Jalkojen hoidon tärkeys (päivittetty versio)

maanantai 22. kesäkuuta 2015

Olen kirjoittanut aikaisemminkin teille Voiton jalkojen hoidosta, postauksesta on kuitenkin aikaa jo pari vuotta. Muutamat käytännöt ovat muuttuneet, jonka lisäksi olemme kokeilleet myös muita kylmäystapoja, joten kirjoitan teille nyt tästä tärkeästä aiheesta uudestaan.

Avaan alkuun vähän meidän taustoja ja sitä, miten olemme vähän kantapään kautta oppineet kuinka tärkeää jalkojen hoitaminen on. Meille ei oltu koskaan varsinaisesti opetettu jalkojen hoitoa, joskus tallilla joku laittoi linimenttiä hyppäämiseen jälkeen, mutta siihen se sitten jäikin. Oltiinkin Lillin kanssa aluksi ihan hakoteillä. Se kyllä söi entisten omistajien suosituksesta nivelainetta ja linimenttiäkin laitettiin aina hyppäämisen jälkeen, mutta kyllä sitä miettii nyt, olisiko isoimmilta ongelmilta vältytty, jos jalkoja olisi hoidettu niin hyvin kuin nyt? Tuskin, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Koko postaus perustuu eläinlääkäreiden meille kertomiin faktoihin sekä valmentajilta opittuihin tapoihin, en siis väitä olevani ehdottomasti oikeassa, mutta tämä on yksi asia josta uskallan vähän jopa opastaa muita täällä blogin puolella. En nimittäin monesta muusta asiasta mielellään kirjoittele tällaisia "opetuspostauksia", koska en ole mikään opettaja eikä blogini mikään oppikirja.

Voitto heräilemässä leikkauksesta ja irtopala

Voitolta leikattiin vuonna 2011 irtopala takasesta. Irtopala todettiin kesällä, mutta leikkaus suoritettiin eläinlääkäreiden suosituksesta vasta talvella. Ennen leikkausta saimme ohjeeksi kylmätä jalkaa paljon, niin paljon kun vain jaksaisimme. Sillon ohjeeksi tuli, että kylmätä ei voi koskaan liikaa ja tämä onkin ollut meidän nyrkkisääntömme siitä asti. Moni kuvittelee, että jos kylmää "turhaan" niin jalka turtuu siihen. Hevosen jalan rakenne on kuitenkin ihan erilainen kun ihmisen, eikä sitä voi verrata meidän omiin tuntemuksiin.

Voitto toipui hyvin leikkauksesta ja palautui täysin normaaliin käyttöön entistä ehompana. Saimme silloin ohjeeksi hoitaa jalkaa puolen vuoden välein piikittämällä, mutta viime tarkastuksessa eläinlääkäri suositteli pidempää väliä, sillä tilanne oli niin hyvä. Nyt eletäänkin pienessä jännityksessä, sillä syksyllä matkataan vuoden tauon jälkeen klinikalle tarkastukseen. Olisi ihan huippua, jos Voitto pysyisi siihen asti hyvänä ja voitaisikin siirtyä vähän pidempään piikitysväliin. Se kertoisi sen, että ei olla menty ainakaan huonompaan suuntaan.

KYLMÄYS ON ENNENKAIKKEA VAMMOJEN ENNALTAEHKÄISYÄ, siitä on eniten hyötyä, kun sen tekee ennen varsinaisen vamman syntymistä!

Mitä hyötyä on kylmäämisestä?
- "Tärähdysten aiheuttamat mikrovauriot jaloissa lämmittävät ja saavat aikaan tulehdusreaktion, joka saa aikaan mikrovaurioita kudoksissa.Kylmäys sulkee mikroverisuonia, mikä estää veren ja tulehdusväliaineiden tulon kudoksiin. Kylmäyksen jälkeen verenkierto palaa normaaliksi, ja tällöin kuona-aineet pääsevät kulkemaan pois vaurioalueelta." -Niko Nurmi / Hevosen jalkojen kylmäysjärjestelmä.

- "Kylmäys vaikuttaa hevosen käyttöikään positiivisesti pitkällä aikavälillä. Jokainen kylmäyskerta estää rasitus vamman syntymistä ja vähentää sen ja tulehdusten kroonistumisen mahdollisuutta." -Niko Nurmi / Hevosen jalkojen kylmäysjärjestelmä.

- Kylmääminen on vammojen ennaltaehkäisyä. Hevosellasi ei siis tarvitse olla mitään vammaa, jotta sen jalkoja pitäisi hoitaa kylmäämällä.

