Sannan valmennus - Ratkaisuja ongelmiin

perjantai 26. kesäkuuta 2015

Viime viikon maanantaina Sanna tuli taas Kuopioon valmentamaan ja jälleen kerran lähdettiin kotiin monta uutta ajatusta rikkaampana. Sain oikeastaan meidän kaikkiin tämän hetkisiin isoihin ongelmiin vastauksen, vielä kun osaisin pistää nämä ohjeet toteutukseen käytännössäkin...

Kuulumisten vaihdon jälkeen aloitettiin puomeilla ja kavaleteilla. Kun kerroin miten meillä on nyt mennyt ja kuinka Voitto on lopettanut pahimman kieltelyn totesi Sanna siihen, että "no vihdoinkin" :D Alla olevalla videolla ei näy ihan ensimmäinen tehtävä, jossa tultiin kavaleteilta kaartaen puomille. Tehtiin siirtyminen raviin ja ravattiin ympyrä, jonka jälkeen sitten taas laukkaa seuraavalle kavaletille. Tämä sujui ihan ok. Voitto ei ollut oikein avulla ja tuntui etten saanut siihen otetta, lisäksi sain kuulla jälleen heti siitä ulko-ohjasta.. Ihan hävettää, kun en ole saanut tehtyä asialle mitään, vaikka aina yksikseni ratsastaessa koitankin muistaa "vähemmän sisäohjaa, enemmän ulkoapuja."

Tämän jälkeen suorituksen näkyvätkin videolla. Tehtiin pari kertaa puomit vielä laukassa ilman ravia, jonka jälkeen tultiinkin kavaleteilta okserille, tehden välissä pieni voltti. Sanna sanoi ensimmäisen voltin jälkeen, että toinen takapolvi muljuu vähän hassusti. Pitää muistaa mainita tämä sitten vuositarkastuksessa, koska suurempaa hätää ei ole, olisi Sanna muuten passittanut suoraan klinikalle.


Seuraavana tultiin kavaleteilta suoraan okserille viidellä laukalla. Tässä sain hyvät (ja helposti toteutettavat) vinkit puomien tippumisen estämiseksi. Meillä on viime aikoina tullut enemmän puomeja, kun Voitto hyppää nykyään hiukan huonommastakin paikasta. Mä en ole ihan oikeasti koskaan tajunnut, että mun pitäisi itse hypyssä tehdä jotain. Tietysti ennen estettä pitää ratsastaa ja heti sen jälkeen, mutta olen antanut tähän asti Voiton vain hypätä ihan rauhassa. Jos tullaan kuitenkin lähelle, pitää auttaa pohkeilla. Ja sitten kun tullaan vähän kaukaa pitää tuen suuhun olla parempi. Nämä reaktiot kun saisi vielä toteutettua tiukan paikan tullen niin hyvä olisi, sinänsä vaikea juttuhan tämä ei ole korjata.

Seuraavaksi tultiin samaa tehtävää neljällä laukalla. Neljä oli meille vähän pitkä ja tässä tulikin sitten se vinkki puomien kannattimilla pitämiseen, jos tullaan vähän kauaksi. Sain joka kerta neljä laukkaa, kun Sanna seisoi esteiden vieressä. Sitten kun rata alkoikin samalla tehtävällä ja tulin liian pientä laukkaa sisään, ei Voitto sujunutkaan kuten silloin kun okserin vieressä seisoi porukkaa. Mutta siis mun oma vikahan se oli, tulin ihan liian pienesti sisään, mutta kuvittelin, että saisin sujuttua sen kuten aikaisemmillakin kerroilla.

Uusi lähestyminen ja kunnollinen laukka, eikä mitään ongelmaa. Seuraavaksi rata jatkui kolmoissarjalla. Täytyy tunnustaa, että en pahemmin kolmoissarjoista pidä, sillä ne ei ole aina ihan putkeen menneet...  Nyt kaikki sujui kuitenkin yllättävän helposti, ehkä pitää vaan unohtaa aikaisemmat epäonnistumiset ;)

 Kolmoissarjalta jatkettiin uudelle aurinkoporille, jota Voitto hieman katsoi. Siitä sitten kuusi laukkaa okserille, sain vähän sujua, kun tultiin linjalle niin pienesti. Sitten melko tiukasta kaarteesta sarja ja siltä kaartaen aurinkoportille takaisin, tämä sujui hyvin. Kolmoissarja toisestakin suunnasta onnistui ja nyt neljä laukkaa kavaleteilta okserille oli nyt jopa hiukan ahdas. Rata loppui kaarevaan siniseltä okserilta vesimatolle. Vesimatolle lähdin vähän syöksymään, jonka lisäksi en suoristanut kunnolla.


