2. Ei pölise. Meillä on kaikkien muiden kuivikkeiden kanssa ollut pölyongelma, mutta nyt sitä ei ole pahemmin edes Lillillä, joka ramppaa karsinassa aina välillä tosi paljon. Hamppu voi pölistä hieman laittovaiheessa kun koko karsina on perustettu uudelleen, mutta se rauhottuu siitä nopeasti ja varsinaisessa käytössä ei ole mitään pölyongelmia.
3. Helppo kantaa. Paalit ovat juuri sopivan kokoisia, joten niiden kuljettamiseen riittää ihan vain omat kätöset. Meilläkin hamppuvarasto on aika kaukana, joten tosi kätevä kun paalin voi vain kantaa kotiin, eikä tarvitse mitään kottikärryjä esimerkiksi lumihangessa alkaa työntelemään!
4. Helppo tilata kotiin. Hamppukaupan verkkokaupasta tilattuna paketti on tallilla olevaan varastoon kuljetettuna ihan super nopeasti. Ei tarvitse hevosten siis seistä betonilla, jos huomaa yhtäkkiä käyttäneensä viimeisen paalin.
5. Kuluu vähän. Hamppukuivike on helppo siivota, joten sitä menee vain vähän hukkaan, jonka lisäksi se muodostaa tosi kivan patjan, joten sitä ei tarvitse karsinassa olla läheskään niin paljoa kun esimerkiksi höttöistä purua.
6. Monikäyttöinen. Meillä hamppua käyttävät hevosten lisäksi kuivikkeena kanat. Se sopii myös ulkokoirankoppeihin, jyrsijöiden häkkeihin, huusseihin, kasvimaille, komposteihin jne! Olenhan itse käyttänyt sitä treenivälineenä ja erikoisesteenäkin.
7. Hamppu on ekologinen. Esimerkiksi turve on kamalan epäekologista, sillä sen nostaminen soista aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Tämänhän tosin kaikki varmaan tiesivät, kun tuntuu, että siitä on jankattu koulussa ala-asteelta saakka. Sen sijaan hamppu on Euroopan Ympäristökeskuksen mukaan yksi kaikkein ekologisimmista viljelykasveista ja hamppuviljelmät ovat hyviä hiilidioksidinieluja! Lisäksi hamppu on Suomalaista!
En ole hamppua käyttänyt mutta itsellä ommut käytössä olki- , ruokohelpi- ja puupelletti ja näistä puupelletti on ylivoimaisesti paras, valoisa ja todella edullinen. 125€/ säkki joita mennyt nyt tänä vuonna kaksi tosin pohjalla oli vanhaa olkipellettipatjaa. Ootko laskenut paljonko hamppukarsina tulee maksamaan per hevonen/ kk?
VastaaPoistaEn ole laskeskellut, pitääpä joskus laskea tarkka kulutus! Yleensä menee kuitekin 1-2 paalia viikossa :)
PoistaMonenko kilon paaleja? Kävin pikaseen hamppukaupan sivuilla ja niitä saa ilmeisesti 14 ja 20kg paaleissa? Ja jäi tosta maihihtematta että kolmeen karsinaan menny toi pari säkkiä tosin yks vaan osan aikaa käytössä.
PoistaKiinnostaisi mitkä on "olosuhteiden pakosta" lanjalla ei oo hamppua?
VastaaPoistaMeillä oli Hamppu niin loppu kun Lanja tuli eikä tajuttu sitä, joten oli pakko käydä ostamassa paikallisesta kaupasta kuiviketta että riitti koko karsinan perustamiseen :)
PoistaSöpöjä kanoja!😍
VastaaPoistaMeillä hamppua myös, sun blogista sain vanhemmat innostumaan itse asiassa :) Enne oli purua joten samaistun postaukseen kyllä!
VastaaPoistaMahtavaa, että ootte tykännyt :)
Poistameillä on turvetta, ja vielä mustat seinät! Katto on onneksi vielä valkoinen mut joskus talvisin varsinkin en nähnyt mitään siivotessa ja alkoi ihan ärsyttämään kun jollain taskulampulla yrittää siellä nähdä jotain😂...
VastaaPoistaTiedän tunteen, Lilli asui ennen vastaavalla tallilla 😂
Poista"Lilli & kanat" aivan uskomattoman upeita kuvia, kiitos!
VastaaPoistaMeillä käytetään purua, kun sitä on helpointa saada tästä ihan läheltä tutuilta ja aika halpaakin vielä! Mietin että eiköhän tuo ole aika kallista jos omistaa useamman hevosen? Vai onko paalit niin riittoisia, että ei tarvitse paljoa? :)
VastaaPoistaMitä kuiviketta Lanjanan omistaja käyttää? Tai jos hänen hevosella on hamppua käytössä, niin voisiko hän kertoa vähän omia mielipiteitä hampun siivouksesta yms?
Menee huomattavasti vähemmän kun purua, mutta teillä onneksi hyvä tilanne kun saatte läheltä helposti!
PoistaLanjan omistajat eivät itse siivoa Lanjan karsinaa niin siinä mielessä ei onnistu oikein :)
Meidän tallilla oli ennen turvetta, ja ai että olin niin onnellinen, kun saatiin hommattua hamppua, elämä helpottui niin paljon! Meidän tallikin näyttää paljon kivemmalle, kun siellä on hamppua. :) Voin niin samaistua tähän postaukseen, ja joka kohta on aivan totta tässä postauksessa! :D
VastaaPoistaIhana postaus tiia.minä käytän puruu.meillä hevoset pihatossa.
