Liian laiha

maanantai 23. tammikuuta 2017


Moikka! Nyt sitten näitä Voitonkin kanssa otettuja ratsastuskuvia pitkästä aikaa blogin puolelle. Voiton kuulumisia en ole muutenkaan kertonut tarkemmin, joten eiköhän nyt ole sen aika! Voiton kanssa on ollut viime aikoina vähän ongelmia niin käytöksen kun terveydenkin kanssa.

Aloitetaan terveydestä. Mistään vakavasta ei ole kyse, mutta yhtenä päivänä havahduttiin Voiton olevan melko laiha. Taisin tästä ohimennen jo mainitakkin täällä blogissa. Tilanne ei ole siitä mennyt siitä huonommaksi, joten eiköhän tuo heinän lisääminen ole auttanut! Kengittäjän kanssa kuitenkin juteltiin, että heinän lisääminen alkaa jossain vaiheessa kerryttämään ns. heinämahaa eikä siis ole ehkä ainoa työkalu tässä lihotusprojektissa. Kauraakaan ei voi paljoa lisätä ylimääräisen energian vuoksi, mutta nyt meidän olisi tarkoitus kokeilla jotain "vanhojen hevosten rehua". Jossa siis on tarvittavia ravinteita, mutta ei niinkään sitä energiaa. En ole vielä yhtään perehtynyt näihin, joten pitää alkaa tutustumaan eri vaihtoehtoihin.

Paksun talvikarvan ja loimituksen takia ei oltu tosiaan jotenkin huomattu, että kylkikuut tuntuvat ja näkyvät liian selvästi. Omaa hevosta kun joka päivä tuijottaa ei tuollaisia jotenkin huomaa tarpeeksi ajoissa. Toisaalta tämä on parempi tilanne mitä liika lihoaminen, jota pelättiin Voiton siirtyessä kevyemmälle. Hevosta, jota ei voi liikuttaa kunnolla on vaikea lähteä laihduttamaan... Lihottamisen pitäisi sen sijaan olla helpompi ihan vain heinää lisäämällä.

Laihtuminen johtuu varmasti siitä, että hevoset ovat samassa tarhassa ja Lilli syö suurimmin osan heinistä nopeampana ja johtajana. Voitto syö karsinassa vain yhdet heinät, joten ollaan lisätty iltaheiniä, sillä tarhaan jaettavien päiväheinien lisääminen olisi turhaa Lillin hotkiessa edelleen suuremman osan. Lisäksi Voitto ei ehkä ole pienestä määrästä kaurasta, pellavasta ja heinästä saanut tarpeeksi monipuolisesti ravinteita. Toivotaan, että sopivalla rehulla ja heinän lisäyksellä saataisi Voitosta taas juuri sopiva!


Sitten herran käytökseen. Voitto on viime aikoina ollut vähän hankala. Kun ratsastan Lillillä ja Voitto jää yksin tarhaan repii se langat alas. Taluttaessa se on vähän vallaton eikä varusteiden laitto onnistu enää kovin hyvin vapaana tarhassa. Mistään isosta ei ole kyse, mutta kuitenkin selvästi pienestä notkahduksesta kuitenkin. Pitää nyt itse ottaa napakampi linja ja koittaa keksiä hepalle mahdollisimman paljon aktiviteettia. Suurin osa ongelmista kun johtuu ihan varmasti tylsistymisestä.

Ratsastaessa Voitto on ollut tosi kiltti ja kiva. Ei riehu kuten narun päässä ja tekee kiltisti töitä. Ollaan nyt jumppailtu tuossa hangessa melko paljon. Siinä saa kivasti vähän rankempaa treeniä lihaksille, vaikka askellaji käynti onkin. Bellan lähdettyä päästiin myös pitkästä aikaa maastoilemaan yhdessä Lillin ja Voiton kanssa. Vitsi oli kivaa! Pitää ottaa maastoilu porukalla taas kunnolla ohjelmaan.

Kuvistakin näkee kuinka Voiton lihakset on tippuneet ja sen huomaa etenkin ilman satulaa mentäessä. Ei olekaan enää ihan niin mukava selkä istua... Lihasten tippumiselle ei mahda mitään, käynnissä työskentely ei luonnollisesti riittänyt niitä ylläpitämään. Suoraan sanottuna en ollut tajunnut ikinä miten paljon Voitolla loppujen lopuksi oli kuitenkin lihasta! Se kun oli aina valmennuksissa se ruipeloin..:D


Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille!

