Ensimmäiset vastaukset

perjantai 18. huhtikuuta 2014
Oletko koskaan tippunut pahasti Voitolta niin että olisit joutunut lääkäriin?
- En onneksi! Kerran jouduin käydä näyttämässä tippuessani tullutta potkujälkeä, mutta sekin oli vasta päivä tai pari putoamisen jälkeen.

Oletko koskaan miettinyt, että lopettaisit ratsastuksen?
- En ole koskaan miettinyt sitä paria tuntia enempää eli oikeastaan en ole.

Haluaisitko teidän pihalle kentän lisäksi maneesin? 
-Tietysti, jos se vain olisi mahdollista.

 Harrastavatko koulukaverisi ratsastusta?
- Kyllä muutama harrasta.

 Onko Sinillä blogia? Saako Sini oman ponin tai hepan? 
 - Sinillä ei ole blogia ja Siniä ei oikein kiinnosta ratsastus, joten se ei edes halua omaa hevosta ainakaan tällä hetkellä.

 Miksei Sini saa Lilliä ja miksi Lilli on eläkkeellä?
- Tästä on ollut useasti Pinjan blogissa juttua. Ylhäällä oikeastaan vastaus siihen miksi Sini ei saa Lilliä.

Mutta sitten siihen miksi Lilli on "eläkkeellä”. Lilli ei enää nauti kisaamisesta tai tiukasta treenistä esteillä. Sen jalat oireilivat myös kovan treenauksen aikana, mutta nyt kevyemmällä liikutuksella ne ovat pysyneet onneksi tosi hyvässä kunnossa. Poni on melko nuoresta iästään huolimatta tehnyt pitkän ja raskaan uran ja sillä on ns. tullut kilometrit täyteen.

Pinja kyllä hyppii mielenvirkistykseksi Lillillä vielä. Poni on ihan innoissaan kun esteet eivät ole liian isoja eikä homma liian totista ja joskus jos Sini innostuu treenaamaan enemmän, voidaan katsoa haluaako ja innostuuko poni hyppimään vähän pienemmän ja kokemattomamman kuskin kanssa vaikka kisoissa taas uudella fiiliksellä.

Tämä päätös tai "diagnoosi" ei ole meidän oma keksimämme vaan ongelmien alkaessa vuosi/pari sitten on asiaa pohdittu niin kotivalmentajien, eläinlääkärin kun Sanna Backlundinkin kanssa. Ei ole siis ihan mikään meidän oma päätös pistää ponia eläkkeelle 15 vuotiaana ja eihän se nyt oikeastaan millään eläkkeellä ole. Toimii vaan normaaliponin töissä eikä kisa/treeniponina :) miksi et kisaa koulua? Mitä mieltä olet kouluratsastuksesta?
-Olen ollut kolmesti koulukisoissa ja aina sieltä on lähdetty melko huonoilla fiiliksillä, kun mikään ei siellä onnistu vaikka olen mennyt helpoimman luokan. Katsotaan innostuisinko nyt käymään joissain kisoissa, jos saataisi vähän istuntaa ja kaikkia muita virheitä korjailtua. Kouluratsastus on mielestäni äärettömän tärkeää ja kuuluu isona osana esteratsastukseen.

 Mikä on lempi puuhasi tallilla jos ratsastusta ei lasketa?
- Varmaan varusteiden puhdistaminen

 Liittyykö tuleva ammattisi hevosiin?
- En ole yhtään varma miksi isona haluan ja pääsenkö edes sinne minne tällä hetkellä haluan. Yksi haaveistani on eläinlääkäri, mutta katsoo sitten.. Sehän voisi halutessani liittyä kyllä hevosiin.

 laittaisitko hevosiasi jonnekin ratsastuskoululle, jos saisit sieltä karsinapaikan?
-En laittaisi. Kun on tottunut, että hepat on omassa pihassa tuntuisi ihan oudolle viedä ne jonnekin muualle. Ratsastuskouluilla on usein vielä melko ongelmaista ratsastaa, kun kenttä on usein varattu tuntien pitoa varten.