Tässä tulikin ilmi oikeastaan melkein kaikkiin tämän hetkisiin kieltoihin syy. Vasemmassa kierroksessa, en saa suoristettua hevosta eikä se näin ollen laukkaa aktiivisesti. Ja sitten kun saankin Voiton suoristettua ja otan sen ulko-ohjan käteen, niin Voiton laukka hyytyy. Tätä olenkin nyt harjoitellut esteillä sekä kavaleteilla kotona, ja kyllä muuten huomasi eron puolten välillä! Siitä sitten erillisessä postauksessa lisää. Muuten Sanna kyllä kehuikin meidän rataa. "Vähän enemmän yrittämisen makua ja tekemisen meininkiä."

Toinen rata alkoi vesimatolla, josta kaarrettiin siniselle okserille. Paikat osuivat kivasti kohdalleen koko loppuradan, vaikkakin kavaleteilta okserille oltiin hiukan pohjassa ja viimeiselle linjalle otin yhden liikaa. Sanna sanoikin, että väli on normaali, mutta kun hevonen hyppää aika paljon oikeelle pitenee reitti. Toiseen suuntaan väli oli lyhyt kuusi ja tämän oikealle hyppäämisen takia väli oli sitten pitkä. Uusintayrityksellä homma sitten onnistuikin kuten piti.

Pari tärkeää asiaa jäi valmennuksesta erityisesti mieleen:
- Kaarteisiin hyytyvällä hevosella ei siirtymisiä kaarteessa. Tämä siis koskee tehtävän lopettamista.
- Ulkoavut, ulkoavut, ulkoavut ja vielä kerran ulkoavut. EI sisäohjaa.
- Vasempaan kierrokseen extra tarkka suoristaminen ja suoristaessa laukan pitää säilyä ennallaan, eikä hiipua!
- Ponnistuspaikka lähellä, pohkeet auttaa -> ei tule puomeja niin helposti.
- Ponnistuspaikka kaukaa, tuki suuhun -> ei tule puomeja niin helposti

65 kommenttia

 1. Kun teitte niitä hevos namei nii laitoitteko te siis sinne pellavan siemeniä? vai mitä ne on kun niistä tuli tommoista kun turvotitte? Ja kiva postaus ja hyppäät hyvin :)

  VastaaPoista
 2. Mun valmentaja näköjään oli samassa ryhmässä kuin sä! :D

  VastaaPoista
 3. Heippa Tiia! Hyvältä näyttää teijän meno!
  Nyt aion kyllä huomauttaa siitä jalan muljahtelu jutusta. Älä ota tätä kommenttia negatiivisena vaan opettavana! Jos hevosen jaloissa ilmenee pientä "vikaa" niin ei kannata sanoo vaan että vuositarkastuksessa sitten. Kannattaa käydä klinikalla tarkastuttamassa se jalka! Jos siinä jotain vakavampaa on niin kannattaa hoitaa se pois eikä myöhemmin jos ei enää voi tehdä mitään! Valmentajasi ehkä ajatteli sanoa siitä, että kävisit tarkastuttamassa sen jalan. Parempi asiat (jos onkin jotain vakavampaa) hoitaaa nyt eikä myöhemmin jjos ei ole enää mitään tehtävissä. Kuten olet tähän asti hoitanut Voiton jalkoja todella hyvin. oletan että olet sen verran järkevä että käyt nyt varmuuden vuoksi tarkastuttamassa Voiton jalat! Hyvää kesää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna kyllä sanoo suoraan jos pitää klinikalla käydä, juteltiin tästä Terhinkin kanssa :) Ja vuositarkastus nyt on muutenkin syksyllä, joten ei pakolla saisi edes aikaa meidän ell siihen mennessä.