Miten kylmätä?
Kylmäämiseen on muutamia tapoja, joista me valitsimme jään, koska sitä meille suositeltiin ja kehuttiin. Esittelen tässä muutkin tavat, jokaisella tavalla on varmasti oma kannattajakuntansa, mutta me olemme todenneet parhaaksi ja helpoimmaksi tavaksi jään.

Jää
Jäätä meille suositeltiin eniten ja sitä tunnutaan eniten käytettävänkin ainakin estepiireissä. Tähän on monia tapoja. Voi ostaa vedellä aktivoitavat kylmäsuojat, jos pakastinta ei löydy. Voi pakastaa jääpalapusseja, voi ostaa pakastettavat kylmäsuojat tai käyttää apteekin kylmäpakkauksia kuten me. Myös lumi ajaa tätä asiaa talvella. Parhaan lopputuloksen saa kastelemalla jalat ennen kylmien asettamista paikalleen.

Lyhyesti:
+ Kylmää tehokkaasti, mutta ei voi kylmätä liikaa, koska jää sulaa.
+ Helppo käyttää kaikkialla, jos kylmälaukku mukana.
+ Voi käyttää uudelleen ja uudelleen! 
- Vaikeaa, jos tallissa ei pakastinta.

Vesi
 Ihan liian usein näkee näitä "jalkojen kylmääjiä", jotka letkuttaa hevosensa jalkaa pari minuuttia vedellä ja kuvittelee sen auttavan. Vedellä kylmäys on varmasti aivan yhtä tehokasta kun jää tai savikin, mutta siihen tarvitsee kyllä kunnollisen letkusysteemin, joka kylmää jokaista jalkaa saman aikaisesti joka puolelta. Kätevä tapa varmasti tallilla, jossa on useampi pesuboksi ja hevosille jotka seisovat nätisti näissä letkuissa!

Lyhyesti:
+ Kylmää hyvin, jos käytössä kunnollinen letkusysteemi
+ Yleensä kaikilla talleilla pesupaikka.
- Ilman kunnollista letkusysteemiä kestää todella pitkään kylmätä. 
- Kaikilla talleilla ei ole pesupaikkaa.
- Vaikeaa/lähes mahdotonta kisapaikoilla, koska yleensä ei ole montaa pesupaikkaa.
- Vettä kuluu paljon.


Savet jaloissa.
Savi
Savia kokeilimme Lappeenrannan kisamatkalla, kun meillä ei ollut omaa pakastinta ja näin ollen jäät eivät pysyneet kylminä koko päivää. Saimme ohjeeksi ensin kastella jalat, sitten laittaa savea reilusti, jonka jälkeen kietoa vielä sanomalehteä ja pinteliä päälle. Kaapin perällä oleva savipurkki tulee käyttöön varmasti vielä kuumien päivien kisareissuilla, mutta jatkuvaan käyttöön ei vaikean poistamisen takia. Uskon kuitenkin saven oikeasti toimivan, kun niin moni ammattilainenkin sitä käyttää ja suosittelee.

Lyhyesti:
+ Voi käyttää ihan missä vain, ei tarvitse muuta kun purkin savea!
+ Ei tarvitse odottaa, hevosen voi laittaa vaikka laitumelle. 
+ Helppo kylmätä mistä kohdasta jalkaa vain, sillä savi levittyy jokaiseen kohtaan samalla tavalla.
- Ei voi käyttää uudelleen = kallista.
- Sotkevaa.
- Työlästä irrottaa myöhemmin.

Linimentit
Linimentit eivät varsinaisesti kylmää jalkoja, vaan vaikuttavat pelkästään jalan verenkiertoon. Siksi en itse pidä näitä kovin tehokkaina ja meillä ei kylmän sijasta enää linimenttiä käytettäkään. Linimentit voivat myös joillakin hevosilla saada aikaan ihovaurioita.

Lyhyesti:
+ Helppo tehdä missä vain, ei tarvitse kun pullon linimenttiä.
- Eivät kylmää kun ihan pintakerroksia.
- Joidenkin hevosten iho reagoi voimaikkaisiin aineisiin.

Mitä hyötyä on kylmäyksen jälkeen lämpöhoidosta?
- Lämmin vetristyttää kylmäyksessä hidastunutta aineenvaihduntaa.
- Kudosvenyvyyden lisääntyy ja lihasjännitykset aukeavat.
- Lämpö pistää nesteet liikkelle.
- Lievittää kipua.


Miten antaa lämpöhoitoa?
Meillä lämpöhoitoa annetaan paksuilla pintelipatjoilla tai Back on Trackin tallisuojilla, niistä voit lukea tarkemmin erillisestä postauksesta.

