Viikon blogihaaste: Suosikkitehtävät

lauantai 7. kesäkuuta 2014

Monesti pähkäilen tallissa ja alkukäyntien aikan, mitä sitä tänään tekisi ratsastaessa? Liian usein homma menee ainakin minulla haahuiluun, kun en keksi mitään järkevää tehtävää. Nyt viikon blogihaasteena onkin jakaa suosikkitehtäväsi! Muiden haastepostauksia lukemalla voit saada kivoja ideoita omaan itsenäiseen työskentelyyn ja mikset voisi toivoa, jotain tehtävistä vaikka valmentajaltasi tai ratsastuksenopettajaltasi.


Ohjeet: Kerro mielestäsi parhaimmat, hyödyllisimmät ja kivoimmat tehtävät niin sielällä kun esteillä/kavaleteillä. Kerro tehtävästä ja havainnollista tehtävän kulkua kuvin. Kopioi halutessasi yllä oleva banneri postaukseen ja linkitä tämä haastepostaus, josta ohjeet löytyvät. Haasteen voi tehdä kuka vain, mutta postauksessa voi myös haastaa halutessaan muita bloggaajia mukaan. Linkitä sinun tekemä postaus tämän postauksen lopussa olevaan osioon, jonne kaikkien haasteeseen vastanneiden blogit tulevat. Sieltä minä ja muut voivat käydä sitten lukemassa sinun tekemän postauksen. Jaan suosikki postauksiani blogin facebook-sivulla ja ehkäpä täällä blogissakin. Loivat kiemuraurat jokaiselle sivulle. Näyttää helpolle, mutta ei sitä kyllä ollut. Itse olen kokenut hyviksi apuvälineiksi omassa ratsastuksessa merkit, jotka auttavat ratsastamaan oikeasta kohdasta. Meillä kotona laitoin ämpärit merkkaamaan mistä kohti minun pitää mennä. Näin teet joka kerta oikeasti huolellisen kaarteen, etkä lipsu. Kaarteista ei kannata tehdä kovin jyrkkiä, varsinkaan lyhyille sivuille. Tietysti leveälle kentälle ja näppärälle ratsukolle eivät jyrkätkään kaarteet ole haaste.

Tehtävän ideana, kuten loivassa kiemuraurassa yleensä, on asettaa kaarelle lähtiessä ulos ja kaarelta palatessa sisään. Varsinkin meidän melko kapealla kentällä sai kyllä tälläinen hidas ratsastaja vähän käyttää aivojaan, että ehdin tehdä kaiken.

Me aloitettiin tunnilla ja mä olen kotona aloittanut tämän tehtävän käynnissä, sitten ravannut pitkänsivun kaaret, mutta kävellyt lyhyen. Jaa siirtynyt asteittain kohti sitä, että laukkaan kaikki kaarteet.

 


Loiva kiemuraura volteilla. Vähän ylläolevan tehtävän kaltainen, muttei ihan. Eli kiemuran alkuun tehdään pieni voltti, suoristus ja keskellä pitkää sivua toinen pieni voltii uralla käväisten. Jälleen suoristus ja ratsastus takaisin uralle, jossa tehdään heti voltti. Hyvä tehtävä, sillä voltteja tehdään molempiin suuntiin, kun yleensä oikeaan kierrokseen ratsastaessa ei tehdä voltteja kun oikealle jne. Tätä olen tehnyt vain käynnissä ja ravissa, mutta kyllähän tämän joku varmaan suorittaisia laukassakin.

Viime aikoina olen valmentajan kehotuksesa treenannut paljon vastalaukkaa ja mieleeni on usein tullut tämä tehtävä, jota teimme joskus monta vuotta siten Sannan valmennuksessa.

Vastalaukka kahdeksikko. Mennään siis kahdeksikkoa laukassa, mutta ei vaihdeta laukkaa kertaakaan. Näin toinen kaari tulee vastalaukkaa ja toinen myötälaukkaa. Sannan valmennuksessa meidän piti myötälaukkakaarteessa liikkua sitten ratatemmossa ja kerätä paketti kasaan ennen vastalaukkaa.

