Matojuttuja

perjantai 28. marraskuuta 2014

Torstaina saatiin vihdoin aikaiseksi jo monta vuotta suunnitelmissa ollut juttu, nimittäin matonäytteiden ottaminen. Useamman vuoden on jo tainnut suosituksena olla, että madottaa ei pidä automaattisesti vaan pitäisi ottaa näyte, sillä madoille on alkanut syntyä vastuskyky lääkkeisiin eikä uusia lääkkeitä ole ihan heti ilmeisesti tulossa. Hippoksen 1/2010 mukaan hevosia saa Tanskassa lainmukaan madottaa vain jos niillä on todettu matoja. 

Aikaisempina kertoina näytteiden ottaminen on ehkä jäänyt siksi, että ajateltiin sen olevan hirveän vaikea prosessi, mutta ei kyllä ollut. Selkeät ohjeet löytyivät Movetin sivuilta, jonka lisäksi oltiin vielä puhelimitse yhteydessä paikkaan. Me tosiaan asutaan Kuopiossa, joten näytteitä ei tarvinnut postittaa vaan käytiin ihan itse ne viemässä. Pikaisella googlauksella ainakin jotkut hevosklinikat tutkivat näytteitä myös, hinta tosin oli melkein tupla verrattuna Movetin hintoihin ainakin niissä mitä katsoin. Movetiin voi kuitenkin käsittääkseni lähettää ympäri Suomea näytteitä ja kai paikkoja löytyy Suomesta muitakin.


Lantaa tosiaan piti kerätä kolmen päivän ajan, jotta tulos olisi kaikista luotettavin. Näytteet piti säilyttää viileässä, joka ei ollut näin talven kynnyksellä mikään ongelma. Noin lusikallinen tuoretta lantaa siis laitettiin pusseihin. Molemmilla hevosilla oli omat pussit, sillä jos vain toisella olisi matoja niin sitten tiedettäisi kummalle matolääke annettaisi. Mulle ainakin tuli ihan yllätyksenä, että vain sille hevoselle jolla matoja on pitää antaa se lääke.

Kolme päivää lantaa kerättyä näytteet vietiin labraan, jossa meille jo sanottiin, että hyvin todennäköisesti teidän hevosilla ei ole matoja. Samalla selvisi, että Lilli on yksi heidän yleisimmistä lemmikkien nimistä vaikka en itse ole törmännyt kuin pariin muuhun samalla nimellä varustettuun eläimeen. Sain samalla tunnukset palveluun, jonka kautta pääsen myöhemmin katsomaan mm. mahdollisten verikokeiden tuloksia ja näiden lantanäytteiden tuloksia tietysti myös.

Lannat tallin nurkassa viileällä paikalla.

Vietiin näytteet aamunlla labraan ja tulokset tulivat jo iltapäivällä. Sain puhelimeen viestin, jonka jälkeen sähköpostiin tuli tulokset. Tosi nopeaa toimintaa! Tulokset ilmoitettiin muodossa montako kpl munia / 1 gramma. Alle 200 kpl olisi ollut alhainen, 200-1200 keskinkertainen ja yli 1200 korkea. Lisää voi lukea täältä. Pieni määrä matoja ei ole välttämättä edes huono juttu. Meidän molemmille hevosille tulokseksi kuitenkin tuli 0kpl/g eli matoja ei tosiaan ollut yhtään. 

Oli oikeasti mielenkiintoista ja suosittelen kyllä kaikkia testaamaan madot ennen kuin automaattisesti lähtee madottamaan. Meillä ei onneksi madotukseen tarvetta ollut, joten siinäkin mielessä positiivinen kokemus ja hintaakin taitaa tulla vähemmän kun matolääkkeelle. Yhden hevosen tutkiminen maksoi reilu 13 euroa ja jos oikein muistan matolääke maksaisi ainakin sen 20e. Muistaako joku onko tuo hinta yhtään oikea? Tietysti jos testillä todetaan, että matoja on niin sitten tulee kalliimmaksi, mutta hyvin todennäköistähän on ettei hevosella matoja ole.

