JOULUKALENTERIN 11.LUUKKU

sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Heti pitää kertoa, että idea oli ihan täysin Laepin ja kiitos siitä hänelle :) Itse en osaa yhtä hyvin kuin hän analysoida itseäni, mutta katsotaan minkälainen tulee..


Aloitetaan sileän istunnastani tai pikemminkin sen virheistä:D Olen tuohon kerännyt kollaasin, jossa kaikissa istun jotenkin aika radikaalisti huonosti. Suurin ongelmani oli ennen ryhti, nyt olen sitä saanut parannettua! En tajua, mistä tuommoinen ongelma kehkeytyi, koska minulla oli aina ollut Lillin kanssa hyvä ryhti ja Voitonkin kanssa aluksi, mutta jossain vaiheessa pääsin sitten ryhdittömäksi.. Ellun kanssa sitä sitten korjailtiin ja on oikeasti alkanut tuottaa tulosta, huomaan myös selvän eron ratsastettavuudessa, josa olen ryhdikkäästi siellä kyydissä :)

Tällä hetkellä tuon ryhdin lisäksi vielä korjaillaan eniten käsien asentoa, olen pienestä pitäen ratsastanut "enkelin siivillä" eli kädet eivät ole kiinni kyljissä. En myöskään sulje nyrkkejäni kunnolla, kannattele käsiä tai pidä peukaloita päälimmäisinä eli nyrkkejä pystyssä. Ratsastan myös usein liian löysällä ohjalla, jolloin pidättäessäni joudun viemään kyynärpäät liian taakse. Käteni myöskin seilaavat liian usein volteille käännettäessä väärälle puolelle kaulaa..

Katselen myös turhan usein alas Voiton kaulalle ja muutaman kerran ollaan jopa meinattu törmätä sen takia muihin ratsukoihin! Jaloissani ei ole kauheaa ongelmaa ollut, kantapää oli jossain vaiheessa kouluratsastukseen liian alhaalla! Tämän vian korjaaminen kyllä verotti sitten vähän esteratsastuksesta, sillä siellähän kantapään pitäisi olla juuri alhaalla. Keventäessä kantapääni myös joskus lähtee nousemaan liian ylös, eikä paino ole tarpeeksi jalustimilla. Jalkateräni kääntyvät ulospäin ja jännitän jalkojani. Mitäköhän teenkään sitten oikein?:D

Äidillä olikin jossain vaiheessa vitsinä, että pitääkö kouluvalmentajallemme Ellulle rueta maksamaan nyrkki lisää kun joutuu sanomaan tuhat kertaa tunnin aikana: "Tiia nyrkit pystyyn ja selkä suoraksi!" :D

Huh huh! Onpas siinä parannetaavaa:D Nykyään istuntani ei onneksi ole enään ihan tuollainen kun noissa ylläolevissa kuvissa, joten tähän nyt semmoinen kuva johonka pyrin ja jossa on mielestäni aika hyvin kaikki osaset. Nyt sitten vain pitää tsempata ja yrittää pitää koko ajan kaikki osaset kasassa!


Yyh, en tiedä itkenkö vai nauranko kun katson näitä yllä olevia kuvia. Inhoan oikeasti yli kaiken omaa esteistuntaani. Esteillä istuntaa on mielestäni vaikeampi muutta, koska tilanne tulee nopeasti eikä sitä voi toistaa satoja kertoja tai kiinnittää siihen huomiota koko aikaa, koska eihän koko aikaa hypätä! Myöskin yllättävän tilanteen tullen vanha virhe usein pääsee esiin.

Omasta mielestäni suurin ja rumimmalle näyttävin virhe on käsillä myötäämättömyys. En tajua miksi käsiini tulee tuollainen ihme lukkiutuminen. Onneksi tämäki virhe on menossa jo parempaan suuntaan ja uusimpia kuvia kuin katsoo, niin en edes löytänyt tuollaisia tosi radikaalia myötämättömyyttä

Sitten seuraava ongelma, on jalkani. Jalar menevät hiukkasen eteen hypätessäni ja silloin tasapainoa on vaikeampi pitää kun menee ns. takapainoiseksi. Kantapää saisi myös olla vähän alempana, ihan turvallisuus syistä.  Niin ja jalustin saisi muuten olla vähän enemmän päkiällä.