Aluksi tämä oli meille tosi vaikea, sillä en juuri koskaan ollut ratsastanut vastalaukkaa. Harjoiteltuamme viime aikoina vastalaukkaa melko paljon, sujuu tämä tehtävä jo suhteellisen helposti. Harjoitus tekee mestarin ;)Hannun vaakuna tuntuu olevan hyvin yleinen tehtävä, sillä tätä olen tehnyt monen eri valmentajan kanssa. Joidenkin kanssa puomeilla, joidenkin kanssa pienillä esteillä. Mitä kapeampi kenttä, sen vaikeampi tämä on. Esteet/puomit laitetaan ns. ristin muotoon ja sitten tehdään jokaiseen väliin voltti. Pitää muistaa olla tarkkana, että hevonen on suora ennen ja jälkeen kavaletin.


Ehkä yksi simppeleimmistä tehtävistä, josta saa kuitenkin muokattua vaikka mitä. Esteet/kavaletit/puomit asetetaan pituushalkaisijalle 16-17 metrin päähän toisistaan. Laittaisin ponilla 16 m ja hevosella 17 m, jokainen kuitenkin tietää sitten oman hepan laukan tarkemmin, mutta tuo 17 metriä on se "normaali".

Näitä voi tulla suoralla linjalla ja harjoitella kokoamista ja pidentämistä. Tulla ensin viidellä laukalla, joka on yleensä melko normaali, sitten pidentää neljään laukkaan, jonka jälkeen lyhentää kuuteen tai jopa seitsemään. Me ollaan yleensä tultu tätä niin, että joka kierroksella vaihdetaan laukkojen määrää, jolloin hevonen pitää saada nopeasti avuille ja valmiiksi uuteen askelmäärään.

Piirsin vihreällä tuohon reitin, jolla voi harjoitella vinoon hyppäämistä. Hevonen on siis suora hypyn aikana, kuten ennen ja jälkeen hypyn, este siellä alla vain on vinossa. Vinoon hyppäämistä harjoiteltiin Hippolan klinikassa Antti Jurvasen johdolla ja me ollaan tehty sitä usein Sannan valmennuksissakin

Tälle yhdelle linjalle voi keksiä vaikka kuinka monta muutakin tehtävää. Kontrolliharjoituksena pysähdys linjan välissä, voltti puomin päälle, josta jatketaan toiselle puomille ja siihen taas voltti jne.


Siinä olikin tehtäviä, mitä tulee itse kotona tehtyä melko usein. Saiko joku uusia vinkkejä? Mikä on sinun tehtävävinkkisi? Kerro se kommentilla tai linkitä haastepostaus alapuolelle.

Lisää postauksesi listaan painamalla Add your link painiketta. Täytä kentät joissa kysytään postauksesi osoitetta (URL), blogisi nimeä (Name) ja sähköpostiosoitettasi (mail), joka ei tule näkyviin muille.


63 kommenttia

 1. Tää oli kyllä ihan huippu, kiitos! Pitääkin toteuttaa heti jotain tänään ;)

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva kun teit tämän, teen jossain vaiheessa, varmaan jo tänään ;)

  VastaaPoista
 3. Sain ainakin ite uusia ja kivoja ideoita tästä postauksesta!

  VastaaPoista
 4. Jes, sain uusia vinkkejä ja taidan tehdä näitä kanssa sitten seuraavalla ratsastuskerralla :)
  Tosi hyvä postaus muuten ;)

  VastaaPoista
 5. Ei mitenkään pahalla, mutta voitko keskittyä yhdyssanoihin? Varsinkin näissä haasteissa se näkyy jäävät ja häiritsee muuten niin mukavaa blogiasi :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän, en oikolukenut tätä. Nyt olen oikolukenut, mutta en löytänyt kun yhden yhdyssanavirheen. Enkö vain osaa? Löytyykö niitä vielä?

   Poista
  2. Jos vaikka otsikko: suosikki__________________________________________tehtävät

   Poista
  3. Hups, vois alkaa oikolukeemaan otsikonkin..:D Muualta ton kyllä korjasin, mutta en edes tajunnut otsikkoa.

   Poista
 6. Itsekin tekisin, mutta vähän hankala tehdä kuin vain maastoilen :/

  VastaaPoista
 7. Inspiroiva postaus! Toivottavasti moni toteuttelee tätä niin pääsee itsekkin jättämään sen jatkuvan ympyrän kiertämisen ;)

  VastaaPoista
 8. Toi vika on kyllä tosi kiva, kun sen voi mennä monella tapaa,kiitti! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, ei tarvi kantaa hirveetä kasaa esteitä kentälle!