Kuinka usein käyt valmennuksissa?
- Koitetaan käydä kaksi kertaa viikossa, mutta yleensä ei valitettavasti ehditä

 Miksi Voitto ostettiin sinulle, eikä esim. Pinjalle?
- Oli järkevämpää silloin ostaa hevonen minulle, joka on vanhempi ja silloin pidempi. Nythän Pinja on mua pidempi..:D

 Montako kertaa viikossa hyppäätte ja menette koulua?
-Hyppään yleensä kerran, joskus kahdesti, mutta sitten tasapainotan tilannetta jättämällä hypyt väliin seuraavalla viikolla. Saatan mennä kavaletteja tai puomeja kerran viikossa esteiden lisäksi. Koulua menen sitten muulloin, kun ei hypätä, käydä maastossa tai juoksuteta.

 Jos menette vaikka ulkomaille, kuka hoitaa teidän heppoja?
- Ei olla hevosten oston jälkeen oltu kaikki samaa aikaa ulkomailla eli en tiedä mitä silloin kävisi. Ei ehkä voitaisi lähteä? Mutta aina kotona olevat hoitaa hepat, kun ei siis koko perheen kanssa olla matkusteltu heppojen tulon jälkeen

 Monta vuotta olit kun saitte Lillin? Monta vuotta olit kun sait Voiton?
-Mä taisin juuri mennä 5.- tai 6.luokalle kun saatiin Lilli ja siirryin ylä-asteelle pari viikkoa Voiton tulon jälkeen. Kävisitkö mielummin kerran viikossa ratsastuskoulussa, vai ottaisit Pinjan kanssa yhteisen kapasiteettoman lämppärin (tyyliin raviuransa lopettaneen)? 
- Ehdottomasti tunneilla. Haluan ratsastaa osaavimmille hevosilla, joilla on jotain annettavaa myös minulle. Ei sillä, että minulla olisi jotain lämppäreitä vastaan :)

 Vaihtaisitko Voiton isojen luokkien kilpuriin jos tulisi tilaisuus? 
- Tämä on vaikea kysymys. Saattaisin oikeasti vaikka vaihtaa, jos tämä hevonen olisi suhteellisen simppeli ja meille sopiva. Harvoin kuitenkaan huippuhevoset on niin anteeksiantavaisia, että mä sen kanssa pärjäisin.
(lisätty myöhemmin:) Haluan vielä väärinkäsitysten takia sanoa, että me ollaan perheen kanssa päätetty, että Lilliä ja Voittoa ei myydä enää eteenpäin. Joten en todellakaan ole noin vain vaihtamassa Voittoa parempaan hevoseen, jos joku käsitti tuon vastaukseni sillä tavalla.

 Millaista hevosen osto/etsintä oli?
- Jännää aikaa! Me ei kuitenkaan onneksi juuri jouduttu etsimään. Ostettiin ekat hepat mitä käytiin kokeilemassa:)

 Kuinka usein siis menet ilman satulaa?
- Riippuu. Joskus pari kertaa viikossa ja joskus en ollenkaan. 

  Luin jonkin postauksen kommentteja jossa vastasit, että pidät ilman satulaa hyppäämistä turhana? Miksi näin?
- Se ei kehitä mitään muuta kun minun tasapainoa, jota voi kehittää vaikka millä muilla tavoilla. Mä säästän mieluummin ne hypyt sitten kunnon treenaukseen. Musta tuntuu, että yleensä kun hypätään ilman satulaa on homma vähän leikkimistä eikä mitään treenaamista.

 Kumpi on tärkeämpi Lilli vai Voitto? 
- Voitto, koska sen kanssa olen paljon enemmän tekemisissä mitä Lillin.

 miksi valitsitte juuri voiton teidän hevoseksi? oliko voitolla tuloksia kun sen ostitte? Oliko teillä Voiton lisäksi muita vaihtoehtoja ensimmäiseksi hevoseksi?
- En mä edes oikein muista miksi me Voitto valittiin, se vaikutti kaikin puolin hyvältä. Voitto on hypännyt Suomessa 110cm luokkia, muista sen tuloksista esim. ulkomailta en tiedä yhtään. Voitto oli eka heppa jota kävimme katsomassa eli muita vaihtoehtoja ei ollut.
 