Paksut pintelipatjat kääritään fleecepinteleillä suhteellisen löysästi kiinni. Patjojen pitää olla ehdottomasti paksut, sillä niiden on tarkoitus lämmittää eikä tukea. Tästä ollaan saatu itse huutia aluevalmennuksissa, joten muistan aina toitottaa tätä kaikille. Etsimme patjoja pitkään, mutta nykyään niitä tuntui  öytyvän helposti netistä. Patjoja voikin etsiä esim. hakusanalla paksut pintelipatjat. Lilli tosiaan käyttää patjoja vieläkin, Voitolla saman asian ajavat BOT:it


BOT:in tallisuojia meillä on vain kaksi paria, joten Voitto saa ne joka toinen yö etusiin ja joka toinen yö takasiin. Miksi juuri yöksi? Yöllä hevosen seistessä paikallaan kertyy hevosen jalkoihin varsinkin raskaan treenin jälken nestettä, joka taas poistuu lämpöhoidon avulla, koska lämpö saa nesteet liikkumaan. 

Tästä päästäänkin aiheeseen, että yksi tärkeä nesteen poistaja on liike. Jos hevoset tarhaavat paljon ja näin ollen liikkuvat on niillä paljon kuivemmat jalat kuin karsinassa päivän seistyään. Hevoset on luotu liikkumaan, joten jalat voivat ihan oikeasti paremmin kun ne saavat tasaista ja rauhallista liikettä pitkin päivää. 

Voiton jalkojen hoitorutiini käytännössä:




Loppuun pitää muistuttaa, että pelkkä kylmä- ja lämpöhoito ei tietenkään takaa terveitä jalkoja. Jalkojen hoitoon liittyy koko hevosen yleinen hyvinvointi, liikutus, kengitys, ruokinta ja vaikka kuinka monta muuta juttua. Ja vaikka kaikki nämä olisivat kohdallaan voi silti tulla ongelmia, mutta ainakin niitä voi yrittää kaikin tavoin ennaltaehkäistä. Ennaltaehkäisy onkin avainsana jalkojen hoidossa.

Jalkoja kylmätään ja hoidetaan, pohjat valitaan huolella,kengitys katsotaan kuntoon ja klinikalla käydään ennen kun hevonen ontuu tai oireilee. Hevoset piilottelevat kipuaan yleensä viimeiseen saakka, joten kun selviä oireita alkaa näkyä, on ongelma yleensä jo paha. Me käydään ainakin kerran vuodessa klinikalla katsomassa onko kaikki kunnossa ja näin voidaan ehkäistä alkavia tai tulevia ongelmia.

Kuinka te hoidatte hevosten jalkoja?  
Millaisia plussia ja miinuksia te keksitte lisää noihin kylmäystapoihin?

73 kommenttia

  1. Meillä kylmätään muuten samoin kuin teillä, mutta kaikilla hevosilla on joka jalkaan BOT-tallisuojat. Kalliiksihan se tulee ostaa kaikille omat, mutta mitäpä sitä ei tekisi hevostensa eteen ;) Oli muutenkin hyvä postaus, täyttä asiaa!

    VastaaPoista
  2. Onko sulle / teille tullu koskaa semmosta fiilistä,että ei jaksais millään kylmäämään jalkoja treenien jälkeen? Ootteko koskaan jättänyt kylmäämättä jalkoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus on tavan treenin jälkeen ja sitten jätän kylmäämättä, mutta kyllä ihan aina hyppäämisen ja rankemman treenin jälkeen kylmään vaikka laiskottaisi.

      Poista
    2. teen itse samalla tavalla. tarviiko kesällä laittaa lämpimiä ja paljon noi back on trakit makso???????

      Poista
  3. Linimentin vaikutusta voi parantaa ensin kastelemalla jalat kylmällä vedellä ja sit linimentit. Itse teen näin, ja yleensä kylmään hetken vielä vedellä enkä pelkästään kastele. Muuta kylmäysmahdollisuutta ei oikein ole.

    VastaaPoista
  4. Meidän tallilla ei kylmätä hevosten jalkoja ollenkaan. Estetuntienkin jälkeen vain varusteet pois ja tarhaan. Sitten ihmetellään kun 24v.-ruuna, joka muuten käy vielä n.3-4 krt viikossa tunneilla, ontuu usein ja sillä on jalat turvoksissa... Itselläni ei ole omaa hevosta, mutta jos sellaisen joskus hankin, hoitaisin sen jalkoja varmasti aina liikutuksen jälkeen, kylmäämällä ja yön ajaksi laittaisin lämpimät jalkoihin.