Mitä mieltä olette? Oletteko te testanneet vai madottaneet suoraan? 

Lisäys 28.11.2014 klo 22.30 / Meitä ei ohjeistettu madottamaan, vaikka pikaisen googlailun perusteella syksyisin olisi hyvä aina madottaa, koska heisimadot eivät välttämättä näy tuloksessa, vaikka muuten tulos nollaa olisikin. Pitääpä selvittää asiaa...! Esim täältä voi lukea lisää.
Lisäys 2.12.2014 klo 21.22 / Eläinlääkäri sekä lantanäytteiden ottaja kehotti madottamaan heisimatoja vastaan syksyisin. Eli siis vaikka tulos olisi 0kpl/g kannattaa kysellä eläinlääkäriltä ohjeita! Yleinen neuvo tuntuu olevan se, että syksyisin madotetaan.

63 kommenttia

  1. Maksoko tuo toimenpide :)?

    VastaaPoista
  2. Meillä päin matolääke maksaa sen vähän päälle 12 euroa. Aika samoissa hinnoissa siis pyöritään. Tietenkin tuo näytteen ottaminen olisi järkevämpää juuri tuon vastuskyvyn muodostuksen kannalta :-).

    VastaaPoista
  3. Kyllä matolääke on helposti 30-50e. :)

    VastaaPoista
  4. En tiennyt ollenkaan, että aluksi pitää testata onko matoja!
    Onneks teidän hepoilla ei ollut matoja :)

    VastaaPoista
  5. En ite tienny noista kokeista tai noista että piti tietää onko matoja vai ei :000

    VastaaPoista
  6. Aiemmin olemme aina ottaneet kakkanäytteet poneiltamme ennen madotusta, mutta nyt eläinlääkärin mukaan on tullut voimaan uusi suositus, jonka mukaan syksyisin madotetaan aina ja keväisin vai jos lannasta matoja löytyy :)
    Pidän tätä uutta systeemiä parempana, sillä tiedän ihmisiä, jotka eivät kakkanäytteisiin uskoen madottaneet hevosiaan moniin vuosiin. Tosiasia on kuitenkin se, että matoja on aina jonkin verran hevosen elimistössä. Se kuinka paljon ja näkyvätkö ne juuri siinä kökkäreessä kakkaa, jota tutkitaan, on eri asia. Tietty turhaa madottamista pitää välttää, mutta raja pitää vetää jossakin vaiheessa siihen kuinka harvoin madotetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, olipas jännä kun meille ei tuosta sanottu mitään!

      Poista
    2. Tuskimpa firma, joka tekee rahaa näillä kakkanäytteillä tahtoo kertoa tuollaisesta toimintatavasta. Sehän on heti puolet hevosenomistajien rahoista pois heidän pussistaan ;)

      Poista
  7. Onko blogitallin etusivulla tarkoituksella yhden blogin kohdalla "väärä" kuva? Siis tuossa "pitoa pieniin kavioihin" kuvana on Mustaa valkoisella -blogin varsan kuva, vaikka se vie Kavioilla koparoilla -blogiin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun kone varmaan jostain syystä näyttää vanhaa kuvaa, uusi kuva siinä kyllä on. Päivitäppä sivua :)!

      Poista
  8. Heisimatoja vastaan madotetaan, vaikka tulos olisikin nolla. Ne ei noissa testeissä näy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksiköhän meille ei tästä sanottu, pikaisen googlailun perusteella tosiaan näin on, että sykyisin pitäisi antaa..

      Poista
  9. Meillä joka vuosi otetaan lantanäyte, jotta ei turhaa tarvi madottaa :)

    VastaaPoista
  10. Hinnat pyörivät samoissa matolääke vs. testi.