 Oletko päässyt tavoitteisiisi Voiton kanssa tähän mennessä?
- En missään vaiheessa ole asettanut kunnollisia tavoitteita, joten en voi tähän oikein vastata.

 Hoitaako teidän hevosten hampaat eläinlääkäri, kengityseppä vai hevoshammaslääkäri?
-Eläinlääkäri.

Monellako saikulla Voitto on ollu teillä olon aikana?
- Harmillisen monella. Isoin saikku oli leikkauksen jälkeen, muut ovat olleet pieniä. Leikkauksen jälkihoitona tehdystä piikityksestä tulee puolen vuoden välein aina se viikon saikku ja sitten on muutaman kerran ollut haavasta johtuva imppari.

 Mitkä ovat olleet ns. huonoja puolia, kun on oma talli yms. kotona? Entäpä mitä hyviä? 
- Huonoja on ehdottomasti sen sitovuus. Hevoset on pakko olla siihen ja siihen aikaan kotona hoitamassa. Talvella varsinkin inhoan käydä ilta- ja aamutallissa, kun on niin kauhean pimeää. Välillä tallille kaipaisi myös seuraa, siis jonkun muun kun oman siskon..

Hyviä puolia on paljon. Yksi on se, että oppii tuntemaan hevosen todella hyvin. Tietää tasan tarkkaan miten se voi ja mitä se milloinkin tekee. Lisäksi voi keksiä ihan omat säännöt ja tehdä niin kuin itse on tottunut tekemään ja haluaa tehdä.

 Mihin seuraan kuulut?
- Kuopion Ratsastajiin.
 


Ootteko koskaan hypännyt maastoesteitä? Haluisitko kokeilla?
- Oon hypänny kerran ja en halua toiste enää ainakaan niin isoja, en tajua miten uskalsin joskus hypätä edes niitä!

 Aiotko sä hankkii jossain vaiheessa isomman kapasiteetin hevosta?
-Ei varmaan ole ihan ajankohtaista vähään aikaan, kun ei Voitolta kapasiteetti oo mun taitoihin nähden ihan heti loppumassa,(lisätty myöhemmin:) joten en usko, että sitä tarvitsee koskaan vaihtaa

 Miten sinulla voi olla hevonen jos kerta oot niille allerginen?
- En mä oo allerginen. Siskoni Pinja on, mutta ei allergiaa edes huomaa vaikka se on lääkärissä testattu.

 Urheiletko paljon? muuta kun ratsastat?
-En yhtään, pakko tunnustaa.. Koulumatkat tietty kävellen tai pyörällä on parhaimmillaan sen pari kilsaa päivässä. 

 Kuinka usein teidän hepat rokotetaan, vuollaan/kengitetään ja raspataan? Pitääkö jokin kyseisistä toimenpiteistä tehdä rauhoitettuna?
- Rokotetaan vuoden välein, kuten kisasäännöissä määrätään.  Kengitysväliä en edes oikein tiedä, kun äiti hoitaa sen puolen täysin. Raspataan puolen vuoden välein jos tarve, kuitenkin ainakin vuoden välein. Ainoastaan raspauksessa rauhoitetaan.

Onko teillä ollut toi talli teidän pihassanne aina ja mitä siellä on ollut kun hevosia ei ollut? 
- Tallirakennus on ollut pidemmän aikaa, ennen hevosia se oli varasto. Karsinaelementit laitettiin paikoilleen vasta kun hepat sinne muutti.