Nousin Lillillä hypätessäni kärjistetysti sanottuna vain seisomaan jalustimille. Sitten virhettä tuli Voiton kanssa korjattua liikaa ja huomaan yhtä äkkiä makaavani kaulalla. Huoh.. Sitten vaan taas korjaamaan ja nykyään olen usein jopa tyytyväinen ylävartaloni asentoon/paikkaan.

Pieniä ja vähän suurempia virheitä on vielä vaikka muille jakaa, mutta jospas yllämainitut korjaamalla alkuun päästään..!  Ihan mieletön apu ollut istunnan korjaamisessa valmentajilla, jotka aina muistavat sano virheistäni ja löytävät uusia :D

Sitten tässä vielä estellä parasta mihin pystyn ja mihin pyrin. Katse voisi ola vielä vähän ylempänä.


Minkälaisia virheitä teillä on ja kuinka nopeasti ootte korjannu ne? :)

31 kommenttia

 1. mulla on kanssa ongelmana tuo ryhti ! mulla kouluvalmentaja laitto raipan selän taakse ja sitte kädet sen raipan "takaa", u know ? sillon en päässyt kasaantumaan, niin ongelma ruoesi häviämään ja kädetkin pysyy paikallaan (:

  VastaaPoista
 2. Itekkin kokeillu tuota, mutta itellä ei jotenki toiminu:D

  VastaaPoista
 3. Mulla on aiemmin ollu se että kädet kamalasti heiluu ja kaikkee :D
  Ja sitte aiemmin oli että kantapäät ei pysy alhaalla, ja jalustin valuu liian syvälle jalkaan, tän oon kuitenkin saanu korjattua ehkä myös jodphurien ja chapsien avulla, ennen mulla oli meinaan jäykät saappaat (ei nahkaa, sain ne kaverilta sillon ku alotin ratsastuksen) Ja nykyään ne kädetkin pysyy ihan kiltisti paikallaan :D

  Mutta nykyään mulla on _ehkä_ ongelmana että mun kantapäät on ehkä liian alhaalla, en kyl oo varma, koska mun ratsastuksen opettajat ei oo koskaan niistä huomauttanu, mut mulle tuli vaan mieleen ku luin tätä sun tekstiä, että onkohan mullakin ?

  Muuten sulla on tosi kiva blogi (:
  Millä ohjelmalla oot muuten tehny ton animoidun bannerin ? (:

  VastaaPoista
 4. Kiitos pitkästä viestisä Anonyymi. Kannattaa kysyä ratsastuksen opettajalta niistä kantapäistä:)

  Bannerin olen tehnyt ja animoinut gimpillä:)

  VastaaPoista
 5. Mulla on ongelmia kanssa noitten käsien kanssa, ne seilaa ja heiluu joka suntaan (varsinkin harjoitusravissa)ja samoin jalka, mutta ryhtini on kait iha ok :)

  VastaaPoista
 6. mulla on kantapäät joskus liian alhaalla,kädet ja ryhti on ihan ok.Esteillä mulla ihan samat kun sulla jalka lähtee aavistuksen liian taaksen,en myötää tarpeeks käsillä ja nyt oonkin hypätessä kiinnittäny siihen huomiota (:

  VastaaPoista
 7. Oma ongelmani on kantapäät ja ryhti :D kantapäät eivät halua mennä tarpeeksi alas mitä tarvihtis ja ryhti lössähtää. Kun korjaan virhettäni ajattelen, että joku vetää ryhtiäni ylös päin ja kantapäissä roikkuu tiiliskivet :D.. Auttanut kummallisesti.
  Esteistunnassa ongelmanani oli usein tuo myötäys. En myödännyt tarpeeksi, mutta olen parantanut ajattelemalla myötäystä hetkeä ennen hyppyä ja sitten se tuleekin luonnostaan. Olen päässyt siitä aika hyvin eroon, mutta edelleen joillakin hypyillä en myötää tarpeeksi. Esim pystyillä. (oksereilla menee hyvin jo :D.)
  Kannattaa myös ajatella miten itse olet kun kävelet. Ryhdikäs kävelykin voisi auttaa ratsastukseen :D!

