiden ohella tunnin päivässä lukien viime vuonna Helsingin lääkikseen. Eli eise mahdotonta ole!
*Valmennuskurssi saatu blogin kautta*
Kaikista rankinta tästä tekee tämä vuoden aika. Aamulla lähdet pimeällä töihin ja töitä teet kellarikerroksessa, jossa yläikkunasta vähän näet kirkasta ulkoilmaa ja sitten neljän jälkeen kun työt on ohi niin onkin taas jo pimeää. Ei paljoa huvita urheilla tai ulkoilla illemmalla, vaikka se tosi tärkeää istumatyön, lukemisen ja oman hyvinvoinnin kannalta olisikin. Siksi olen pyrkinyt pyöräilemään töihin aina kun vain ei ole ihan kamala sää (tai kamala aamuväsymys..:D).
Itsellä on onneksi suhteellisen säännölliset työajat, joten lukuaikataulu on helppo suunitella. Olen lisäksi
Mafynetissä jaettua kikkaa käyttänyt eli sovin kellonajan minkä jälkeen ei enää saa opiskella. Tämä siksi, että näin lukeminen tulee aloitettua tarpeeksi aikaisin ja sitten tietää, että ehtii vielä tämän kellonajan jälkeen tehdä jotain muutakin!
Yksi parhaista kikoistani on se, että käytän lounastauon opiskeluun. Mulla on aina omat eväät mukana, joten niiden mikrottamiseen menee vain hetki ja lopputauon voinkin samalla tehdä
Mafynettiä ja syödä. Ainoa asia on vain muistaa kynä, paperi ja Mafynetti, mutta aika hyvin ne aina keittiön pöydältä aamukiireessä eksyy laukkuun. Toki puoli tuntia ei ole kovin optimaalinen opiskeluaika ja välillä puhelimeen pitää vastata sen soidessa, mutta onse ehdottomasti parempi kun ei mitään. Yleensä en sinä aikana opiskele uusia asioita vaan teen tehtäviä, jolloin lyhyempikin aika riittää usean tehtävän tekemiseen.
Mun lukumäärä arkipäiville on opsikeluvalmentajan kanssa suuniteltu tällä hetkellä yhdeksi tunniksi. Eli ruokatunnin lukemisella saa kivasti jo aika suuren osan päivän annoksesta kuitattua tai sitten luettua jopa extraa kun kotona tulee tehtyä vielä se tunti siihen lounastauon lukemisen päälle.
Tunti ei ole paljoo, mutta riittää tällä hetkellä minulle kun tulossa on kuitenkin vielä pian se täysipäiväinen lukeminen. Täytyy sanoa, että näiden määrien kanssa on ollut tosi iso apua valmennuskurssiini kuuluvasta opiskeluvalmentajasta (ilmaisen opiskeluvalmennusajan voit muuten tilata
täältä!). Olisin itse nimittäin stressanut liian vähistä tuntimääristä ilman vahvistusta, että on ihan ok lukea vain tunti töiden jälkeen näin alkuun. Myöhemmin aikaa sitten toki lisäillään. Itse Mafynetissäkin oli muuten paljon opiskeluun liittyviä vinkkejä mm. tuo aika, jonka jälkeen ei saa enää opiskella. Jos suunittelit opiskeluvalmentajattoman etäpaketin ottamista, niin sieltäkin saa kyllä kivasti vinkkejä opiskeluun.
Tärkeässä osassa on myös nukkuminen ja se onkin ehdottomasti vaikein asia itselle. Nukkumaanmeno tahtoo aina venyä sinne yhteentoista tai jopa myöhemmäksi ja se 8 tuntia ei vaan oikein meinaa riittää mulle, vaikka toki se on vielä ihan hyvä määrä. Myöskin unen laatu on viime aikoina kärsinyt paljon. En tiedä johtuuko se puhelimen seilailusta illalla vai mistä, mutta töitä edeltävät yöt menee aina useaan otteesen heräillen. Jostain syystä sitten viikonloppuisin saan kyllä nukuttua paljon paremmin :D
Nyt kaikki vinkit kehiin miten te olette yhdistäneet kiireiseen elämän (harrastukset/työt yms.) ja opiskelun/pääsykokeisiin lukemisen?
