Kun ongelmat ei katoa

keskiviikko 5. helmikuuta 2014
Eilen oli Sannan valmennus. Sieltä lähdettiin vähän sekavissa fiiliksissä. Tuli melko karua palautetta, joka tosin oli ainakin mun päässä muhinut jo jonkun aikaa. Ongelmana on se, ettei vanhoista ongelmista päästä eroon. Ne on ja pysyy, eikä ne ole juuri hävinneet tai vähentyneet viime aikoina. Sannakin sanoi, että uuden omaksuminen on aina  helppoa, mutta niistä vanhoista ja jo olevissa olevista virheistä on todella vakea päästä pois. Se vaati paljon treeniä ja voin hyvin myöntää, ettei viime aikoina olla paljoo esteillä treenattu, kun kotonakaan ei voi hypätä ainakaan toistaiseksi.

Ongelman ydin on siinä, etten osaa tehdä ratkaisua ponnistuspaikkasta ongelma tilanteissa. Heitän ohjat pois tai ajan kohti estettä, jätän kaiken homman Voitolle.Silloin kun näen paikan, teen oikean ratkaisun ja ratsastan kuulemma usein päättäväisesti paikan oikein, mutta kun tämä sama päättäväisyys ja ratkaisukyky pitäisi olla myös silloin kun mä en näe sitä paikkaa. Pitäisi tehdä edes joku ratkaisu, ei törkätä eikä jättää Voittoa yksin.

Se rata missä mokasin yhden paikan totaalisesti ei tullut valitettavasti videolle. Lähdin kaarteesta ajamaan Voittoa kohti estettä, tajusin jo ennen kieltoa mitä tuli tehtyä, mutten ehtinyt tehdä mitään. Sanna oli kuulemma koko ajan ajatellut, miten tällä kertaa meillä mene hyvin. Ajattelin itsekkin samoin ja loppuradasta mun hermojen pettäessä se sitten tapahtui. Kaikista ärsyttävintä tässä onkin se, että tuo vanha tapa tulee aina välillä ihan selkäytimestä ja teen sen yhtään asiaa ajattelematta. Sitten jo ennen kieltoa kaduttaa, kun tajuaa mitä tuli taas tehtyä. Voi olla vaikea kuvitella, miten luonnostaan jotkut reagtiot vain tulevat, mutta niin se vain on. Esteitä nostettiin toista rataa varten ja kiellettiin kahdesti kakkoselle, jonka jälkeen Sanna teki järkevän päätöksen ja laski esteet. Ongelma tulee parhaiten esille vähän jännemmissä tilanteissa. Sannan valkuissa ja kisoissa, kotitreeneissä ei tule enää yhtä paljoo mokailtua.

Mutta ongelma onkin nyt miten paljon meidän pitää treenata, että pääsen eroon tuosta pitkään vaivanneesta ongelmasta. Miten pystyn vaihtamaan sekunnissa luonnostaan tulleen tuuppaus reaktion järkevämpään ratsastukseen? Miten pystyn pitämään itseni kasassa ja tekemään ratkaisun myös vaikeissa tilanteissa? Siinäpä pohdittavaa tuleviin treeneihin ja nyt toivotaan, että pääsisin kotona menemään paljon kavaletteja ja pieniä esteitä sekä treenaamaan maneesilla sitten ihan ratoja.

Loppuun video, joka sisältää myös ne epäonnistumiset ja huonot pätkät. Videopostaus päivästä on tulossa myös. Linkki videoon.Olisi kiva kuulla, miten te olette päässeet pahoista virheistä ja ongelmista eroon etenkin esteillä, joita ei kuitenkaan voi treenata kun rajallisesti? Onko jollain ollut samaa ongelmaa kun minulla?

ps. Olen Voiton kanssa mukana Vereduksen kilpailussa, jossa voi äänestää suosikkiratsastajaa. Jos me ollaan sun lempparit niin äänestää voi täällä, painamalla Vote-nappia. Huomatkaahan se, että kilpailun idea on nimenomaan äänestää lemppari ratsastajaa ei hienointa kuvaa, siksi voin hyvällä omalla tunnolla vinkata teille tästä kilpailusta ja eihän me välttämättä olla se sun lemppariratsukko;) Käsittääkseni mukaan voi vielä itsekkin ilmottautua, joten eikun tietoja lähettämään!125 kommenttia

 1. Harmi et ei onnistunut, ens kerral sit!

  VastaaPoista
 2. Harmi, mutta kyllä se siitä! :)

  VastaaPoista
 3. Ens kerral sit paremmi :)Mut kiva postaus :)

  VastaaPoista
 4. Tähän lajiin kuuluu hyviä ja huonoja päiviä.. Mutta kyllä se siitä vielä! Ja kiva postaus!:)

  VastaaPoista
 5. Kiva postaus ja hieno kuva, Voitto hyppää hyvällä ilmavaralla! :D
  www.kaniponi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä!<3<3

   ww.ponygirlsdaydream.blogspot.fi

   Poista
 6. Mulla käy niin että kun ollaan tulossa estelle kaarteesta ja kuvittelen että "nyt ei tuu hyvä hyppy" ja sanon sen ääneen ja unohdan kokonaan ratsastaa ja sitten siitä tulee huono hyppy vaikka jos olisin keskittynyt ratsastamiseen niin siitä olisi ullut hyvä hyppy..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sama ongelma mullakin, ärsyttävää kun vika on oman päänsisällä lähinnä!

   Poista
 7. voi harmi! mulla on ollut samantyyppsiä ongelmia ja treenauksen kautta voittoon. Hevosen kanssa heitin kentälle aina puomeja ja kavaletteja. Yhtäkin puomia voi sisällyttää treeniin oikeen hyvin. Puomit ja kavaletit kun ei rasita hevosta yhtään sen enempää kuin normi ratsastus, niin niitä voi mennä ihan surutta:) Itse heitin puomin vain kentälle ja ratsastin ikäänkuin ''sokeena päin''. en jäänyt murehtimaan paikkaan, vaan luotin että kun on hyvä laukka, niin lähestymistä voi odottaa istuen alas ja hengittäen. toki joskus tulee lähelle ja joskus kauas, mutta tälläisellä puomi hieomisella voi virheitä tehdä ja muuttaa helposti tapaa miten puomille ratsastaa, sillä askeleen ei ole pakko sopia! Itseäni harjoittelen siten, että kun vaikka kävelen kadulla katukivetyksellä, otan jostain kiintopisteen ja ajattelen että se on este. Kuullostaa hieman lapselliselta, mutta usko pois, se harjaannuttaa omaa silmää ilman, että hevonen on alla. Kommentoi jos löydät neuvoistani apua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin ollut viikon juuri yksi puomi kentällä ja olen sitä lähes joka päivä pari kertaa mennyt :) Varsinkaan ne puomit ei tosiaan rasita yhtään sen enempää kun sileellä meno!