    VastaaPoista
  5. Tuli opittua vähän kantapään kautta toi jalkojen hoitaminen vasta viimesyksynä kun ponilta sitten meni jalka:/ No nykyään kyllä kylmään ahkerasti joka käytön jälkeen ja tällä hetkellä käytössä on kylmäsavi, mutta kunhan se loppuu alan kanssa käyttämään jäitä:) Kesällä en kätä lämpösiä koska niitä olis tosia vaikeeta edes käyttää kun poni on ympäri vuorokauden laitumella, mutta talvella laitan lämpimät yöksi:)
    Mutta tää oli tosi kiva ja hyödyllinen postaus!

    VastaaPoista
  6. Ei heppaa, ei huolehdittavaa.

    Parempi kun vanhemmat omista lehmiä, ne ei tarvi paljonkaan, toisin kuin hepat. Rahan tuhlausta!!!
    Lehmistä tulee maitoa josta sa rahaa. Hepoilla ei paljoa voittoa tee. Vihaan heppojen omistajia, jotka on tyhmiä (sä et oo, koska...)!!

    VastaaPoista
  7. ratsastuskoulussa missä käyn, niin hevosten jalkoja ei kylmätä/hoideta mitenkään. Jos ontuu ni vähän lepoa ja sitten taas töihin XD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se.. Mutta mun ratsastuskoulussa kylmätään.

      Poista
    2. Uskallan väittää, että lähes jokainen ratsastuskoulu kyllä kylmää ontuvan hevosen jalan jos kokee siitä apua olevan. Ei ehkä silloin kun asiakkaat ovat paikalla, mutta työtä he tekevät muutenkin. :)

      Poista
    3. Meillä kylmätään vasta sitten kun jalat on jo rikki XD

      Poista
  8. Myös meressä seisottaminen ja talvella lumihangessa ovat kylmäyskeinoja, jos hevonen seisoo suht nätisti paikallaan ja sellainen mahdollisuus vain on. Itse käytän kylmäsavea ponillani ja on toiminut hyvin. Suurin osa savesta irtoaa kuivuttuaan jaloista jo tarhassa,tarhassa ja loput lähtee harjaamalla hyvin pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, mekin joskus kylmäillään lumella. Siellä vaan ei jaksaisi seisoa sitä 15minuuttia..:D

      Poista
  9. hyvä postaus ja on kyllä tärkeä asia hevosen jalkojen kunto

    VastaaPoista
  10. Kiitos, oli valaiseva postaus :) Omaa heppaa ei ole, mutta uutta tietoa tuli paljon, joten jos joskus oman ostaisin, kylmäisin tämän postauksen perusteella ehdottomasti! :)

    VastaaPoista
  11. Tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus, tuo saven käyttö tuli uutena tietona (: Siitä olen toki kuullut, mutten ole koskaan ollut varma, miten sitä käytetään. Kylmääminen on kyllä tärkeä osa jalkojen hoitoa ja vaurioiden ennaltaehkäisyä. Omaa hevosta ei vielä ole, mutta tulevaisuudessa aion kyllä satsata kunnolla jalkojen hoitoon!

    VastaaPoista
  12. Meillä on tuo letkusysteteemi ja linimentit. Lämpimät on pintelit ja patjat. :)

    VastaaPoista
  13. Laitatko sä aina Voitolle kylmäyksen jälkeen lämpimät? Anteeksi, jos tuli turha kommentti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En laita aina, talvella useammin kun kesällä :)

      Poista
  14. Ei kylmätä hevosten jalkoja. Tässä keväällä kylmäsin ponin jalkoja aika ahkerasti, koska sillä oli jalat turvoksissa, mutta työlästä se oli, kun ei omista kylmäsuojia. Poni 20-vee on ollut meillä kohta 4-vuotta eikä ikinä ole ollut mitään jalkavaivoja :)

    VastaaPoista
  15. jeee tällästä oonki jo odottanu! Käyn ratsastamassa tallilla jossa hevosten jalkoja ei kylmätä koskaan eikä hoideta millään muullakaan tavalla, niin hyvä että ees tätä kautta oppii hevosten jalkojen hoidosta tulevaisuutta varten! :D

    VastaaPoista
  16. Voisitko selventää vielä, että millaisten treenien jälkeen kylmäät, vai kylmäätkö aina? Ja mitkä kaikki kohdat jaloista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmään ihan aina hyppäyksen jälkeen. Muulloin vähän fiiliksen ja ajan mukaan, joskus on aikaa kylmäillä kevyenkin treenin jälkeen ja joskus sitten ei. Ja kylmään nuo kohdat mitä videolla näkyy :)

      Poista
  17. tosi hyvä ja tarpeelinen postaus!;)

    VastaaPoista
  18. tää oli hyvä ja tärkeä postaus, toivottaavasti herättäis ihmisiä vähän kylmäyksen tärkeydestä :) itse kylmään aina rankkojen treenien jälkeen 3-5 kertaa viikossa letkutussysteemillä + jäällä.