Mulla on tällä hetkellä kaksi opiskelupaikkaa, yliopistossa sekä konservatoriolla. Tähän mennessä sujunut aikataulujen kanssa ihan ok, joskus joutuu aika kylmästi vaan priorisoimaan jotain ja jättämään muita tärkeitäkin juttuja pois. Musiikin opiskelussa hankalaa on löytää tarpeeksi aikaa itsenäiselle harjoittelulle, jota pitäisi tehdä useita tunteja päivässä.
VastaaPoistaVaikka olen tottunut olemaan kiireinen ja aina on monta rautaa tulessa, en itse kuitenkaan uskaltaisi kokopäivätöitä ottaa. Työnteko on mielestäni väsyttävämpää kuin opiskelu, joten ymmärrän hyvin että töiden jälkeen tunninkin lukeminen voi tuntua raskaalta. Tsemppiä opiskeluihin! :)
Itse tilasin MAFY:n kemian YO-opiskelupaketin sun innoittamana :) Itse haen opiskelemaan farmasiaa, mihin siis kuuluu lukion kemian oppimäärä ja kokeessa jaettava terveystieteen aineisto. Eli kemiaa tulee nyt paukutettua päähän. Varsinkin kakkos- ja vitoskurssin asiat on itselleni niitä vaikeimpia. Viime syksynä suoritin aikuislukiossa kaikki kemian kurssit. Tarkoitus on keväällä 2018 kirjoittaa kemia ihan vaan kertauksena ja mulla toimii aina pieni stressi ja paine, niin saan enemmän itsestäni irti. Kemian kurssien keskiarvo mulla on 8. Olen aina tykännyt kemiasta ja ollut siinä ihan hyvä. Ongelma vaan on, että tehtävien soveltaminen ja selittäminen tuottaa vaikeuksia, vaikka pääkohdat osaisinkin ja tietäisin suunnilleen miten lähteä tehtävää ratkomaan. En vaan pysty luottamaan itseeni, vaan yleensä tulee katsottua malliratkaisuja liian helpolla, vaikka olisin ollut oikeilla jäljillä kun olisin vaan hetken käyttänyt enemmän aikaa tehtävän ratkaisuun. Onneksi MAFY pitää huolen kertauksesta ja toistaa tehtäviä joita en osannut tarpeeksi usein. Ennen pääsykokeissa sai käyttää funktiolaskinta, nyt lisähaasteen tuottaa kun farmasiaankin tulee nelilaskin uudistus. Ja ennen pystyi kompensoimaan heikompaa kemian osaamista ihmisen anatomialla, mutta nyt sekin jää pois. Onko sulla vinkkejä miten lähteä treenaamaan nelilaskimella laskemista ja missä vaiheessa? Varmaankin vasta sitten kun laskurutiini on muuten kunnossa? Itse en koskaan ole ollut erityisen hyvä matikassa. Perus laskut kyllä sujuu, mutta nyt kun pitäisi osata toisen asteen yhtälön ratkaisukaava kun ennen oli kätevää syöttää arvot funktiolaskimeen, niin siinä on treenattavaa.
VastaaPoistaItse opiskelen tällä hetkellä fysiikkaa sivuaineena ja osaan sanoa jotakin laskurutiinista. Jotta kaavat oikeasti jäävät päähän, on laskuja tehtävä paljon. Jossain vaiheessa kaavat alkavat sitten tulla automaattisesti. Muuta tapaa, kuin laskeminen mekaanisesti, en itse osaa keksiä. Tai ehkäpä kaavojen ulkoaopettelu ilman laskemista, mikä ei ehkä ole se paras ratkaisu. Nelilaskimen käyttökin helpottaa, kun kaavat tulevat muistista. Nelilaskin on yksinkertainenlaskin, joten ehkäpä sen käyttöä voisi harjoitella mahdollisimman tehokkaaksi opettemalla kaikki tarvittavat ja vähänkin hyödylliset näppäinkommennot.
PoistaMielestäni ratkaisuiden katsomisessa liian aikaisin ei ole mitään pahaa, kunhan ratkaisun pyrkii ymmärtämään. Ei ole hyödyllistä katsoa ratkaisuja oman itsevarmuuden pönkittämiseksi, vaan tehokkaampaa on pyrkiä oppimaan tehtävästä.