43 kommenttia

 1. Kiva postaus! ja toivotaan että Voitto tulisi kuntoon☺️

  VastaaPoista
 2. Suosittelen lisäämään valkuaista ruokaan, esim. Greenline-puurona! Tehosi meillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo tätä mäkin suosittelen, greenline-puuro menee todella hyvin meijän hevosille.

   Poista
  2. Itse suosittelen kanssa antamaan tuota greenlineä. Meillä ainakin toi kivasti pyöreyttä hoikalle hevoselle!

   Poista
  3. Greenlinelle ääni täältäkin. Se on juuri vanhoille esim siksi hyvä että sillä saa korvattua korsirehua ajatuksena juuri että heinää saa sen mitä voi syöttää ja syö ja lisäksi greenlineä. Tällöin ei heinämahaa synny ja hevonen saa helpommin massaa. Ainut miinus on että syöttömäärä aika suuri oltava joten se kannattaa jakaa eri ruokinnoille. Ja aika edullinenkin rehu.

   Poista
  4. Greenlineä suosittelen minäkin! Oripojat hoikistu tosi paljon pitkän saikun takia ja oltiin jo ihan kauhuissaan mut sitten meille ehotettiin tätä. Nää orit on todella energisiä ja helposti tylsistyviä ja tositosi nirsoja joten mömmöjen lisäys jännitti, mutta tää greenline ei lisännyt energiaa ollenkaan! Vaan massa kasvoi ja ilman heinämahaa! Ja kyllä kelpasi molemmille! Ihan huipputuote hoikille hevosille!

   Poista
 3. Nykyään on todella paljon erilaisia rehuja. Mä olen käyttänyt Black Horsen Mash rehua, joka on tuonut kivasti massaa lisää hevoselle. Tietenkin kannattaa katsoa paljon siinä on energiaa, mutta vastaavia on kans paljon. Ja toi Mash on semmonen, että sitä voi syöttää ainoana rehuna hevoselle, jos tuntuu siltä, että esim. kaura antaa liikaa energiaa. Mutta kerro sitten kun löydät jonkun sopivan aihtoehdon, ei ole helppoa kun ei voi treenata hepalla!
  Mulla on semmonen lohikäärme tamma, joka on vaikea hoidettava ja kävelytettävä. Selässä oleminen ei tuota tuskaa. Mutta olen yrittänyt pitää kurin yllä, ja tehdä siinä välissä jotain mistä heppa tykkää. Esim. mun heppa rakastaa sään kohalta rapsuttamista. Se saa sen palkkioksi kun on pitänyt jalat maassa kun harjaan, eikä ole kuopinut. Samaa olen tehnyt kävelyttäessä. Nykyään jo paljon kiltimpi, kun tietää että palkkio odottaa. ;) Ja sun kannattas kokeilla ohjasajoa:)

  VastaaPoista
 4. Meillä laihan hevosen lihotuksessa on toiminut Greenline ihan mahdottoman hyvin! Suosittelen lämpimästi :)

  VastaaPoista
 5. greenlineä mäkin suosittelisin. Saa valkuaista mikä usein heinässä matalalla, lisäksi hyvää vatsalle.

  VastaaPoista
 6. Toivotaan että Voitto saisi tippuneet kilot takaisin! Kiva postaus!

  VastaaPoista
 7. Kiva postaus, toivottavasti Voitto tulee kuntoon (:

  VastaaPoista
 8. täälläkin suositellaan greenlineä, toimii!!

  VastaaPoista
 9. Kiva postaus ja kuvat, toivottavasti Voitolla menee tulevaisuudessa vähän paremmin niin terveyden kuin käytöksenkin suhteen!

  Se sun pelivideo (Tallitytöt 2 ja Starshine) oli muuten tosi hyvä!! Mua kiinnostais eniten jos pelaisit jatkossakin niitä Starshine Legacy -pelejä, pelasin itse niitä aikanaan ja ne oli mun mielestä tosi hyviä ja koukuttavia :D :D Siis kun useat muut hevospelit (kuten Tallitytöt) on kuitenkin ikävä kyllä melko tylsiä...

