Tuskainen ratsastus

torstai 24. huhtikuuta 2014


Moi! Pääsiäsloman vikoina päivinä tuli kuvattua Pinjan kanssa ihanan sään takia melko paljon. Nämä kuvat on otettu kouluvalmennuksen jälkeisenä päivänä, jolloin pitkähihaisellakin oli kuuma ratsastaa! Jatkuisipa tuollaset kelit.. Huomasin heti aamulla selän ja rinnan lihaskivuista, että nyt oli tullut pidettyä lapoja yhdessä eilispäivän kouluvalmennuksessa. Mulla enää nykyään on tosi harvoin lihakset noin jumissa ja kipeät ratsastuksen jälkeen. Pitäisi nyt vaan etsiä niitä jumppa ja venyttely juttuja netistä. Huomaan, että jauhan tästä varmaan joka postauksessa, mutta kun en vaan oo saanu aikaseksi. Vieläkään!
 En millään keksinyt kunnollista tehtävää tai teemaa ratsastukselle, joten päädyin ravissa vähän vain hölköttelemään.. Laukassa sentään ryhdistäydyin ja tein vastalaukkaa täyskaarron avulla. Pitäisi selailla vanhoja kouluvalmennuspostauksia ja etsiä sieltä kaikkia hyviä tehtäviä, kun meinaa nää omat ideat pikkuhiljaa loppua ja tulee tehtyä vähän liian yksipuolisesti vastalaukkaa, vaihtoja tai väistöjä. Mitähän muuta sitä voisi edes keksiä?

Ravissa sain Voiton ihan kivaksi. Se oli valmennuksen jäljiltä melko nöyrä ja kivasti avuilla. Jätin kannuksetkin talliin, kun olen sitä mieltä, että joka päivä ei kannuksilla kannata tai tarvitse mennä. Käytänkin kannuksia hypätessä ja muutama päivänä viikossa sileällä. Kannukset korvasin kuitenkin pitkällä raipalla, sillä jos pohje ei olisi ollutkaan läpi, en tykkää jäädä pyytämään pohkeella uudelleen ja uudelleen ilman mitään reaktiota. Raippa on kuitenkin siitä hyvä, ettei sillä voi vaikuttaa kun tarkoituksella. Kannuksilla tulee helmpommin kosketettua, vaikka haluaisikin antaa vain ihan vähän pohjetta.

Laukassa tulikin sitten ongelmia. Voitto oli todella vahva kädelle. Se ei varsinaisesti repinyt ohjia pois kädestäni, mutta painoi kuitenkin melko paljon. Mun voimattomat ja kipeät hartianseudun lihakset eivät jaksaneet pitää mua yhtään pystyssä ja tuntu oikeesti, että seuraavan kerran kun Voitto rykäsee makaan sen kaulalla. Heppa tietty huomasi asian itsekkin ja käytti tilaisuuden hyväkseen koittamalla parhaansa mukaan saada tehdä mitä halusi.  En jäänyt laukkaa kovin paljoo työstämään, koska turha treenata, jos ei voi tehdä hommia kun puoliteholla. Pinja huuteli mulle kameran takaa "ryhtiä, ryhtiä" minkä kerkesi ja sain tehtyä muutamat hyvän täyskaarron vastalaukassa. Pinja on kuvatessa neuvonut mua muutenkin melko paljon parina päivänä ja se on ollut oikeasti tosi hyödyllistä. Pinja kuitenkin tietää ja näkee valmennuksissa mikä mun istunnassa ja muissakin jutuissa on pielessä ja voi sitten helposti korjailla niitä. Maastakäsin kun meno näyttää usein vähän erille miltä selästä tuntuu.
 


                                                                

71 kommenttia

 1. miks votel ei voinu ridaa sillo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selviää sitten kun kerron siitä postauksesta, mutta ei ollut mitään vakavaa:)

   Poista
  2. Täh milloin ei voinut ridaa? Enkö huomannut jotakin postauksessa? :D

   Poista
  3. Facebook -seuraajat on aina askeleen edellä :D https://www.facebook.com/VoittoKotiin

   Poista
 2. Kiva lukea välillä tämmösiä ratsastuspostauksia, eikä aina valmennuspostauksia! :) Muuten tosi kivan olonen blogi, ja tykkään erityisesti tosta bannerista! ♥

  VastaaPoista
 3. Voisitko tehä 10 parasta kommenttia videon? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en ole ottanut kommentteja talteen, pitäisi alkaa ottamaan ja tehdä sitten tuollainen video. Tässä kuitenkin vanha samanlainen: http://www.lillivoitto.fi/2013/08/5-parasta-kommenttia.html

   Poista
 4. Oikun kiva postaus! Tosi hienoja kuvia! Minkä ikäisenä aloitte kiinnostua kuvaamisesta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm mä en yhtään muista! Varmaan joskus 4luokalla?