   Poista
  2. Joo mä kans teen sitä että sovitan mun omat askeleet joka kynnyksen yli ym. Ja mulla kans sellanen sama ongelma mikä tiialla, mutta ite oon nykyään ainakin vaan keskittynyt siihen että on tasainen rytmi ajoissa ennen estettä -> hevonen voi itse hahmottaa etäisyyden kun ei tule yllätyksiä hevoselle että yhtäkkiä pitäis pidentää tai lyhentää laukkaa, kyllä se hevonen osaa ponnistuspaikan itsekkin yleensä hahmottaa ellei ratsastaja itse häiritse hevosta stressaamalla liikaa paikasta :) ja mulla on kans auttanut se että ratsastan hevosen tosi lyhyeksi ja kuitenkin teräväksi, ajatellen liikettä enemmän ylös- kuin eteenpäin mutta tarkistan että rytmi säilyy varmasti -> näin saan hevosen takajalat alle esteiden välissä ja hyppyyn voimaa. toki sarjalla hevonen pitää päästää pidemmäksi, ja pienestä laukasta on helpompi kääntääkkin:) ja kannattaa miettiä lähestyessä sitä että pohje on suht edessä ja ylävartalo pystyssä-> istuinluut työntävät hevosta eteenpäin ja kiellon riski vähenee :)

   Poista
 8. Harmi että meni huonosti, seuraavalla kerralla paremmin :)
  Itselläni on myös välillä vanhoja huonoja tapoja esteillä, mutta en ole n. puoleen vuoteen hyppinyt ilman valvontaa. Itse huomasin kun menin isoja esteitä sähläsin tosi paljon esteiden välillä ja esteelle mentäessä, mutta sitten hokasimme mennä n. 50cm esteitä ja niillä aloin sitten uudelleen harjoittelemaan uusia hyviä tapoja :) Sen jälkeen on omakin heppa alkanut toimia! :)
  mun blogi:
  suomenhevostamma.blogspot.fi

  VastaaPoista
 9. Toivottavasti enskeralla menee paremmin,jos nyt meni huonosti! (:

  Ootteko te menossa tonne Tampereen hevosmessuille huhtikuussa? (:

  VastaaPoista
 10. Itelläni ihan mielettömän ärsyttävä ongelma että pari laukkaa ennen estettä alan "nyppimään" ponia sieltä suusta ja sit siinä käy niin että se hämmentyy ja alkaa säätää ja paikka ja vauhti kärsii. Eli oikeesti nypin sitä laukkaa niin paljo pois että se on hankalempi ponnistaa liian hiljaisesta vauhdista ja kun mulla no tommone kamikazeratsu, niin se reagoi tähän yleensä sitten hyppäämällä sieltä kilometrin päästä. Ja teen tätä varsinkin silloin kun jännitän, ja omaan pienen estekammon joten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin oli joskus tuollainen tapa, nyt onneks siitä jo lähes kokonaan päästy eroon, mutta se on sitten korvaantunut tolla ajamisella.. Tsemppiä sullekkin!

   Poista
  2. mulla on kans ollu melko paha tommonen nyppimis ongelma eikä paikkaa näkyny melkein koskaan.. mutta mulla autto hypätä pieniä ja no johonki 80-90cm asti esteitä niin että että aina ku näkee paikan nii hyppää tietenki ihan normisti ja oikein ajatuksen kans harjottelee että kun ei nää paikaa niin katsoo esteen yli ja on normaalisti! laukan tahdin laskeminen myös auttaa :) alottaa sen hyvissä ajoin niin ei ala ajamaan tai nyppimään. mutta toivottavasti löydät jonkin hyvän tavan päästä eroon tuosta ongelmasta! nuo ongelmat on tosi ärsyttäviä..

   Poista
 11. Mulla oli joskus toi sama - on muuten ärsyttävä tapa!! Mulla lähti pois onneks ihan parissa kuukaudessa : jos en nähnyt paikkaa niin ajattelin vain katse yli esteestä, pohkeet kiinni ja kädet rauhassa eikä tuuppimista :D Okei, huono neuvo, tsemppia kyllä se siitä !:)

  VastaaPoista
 12. Niin...Minkä ikäsenä sait Voiton? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin juuri alottamassa seiskaluokan, enmä tiedä minkä ikäsiä silloin ollaan:D!

   Poista
 13. Mulla on ollu nyt aika sama juttu. Tai kyse on siitä ettei silmää löydy esteelle ja sit tulee epävarmaks ja joko hevonen lähtee kaukaa tai sit ei ollenkaan. Ensi estevalmennukselle pitää työstää laukassa ja nyt ihan oikeesti ottaa itsensä niskasta kiinni!! Pitää keksii joku uus keino ajatella mut mulla on alkanu nyt toimimaan ainakin oksereilla se et kun lähestyn niin lasken laukka askeleet tyylii 1-4 niin se vähän auttaa siinä etäisyydestä. Harjotteluhan tekee mestarin, niin se vaan menee! :)

  VastaaPoista
 14. Mulla on ihan sama!
  Sit nii:DDD XDXDXD

  VastaaPoista
 15. Miks ihmeessä voitto pukittelee noi paljo :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän tamma teki tollasta samanlaista nimenomaan kaarteissa jos kannus osui liian paljon tai muuten vaan ei pystynyt olemaan kunnolla tasapainossa :)

   Poista
 16. mulla oli sellainen ongelma, että ennen estettä nojasin kauheesti eteen, ihan kuin olisin mennyt puomeja. minuakin ärsytti se koska sitten jos poni meinaa pysähtyä, mutta hyppääkin esteen niin meinaan aina tippua :D ja melkeen aina kun menen esteitä olen niin jäykkänä ja en anna hevosen mennä eteen. sitten tuleekin aina epäonnistuminen. neuvoksi on annettu että pitäisi ajatella että ennen estettä joku vetäisi kypärästä taaaksepäinä, eikä työntäisi eteenpäin :D nyt osaan jotenkin vähän paremmin istua suorassa selässä :) ja tseppiä sulle!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mullakin on ollut sama ongelma istunnan kanssa, kellahdan eteen tai lähden hyppyyn ennen ponia! sain ongelman pois kun pääsin ratsastamaan ponilla joka kielsi jos lähdin vähääkään etukenoon ennen estettä, tuli hyvää shokkihoitoa ja alkoi istua oikein kun lensi kyydistä muutaman kerran ja osasi alkaa odottaa estettä :)

   Poista
 17. Miten oot saanut tuon "Suosittelen" palkin tuonne sivulle? Tai noi Voiton kuvat...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen palkki on ihan valmis gadgettia, kuten Voiton kuvatkin, mutta niitä olen siis muokannut eka photoshopilla:)

   Poista
 18. Kärsin ennen ihan samasta ongelmasta etenkin hitaiden hevosten kanssa. Mulla auttaa kun maltan katsoa esteen yli enkä jää tuijottamaan paikkaa. Odotan hevosta enkä mee itse edelle. Yritän kans pysyy mahdollisimman pystyssä enkä aina hyökkää sinne kaulalle kun näyttää siltä että tulee vaikea hyppy. Hidasta hevosta yritän aina ratsastaa nopeaksi heti verkassa jotta esteillä saa enemmän pitää kun ratsastaa eteen, muutoin alkaa lantio tuupata väkisin...

  Ratsastan useita eri hevosia joten sillon kun paikka esteelle on kateissa, yritän aina tehdä ratkaisun vähän hevoskohtaisesti tunnustelemalla vähän tykkääkö kyseinen hevonen hypätä hankalassa tilanteessa kaukaa vai läheltä.

  Ei ole helppoa tämä :D mutta tsemppiä treeneihin, kyllä teidän meno näyttää jo ajoittain tosi hyvältä!

