JOULUKALENTERI 5.LUUKKU

maanantai 5. joulukuuta 2011


VARUSTERATSASTUS

Pakko myöntää että taidan itse olla varusteratsastaja, mutten ihan pahimmasta päästä kumminkaan ;) Kerron nyt hieman mielipiteitäni varusteista ja varusteratsastuksesta, sekä vertailen omakohtaisten kokemusten perusteella halpaa ja kallista tuoetta. Ja koko teksti perustuu täysin omiin mielipiteisiin ja kokemuksiin!

Tunnen aika hyvin ratsastusvaate ja -varuste merkit sekä mikä on nyt in ja mikä out. Kiinnitän paljon huomioita kilpailuissa ja valmennuksissa ratsastajien varusteisiin ja vähän liian usein tulee niiden perusteella vedettyä johtopäätöksiä..  Selailen myös huolella kaiken laiset tuote esitteet, käyn säännöllisin väli ajoin ratsastustarvike liikkeiden netti sivuilla ja tietysti siellä liikkeissäkin :D Haaveilen merkkivarusteista ja välillä tulee niitä osteltuakkin, enemmän ehkä hevoselle kun itselle.

Pyrin tietysti laittamaan aina valmennuksiin siistit ja sävy sävyyn olevat vaatteet, mutta kotona en nykyään enään jaksa kiinnittää siihen niin paljoo huomiota kun ei täällä kukaan ole katsomassa. Suosin tiettyjä värejä, jotta sitten olisi helpompi yhdistää vaatteet ja varusteet toisiinsa. Voitolla on lähinnä harmaata, ruskeaa ja vähän punaista. Minua eivät myöskään "halppis" varusteet hirvitä ja ostellaankin aika paljon kaikkea Hööksiltä ja vähän Horzeltakin, joissakin asioissa kumminkin ollaan panostettu laatuun ja samalla ostettu vähän kalliimpia merkki tuotteita, joista lisää alempana.


Satulan kanssa minusta ei kannata olla niin tarkka merkin kanssa, ehkä se kaikista muodikkain ja hienoin satula ei vaan sovi hevosesi selkään, mutta sen sijaan joku vähän tuntemattomampi merkki sopii hevosellesi täydellisesti. Itse kumminkin jättäisin ostamatta sen halppis satulan, koska usein niiden kanssa tulee vain enemmän ongelmia sitten tulevaisuudessa. Joskus pitää sitten miettiä onko rahaa investoida merkkisatulaan, vaikka se sopii hevosellesi täydellisesti.

Kun katselen ratsukoita kisoissa, valmennuksissa tai vaikka valokuvista en heti ensimmäisenä kiinnitä huomiota satulaan, mutta siihenkin sitten jossain vaiheessa. Mutta varsinkin sottainen, kulunut tai muuten epäsiisti satula jää mieleen. Samoin kiinnitän ihailevaa huomioita Bruno Delgrangen satuloihin. Siistiä peruspenkkiä ei juuri edes huomaa.

Voiton satulahan on Zaldin topjump (mallista en ole ihan varma:D) ja sen ostoa mietittiin hinnan takia, mutta koska se sopi Voitolle hyvin päätettin se ostaa. Kun kokeilimme satuloita, huomasin heti eron istuessani tähän penkkiin. Oli nimittäin tosi mukava istua, muistan jo silloin kun etsittiin Lillille koulusatulaa niin saman merkkiseen (zaldi) penkkiin rakastuin silloinkin! Nyt kumminkin kun istuin valmentajani ihanaan Bruno Delgrangen estesatulaan, huomasin todella suuren mukavuus eron tuohon Voiton satulaan!

Satulahuopia on todella monen hintaisia, mutta yleensä hinta kulkee käsi kädessä laadun kanssa. Halppis huovissa näkyy käytön jäljet jo ensimmäisen pesun jälkeen, mutta merkkihuovat kestävät kymmeniä pesukertoja, eivätkä ne sittenkään näytä kulahtaneille?

