Maastoilua lumisissa maisemissa

maanantai 15. joulukuuta 2014


Meidän lauantai vietähti lumisissa tunnelmissa. Piti ottaa vaikka mitä kivoja kuvia, mutta hämärä ehti jälleen ennättää ennen kun saatiin raahauduttua tallille. No, onneksi sunnuntaina oltiin ajoissa liikkeellä ja saatiin otettua kivoja joulukuvia.

Päätettiin lähteä pitkästä aikaa kunnolla maastoon peltoilun sijaan. Tielle oli satanut sen verran lunta, että parissa kohdassa pystyi jopa hyvin ravaamaan! Hakiessamme hevosia sisälle oli molemmille kasaantunut lumikinokset loimien päälle. Ensitöikseen saikin harjata loimen puhtaaksi, sillä ei ole kiva, jos lumi sulaessaan kastelee satulahuoneen lattian. Voitto oli muuten tosi puhdas, joten varusteiden laitoissa ei pitkään kestänyt. Eniten aikaa taisi mennä hännän selvitykseen ja puhdistamiseen, mustasta hännästä kun vaaleat purut näkyy niin selvästi.


 Voitolla oli vauhti päällä heti kun se huomasi, ettei käännytäkään kentälle vaan lähdetään tielle. Toinen oli ihan innoissaan pärisemässä (siis ihan kirjaimellisestikin) joka suuntaan. Jouduttiinkin pariin otteeseen pysähtymään ja odottamaan Lilliä. Valitettavasti lunta satoi sen verran kovasti, että tarkennukset eivät ole kuvissa ihan kohdalleen sattuneet. No, näette ainakin millainen näkyvyys meillä oli. Olisi tehnyt vain mieli ratsastaa silmät kiinni, kun lumihiutaleet tuntuivat tulevan ikävästi suoraan silmille.


 Heti ensimmäisellä ravipätkällä Voiton takapuoli lenteli melko vauhdikkaasti eikä Lillikään oikein olisi halunnut hiljennellä. Tehtiin ensimmäinen ravipätkä peltojen välisessä ylämäessä, pohja oli melko kova, mutta välillä (tosin nyt on menty melkein joka päivä..) kovalla pohjalla liikkuminen on ihan hyvästä. Tie päättyy metsään ja iloiseksi yllätykseksi huomattiin, että metsässä tien pohja oli lumen alla tosi pehmeä. Voitiin siis ihan huoletta ravailla vähän lisää.

Voitto heittäytyi tässä vaiheessa oikeasti vähän tuhmaksi, sillä sain pari kertaa jo pelätä tippumista. Kun se ei saanut mennä niin kovaa mitä olisi halunnut, alkoi tulla jos jonkinmoisia pukkihyppyjä. Tavallisissa pukeissa ei mielestäni ole kovin vaikea pysyä, mutta sellaisissa joissa hevonen hyppää ensin ilmaan ja sitten pukittaa on! Vaikka kuinka ajattelin painoa jalustimille ja kantapäätä alas, lensivät molemmat jalustimet yhden hypyn aikana pois. Voitto ei millään halunnut pysähtyä, enkä saanut loimen alta jalustimia takaisin jalkaan. Tässä vaiheessa hevonen onneksi tajusi olla hyppimättä, vaikka jatkoikin matkaa melko vauhdikkaasti. 

Lopulta tilanne rauhoittu ja sain jalkkarin jalkaan, sitten käännettiin nenät kohti kotia ja vauhti hiipui molemmilla heti. Yleensä luulisi olevan kovempi kiire kotiin, mitä kotoa pois. Varsinkin kun kotona odottamassa oli päiväruuat. Ei anneta heti ratsastuksen jälkeen ruokia, joten puuhailtiin tallissa taas reilu 30min. Kylmättiin jalat, siivottiin karsinat ja haettiin purua.

 Tässä ihmettelen mun kynttä, joka katkesi ihan keskeltä Voiton riehuessa. On muuten kipeä! Voitto käyttää samalla tilaisuuden hyväksi nappaamalla vähän matkaevästä maasta.


Illalla hevoset saivat vielä matolääkkeet. Muistatte ehkä jokin aika sitten julkaisemani postauksen, jossa kerroin, että tehtiin labrassa matotestit. Silloin minulla oli luulo, ettei tarvitse madottaa ollenkaan, koska testit näyttivät nollaa. Teidän kommenttien jälkeen kuitenkin googlailin vähän ja minulle selvisi, että matolääke (muistaakseni) heisimatoja vastaan pitäisi antaa aina syksyllä, sillä testeissä se ei välttämättä näy. Eli uusi käytäntömme ei ole, että madotetaan sen mukaan mitä lantanäyte sanoo, vaikka näin aluksi teille kirjoitin. Keväällä madotetaan, jos lantanäyte niin näyttää ja syksyllä madotetaan automaattisesti.