  VastaaPoista
 19. Katoin sen isintyttö elokuvan. Onko sillä ellalla blogi kun helmiharjat.blogspot.fi ei toimi :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiäks et onks Ansku viel niiden? Siis se oli mun lemppari 3 vuotiaast mut sit se myytii :/ luin sitä blogia pari kuukaut ja sit se oliki poistettu :(

   Poista
 20. Ikävä tapa kyllä! Mulla ollut sama mutta oikeastaan olen melko hyvin päässyt siitä. Pääsin kesäleirillä "irti" siitä kun hyppäsimme joka päivä. Tulimme paljon(!todella paljon!!) puomi/kavaletti tehtäviä joiden välissä piti laskea askeleet. Myös nyt tunneilla meillä on suhteutettu väli ja ope vaan sanoo moten monta askelta sinne sitten pitää ottaa. Se voi sanoa 4 tai 5 3 askeleen väliin ja siinä sit on sitä lyhentämistä ja paikan katsomista. Eli puomi/kavaletti/sarja tehtäviä vaan harjoittelemaan! Niiden avulla voi päästä eroon ikävästä tavasta :)!
  Toivottavasti auttoi edes vähän :)

  VastaaPoista
 21. Harmi ettei onnistunut :(

  Itelläni oli yhessä kohtaa semmonen ongelma, että kuvittelin hevosten hyppäävän lähempää estettä kun mitä ne oikeesti hyppäs nii sitten jäin aina jälkeen hypyissä :D Eli aika tyhmä virhe, nyt kun olen kokeneempi osaan arvioida paremmin :D

  VastaaPoista
 22. Mulla taas sellainen ongelma jos poni ei hyppää hyvästä paikasta niin mun ylä vartalo syöksyy eteen:( sitä ei tapahdu shettiksillä mutta yleensä 120cm ponista ylös päin. Onneks oon jo parantanut huonoa tapaa pois:) erinlaiset refleksi harjoitteet voi auttaa:) tsemppiä:)

  VastaaPoista
 23. Onko tää niiku ettet saa nopeutettuu ja hidastettuu laukkaa kaartees tarpeeks nopeeta? Mullaki on esteet kaarel aina ollu vaikeita,ja tunneil tehtii niitä eile ja tipahdin ku poni oli menos oikeelle, minä vasemmalle ja tuli seinä ja se pysähty:D Mut se on vaikeaa ja en oo varma tämmösist ongelmista, mut eiköhä neki varmasti joskus tuu toimimaa ja osaat joskus toosi hyvi! Esim mä en osaa laskee lakkoja sielt selästä, mut sitäki pitää paaljon harjotella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis en ymmärrä nyt ihan kysymystä, mutta siis saan jos vaan tekisin oikein enkä luonnostaan lähtisi tekemään ilman ajattelua jotain typerää:)

   Poista
 24. Mulla on ollut kans ihan samaa, että kun esteet vähän nouseekin isommaksi ja pitää alkaa katella paikkoja tarkasti yms (pikkuesteille siis kun ei tavitse niin tarkasti niitä paikkoja katsoa, ja yleensä pienillä hevonen antaa vielä anteeksi, mutta isommilla esteille ei yleensä hevonen hirveästi anteeksi anna), niin unohdan aina vaan ratsastaa ja jätän ponin/hevosen yksin jolloin tulee kielto. Ja sepä siinä onkin kun itse ei ns. vaikuta asiaan, vaan se tulee ihan automaattisesti parissa sekunnissa. Mulla kuitenkaan ei varmaan toi ongelma ollut yhtä paha mitä sulla on, mutta mäkin kun hyppäsin melko harvoin (yleensä aina kuitenkin valvovan silmän alla) niin kyllä se jotenkin vaan lähti pois itsestään. Tehtiin vaan ihan normaaleja ratoja, yksityisesteitä, ja kun sain rutiinia lisää, se vain katosi. :D Vaikka mullahan tulee edelleen joskus aina omia typeriä tuuppauksia ja joskus tulee edelleen jotenkin jätettyä poni yksin juuri ennen estettä, mutta sitä tulee kuitenkin harvoin. Mulla kuitenkin eniten tohon ongelmaan ehkä vaikutti se, että ajattelin ''ei me mennä tosta yli, ei ikinä'', jolloin olin jo valmiiksi päättänyt ettei me mentäisi yli, ja silloin ei kyllä mentykkään. Ja nyt kun olen alkanut ajatella enemmän että kyllä me päästään ja luotin enemmän, niin ei ole tullut mitään typeriä tuuppauksia/kieltoja. Toivottavasti te saisitte ongelman hävitettyä!

  VastaaPoista
 25. Joskus aiemmin ihmettelin, kun teijän ratatempo on niin hidas mutta nyt voitto ainakin etenee :)

  VastaaPoista
 26. Virheiden kautta oppii! :)

  VastaaPoista
 27. Ite ainakin olen päässyt irti omista ratsastusongelmista harjoitttelemalla asiaa n.parikin kertaa viikossa ja se on auttanut! Jos kyse on ollut esteestä oon alottanut puomeilla ja ratsastanut ihan vaan normaalisti niinkuin puomeille yleensä ja silloin kun onnistuu seuraavalla kerralla nostan ihan vähän ilmaan puomia ja kuvittelen että ratsastan puomille vaikka se onkin pieni pysty jota tulen, kannattee kokeilla. minulla on ollut semmoinen ongelma että tuon liian hätäisesti hevosen esteelle ja yli mennään jos mennään tilanteita on tullut paljon :D

  VastaaPoista
 28. Olen ratsastanut koko ikäni ja melkeenpä aina ongelmana on ollut etten malta odottaa pollea ja lähden ajamaan ja esteellä tiputan ohjat. Tämä ongelma vaan on pinttynyt niin syvälle takaraivoon ettei se sieltä oo ihan heti lähdössä. Eli aika lailla sama ongelma. Oma suokkipolle on vieläpä niin hienoa neitiä , että jos teen virheen ei heppa hyppää , ihan ymmärrettävää.
  Kotona ollaan koitettu saada sitä ratkaisua ongelmaan kavaleteilla ja puomeilla. Pikkuhiljaa se tapa on poistumassa , mutta toistojen kautta kohti parempaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin hyvin samaistua tohon.. Mutta toivotaan, että treenaamalla ahkerasti päästään ongelmasta eroon, lopullisesti!;)

   Poista
 29. mulla oli kans pitkään että kun ratsastin lähes automaatilla ponilla joka hyppäsi, ellei nyt ollut sitten joku ihan täysin mahdoton hyppy, ja sitten rupesin enemmän ratsastamaan erillaisilla eikä niin automaateilla hevosilla. sen huomasi heti että juu, ei mulla ole yhtään mitään hajua näistä hyppy paikoista. se harmitti todella paljon, kun aina jäin jälkeen, nyppäsin heppaa suusta tai olin liian aikasessa ja tömähdin kaulalle :( no sitten onneksi yks kaverini antoi mun ratsastella ja hypätä sen hepalla, joka on todella tarkka hyppypaikasta ja ratsastajan mukana olosta. siitä se sitten parani, kun piti oikeasti olla todella aktiivisesti mukana koko ajan ! :)
  ja kuumuuko voitto esteillä, vauhtia ainakin näytti olevan, vai johtuiko tämä kerta siitä kun on ollut sen verran hyppy taukoa ?! :D ja toi oli ihana kun videopätkän ekan pikku radan jälkeen otti oikeen kunnon spurtin kavaleteille ! :D ihania ootte, toivotaa et pääsisit ns. yli tosta ongelmasta <3

  VastaaPoista
 30. Vitsi Voitto näyttää hyvältä! siis siinämielessä että sillä on tosi kiiltävä karva, lihaksia, ja sopusuhtanen.:)

  VastaaPoista
 31. Mulla oli joskus kans tota työntämisongelmaa kun paikka oli vähän epäselvä, nykyään onneks jäänyt pois...Itte oon saanu paljon vinkkejä ja hyviä tehtäviä oman ratsastuksen parantamiseen esteillä youtubekanava hmwelovehorses:in videoista "Malin&Peders best exercises" jossa Malin Baryard-Johansson ja Peder Fredricson antaa hyviä vinkkejä treeneihin selvällä englannin kielellä, kannattaa kaikkien kattoa, ne on ihan super ja samalla paranee enkuntaidotkin! Kaikkee hyvää teille ja treeni-iloa! :)
  Ps. Se on reaKtio, häiritsee kun tosi monessa blogissa ollu viime aikoina väärin kirjotettuna, ei oo tarkotus olla pilkunviilaaja mutmut.. :D

