Haaste hevosenomistajille!

lauantai 4. tammikuuta 2014

 Sain haasteen Sophialta ja haastan itse Susannan, My little pony -blogin ja Jennin


Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta.
Voitto eli viralliselta nimeltään Voice of Fortuna on vuonna 2002 syntynyt KWPN-ruuna. 

Oon maailman huonoin arvioimaan kenenkään tasoa, vielä kun minun ja Voiton tasot ovat aivan erit. Voittohan on suomessa hypännyt kansallisia 110cm luokkia edellisellä omistajalla ja ennen sitä ulkomailla varmaan vastaavia tai jopa isompia. Kotona se on kuulemma hypännyt 140cm ratojakin. Me yhdessä ollaan kisattu esteitä 100cm tasolla välillä sijoittuen ja sijoituttiinhan me kyllä yhdessä 105cm luokassakin, mutta se nyt on 5cm sinne tai tänne. Koulutasoa on vaikea arvioida kun olen mennyt kisoissa pari vuotta sitten heC luokan, jonka pääsin juuri ja juuri läpi.. Voitto kuten minäkin osaa avot, sulut, väistöt, vaihdot, kokoamiset ja tälläiset perusjutut, mutta en ole kovinkaan varma selvittäisikö kisoissa ees heB radasta..:D

Voitto on perusluonteeltaan melko ystävällinen ja leikkisä. Kun sitä komentaa näykkimisestä tai kuopimisesta se olettaa tämän olevan hauska leikki ja näykki entistä enemmän, tietysti korvat söpösti koko ajan hörössä. Voitto on todella hyvä opettaja siinä mielessä, ettei anna mitään ihan ilmaiseksi varsinkaan esteillä. Mun kärsivällisyys onkin ollut koetuksella, kun en ole osannut ratsastaa Voittoa juuri oikeaan paikkaan ja sitten tuleekin kielto.

Hevoset vai ponit? Miksi?
Ponit! Ehkä niiden söpöyden ja tietynlaisen veikeyden takia. Voitto on melko ponimainen hevonen, kun on luonteeltaan leikkisä. Ratsastuskoulussakin rakastin niitä perusjunttiponeja, jotka heitti mut aina selästä :D


Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Naapurin vanha ja viisas suomenhevostamma Usvan-Lilja, joka asui tässä läheisellä yksityistallilla. Saimme liikuttaa ja pitää Liljaa kuin omanamme Pinjan kanssa muutaman kerran viikossa. Maastoilimme, ratsastimme tandemilla ja ennen kaikkea opimme todella paljon oman hevosen pidosta. Meiltä oli 6km tallille, jonne kesäisin usein poljettiin pyörillä. Tallilla vierähtikin koko päivä. Riehuttiin kavereiden kanssa, oltiin Liljan kanssa, ratsastettiin ja liikutettiin tallin shettiksiä. Lilja katselee nyt meidän touhuja pilvilaitumilta.

Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)
Kengällinen. Minulla ei ole mitään kengättömyyttä vastaan, mutta itse en uskaltaisi ilman kenkiä kovin paljoo hypätä esteitä. En tiedä kuvittelenko vai vahingoittuuko kavioi oikeasti puomeihin kolistessaan. Tähän jäiseen vuodenaikaan voisi tulla ihan pikkusen ikävä kenkiä ja hokkeja.. En tiedä kenkien kokoa, kun kengittäjä ja äiti hoitaa nämä jutut.

Klippaus: Puolesta vai vastaan?
Ei mulla ole asiasta oikein mitään mielipidettä. En näe kovin paljon miinuspuolia klippauksessa, jos vain jaksaa ja osaa loimittaa kunnolla. Voittohan klipattiin juuri ja elämä on kyllä helpottunut, kun kuljetetaan hevosia kuitenkin melko paljon. Loimittaakaan ei ole tallissa tarvinut, kun on näin leutoa ollut.

Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Yksin hokkiaikaan ja kahdestaan kun ei ole hokkeja. Hevosille on ehdottoman tärkeää päästä lajitovereiden kanssa kosketuksiin. Pelkkä karsinan kalterien läpi haistelu ei mielestäni riitä, siksi olisikin tärkeää että Voitto ja Lilli pääsisivät ulkona rapsuttelemaan toisiaan vaikka sitten aidan ylitse. Tälläinenkään ei useilla talleilla onnistu ja onkin ihan ymmärrettävää, ettei hevosia tarkoituksellisesti päästetä edes aidan yli kosketuskontaktiin. Meidän hevoset tarhaavat ja laiduntavat niin pitkään yhdessä, kunnes hokit laitetaan jalkoihin. Tänä vuonna koitettiin tarhata niitä hokkien kanssakin samassa, mutta viikon päästä Voiton jalassa oli ikävä haava. Luovuttiin siis siitä ihan turvallisuuden vuoksi.

Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?
 Ensimmäisenä kiinnittää tietysti huomion ulkonäköön, mutta jos nyt olisin ostamassa hevosta ei värillä ja ulkonäöllä olisi mitään väliä.

Millainen on hyvä hevosblogi?
Kirjoitin aiheesta postauksen aikaisemmin. Linkki postaukseen.

Pahin tippumisesi?
En ole koskaan tippunut kovin pahasti. Ikävin tippuminen on kuitenkin varmaan vuosia sitten ratsastuskoulussa. Lemppariponini Tico pukitti laukannostossa ja tipahdin. Ponilla ei ollut turvajalustimia vaan jäin roikkumaan jalustimesta joksikin aikaa. Se on ainoa tilanne koskaan, milloin on tuntunut sille, että kuolen. Pyörittyäni hetken jaloissa jalka onneksi irtosi. Mulle ei käynyt mitään hyvästä turvavarustuksesta johtuen. Siitä lähtien me ollaan ratsastettu aina turvajalustimilla, turvaliivillä ja kypärä päässä. Nykyään ei onneksi tarvi mennä aina turvaliivillä, mutta paljon me sitäkin käytetään.

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Voitto ei omistanut kuin ihan pari loimea, kunnes tänä syksynä homma lähti klippauksen myötä vähän käsistä. Sillä on kaksi kävelytys/kuivatusloimea, yksi kaulakappale fleece, kuivaus/talli fleece, ohut tallitoppis, paksu tallitoppis, ratsastusadeloimi sekä ötökkäloimi, kaksi ohutta ulkoloimea ja yksi paksu ulkoloimi. Onhan noita jonkun verran siis kertynyt.


Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Olen ehkä siltä väliltä, ehkä enemmän uhkarohkea. Ratsastuskoulussa tykkäsin eniten poneista, joita muut pelkäsivät ja inhosivat. Pidin haasteista! Mua ei haitannut tai pelottanut vaikka poni pukitteli tai riehui. Lentelin selästä melko usein, yhden tunnin aikana jopa 6 kertaa(ennätys!). Muistan vieläkin miten ylpeä olin kun sain ratsastaa yhdellä yksityisponilla ratsastustunnilla, kun omistaja ei ponilla sen riehumisen takia uskaltanut mennä.

Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Ainakin viisi kertaa viikossa. Pyrin kuitenkin pitämään vain yhden vapaapäivän, jolloin Voitto liikkuu kuutena päivänä viikossa. Yleensä kouluviikkoina tulee kumminkin pidettyä kaksi vapaata. Meillä on onneksi mahdollisuus tarhata vapaapäivinä hevosia klo 7-20 ja jos sään puolesta eivät voi olla noin pitkään ulkona käydään illalla kuitenkin kävelemässä.

60 kommenttia

 1. Kiva postaus, kiva tietää näitä juttuja, vaikka olisitkin kertonut niitä aiemmin, nyt muistui ainakin uudelleen mieleen!