    Erittäin hyvä vinkki jos kyllästyttää pinteleiden kääriminen kylmien päälle, voi vanhat jännesuojat tai takajalansuojat laittaa tarroilla siihen kylmien päälle kiinni, käy paljon näppärämmin ja yhtä napakasti kylmäpussit siinä pysyy kuin pinteleilläkin :)

    VastaaPoista
  19. Itse olen kenttäratsastaja ja siinä jalkojen hoito on aivan ykkösjuttu! Yksipäiväisissä kisoissa koulun jälkeen en laita mitään, koska siinä se ei juurikaan rasitu ja rataesteet on melkein heti yleensä. Esteiden jälkeen laitan linimenttiä. Poni seisookin sitten aika kauan kopissa. Maaston jälkeen hevonen on työnsä tehnyt ja se hoidetaan KUNNOLLA! Eli heti varusteet pois ja kävelyä kauan. Sitten laitan kylmät koppiin ja kotona laitan savet. Seuraavana päivänä pesen savet pois viileällä vedellä ja juoksutan hevosen. Sen jälkeen laitan vielä linimenttiä. Anteeksi kun kerroin pitkästi ja kaikkee, mut teki mieli kirjoittaa kun oli niin mielenkiintoinen postaus. Harvemmin näitä näkee. Oli oikeasti tosi hyvä, kun monet (jopa joku kilparatsastaja) kylmää jalkoja ja käyttää BOTeja, muttei tarkkaan osaa sanoa miksi. Kuulee vain "no se auttaa palautumaan treenistä"

    VastaaPoista
  20. Tarviiko kylmäyksen jälkeen laittaa lämpöset vai riittääkkö pelkkä 30min jää kylmäys? Tallilla ei pakastinta, mutta kylmälaukku mahdollinen (?) / onko jalkojen kastelu ja liminentin laitto riittävä joka auttaisi samalla tavalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpöset ei ole pakolliset, mutta jos niitä käyttää on jalkojen hoito vielä tehokkaampaa. Kylmäykselläkin tosi pystyy jo ihan hyvin ennaltaehkäisemään jalkavaivoja, ja varsinki jos sun heppa ei oo öitä karsinassa niin lämpöset ei välttis ole edes tarpeelliset. Ja voin kokemuksesta sanoa, että linimentit ei auta oikeasti yhtään. Tai ainakaan muualle ku verenkiertoon. Sen vaikutus ei yllä jalan "sisälle" kunnolla, joten periaatteessa linimentin laitto on yhtä tyhjän kanssa. :D

      Poista
  21. Hei! Miten lemmikkiblogien portaaliin pääsee? Olisin todella halukas päästä sinne! Onko mahdollista? http://gerbillteam.blogspot.fi/?m=1

    VastaaPoista
  22. Ihan pienin vinkki ton saven poistamiseen kannattaa kuumalla/käden lämpöisellä vedellä suihkutella ja hangata käsillä , sillä lähtee savi parhaiten pois ! :)

    VastaaPoista
  23. Suomessa jalkojen kylmää isestä ollaan musta välillä vähän turhnkin hysteerisiä: terveitten nuorten hevosten jalkoja hyystätään jne. Ite oon töissä ulkomailla, missä siis ihan 160-tason hevosia. Kotona pikkuhyppyjen jälkeen jaloille ei usein tehdä mitään, mutta aina kisojen tai jos kotona jostain syystä hypätään enempi, laitetaan savet ja niitten annetaan olla yön yli. Savia ei harjata pois, vaan ne pestään, jolloin se ei ole kovin aikaavievää, vaivalloista tai sotkuista, sen kun vaan suihkutat paineella. Parempien hevosten jalkoja kylmätään joka päivä aina illalla jääpusseilla. Mutta täällä tosiaan rasituksen jälkeen jalkoihin laitetaan savet, ei jäätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjotit että parempien heppojen jalat kylmätään jääpusseilla mutta sen jälkeen sanoit että jalat kylmätään savella eikä jäällä. En oikein tajunnut että käytetäänkö niillä sittenki jääpusseja vai?

      Poista
  24. Hyvä postaus! Minulla on pari kysymystä lämpimistä.
    Onko siitä haittaa jos laittaa ilman kylmäystä pelkät lämpimät yöksi? Eli jos ei ole mahdollisuutta kylmätä ja laittaa valmiiksi lämpimiin jalkoihin heti rasituksen jälkeen lämpimät. Ja onko lämpimistä kesällä (kun on kuuma ilma) niin paljon hyötyä kuin talvella?
    Kiitos jo etukäteen vastauksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole, monethan käyttää pelkästään lämppäreitä öisin :) Mutta mä en laittais heti ratsastuksen jälkeen lämpösiä, jos en ole kylmännyt. Sitten vasta illalla.