Voitolla on hieno pottaottatukka, mistä sait idean tuollaiseen kampaukseen?
- Leikkasin sen vaan kuten aina ennenkin..:D
 

46 kommenttia

 1. Kun nostat laukan, millä tavalla nostat sen? Nostatko yhdellä pohkeella vai niin että toinen pohje on takana ja toinen edessä? En huomannut edellistä postaustasi joten tää nyt tähän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostan laittamalla ulkojalkaa hieman taemmas, toista en ajattele juuri ollenkaan eteen :)

   Poista
 2. Ensteks haluan sanoa että rakastan blogiasi, se on loistava, vaikutat itsekin mahtavalta persoonalta ja pystyn välillä samaistumaan sinuun täydellisesti :) Olen samanikäinen, lukion ykkösellä, mutta mulla ei omat hevoset oo toisena ajanviejänä vaan työt. Mutta: "Haluan ratsastaa osaavimmille hevosilla, joilla on jotain annettavaa myös minulle. ", tämä on mielestäni aivan väärin sanottu, ja minun mieleeni ei tuu muuta kuin että sulla ei ole ollenkaan kokemusta lämppäreistä. Ei lämppäri varmasti annakkaan sulle ainakaan alkuvaiheessa mitään, jos ajattelet vain esteitä ja kilpailuja, mutta muuten ratsastajana ja ihmisenäkin lämppäri on loistava kasvukaveri. Tämän sanon ihan kokemuksen pohjalta. En välttämättä osaa selittää mitä tarkotan, ja älä nyt pahota mieltäsi, mutta mielestäni tuo oli huonosti sanottu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun pidät blogistani:) Valitettavasti asia vain on sillä tavalla, että se ravuri ei voi antaa samanlaisia asioita mitä niiltä ratsastuskouluhevosilta voisin oppia. Ne ovat valmiiksi koulutettuja ratsuja. En ole koskaan kouluttanut yhtään hevosta, joten ravurin kouluttaminen ratsuksi olisi kyllä suoraansanottuna mahdotonta minun taidoilla. Siksi haluaisin mielummin valmentautua ja treenata tavoitteellisemmin sitten vaikka pari kertaa viikossa ratsastuskouluhevosella.

   Jokaisella meillä on erilaiset käsitykset siitä mitä hevosella on annettavan. Minä haluan myös sen kivan fiiliksen, "ystävyyden" ja luottamuksen lisäksi oppia ja kehittyä itse ratsastajana. Jos alla on kouluttamaton ja hiukan huonosti ratsastuskäyttöön soveltuva ravuri ei se onnistu samalla tavalla kun niillä valmiilla hevosilla :)

   Poista
  2. Olen samaa mieltä Tiian kanssa :) Ei minun mielestäni mitenkään väärin sanottu ?

   Poista
 3. Oletko koskaan ajatellut osallistuvasi esim. Heppamessujen tai muiden tapahtumien kisoihin, jos sinua pyydettäisiin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida olla ihan meidän korkusia luokkia siellä..:)

   Poista
 4. Näitä olisi kiva saada enemmän,kun nää on niin kivoja🍩🍩🍩🍩🍭🍭🍭🍰🍺🍬🍟🍔🍕🍣🍦🍨🍉🍅

  VastaaPoista
 5. Mitä huonoja puolia Voiton luonteessa on? entä mitkä ovat erityisesti plussaa?

  VastaaPoista
 6. ♥ Ihana ♥ Voitto on kyllä niin söpö ;) Lillikin ♥ :3

  Voisitko joskus tehä sellasen postauksen missä Sini
  puhuis kaikkee videol ja kuvailis :D Ku sä oot
  esim kisoissa ja Pinja mukana :)
  Mutta eihän sun oo pakko tehä sellast mut ois kiva ;)

  VastaaPoista
 7. Saako tähän laittaa uusia kysymyksiä vai siihen kysymyspostaukseen? (:

  VastaaPoista
 8. Jos menet kouluun 8 monelta sinun pitää mennä tekemään aamutalli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äiti tekee meillä talvisin ja kouluaikaan aamutallin (onneksi<3), me hoidetaan sitten vastavuoroisesti koulun loputtua kesällä aamutallit :)

   Poista
 9. "Vaihtaisitko Voiton isojen luokkien kilpuriin jos tulisi tilaisuus?
  - Tämä on vaikea kysymys. Saattaisin oikeasti vaikka vaihtaa, jos..."