  VastaaPoista
 2. En kerenny lukee, mut kivalta vaikuttaa. Lukemaan...

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus,onhan tuolle Voitolle ihan pikkusen noita loimia kertynyt:D

  VastaaPoista
 4. kiva postaus!:) tykkään sun blogista paljon.! onkohan mahollisesti sun blogissa ollu semmonen postaus missä on joku etsittyjä tai itse tehtyjä taustakuvia puhelimeen siis samsungiin ja iphoneen ainakin :D Muistelisin että oon tommosen postausksen jossakin blogissa tän ´vuoden puolella nähnyt niin onkohan mahollisesti täällä?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Nonan blogissa on ollut sellainen ellen väärin muista..

   Poista
  2. Mulla ei ollu sellasta, mutta Nonalla tosiaan oli:)

   Poista
 5. Tosi kiva postaus ! Hauskoja kuvia !!

  VastaaPoista
 6. Kiva postaus kun sai tietää aika paljon faktaa myös niinku ei vain vastata ei ja jo ;D

  VastaaPoista
 7. 🔤Ihana postaus lisää näitä😊, Mutta tämmäinen voisi olla myös hauska ⏩videolla⏪. Käykää katsomassa teppojekuilee.blogpost.fi 😉

  VastaaPoista
 8. minkätasoinen ratsastaja olit kun lilli tuli teille, entä kun voitto tuli?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. +Voisitko tehdä kehityspostauksen omista ratsastuksistasi, millainen ratsastaja olit Lillin tullessa teille, miten olit kehittynyt Lillin ollessa teillä esim. puolivuotta, minkälainen ratsastaja olit Voiton tullessa teille, ymt? :-)

   Poista
  2. Olin aika aloittelija silloin, mutta nopeasti Lilli opetti :) Voisin tehdä jonkun tuollaisen!

   Poista
 9. Kiva postaus!

  Voisitko tehdä pitkän MyDayn Pinjan (ja vaikka Sinin) kanssa? Nämä sun kaikki mydayt on niin hyvii

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MyDay on vaikea kuvata jonkun toisen kanssa, kun tehdään erijuttuja:)

   Poista
  2. No voitko sitten yksikseen? Oon kattonu kaikki un MyDay videot. (;

   Poista
  3. Eiköhän onnistu taas joku päivä:)

   Poista
 10. Tää oli tosi kiva ja osaat kirjoittaa kyllä tosi hyvin!! :--)

  VastaaPoista
 11. Tosi mielenkiintoinen ja mukava postaus ja kivasti kirjoitettu!:)

  VastaaPoista
 12. Kiva postaus. Mun lempiheppa tekee samanlailla niiku voitto tos yhes kuvas, et se hyppää, mut päättää ettei jaksakaa ja mätkähtää suoraa esteen päälle, ni kyllä puomit lentää ja tolpat kaatuu xDD

  VastaaPoista
 13. Ihan huippu tää postaus

  VastaaPoista
 14. Teit jossain vaiheessa postauksen mitä blogeja luet ja millasista tykkäät ja pyysit linkittään suosikkiblogin. Oma suosikkini on hetaslife.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha voin veikkaa et toi on sun oma blogi XDD

   Poista
  2. ... Ihmettelin kyllä kun huomasin, että mun blogi on tänne linkkailtu, mutta sen voin tosiaan kertoa että toi kommentti ei mun sormista oo lähteny :)

   ... Ja ettei nyt ihan turhana kommettina täällä taas joillekkin anoille vaan ole, niin voisin kanssa kehua blogin kirjoittajaa: Ihanaa kun ihmiset jaksavat panostaa, jatka samaan malliin!

   -Heta

   Poista
 15. Voitko tehdä postauksen kannuksien käytöstä ? Ja milloin aloit käyttämään kannuksia ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. voisin tehdä yleisesti noista apuvälineistä jotain. Aloitin käyttämään Lillillä jossain vaiheessa, en muista yhtään milloin.