   Poista
 4. Moi! Kuinka korkee Voitto on? :) ja voisitko tehdä postausta pelon voittamisesta/pelon helpottamisesta? Auttaisi varmaan minua paljon, sillä minulla on 170cm korkee puoliverinen, jolla hyppäsin hyvinkin rohkeasti , mutta sitten kun aloin joka hyppytunti (hyppäsin AINA valmentajan tunnilla) tippua, parhaimmillaan 3 kertaa tunnissa, en ole enää uskaltanut hypätä ja jopa puomit on pelottavia. Ennen hyppäsin n.60-75cm korkeita esteitä, mutta en enää uskalla. Hevosinnon ollut meillä kohta 5kk ja alku sujui hyvin mutta hyppypelon alkaessa en ole enää uskaltanuthypätä ja tuntuu tylsältä mennä aina vaan koulua...

  Kiitos paljon ja tsemppiä teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, mulla OLI vähän samanlainen ongelma, toisaalta ei noin pitkälle mennyt. Tipuin estetunnilla ja sen jälkee en enää uskaltanut myödätä esteiden päällä.. Onneksi sain luotettavia ratsuja alle ja ongelma korjaantui aika nopeasti.

   Poista
  2. Voitto on noin 165cm. Mä en juuri koskaan ole pelännyt noin pahasti, joten en osaa oikein auttaa. Auttaisiko valmentajan vaihto, sillä kyllä valmentajan pitäisi helpottaa tehtäviä tai jollakin muulla tapaa auttaa, jos tipahtelet joka tunti jopa kolme kertaa :)?

   Poista
 5. Silloin, kun laitoit tämän ulkoasun, sanoit sen olevan väliaikainen. Milloin sit vaihdat tämän väliaikaisen?:D

  VastaaPoista
 6. ei nyt liity postaukseen mutta mitä kokoa se sinun spooksin tummansininen takki on? kiva jos vastaisit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siis se toppatakki :)

   Poista
  2. Olisikohan S, se on tuolla kaapin perällä niin en voi tarkista :/

   Poista
 7. Sä ja Voitto meette hyvin esteitä:)

  VastaaPoista
 8. Sä oot tosi hyvä ratsastaja!:) Ja muakin kiinnostaa kuinka korkeita Voitto ja Lilli on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, kun vastaan Tiian puolesta, mutta lukekaa hevosen oma sivu, tässä tapauksessa Voiton sivu. Siellä lukee selkein suomenkielen kirjaimin Voiton säkäkorkeus, joka on n. 165cm. Pinjan blogissa on "Esittely" sivulla Lillin sukupostiin linkki, jossa lukee Lillin arvioitu säkäkorkeus, joka on n. 146cm. (:

   Poista
 9. Kun sanna sanoi kun voitto kielsi et miks noin tapahtu niin mitä vastasit? Kiva podtaus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasin niinku postauksessakin sanoin, että laukkasin liian hitaasti.

   Poista
 10. Toiseks viimenen rata jossa tuli kieltoja, rupesit taas tuuppaamaan ja ajamaan kohti estettä! Viimesessä radassa sulla oli hyvä laukka ja odotit estettä hiljaa! Heti näytti ja olikin paljon sujuvampaa menoa! Muistat ettet ite vaan tee liikaa ennen estettä. Hyvä laukka ja tasanen tuntuma ja rytmi niin hyvä tulee

  VastaaPoista
 11. Tää on varmasti typerä kysymys monen mielestä ja siihen on varmasti joku itsestäänselvä vastaus. Eli miksi ne ulkoavut on niin tärkeitä, että aina siitä sanotaan? Mullekkin siitä ulko-ohjasta välillä ratsastustunnilla sanotaan, ja muistaisin sitä varmaan käyttääkkin jos ymmärtäisi sen tarkoituksen :D enkä ole älynnyt sitä opettajalta kysyä.

  Saa vastata muutkin kuin Tiia jotka asiasta tietää, ja mielellään kuulenkin erilaisia mielipiteitä asiasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt periaatteessa vastaa tähän, mutta tiedän ainakin yhden hevosen joka on ns. ''pilattu'' sillä, että on otettu liikaa sisäohjasta kiinni, ja kiskottu siitä ympyrälle. Hevonen on taipuvainen lähteä käsistä ja siksi yleisin reaktio ratsastuskoululaisilla on vetästä siitä sisäohjasta se ympyrälle. Nykyään hevonen ei meinaa pysyä suorana, ei millään, vaan on kiinni koko ajan sisäohjassa. Harmi, että tällasta tapahtuu..

   Poista
  2. Jos vedät vain sisäohjasta, hevosen kaula todennäköisesti kääntyy ja tällöin kääntyminen itsessään ei ole sujuvaa. Ulkopohje pyytää hevosta väistämään sitä ja ulko-ohja pitää kaulaa riittävän suorassa. Sisäohjan tarkoitus on vain hieman johtaa käännyttävään suuntaan.