   Poista
 5. Tiesikkö nää et voitto kulkee aina hitysen kuolaimen alla? Kuolaimesta kyynerpäähän pitäisi olla suora linja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaan sen kyllä kuvista, mutta se ei ole kovin vakavaa kun siihen ei ole kukaan oikea valmentaja koskaan sanonut yhtään mitään, ainoastaan blogissa saa kuulla siitä :)

   Poista
 6. osallistusko kisamatakalla-cuppiin?

  VastaaPoista
 7. Sää osaat ratsastaa tosi hyvin:3:3

  VastaaPoista
 8. Ratsastatteko joka päivä ?

  VastaaPoista
 9. Kiva postaus, teetkö tilaus kuvia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai tulenko tilauksesta ottamaan kuvia vai mitä meinaat?

   Poista
  2. Niinkun että pyytäisin että ottaisit tietyn laisen kuvan ja sitten antaisit sen kuvan mulle vaikka postauksessa

   Poista
  3. Olen miettinyt saamaa, että voitko tilauksesta valokuvata, tietysti saat tietyn summan rahaa.

   Poista
  4. Siis voin tulla kuvaamaan mahdollisesti tähän Kuopion lähistöön, mutta muuten ei kyllä oikeen onnistu..

   Poista
 10. miks menit kouluvalkussa Lillillä? miks voitolla ei voinu ratsastaa?

  VastaaPoista
 11. Ihana postaus!Kannataa reenata vastalaukkoja tällätavalla:
  Nosta kulmasta oikea laukka ja jatka laukkaa puoliympyrään.Puoliympyrästä vaihdat suunnan ilman laukanvaihtoa,jatkat samalla laukalla puoliympyrän siihen päätyyn mistä tulit.Eli ns. kahdeksikko ilman laukanvaihtoa!:)Jos tuntuu liian helpolta lyhennä toisella ja pidennä toisella ympyrällä laukkaa!:)

  VastaaPoista
 12. Olisipa meilläkin noin lämmintä! Tietenkään ratsastuspäivinä ei saada lämpöa vaan menee melkein pakkasen puolelle... Toivottavasti kuitenkin huomenna on hyvä ilma!

  tavoitteenahuippuratsu.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on kyllä viime päivinä ollut ihanan lämmintä!

   Poista
 13. Kivoja kuvia:)! Ja itsellä välillä ilmenee sama ongelma, seuraavana päivänä onkin sitten lihaksia kipeenä ;)

  VastaaPoista
 14. Oulunsalon ratsastuskoulun sivuilta, yläpalkista Ratsastus löytyy venyttelyohjeita :)

  VastaaPoista
 15. Selailin sun vanhoja postauksia, onko teillä ollu kolme hevosta? Kuka on/oli Pena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ollut koskaan muita omia kun Lilli ja Voitto. Pena oli meillä vaan tossa kolmannella paikalla ns. vuokralla eli sen omistaja hoiti sen, mutta asui meidän tallissa.

   Poista
 16. Itellänikin hartiat ihan kipeet :D

  VastaaPoista
 17. Istut kuin olisit perunasäkki tiedän et pystyisit parempaa joten mikset keskity.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti en tuossa tilanteessa pystynyt parempaan ja tietysti aina istun parhaani mukaan, omia vinouksia ja vääriä asentoja kun ei vain aina itse huomaa.

   Poista
 18. Ainakun joku hevonen vetää päätä alas, niin mun opettaja vaan hokee, että pohkeita ja paljon! :D Toiminut ihan suht. hyvin :) Miten sä yleensä saat Voten lopettamaan pään vetämisen alas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Voitto siis onneksi vedä konkreettisesti päätä alas, se vaan on tosi vahva kädelle ja painaa pään kättä vasten. Silloinkin juuri pohkeet on paras apuväline, ei kannata jäädä vetämään vastaan :)

   Poista
 19. Ratsastustehtäväksi suosittelen kolmikaarista kiemuraa, kun siinä tulee asetusta, taivutusta ja suoristusta. Tehtävää voi myös vaikeuttaa vaikka sullutaivituksella, vastalaukalla tms. Eikä missään nimessä ole niin helppo kun miltä kuulostaa!