   Poista
 16. Tosi kiva postaus tääkin taas! :)

  VastaaPoista
 17. Kengättömillä voi käyttää tarpeen tullen liikuttaessa niille suunnattuja buutseja, jolloin niihin saa hokitkin. Ja tarhassa taasen voivat olla ilman buutseja = tarhata kavereiden kanssa.

  VastaaPoista
 18. Tosi kiva tää! Ite olin aika samanlainen noitten hankalien ponien suhteen kuin säkin. Sitten kun opettajakin tajusi että tykkään mennä niillä vastarannan kiiski -poneilla nii enpä sitten pitkään aikaan muilla ratsastanutkaan :D Mutta siinäpähän ainakin oppi! Vanhemmiten on kyllä alkanut vähän varomaan... Mutta hei, arvostan kuinka sulla on rohkeutta jakaa niin paljon sun elämästä suurelle yleisölle, ja varsinkin niin arvostelevalle ja tyytymättömälle yleisölle kuin hevosihmisille! Ja sun aktiivisuus on kyllä ihan huippuluokkaa, ei varmasti oo helppoo samaan aikaan käydä lukiota, hoitaa hevosia, kirjottaa kahta blogia ja vielä pitää parisuhdetta ja kaverisuhteita yllä. Keep up the good work!

  VastaaPoista
 19. Itse ennen olin tosi varovainen sellaisten riekkupetterihevosten ja -ponien kanssa. Nykyisen ylläpitoponini kanssa olenkin oppinut ettei pukittelua pidä pelätä vaan jatkaa eteenpäin. Ajattelen nykyään, että aika kävisi vähän tylsäksi jos ei olisi ylläpitoponini kaltaista ponia ratsastettavana ja hoidettavana :) mutta toisaalta zamu on myös välillä yksi rauhallisimmista poneista joita olen tavannut :D

  VastaaPoista
 20. Tämä ei liity postaukseen mutta oletko kuullut JVG:n biisin Voitolla yöhön? Sain siitä kyllä aika makoisat naurut, vitsi että saisitte tehtyä siitä hauskan videon!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah oon kuullu:D Hyvän saisi, mutta tekijänoikeudet ei oikeen anna periksi, että voisin sitä käyttää..

   Poista
 21. ''Pyörittyäni hetken jaloissa jalka onneksi irtosi'' Nauroin tälle ihan hulluna! :'D Jalka irtosi :D Kyllä mä tajusin että jalustimesta, mutta kuitenkin :D Kiva postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tajusin ton vasta nyt tolla lailla xD

   Poista
 22. Mikä on turvajalustin?Itse olen ollut ratsastuskoulussa 4 vuotta,mutta en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. esim. tämän näköiset http://express.horsepro.fi/tuotekuvat/full/b8dd2d4af59c43eb3640fcd64889e36c.JPG

   jos tippuu niin toi kumiosa sitten aukeaa,jos jalka jää kiinni jalustimeen.

   Poista
 23. tosi kiva postaus.

  voisitko tehdä Sinin ja Pinjan kanssa videopostauksen koska teijän vodeot on niin kivoja

  VastaaPoista
 24. Tosi ihana postaus Tiia!!

  VastaaPoista
 25. Tosi kiva postaus! Ihania kuvia:D käytätkö kannuksia ratsastaessa voitolla? P.S.sun blogi on tosi ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän hypätessä ja joskus koulu mennessä kannuksia, en kuitenkaan normaalitreenissä kotona:)

   Poista
 26. Me tullaa huomenna kuopion matkuksee :) Eli siis sunnuntaina

  VastaaPoista
 27. Hyvä postaus:) Oliko muuten Sini tänään Kuopion elokuvateatterissa(scalassa) kaverinsa kanssa? Jos oli niin näin Sinit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei,olin ihan silleen: Ton on pakko olla Sini! :D
   Ei tosin oltu samassa elokuvassa:D