   Poista
 9. Tuo hannun vaakuna oli kyllä yksi lemppari estetehtävistä mitä olen tehnyt! Olen kyllä hypännytkin melko vähän. Tosin meillä oli esteet niin, että kummallakin pitkällä sivulla kaksi estettä, ns. sarjana, en kyllä askeelmääriä yhtään muista. Sai kääntää lyhyitä teitä esteille ja esteiden jälkeen, ja sarjaväliä mennä vaihtelevilla askelmäärillä. Laukassa varsinkin sai kyllä vaihdella laukkoja usein :D

  VastaaPoista
 10. Tosi hyödyllinen haaste! :) Voisin itsekkin toteuttaa :)

  VastaaPoista
 11. Nuo kaikki vinkit oli tosi hyviä! Itelläki menee itsekseen ratsastelu semmoseksi haahuiluksi, mut näistä vois olla apua (:

  VastaaPoista
 12. Tuolla ylhäällä lukee sielällä, tarkoitat varmaan sileällä? :) (sori, ihan pakko viilata pilkkua :P)

  VastaaPoista
 13. Kun teit eilen ton postauksen, jossa kerroit, että lukija määristä ja niin ed. Mutta minkä ikäsellä (ala ikäraja) kannattaa olla twitter? Tajusit varmaan mun pointin tässä, mityä yritän kysyy. Toivottavasti vastaat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos oot sen ikänen, että sulla voi olla blogi nii voi sulla olla twitterikin :)

   Poista
 14. hyvä postaus! voitto on niiiiiiiiiiiiiiiiin söpö:)

  VastaaPoista
 15. Tosi kiva haaste!!! Sain jo ideoita omaan ratsastukseen ja teen omaan blogiin tälläisen! :))

  VastaaPoista
 16. Tosi kiva ja mielenkiintonen postaus!:)

  VastaaPoista
 17. Tuo hannun vaakuna on mulle ihan uusi juttu jota ei ole kyllä tullut vastaan yhdenkään valmentajan kanssa! Kiitos vinkeistä, täytyy alkaa toteuttamaan jos ja kun joskus pääsee taas palaamaan normaali treeniin heppasen kanssa :)

  VastaaPoista
 18. hyviä vinkkejä,täytyy itsekkin kokeilla noita oman vuokriksen kanssa. :)

  VastaaPoista
 19. Tosi hyviä ratsastusvinkkejä! :) Voisitko tehdä postausta siitä miten saa tehtyä yksilöllisemmän blogin ulkoasun HTML-koodien avulla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos pidit! En ala sellaista tekemään, kun siihen tarkottettuja blogeja löytyy netistä pilvin pimein :)

   Poista
 20. Vielä vähän korjauksia tekstiin, jos et pahastu! =)

  _kavaleteilla_ ei kavaleteillä, _tempossa_ ei temmossa, _vastalaukkakahdeksikko_ ei vastalaukka kahdeksikko (vaikka onkin pitkä sana)

  Vinkki yhdyssanoihin: Jos et ole varma kirjoitetaanko sanat yhteen vai erikseen, lisää pääte "-kin" sanojen väliin. Jos pääte sopii väliin niin, että sanan merkitys pysyy edelleen oikeana, sanat ovat erikseen, jos pääte ei sovi väliin, vaan ennemmin toisen sanan loppuun, sana on yhdyssana. =)

  Esim. Vastalaukkakin kahdeksikko on yksi tehokas harjoitus. <- ei ymmärrettävä
  Vastalaukkakahdeksikko(kin) on yksi tehokas harjoitus.

  Tosi hyvä idea nää "Viikon blogihaaste .postaukset"! Oikeesti, tästäkin sai ihania treenivinkkejä ja jos välillä meinaa jäädä vain ympyrälle pyörimään niin voi muistella näitä vinkkejä, mitä sä olet laittanut ja, mitä muut sitten linkittävät! Hyvä Tiia! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen hyvä keino tunnistaa yhdyssanat on lisätä sanojen väliin joku adjektiivi ja jos sana kuulostaa järkevältä niin se kirjoitetaan erikseen esimerkiksi "pöytä pieni tuuletin" ei ole järkevä mutta kun lisäät adjektiivin alkuun "pieni pöytätuuletin" tämä kuulostaa järkevältä:)

   Poista
  2. En kirjouta blogiani kirjakielellä, joten mielestäni voin aivan hyvin sanoa temmossa. En tiedä onko se sitten jotain murretta tjs. jos särähti korvaan pahasti, täällä ainakin puhutaan temmosta ei temposta. Yhdyssanat on tietty juttuja, jotka haluan kirjoittaa oikein. Tiedän nuo kikat miten sen voi katsoa onko se oikein vai ei, mutta pitäisi vaan ensin tajuta nuo mokat ennen kun voi edes miettiä tuleeko yhteen vai erikseen..:D Kiitos :)

   Poista
 21. Tämä on kyllä hyödyllinen haastetehtävä! Moni ratsastaja voi nyt helpommin löytää tehtäväehdotuksia netistä varsinkin jos tämän haasteen useampi tekee.