Usein ratsukon varusteissa ensimmäisenä kiinnitän huomion satulahuopaan. Itse en pahemmin todella yksinkertaisista (eli siis ihan yksivärinen, ei mitään kanttauksia yms.) halppishuovista perusta ja sellaisella huovalla estekisoihin lähetynyt on mielestäni auttamatta ulkona ratsastusmuodista:D Jotenkin mieleeni tulee heti haalistunut viininpunainen tai haalistuneen tummanvihreä mummohuopa, hyih! Pidän kumminkin ihan perushuovista, jotka ovat yksivärisiä, mutta joissa on jokin kiva kanttaus yms. Näistä hyvänä esimerkkinä Equilinen huovat. Estekilpailuissa mielestäni myös liian suuret huovat, jotka peittävät koko mahan ovat epäsiisti näköisiä.

Laadukkain huopa mikä omistetaan on ehdottomasti Equilinen flättäri, saatiin Lillin mukana Equiline ja se on vieläkin kuin uusi! Näissä ns. halppishuovissakin on isoja eroja sillä Hööksiltä ostetuissa huovissa on ollut suuria eroja, eräskin Lillin kouluhuopa on uuden veroinen vaikka on pesty kymmeniä kertoja, mutta taas Voiton yksi huopa hajoaa suurinpiirtein käsiin vaikka on ollut vain vähän käytössä ja muutamassa pesussa.

Nyt ihan lähivuosina on tullut markkinoille jos jonkinlaisia jalustimia ja varsinkin Jin Stirruppeja näkee sekä kansainvälisellä että ihan seuratasolla este- ja kenttäratsastuksessa. Itsekkin haluasin Jinit, mutta kun niitä ei ole saatavana turvajalustimina..

Kiinnitän nykyään paljon huomiota myös ratsukon jalustimiin. Jineistä pidän tosi paljon, oikeastaan kaikissa väreissä, mutta kaikenlaiset Jinien näköiset leimaan heti kopioiksi ja niistä sitten en oikein pidä. Kuviollisia jalustimia en ole koskaan nähnyt livenä, mutta niihin en ihan oikopäätä kyllä rakastu :D Voivat olla ihan jees, jos sopivat täydellisesti muihin varusteisiin. Normaalijalustimet eivät mielestäni ole missään nimessä out, mutta silloin niihin ei vain kiinnitä huomiota.

Suitsia, kuten muitakin varusteita löytyy vaikka kuinka paljon kaupoista, näitäkin hyvin monessa eri hintaluokassa. Suitsissakin kannattaa hieman panostaa laatuun, koska on turvallisuusriski ratsastaa huononpi laatuisilla suitsilla, joista lukot yms. voivat pettää kesken ratsastuksen. Halppis suitsien nahka on myös usein kovaa ja vaati enemmän työtä pitää se kiiltävänä.
Suitsiin en myöskään kiinnitä kovin paljoo huomiota, mutta erikoisiin, hienoihin tai epäsiisteihin suitsiin kumminkin tulee kiinnitettyä huomiota. Omaa silmääni miellyttävät aika sirot turpahihnat ja muutenkin siis sirot suitset, tietysti kovin isopäisellä hevosella ne näyttävät vähän hassuille :D Tykkään myös tosi paljon ulkonäöltään meksikolaisista, joissa voisi olla vähän blingejäkin siinä turpaosassa, mutta silloinhan meksikolaisten alkuperäinen käyttötarkoitus usein häviää.. Suitsien on mielestäni oltava aivan ehdottomasti saman väriset satulan kanssa!

Suitsista en hirveästi osaa sanoa kokemuksia, sillä olemme aina ostaneet keskihintaisia suitsia, joten ei oikein ole vertailun kohdetta.. Lillin mukana olemme saaneet meksikolaiset, jotka nyt ovat Voitolla. Niiden merkkiä en valitettavasti tiedä, mutta ovat ehdottomasti meidän suitsista laadukkaimmat. Todella pehmeää ja taipuisaa nahkaa, joka pysyy siistinä ja kiiltävänä pitkään.