   Poista
 28. Kiva postaus, Tiia! Oon itsekkin vähän (aika paljonkin) poni puolueellinen sillä nissä on sitä jotain. Itsepäisyyttä, söpöyttä, leikkisuuttä, hauskuutta, ... lista jatkuisin varmaan loputtomiin. Kaverillani on poni joka killti joka ikisessä asiassa enkä sen takia tykkää mennä sillä. Siinä missä muut yleensä tykkää kiltistä minä pidän siitä vaikeammasta ja vähän oudommasta/erikoisemmasta. (Sori hirvee selitys kommentti)

  VastaaPoista
 29. Todella tasokas ja mahtava postaus, lukuilo säilyi koko postauksen ajan. Kiva lukea välillä näitä haasteita, ja muutenkin tästä haasteesta sai ne lukijat, jotka eivät ole blogin vanhempia postauksia lukeneet, saivat tietoa sinusta ja Voitosta :)
  Voitto ja sinä olette mahtava pari. Voitto toimii sulla hyvin ja varmasti on iloinen, että oma omistaja on niin huolehtivainen. niinkuin sinä Tiia.

  Hyvää jatkoa teille ja leppoisaa vuoden alkua!

  VastaaPoista
 30. Kiitos haasteesta, tää on kiva ! :)

  VastaaPoista
 31. On kyllä nyt pakko sanoa tämä asia: Kaikkia hevosia ei pysty pitämään täysin kengättä, jos on esim. todella huono kavionlaatu, tms. Mutta silloin laitetaan bootsit, niinkuin tuolla ylempänäkin joku taisi mainita :) Kun hevosella ei ole kenkää (rautakenkää), niin kavio pääsee toimimaan normaalisti ja yleensä hevosen kavionlaatu paranee :) oma ponini on ollut kengättömänä 5,5 vuotta ja sitten Suomeen tultuaan sille on isketty kengät. Sitten meille tullessaan 6 vuotiaana kiskoimme kengät irti-> säteestä tuli paljon paremman laatuinen ja kavion anturasta tuli todella vahva. Ja ei se kenkä sitä puomiin kolauttamiselta suojaa? Ja jos on hevonen jolla on nuo vootsit niin ne sitten vasta suojaa, kun tulevat koko kavion päälle (vähän niinkuin kumisaappaat). Ja tosiaan näin liukkaalla keleillä saa bootseihin nastat tai hokit ja silti kavio pääsee toimimaan luonnollisesti :) anteeksi jos tämä oli nyt asiaton, mutta halusin vain kommentoida, koska tuosta tekstistä sai vähän senlaisen kuvan, että kenggättömien hevosten kaviot hajoaisivat helposti? Anteeksi jos ymmärsin väärin :)

  Kiva postaus ja tosiaan todella laadukasta tekstiä :) jaksoi lukea helposti koko jutun ja ihania kuvia!

  VastaaPoista
 32. Näin tiedät eilen matkuksen h&mällä :)

  VastaaPoista
 33. toi kieltokuvan pitäis kai olla yhtä kysymystä ylempänä? :) kiva postaus taas kerran

  VastaaPoista
 34. Sulla on aivan ihana blogi :*

  VastaaPoista
 35. Tekeekö Sini joskus blofin tai vlogin??? Oisi kiva kuulla myös välillä Sinistä jotain, koska harvoin hän videoilla esiintyy.. Tykkääkö hän olla enemmän kameran takana vai edessä? ENtä tykkääkö hän Lillistä tai Voitosta tai ylipäätään hevosista? Ja onko hän kiinnostunut bloggamisesta/vloggaamisesta?

  VastaaPoista
 36. Kuinka monta palkintoa sulle ja Voitolle on kerääntynyt? :D Mulle ja mun ponille CocaColalle on tullut jotakin 23... (Näyttelyt, Esteet, koulu,)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.