VastaaPoistaKuinka "isoa" hamppu on? Onko tyyliin lähempänä sahanpurua vai kutteria?
VastaaPoistaPelletti näppärä, tosin sotkevalla hevosella ei toimi. Turve on tällä hetkellä, kun purun kanssa sotkee ja pelletti kallista suhteessa turpeeseen. Pitäisi vaan löytää kuivike, mihin ruunanrupsukka ei sotkisi heiniään koko aikaa ja olisi käyttömäärään nähden fiksun hintainen.
VastaaPoistaMistä sä Tiia näät ne tykkäyksien/ tai katsojien määrän minkä laitoit sun oman "virallisen" ig mystoriin?? Niistä 30 päivän ajan jutut...
VastaaPoistaKiinnostas vaa ku itse en tiedä mistä sen näkee. Toivottavasti vastaat!😇
Tallilla, missä minun ponini majailee on kuivikkeena puru :) Kyseiseen talliin se sopii ja olen ollut tyytyväinen :) Täytyypä tutustua tähän hamppuun tarkemmin ihan mielenkiinnosta ;)
VastaaPoistaJoskus oli hamppu käytössä. Tykkään itse enemmän turpeesta koska käy myös mun pölyherkälle hepalle. Turve on myös kuivikevertailun parhaimmasta päästä. :) koska sitoo niin hyvin ammoniakin hajut ja taisi olla myös vähiten homeitiöitä turpeessa. :) turpeita on myös erilaisia, toiset pölyää aika paljonkin. Mutta riippuu laadusta. Ainut miinus minun mielestä mitä tulee turpeesta on sen tumma väri.
VastaaPoistaMeillä on kylmä talli joten olki käytössä, kun siitä saa kivan ja lämpimän patjan hevosille ja lisäksi kiva kun voivat ajan kuluksi syödä olkeakin halutessaan. :) Olki toki ostettuna kallis, vaikea siivota ja jätettä tulee paljon. Meillä onneksi olki omilta pelloilta ja levitys sitten lantalasta takaisin pellolle, joten ainoastaan vaikea siivottavuus ja lantalan nopea täyttyminen jää meille haittapuoliksi, sekä sitten olki vie paljon varastotilaa. Mutta mitäpä sitä ei hevosten eteen tekisi. :D Hamppu olisi tosi kiinnostava kokeilu myös, mutta toistaiseksi oon ollut niin tyytyväinen olkipatjaan hevosten kannalta ettei ole ainakaan vielä tullut kokeiltua. Ehkä joskus täytyy testata tuleeko hampusta myös kylmään talliin yhtä hyvä patja. :) Puru ja turve olleet meidän käytössä pettymys.
VastaaPoistaMielenkiintoinen postaus ja tosi hienoja kuvia! :D Mun hoitohevonen asuu tallilla jossa käytetään turvetta, ja olet oikeassa että turve pimentää karsinaa yllättävän paljon. Talvisin tuntuu välillä ettei oikein erota niitä hevosen jätöksiä sieltä. Olen myös miettinyt tuota ekologisuutta, ettei ole hyvä juttu kun soita otetaan turvekäyttöön... Jos mulla olis jotain sanomista asiaan niin en siis kannattaisi turpeen käyttöä! Mutta kyseessä on isohko ratsastuskoulu, niin en varmaan voi vaikuttaa asiaan kun en edes ole hevosenomistaja.
VastaaPoistaAina täytyy tarttua epäkohtiin ja sanoa niistä! Joten rohkeasti ratsastuskoulun pitäjän luokse!:)
PoistaKiva että Voitto on taas pirteä eikä sillä näytä olevan kipuja! Tykkäsin kovasti ratsastuskoulut testissä videosarjasta, saako se vielä jatkoa? Tekisittekö joskus Pinjan kanssa yhteisen videon missä katsotte jotain vanhoja videoitanne?
VastaaPoistaSaa mahdollisesti joskus se oli kiva sarja tehdäkkin!:)
PoistaOlen kokeillut turvetta, olkea, purua ja hamppua ja ehdoton lemppari on turve. Imee pissan hajun paremmin kuin mikään muu. Ainoa huono puoli jonka olen havainnut on nimenomaan pöly. Meillä tosin hepat on kesän 24/7 laitumella joten sinänsä ei haittaa kun talvella ei kuitenkaan pölyä. Meillä on karsinoissa erikseen valot joten pimeää ei ole. Hamppu kyllä toisena, ainoa huono puoli oli se, ettei tosiaan sitä ammoniakin hajua imenyt.. olkea en kyllä suosittele ikinä kokeilemaan, niin kamala siivota ja pissa menee läpi lattiaan vaikka olkea olisi 30 cm kerros.
VastaaPoistaItse tutustuin nopeasti viime keväänä työssäoppimis paikassa hamppuun ja itse en ihastunut hamppuun :D Olen koko ikäni siivonnut joko turve tai puru karsinoita ja jotenkin hampun koostumus oli hassu. Mutta ehkä pidemmällä kokeilulla olisi hamppukin ollut jo helpompi siivota, jonkun 3kk siivosin hamppua siis vaan. Ja huomasin tuon että ammoniakki hais aika voimakkaalle hamppukarsinassa.
VastaaPoistaPaljon teillä menee vuodessa tai kuukaudessa hamppua? Paljon maksaa?
VastaaPoista