  VastaaPoista
 32. Ihan kivastihan se meni!:)
  Mulla on semmonen ongelma että lähde "Tuuppamaan" istunnalla hevosta esteelle ja sitten vähän enne estettä tajuan että vauhti on liian kova ja alan jarruttaa ja sitten tulee kielto.
  Sun ongelmasta voi päädät eroon näin:
  Alat kaaren jälkeen hidastaa istunnalla ja annat vähän löysempää ohjaa,
  sitten pieni pidäte läpi asti ja Annat ihan normi avut ennen estettä ja heti esteitten jälkeen höllää istunnasta ja anna vähän ohjaa.
  Jos noin pääsisit alkuun:)
  Oma on mennyt noilla ohjeilla pois:)
  blogini--> www.Jennajabombay.blogspot.fi :)
  Ja jos lisää kysyttävää---> jensku202@gmail.com

  VastaaPoista
 33. Hyvin pysyit pukeissa, oliko ne voitoksi tavallisia pukkeja? :)
  Vähän myös mietin tuota, että tuolla mentiin koko ajan aika kovaa eikä voiton yleisilme ollut enää kovin tyytyväinen. Eikö olisi voinut hypätä pienempiä rauhallisessa tempossa? Enkä kysy pahalla, ihan omaa tietämättömyyttäni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei noita edes oikein selkään tuntenut:) Uskon, että todella pätevä valmentaja tietää mikä kannatta ja mikä ei. Täytyy olla sopiva tempo kun hyppää varsinkin rataa, mielestäni ei menty edes kovaa.

   Poista
 34. rupea laskemaan aina ennen estettä viimeiset kolme askelta. kun saavut esteelle ja kun näet ne kolme viimeistä askelta, laske ne askeleet ihan ääneen. vaikket näkisikään askeleita laske silti. auttoi ainakin minua löytämään paikat!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä lasken, mutta se ei noissa ongelmatilanteissa auta. Muuten kylläkin:)

   Poista
 35. Mulla ainakin tommosessa selkärangasta tulevassa "järjettömässä" tuuppaamisessa oli kyse vähän siitä, että jännitin kieltämistä ja koetin välttää sitä sillä, ettei ainakaan tempo olisi liian hidas. Mutta niistä vääristä tavoistahan ei pääse eroon kuin tietoisesti opettelemalla - hypätessä voisi auttaa se, että jos et tiedä mitä tekisit, niin et ainakaan tuuppaa, ja katsot mitä käy. Tietysti vain treeniä treeniä, varmaan kannattaisi sillä korkeudella treenata mahdollisimman paljon mikä tuntuu nyt varmalta, ja sitten aina kohottaa korkeutta vähän ja treenata uutta korkeutta niin kauan että alkaa tuntua varmalta.. Sun tapauksessa siis varmaan pitäisi aloittaa treenaus niitä kavaletteja korkeammalta kuitenkin, siltä korkeudelta jota korkeampien esteiden kanssa tunnet itsesi epävarmaksi. Ja kisajännityksestähän pääsee vaan niitä kiertämällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta:) kun laskettiin esteitä ei epävarmuutta enään ollut eikä sellaisia supertyhmiä kieltoja enää tullut, pitää nyt vain treenata pienillä etsien taas sitä hyvää fiilistä. Kisoja,mä en koskaan ole haitaksi asti jännännyt, mutta onne silti jännempiä kun kotireenit joten niitä tyhmi mokia tulee siellä sitten helpommin :)

   Poista
 36. Voiiii oliko voitolla vähän virtaa :D tai ainakin mun silmään näytti virkeeltä kun tottunut ponivauhtiin x)
  Itellä ollu iha hirvee estekammo enkä osannut tuoda hevosta esteelle ollenkaan. Mä vain istuin siellä selässä, roikuin naruissa/heitin ne 10 metriä ennen estettä pois ja toivoin parasta. Nykyään olen valmentajien avulla saanut enemmän hyppysilmää ja yleensä näen paikan ihan hyvin. Itse ensin ratsastan laukan hyväksi, katson estettä, arvioin montako laukkaa tulee ennen ja teen hiukan kauempana tarvittavat pidätteet/kannustukset, kolme askelta ennen estettä jos paikka näyttää hyvältä, annan hevosen "liukua" esteelle jolloin tulee hyvään paikkaan, jos näyttää että jää kauas, odotan ja teen pidätteen jotta tulisi pienempi askel ennen kuin hypätään tai sitten jos ei nyt hirmu kaukaa lähtisi, niin pohkeet kiinni. Tsemppiä teille jatkoon :)

  VastaaPoista
 37. onko voitto aina pukitellut tuollatavalla, meinaan en ole ainakaan aikaisemmin huomannut että se nuin äkäisesti pukittelisi ja häntä viuhtoo taukoamatta ja tällä videolla varsinkin voiton yleisilme näyttää tosi kärttyisältä, voisiko se olla jostain kipea (esim. epäsopiva satula, joku hiertää ym.) vai käyttäytyykö aina näin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin samaa... Ei myöskään nosta vasenta etustaan hypyssä yhtä paljoa kuin oikeaa ja se on merkki yleensä jostain. Voi olla esimerkiksi lavoissa ongelmaa tai kainaloissa, kannattaa tutkituttaa ehdottomasti!

   Poista
  2. on pukitellut aiemminkin, mutta nyt kun on ollut energinen niin tkapää ollut vähän normaalia herkempi ;) Voitto on hypännyt mielestäni aina jalat eri korkeuksilla, liekö vanhasta vammasta jäänne en ole,katsonut onko aina sama jalka alhaalla.

   Poista
 38. Hyvä että valmennus palautti sun jalkoja vähän maan pinnalle. Yleensä paikka ongelmat ja epävarmuus iskee silloin kun laukka ei oli hyvä. Kaarteet syövät laukkaa ja niissä tulisi parantaa aina laukkaa ei välttämättä koventamalla pelkkää vauhtia, mutta jos kaarteessa on jo huono paikka ja kaarteesta ulos lähdettäessä tulee este, niin huonolla laukalla ei saa hyvää paikkaa. Se, että lähet ajamaan voi juuri johtua siitä, että huomaat ettei laukka riitä varsinkaan niillä isommilla esteillä. Nyt vaan enemmän valmennuksia alle ja mielikuva harjoittelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo alku vähän särähti korvaan, olen itse kyllä ongelman tajunnut aina, mutta nyt vasta tajusin, ettei siitä ole oikeasti vieläkään päästy eroon. Muuten kuulosti järkevälle tuo kommenttisi:)

   Poista
 39. Huh kun laukkaat ihan liian vähän. Voitto selvästi protestoi aina kun jätät sen yksin tai jäät pumppaamaan sitä avuilla. Enemmän jalkaa ja enemmän tukea jalalla. Hirveesti vähemmän kättä, jää todella passiiviseks pätkittäin ja lyhyemmät ohjat. Jätät voiton jo kaveleteilla yksin päättämään mitä sen pitää tehdä, tällöin ongelmat heijastuvat esteilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kerroit tämän vielä uudestaan, valmentaja ei toki maininnut useaan otteeseen muutamasta sanomastasi asiasta videolla..:D

   Poista
 40. hankitteko te kolmannen hevosen niinku sinille tai silleen et lilli menee sinille ja pinja sais uuden?