   Poista
  3. Viimeinen vastaus oli sellainen miten itsekkin olisin sanonut!

   Poista
 12. Hyvä että valmentaja pyytää teitä itse kertomaan kiellon syyn. Teidän meno näytti hyvältä, erityisesti verkassa! :)

  VastaaPoista
 13. Tosi kiva postaus ja mustakin olisi todella kiva se pelon voittamis postaus. :):)<33<33<33<33<33<33

  VastaaPoista
 14. Mitä sä oot tykänny tuosta sun kypärästä? oon itse miettinyt tuon hankkimista, niin olis kiva kuulla vähän sun kokemuksia ? :-)

  VastaaPoista
 15. Mullekkin opettaja aina sanoo että muista ulkoavut ei sisäohjaa!

  VastaaPoista
 16. Teijän meno näyttää tosi kivalle ja tasaselle!

  VastaaPoista
 17. Mua häiritsee kun käytät tuota sujua sanaa. Se ei mielestäni ole edes verbi ja kuulostaa vielä niin tyhmältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esteratsastuksessa yleensäkin puhutaan sujumisesta paljon. "Sujuva kuusi askelta" "anna hevosen sujua kaarteesta ulos" jne. Sujuminen on melkeinpä esteratsastuksen "lajisanastoa" aivan kuten "kieltää" tai substantiivi "pitkä vesi" ym. Jos olisit käynyt kansallisten tai jopa kansainvälisten luokkien radankävelyssä tai verkassa kuuntelemassa, tietäisit. Sujua-termiä käyttää noin suurinpiirtein kaikki.

   Poista
  2. Juurikin näin kuten anonyymi jo vastasi! Sujua -termiä tosiaan käyttävät niin valmentajat kun muutkin esteratsastajat :)

   Poista
  3. Nuo toisen anonyymin vertaussanat on kyllä ihan normisanoja :) en käy kansallisissa tai kansainvälisissä radankävelyissä ja mielestäni he voivat sitten käyttää omaa sanastoaan. Ajattelin vaan että tekstiä olisi helpompi lukea jos käyttäisit muita sanoja :)

   Poista
  4. Sujua-sana on kyllä verbi ja ihan normaali sana : D Kyllä mä käytän sitä ja myös siitä johdettua adjektiivia sujuva ihan arkikielessä :D

   Poista
 18. Olipa kiva tuo kavaletti-puomitehtävä! Täytyypä kokeilla kotosallakin. :) Hyvän näköinen on meno teillä, tsemppiä tulevaisuuteen!

  VastaaPoista
 19. Ootteko te/ sä tulossa farmari messuille, tänä vuonna? Koska jos oot niin nimmarii ja valokuva odotellaan! T. Tyttö joka on menossa sinne.

  VastaaPoista
 20. Nyt on ihan pakko mainita, että mun puhelimessa ei oo pitkään aikaan näkyny teijän videot! Ääni kyllä kuuluu mutta mitään ei näy ?! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ainakin näkyy ihan normaalisti :o onkohan jollain muulla tuota ongelmaa? Voi olla puhelimestakin joku vipa. Näkyykö sulla muiden videot?

   Poista
  2. Ompa kummallinen ongelma, en kyllä osaa auttaa :/

   Poista
  3. Mulla sama juttu, kun katson puhelimella videoita blogeista jne niin ääni kuuluu, mutta mustaa vaan näkyy, ja mulla ainakin alkaa näkymään, kun painan oikeasta ala-kulmasta sen koko näytölle, niin sitten näkyy :) Toivottavasti alkaa toimia!

   Poista
 21. Sanna on kyllä niin huipun olonen valmentaja, sanoo oikeasti suoraan asiat ja niinhän sen kuuluu mennäkin! Itseäni ainakin ärsyttää sellainen "hyvä, hyvä" kommentointi valmentajalta, vaikka ei olisi edes mennyt hyvin! Tosi hyviä tehtäviä oli teillä tunnilla, kiva kun jaksat laitella pitkät videot niin näistä voi muutkin oppia :) Tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista
 22. Teijen meno näyttää tosi kivalta ja siit se viel paranee :)
  Halusin kysyä että kuinka leveisiin suitsiin ne Ps of swedenin otsapannat sopii? Kun niit ois tosi kätevä sit vaihdella eri tilanteisiin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne sopii ihan normaaleihin tai ehkä hiukan leveämpiin, kun tavalliset :)

