Molemmilla hepoilla maneesilla

lauantai 15. marraskuuta 2014

Hei! Blogitallin julkistamisesta selvitty ja fiilis on mitä parhain, kaikki ottivat portaalin niin positiivisesti ja innolla vastaan. Kiitos! Lopetin samalla lifestyle tyyppisen blogini, joten aikaa tälle blogille tulee blogiportaalinkin myötä jäämään aivan yhtä paljon kun ennenkin.

Tuntuu, että täällä on tosissaan tullut nyt talvi, sillä kenttä on ollut jäässä jo monta päivää ja luntakin on vähän maassa. Hevoset saivat viime viikolla talvikalustonkin jalkoihin, hokit ja tilsakumit. Kentän jäätyminen on tosiaan tiennyt maneesilla ravaamista, joten täällä ainakin toivotaan jo nyt kunnon lumikerrosta maahan.
 
Perjantaina pistäydyttiin äidin kanssa kahdestaan maneesilla, sillä Pinja oli kaverinsa luona. Pitkästä aikaa kipusin siis pienen valkeankin selkään. Matka tosin meinasi tyssätä ennekuin edes alkoi traikun renkaan ollessa jäätynyt jumiin, se ei sisi pyörinyt ollenkaan. Voitto oli sitten tarikun kyydissä jo suorastaan hermoheikkona, kun me koitetaan saada rengasta pyörimään. Se kuopi, potki ja raaputti hampaita. Onneksi rengas kuitenkin lähti pyörimään, kun otettiin tarpeeksi järeät aseet käyttöön. Pakattiin sitten iso leka takapenkille mukaan, jos tulee matkalla ongelmia. Ei onneksi tullut.

 Päästiin tallin tiloihin laittamaan hevoset valmiiksi, sillä ulkona pimeässä olisi varustaminen ollut melko vaikeaa kahdestaan, varsinkin kun Voitto on ulkona tosi levoton satuloida. Pari 50 senttistä löytyi lompakosta, joten Voitto sai lämmitellä lihaksiaan jo ennen ratsastusta solariumin alla.

Ratsastin ensin Voiton, sillä Lillille tekee tosi hyvää kävellä pitkät alkukäynnit. Tosin kenelleppä ei tekisi. Kuvia ei oikein ole, sillä äidillä oli koko ajan hevonen toisessa kädessä ja tehtävänä kävellä alku- tai loppukäyntejä maasta. Kuvattomia postauksia en kuitenkaan tykkää julkaista, joten räpsittiin Olympyksella muutama kuvituskuva ihan blogia varten.

 Aloitin verkkaamaan samalla taktiikalla kun viimeksi kouluvalmennuksessa. Takana oli yksi kotiratsastuspäivä kovalla kentällä, joten olin varautunut hiukan jäykkään hevoseen. Yllätyksenä tuli kuitenkin se, että Voitto oli oikeasti melkein epäpuhdas alkuravien aikana. Ihan oikeasti todella jäykkä. Ravasin sitten todella rennosti mummoravia pitkän aikaa, taivutellen hiukan isoilla ympyröillä. Ravin jälkeen vielä laukkasin kevyessä istunnassa ihan vain humputellen.

Tämän jälkeen aloin kevyessä ravissa työstämään hevosta vähän enemmän ja se kaikeksi onneksi tuntui jo melkein normaalille. Ratsastin hyvin kevyesti ja rennosti sekä ravia että laukkaa, jonka jälkeen vielä loppuverkkasin superhyvin ja Voitto sai kävellä pitkään loimitettuna minun ratsastaessa vielä Lillillä. Juteltiin asiasta tänään estevalmentajan kanssa ja saatiin ihan uusia ohjeita, joista osa oli kyllä tämän maneesireissun jälkeen tajuttu itsekkin jo ottaa käyttöön, mutta niistä lisää estevalmennuspostauksessa.
 

Kuvista varmaan jo näittekin, että Lillillä on käytössä PS of Swedeniltä saamani suitset, jotka eivät Voitolla toimineet niin hyvin kuin nämä nyt käytössä olevat. Lilli oli suitsilla mielestäni ihan normaali ja Pinjakin on sanonut niiden toimivan Lillillä, joten ihan hevoskohtaista mille hevoselle sopii minkäkin malliset suitset.

Lillin kanssa aloitin heti verryttelyn ravissa, sillä se oli kävellyt jo pitkän aikaa äidin kanssa. Ravailin ja laukkailin molempiin suuntiin pitkin ohjin, jotta poni vertyisi myös hyvin. En mene Lillillä niin usein, että huomaisin pienet jäykkyydet, mutta minusta se oli melko normaalin tuntuinen. Verryttelyn jälkeen kävelin hetken, sillä Pinja antoi ohjeeksi paljon välikäyntejä.