  VastaaPoista
 8. Hyvä postaus :) Itte en edes jaksa alkaa luetella mitä pitäis parantaa.. krhm. Aika paljon :D

  VastaaPoista
 9. Miulla itellä on ne "enkelin siivet" :D ainaki välillä. Sitten jos keskityn niihin, kaikki muu menee huonosti:)
  Ratsastan ite yleensä silleen kädet alhaalla, katse hepan niskassa. Ja miullaki oli noi kantapäät. Enste ne oli ylhäällä, sitten liian alhaalla. Ei auttanu ku pidentää jalustinta, ni se korjaantu. Paitsi etten tykkää yhtään ratsastaa lyhyellä jalkkarilla:D

  Esteillä sitten katse on taas niskassa ja minulle on uhkailtu laittaa vessapaperirulla leukaan, ettei pystyis laittamaan leukaa alas. Siihen on aina auttanut semmonen et ope käski kahtoo taivaaseen. HEvonenki kulki ryhdikkäämmin. Pitää muistaa vaan ettei törmää:D

  ja sit mie työnnän jalkoja hypötessä taakse ja joskus koulussaki. Se ei oo oikein hyvä ku tasapaino heittää sit alastulossa:D

  VastaaPoista
 10. HYVÄ postaus! Ainakin tuolla sileänpuolella meillä näyttää olevan molemmilla samat ongelmat paitsi että mä kallistun vielä liikaa eteenpäinkin :D Ihan hätkähdin kun tunnistin itseni niin hyvin tuossa tekstiä lukiessa! :DD

  VastaaPoista
 11. Todella kiva postaus! (: Ittelläni ongelmana on rynti ja katse , katon aina ponin kaulaan, mutta se ongelma on lähtenyt ja jossain vaiheessa mul oli kädet , en osannu kunnol kantaa niitä ... ;))

  VastaaPoista
 12. Pää ja kädet on mun ongelma, katon aina hevosen kaulaa ja kädet seilaa laukassa aina jossain (: Nousen liian pystyyn esteillä

  VastaaPoista
 13. Itselläni on ollut kanssa ongelmia käsien kanssa (pitäisi saada kyynerpäät liimattua kylkiin ja kädet samalle tasolle + peukalo päällimmäiseksi) ja yhdessä kouluvalmennuksessa valmentaja sitten laittoikin minut ratsastamaan kouluraippa vaakatasossa käsien välissä. Eli ohjat normisti käteen, mutta raippa peukalon ja etusormen väliin vaakatasoon. Siinäpä sitä onkin sitten vähän hankala pitää käsiä eri tasolla, väännellä ranteita tai muuta vastaavaa. :D Ja sain heti paljon paremman tuntuman poniin.
  Suosittelen kokeilemaan, aina pikkupätkiä kerrallaan, sillä kun sen jutun hoksaa, se onnistuu ilman raippaakin. :) Toivottavasti tajusit selitykseni, ja jos et, laita nyt kätesi nyrkkiin kuin pitäsit ohjia ja kuvittele raippa vaakatasoon peukaloidesi alle.

  VastaaPoista
 14. Hups:) tarkotinsiis etten tykkää yhtään ratsastaa pitkällä jalustimellaXD

  VastaaPoista
 15. Onnistunut postaus :) Itelläni virheitä sileällä puolella on, että nojaan liikaa eteenpäin tai sitten katson alaspäin. Välillä myös kevennän liian korkealle tai jalat valuu eteenpäin... Että parannettavaa löytyy. Mutta olit oikeessa ton suhteen että jos laittaa ryhdin kuntoon nii sen huomaa ratsastuksessa, niinhän se on :)

  VastaaPoista
 16. Mulla on ollu tasan samat virheet ku sulla, varsinkin sileellä ! Ryhti oli mulle pitkään hirvee ongelma; musta vaan tuntu jotenki tosi oudolta istuu yliryhdikkäänä. Samoin noi kyynerpäät lähti aina ihan automaattisesti lepattamaan. Noiden korjaaminen ei ollu kovin helppoa; niistä oli tullu mulle tapa jota en ite ees noteeraanu enää. Sitten ku siihen lisätään vielä opettaja joka ei huomauttanu usein kyseisistä virheistä, ei tulos ollu kovin hyvä. Onneks sain tuon ryhtiongelman aika nopeesti korjattua kun muutaman kerran ratsastin kaverini hevosella, ja sain kunnon istuntarääkin.