Suitsissa kiinnitän ensimmäisenä huomiota otsapantaan. Nyt näkee paljon kilpailuissa, varsinkin alemmalla tasolla blingbling otsapantoja. Itsekkin niistä pidän, mutten ole aitoa swarovskitimanttista pantaa raaskinut ostaa, koska Voitto jotenkin onnistuu tipputtamaan kaikista "tekotimantti" pannoista ne blingit... Aidon swarovskipannan ja "tekotimantti" pannan eron huomaa kyllä katsomostakin, swarovskipanta kimaltelee ihan eri tavalla! Mielestäni otsapannan pitää olla ehdottomasti muotoiltu, suorat pannat jotenkin eivät sovi luontevasti hevosen päähän. Tykkään näiden blingipantojen lisäksi letitetyistä otsapannoista.


Jotenkin minusta hevosesta tulee heti estehepan näköinen jos sille laittaa martingaali-rintaremmi systeemin. Joskus tekisi mieli laittaa Voitollekkin martingaali, ihan vain ulkonäkö syistä ;) Perinteinen kaulalenkillä oleva martingaali on halvan näköinen, vaikka semmonen me vaan omistetaankin... Rintaremmi osassa ei tarvitse olla mitään erikoista, mutta siihenkin sopii mielestäni vallan mainiosti blingit tai vaikka joustot, jotka sopivat satulahuovan väriin. En nyt käsittele tässä muita apuohjia, koska niitä ei estekilpailuissa näe.

Kuolaimissa ei hirveästi ole ulkonäkö seikkoja, mutta siistin vaikutelman tekee se, että kuolaimet ovat saman väriset muiden solkien kanssa! Ohjiinkan ei tule juuri koskaan kiinitettyä huomiota. Korvahuppu on mielestäni ihan okei, jos siihen on oikeasti tarvetta ja se sopii satulahuovan kanssa yhteen. Usein näkee liian isoja korvahuppuja, jotka sitten roikkuvat silmillä epäsiististi tai sitten aivan erivärisiä ja muihin varusteisiin sopimattomia.Suojissakin kannattaa mielestäni panostaa vähän laatuun ja kestävyyteen, varsinkin hyppäämiseen ja maastoiluun tarkoitettuissa suojissa. Sillä joskus voi tulla aika koviakin kopsauksia, jotka kunnollinen suoja sitten suojaa.

Kiinnitän yllättävän paljon huomiota ratsukossa suojiin tai pinteleihin. Mielestäni suojien pitää olla aika hillityn väriset ja sopia joko satulahuovan väriin tai nahkavarusteisiin.  Veredukset ovat ehdottomasti omaa silmää miellyttävimmät, mutta myös nahkasuojat ja Eskadronit ovat kivan näköiset. Pinteleitä harvoin näkee estekisoissa ja omakin mielipiteeni on, että jos mahdollista niin suojat jalkaan, ainakin ulkonäöllisistä syistä ;) Pinteleissä voi sitten mielestäni taas suosia vähän kirkkaampiakin ja huomiota herättävämpiä värejä, mutta kumminkin tummat värit ovat aina hieman tyylikkäämpiä.

