JOULUKALENTERI 2.LUUKKU

lauantai 3. joulukuuta 2011


 HAASTE

"Minkälainen on treeniohjelmasi kisakaudella ja mitä teet kilpailujen välissä? Mitä asioita painotat perusratsastuksessa ja kuinka paljon/usein? Miten lämmittelet kisapäivänä ja kuinka pitkään? Miten palauttelet hevosen kisapäivän jälkeen? Laittakaa haaste muutamelle eteenpäin." Sain Laepilta tän haasteen, kiitos siitä hänelle, nimittäin tykkään tämän tapaisista haasteista! Minä haastaan Veeran ja Riikan (:
Minkälainen on treeniohjelmasi kisakaudella ja mitä teet kilpailujen välissä?
Kisakauden treeniohjelma ei meillä  niin kauheasti eroa normaalista treeniohjelmasta. Käydään ehkä vähän vähemmän kouluvalmennuksissa ja ratsastetaan viikolla pikkusen kevyemmin. Martta katsoo aina meidän videoimat kisaradat ja jos ollut isoja ongelmia harjoitellaan niitä valmennuksissa.

Ennen yritin saada estevalkun aina alkuviikosta, kun kilpailut olivat loppuviikosta. Nyt kumminkin Sannan luennolla viisastuneena valmennus pitäisi saada aika lähelle kisoja, jotta siitä olisi jotain "hyötyä". En kumminkaan koskaan hyppää ennen kilpailuja, vaan menen usein todella kevyesti maastossa tai koulua. Viime kilpailuja edeltävänä päivänä kumminkin koekilin ratsastaa Voiton ihan kunnolla läpi ja ei se ainakaa asiaa huonontanut, ehkä jopa paransi ;) Voiton kassa kumminkin vielä niin vähän meillä kisoja alla, niin pitää vielä hiema "testailla" mikä meille sopii parhaiten.c Janiina Hynönen

Mitä asioita painotat perusratsastuksessa ja kuinka paljon/usein?
Teen yleensä perusratsastusjuttuja kuuriluontoisesti. Valmeuksessa huomattu, että ei oikein toimi pidättävät avut niin treenaan niitä sitten muutaman viikon ajan lähes joka päivä. Sitten taas huomaan etten ole tehnyt väistöjä moneen viikkon, niin teen nitä kuuriluontoisesti enemmän. 

Jos menen itsenäisesti sileällä ratsastan Voiton aluksi reippaaksi ja kuunteleman pohjetta tekemällä paljon temmon vaihteluita ja vauhdikkaita siirtymisiä, jossa vaadin reagtiota heti eikä hetken päästä. Kunhan pohje on saatu läpi, alan kokoamaan ja ratsastamaan Voittoa peräänantoon. Alussa tärkeämpää on se että Voitto reagoi, kun että se kulkee oikein päin. Usein taivuttelen Voiton vetreäksi isoilla ympyröillä asettaen välillä myös ulospäin. Joka kerta ratsastaessa siis pyrin saamaan Voiton hyvin avuille ja tarvittaessa pidentämään ja kokoamaan kaikissa askellajeissa.Tahkon kisojen verkka.


Miten lämmittelet kisapäivänä ja kuinka pitkään?
Lillille sopi parhaiten lyhyt, vähän kiireinen verkka jossa hypättiin vain muutama verkkahyppy. Voitollakaan en oikein raaskisi hypätä kamalan montaa verkkahyppyä, mutta olen huomannut että kannattaa kumminkin hypätä jonkin verran sillä silloin saan Voittoon paremman tuntuman. Ennen verkkaa yleensä äiti on kävelyttänyt Voittoa ainakin 20min, joten voin suoraan hypätä selkään ja ravailla vähän. Ravaan aika vähän, jonka jälkeen sitten laukkailen muutaman kerran reippaasti eteen ja sitten ihan pakettiin ja taas eteen, tässäkin niin että Voitto tulisi hyvin minun avuille ja kiihtyisi vähän. Teen laukassa myös todella pieniä voltteja, jotta saisin ulkopohkeen hyvin läpi. Sen jälkeen hyppään 2-4 hyppyä pystylle, yritän saada muutaman ponnistuspaikan aika kauaksi, koska silloin Voitto jotenkin herää hyvin :D Okserille otan sitten n.1-3hyppyä. Sen jälkeen taivuttelen harjoitusravissa Voittoa pujotellen esteitä tai pienellä kahdeksikolla, niin että se olisi mahdollisimman vetreä.  Maneesiverkka, joka yleensä on sen n.20min riittää meille hyvin, verkkaan oikeastaan aika saman ajan "vapaa"verkoissakin.


Miten palauttelet hevosen kisapäivän jälkeen?
Voitto saa heti kisapaikalla kylmät jalkaan, yleensä sitten kotona laittelen vielä lämpöset linimenttien kanssa yöksi. Voitto pääsee sään salliessa vielä tarhaan tai kesällä laitumelle.
 Seuraavana päivänä sitten hölkyttelen aika kevyesti, käyn maastossa, juoksutan yms. mutten koskaan anna Voitolle vapaapäivää kisojen tai muun hyppäämisen jälkeen!

7 kommenttia

 1. Mua on jo vähän aikaa mietityttänyt, että mitä sää meinaat sillä, kun laitat Voitolle nuo "kylmät jalkaan"? :) Ilmeisesti pintelit laitat mutta millä tavalla kylmäät niillä?

  VastaaPoista
 2. tää oli kans ihan kiva, mut eilinen joulukalenteri oli ihan täydellinen! (:

  VastaaPoista
 3. Roosa - seuraavassa luukussa onkin sulle vastaus (:

  Anonyymi - Kiitoss(:

  VastaaPoista
 4. Joo tulis mullekki näin paljon kysymyksiä! :))
  Vitsit tää sun blogis on kyl iha sika kiva, ja noi luukut on huippuja! :)))

  Innolla ootan kyllä tulevia postauksia.

  VastaaPoista
 5. hah:D Kiitos Vici ja kyllä sulle vielä tulee niitä kunhan saat lukijoita vähän enemmän ;)

  VastaaPoista
 6. Sulla paras blogi ikinä, ekaa kertaa luen sun blogii tietokoneella ku on Iphone5 nii oon aina sitte sillä lukenu:)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.