  Hypätessä on kans ollu joskus toi myötäämisen puute ongelmana. Treenasin pitkään pienellä lyhytkaulaisella ponilla, jossa hypätessä lähinnä riitti että nousi vain kevyeeseen istuntaan. Sitten kun siirryin isompiin hevosiin, alkoi myötääminen tuntua jotenkin oudolta. Välillä myötäys on ollu mulla on ihan jees, mutta nyt ongelmana on ollu ylimyötäys.
  Oon nyt hypänny noilla ns. "kouluttamattomilla" hyppääjillä, niin oon alkanu ite hyökätä siihen hyppyyn ihan hirveesti, etten vaan jää suusta kiinni ja anna huonoja hyppykokemuksia. Valmentaja onki hirveesti joutunu huutamaan mulle siitä, ettei sellanen ylimyötääminen oikeesti oo tarpeellista. Harmittaa vaan se, kun ei oo nyt ite päässy hyppää noilla "valmiilla" hevosilla, niin ei oo saanu tuota istuntaa korjattua hirveesti, kun on pitäny keskittyä vaan siihen, että hevonen tulee hyvin ja hyppää sujuvasti.

  Nomut sä oot onnekas ku sulla on oma hevonen ja hommansa osaavia valmentajia, niin pääset etenemään hyvin. Tsemppiä teille, kyllä sä noista virheistä pääset vielä eroon ! (:

  btw, sori tämmöne romaani:D

  VastaaPoista
 17. Oon ratsastanut vasta 3-vuotta ja ei mitään muuta ongelmaa kuin harjoitusravissa pysyminen, mutta hevoseni on ex-ravuri. Kaverillani taas (joka on ratsastanut saman verran, mutta ennen aktiivista aloittamista mennyt 4 vuotta kerran kahdessa viikossa jossakin) on niin järkyttävä ryhti (anteeksi!). Hänen olkapäänsä menevät eteen päin ja kädet kyljissä kiinni ja suorana. Oikeastaan hän ratsastaa kumarassa.

  Ja näin kaikille tiedoksi en tullut haukkumaan ystävääni vaan hän käski kirjoittaa, koska halusi jakaa meidän "upeat" ryhdit. :D
  T: O&N

  VastaaPoista
 18. Mulla on esteissä taas se ongelma et mä myötään liikaa :/ ja koulus se ryhti vähämn mut oon korjannu sitä hyvin ja koulus myös ku ratsastan yleensä tosi pyöreä runkoisella ponilla nii ja jalat menee liikaa eteen -,-

  VastaaPoista
 19. Tosi kiva postaus tämäkin niikuin kaikki postauksesi en tiedä yhtäkään huonoa!! =) onko tuo gimp ohjelma muuten ilmainen`?

  VastaaPoista
 20. mulla on kanssa ihan samat virheet ainaki sileellä, nyt vaa on kädet parantunu itellä huomattavasti :D:D Katse taas on yleensä iha jossai muualla kun pitäis... :d

  VastaaPoista
 21. Minulla on ollut ongelmana koko ratsastusaikani paha etunoja, joka on kuitenkin pikkuhiljaa menossa pois päin. Uusilla hevosilla varsinkin suunnilleen makaan kaulalla ja jos hevonen vaikka ryöstää, olen heti aivan etukenossa, vaikka pitäisi nojata taakse. Lisäksi minulla on ilmennyt uusi ongelma, nimittäin laukassa käteni menevät häiritsevästi liikaa eteen ja taakse, kyseessä nimittämäni ylimyötäys 8D se näyttää tosi tyhmältä!