Me käytimme Lillillä ennen jotain perussuojia, kunnes niihin tuli halkeamat(?) ja lähdimme ostamaan uusia pehmeämpiä suojia, koska noista vanhoista oli tullut jo niin koppurat. Kaupassa sitten suojia tunnustellessamme huomasimme kaikkien perussuojien olevan jo valmiiksi niin kovia sisältä. Sitten myyjä antoi meille Vereduksen Garbon Gelit ja ero oli todella iso! Hinnasta huolimatta ostimme ne ja ei ole tarvinut katua. Suojat ovat super kestävät ulkoa, pehmeät sisältä ja kaiken lisäksi hienon näköiset!Varsinkin helposti kylmivällä tai klipatulla hevosella kannattaa panostaa loimen laatuun, jollakkin paksukarvaisella ponilla tai suokilla, jolle laitetaan vain huonoimmilla keleillä loimet, silloin ei niillä loimen ominaisuuksilla niin ole väliä. Joillekkin hevosille sopii mikä tahansa loimi, mutta esimerkiksi Voitolla suurin osa loimista valuu taakse ja kurista siten kaulasta. Silloin selviää vain kokeilemalla minkälaiset tai merkkiset loimet pysyvät kunnolla selässä kuristamatta hevosta 

Sade- ja ulkoloimissa painottaisin ennemminkin lämpimyyttä, sateen pitävyyttä ja muita sellaisia ominaisuuksia kuin ulkonäköä. Mutta ehkä näteinpiä ulkoloimia valmistaa Eskadron, niissä kausivärien loimissa on vain se ongelma ettei niissä ole kaulakappaletta. Itse ehkä parhaimpana loimimerkkinä pitäisin varmaan Bucasia. Bucasillakin on "halppis" loimien sarja sekä kalliimpien loimien sarja, meillä on loimet kummastakin, enkä kyllä vielä ole eroa huomannut.

Fleece, kävelytys yms. loimissakin pidän Eskadronin loimista, ne ovat jotenkin tosi kivoja kuosiltaan. Mutta myös kauniin yksinkertaiset loimet, kuten Dyoninin loimet ovat mielestäeni kivan näköisiä. Varsinkin kuivatusloimissa huomaa ison eron siinä mikä hengittää hyvin ja mikä loimi taas jää hikiseksi. Lähes aina se halvempi versio ei hengitä..

Itse voisin kertoa omakohtaisen kokemuksen Bucasin kuivatusloimen ja tavan fleecen välillä. Oltiin siis menossa ostamaan Voitolle muutamaa fleece-loimea valmennuksiin, kuljetukseen, vaihtoloimeksi yms. Myyjä sitten sanoi, että haluatteko ostaa mielummin yhden loimen, joka siirtää hien niin hyvin pois loimesta, ettette tarvitse edes muita loimia. Ostimme sitten sen Bucasin ja ihan piti paikkaansa mainospuheet, emme todellakaan tarvitse pinoa vaihtoloimia valmennukseen mukaan!


Oletteko te samaa mieltä vai onko teillä toisenlaisia kokemuksia?

21 kommenttia

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Tää oli tosihyvä! Ihanan pitkä :D

  VastaaPoista
 3. Oi sulla ja Voitolla on tosi ihana blogi! Tekstit on hyvin kirjoitettuja, minkä takia niitä on mukava lukee.:) Ryhdynkin lukijaks :)

  VastaaPoista
 4. Varusteurheilu <3 jos tykkäät varustehöpöttelyblogeista ym nii liity jos kiinnostaa ;) ponilaiffii.blogspot.com

  VastaaPoista
 5. Mä pidän kans tärkeänä (ihan kotonakin), et kuolaimet ja suitsien soljet on samanväriset :D
  Ja värit on tärkeitä ;D
  Mulla toinen hevonen käyttää pääosin vaaleansinistä ja toinen lilaa.
  Toki kaikkea on vaikea saada oikeanvärisenä, mutta mahdollisuuksien mukaan!