    En henk.koht. enää luota ollenkaan madonmunatesteihin. Liian monella ollut niistä enemmän haittaa kuin hyötyä pitkässä juoksussa. Meillä yksi kuollut ähkyyn (osasyyllisenä madot) ja toinen sairastanut myös ähkyn matolääkkeen jälkeen. Tälläkin oli sitä ennen testit puhdasta nollaa aina vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! Ompa jännä että madot eivät näkyneet ulospäin, jos kuitenkin noin paha tilanne oli. Tosiaan luin netistä muutaman kommentin jälkeen, että kaikki madot eivät siinä näy ja lääke pitäisi antaa aina syksyisin. En tiedä sitten miksei meille näin opastettu vaikka useammasta paikasta tätä luin.

      Poista
    2. Tuli mieleen Marjut, että eihän hevosta jolle tuli ähky matolääkkeen jälkeen vain jätetty heti karsinaan seisomaan, sillä matolääke voi tukkeutua ja aiheuttaa ähkyä ?

      Poista
    3. Ei, nuori hevonen oli tuolloin vielä 24/7 ulkona. :) Päälle päin kiiltäväkarvainen ja nätti, laihtui vain nopeasti syksyllä ja sen perusteella epäiltiin matoja ekana. Heppa tarkastettiin muutenkin (hampaat ym.) ja kunnossa on. Nuorilla toki nuo suositukset ovat erilaiset, mutta ihan ell:n ohjeella on tähän asti menty.

      Poista
  11. Meillä kävi semmonen että ostimme ravihevosen. Siis ihan juoksukunnossa olevan ja hyvin juosseen (vs 850 00+Kanadassa juostut tulot) Entinen omistaja sanoi madottaneensa ruunan mutta kappas, eilen siivoillesani karsinoita ihmettelin mitä nuo n.3cm pitkät limaiset puoliksi läpinäkyvät (madon molemmat päät läpinäkyviä, keskikohta keltaista mömmöä: http://kuvat.kaleva.fi/default/71269afe-48d9-11e2-b63e-12313b053908/large-matoja%20011.jpg tuommoisia, lyhyempiä vain. ) ovat. Koska matolääke oli kuulema annettu ei ensimmäisenä tullut madot mieleen, joten etsin netistä vähän tietoa ja matojahan ne olivat. Hevosella myös näkyy hyvin selvästi kylkiluut, siitäkin pystyi jo arvaamaan. Haimme tänään sitten matolääkkeet, toivottavasti tehoaa. Muut tallin asukit täytynee siis testata, lantala siivota ym.
    Mutta hyvä postaus!:)

    VastaaPoista
  12. kiva vähä erilaisempi postaus!

    VastaaPoista
  13. Toi on kyllä tosi kätevä, me on välillä testattu ennen madotusta eikä tosiaan yleensä ole tarvinnut sitten lainkaan madottaa, ilman testiä ois syötetty ihan turhaan useammalle isolle hepalle lääke! :)

    VastaaPoista
  14. Onneksi ei ollut matoja. Tallilla jossa kävin ennen (vaihdoin siis tallia) niin otettiin jokaiselta hepalta näyte kolmen päivän ajan se oli kyllä raskasta kerätä kakkoj. Jokaisella eri pussi. Tuloksista en tiedä. Kiva tietää että Lilli on yleinen nimi. Tunnen 2-3 Lilli nimistä ponia. Terkkuja hepoille.

    VastaaPoista
  15. Kävin ite kans kattoo noit movetin sivuja, eikä vaikuttanu yhtää pöllömmältä! :-D
    Ja tää oli mun mielest tosi mielenkiintonen ja hyödyllinen omalla tavallaan! :-)

    Nii ja mulla ainakaan ei toimi vieläkään toi ''lillivoitto.fi'' sivusto, se vaa sanoo että ''tämä sivu ei ole käytössä'', et se pitää mennä sitä blogspot.fi kautta..? :-/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakaan ei toimi jos laittaa pelkän lillivoitto.fi, vaan siinä edessä pitää olla www eli www.lillivoitto.fi toimii! :)