Hei huippua kuulla, että olet pitänyt Mafynetistä! Itse teen niin, että otan nelilaskimen mukaan vasta myöhemmin niin ei mene tässä alkuvaiheessa aikaa turhaan näpyttelyyn.
PoistaMutta itsellä toki viime kevät sillä jo taustalla ja kyllä se melko paljon harjoittelua vaati sekä matemaattisen juttujen kertailua. Mutta kuten alempi anonyymi sanoi, eikun laskemaan - ja paljon. Onneksi Mafynetissä se onnistuu hyvin. Ja kannattaa tosiaan opetella kaikki näppäinkomennot (eli lähinnä muistipaikan käyttö :D)
Tsemppiä!
Olipa mielenkiintoinen postaus! Mulla on kans käytössä toi aika, jonka jälkeen ei saa enää opiskella :) Luen siis kans yliopiston pääsykokeisiin mutta en lääkiksen vaan sosiaalitieteiden. Käyn töissä tammikuun lopulle saakka. Noi univaikeudet on tuttuja mullekin, erityisesti olen huomannut että aina stressaavissa elämäntilanteissa alan nähdä painajaisia... :/
VastaaPoistaTsemppiä sulle ja toivottavasti painajaiset ei vaivaa pahemmin :/
PoistaKiitos motivoivasta postauksesta! Mä teen myös töitä täyspäiväisenä ja tällä jatketaan toukokuuhun. Työskentelen lääketieteen parissa ja olen opiskellut luonnontieteitä, joten pohja on hyvä. Mulle päivittäiset tuntimäärät eivät sovi - sen sijaan olen antanut itselleni 2vko aikaa sisäistää kurssin asiat, ja toistaiseksi tämä on toiminut. Helmikuussa alkaa kertaus. Mua auttaa jaksamaan säännöllinen päivärytmi: herätys vaille kuusi, treeni ja töihin. Lisäksi olen alkanut kertailemaan asioita satunnaisesti aina, kun pääsykoejuttuja tulee vastaan. Esim. tänään hesarissa oli juttua ympäristöongelmista, joten googlettelin pari minuuttia happosateista, otsonikadosta sun muusta :D Se ei vie juurikaan aikaa, mutta auttaa mua muistamaan asiat tehokkaammin.
VastaaPoistaJoo sulla on kyllä varmasti aika vahva pohja, joten tsemppiä kovasti! Itsekkin kuuntelen usein musiikin sijaan luonnontieteisiin liittyviä podcasteja spotifystä. Tuollaiset jutut auttaa paljon tavan lukemisen lisäksi!
PoistaMä käytin pomodoro taktiikkaa. Mulla kävi se, että usein tunnin lukemisessa oli puhelimen räpläystä, satunnaista haahuilua ynnä muuta. Pomodorossa latasin appin puhelimeen, jossa kello pyöri 25min ja tauko 5min :D jotenki siitä tuli oma mandala ja vedin sillä ihan hulluja pätkiä kun tsemppasin et tänään saan tehtyä vaikka 8 periodia. Opiskelin myös tosi visuaalisesti, piirsin esimerkiks historian yo kirjoituksiin maailmansotien tapahtumat sarjakuvina, aikaa meni snadisti enemmän mutta vielä viidenkin vuoden jälkeen yliopistossa muistaa kaikki vuosiluvut, osapuolet ja käänteet! Joskus oon kirjottanut myös tarinoita mihin upotin sitä faktaa ja tehny just tollasia hömppäjuttuja, tekeminen ei tuntunu siltä että luki, mut tavara jäi oikeesti aika hyvin päähän!
VastaaPoistaKiitos vinkeistä! Nämä sopii varmasti mullekkin ja tuota pomodoroa olenkin vähän testaillut jo viime keväänä. Pitääpä ottaa uudelleen testiin!
PoistaItse toivon olevani samanlaiswssa rilanteessa vuoden kuluttua kun olet nyt! Mietin vaan, saatko vanhemmilta tukea asumiskustannuksuin, vai miten pystyt elättämään itsesi käymättä puoleen vuoteen töissä?
VastaaPoistaSaan tarvittaessa varmasti heiltä apua! Muutenkin auttavat paljon ja siellä käyn useasti syömässä esimerkiksi, mutta pärjäisin ilman helposti ilman apuakin.