  Siis häh, eikö Voitto oo sulle yhtään tärkee? Voisitko sen heittää pois tosta vaan sen takia, että pääsisit kisaamaan korkeammalle tasolle? Samat ihmettelyt tuollekkin:

  "Aiotko sä hankkii jossain vaiheessa isomman kapasiteetin hevosta?
  -Ei varmaan ole ihan ajankohtaista vähään aikaan, kun ei Voitolta kapasiteetti oo mun taitoihin nähden ihan heti loppumassa:)"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En todellakaan, korjasinkin tuonne, että ollaan perheen kanssa sovittu/päätetty, että ei koskaan myydä Lilliä ja Voittoa :) Ja vikaan kysymykseen vielä sen verran, että tarkoitin tuolla, että Voitolta tuskin koskaan loppuu kapasiteetti mun taidoilla.

   Poista
 10. Nää kysymyspostaukset on aina niin kivoja! :))

  VastaaPoista
 11. En haluu tätä kysymyspostaukseen, mutta vastaatko täällä kommenteissa?
  Tiiätkö mitään hyvää paikkaa mistä sais blogiin taustoja? linkkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.lillivoitto.fi/2013/08/taustakuvia-blogiisi.html

   Poista
 12. ei kysymyspostaukseen!!
  Mutta tuolla Voiton sivuilla on, että Pinja ja sä omistatte voiton? Sehän on sun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat hepat on meidän molempien nimissä, vaikka Lilli onkin ns. Pinjan ja Voitto ns. mun :)

   Poista
 13. Teillä on ollu kesäl jtn issikoit kaksikin kertaa vuokralla ennen omii hevosia, miltä se tuntui? Tuntuko ne issikat ihan omille vaikkei olukkaan ja oliko ne tos piha tallis ja täältä niin oppii uutta hepoista ja susta ja en edes tiennyt että Pinja on allerginen hevosille! XD :) :DD ;) :d

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntu ne ja ne oli koko ajan laitumella, kun oli kesä:)

   Poista
 14. Kuinka tyhmiä te anonyymit ootte? Tottakai tiia saattaa joutua jossain vaiheessa vaihtamaan hevosta jos haluaa kehittyä koko ajan. Eihän nuo suomen huippuratsastajatkaan kilpaile niillä heidän 'ensihevosilla', cmoon ! :D

  VastaaPoista
 15. Tätä sun blogia on tosi kiva lukea! :) tästä tulee aina semmonen hyvä fiilis. Mut tosta lämppäri asiasta et mä oon 13 v ja mulla on kolme hevosta joita mää hoidan mun tädin kanssa (aina sillonku se kerkiää) ja yks niistä on 13v lämppäri joka tuli meille 3 vuotta sitten ja meijän piti ite kouluttaa se kaikkeen ja nyt kun se on ollu 3 vuotta meillä nii me mietitään jo et voisin lähteä kisaamaan sillä esteitä. Ja sillä on ollu joskus kauvan sitte kärryt perässä ja nyt opetetaan sitä uudelleen niihin. Ja tää hevonen on edelleen aika vaikea tapaus. Et on ne lämppäritki iha yhtälailla hevosia ku muutki ;) Enkä nyt väitä et oot sanonu nii mut siitä tuli vähä semmonen fiilis et aliarvioit lämppäreitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lämppäreiden arvon alentaa juuri se, että niitä kouluttavat/ostavat pikkulapset.. valitettavasti. meillä on perheeasämme ollut aina jos jonkinmoisia hevosia, on ollut hannoveri, sh, poneja, puokkeja, lämppäreitä. ja voin sanoa, että myös lv voi olla taitava jos se on nuoresta pitäen ratsutettu osaavissa käsissä. toki esim laukka ei ole välttämättä yhtä laadukas kuin hyvillä puokeilla, mut paljon näkee tosi vaatimatonta laukkaa myös osalla puokeista ja suokeista verronkin. turha yleistää, hyvä hevonen on hyvä hevonen rotuun katsomatta :)

   emmijarambo.blogspot.fi.