      Poista
    2. Mulla ainakin toimii pelkkä lillivoitto.fi, mutta kone kyllä osaa laittaa alkuun http:// eli osoite on http://lillivoitto.fi tai www.lillivoitto.fi

      Poista
  16. Itse en ole ikinä lantanäytettä ottanut, enkä tule ottamaan. Suosin vanhaa tekniikkaa ja madotan ponini sen 3-4 kertaa vuodessa käyttäen joka kerta eri merkkistä matolääkettä. Lantanäytteen otto on mielestäni vähän sama asia kun pelais lottoa, nimittäin vaikea uskoa että niitä munia tulisi jokaisen lantakasan mukana. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäs sitten kun ei olekkaan enää toimivaa matolääkettä?

      Poista
  17. Hei kivaa että erilaista infoa tulee. Monet joilla ei ole hevosta ja harkitsevat joku päivä ostavansa hyötyvät varmasti näistä! Ja mikseivät hevosen omistajatkin :D
    Kaipaan silti hevospostauksia :)

    VastaaPoista
  18. Täällä tehdään noin kerta vuoteen testi ja aina tullut tulokseksi 0kpl. :) kuitenkin ollaan juuri näiden heisimatojen takia varalta annettu parin vuoden välein heisimatoihin tehoava lääke. Testi tosiaan kätevä vaikkei heisimadot näy. :) - HG -

    VastaaPoista
  19. Meidän tallilla keväällä otettiin kaikilta hevosilta lantanäyte ja suurimmalla osalla hevosista olikin matoja, tarhoja siivottiin ahkerasti joka päivä kun niissä olevista lantakasoista löytyi hirveästi isoja ja lihavia vaaleanpunaisia matoja sekä heisimatoja.

    VastaaPoista
  20. Eikö se oo ihan selvä juttu, että jos yhdellä hevosella on matoja, niin kaikkia 50 hevosen tallin asukkeja ei madoteta?

    VastaaPoista
  21. hei tiia tää on vähä outo kysymys :D onx sun äiti ja isä miettiny sulle jtn toista nimee (et se ei ois tiia?) :)

    VastaaPoista
  22. Mielenkiintonen postaus, pitää kattoo jos ittekki kokeilis!

    VastaaPoista
  23. Hei, mielenkiintoinen juttu. En ollut tullut ajatelleeksikaan, että matolääkkeille voi kehittyä vastustuskykyä. Ilmeisesti mille vaan lääkkeelle voi...

    VastaaPoista
  24. Hah, postausta lukiessani alkoi naurattamaan, vain hevosihmiset pussittavat eläimensä paskaa ja ovat valmiita POSTITTAMAAN sitä :'D meilläkin on onneksi omalla paikkakunnalla ell, joka tekee tämän matoseulan, niin ei tarvitse kiusata postin tätejä hajuhaitoilla ;) ensi keväänä olisi tarkoitus ottaa matonäytteet meilläkin ekaa kertaa.

    Http://friisilainen.blogspot.fi

    VastaaPoista
  25. Mä kans lähetin tonne movettiin alkusyksystä näytteen mutta sain sitten klinikalta ohjeistuksen että pitää antaa matolääke nyt syksyllä koska hevonen ollut laitumella. :)

    VastaaPoista
  26. Koulussa teimme madonmunamäärityksen, oli kyllä mielenkiintoista hommaa! :D Ja kyllä meidän näytteissä heisimadonmunat näkyivät... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla Movetin sivuilla lukikin, että näkyvät vähän huonosti eli muut madot näkyy ilmeisesti melkein pakolla, mutta nuo heisimadonmunat sitten ei.

