#390 Paperilta nettiin

tiistai 30. lokakuuta 2012

Moi! Joku kyseli pari postausta sitten, että miten me merkataan meidän hevosten liikutukset kun oon monesti puhunut liikutuslistoista täällä bloginkin puolella. Aloitetaan ihan ensimäisestä versiosta, joka on sitemmin kehittynyt melko paljon.

Tämä lista oli silloin käytössä, kun Lilli oli meillä ja tarkoitus oli vain katsoa, että molemmat ratsastaa saman verran viikossa. Kun tahtoi tulla turhan usein riitoja, että kumman vuoro ratsastaa.

Tässä Lillin ensimäinen päiväkirja, tämä oli käytössä samanaikaisesti kun tuo keittiön ovessa oleva liikutuslista. Kirjoitustilaa oli aivan liian vähän, varsinkin viikonlopuilla kun tilaa oli puolet vähemmän kun arkipäivinä. Käytimme päiväkirjassa Jaanalta opittua koodikieltä (meidän entisen liikutus/hoito/vuokra hepan omistaja). Eli merkkasimme mitä askellajeja ratsastimme k(=käynti), r(=ravi) ja (l=laukka). Kerroimme vaihtelevasti päivän tapahtumista, joskus hyvinkin tarkaan ja joskus vain yhdellä sanalla. Tätä säilytettiin siis tallilla ja nykyisin se on tuolla kaapissa muistona.

 Tämmöinen lista, jota säilytettiin kotona keittiön ovessa. Tästä pysty hyvin hahmottamaan millon oli vapaapäivä ja millon viimeksi hypätiin yms. Oikeastaan sillä kuka ratsasti, ei ollut enään merkitystä, mutta merkattiin se silti. Jokaiselle kuukaudelle tehtiin siis tietokoneella oma lista. Samaan aikaan tuon listan kanssa oli ihan tavallinen isompi vihko, jonka sivut oli jaettu puoliksi ja siihen sitten kirjoiteltiin vähän pitempiäkin tarinoita päivän tapahtumista. Vihko on jossain tallilla, niin en jaksa lähteä hakemaan. Jossain vaiheessa ei sitten jaksettu kirjoitella sinne vihkoon ja täyteltiin vaan tommosia.


Sitten kun vihkoon kirjoittaminen jäi. Siirryttiin tämmöiseen versioon, josta sain idean itseasissa Hevoset ja Ratsastus lehdestä. Eli kerron vähän tarkemmin (mutta silti lyhyesti) mitä tein, kuka meni ja väri kertoo sen kuinka raskaasti. Värit menevät siis näin kevyt=vihreä (esim. maasto, vähän ravia ja käyntiä tai kentällä ilman satulaa vähän ravia+käyntiä. Ehkä jokunen laukkapätkäkin), keskiraskas=keltainen (esim. kaikki askellajit läpi, mutta hevonen ei hikoas) ja raskas=punainen (esim. estevalmennus, kouluvalmennus tai muuten vain raskas ratsastus jossa hevonen hikoaa kunnolla). Tämä systeemi sitten oli tosi kauan aikaa käytössä, lopulta sekin jäi kun postailin tärkeimmät asiat blogiin.

Blogin lisäksi otin käyttöön vähän aikaa sitten Googlen kalenterin. Turha kysellä miten tämän saa blogiin, koska en enään muista. Tänne kirjoittelen milloin oli vapaapäivä ja mitä tehtiin, jotta sitten tulee varmasti liikutettua järkevästi. Kaikki hevosten liikutukseen liittyvä on siis nykyään netissä, hups:D

Nykyään meillä on tallivuoro lista eteisen ovessa, kun alkoi tulemaan riitaa kenen vuoro ruokkia.

MILLASIA LISTOJA JA SYSTEEMEJÄ TEILLÄ ON? KUINKA MONI PYSTYY PÄÄSSÄÄN HOITAMAAN TÄMMÖSET LISTAT?


19 kommenttia

 1. Miulla oli ekan hevosen kanssa pari vuotta A4 paperi systeemi, joko kirjotin ite käsin pvm ja mitä tein tai sitten kirjustin koneella ja tulostin kun se paperi oli täys. Sitten siirryin vihkoihin ja nyt kun on toinenki kopukka kuvioissa niin on tallissa ihan tavallinen kalenteri johon merkihen hevosen nimen ja perään mitä tein (ratsastus, ajo, juoksutus jne) ja sitten viellä miten raskas harjotus oli. Sisällä mulla on sitten viellä vihko ja isompi sivunen kalenteri johon mahtuu runoilla vaikka kuin paljon.

  Helppo kattoa aina mitä treenaa kun kattoo millon viimekerran ollu vapaa - millon raskas - millon maastoiltu - millon tuupattu - millon ajettu plaaplaa. Ei iha päässä onnistus :D

  VastaaPoista
 2. mulla ei oo ikinä ollu yhtään mitään liikutuslistoja, katotaan aina vaan että olis vaihtelevaa liikutusta ja vapaapäivä ja sitte että ei hypätä liian usein. Päässä mietitään siis periaatteessa :D

  VastaaPoista
 3. kirjotat nyt enemmän viikolla hyvä Tiia;D

  VastaaPoista
 4. Meillä on ponilla ihan vihko mihin rustaillaan että milloin kukakin on mitäkin tehnyt (vihko sisältää myös kengitykset ja eläinlääkärikäynnit + kulut). :-) Ja ilta/aamutalleja ei erikseen yksinään hoideta, vaan siskoporukan kanssa hoidettu kimpassa kaikki hommat!