Toisessa päässä maneesia alkoi juoksutus, joten käytössä oli vain toinen puolikas maneesista. Tein siis isoa ympyrää ihan vain yrittäen saada poni hyväksi. Kysyin pariin otteeseen äitiltä, että kulkeeko tämä poni ihan liian hitaasti. Selästä on vaikea arvioida mitä vauhtia poni menee, kun on tottunut Voiton raviin ja laukkaan, joka on hiukan vauhdikkaampaa. Vaikka meno tuntui suorastaan matelulta, sanoi äiti Lillin juoksevan melko normaalia vauhtia.


 Lilli on kyllä niin paljon vaikeampi sileellä kun Voitto. Vitsaillaankin Pinjan kanssa aina, että huomaa kyllä ratsastuskouluponin ja hyvin koulutetun estehevosen eron.  En tiedä enkö muka tosiaan osannut vai yrittikö Lilli vain jekuttaa mua, sillä en aluksi meinannut saada edes laukkaa nousemaan. Jep, ei yhtään masentavaa. Milloinkohan se laukannosto opeteltiin ratsastuskoulussa öö kymmenen vuotta sitten? No, joissakin asioissa ollaan edelleen samoissa oneglmissa kuin silloin ;)

No kunhan laukka nousi alkoi homma sujumaan paremmin. Lilli laukkasi varsinkin oikeaan kierrokseen tosi hyvin ja sen jälkeen siirtyessäni takaisin raviin jatkoi se samaa mallikkaasti menemistä, mutta heti vaihdettuani suuntaa levisi homma taas käsiin. Lopulta ravi onnistui nätisti myös vasempaan kierrokseen, mutta oli se vähän työn ja tuskan takana.

Ratsastin mielestäni ihan kevyesti, mutta karvaiselle ja hiukan huonokuntoiselle ponille tuli silti hiki. Loppukäyntien jälkeen suunnistettiinkin vielä talliin, jossa tällä kertaa Lilli pääsi solariumin lämpöön kuivattelemaan.


Kyllä kahden hevosen hoitamiseen menee vaan aikaa. Joskus haaveilin toisesta hevosesta Voiton rinnalle, mutta näin talvella tulee taas huomattua, että ei kiitos. Perjantaisin kun ei ole koulujuttuja hoidettavana ehtii ihan hyin ratsastaa ja hoitaa molemmat, mutta kouluiltana tekisi tiukkaa vielä kun seuraavana päivänä aikainen herätys bussiin.. Kuinka moni teistä ratsastaa useamman hevosen päivittäin?

61 kommenttia

 1. Kiva postaus, ja kiva nähdä sinut Lillinkin selässä :) Ja ratsastat muutenkin super hyvin!!

  VastaaPoista
 2. Oii kun Lilli on söpö! Itse saan nyt oman ponin joulukuun alussa, jännäks menee ku pelottaa ettei aika riitä :-D Vuokraponinkin kanssa aika on aina kortilla päivisin kun siellä olen käynyt mutta sinne ajaa edestakasin 2h tallille minne ponini menee on 2min :-D Mutjoo kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei millään pahalla mutta jos edes epäilee ettei aika riitä niin kannattaako silloin ottaa ponia/hevosta/mitä tahansa eläintä?

   Poista
  2. Aikaa on kyllä sopivasti, mutta jännitykseni eniten tässä on se miten jaksan tämän rinnalla käydä koulua edelleen yhtä hyvin. :-)

   Poista
 3. Yleensä yhden, mutta välillä kaksi hevosta jos ei oo hirveen pimeetä:) teetkö jatkossa tähän blogiin myös lifestyle postauksia?

  VastaaPoista
 4. Keväällä/kesällä tuli ratsastettua kolmekin päivässä eli kaikki omani mutta enää tulee ratsastettua yksi, välillä kaksi. Ja enään yleensä vain yksi sen takia että olen shettikselleni liian pitkä joten sitä ratsastan enään harvoin kun sitä käy tuttumme ratsastamassa ja vanhin ponini jäi eläkkeelle. :)

  VastaaPoista
 5. ratsastan 3-5 päivässä, ehtii mutta ei jää aikaa hirveesti millekkään muulle..:)

  VastaaPoista
 6. Tulee ratsastettua vähintää kaks hevosta joka päivä... Äiti omistaa meinaan tallin... :) kiva postaus

  VastaaPoista
 7. liikutan omat(3) ja sitten vielä 3 muuta (ratsutus/nuoria) ja olen 8.luokalla, tosin opiskelen kotona. asun muuten kuopiossa ! :)

  VastaaPoista
 8. Joka päivä 2 :) omat hevoset kun on .