  VastaaPoista
 41. Aina kun minulla hepvonena kieltää tai jotain vastaavaa tapahtuu. Nollaan itteni aivan täysin ja yritän keskittyä vielä enemmän seuraaviin lähestymisiin ja tämä on auttanut minulla hyvin :)

  VastaaPoista
 42. Voi Tiia mä ymmärrän ton tunteen paremmin kun hyvin ! Mä ku en oo tässä muutamaan vuoteen oikein säännöllisesti hypänny, ni tuntuma esteillä on kadonnu jonnekki taivaan tuuliin ja tilalle tullu henkinen käsijarru. Jos en nää paikkaa ni pidän viimeseen saakka niin et Nuutin pitää tehdä ratkaisu: tulla himmaten pohjaan ja hypätä suoraan ylös, tai sitten ottaa itse vauhtia ja tehdä joku hillitön kamikaze -loikka....... Ennen en ees muista aatelleeni mitään ponnistuspaikkoja ku ratsastin vaan, nyt rupeen miettimään ihan liikaa.

  Meillä tosin esteet onki nyt ollu ihan kavalettien tasolla, että sen vaativampien tehtävien eteen ei oo Nuutti onneks vielä joutunu :D Mä toivon että ukkeli pysyis nyt kunnossa et päästäis taas säännöllisemmin hyppii, niin sais ehkä vähän itsevarmuutta. Sehän siinä on et usein pitäis vaan luottaa itteensä enemmän !!

  Tää oli kiva postaus ja inspas mut alottaan yhen postauksen meidän ongelmista :) Tsemppiä teille, kyllä se siitä varmasti taas helpottuu kun pääsette jossain vaiheessa kotikentällännekin hyppimään !

  VastaaPoista
 43. Tiia! Mulla on ihan sama ongelma kun sulla.. Välillä jos esteille tulee huono paikka minkä näkee juuri pari askelta ennen estettä niin minulla tulee sama reaktio kun sulle että jätän hepan yksin ja annan ns. Hevosen valita minkä askeleen ottaa ja välillä se yllättää minut sellaisella loikalla että vaikea pysyä kyydissä , jos askeleet näyttää osuvan hyvin ei mitään ongelmaa ja välillä tulee juuri tuo että en tiedä pitäisikö ratsastaa eteen vai ottaa kiinni kun näkee että paikka ei käy, onneksi hevonen pelastaa minut useimmiten.. :) valmennuksissa tätä harvoin sattuu mutta kisaradalla välillä tulee oudot paikat, me reenataan paljon kavaleteillä ja pienillä esteillä paikkoja ja siinä ei ole vaaraa jos tulee huonompi paikka mutta korkeilla esteillä se voi koitua kohtaloksi.. Ja en ole mikään "pikkutyttö" vaan ihan 10vuoden ratsastuskokemuksen omaava aluetasolla kisaava tyttö!:) Paljon tsemppiä tuleviin kisailuihin/valmennuksiin voiton kanssa! :)) Reeniä reeniä niin kyllä se iloksi muuttuu!:) nimimerkillä kokemusta on!

  VastaaPoista
 44. Kun voitto kielsi esteelle ja valmentaja sanoi "potkaise kerran" niin kielto näytti olevan ratsastajan oma vika, huono tie. Rankaisit hevosta omasta virheestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä sinä näit edestä päin tuliko Voitto hyvään vai huonoon paikkaan? Ja eiköhän kuule valmentaja tiedä mitä pitää tehä millonkin paremmin kun sä:)

   Poista
  2. Sannahan sanoo itsekin kiellon jälkeen että, katso ettet lähde kääntään liian aikasin=tulitte vinossa:)

   Poista
 45. Sama ongelma täälläkin, valmentautunut vuosikausia esteillä ja silti teen samoja hätäratkaisuja käsijarrulla tai tuuppaamalla. Paikkojen hahmottaminen siis yhä hankalaa, luulen että paranisi vain jos pääsisi enempi hyppäämään. Eli lisää treeniä vain ihan puomeilla ja kavaleteilla, siinä se silmä kehittyy :)

  VastaaPoista
 46. Saat varmasti ihan älyttömästi tälläisiä neuvomis kommentteja mutta mulla oli kanssa ongelmana, että en pystynyt ratsastamaan rataa samassa temmossa vaan saatoin lyhentää hevoseni pakettiin ja kun huomasin paikan niin ns. tyrkkäsin myös hevosen esteelle eli lähdettiin täysiä estettä kohti ja paikka kutakuinkin osui, mutta rumasti esteelle kyllä toin ja täysin vailla määrätietoisuutta. Oma hevoseni kuitenkin suurimmaksi osaksi yli aina meni mutta pikkuhiljaa luotto alkoi omien korvieni väliin muodostumaan ja aloin laskemaan sitä tempoa koko radan ajan, joka oli alussa ihan pikkuesteinä (80cm suunnilleen). Itseäni auttoi myös huomattavasti, kun oksereiden sattuessa kohdalle, katson sitä etummaista okserin yläpuomia niin paikat hahmottuvat huomattavasti paremmin ja pystyissäkin kun katsetta käyttää siihen ylimpään puomiin, niin paikka hahmottuu! Itseluottamukseni nousi ainakin sen neuvon kuullessani ja pystyn ratsastamaan tiukemmissakin tilanteissa parempaan paikkaan esteelle. Vaikka askel ei joskus osuisikaan niin kunhan malttaa odottaa itse hyppyä ja tukea samalla hevosta niin hevonen joka haluaa miellyttää ratsastajaansa, yrittää tefhdä varmasti parhaansa ellei paikka ole aivan mahdoton :D Hätäratkaisuja toki tulee joskus mutta eikö se silleen mene, että virheistä oppii ja kokemus karttuu? En tiedä oliko näistä vinkeistä mitään apua mutta omalla kohdallani ne ovat ainakin auttaneet. Treeniä treeniä niin kyllä hyvä tulee. Tsemppiä teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän Se menee:) kiitti kommenteista ja tsempeistä!

   Poista
 47. Voitto näyttää viskovan häntää paljon ja kapinoivan kun annat apuja. Teidän pitäisi saada kiinni perusratsastuksesta (kavalettejä, puomeja jne.), eikä harjoitella suht isoa rataa. Selkeästi turhaudut ratsastaessasi, koska teiltä puuttuu yhteinen sävel.

  Kummeksuttaa myös valmentajan neuvot ajoittain, esim. tuo potkaisu käsky. Voi olla, ettei tuo valmennustapa sovi teille, jolloin virheitä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän me tiedetä sopiiko valmentaja meille ja eiköhän ammattilainen tiedä mitä teettää ja käskee tunnilla:)

   Poista
  2. Minusta Sanna on juuri hyvä valmentaja Voitolle ja Tiialle, koska eikös Voitto ole häneltä ostettu, joten Sanna tietää hevosesta jo paljon joten hän osaa antaa neuvoja, jotka luultavasti toimivat Voitolla.