  Vielä sellainenkin asia, että mahdatkohan tietää mikä musiikkikappale on tämän teidän vanhan videon taustalla siinä ihan lopussa? https://www.youtube.com/watch?v=36Mhgplwbds Se on musta tosi kiva ja piristävä musiikki, mutta ei oikein löydy mistään koska siinä ei lauleta mitään, niin ei voi hakea Googlesta tms... :/ Jos et tiedä niin voisitko kysyä Pinjalta, tietääkö hän, olis niin kiva saada se selville!! :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä muisteta mitenkään mikä kappale :/

   Poista
  2. Okei, ei se mitään, mut asia olis jääny vaivaamaan mua jos en olis kysynyt! :)

   Poista
 10. Mä luulen, että tuo teidän tallilla ollut Bella on nyt samalla tallilla, kun meidän heppa. Muutti tänne tammikuun alussa ja on hieno suokki.Tosi kiltti ja ravi sillä on suokiksi käsittämättömän hieno. Siis en ole varma onko samasta Bellasta kyse, mutta kun tutustun sen omistajaan, niin kysyn onko ollut teillä. Toivottavasti Voitto lihoo. Näyttää kuvissa kivalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi että sama Bella jos Kuopiossa kerran asut :)

   Poista
 11. Selvästi näkyy kylkiluut tuossa yhdessä kuvassa, harmi :/ Greenline itse suosittelen ja toivottavasti lähtisi lihoamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :(! Harmi kun havahduttiin vähän liian myöhään.

   Poista
 12. Mite voitto on 15 vuotta jos on syntyny 2002??

  VastaaPoista
 13. En nyt tunne teidän hevosianne tarpeeksi yksilöinä (voittoa siis nyt), jotta voisin tarkempia mietteitä antaa, mutta jättäisin kauran tässä tilanteessa ihan kokonaan pois. Kauraa hevonen ei missään nimessä oikeastaan kaipaa jos ei ole kunnon liikutuksessa. Sen sijaan etsisin muita tuotteita, joiden avulla saisi nimenomaan sitä massaa. Ainahan sitä ruokintaa kannattaa ajatella heinän pohjalta, ja jos heinässä ei ole tarpeeksi "sisältöä" niin sitä lisätään purkeista. Kaura tuo energiaa niin se siis pois, mutta jotain mikä ns korvaisi sitä heinää muulta osin jos voitto ei saa sitä muuten millään tarpeeksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitto onkin kauraa saanut lähinnä "saamisen ilosta", eli ihan muutamia desejä päivässä :) Mutta sen voikin jättää pois sitten kun tulee muuta ruokaa tilalle.

   Poista
 14. Greenline on lihotuksessa hyvä apu. Maistui meidän toiselle hevoselle hyvin ja toinen kansss tykkäsi, mutta valitettavasti sai siitä kauheita patteja. Nyt hevoset syö lusernia valkuaislisänä heinän rinnalla, kun meillä oli hetki sitten niin köyhää heinää.

  VastaaPoista
 15. Voitto on edelleen erittäin kaunis hevosyksilö. Onnea uuden ravinnon valitsemiselle!

  VastaaPoista
 16. Kannattaa alkuun varmaan ottaa matonäytteet ja sitten mahdollisesti madottaa! Ellette ole niin jo tehneet.

  VastaaPoista
 17. Heippa! Voin sanoa ettei lihottaminen ole yhtään sen helpompaa kuin laihduttaminen, hankalampi saada massaa...kokemuksen kovalla rinta-äänellä:s ehdottomasti mashia ja greenlineä sekaisin ja kaura pois, siitä energiasta ei ole yhtään hyötyä. Ja mahd. Paljon mäkitreeniä! Kova työ edessä saada massa takaisin, tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmasti helpompaa, mutta parempi vaihtoehto nivelvaivaiselle hevoselle. Paino kun lisää jalan rasitusta :/

   Mutta greenlineä pitää nyt vrmaan ainakin testata kun sitä niin moni kehui! Uskon ettei lihasmassaa kävelyllä valitettavasti kovin paljoa voi saada edes lisää, mutta pitää tuolla hangessa ja mäissä koittaa mahd paljon mennä :)!

   Poista
  2. Eikös mashissa oo aika paljon energiaa? Ehkä sitä ei kannattaisi antaa hevoselle, joka on noin kevyellä. Mutta greenline varmasti toimii :)

   Poista
 18. Käytättekö nykyään enään suolakiveä?

  VastaaPoista
 19. Racing mashia, niin johan massaa alkaa tulemaan. Meidän tallille tuli 3vkoa sitte tamma, oli laiha.. nyt saanut 3vkoa iltasin litran mashia ja hyvä laatusta heinää, niin valehtelematta lihonnu reilu 50kg ellei jopa 100kg.. :)

  VastaaPoista
 20. Suosittelen itse St Hippolytin EquiGardia. Hevosellani näkyi ennen kylkiluut ja oli muutenkin huonovatsanen. Antaa hyvin lihaa luiden päälle, mutta ei liikaa energiaa. Hevoseni on nykyään paljon rennompi kisapaikoillakin ja suorituskyky huomattavasti parempi! Pussi maksaa melkein 50e, mutta on sen arvosta jos hevonen voi, ja näyttää hyvältä!