  VastaaPoista
 20. Teetkö sen voitto ja tiia vs lilli ja pinja?? :) ja meette tosi hienosti!

  VastaaPoista
 21. ihan huippu tehtävä on tehdä toiselle pitkälle sivulle 'todella' jyrkkä kiemuraura (ihan keski diagonaalille asti) ja toiselle pitkällesivulle normaali loivakiemuraura. Asetus aina suunnan mukaan ja kunnon taivutus ja heppa 'sisäpohkeen'ympäri hyvin. Laukat; käynnistä kiemurauralle ja nosto diagonaalila suoralla hevosella ulospäin voltille ja kun tulet takaisin diagonaalille niin heti käyntiin ja jatkat loivalle kiemurauralle ja jälleen laukkavoltti jyrkältä kiemuralta jne. Ja kannattaa laittaa tötteröt/puomit avuksi niin hahmottaa tiet paremmin :D toivottavasti ymmärsit idean, ilman piirrustusta vaikea selittää :D

  VastaaPoista
 22. Tosi kiva postaus! :)
  Tiesittekö jo kun Lilli tuli, että saatte joskus toisen hevosen? :)

  VastaaPoista
 23. Minkä merkkinen turveliivi sulla on :D onko se racesafe tai joku semmonen =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon aina luullut että sen sun turvaliivin merkki on rafescafe

   Poista
 24. kiva kuulla kun siskokin auttaa :) mulla ei ole muutakun veljiä jotka ei tajua tätä lajia niin joudun menee aina valmentajalle:D ja huomaa noista kuvista että on tullu jotain muutosta parempaan tossa sun ratsastuksessa:) ratsastat hyvin!

  VastaaPoista
 25. Pieni etukeno kun ratsastat, mutta muuten meet todella hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Empä itse huomannutkaan;) kiitos!

   Poista
  2. Vissiinkin jäänyt kaikki voimat sinne kouluvalmennukseen kun ei näissä kuvissa ole hartiat takana :) Siitä huolimatta voitto näyttää aika kivalta, ja sä ratsastat hyvin.

   Poista
 26. Mä en oikein osaa neuvoa "tehtäviä", koska itse niitä harvemmin tein, vaan treenasin perusjuttuja aina kuntoon ja yhä täydellisemmäksi ja täydellisemmäksi ihan vaan ympyrä-suorauratyöskentelyllä, välillä sitten aina avoja, sulkuja, väistöjä, vastalaukkaa ja keskiaskellajeja. Mun hevonen tosin ei ollut jo valmiiksi taitava, vaan koulutin sitä samalla kun treenattiin. Tarkkuutta (vaikka jotain kouluratoja), suoristuksia, kokoomista, muodon säätelyä, perus ratsastusradan teitä, siirtymisiä.. sitä meidän treenit useimmiten oli. (:

  Jos hevonen painaa kädelle, niin itse en lopeta työstämistä, vaan pyrin pääsemään siitä eroon. Ratkaisu on useesti tapauskohtainen (ja jos ratkaisu ei luonnostaan tuu mieleen niin sit vaan kokeillaan mikä auttais), mutta yleensä hyvä on lähtee siitä, että tsekkaa oman istunnan varmasti hyväksi, sit jättäisin edestä pieneksi hetkeksi tuen pois ja ratsastaisin eteen. Sit ottaisin hiljalleen taas tuen takaisin, mutta varoisin etten antaisi tilaa roikkua kädellä ollenkaan, vaan puuttuisin asiaan heti taas saman kaavan kautta. Yleensä jos hevonen painaa kädelle, takapää jää työskentelemään vähän puoliteholla, joten sen korjaamisen pitäis helpottaa tilannetta. Mutta kuten sanoin, tää on tilannekohtaista ja syitä voi olla vaikka satoja, joten aina sama kaava ei auta. Musta tärkeetä oman kehittymisen kannalta on saada reaktiot automaattisiksi - eli siis työstää ja työstää ja työstää niin kauan, että muutoksia tapahtuu, niin sitten oma reagointikin hiljalleen automatisoituu. Mut tää on kouluratsastajan mielipide (:

  Ihan mielenkiinnosta kysyisin, että kauanko sä yleensä ratsastat kerralla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan nuokin tehtäviä mun mielestä:) Ja tosta ohjalle painamisesta; normaalisti en tietenkään olisi lopettanut ns. hevosen voittoon, mutta mulla ei oikeesti ollu mitään mahiksia kipeillä ja voimattomilla lihaksilla tehdä mitään. Ajattelin, että parempi tällä kertaa jättää tähän kun en mä yhtäkkiä voi saada mun asentoa korjattua ja voimaa ykäkroppaan.