  VastaaPoista
 9. Itteltä löytyy 2hepoa, päivittäistä liikuntaa tarviivat, näin talvella raskasta. ... :D

  VastaaPoista
 10. Mä oon ratsastuskoulussa ja sielä tulee ratsastettua muutama otus joka päivä, joskus enemmänkin joskus vähemmänkin. Taidan olla niin tottunut jo siihen että päivä pakataan täydeksi, että mulla menee ehkä max reilu 2 tuntia kolmeen hevoseen. Ja tämä ei tarkota sitä että en ole huolellinen, vaan sitä että en "treenaa" samalla tavalla kun kisaheppaa, vaan läpiratsastan ja liikutan hepat läpi. :)

  VastaaPoista
 11. Yläasteella ollessani minulla oli 2 hevosta ratsastettavana, lukiossa 3 ja nyt lukion jälkeen menin töihin niin ratsastettavien määrä kasvoi neljään. Näistä 3:lla kisaan ensi kaudella.

  Minullakin on aina hevoset asuneet kotona (nyt 7kpl) ja aina hoitanut ne itse. Aikaa ei kyllä jää yhtään yli ja välillä päivät venyvät pitkiksi. Paljon se ottaa mutta paljon se myös antaa! :)

  VastaaPoista
 12. Ihan mahtava postaus :)

  VastaaPoista
 13. Mä ratsastan aina kaksi hevostani koulun jälkeen, joka vie tietysti paljon aikaa, kun lukiossa olen...Mut tallimatka ei oo ongelma, kun talli on pihassa, maneesireissut sen sijaan kahtena päivänä viikossa vievät oman aikansa :) Tosi opettavaista ja palkitsevaa kuitenkin mennä kahdella ihannerityyppisellä hevosella, mulla toimen on kansalllisen tason esteratsu ja toimen suokkiremontti:D

  VastaaPoista
 14. Tosi kivaa kun ratsastit myös Lillillä! :)

  VastaaPoista
 15. Kivaa kun pääsette aina maneesille, vaikka on varmasti aikaa vievää :/

  VastaaPoista
 16. kiva postaus! ihana lilli ja voitto <3

  VastaaPoista
 17. Mä en ole nyt tajunnut tota blogitallia :( Siirtyykö niiden blogaajien uusin postaus aina sinne ketä on siinä mukana vai ??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siirry kaikki postaukset, vaan me nostetaan sinne ns. parhaat postaukset ja lisää ideasta voit lukea edellisessä postauksessa http://www.lillivoitto.fi/2014/11/perustin-blogiportaalin.html

   Poista
  2. Okei , kiitos vastauksesta ! :)

   Poista
 18. Mää oon lukiossa ja ratsastan oman vähintään 5x viikko, vanhempi poni kyseessä niin nykyään on useampi rennompi päivä. Voin kyllä kuvitella kuin kiirettä sulla pitää, kun maneesille pitää erikseen kopilla lähteä ja kotona vielä muukin hevosten hoito. Mulla poni muutti vasta täyshoitoon, maneesimatka tosin piteni mutta on vielä ihan käveltävissä. Oon monta vuotta tottunut ite hoitaa kaikki tallihommat, niin tää on ollut vähän kummallista kun ei tarvii muuta kuin käydä ratsastamassa siihen aikaan kun haluaa. :D
  Itekin ootan innolla lunta, pääsis maastoon paremmin. Tsemppiä sulle näin pimeimpään vuodenaikaan :)
  ps blogitalli on hirmu hieno idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah uskon, että outoa aluksi! En itsekkään osaa kuvitella millaista olisi, jos hepat muuttaisi yhtäkkiä täyshoitoon :D Kiitos!

   Poista
 19. Mä oon ollut muutaman kuukauden kokonaan ratsastamatta, kun edellinen hevonen kuoli ja nykyinen on varsa. Tällä hetkellä ihmettelen kuinka olen ehtinyt ratsastaa edes sen yhden :D

  Asiasta toiseen, olis kiva kuulla mitä mieltä sun vanhemmat ja muut läheiset on bloggaamisesta? Lukevatko he sun blogia? Miten he reagoivat yhteistyöjuttuihin yms? Tästä olis kiva lukee ihan postauskin! Mä oon blogannut myös jo vuosia, mutta en oo ikinä kertonut sitä vanhemmille, kun en halua että ne lukee mun blogia :'D äiti kyllä oli löytäny googlen kautta mun vanhan blogin ja se oli mun mielestä ihan hirveetä, vaikka ihan aikunen olenkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah :D He ovat kaikki tosi kannustavia ja kiinnostuneita hommasta. Kyllä äiti ja Sini ainakin taitaa käydä lukemassa, kuten jotkut sukulaiset ja kaveritkin ja valmentajatkin aina silloin tällöin paljastaa käyneen lukemassa.