      Poista
  25. Surullista miten moni ei oikeasti ymmärrä jalkojen hoidon ja kylmäyksen tärkeyttä... Onneksi meitä "turhaan kylmääjäkin" vielä löytyy, koska kuten sanoitkin tekstissä, kylmäys ei ole koskaan turhaa. Hevosen jalat voi kylmätä aina, jos ne eivät ole jo valmiiksi kylmät (esim pakkasella). Lisään vielä että tutkimusten mukaan vesi on kaikista paras kylmäysmenetelmä, mutta toki se on tuhlausta ja työlästä vaikka olisikin letkut. Ja vielä että vedellä aktivoitavat kylmäyssuojatkan ei ole jääsuojat, vaan niissä on ymmärtääkseni jotain kiteitä tms jotka sitten kylmenee vedestä, mutta niistä en ole kuullut juurikaan hyvää eikä ne ole yhtä tehokkaat kun vesi ja jääpatjat/suojat. Meillä on noi jääsuojat ahkerassa käytössä, ja on ollut hyvät, mutta jalka kannattaa kastella ennen niitä niin on tehokkaammat :)

    VastaaPoista
  26. Läheskään kaikilla talleilla ei ole pesupaikkaa, huvittavaa että luullaan niin :D
    Ja todella tärkeä asia lämmittämiseen; ei koskaan, kun kyseessä on niveltulehdus/-rikko!! Lämpö vain ruokkii tulehdusta, joten missään nimessä ei. Pelkkää kylmää ja liikuntaa. Siksi pihatto, naurettavaa seisottaa hevosta karsinassa ja pohtia miksi tulee nesteitä. No ei tule kun antaa liikkua sen verran mitä haluavat! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veit sanat suustani! Eli kylmää akuuttiin (vammat, sekä liikutuksen jälkeen) ja lämmintä krooniseen (nivelrikkoa voi kyllä lämmittää, muttei silloin kun tulehdus on päällä).
      Nivelvaivaisille (krooniset, esim nivelrikko) paljon paljon omatoimista liikuntaa (=pihatto), toki muillekkin yleensä parempi kuin karsinassa pönöttäminen.

      Ja jos haluaa ihan kunnolla pitää jaloista huolta, opetelkaa tunnistamaan millainen on sen oman hevosen kaviopulssi (vai onko sitä) jo ENNEN kuin kaviossa on joku vika! :)

      Poista
  27. Tärkeää asiaa! Kirpputorilta ostettiin kasa heppatavaroita ja mukana oli kylmäyssuojat. Tänään ekan kerran kokeiltiin niillä kylmätä ponin jalkoja. Oli tosi helppoa ja tehokasta! Lämmitystä ei laitettu, koska poni on laitumella ja saa yölläkin liikkua.

    VastaaPoista
  28. Meillä kun tullaan hiitiltä laitetään kylmät jalkoihin ja on noin 30 min ja sitten Back on trackit

    VastaaPoista
  29. Itse olen myös kantapään kautta oppinut kylmäyksen tärkeyden, tai siis sen tärkeyden painottamisen. Entinen hevoseni tuli jännevammaisena mulle ylläpidosta takaisin. Onneksi hevonen oli sen verran fiksu, että sen pystyi laittamaan seisomaan jalat melassisankkoihin, joten kylmäys onnistui sillä.

    Nykyisin ratsastan 14 vuotiaala, pitkän tuntsariuran tehneellä hevosella. Jalat hoidetaan aina ratsastuksen jälkeen, aivan kuten kaikilta muiltakin tallin hevoselta, eikä kenelläkään ole jalkojen kanssa ongelmia.

    VastaaPoista
  30. ponillani on kertynyt hieman nestettä jalkoin eikä se laske liikutuksen aikana. onko siis vakavaa jos jalkoihin kertyy nestettä? ( tämän postauksen jälkeen aion ruveta laittamaan yöksi lämpimiä, kiitos!!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole :) Varsinkin isommilla ja raskaammilla hevosille kertyy nestettä helposti. Tietty jossei se sula kylmäänällä eikä liikkumalla niin voi jotain olla vikanakin.

      Poista
  31. Meillä kylmäyksessä toimii takajalkoihin perus kylmäpakkaukset ja etujalkoihin Finntacin kylmäyssuojat sekä kylmäsavi, jota käytetään kaikkiin jalkoihin.. Joskus harvoin jos kylmäpakkaukset on unohtunut kotiin tai savea ei jostain syystä voi laittaa, niin käytetään ihan letkulla kylmäystä, mutta jokaisen liikutuksen jälkeen kylmätään jalat jollain tavalla. Mä oon ehdottomasti sitä mieltä, että vaikka hevosella ei mitään jalkavammaa olisikaan niin kannattaa kylmätä jalkoja!