Molemmat hevoset söivät yllättävän nätisti lääkkeen. Voitto näytti aluksi ihan mahdottomalle madottaa, mutta se taisi luulla, että tehdään sille jotain muuta. Kun sain kerran vietyä tuubin tarpeeksi lähelle suuta, Voitto varmaan haistoi tai tajusi mistä on kyse ja otti oikeasti tosi nätisti lääkkeen suuhunsa, eikä sylkenyt yhtään pois!

51 kommenttia

 1. Miks Lillillä ei oo niitä PS of swedenejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinja käyttää molempia suitsia eli on sillä ne vielä.

   Poista
 2. Ihana postaus ja kivoja kuvia! :)

  VastaaPoista
 3. En, ole varma, mutta näyttää tuo maasto olevan aina sama lenkki mitä menette. Kesämaastokuvat näyttävät samalta reitiltä otetuilta. Ettekö mene koskaan eri maastolenkkiä? Tekee hyvää mennä vaihtelevia lenkkejä ja eripituisia myös. Eikö teidän kunnassa ole kuin tuo yksi lenkki? Me vaihdellaan viikottain reittejä, matkojen pituutta, maastopohjia ja nousuja. Suosittelen ehdottomasti kilpahevosille. Mukavia maastoja😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä sama, koska tämä on lyhyin reitti, jolle kuvaajat jaksaa ja viitsii lähteä mukaan. Muille reiteille jos lähtee, ei ainakaan kameraa jaksa kantaa pitkää lenkkiä mukana.

   Meidän lähellä on kehnosti maastoja nykyään, joten ei kovin usealla eri lenkillä käydä, mutta ei tämä nyt sentään ainoa ole. Ennen oli yksi huippulenkki, mutta pohja kunnostettiin ja nyt se on samanlaista kovaa tietä kun kaikki muutkin. Pururadallakin sai ratsastaa ennen kun se kunnostettiin jokunen aika sitten. Kolmesta vakkarilenkistä, joilla pystyi menemään kunnolla jäljellä enää kaksi. Metsäpolkuja on vielä, mutta siellä ei voi kun kävellä. Talven tultua pystyy menemään tällä kunnostetulla metsäautotielläkin, jos vaan ehtii valoisan aikaan.

   Tietysti meidän kunnassa on muita lenkkejä, mutta ei tässä kovin lähellä turvallisten reittien päässä. Eikä me kaikkia lähireittejäkään välttämättä tiedetä eikä kaikkialla saakkaan ratsastaa, mutta kovasti ollaan koitettu kartoittaa hyviä reittejä.

   Poista
 4. Suosittelen laittamaan hevosten treenaamisen etusijalla ja sitten vasta kkuvaajien jaksamisen. Jättäkää kuvaajat suosiolla pois ja käykää heppojen kanssa pitkillä rentouttavilla reippailla lenkeillä. Kannattaa 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti, siksi kuvia tuleekin vaan silloin kun käydään tällä reitillä. Muista ettei blogi ole koko totuus, vaan vain palanen siitä ;)

   Poista
 5. Ihanan talvisia kuvia! Kateeksi käy nuo lumiset maisemat, täällä kun katsoo ulos, niin näkee mustaa, pimeää vesisadetta. Ovatko lumet sulaneet pois, vai pysyneet maassa?

  VastaaPoista
 6. Hienoja kuvi! :)
  Otan nyt vähän kantaa tuohon madotus juttuun. Juttelin lauantaina kyseisestä asiasta ihmisen, jonka oikeasti tiedän tietävän kyseisestä asiasta. Hän on sitä mieltä, että ehdottomasti lanta näyte. Jos ei munia, ei lääkettä. Jokainen hevonen kuuluisi kuitenkin madottaa 1 ja puolen vuoden välein. Tämä estää turtumisen lääkkeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turtumisen? Haluaisitko vähän avata tätä?

   Poista
  2. =Elimistö tottuu lääkkeeseen, eikä se enää auta. Sama vaikutus antibiooteilla, jos niitä syö liikaa eivät ne enää auta.
   Me syötetään matolääkkeet joka syksy, sekä lisäksi keväällä mikäli muilla tallin asukeilla on matoja todettu. Eläinlääkärin suositus siis tämä: jokaisella on toki oma mielipide, mutta ei se 1-2 kuuria vuodessa mitään "tartumista" vielä muodosta. :)

   Poista
  3. Niin tarkoitat varmaan resistenssin muodostumista matoläkkeelle mutta tuosta ekasta kommentista tulee vähän sellainen kuva että resistenssi muodostuu jos hevosia ei madota vähintään puolentoista vuoden välein, mutta et varmaan tarkoittanut sitä näin? Halusin vaan selkeyttää, kun tätäkin blogia lukee niin monet ihmiset jotka varmasti ottaa myös neuvoja täältä :)

   Poista
  4. En tiedä miten hevosilla, mutta koirilla suositellaan ettei joka kerta käytä samaa matolääkettä, eli ettei käy juuri niin, että sen teho vähentyy.

   Poista
 7. Nää sun postaukset on niin ihania :-) ;-) Ihanalta näyttää toi ilma siellä.. täällä sataa vettä ja sulaa viimesetkin lumet pois....