   Kyllä minuakin ennen häiritsi hirveästi kun tutut lukivat postauksia, nykyään se ei enää juuri häiritse. Videoiden katsominen silloin kun olen itse paikalla tosin on yhä edelleen kiusallista:D

   Pitää katsoa saisiko tästä postauksen, ihan mielenkiintoinen aihe!

   Poista
 20. Kumpi puhuttaa kotona enemmän, positiivis- vai negativiissävytteiset kommentit?

  VastaaPoista
 21. Kiva postaus voitko tehdä My dayn tai videopostauksen?? Voitto ja Lilli on niin söpöjä!!

  VastaaPoista
 22. Hauskan näköstä kun meet Lillillä, se on niin pikkuponi Voittoon verrattuna! Ratsastan melko harvoin kaksi heppaa päivässä vaikka kotoa löytyykin niitä kahdeksan, koska oon vasta 11.v :D Yleensä sen yhden päivässä. (oman ponin) Kuinka paljon tuollanen hevosten solarium maksaa ja kuin pitkään yks kerta kestää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah :D En tiedä paljonko tuo maksanut ostettaessa, mutta käyttäminen maksaa 50 senttiä ja sillä saa noin 3min. Yleensä 2-3 kolikkoa siis riittää :)

   Poista
  2. Meillä 2 heppaa kotona tällä hetkellä, ratsastan omaa ja joskus harvoin äidin. Kunhan arabimme tulee koulutuksesta niin sitäkin ratsastan sitten. :)

   Poista
 23. moi niin minkä merkkinen se teijän olympus kamera on? kiito jos vastaat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minkä merkkinen olympus kamera? hmm.
   sama kun kysyisit "minkä rotunen se teiän mäyris on?"
   Okei joo ei millään pahalla mutta... :DDD

   Poista
  2. Ihania kuvia! Mistä oot muuten ostanu ton paidan, se on ihana :)

   Poista
  3. Merkki Olympus ja malli E-PM2. Olisi löytynyt lue nämä ennen kuin kysyt -osiosta.

   Poista
  4. Pitäisköhän se otsikoda että älä missään nimessä lue näitä ennen kuin kysyt, käänteispsykologiaa : DD

   Poista
 24. Mä ratsastan kahta hevosta 6 kertaa viikossa. Talvella tulee usein jonkinlainen masennus :D kenttä jäässä, on kylmää ja pimeetä ja pitäis kouluunki herätä 05:30 ja kotona ollaan klo. 16:45... Meillä ainakin helpottaa se että lähimpään maneesiin ajaa 5min.

  VastaaPoista
 25. Itselläni on yleensä se 1/päivä, joskus tuli kolmekin iltaan ratsastettavaksi.

  Sitten mulla olisi vähän kysyttävää, ajattelin, että osaisit näin kokeneempana bloggaajana kertoa. Olen siis kirjoitellut blogia yli kaksi vuotta ja pidän kirjoittamisesta, mutta postaaminen on todella harvassa. Minulla on vuokra- ja ylläpitohevonen eli tallilla käyn kyllä, mutta en saa oikeastaan koskaan kuvaajaa mukaan. Materiaalia ei siis juurikaan ole ja postausten välillä kuluu helposti pari viikkoa, monesti enemmänkin. Olisiko sinulla siis ideoita siihen, miten saisin postailtua useammin. Teeman kuitenkin haluaisin pääosin rajata hevosiin, silloin tällöin julkaisisin valokuviani. Olisiko mielestäsi huono idea julkaista postauksia, joissa olisi ehkä vain muutama puhelinkuva ja kertoisin mitä on tullut tehtyä? Kiitos jos vastaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se huono idea ole, varmaan sellaisellekin blogille lukijoita löytyy varsinkin jos teksti on hyvää :)