  VastaaPoista
 22. Itselläni meni joskus esteillä jalat liian taakse, ja kantapäät voisivat olla alempana. Olen saanut korjattua tuon jalka jutun noin puolessa vuodessa, ja nyt vihdoinkin olen saanut ne kuriin ! :) Sulla on muuten tosi kiva blogi :)

  VastaaPoista
 23. Mulla kans on noi kädet ongelmana ku aina ne on eri tasolla, sielailee missä tahansa ja sit pidän niitä kans liian alhaalla. Sit toinen ongelma kans on tuolla jaloissa kun se alapohje ei meinaa pysyä kiinni siellä hevosen kyljessä vaan irtonaisena heiluu.Myös on ollut ongelmana se että nojasin joskus liian taakse jonka takia sitten jalat meni liian eteen mut sen ongelman sain korjattua vaikka ratsastusksen opettajan puiti siitä aikas pitkään huomautella.Esteillä mulla sit kans vähän se ongelma että jään liian pystyyn ja opettaja aina sanoo että pitää pyllistää enemmän :) toi ongelma on jo kyllä selvästi paranemaan päin. Ja esteilläki on ollu ja on vieläki vähän ongelmana se et kädet on haahuillu missä sattuu mutta nyt oon saanu ne kädet onneks rauhottumaan ja pysymään siinä oikeella paikalla :)

  VastaaPoista
 24. Et ollu vastannu siihen mun aikasempaan viestiiin :D niinni

  Olit tehny mulle sen banneri, ni jos vaan mitenkään jaksat ja ehdit ni oisko mahdollist et tekisit pikkasen pienemmän kun toi minkä nyt olit tehnyt? :) Kollaasimainen banneri vois olla edelleen mutta silleen että muutama kuva.. ja otsikko vois olla pikkasen pienemmällä fontilla. haluisin ton kuvan ainaki siihen muut voit soveltaa itte ;)

  http://3.bp.blogspot.com/-u9Pu4OTw1wI/TtjJFKFXv-I/AAAAAAAAAjk/C-g5nDljmRk/s1600/DSC00079.JPG

  VastaaPoista
 25. Mulla on ihan samat istuntavirheet sileellä kun sullakii Tiia! Joskus turhaudun ratsastaessa siihen, kun valmentaja joutuu sanomaan siitä sen sata kertaa että "selkä suoraks!" jne. mutta nyt oon oikeesti ruennu panostamaan mun istuntaan ja on ruennu näkymään jo tuloksiakii. Joinain kertoina kun oon ratsastanu, oon keskittyny vaan siihen ongelmaan, eli istuntaan, enkä mihinkää muuhun. Se on mulle tosi vaikeeta, mutta kehotan oikeesti kokeilemaan:) (luulenpa että oot kyllä jo kokeillu:D). Ite oon huomannu myös sen, että kun ratsastaa erilaisilla hevosilla, on istunta ihan eri jokaisen eri hevosen kohdalla, mutta se on kyllä ihan luonnollista... Muuten nää sun postaukset on aivan mahtavia!:))

  VastaaPoista
 26. itselläni kouluratsastuksessa ongelmana pitää ylävartalo suorana, eli kumarrun helposti.
  Esteillä ongelmana on/oli, että jalka menee taakse ja ''nojaan'' eteenpäin. Tää esteongelma kuitenkin on jo ratkeamaan päin !

  VastaaPoista
 27. Hei millä tavoin oot saanu korjattua ton myötäämättömyysjutun esteillä? Mulla meinaan on ihan sama ongelma :(

  VastaaPoista
 28. vinkkinä, esteistuntaa saa hyvin parannettua esim. jumppasajoilla, joissa on vähintään 5 estettä. Tuot hevosen ensimmäiselle ja annat sen hoitaa loput, itse keskityt sarjan aikana istuntaasi. :)

  VastaaPoista
 29. Puristat ehkä hieman polvella ja reidellä noissa koulukuvissa joka vaikuttaa aika paljon jalan asentoon (mm. kantapää). Oletko koittanut avata polviasi satulasta ja myös lonkkia ennen ratsastusta?

  VastaaPoista
 30. Mielestäni voisit istua vähän syvemmällä satulassa eli enemmän peppusi päällä, muuten näyttää hyvältä:).

  VastaaPoista
 31. Mä en itse asiassa edes tiedä virheitäni :D Ehkä jalat, ehkä kädet, en tiedä, mutta itseni mielestä oma ryhtini on ihan siedettävä.. Ja tästä oli paljon apua istuntaani hypyissä! :D

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.