  VastaaPoista
 21. Kannattaa laittaa ulos heinää ni moneen pikku kasaan. Esim meillä aamulla kun annetaan 2 pussia 2 hepalle ni jaan 10 kasaan ne. Ja niin että hepat joutuu kävelee niiden välillä. Tylsistymiseen ehdotan oksa ja karsinaan mehukatti narun kanssa:) voit myös harjotella maastakäsittelyä:) ite 24 vuotiaalle laihtuneelle ja ärtyneelle mummolle tehtiin noi ja rupes rauhottuu kun keksittiin uusii aktiviteettei. Esim taluttaen maastoon pikku kävelylle:) tos on iha mitä ite ollaan koettu hyödylliks:)

  VastaaPoista
 22. Meillä on molemmilla poneilla käytössä heinäpelletti, muiden väkirehujen ja heinän lisäksi,ikää poneilla 19 ja 23 ja ovat molemmat pysyneet tosi hyvässä kunnossa myös välillä olleiden saikkujen aikana, on juurikin ravinnerikasta, mutta ei korkea energistä! Tsemppiä lihotukseen! :)

  VastaaPoista
 23. Greenlinen lisäksi vehnälesepelletti on hyvä valkuaisen lähde ja lisäksi myös edullinen.

  VastaaPoista
 24. Joo se on vaikeaa ylläpitää hevosen lihaksistoa hyvällä mallilla jos ei voi liikuttaa kunnolla, meillä lähinnä syy ollut jäinen kenttä ja tiet.. Nyt parina talvena on tullut niin huonosti lunta, että kenttä ei pysy kunnossa kun ensin sulaa ja sitten jäätyy :(

  VastaaPoista
 25. Marstallin rehuissa on hyviä rehuja joissa energiatasot alhaalla ja maistuu hyvälle.
  Westernissä(mysli) ei taida olla hirveesti ylimääräistä, sopii esim. täykkärisukuisille jotka ei siedä sokeria ja on muutenkin vähän adhd luonteisia.

  VastaaPoista
 26. Hei, pakko nyt oli näin tärkeään asiaan itsekkin kommentoida, kun on tuo laihtuvuus ollut meidänkin tallilla hieman siime syksystä eteenpäin ongelmana! En tiedä mistä te haette heinänne, mutta meillä on tallinpitäjä jo useampaan kertaan kehottanut omistajia syöttämään hevosilleen lisä proteiinia sisältäviä ruokia, koska jostain syystä viime vuoden heinässä ei ole ollut proteiinia/niitä aineita hoite hevonen siitä saa pysyäkseen hyvässä kunnossa (en itse näistä tarkemmin tiedä mutta muutosta hevosissa on kyllä ollut) tarpeeksi hevosen normaali tarpeisiin. Meillä on siis ainakin lisätty siis proteiini pitoisia ruokia ja myös kuten joku jo tuolla sanoikin niin Mash on myös ollut kovalla käytöllä! :) Toivottavasti löydätte ratkaisun tilanteeseenne :)

  VastaaPoista
 27. Soijaa oon syöttäny mun hevosille. Nuorille sekä vanhoille. Tulokset alkaa näkyä parin kuukauden päästä, kun on alottanu syöttää. 25kg pussi maksaa 30e. Meillä syötetää sitä 6-3dl riippuen hevosest. Ja se pitää aina turvottaa. Ja tästä siis tulee massaa hevoselle, ei pöllöenergiaa.

  VastaaPoista
 28. Hei, todella kiva postaus!
  Tulin ajatelleeksi, että kerran mulla tuli vastaan semmonen heppa joka oli aivan liian laiha ja sille syötettiin korsi- ja väkirehun lisänä Greenline nimistä sinimailaspelettiä! (tosin hevonen oli ratsastuskoulu käytöllä, mutta omalle liikutushevoselleni syötetään Greenlinea ja hän on 26-vuotias). Tässä postausta lukiessani mietin, että Greenline voisi olla keino yrittää hieman "lihottaa" Voittoa! Tietenkään en ole asiantunteva ihminen, joten en oikein voi sanoa mitään, mutta tämä onkin vain kirjoitettu ajatus pääni sisältä! (Greenline on korsirhun korvike) :)

  VastaaPoista
 29. Aiotteko hankkia Lillin ja voiton jälkeen uusia hevosia?

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.