  VastaaPoista
 22. Tein haasteen :)

  http://issujaponit.blogspot.fi/2014/06/163-blogihaaste-suosikki-tehtavat.html

  VastaaPoista
 23. Tästä sai tosi kivoja vinkkejä! itekin oon tosin tehnyt kaikkia, ja samoja lemppareitakin löytyy:) varsinkin toi ristipuomi-kuvio on kätevä, kun sitäkin voi soveltaa vaikka miten!:)

  VastaaPoista
 24. Sain kyllä tosi mahtavia vinkkejä! :) Tuota ekaa oon tehnyt, mutta laukassa se oli liian vaikeaa, kun ei Pingolla laukka pyörinyt, kun vain ympyrällä ja pitkällä sivulla, koska on enemmän raviponiksi toimiva. Muuten tossa ollaan ponin kanssa saatu tosi hyvin mentyä.

  Hannun vaakunaa en ole oikein kokeilut, pitääpäs päästä sitä kokeilemaan joku kerta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa laukkaan helpottaa ja tehdä toooosi loiva kaarre, mutta tosiaan tuo voi olla haastava raviponin laukalle :)

   Poista
  2. Ei ole poni silleensä raviponi, mutta sopeutuisi paremmin raviponiksi. Kyllä pitäisi tosi lovialla kaarella kokeilla :) Kiitos vinkistä!

   Poista
 25. Hei nää oli hyviä, kiitos! Eritoten tuo Hannun vaakuna vaikuttaa hauskalta, mulla ei oo moista tullut koskaan vastaan. Pitänee tehdä joku kooste omista suosikeista, niitä löytyykin vaikka ja kuinka.

  VastaaPoista
 26. Mulla ei oo blogii, eli kerron täs sitten. Sileellä meen tosi usein semmoista et laittaa tolppia tai tötteröitä keskihalkaisijalle ja väistää joka välissä, aika isoks saa välit laittaa jos laukallakin menee. Esteillä sit semmosta estettä mis on toisessa päässä yks tolppa ja toisessa kaks, niistä tulee sellanen kolmio (:

  VastaaPoista
 27. Meillä on tehty estetreeneissä harjoitusta joka toimii käytännössä samoin kun tuo hannun vaakuna mutta esteitä on vain yksi, jossa kaksi pystyä on rakennettu ristiin päällekkäin (ylhäältä katsottuna ja ratapiirroksessa näyttää siis symmetriseltä ristiltä) niin että hypätään neljän esteen sijaan neljää "puolikasta" ristin reunoista. On haastavaa koska puolikkaat on varsin kapeita ja osa hevosista ei meinaa hahmottaa tehtävää mutta kehittävää kylläkin :) samaista estettä voi kans hypätä pituusesteenä vaikka kahdeksikolla.

  VastaaPoista
 28. Tiia, onko sulla suosikkia finnderbyssä? Ite haluaisin Jannan voittoon, sillä tunnen Jannan (Jensen) ulkomaailmassa ja hän on tosi mukava ja mun mielestä hyvä ratsastaja. Tunnen Jensenin koska hän muutti meidän naapuriin, ja Janna on käynyt meillä pari kertaa. Kenet sä haluaisit voittoon Finnderbyssä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut oikeastaan ketään suosikki itse Finnderby luokassa vai menikös se Jannakaan siinä? En muista, mutta jos tarkoitat SM-kilpailua niin kannustan tietysti Voiton myyjää ja meidän valmentajaa Sanna Backlundia senioreissa ja nuorissa Eveliina Talviota :)

   Poista
 29. Tää oli tosi kiva ! sain nuista sun jutuistä hyviä vinkkejä,oli pakko tehä itekki :)

  VastaaPoista
 30. Toi loiva kiemuraura volteilla on ainaki itelle haastava, sillä yleensä meen jotenki kyyryyn ja vinoon tai kädet harhailee..