   Poista
 48. Mulla itselläni on ollut virheenä kova käsi. Ratsastuskoulun hepoillahan ei tätä virhettä huomannut, mutta kun aloin vuokraamaan yhtä ponia kovan käden huomasi jo ihan maasta. Meni toisaalta aika kauan kunnes opin ratsastamaan pehmeästi mutta kaikki kyllä oli sen arvoista... Nyt kun oon oman ponin saanut (joka sattuu myös olemaan herkkä suustaan) minulle on tullut se ongelma että päästän ohjat liia pitkiksi jolloin en saa koottua hevosta... Jos kerään taas ohjat käteen ne pitenevät uudestaan

  VastaaPoista
 49. Mullakin tulee virheitä ja toivottavasti saatte pian korjattua ongelman <3

  VastaaPoista
 50. Itse olen kärsinyt samasta ongelmasta (ajatuksena este-este-este, eikä niinkään se välien ratsastus). Aloin Ratsastaaa jokaista askelta ja keskittyä niihin väleihin enemmän kuin itse hyppyihin. Kuvittelin itseni kouluradalle jossa jokainen askel arvioidaan, pyrin pitämään itseni rentona ja hengittää syvään ennen viimeisiä askeleita (kroppahan rentoutuu uloshengittäessä) tsemppiä seuraavaan hyppy kertaan! "Hallitse hermosi niin hallitset hevosesi"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä lausahdus tuo viimeinen, pitää niin paikkaansa;)

   Poista
  2. Jos tuntuu että loppurataa kohti "hermot pettää" ja tyhmiä virheitä alkaa tulla, kannattaa vaan yrittää isommillakin radoilla ratsastaa "tehtävä kerrallaan". Samalla tulee ratsastettua tarkemmat ja tasapainoiset tiet ja hyvät laukat. Ja jos kerran tulee moka, niin jäitä hattuun, mielessä seuraava kierros läpi tehtävä tehtävältä, mitä pitää muuttaa, missä ratsastaa laukkaa lisää ja missä ottaa vähän kiinni. Helpompi lähteä puhtaalta pöydältä kun on selkeä ajatus siitä, mitä aikoo tehdä :)

   Poista
 51. Mä en ees halua kuvitella mitä virheitä multa löytyy kun alan taas hyppäämään. Jo sileän ratsastuksella mua on korjailtu valmentajan vaihtumisen jälkeen niiiiiin paljon, että oon aina ihan hukassa kun kaikki pitäiskin yhtäkkiä tehä ihan eri tavalla, varsinkin kun oon ratsastanut nyt vaan vierailla hevosilla, jotka korostaa noita virheitä. Jotenki alkaa tulla ikävä normaaleilla hevosilla ratsastamista kun on nyt tullu ratsastettua vähän erilaisilla hevosilla ja samalla on tullu ikävä sitä hyvää fiilistä mikä tulee treenien jälkeen, kun nyt on aina ollut vähän sekavat fiilikset ja onnistumisia hyvin vähän.

  VastaaPoista
 52. Tiia! Ihan ekana, hienoa! Tiedät ja sisäistät virheesi, se on jo paljon =) Se on kyllä jännä jos ratsastuksessa joku tuollainen ongelma on jäänyt itselleen, sen tekee automaattisesti vaikka tietää ettei pitäisi tehdä niin. Tämä kuulostaa ehkä hassulta, mutta pitäisikö sinun opetella joku sana aina ongelmatilanteessa miten saat itsesi ryhdistymään ennen estettä vaikket näe paikkaa? joku sellainen jonka avulla ryhdistäydyt ja viet hevosen esteelle etkä jätä sitä yksin. Tsemppejä treenaukseen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä idea, mutten usko että se sana tulee silloin mieleen kun pitäisi:D Kiitti tsempeistä!

   Poista
  2. Niin no se saattaa kyllä olla hankalaa..:D No jotain mielikuvaharjoitteluita, ja tärkein: treenejä, treenejä ja vieläkerran treenejä! :)

   Poista
 53. Millaisilla koodeilla olet saanut tuon bannerin tavallaan tuohon "sivun" päälle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvanmuokkauksellahan se on pääasiassa tehty;)

   Poista
 54. ootko menossa hevoset messuille? Jos menet niin mikä päivä meet? :) Ratsastit tosi hyvin vaikka tuli joitain pikku virheitä. Niistä oppii! Ihana blogi<3

  VastaaPoista
 55. Jos ja kun olette jo tavoitteellisempi ratsukko, olette te siten jo urheilijoiksi rinnastettavia. Saisitko sinä siis apua henkisen puolen valmennuksesta, urheilupsykologiasta? Kun ei auta, vaikka sinulla aivan varmasti on kaikki tieto esteelle lähestymisestä, jos se tieto ei etene lihaksiin ja istuntaan asti sitten itse pattitilanteessa. Siihen auttaa sitten taas mentaalipuolen harjoitukset. Luulisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin on käynyt mielessä. Olen joskus tehnyt ihan koulutetun ihmisen kanssa mielikuva yms. harjoituksia, mutta niistä ei tuntunut olevan hyötyä - silloin kun ei ollut mitään ongelmia. Tätä voisi kyllä miettiä, koska ongelma on kaikista eniten siellä mun korvien välissä.

   Poista
 56. Mullakin on aina välillä paikkaongelmia. Itselläni esteillä helpottaa sujuva laukka!

  Lisäksi kun istun hyvin penkkiin ja kädet ryhdissä, laukka rullaa, katse esteeseen, niin hevonen yleensä itse laskeskelee askeleet ja hyppää siitä mistä tuntuu parhaimmalta. Voitto varmaan reagoi siihen, että välillä unohdat istua ja laittaa laukan pyöriväksi.
  Mulla ainakin hypyistä tulee löysiä, tulee kieltoja yms. jos laukka ja ryhti ei ole kohdillaan! :D

  Kannattaa mennä näin (jos kenttä on kunnossa) paljon kavalettejä ja puomeja 3-4 kertaa viikkossa. Kun sitkeästi harjoittelet pikkuhypyillä, isot esteet eivät ole kaukana. Hyvin ratsastat, vaikka pientä korjattavaa löytyykin. :)

  VastaaPoista
 57. Mulle on eräs valmentaja joskus sanonu, että jos ei paikkaa näe, niin sillon pitäis vaan antaa olla ja odottaa hyppyä. Jos paikkaa rupee liikaa pohtimaan ja etsimään, niin yleensä hyppy vaan epäonnistuu. Jos paikkaa ei näe, kannattaa vaan odottaa rauhassa ja antaa hevosen itse ratkaista paikka :) Sulla kuitenkin on kokenut hyppääjä alla ja se näkee paikan, vaikka itse et. Hyppyyn kyllä ehtii mukaan, jos lähestyy esteistunnassa, vaikka paikkaa ei montaa askelta ennen tietäisikään. Itse oon yrittänyt saada iskostettua tämän omaan päähäni, sillä mulla on välillä ongelmia varsinkin pystyille nähä paikka. Okserit ja muurit ym. järeemmät esteet on helpompi hahmottaa. Koita rentoutua äläkä pohdi liikaa!

  VastaaPoista
 58. Ootteko Pinjan kanssa tulossa Apassionaattaan?

  VastaaPoista
 59. Jos mä en nää paikkaa ni mä alan hidastamaan liikaa :D kunnes nään/ tunnen ponnistuspaikan sitten saatan lisätä vauhtia mikäli se on tarpeellista. Mietin että voisiko voiton pukittelu johtua kannuksista ja siitä kun se on klipattu niin on ns. Herkempi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota aloin itsekkin pohtimaan, kun eräs lukija laittoi asiallisen sähköpostin aiheesta. Koitan mennä ilman kannuksia/ponikannuksilla seuraavan kerran:)

   Poista
 60. Luin noita kommentteja, niin sain itselle hyviä ideoita. Ratsastan kuitenkin suomenhevosruunalla joka on ollut ravuri, niin sillä ei varmaan ole parhaat mahdollisuudet kehittyä...

  VastaaPoista
 61. Mulla oli Jindan kanssa sama ongelma. Kun en löytänyt hyvää paikkaa heitin ohjat pois ja tuuppasin esteelle. Ongelmaa "auttoi" se, että aina kun näin tein, Jipu kiels sen verran rajusti että putosin.

  Nykyään tuuppaaminen on ihan nou-nou ja ponnistuspaikan ollessa vähän epäselvä, tykkään mieluummin ottaa vähän lähemmäs, mikä minimoi kieltämisen riskin. Toisilla hevosilla hypätessä vaan muodostuu ongelmaksi se, että hinaan ne mielelläni liian lähelle ja rentous estettä lähestyttäessä katoaa.