PoistaOlen vain säästänyt rahaa jo pitkään. Laitan nyt töissä ollessani usein ainakin puolet palkasta säästöön, jonka lisäksi tienaan toki blogilla ja nekin kaikki rahat olen säästänyt :) Lisäksi teen nyt jouluun saakka kaikki mahdolliset työvuorot mitkä saan. Tosin ilman kunnollisia vapaita ei pitkään jaksaisi, mutta varmasti kun tietää että helpottaa jaksaa nyt jouluun saakka :)
Oli todella hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Itse käyn vielä ihan peruskoulua ja ratsastan siinä samalla aktiivisesti eli kisaan paljon, valmentaudun yms. ja jo nyt meinaa aika loppua kesken, kun ihan vahingossa haalin itselleni paljon lisätehtäviä joka päivä, stressaan joka asiasta ja ryhdyn jokaiseen mahdolliseen vapaaehtoiseen projektiin :D Kauhulla kyllä odotan luokiota ja siitä eteenpäin koulunkäyntiä! Minulla on kuitenkin auttanut huomattavasti, että puhelimen jättää pois suurimmaksi osaksi päivää, sillä siihen menee oikeasti paljon aikaa ;) Lisäksi se, että teen kaiken reippaasti, enkä jää esim. koulun jälkeen juttelemaan kavereille ja että kuljen koulumatkat ripeästi, auttaa myös koska silloin aikaa tulee huomaamatta enemmän kaikelle!
VastaaPoistaNuo oli kyllä hyviä vinkkejä juurikin pieneen ajansäästöön arjessa!
PoistaMulla oli tosi kiireinen kesä ja syksy monen työn, koulun ja kirjoituksiin lukemisen kanssa. Ehkä paras vinkki, mikä itselläni on antaa, on kirjasto! Tuon tunnin takia on ehkä vähän turha lähteä kotoa pois opiskelemaan, mutta ainakin silloin, kun piti opiskella useampi tunti päivässä, kirjasto oli mulle todella hyvä paikka. Kotona kun tulee kuitenkin tehtyä helposti kaikkea muuta kuin opiskelua, ja lisäksi on kuitenkin kiva erottaa se opiskelu ja vapaa-aika. Suosittelen kokeilemaan ainakin sitten, kun alat täysipäiväisesti lukemaan! ;)
VastaaPoistaItsellä onneksi työpaikan ja kotimatkan välissä kirjasto, niin itseasiassa tänään olin siellä! Tunnin takia ei jaksa erikseen lähteä, mutta kun matkalla jäin töiden jälkeen lukemaan niin viihdyin siellä sitten tupla-ajan :D Eli todellakin kirjastolle peukku.
PoistaKuulostaa vauhdikkaalle. Missä välissä hoidat Voittoa? Vietkö sen viikottain monesti lenkille? Tiedän, ettei sitä ratsasteta, mutta kävelyllähän te sitä käytätte? Yksi tyyppi oli sitä mieltä et se taitaa seisoa vaan tarhassa, mutta en usko. Ette takuulla jätä Voittoa seisomaan ja tylsistymään tarhaan.
VastaaPoistaJaa, että sellainen yksi tyyppi :D Ihmiset ne aina luulee tietävänsä kaiken tuntematta...
PoistaMutta joo minä käyn kotona kerran kaksi viikossa ja silloin puuhaan sen kanssa. Muulloin äiti ja muutkin hoitelee Voittoa :) Tosin nyt kun ei ole vielä hokkeja eikä tilsakumeja ei tarhasta meinaa uskaltaa lumipäivinä lähteä edes pois.
Mulla on töitä 5-6krt vk ja yleensä teen aamuvuoroa 5-13. Kirjastolle multakin peukku, ilman sitä nukkuisin vaan töiden jälkeen mutta kun jään sinne työmatkalta niin tulee luettua 1,5-3h. Kevät vähän jännittää kun pakko tehdä töitä yhtä paljon mitä nytkin.