    Mutta hyvä postaus ja asiaa koko postaus eikä mitään höpöhöpö- juttuja! :)

    VastaaPoista
  32. Todella hyvä, ja valaiseva postaus! 😊👌
    Paljon uutta tietoa, mitä varmasti monikaan ei tiennyt vielä. Todella asiallinen postaus, ja
    myös video oli plussaa. 😉

    VastaaPoista
  33. Ihan tälläinen pieni kysymys vain. Etkö laita koskaan kylmiä vuohiseen, kintereeseen ja etupolviin? Tietysti niihin on vähän hankalampi kääriä ja saada pysymään, mutta nekin kun ovat aika kovalla rasituksella.
    Ihan täysin mollaamatta ajattelin vain kysyä.
    Talvella toimii myöskin se, että ensin kastelee jalan ihan lämpimäräksi ja päästää syvään hankeen kävelemään. Karvat kun ovat märät niin eivät eristä enään ulkoa tulevaa kylmyyttä. Vielä helpompi toteuttaa jos on klipattu jalat! Itse käytän pelkästään "letkutus järjestelmää" kun on pesupaikka ja mahdollisuus siihen :) Sillä saa kintereestä ja etupolvista asti niin näppärästi! Niinhän sanontakin menee "vesi vanhin voitehista" mutta tietysti se on ongelma, että kaikilla talleilla ei ole pesupaikkaa. Kesällähän tietysti pystyy ulkonakin pitämään :)
    Hyvää kesää teille ja hepoille terveyttä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kintereitö kylmään, meillä ei tällä hetkellä ol tarpeeks kylmiä että saisin kylmättyä isommalta aluuelta. Pitää käydä ostamassa lisää :)

      Poista
  34. Saven kanssa kannattaa muistaa kastella se sanomalehti, näin savi pysyy kosteana pitempään ja näinollen myöskin kylmää kauemmin! :)

    VastaaPoista
  35. Saven viilentävä vaikutus pysyy yllä niin kauan kun sitä savea vain hevosen jaloissa on. Eli paras mahdollinen tilannehan olisi se, että antaisi saven kuivua kokonaan jaloista pois ja harjattaisiin jalat vasta sitten, kun sitä on pari onnetonta nöttöstä jäljellä. :) Tosin suojia käyttävälle tuo ei sovi, kun jämäsavet hankaa jalkoja. :)

    VastaaPoista
  36. Tarkotit varmaan että BOTteja on kahdet eikä kaksi paria? Koska sillonhan niitä olisi neljä ja riittäisi kaikkiin jalkoihin.

    Omistan nuoren hevosen jolla vasta aloitetaan ratsastusta. Suositeletko jalkojen kylmäämistä myöhemmin kun ratsastetaan kunnolla (eikä vaan jotain 20min kuten nyt) niin aina treenin jälkeen, myös sileän, vai vaan esteteerin/kisojen jälkeen?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tarkotin tosiaan noin. Jos mulla olisi nuori hevonenniin kylmäisin aina hiukankin raskaampien päivien jälkeen :)

      Poista
  37. Mitä mieltä oot(tte), kannattaako shetlanninponin, jolla hypätään kerran viikossa max. 65 cm (ye) ja joskus toisen kerran kavaletteja jalkoja ruveta kylmäämään? :)
    Tietenkin sileälläkin suht. rankkoja treenejä muutaman kerran viikossa.

    VastaaPoista
  38. Ratsastustallissa missä käyn, kylmätään hevosten jalat aina estetuntien jälkeen jääpalapusseilla jonka päälle laitetaan pintelit että ne pysyy jalassa. Ja ratsastaja kylmää aina sen hevosen jalat kellä on mennyt niin itse ja musta se on ihan kiva niin oppii vähän sitäkin :) Käyn myös vuokraamassa hevosta ja sille laitetaan linimenttiä jalkoihin joka kerta ratsastuksen jälkeen :)

    VastaaPoista
  39. Vedellä kylmääminen on ilman kunnon järjestelmää ihan yhtä tyhjän kanssa. Jalka pitäisi kylmätä HETI rasituksen jälkeen, ei 15min päästä, vaan heti, joten kun olet kylmännyt letkulla ekaa jalkaa tarpeeksi ovat muut jo jäähtyneet ja näin ollen kylmäys melkolailla turhaa. Jos on järjestelmä, niin kaikki jalat viilenevät samaan aikaan. Vedellä saa myös lorutella todella kauan ennenkuin se kylmä oikeasti pääsee karvapeitteen läpi, kuvitelkaa esim vesisateessa seisovaa hevosta: kestää kauan, ennenkuin se kastuu iholta saakka.