  VastaaPoista
 31. Tänään just kun olin omalla hevosella estetreenissä, nii kokeilin noita vinoon hyppyjä. Tosi simppeli tehtävä, mut vähän mun hevosta aluks kauhistutti! ;D Miten muuten oot päässy Hippolan bloggaajaks? Täytyykö sinne ilmottautua vai tuleeko ne sitten itse ehdottaamaan että haluaisitko tulla Hippolan bloggaajaks?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan ei kovin haastava tehtävänä, mutta monet hevoset saattavat kummastella vinoon hyppäämistä! Minut pyydettiin sinne :)

   Poista
 32. Tässä suokikkitehtäväni:

  Sileällä:
  Yksi suosikkitehtävistäni on ratsastaa keppi kädessä. Se auttaa ratsastajan vinouteen. Ensin teen aina käynnissä ja ravissa isoja kaarroksia, ympyröitä ja suoria linjoja. Kaarteissa automaattisesti annettua tarpeeksi sisäohjasta. Sitten voi kokeilla sivuttais liikettä keppi kädessä. Teen yleensä avotaivutusta käynnissä, ja huomaan aina että pidän kädet oikein. Keppi kädessä huomaa myös helpommin ovatko ohjat liian pitkät.

  Puomeilla ( samassa tehtävässä voi käyttää myös kavlettejä):
  1: aloitetaan verryyttelyn jälkeen ravaamalla yhden maapuomin yli.
  2: kun hevonen kävelee ja ravaa puomin yli rauhallisesti, siirry ravaamaan kolmen puomin yli.
  3: ratsasta puomeille samoin kuin ratsastaisit pitkällä sivulla uran sisäpuolella. Katso puomeja hyvissä ajoin ennen kuin käännät ja käytä ulkoapuja, jottei hevosen ulkolapa työnny ulos. Pidä hevonen suorana ennen puomeja, puomeilla ja niiden jälkeen.
  4: kun tulet lähemmäksi puomeja, purista pohkeitasi hevosen ympäri valmistaaksesi sitä tehtävään ja katso puomien taakse jotta tasapaino ja suoruus säilyvät.
  5: jos sinun on vaikea pysyä tasapainossa, pidä kiinni harjata tai kaula hihnasta.
  6: jos hevonen joutuu harppomaan puomeille tai ottamaan ylimääräisiä pikkuaskeleita, muuta vauhtia. Kokeile tulla puomeille himaan kovempaa tai hitaampaa, kunnes askel sopii puomeille.
  7: kun hevonen on mennyt puomit hyvin, tee jotain muuta välillä laukkaa tai tee loivia kiemuraa puomien ympäri.

  Tuossa oli pari suosikkiani.

  VastaaPoista
 33. Tiia, ehdotan tässä, että voisit tehdä joskus sellaisen postauksen, jossa kerrot/piirrät/otat videopätkiä pienistä esteradoista/tehtävistä :) Ei ole kuitenkaan pakko toteuttaa, jos ei kiinnosta :)

  VastaaPoista
 34. Kun tulen blogieni hallintapaneeliin niin siinä lukee että blogissani on 9 lukijaa, mutta kun painan ja luen niin ketä niin siinä on 8. Onko se yksi lukija sellainen joka on laittnut että se lukee blogianii yksityisesti. Toivottavasti ymmärsit ja vastaat :)

  VastaaPoista
 35. miten sä oot saanu tommosen hienon taustan sun blogiin? mäki haluisin jonku ton kuvioisen:)

  VastaaPoista
 36. Pakko vielä nyt todeta että tää oli kyllä oikeasti kiva ja hyödyllinen haaste! :) Hauska vähän "kartoittaa" mistä ihmiset tykkää ja ryöstää toisilta ideoita. Näissäkin on tullut jotain mitä ei ole itse ajatellut tai muuten tullut vastaan vaikka useamman ihmisen tunneilla on tullut käytyäkin :)

  VastaaPoista
 37. Tää oli hauska :) omiin suosikkeihin kuuluu varmaan pohkeenväistö keskihalkasijalla ja sitten laukannosto heti uralle päästyä. Laukan määrää voi muuttaa riippuen mitä halutaan treenata :)

  VastaaPoista
 38. Kuinka saat ton tekstin kuvan viereen?

  VastaaPoista
 39. Tää oli tosi kiva, ja ite sain ainaki paljon ideoita mitä voin sitten tehdä:) Tein tän vähän myöhässä, vasta tänään, mutta ei ehkä haittaa?

  VastaaPoista
 40. Millon tulee uus haaste?:)

  VastaaPoista
 41. Mä oon tehny tota Hannun vaakunaa nii et ei oo noit puomei vaa noiden ympyröiden keskellä törpöt/pelkät estetolpat mut muuten sama juttu:)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.