  VastaaPoista
 62. Itselläni on nyt alla itse kouluttamani exravuri suomenhevostamma, jolla siis piisaa vauhtia. Esteillä ongelmani on ollut se, että jään aivan liikaa hevosen suuhun kiinni esteiden välillä. Se on vain jäänyt päälle, kun alla oleva hevonen on kun ruutitynnyri ja olen joutunut käymään sen kanssa läpi sen vaiheen, missä en saanut jättää hevosta "yksin" ennen estettä tai muuten oltiin esteen seassa. Nyt, kun olen vain joutunut treeneissä sisäistämään sen ajatuksen, että minun ei tarvitse enää hermoilla ponnistuspaikasta liikaa. Vinkkini sinulle siis on vain treeni ja vielä toisen kerran treeni. Vedät vaikka kotonasi muutaman kerran siten, että menet vain puoli tuntia, siten että lopetat onnistuneisiin hyppyihin ja sitten annat asian taas olla. Kun olet ajatuksella mukana, olen varma että tapa alkaa kitkeytyä pois. Älä hyppää kotona tunnin vertaa, koska saatat lopputunnista väsyä eikä keskittymisesi ole enää terässä. Tärkeää on, että olet täydellä ajatuksella mukana. Itselläni kävi sinänsä tuuri, tammani on niin tuittupää että ottaa todella rajusti nokkiinsa, jos teen virheitä selässä. ;)

  VastaaPoista
 63. Mulla on ollu ihan sama ongelma, et lähen tuuppaa jos en näe paikkaa. Vieläkin välillä tulee sellasia hätäratkasuja, mut mun valmentaja on sanonu mulle et kaarteesta täytyy päästä ulos kunnollista laukkaa ja vaikka ei näkisikään paikkaa, esteet on vielä niin pieniä, niin odottaa vaan käsi hiljaa jalka lähellä niin se tulee oikeestaan automaattisesti! Ja sitte Piia pantsu on sanonu että ratsasta vasta se toinen etäisyys minkä näkee! Esim tuut kaarteesta ja näät et täytyy ratsastaa eteen, mut jos ratsastaa eteen näkee samantien uuden etäisyyden joka oiski ollu parempi! Toivottavasti sä ymmärsit mitä tarkotan :) ja sitte et täytyy ridaa mahalla! Se auttaa kans ihan törkeen paljon! Et ajattelee et ottaa ne etäisyydet vatsalihaksilla vastaan :) tsemppiä paljon Tiia ongelmien ratkasuun!

  VastaaPoista
 64. Heissan. Jalustimet näyttää aika pitkiltä, pääsiskö paremmin "hevosen ympärille" vähän lyhyemmällä jalustimella? Ja ehkä ohjakin vois olla himpun lyhyempi.
  Ootko koskaan tehny sitä että laskee kolme vikaa askelta esteelle/puomille? Hyvä harjotus ja on pakko ratsastaa esteelle asti ja sit vaan mukaan hyppyyn. :)
  Tsemppiä!!

  VastaaPoista
 65. Oletko koskaan ajatellut että ehkä ns. "pään sisällä oleva vikasi" saattaisi johtua turhan korkeista tavoitteista? Ehkä olisi parempi pysyttäytyä vähän siinä pienemmässä radassa hetkellisesti ja edetä niihin isompiin vasta silloin kun hyppääminen tuntuu sinusta ja hevosesta hyvältä ja olette löytäneet yhteiset askeleet.. :)

  VastaaPoista
 66. Sitä vähän jäin ihmettelemään, että miksi valkku sanoi Voiton kieltäessä, että "potkaise kerran".. Kun ei se rankaisu-metodi toimi pitemmän päälle, että sitä hevosta rankaistaan ja pelotellaan sillä, ettei se saa kieltää - vaikka pelottaisi. Tämä ei tarkota sitä, etteikö sitä estettä ylitettäisi, ja ettäkö hevonen saisi ns. "johtajuuden" ja päättää, että mitä tehdään. Palkitaan siitä, että lähestyy, yli mennessä palkitaan. Ärsyke jatkuu niin kauan, että mennään lopulta yli.. Ja en ärsykkeellä tarkoita ohjista vetoa, raipalla lyömistä tai jaloilla kylkiin potkimista. Suosittelisin sulle ja Voitolle maastakäsittelyä, hevosmiestaidon temppuiluja ja johtajuuden luomista muulla kuin rankaisulla ja pelottelulla. Teillä on hyvä suhteen alku, mutta meno paranisi maastakäsittelyllä - lupaan sen. Hevosen tulee luottaa johtajaan, jotta se uskaltaa useammin lähestyä pelottaviakin asioita.

  VastaaPoista
 67. Miksi laukkaat estettä päin? Kiva postaus ja video

  VastaaPoista
 68. Voin kuvitella miltä susta tuntuu! itellä on ollu jo VUODEN oman hepan kaa kommunikaatio-ongelmia vatsahaavan jälkeen. Voit uskoo kui kirpasee ku tajuut että heppa on toiminu jo kolme päivää kivasti putkee ja sitte se kaikki jälleen kerran romahtaa. Nyt vihdoin ollaa ehkä keksitty keino pitää hepan vatsa tyytyväisenä ja koska valmentajaan meillä ei oo varaa ni eräs kiltti henkilö, joka opiskelee hevosalaa lupas vähän autella. Meilläkin ongelmat on nimenomaan esteillä. Ollaan tehty ihan yksinkertasta harjotusta kentällä kavaleteillä. Se on auttanut paljon! Talvella on vaikee hypätä kyl mitää isoja, että jos itse tartteisit rataharjotusta... meille riittää nuo pienemmät :)

  VastaaPoista
 69. Voisitko linkata sen sun "Kuinka kauan bloggaaminen vie aikaa?" postauksen? :)

  VastaaPoista
 70. Sulla on tosi kiva blogi :) Käythän katsomassa minunkin blogini: Himalajalla.blogspot.fi (lukijaksi saa liittyä jos haluaa ;))

  VastaaPoista
 71. En jaksanu lukea kaikkia kommentteja, toivottavasti en anna samoja neuvoja kuin joku muu. Sanoisin, että kotona lisää puomitreenejä! Laitat kentällä suhteutulla välillä pari puomia. Tuut aluksi tasaisesti 6 laukka-askeleella sitä, kun se onnistuu koitat välin seitsemällä ja sitten viidellä laukka-askeleella. Muistat ei ole sama asia mennä kovempaa väliä vaan että lyhennetään ja pidennetään laukka-askelta (videolla toivo halusi vaan koventaa vauhtia, eikä pidentää askeltaan). Tärkeää on että lasket laukka-askeleet. Vaikka kuulostaa hullulta, lasket vaikka ääneen pari ekaa laukka-askelta, puomi, välin laukka-askeleet ja taas puomi (eli laukka, laukka, puomi, laukka, laukka jne, puomi, lisäksi pyydät jonkun kattomaan sivusta, että laukkaat todellakin kuten lasket) Ihan peruslaukan säätylyn harjoitus, joka on todella hyvää. Sillon kun tulee esteellä ongelma, on helpompi korjata, ku pystyy säätelemään laukkaa (saman harjoituksen pystyy tekemään myös että puomit ovat esteitä). Sitten katoin, että sulla on vähä tasapaino-ongelmia pysyä kevyessä istunnassa. Koitat tehdä harjoitusta niin että pysyt koko puomi välin kevyessä istunnassa, toinen hyvä harjoitus on tehdä siirtymisiä niin, että pysyy siirtymisten ajan kevyessä istunnassa (ei yhtään heilumista ;D). Lisäksi ku tuut esteeltä alas, ett istukaan satulaan vaan pysyt kevyessä istunnassa hetken aikaa, helposti istut liian aikaisin satulaan. Kuulin valmentajaltani hyvän harjoituksen, tulet esteelle tai puomille pienessä avossa. Pikkaisen siirrät etupäätä sisemmäs, ajattelet niin että ulkoetujalka on samassa linjassa sisätakajalan kanssa, ei yhtään sen enemmän. Näin hevonen joutuu kuuntelemaan sua ja käyttä paremmin takajalkojaan. harjoitus on hyvä myös ilman puomeja. Lisäksi neuvoisin menemään koulutunneille! Huomaat kun tuut karteeseen, Voitto ei kuuntele sisäpohjettasi, vaan kaatuu sitä vasten ja kun pyydät hevostasi eteenpäin pohkeesta sen ratkaisu on nostaa takajalkaansa eikä liikkua eteenpäin ja rakastaa maata käsilläsi, jolloin ohjat venyt liian pitkiksi. Ne nämä kaikki auttaisit lähestymistä esteelle, kun hevonen on rehellisesti pohkeen ja ohjan välissä ja silloin pystyy sitä laukkaakin säätelemään helpommin, ja saisit laukkaa vähä enemmän ylämäkee, ne etulavat ylös (varmaan jäisi pukitkin vähemmälle) ;).