      Poista
  27. En ymmärrä miksi jotkut vielä madottaa. Siinä on muutakin kuin loisten vastustuskyky. Sama kuin ihmisillä, joka ikinen lääke elimistössä kuormittaa elimistöä. Joten syöttää laiskuutensa takia turhaa lääkettä eläimelle? NO. Sitäpaitsi, näyte täytyy tehdä 2vuoden välein eli menee se pikku summa 2v välein, matolääke 3-4krt vuodessa

    VastaaPoista
  28. Oon todennut käteväksi madottaa aina syksyisin automaattisesti matolääkkeellä, joka on häätää heisimadot (pyranteeliembonaattia 2x määrä tai normimäärä pratsikvantelia). Mulla on vielä varsat, joten niitä madotellaan 3-4x vuodessa muutenkin, mutta kunhan kasvavat, alan varmasti ottaa näytteet aina keväisin ja madottaa sen mukaan, syksyllä automaattisesti heisimatoihin.

    VastaaPoista
  29. Onneks Voitolla ja Lillillä ei ollut matoja! :)

    VastaaPoista
  30. Mekin vietiin viime keväänä Kuopioon ne näytteet ja mun ulkomaantuontiponilla (joka piti olla madotettu jnejne..) oli jotain omituisia vain ulkomailla esiintyviä matosia, jotka eivät kuulemma ihan hevillä pois lähde.. Ja ihan reilusti vieläpä. Nyt Se on saanut pari matolääkettä ja syö paljon vähemmän heinää kuin ennen. Eikä kakoista koskaan löytynyt mitään matoja.. :/

    VastaaPoista
  31. Oon testannut ja madottanut :)

    VastaaPoista
  32. Meidän ell suositteli madottamaan aina koska kaikki madot ei näy testissä ja madot ei välttämättä tuu just niihin kakkoihin mitkä lähettää tutkittavaksi :) me luovuttiin siis näytteiden ottamisesta.

    VastaaPoista
  33. Mä madotan syksyllä ja keväällä ja noihin testihömpötyksiin en usko. Oon kuullu liian monta tapausta että testit näyttää nollaa ja kappas kohta tuleeki ähky matojen takia ja pahimmassa tapauksessa hevonen menehtyy. Ja vaihtelen aina lääkettä juurikin sen takia ettei tule immuuniksi..

    VastaaPoista
  34. Tallilla, jossa hevoseni asuu tehdään siten, että syksyllä madotetaan kaikki ja keväällä testataan ja madotetaan ne joilla matoja on. Meillä tämä käy tosi helposti kun tallinomistaja hoitaa oikeastaan kaiken, ottaa näytteet ja ostaa lääkkeet. Omistajille jää sitten vaan maksaminen ja lääkkeen antaminen.

    VastaaPoista
  35. Meillä madotetaan suoraan. Ja jos matoja ilmenee madotetaan ne joilla matoja on.

    VastaaPoista
  36. Tää oli tosi hyödyllinen postaus! En oo koskaan vielä ottanut lantanäytettä, mutta näköjään se ei kummoinen juttu ole. Itsekin tosin olen kuullut, että syksyisin olisi hyvä joka tapauksessa antaa matolääke, keväällä aion otattaa lantanäytteen. Minusta hevosen kakan postittaminen ei ole kovin ihmeellistä, olen itse postittanut mm. (koiran) spermaa. Keinosiemennystä varten. Viitaten tuolla ylempään kommenttiin, jossa joku naureskeli kakan postittamiselle :)

    VastaaPoista
  37. Eipä se matolääke kehitä sitä resistenttiä, jos et joka kerta madota sillä samalla. Meillä madotetaan aina syksyllä ja keväällä, varsat useammin.
    Tallilla vaihtuu hevoset useasti, ja kyllä kilpahevonen kuuluu madottaa edes kerran vuodessa.

    Tätä sun blogia lukee kuitenkin kaikenlaiset pikkutytöt ja kädettömät hevosenomistajat, joten kannattaa oikeesti olla aika varovainen näissä asioissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi sitten nykyään ei enää suositella madotusta kuin kerran vuodessa? Tuskin tälläisiä säännöksiä on turhaan keksitty.

      Olen tietysti varovainen ja siksi lisäsinkin heti kun minulle asiasta kommentointiin postauksen loppuun jälki maininnan!

      Poista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.