  VastaaPoista
 8. Miksei voitolla ole ratsastuslointa, vähän turvallisempi myös noiden jalustinten etsimisen kannalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratsastusloimihan tulee vain pepun päälle, jolloin jos haluaa suojaa eteenkin niin onkohan sitten muuta vaihtoehtoa kuin "normiloimi"...

   Poista
  2. No eihän tuo lämmitä kuin ryntäät ja vähän lapoja? Samalla se myös rajoittaa lapojen liikettä. Mutta jos välttämättä ryntäät haluaa lämmittää niin horzessa myydään myös eteen tulevia ratsastusloimia :) klipatulla varsinkin pakkasilla kun pyllyllä pitää jotain pitää (varsinkin jossei ole maneesia), niin olen kyllä huomannut ratsiloimet hintansa arvoisiksi :D

   Poista
 9. Kiva postaus ja ihania kuvia! ♥

  VastaaPoista
 10. Voih, kadehdittavan talviset kelit!

  VastaaPoista
 11. Ihanat kelit teillä! :-(

  VastaaPoista
 12. Milloin blogitallissa julkaistaan joulukuun suunnitelmat- haasteen voittaja, postauksien piti nimittäin olla valmiita jo melkein kaksi viikkoa sitten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voittaja on julkaistu ja palkintokin lähetetty. Koska voittaja valittiin arvalla ei siitä tehty erillistä julkaisua Blogitalliin, Facebookissa kyllä ilmoitettiin!

   Poista
 13. Oi että mitkä maisemat, kateellisena täältä etelän vesisateiden keskeltä katselen kuvia :) Kiva postaus muutenkin!

  VastaaPoista
 14. Voitto ja Lilli on kyll super söpöjä! Mistä toi Voiton loimi on ostettu? :)

  VastaaPoista
 15. Tiia, oot kyllä tosi hyvä ottaan kuvii! Lilli ja Voitto on kyl tosi söpöjä! Maailman paras blogi! Vitsit mä oon kateellinen! oon koko päivän kattonu teijän videoita. Oot kauniskin. Pinjaki on tosi kaunis. Minkä ikänen Lilli on?

  T. Lilli ja Voitto fani

  VastaaPoista
 16. Ihailen sitä, kuinka tyynesti ja rauhallisesti vastaat todella nänäkkäisiinkin kommentteihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, aina olo ei ihan tyyni ole, mutta parin minuutin pohdinnan jälkeen vastauksesta silti ihan asiallinen tulee ;)

   Poista
 17. Ihania kuvia ja kiva postaus! <3

  VastaaPoista
 18. mistä oote ostanut nuo takit paljon makso ja voitko laitaa linkin nuista takeista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on Osapilta ja makso reilu 50euroa, mutta niitä ei enää ole myynnissä!

   Poista
 19. Tätä oli kiva lukea! Hevoset on joskus tuollaisia, kun viileällä niillä on intoa ja tapahtuu jotain erilaista. Kammoan itse yltiövirkeitä hevosia, istunta ei ole niin vakaa että huoletta voisin päästellä. Hyvä, että Voitto söi matolääkkeen kiltisti, meidän kissa ei koskaan ota sitä nätisti.

  VastaaPoista
 20. Tosi kauniita kuvia! Onko Nerea ja Einar muuten mistä kotoisin, kun on noin erikoiset nimet? :)

  VastaaPoista
 21. En ole pitkään aikaan kommentoinutkaan mitään, mutta nyt olen niin samalla tiellä kanssasi että olihan se pakko.
  Ensimmäiseksi, on iha loistava kun tiedät näin paljon hevosista, joten sinulta saa aina lisätietoa ja kokeilen sinun tekemiä asioita itsekin.
  Toisekseen, sinulla on aivan loistavia kuvia ja tekstejä, joten en yhtäänihmettele vaikka sinulla onkin näin paljon lukijoita! :)
  Hyvää joulua teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Minua ei kuitenkaan minään ammattilaisena kannata pitää ja neuvot kannattaa kysyä valmentajilta tai osaavilta. Itse olen vielä toosi tietämätön ja kaikki tieto perustuu valmentajien sanaan, ei omaan kokemukseen.

   Poista
 22. Ihania kuvia :) Yleensä hepat oikeesti innostuu lumen tulosta sen oon huomannu.Saattoihan se olla Voitolla sama juttu.

  sepekiksu.blogspot.fi

  VastaaPoista
 23. Ihania lumimaisemia, täällä vaan nurmikot loistaa vihreydellään ... !

  VastaaPoista
 24. Millä suojaatte kameranne kun sataa?? :)

  VastaaPoista
 25. Tuun tähän matolääke juttuun. Eli jos on tallissa monta hevosta niin silloin kannattaa madottaa mutta jos ei ole kuin yksi tai kaksi niin silloin ei tarvis madottaa. Jos on vähän hevosia yleensä ei ole matoja.

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.