    Linimentin käyttöä kannattaa myös miettiä, sillä se voi oikeasti todella salakavalasti polttaa hevoselta ihon rikki, etenkin jos sen päälle mennään käärimään pinteleitä. Jotkut käyttävät myös Arnicaa jalkoihin, mutta sekin on ihan yhtä tyhjän kanssa, sillä tosiasiassa Arnica on tarkoitettu lihasten hoitoon, joita hevosen jaloissa (kylmäystä vaativissa kohdissa) ei juuri ole.

    Mutta minun mielestäni totuus on se, että kevyen treenin jälkeen kylmääminen ei auta oikeastaan ketään. Kyllä, kylmäys ennalta ehkäisee vaurioita, mutta terve ratsuhevonen ei vaurioidu kevyestä treenistä pitkässäkään saatossa. Mutta mikäli jalat tuntuvat erityisen lämpimiltä, kaviopulssi nopealta tms, tällöin kylmäyksestä on jotain hyötyä. Jos haluaa helpottaa omaa toimintaa, kannattaa seurata oman hevosen jalkoja aktiivisesti, sekä kaviopulssia, jotta oppii tunnistamaan milloin kylmäys on aiheellista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja! Arnikasta sen verran, että meille ell kyllä neuvoi laittamaan jalkoihin sitä.

      Poista
  40. Meillä on käytössä Savi joka toimii kyllä 19v. Russillani. Ja nyt ponilla on takaset turvonneet kun potki kärryjä meidän sitä niihin totuttaessa joten olen aina parin päivän välein kylmännyt letkulla n. 10min ja siinä se. Ja tuo savi on kyllä inhaa ottaa pois mutta on vaan meillä tosi toimiva! :)

    VastaaPoista
  41. Toimisiköhän kylmägeeli, jos sitä aina laittaisi ratsastuksen jälkeen? Ite oon aina miettiny että miten voisin kylmätä oman hevosen jalkoja kun tallissa ei ole pesukarsinaa. Kiva jos vastaisit!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. varmaan yhtä huonosti kun linimentit :/

      Poista
    2. Okei:). Pitää sitten alkaa miettimään jotain tapaa millä saisi kunnolla kylmättyä. Kiitos kuitenkin että vastasit!

      Poista
  42. Meillä kylmätään esteiden jälkeen jalat letkutus-systeemillä 10-15min ja se jälkeen paksut fleecepintelit jalkaan. Kouluvalmennusten jälkeen laitetaan vain 2-teho linimenttiä. Tarkoitus olisi kylmäsuojat ostaa, mutta kun pakastin puuttuu tallilta niin hieman ongelmallista :/

    VastaaPoista
  43. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  44. minulla on ongelma:
    kuinka kylmään ponin jalat, kun meillä on vain laidun jonka vieressä järvi? (kylmäänkö ollenkaan?) meillä ei ole letkua, eikä se varmaan auttaisikaan, koska kesällä järvivesi ei ole tarpeeksi kylmää. onko jalkoja pakko kylmätä, ja jos jotenkin voisin niin miten? pinteleitä ja patjoja meiltä löytyy, mutta sitten se taas kun ei ole tallia, missä pitää kylmän/lämpimän aikaan, vaan pitäisi laittaa suoraan laitumelle.

    VastaaPoista
  45. paljonko savi maksaa, mistä sitä voisi ostaa?

    VastaaPoista
  46. Semmonen pisti silmään et kylmäyksen jälkeen ei pitäisi heti laittaa lämpösiä jalkaan, vaan odottaa n. 15 min.

    VastaaPoista
  47. Itsellä pisti silmään, että etkö kylmää ollenkaan kuin jänteet ja vuohisnivelet? Polvi- ja kinnernivel ovat isossa osassa rasituksessa ratsastaessa, samoin takapolvet..

    VastaaPoista
  48. Voiko vedellä aktivoitavia kylmäsuojia käyttää uudelleen ja uudelleen? Tosi hyvä postaus, lisää tällasia!

    VastaaPoista
  49. Voiko vedellä aktivoitavia kylmäsuojia käyttää uudelleen ja uudelleen? Tosi hyvä postaus, lisää tällasia!

    VastaaPoista
  50. Vedellä aktivoitavien kylmäsuojien ostoa harkitseva28. heinäkuuta 2017 klo 12.09

    Pystyykö vedellä aktivoitavia kylmäsuojia käyttämään uudestaan ja uudestaan? Kiitos jo valmiiksi jos vastaat. On muuten tosi hyvä postaus!!

    VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.