   Poista
 16. Miksi ette saa ottaa kameraa esim.valmennukseen ilman kameralaukkua? Onko asia edes noin? =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saadaan me, mutta ei haluta melko arvokasta kameraa rikkoa eli turha ottaa mitään riskejä!:)

   Poista
 17. Sanoit että Sini ei ole juuri nyt kiinnostunut ratsastamisesta, mutta jos joskus kiinnostuisi lisää niin voisi Lillillä lähteä hyppimään kisoja jos Lillikin jaksaisi. Mutta entäs jos Sini kiinnostuisikin kouluratsastuksesta? Voisiko Lillistä tullakin kouluponi? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietty siitä voisi tulla kouluponi, jos sini vaan innostuisi. Mutta ei sillä tavoitteellisesti voisi koulua kisata:)

   Poista
 18. Onko Sinillä jotain harrastaksia?
  Kyllähän se joskus varmaan ratsastaa,
  mutta kysympähän vaa? :))

  VastaaPoista
 19. Mihin veisitte koirat jos menisitte kaikki samaan aikaan ulkomaille? (haluaisin kunnollisen vastauksen jos jaksat)

  VastaaPoista
 20. Silmääni pisti tuo sun eläinlääkärin ammatin toive. Itse valmistun ens kuussa ylioppilaaksi (toivottavasti) ja olen siis tehnyt korkeakoulu haun tänä keväänä. Minunkin toiveena oli eläinlääkis, juurikin erikoistuneena hevosiin. Matikassa olen kympin oppilas, mutta englannissa taas sen vitosen kutosen oppilas... Loppuun asti olin hakemassa eläinlääkikseen, mutta hakupapereihin asti se ei kuitenkaan päässyt. Motivaationi olisi tuskin riittänyt kirjotusten jälkeen lukemaan lääkiksen pääsykokeeseen. Olen kuitenkin ihan tyytyväinen valintaani ja pidän hevoset "vain harrastuksena". Tsemppiä ja menestystä sulle lukioon, se on nopeemmin ohi kun uskotkaan! :)

  -Sara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kiva kuulla minne sä nyt sit hait:)?

   Poista
  2. Hain opiskelemaan luonnontieteitä: yliopistoon bilsaa tai ympäristötiedettä ja teknilliseen yliopistoon ympäristötekniikkaa. Töitä pitäs riittää ainakin ympäristöaloilla (pelkällä bilsalla ei välttämättä niin hyvin) ja palkka yhtä hyvä kun eläinlääkärillä.

   -Sara

   Poista
 21. "Musta tuntuu, että yleensä kun hypätään ilman satulaa on homma vähän leikkimistä eikä mitään treenaamista."

  Miksei hepan kanssa vois joskus ottaa vähän leikkimielisemmin ja pitää hauskaa, miksi muka aina pitäisi treenata hiki hatussa veren maku suussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös Tiia sanonu, että haluaa itse säästää hyppykerrat kunnon treenamiseen? Ei varmaan tarkottanu, että siinä ois jotain pahaa jos joku muu ei niin tee. Toisia kiinnostaa kunnon treenaaminen ja toiset haluaa välillä ottaa rennommin, kumpikin yhtä hyväksyttävää..

   Poista
  2. Voi leikkiä ja pitää hauskaa tietty, niin me usein tehdäänkin. Milestäni sitä leikkimistä ei vaan tarvi tehdä niillä esteillä :)

   Poista
 22. ootko ajatellu siirtyväsi kansalliselle tasolle milloinkaan? :)

  VastaaPoista
 23. Tää on aivan ihana blogi!! Mä oon seurannu tätä jo pitkän aikaa,ja rakastan tätä aivan täysillä :) mä ootan aina innolla et millon tulee uusia postauksia,ne pitää lukee heti :D

  VastaaPoista
 24. Lähettekö te Espanjaan toukokuussa? :) Kuka hoitaa hepat? :)

  VastaaPoista
 25. Nostanko laukan väärin? Mun oma poni ei nosta laukkaa muuten kuin silleen että ratsastaja laitta molemmat jalat taakse! Se myös pukittaa joka kerta siinä nostossa!

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.