  Ja harjoittele paljon kavalettejen kanssa kotona. Laitat vaan kaarevalle uralla, kaksi tai kolme kavalettia ja tulet niitä. Harjoittelet lähestymisiä ja muistat laskea ne laukat! Ja mietit kokoajan mistä kohtaa haluat hypätä, ett anna Voiton päättää. Katoin, videolta, että helposti annan Voiton tehdä se ratkaisun ja korkeammilla esteillä se ei onnistu (ellei ole pirun taitava hevonen).

  Mietiin voisiko olla, että radalla vähän unohdat laskea laukkoja, jolloin tulee ongelmatilanteita, ettet tiedä mitä pitäisi tehdä? yleensä ongelmat pystyy ratkaisemaan, jos muistaa koko radan laskea mielessään laukka-askeleet ja hevonen on avuilla. Mutta en ollu tarkoitus pahoittaa mieltä, vaan antaa rakentavaa palautetta ja miettimisen aihetta. Muista, tämä on vain mun mielipiteeni ja tiedät sut vain blogin perusteella. Mutta kerran ja toinen viikko koulutunneille ja kotona vähintään kerran kaksi niitä puomiharjoituksia ja joka kerta kun nouset hevosen selkään aivot mukaan ratsastukseen (tarkoitan sillä että ratsastus on myös kovaa aivotyötä ja omien virheidensä tiedostamista ja niistä pois pääsemistä. On helpompi korjata virhe jos tietää mitä tekee väärin ja on valmentaja miltä saa neuvoa siihen miten korjata se. Mutta kotona ratsastaessa pitää muistaa koko ajan korjata sitä, eli aivot mukaan ratsastukseen ;D) Sori tuli vähä pitkä teksti…

  VastaaPoista
 72. Mulla on tämmönen ongelma että pienillä esteillä osaan kattoa paikat hyvin yms mutta sitten kun esteet nousee sinne 80-90cm korkeuteen heitän aina vaan ohjat pois ja annan hevosen vaan tehdä kaiken.... Kerran kun hyppäisin yhdellä pienellä eestihevosella j minulle laitettiin 85cm korkee okseri jo lähestyessä olin varma ettei hevonen tule/pääse estettä ja heitin vaan ohjat pois ja kieltohan siinä tuli... Kyllä me kuitenkin saman tunnin aikana hypättiin se 90cm:kin ;)

  VastaaPoista
 73. Monet on jo varmasti sanonutkin tämän ohjeen mutta toivottavasti ei haittaa... Kannattaa siis laskea ne laukat jos haluat hyvän tien. Itselläni tämä sun ongelma oli mutta kun sain uuden valmentajan ongelma korjaantui. Eli itse lasken esteillä aina 3 viimeistä laukkaa.joka oikeeti auttaa!

  VastaaPoista
 74. Mulla oli pitkään pari isoa ongelmaa esteradalla ensinnäkin unohdin radan melkein aina ja ratsastin esteitä väärässä järkässä, kun lopulta pääsin siitä eroon noin miljoonan toiston jälkeen opettaja alko kiinnittämään huomiota enemmän mun katseeseen. Katsoin kuulemma aina alas päin radalla, ite en tietenkään sitä ollu huomannu. kun aloin kiinnittämään huomiota siihen että katson seuraavaa estettä kohti asia korjaantui ja viimekesän leirillä sain jopa kehuja asiasta, silloin oli niin hyvä fiilis! En silti sano että oon täydellinen ratsastaja kun loppupelissä kukaan ei ole täydellinen uskon että ihan jokaisen ratsastuksessa on aina jotain korjatavaa oli se sitten isompi juttu tai jotain pienempää. Tseppiä treeneihin :) !

  VastaaPoista
 75. Mulla on sellane ongelma että nojaan eteen päin aina kun mua jännittää ja joskus muutenki mulla on ollu Se jo tosi pitkää vaikka oon yrittäny päästä siitä eroon oisko sulla tai jollain muulla vinkkejä tuohon ongelmaan?:)

  VastaaPoista
 76. Minulla ei ole kaltaisiasi ongelmia. Mutta minulla on ongelma, että asenteestani huolimetta, KAIKKI ponit vauhkoontuvat allani esteillä. Tipuin kesällä ja kyynärvarteni luut katkesivat. Sen jälkeen esteillä ensimmäinen kerta menee hyvin mutta ensiviikolla poni vauhkoontuu allani. Vime kerralla se meni ihan yli rajan. Sain ponin joka tuskin ravaa ilman raippaa. Se ei pysynyt kaarrossa paikallaan ja esteillä se ryösti. Oli ongelmia saada ponia raviin kun kiihtyi vain laukkaan. Ensin menin kavalletin ravissa oikein nätisti ja rauhassa, mutta sitten esteen jälkeen vauhti vain kiihtyi. Aiemmin olin hypännyt lempi ponillani, mutta oli vaikeuksia saada se käyntiin. Ratsastuksen opettajani sanoi sen johtuvan tippumisestani, ja ihmetteli, mitä oli käynyt. Tämä on minun pulmani... Toisia pulmia on mutta tämä on jo ongelma...

  VastaaPoista
 77. Voi ei..... :( kurja tommonen ongelma. Mutta treeniä niin kyl se siit :)

  VastaaPoista
 78. Tiia voitko auttaa siinä mun ongelmassa tai joku muu Se on toi kolmas ylin kommentti missä me kerron siitä mun ongelmasta:)

  VastaaPoista
 79. Olen lukenut blogiasi nyt viikon ja katsonut paljon videota. Nuo ongelmat ovat näkyneet jokaisella hyppyvideolla ja silmiini on ihan sattunut katsoa niitä. Voitto on niin hieno hevonen, että se peittää ongelmaasi. Kovalla työllä ja ajan kanssa ongelma kyllä varmasti korjaantuu :) Onnea ja iloa siihen ;)

  Kiva blogi ja kivasti monenlaisia postauksia :D

  VastaaPoista
 80. Tiiaaaaa!!!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
 81. Itse hyppelen nykyisin vain onnettomat pari kertaa vuodessa, mutta ei mennä siihen nyt. Itseltäni parhaat neuvot ovat se, että pitää vain hyvän tuntuman ja odottaa rauhassa. Ei ole niin tyhmää hevosta, joka ei vähän itsekin paikkaa osaa katsoa, jos vain tuki ja turva pysyy hengessä mukana ja palkitsee ylityksestä! Tsemppiä!

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.