  VastaaPoista
 6. Ihana postaus! Just samanlaisia ajatuksia kun mullaki. :)

  Minkä merkkinen sadeloimi Voitolla on? Bucas? Oon ite ettimässä mun hevoselle kunnollista sadetakkia mut tähän asti kaikki kuristaa. Heppa tosissaan aika samanlainen rakenteeltaan kun Voitto, niin jos saa vinkkiä minkä merkin loimi sopii ainaki Voitolle parhaiten? :D

  VastaaPoista
 7. Mä tykkäsin! Samoja ajatuksia munkin päässä pyörii, ja itekkin oon miettiny tota martingaali hommaa, ihan just ulkonäön vuoks :D:D

  VastaaPoista
 8. Olipa kiva postaus ! :) Tuli tuossa mieleen, että kun Jinejä haluaisit muttei niitä turvajalustimina saa, niin mitäs tykkäisit tälläisistä jalustimista? http://horshes.shop.wosbee.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=ja4
  Olis värilliset + turvajalustimet samassa paketissa ! ;)

  VastaaPoista
 9. oot täysin samalla linjalla kun minä :)

  VastaaPoista
 10. Mutta valitettavasti ratsastarvikkeissa hinta ja laatu ei aina kulje käsi kädessä. Esim KL on laadultaan ihan samaa p*skaa kun joku horze ja vastaavat vaikka maksaa huomattavasti enemmän.

  VastaaPoista
 11. Tosi kiva postaus, näkee että olet panostanut ja opetat näitä tavan mattimeikäläisiä, jotka ei niin paljoa seuraa mitkä on in ja mitkä on out. :)

  tuli vaan sellainen olo, että meidät on kun maalta repästy aina kisoihin, kun satutaan lähtemään. :DD tosin eipä se mielikuva niin paljoa totuudesta poikkeakaan. :)

  VastaaPoista
 12. tää oli tosi huono tai ei huono, mut tyhmä postaus koska huono aiha. vihaan varusteurheiluu!

  VastaaPoista
 13. Noi jinit on "yllättävän" turvalliset, ku niis pohjassa on se kuviointi nii ei uppoo jalka läpi ja mm. kenttäratsastaja Maija yli-huhtala tms käyttää niit kans maasto-osuudella koska on nii hyvät ja pitävät et on turvallisemmat ku tavis jalkkarit, harkitse ;)

  VastaaPoista
 14. Kiitos kaikille :)

  eka Anonyymi - Nyt käytössä oleva on Hansbon ohut sadeloimi ja sitemmin otetaan käyttöön Bucasin paksumpi loimi (: Hansbokin istunut Voitolle hyvin.

  toinen Anonyymi - No, itselläni ei tuollaisia kokemuksia kyllä ole :o :D

  Wilma - Nuo on ihan kivat ;) Voisin harkitakkin, kiitos!

  kolmas Anonyymi - Aina ei voi miellyttää kaikkia ja valitettavasti varusteista on tulossa vielä lisää juttua..

  neljän Anonyymi - Kerroppa se mun äitille :D

  VastaaPoista
 15. Meilläkin bucasin kuivatusloimi toiminut super hyvin! :) ihan eri luokkaa kun perus fleeceloimet

  VastaaPoista
 16. Muuten ihan hyvä, mutta hyi yök nuo feikki timanntti otsapannat! Noi on jotenkin hassun muotosia ja käy just tolleen et tippuu timantit. Ei se hevonen niitä tietenkään tiputa, vaan iha laatu kysymys.

  Uskallampa väittää, ettet tunnista uutta feikkiä ja aitoa. :D:D:D:D Semmosn kulahtaneen ja rikkinäisen muovi läpyskän nyt tietenkin. Mut joo laser silmat saa olla kyllä :D

  VastaaPoista
 17. Sade- niinpä!
  Aninyymi - no, mielestäni nuo on ihan hienoja noi feikitkin, paisti ettei kimaltele niin hienosti :D

  VastaaPoista
 18. Sun blogi on kyllä aivan ehdottomasti paras!! :DD
  Ja mulla on ihan samanlaisia ajatuksia varusteratsastuksesta, jokainen asia sopi yhtee mun ajatusten kaa :D

  VastaaPoista
 19. (jinien puolustaja) ens kerral ku tuutte HKI ja käytte hipposportissa niin myyjät pitää sellasen myyntipuheen ;) tai käykää toki muuallaki kokeilemassa :P

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.