VastaaPoistaItse opiskelen "täyspäiväisesti", ja teen samalla osa-aikatyötä. Aikatauluttamisen kanssa siis on aika paljon tekemistä! Mä olen huomannut, että työskentely pääasiassa tukee myös mun opiskelua - jos mulla on käytettävissä rajattomasti aikaa opiskeluun, en saa sen kummemmin tehtyä kuin silloin, kun työnteko rajaa käytössä olevaa aikaa. Siinä mielessä siis mä näen opiskelun ja työskentelyn yhdistämisen myös hyvänä tekijänä, tosin kullekin sopivassa suhteessa. Liikaa työntekoa ei missään nimessä ole hyvä.
VastaaPoistaMun opiskelu on pääsykoeopiskeluun nähden siinä mielessä erilaista, että tällä hetkellä mun pitää lähinnä lukea ja sisäistää laajasti mulle vierasta materiaalia, ja sen lisäksi kirjoittaa, kirjoittaa ja vielä vähän kirjoittaa. Senpä vuoksi, jos oikeasti haluan opiskella "kunnolla" eli saada jotain jälkeä, sitä kirjoittamista, aikaan, sille tarvitaan kerralla aina vähän pidempi aikaikkuna, mielellään useampi tunti. Mutta lukemista mä teen lyhyemmälläkin aikajänteellä, esim. matkat kouluun ja muu "odotteluaika" päivän lomassa on hyvä käyttää artikkeleita lukien, jos vain jaksaa. Kuten sulla Tiia, mullakin "opiskelumateriaali" kulkee helposti mukana esim. puhelimessa, ja on helposti käytettävissä missä vain. :)
Olen myös huomannut, että itselleen pitää olla armollinen - vapaapäiviä pitää myös olla, ja nukkumisesta ei kannata tinkiä muuta kuin äärimmäisessä pakossa. Jos tuntuu, että liikkumiselle ei jää aikaa, hyötyliikunta kannattaa muistaa! Myös ajatus siitä, että tämä vaihe elämässä ei tule lopulta kestämään kovin pitkään helpottaa siinä vaiheessa, kun väsyttää ja töiden jälkeen tekis mieli lähinnä vaan heittää läppäri ikkunasta ulos ja käydä sohvalle Netflixin ääreen.
Oliko alunperin työsopimus vain jouluun asti vai sanoitko ettet voi pidempään tehdä opiskelujen takia?
VastaaPoistaJoo määräaikainen sopimus on :)
PoistaMullakin olisi tällä viikolla lukemisen ja tekemisen aloitus. Itse haen toista kertaa keväällä korkeakouluun fysioterapeutiksi. Meinasin alussa kanssa lukea vaan tunnin ja kiristää tahtia lähemmin kevääseen. Matikka ja Englanti olisi aiheena. :)
VastaaPoistaTuohon unenlaatuun auttaa, ettei käytä puhelinta, tv:tä, muita nettilaitteita tuntiin-pariin tuntiin ennen nukkumista. Ja kannattaa vaikka tuntia ennen nukkumaanmenoa sammutella ylimääräiset valot, että keho alkaa valmistautua unten maille. Itsellä vähän samaa ongelmaa työpäivinä ja em. keinot ovat jonkin verran auttaneet siihen, etten heräilen niin paljon yöllä. Toki jos on kovin stressaavaa aikaa, se väistämättä vaikuttaa unenlaatuun. Tsemppiä luku-urakkaan!
VastaaPoistaMä hain viime vuonna kanssa vaikeaan yliopistoon ja pääsin ensimmäisellä yrittämällä aika hyvillä pisteillä sisään! Mun vinkit olisikin seuraavat, toivottavasti on jollekin apua :)
VastaaPoista1) Lue mielummin vähemmän ja tehokkaasti, kuin enemmän ja tehottomasti. Pomodorro-tekniikka on hyvä, kuten joku jo mainitsikin. Eli mielummin lue vaikka 2h ihan täysillä kuin 8h sometauoilla ja haukionkala-tekniikalla.
2) Älä vain lue, vaan myös tee. Ajatuskarttoja, listoja, kertaustehtäviä, mitä tahansa.
3) Lepää! Itse olin viikko ennen pääsykoetta ulkomailla ja luin siellä vain 1h päivässä ja oikeasti uskon, että tämä oli se syy miksi pääsin sisälle "vähäisestä" lukemismäärästä (ihan max 6-7h päiväss vs. monet luki yli 12h) huolimatta.
Tsemppiä kaikille hakijoille!