   Poista
 26. Kaunis Tiia ♥ Teidän videot ja blogit on niin BEST ♥♣

  VastaaPoista
 27. Hiukan ihmetytti. Annoit kuvan, että Voitto on hyvin koulutettu estehevonen ja Lilli ratsastuskouluponi. Olen ymmärtänyt, että Lilli on erittäin pitkälle koulutettu poni. Kun, se tuli Suomeen, se oli taidoiltaan/liikkeiltään kansallisen tason poni koulussa ja esteillä. Eli siiS superlahjakas poni. Eikö ole myös niin, että jos esteiltä saadut sijoitukset / ruusukkeet lasketaan, niin Lilli on ykkönen. Ettei menisi puurot ja vellit sekaisin. Lilli on vaan niin hieno! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ihmettä, haluaisin kuulla mistä ihmeestä olet tuon Lillin koulutustason kuullut? Lilli on ihan perusponi ja Voitto ihan perushevonen, Lilli vaan tehnyt uraa myös ratsastuskoulussa kun taas Voitto paljon vanhemmalle iälle saakka ollut ammattilaisten ratsastuksessa. Eron ratsastettavuudessa siis todellakin huomaa kun kipuaa "ratsastuskouluponin" selästä vähän paremmin koulutetun hevosen selkään. Lilli on tosiaan napsinut rutkasti enemmän ruusukkeita pikkuluokista, mutta ei nyt ihan tuolla tasolla mitä sinä puhut ;)

   Poista
  2. Okei, mie mietin yks päivä että onko Lilli kouluponi kun se mennee niin hienosti koulujuttuja ;) mutta sainpas vastauksen :)) Voitto on kyl tosi hyvä hyppäämään, ja miten korkeeta hyppäät voitolla? kisat yms :))

   Poista
  3. Lilli ei siis oikeasti ole kouluponi, ei sillä oikein liike riitä :) Menen Voitolla kisoissa 90-100cm, Voitto kyllä pääsisi isompaa, mutta mä en oikein osaa.

   Poista
  4. Kiitos vastauksesta Tiia, tulisko jotain postausta, joku pvä :)

   Poista
 28. Itse ratsastan kaks heppaa joka päivä :)

  VastaaPoista
 29. ratsastan päivittäin 1-2 hevosta ja juoksutan yhden tai kaksi :D Kolme hevosta siis on. Koulujutuille ei taas jääkkään sitten aikaa ja sen huomaa koulumenestyksestä.

  VastaaPoista
 30. Omani ratsastan eli yhden. Joskus äitini suokkia, mutta harvoin. Aikaa menee tunnista puoleentoista ratsastukseen. Onneksi omassa pihassa ovat ja maneesityyppinen rakennus pihassa, ei lämmitetty mutta mukava talvella hypätä ja vääntää koulua.

  VastaaPoista
 31. Mie ihmettelen miks aina Pinjaa kauheesti kehutaan ku molemmat ootte niin ihania :3 Ite tykkään siusta enemmän vaikka molemmat ootta mukavia!! :)

  VastaaPoista
 32. siiis ihan oikeesti hyvä postaus :) ps. toivottavasti vastaat :)) ♥♣

  VastaaPoista
 33. Moi asun Lappeenrannassa ja haluaisi nähä sun ja Voiton kisoja. Voitko kertoa täällä blogissa millon kisaatte ja missä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään en enää kerro, paitsi pidemmistä reissuista, koska oon huomannu että blogi tuo jollain tapaa paineita kisaamiseen, joten kivempi sit kertoa jälkeenpäin miten meni :)

   Poista
 34. Ootteko hankkimassa lähiakoina kolmatta hevosta? ja sitten mistä oot saanu sen taustakuvan ja miten oot tehnyt ne pohdintaa ulkoasuista postauksessa eli siis miten oot varsinkin sen ekan ja tokan bannerin ja taustakuvan tehnyt ja millä ja vositko seittää miten? ja niin mikä malli sun blogissa on nyt ja mikäoli silloin kun teit sen postauksen pohdintaa ulkoasuista? ja ootko tehnyt siihen jotain muutoksia? Kiitti jos vastaat ku ite haluisin samantyyppisen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. molemmat on vastannu tähän jo niin monta kertaa että pitäskö sun ettii vastauksista se! molemmat on sanonu etteivät aijo hankkia koska ei ole aikaa kolmelle hevoselle eikä jotain voi jää yksin kotiin kun muut lähtee valmennuksii

   Poista
  2. Ei olla. Taustakuvat on yleensä the inspiration gallerystä!

   Poista
 35. Heihei, tosta blogiportaalista niin sen toimituksen blogin yks postaus oli pelko on pysyvä seuralainen.. Keitä ne kaks varsaa oli:D mua alko kauheesti kiinnostaa, ainaki vuoniksilta näytti ja oli Marjon ottama kuva. Mun kaveri sano et ne ois vuonotalli Solsikelta ne kuvat mut tiiätkö yhtään :o niin no mun pitäs varmaan kysyy Marjolta mutta aloin miettimää ja juoksin suoraan tännne:DD

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.