   Ratsastan 30-60min yleensä päivästä riippuen.

   Poista
  2. Aivan, toi taas on eri tilanne, kun ei itsellä oo voimia jatkaa työstämistä. Sillon sitä usein pääsee vaan tappelemaan hevosen kanssa, joten on kyllä viisautta jättää kesken silloin kun ei itse tunnu jaksavan (:
   t. sama ano

   Poista
 27. Olen jo kauan seuraiilut blogiasi ja olemme nyt itsekkin alkamassa rakentaa 3 hevosen tallia omaan pihaan. :D Mietimme olisiko se teidän mielestä matkimista jos rakentaisimme samantyyppissen tallin kuin teillä ja aloittaisimme bloggaamisen?

  VastaaPoista
 28. Tee vaikka laukanvaihtoja, etu/takaosakäännöksiä, ympyrän koon muuttelua tai vaikka peruutuksia? Tuossa muutama idea :)

  VastaaPoista
 29. Olen kiinnostunut todella paljon ratsastusta tukevasta oheisharjoittelusta, ja sitä on jo tultu tutkittuakin jonkin verran. Tuohon oheisharjoitteluun kuuluukin juuri olennaisesti nuo jumpat ja venyttelyt. Hyviä ja yksinkertaisia harjoitteluohjeita löytyy esim. www.ratsastajankunto.fi ja sieltä osio kunto-ohjelmat. Siellä tieto on esitelty hyvinkin tiiviisti ja tärkeät asiat on koottu yhteen. Ratsastusta ennen ja jälkeen tehtävät verryttelyt on oikeasti tosi tärkeitä varsinkin silloin, jos on lihaskireyttä. Verryttelyohjeita löytyy myös jonkun verran www.ratsastus.fi/ratsastajanverryttely. Jos aihe kiinostaa, niin todella hyvä on esim. Kari Silvolan kirja "Harmoninen ratsukko - harjoittelemalla tasapainoon". Krjasta löytyy paljon hyviä oheisharjoitteita ja tärkeää tietoa. :-) Toivottavasti näistä olisi sulle apua, itse olen ainakin saanut paljon todella tärkeää apua ja kokenut hyödylliseksi! :-)

  VastaaPoista
 30. Sun blogi on niin paras Tiia! :)

  VastaaPoista
 31. Meneepä sulla ja voitolla hyvin!(: Ootteko menossa alue-kisoihin nyt viikonloppuna en nyt muista missä ne oli mut kuitenki? :D

  VastaaPoista
 32. Mulla olisi postaustoive! Eli otat netistä jonkun kouluradan vaikka heB ja ratsastat sen ja Pinja vaikka videoi :) Miltäs kuulostais?

  VastaaPoista
 33. Kannattaa käväistä fysioterapiassa, josta saisit venyttelyliikkeitä. Ite en omista kunnon vatsalihaksia ja oon tottunu istumaan lysyssä, mutta fysioterapeutti autto venyttelyssä :) !

  VastaaPoista
 34. Huomasin, että jalka-asentosi on ihailtavan hyvä, mutta ryhtisi ei ole kovin suora. Tähänkin on kyllä olemassa hyviä jumppaohjeita, itsekin niiden avulla ryhtiä parantanut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu :) Jos olet aikaisempi postauksia tai tätä lukenut tiedostan virheen ja koitan sitä parhaani mukaan korjata. Tuollaiset istuntavirheet, missä lihakseni kipeytyy nopeasti, kun en niitä näköjään muuten käytä, ovat todella vaikeita korjata. Kummallinen juttu on myös se, että istun valmentajan mukaan paljon paremmin, suorassa Lillin selässä.

   Poista
 35. Voitto on niin ihana<3<3<3 Sulla on muuten tosi kiva blogi!

  VastaaPoista
 36. Niin olisiko matkimista rakentaa samantyyppinen talli kuin teillä?

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.