   Poista
 23. Millon tulee sileäntreeniä? :) Voitko tehdä jotain toivottuja postauksia(mitä on toivottu nyt uusimmissa postauksissa kommenteissa?) ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postauksia tulee kunhan jaksan kirjotella, myös niitö toivottuja :)

   Poista
 24. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 25. Moikka! Tämä kommentti ei nyt liity tähän postaukseen mutta.. Minun pitäisi ostaa hevoselleni uudet suitset (koska mustan satulan kanssa ei voi käyttää ruskeita suitsia!!:D) ja ajattelin tilata ne PS of Swedeniltä mutta tuo koko jäi arveluttaan, kun luin tämän postauksen: http://www.lillivoitto.fi/2014/05/uudet-ja-erikoiset-suitset.html
  Oman hevoseni riimut ja suitset on Full kokoa ja Cob on sopiva kaikista isoimmilla säädöillä. Osaatko yhtään sanoa olisiko Full myös PS of Swedenin suitsissa sopiva koko? Vai onko PS:n Full suitsilla paljon eroa ns normaaleihin Full koon suitsiin? Lisäksi vielä mietin, että onko Voiton PS:n otsapannat Full vai Cob kokoa?:D
  Ärsyttää kun ei voi aina olla varma mitä kokoa pitäisi tilata, jos tilaa jostain kauempaa ja merkki on ihan vieras!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitollq on ollu sekä full että cob kokoa, näistä köytössä olevista taitaa olla cob ja sitten siitä toisesta mallista full. Otsapannat on cob-kokoa :)

   Poista
 26. Hyvä, että sait vastauksia teidän ongelmiin. Nyt seuraavissa kisoissa ei tarvitse enää pohtia ongelmia vaan pääset hyppäämään radan puhtaasti ja hyvässä temmossa läpi. Pienet luokat menevät varmasti puhtaasti ja metrinen myös. Hyvä Tiia

  VastaaPoista
 27. Mua vähän häiritsee toi Voiton jatkuva laukan vaihtelu. Etkö aseta tarpeeksi sisällä vai heilahdatko satulassa sen verran että Voitto vaihtaa. Muutenkin kun vaihdat laukkaa kestää 2-4 askelta ennenkä se vaihtaa. Voin taata että radallakin helpottaa kun hevonen vaihtaa heti! Kannatta mennä kotona kolmikaarisella kavaletteja, niin että suorilla on aina kavaletti. Ja sitten voi tehdä pienemmä kolmikaarsien jolloin pitää mennä tiukemmin ja vaihto tulee vastaan vielä nopeammin! Muuten ratatempo on kodiksessa! Häiritsi vähän kavaleteilla kun pumppaat kauheesti ylävartalolla.

  VastaaPoista
 28. On kiva seurata, kun haluat oikeasti kehittyä ratsastajana ja Voiton kanssa ratsukkona :) ja kehityksen huomaa todella selkeästi- näin vajaa kaksi vuotta blogiasi seuranneena :)

  Ja sulla on Tiia todella laadukas blogi, jota jaksaa oikeasti lukea ja kuvat ovat aina upeita :) kiitos siis tästä blogista, johon selvästi panostetaan! :)

  VastaaPoista
 29. Miten saaton suositummat postaukset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä gadgeteista löytyy suosituimmat tekstit- gadget :)

   Poista
 30. Kiva kun jätit noi valmentajan kommentit kuulumaan :) Hienosti menee!

  VastaaPoista
 31. Seurusteletko vielä joonaksen kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moi. Mä kävin pariviikkoa sitten kuopiossa. Kysymyksiä. Kuinka vanha olet? Onko kivaa kun sulla on hevonen? Saako sulle lähettää postia lähi päivänä? Terveisin. Sini Sirviö kajaanista

   Poista
 32. Mikä on irtopala ja mistä se voi johtua/tulla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt samaa ja olisi kiva kuulla, jos sinulla on Tiia lisää tietoa siitä!

   Poista
  2. Google on tässä kaveri, löytyy varmasti parempaa tietoa kun multa!

   Poista
 33. tuletteko siihen tubettaja juttuun 1.8.2015 joka on ABC Pitkälahdessa??

  olis kiva jos tulisitte :)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.