  Mutta hurrrjan paljon teillä noita listoja, ja helpomminhan tuosta saa selville että kuka milloinkin tehnyt mitäkin.

  VastaaPoista
 5. kuka toi tuomas on? :D ja tuolla lillin kalenterissa noi kaikki tytti, lulu, jaana etc :)

  VastaaPoista
 6. Noi listat on käteviä! Ei ainakaan ihan heti tuu erimielisyyksiä kuka menee aamupimeällä talliin ;D
  t:Poniponi

  VastaaPoista
 7. hääh eikö lilli oo enää teillä :OOOOooo enoo tienny :''(

  VastaaPoista
 8. on lilli vielä tiialla ja pinjalla! (: ja meillä ei ole minkäänlaisi liikutus listoja! (:

  VastaaPoista
 9. Meilläki iha perus vihko, johon kirjotettu kun vuokraaja on, niin tietää vähän mitä toinen on tehnyt. Ja tästä sain inspiksen ottaa käyttöön ton google kalenterin :) Kun ennen oon tehny paperille kalenterin ja sit siihen merkannu vuokraajanpäivät, ku pitää niitäkin suunnitella valmiiks---> nyt voin merkata ne tonne kalenteriin :D

  VastaaPoista
 10. Meillä oli ensin kalenteri, johon laitettiin ylös kumpi ratsasti, vapaapäivt, kengitykset, tunnit yms tärkeä.
  Sittemmin se kaivautu laatikon pohjalle ja ihan vaa vuoropäivinä ratsastetaan ja kengitykset yms. lukee puhelimen muistissa. Ja puhumalla hoidetaan muuten :D

  VastaaPoista
 11. Mä käytin ekan ponin kanssa ainakin yli vuoden sitä hevoshullun kalenteria mihin kirjoitin lyhyesti joka päivä mitä tein ja mitä tapahtui. Nykyään kirjoitan vain blogiin ja suunnittelen ennen kuin menen talille, että mitä teen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minäkin oon kirjottanu hevoshullun kalenteriin :D

   Poista
 12. Me ollaan hevosten omistajien (3hlö&hevosta) pidetty päiväkirjaa vihkoon, jotka säilytetään hevosten kaapeissa. Myöhemmin noita on tosi kiva lueskella ja nyt tuntuisi oudolta, jos ei tallilta lähtiessä vihkoon kirjoittaisi ! Sitten viel aamu- ja iltatalli vuoroille meillä on toisella tallilla erillinen seinäkalenteri, jossa vuorot lukevat :) Hyvä systeemi, ei noita listoja päässään voisi muistaa... :D

  VastaaPoista
 13. Mie oon aina kirjottan vihkoon hevosten liikutukset. Joskus joitain liikutuksia tullut kalenteriinkin kirjotettuu. Kaikki vihkot mulla on tallessa ja on kiva lukea jälkikäteen miten on edistytty ym :) Joskus nuorempana kirjotin melkein kaik ruokinnat ym ylös. Nyt monen vuoden ajan oon kirjottan ainoastaan liikutukset ja jos on joitain haavoja tullut, lääkitykset, madotukset, kengitykset ym laitan myös vihkoihin ylös. Molemmil hevosillani on siis omat vihkot :)

  VastaaPoista
 14. kuka teillä antaa hevosille päiväruoat arkipäivisin kun olette koulussa? Onko vanhempanne kotona ?:)

  VastaaPoista
 15. Ratsastuskoulun aikana olen aina kirjottanu kalenteriin kellä menin ja miten meni + mitä tehtiin ja kuka piti tunnin ....jne .. :D nyt mulle on tulossa ylläpito poni niin tommonen värillinen kalenteri ois kiva kokoeilla sit :) + kiva kun oot jaksasnu postailla näin usein ;)

  VastaaPoista
 16. Annoin sulle haasteen http://mylifewithhorse.blogspot.fi/ :)

  VastaaPoista
 17. Meillä on varustehuoneessa kalenteri jonne tytöt kirjottaa koska ne tulee tallille, ja ponien liikutukset kirjotetaan ihan vaan ruutuvihkoon :) Yleensä menee n. 1 aukeama/ viikko, ja sinne vaan kirjotetaan "vp" tai sitten lenkin pituus/ matka, ja mitä harjoiteltu tmv. ja hoitotoimenpiteet, jos esim. jalat kylmätty tmv :)

  VastaaPoista
 18. Ite teen kaikki tallihommat itse ja kirjoitan heviselle vihkoa, jossa kerron lyhyesti mitä tehtiin ja miten meni. Sinne tietty merkitään vapaapäivätkin.

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.